[ igorfil @ 22.10.2014. 14:31 ] @
Pozdrav svima,

Imam problem sa radijatorom (sušačem peškira) koji je potpuno hladan. Pokušao sam da ga odzračim na ventil za to predviđen (gornji levi ugao). Izlazio je vazduh neko kratko vreme, i onda je krenula voda, pustio sam da iscuri oko 2dcl vode, i nakon toga zatvorio ventil za odzračivanje, ali ni nakon toga radijator nije počeo da greje. Dovodna cev je donekle topla, a odvodna potpuno hladna.
I gornji dolazni i donji (sakriveni imbus) ventili su potpuno otvoreni.
Ima li neko ideju sta mogu da uradim sam po tom pitanju? Živim u zgradi, ostali radijatori se ponašaju normalno.
Pozdrav, Igor
[ zoxor @ 22.10.2014. 14:40 ] @
Ako ti je radijator na tvojoj horizontali odnosno da u tvoj stan ulaze samo dve cevi i ne delis neke vertikale sa
komsijama onda mozes uzeti i one ventile sa skrivenim imbusom po malo pridaviti na ostalim radijatorima.
[ igorfil @ 22.10.2014. 14:55 ] @
To je vertikala samo za kupatilo. Ostali radijatori su na drugim vertikalama...
[ zoxor @ 22.10.2014. 18:52 ] @
Na kojem spratu je kupatilo i da li ima stanova iznad?

Ako je iznad kupatilo sa dobrim grejanjem onda kod tebe neki ventil ili cevovod pravi problem.
[ igorfil @ 22.10.2014. 20:06 ] @
U pitanju je deveti sprat, ima još jedan sprat iznad, i pretpostavljam da je kod njih ok. Nije ni kod mene bilo problema dok nisam zamenio klasičan radijator tim sušačem. Naravno radili su majstori. Prošle godine. I tada je bio problem kad je počela grejna sezona pa sam ih zvao, ali nisam bio u stanu kad su to sređivali, pa ne znam šta su uradili. Misliio sam da mogu ovaj put nešto sam, ali ne vredi, moram da ih zovem.
Hvala i pozdrav,
[ boree @ 22.10.2014. 20:09 ] @
jel sušač povezan sa jednim dvocevnim vntilom ? u njemu ima jedan imbus koji je i meni pravio problema dok ga nisam eliminisao
[ igorfil @ 22.10.2014. 20:16 ] @
Ne, imam dva ventila. Jedan je u desnom gornjem uglu - dovodni ventil,a drugi, odvodni je u donjem levom uglu i on je sa imbusom. U gornjem levom uglu je ventil za odzračivanje.
[ boree @ 23.10.2014. 12:57 ] @
Nije ti slučajno zaribao gornji ventil ? Probaj skinuti dršku tj ono čimi se okreće i vidi igla dali mrda unutra-napolje kad stisneš
[ zoxor @ 23.10.2014. 16:38 ] @
Probaj ovo: zatvori gornji ventil, uveri se da je donji otvoren, otvori ozraku i ispusti vazduh/vodu nek istece malo vise. Otvori gornji ventil i ako nema grejanja zovi majstore.
[ igorfil @ 26.10.2014. 14:49 ] @
Igle nema u dovodnom ventilu.... Probao zoxorov savet, voda curila sat i po vremena. Zavrnuo odzraku i otvorio dovodni ventil. Nista nije pomoglo. Majstore sam zvao, sad samo da ih docekam.
Hvala svima.
[ petvrg @ 23.11.2019. 17:09 ] @
Pozdrav, vidim da nema odgovora na ovaj fenomen, a i meni se dešava. Postavljen novi radijator u kupatilu, sušač. Kada je krenula grejna sezona, jedino on prozračen a i dalje hladan. Majstor nikako da dođe, pa tražim rešenje. Kada pustim samo ulazni ventil i ventil za ozraku, sve kreće da se greje. Kada pustim samo izlazni ventil i ventil za ozraku, opet je mlako. Ali kada pustim i ulazni i izlazni ventil, ceo radijator se hladi. Kao da se pritisak iz nekog razloga anulira? Dovođene su nove cevi kroz kupatilo. Znači, dolazi topla voda sve dok se oba ventila za ulaz/izlaz ne otvore. Jako čudno. Ima li neko ideje?????Hvala
[ zoran.mika @ 23.11.2019. 18:43 ] @
Nema cirkulacije kroz sušač, u prevodu i jedna i druga veza je prikačena na sušač sa iste strane ili dole ili gore nebitno, treba kontra da se veže, znači dovod dole levo a povrat gore desno ili kontra znači povezivanje dijagonalno. Može u sušač i da se stavi na povratni ventil jedna uronska cev, bakarna fi 10 mm da ide do pri vrha slušača u tom slučaju veze su na istoj strani.
[ mali genije @ 23.11.2019. 19:31 ] @
Citat:
petvrg:
Pozdrav, vidim da nema odgovora na ovaj fenomen, a i meni se dešava. Postavljen novi radijator u kupatilu, sušač. Kada je krenula grejna sezona, jedino on prozračen a i dalje hladan. Majstor nikako da dođe, pa tražim rešenje. Kada pustim samo ulazni ventil i ventil za ozraku, sve kreće da se greje. Kada pustim samo izlazni ventil i ventil za ozraku, opet je mlako. Ali kada pustim i ulazni i izlazni ventil, ceo radijator se hladi. Kao da se pritisak iz nekog razloga anulira? Dovođene su nove cevi kroz kupatilo. Znači, dolazi topla voda sve dok se oba ventila za ulaz/izlaz ne otvore. Jako čudno. Ima li neko ideje?????Hvala
Okaci sliku da se vidi kako je povezano
[ petvrg @ 23.11.2019. 20:52 ] @
Evo ga, gore levo je ventil za puštanje vazduha, a dole desno su ulazni/izlazni ventil

