[ Java Beograd @ 30.10.2014. 07:30 ] @
Evo, otvorih jutros Megle (zašto kriti ?) UHT mleko 1L 3,2% mm sa rokom trajanja negde do decembra - kad ono - pokvareno (ukiselilo se, usirilo). Fuj !
Pre par nedelja ista priča i sa Imlek Kravicom ! Sa subotičkim mi se to nije desilo, ali mi se u 50% dešava da onaj čep ne funkcioniše kako treba, pa ne mogu ljudski da otvorim mleko. Ne znam šta je gore: da je mleko pokvareno ili da se čep ne otvori kako treba pa onda izvodim vratolomije makazama i nožem. Dalje, čini mi se, koje god mleko da kupim, mlečna mast nije obrađena kako treba pa se grudva i gomila. Bljak !

- Kupim kiselu pavlaku, opet u okviru roka trajanja, otvorim, ono po sredini velika zelena buđ ! Fuj !

- Feta sir - užas na kvadrat ! Kod 99% proizvođača proces sirenja nije završen do kraja, pa umeto da ceo blok sira bude konzistentno i ujednačeno tvrd, ono, pri dnu kutije se razliva ljigavština neke mlečne neusirene mase. Znam, neko će reći "dobio si šta si zaslužio, čim sir kupuješ u samiški ! " Ali ne, imam ja jednu svoju seljanku na pijaci, i kod nje kupujem kad god sam u prilici, ali zaboga, ponekad i nisam u prilici.

Nekad se, bre, UHT mleko nije kvarilo mesecima posle isteka roka (ako je neotvarano). Uporno pokušavam da nađem neki brend koji bi bi pouzdan, da ne mislim da li ću kupljenu pavlaku da bacim ili ću da je pojedem.

Kakva su vaša iskustva ? Šta kupujete, sa čime se srećete ?
[ bachi @ 30.10.2014. 07:34 ] @
Nema pouzdanog brenda, svi su isti (ionako većina mlekara drži Salford). Dukat mleko - 1 od 10 ne valja, šabački mladi sir 2 od 10 ne valja, o jogurtima da ne pričam.

Ono mleko "Dobro", valjda od mlekare Subotica, ono potiče od mleka u prahu, takav ukus i ima. Imlekovo kratkotrajno mleko je sličnog ukusa (mleka u prahu), a dugotrajno je manje više ok, mada zna da se pokvari pre roka i vremena.

Imlekov jogurt u čaši je lutrija, tu kontrola kvaliteta ne postoji, svaki je različite gustine (i ukusa).
[ gilopile @ 30.10.2014. 08:01 ] @
Kada god naletim uzmem Somboled/Dukat jogurt u casici 180g, mnogo mi je bolji negu u onim pakovanjima od 0.5L i 1L. Uvek ista kiselost, isti okus, ma odlican. Naletim tako i po pekarama gde se prodaju kisela mleka i jogurti od manjih seoskih firmi i ne da su dobri, nego ubijaju. Imlek zaobilazim, jer mi se ukus ne svidja.

I naravno, kada god imam priliku uzmem par litara tek pomuzenog mleka i sam napravim kiselo mleko, pa uz domaci burek ili projanicu sa sirom zapecena u rerni i klopam onako kasikom, jer bude bas gust :)

Sto se tetrapaka tice, odavno ne koristim onaj promasaj od `patenta` za otvaranje, jer u 99% slucajeva otpadne ona plastika, pa mi pukne ona drskica za otvaranje, pa busi nozem...a i brate, podlizuje i uopste ne zaptiva kada zatvoris, pa se pitam cemu ta glupost? Uzmem noz i odrubim koliko treba i tako koristim, mnogo zgodnije.
[ mr. ako @ 31.10.2014. 00:52 ] @
Kapitalizam na delu. :D

---

Ja izgleda imam srece sa svim proizvodjacima, samo jednom u poslednjih par godina mi se desilo da je pavlaka bila nesto losa... E da, i Megle mleko izbegavam jer mi je uvek ruznog ukusa,... Ali kupujem u velikim lancima Maxi, IDEjA, Univerexport, DIS, Tempo, Merkator, Roda,... male markete ili nedajBoze pijacu zaobilazim - sto zbog manjeg prometa, sto zbog vece sanse za razne zloupotrebe.
[ Kovacevic Vladimir @ 31.10.2014. 10:32 ] @
Kefirni kristali - Zakon!

Domaće ili sveže mleko sa kefirnim kristalima i gotov proizvod za svako veče, bez hemije i nerviranja, na temu: šta nam to prodaju?!
To što se "valja" po rafovima marketa, neka piju oni, koji proizvode, ili prodavci.

Pozdrav
[ superbaka @