https://imgur.com/46jBSSh
https://imgur.com/weClwux
[ mali genije @ 23.11.2019. 20:56 ] @
Imas uronski ventil,mora da greje susac sa njim eventualno da mu je kratka uronska cev,da nije dobro namontiran ili negde vazduh u instalaciji(mislim da je ovo zadnje)
Zavrni sve radijatore u objektu sem susaca pa vidi jel ce da progreje...
[ petvrg @ 23.11.2019. 21:14 ] @
Poslednji sam sprat u zgradi od tri sprata. Zatvorio sam druga dva radijatora koji su na toj vertikali, a koji su inače topli. Uprkos tome, ovaj je i dalje hladan.
Ponoviću: ako gore odvrnem ventil za vazduh, nakon par dcl vode koja ističe iz sistema, donji ventili i cevi postaju topli. Kako zavrnem gornji ventil za vazduhm sve se vraća u hladno. A oba ventila za unutra/napolje su otvoreni i izdrndani da sigurno rade.
[ zoran.mika @ 23.11.2019. 21:16 ] @
Ovo je hertzov ventil za dvocevni sistem, što ti je rekao mali genije verovatno ti je uronska cev kratka ili se izvukla iz muštikle holendera ali postoji i mogućnost i da je zablokirao, skini kapu i malo ga kuckaj čekićem možda je i iglica uvučena,hoće to da se desi ako je jedno vreme bio zatvoren.
[ petvrg @ 23.11.2019. 21:26 ] @
Hvala na predlogu, cimam majstora u ponedeljak opet jer ništa više tu ne mogu da smisleno uradim. Tu iglicu sam drndao levo desno gore dole i ona je jako srećna što postoji, pa nije to, jer ulazi topla voda kada je samo taj ventil otvoren. A to da li mi je uronska cev kratka, ili nešto sa muštiklom i holenderom, to je izvan mog poznavanja i zone komfora. Naprosto, kada se oba ventila otvore, sve stane. Čini mi se da smo iscrpli sve što se može uraditi bez demontiranja radijatora. Potrudiću se da napišem ako je i šta pomoglo da sušač krene da greje...
[ boree @ 30.11.2019. 21:31 ] @
I ja sam imao problem sa herz-ovim ventilom na sušaču, problem je pravio imbus u ventilu, kočio je protok bez obzira na položaj. Izvadio sam ga i uvrnuo običan vijak i rešio problem protoka. Teško je objasniti, morao sam demontirati ventil i rastaviti ga da bi video šta se dešava.
[ petvrg @ 14.12.2019. 19:32 ] @
Evo update mog problema. Majstor je naprosto odlučio da umesto hertzovog ventila stavi najobičniji ventil na radijator, a da izlaz bude na drugom donjem uglu radijatora. Sada greje najnormalnije, a po izgledu ventila, čini mi se da je protok teorijski veći nego kod hertzovog. E sad, da li uronska cev nije bila dovoljno duga ili šta, nemam pojma, ali sa običnim ventilima sve radi normalno. Majstor naprosto nije mislio da ima smisla da se drnda sa novim ventilom, nego mi je razdvojio ulaz i izlaz vode na dva donja ugla sušača radijatora. Hvala svima na datom mišljenju.
[ dvoglaviorao @ 31.12.2021. 09:32 ] @
Da ne otvaram novu temu, imam problem sa sušačem u kupatilu, radijatorom, kako god.

Iglica nije zaglavljena, ide napred nazad, račva i dovodna i odvodna cev su vruće, radijator haldan. Na ventil za odvazdušavanje gore curi hladna voda, ništa mi nije jasno. Ne mogu da nađem koji je to ventil da vidim kako radi sa neke šeme preseka, da li znate šta je problem?

Pokušao sam i da kuckam tu venzil / račvu, bez uspeha.


Hvala svima unapred u svakom slučaju.


[ baresi @ 31.12.2021. 09:55 ] @
Ako dobro vidim, imaš jednocevni sistem. I ja imam takvu centralnu ali kod mene je samo jedan ventil koji se okreće za 90 stupnjeva. Kad ga okrenem u desno, zatvara loputica protok kroz radijator i topla voda ide mimo radijatora i obrnuto. Kod tebe su dva ventila, trebao bi se malo "poigrati" sa njima, da nađeš pravu poziciju, da ide topla voda kroz radijator a ne mimo njega, direktno u sledeći radijator.

Taj ventil je valjda nešto slično ovome, ako nije isti:
https://termoklima.rs/model/herz-uronski-ventil-za-susac-40/12192

[Ovu poruku je menjao baresi dana 31.12.2021. u 11:12 GMT+1]
Tu je malo više literature:
http://herzmediaserver.com/data/_www/srb/vxa/vxa.pdf

[Ovu poruku je menjao baresi dana 31.12.2021. u 11:43 GMT+1]
[ dvoglaviorao @ 02.01.2022. 15:54 ] @
Srećna nova godina!

Hvala na pomoći, probao sam sve varijante sa ventilima i džaba, nikako da se pokrene. Predpostavljam da je ovaj deo sa iglicom zaribao, kuckao sam, pritiskao iglicu i sve ali ne vredi. Najverovatnije potrebna zamena tog ventila, ako iščačkam još nešto javim se.
[ bordzija @ 05.04.2022. 12:23 ] @
Taj ventil je izgleda teško đubre verovatno koriste jeftin običan čelik koji zarđa i zariba nabrekne u roku od par meseci. Mi smo stavili pre par meseci novi radijator sušač i taj ventil je polako zaribao. Ne preporučujem nikome to da stavlja jer to ne može da radi kod nas gde toplana ne čisti instalacije posle svake grejne sezone nema ispiranja!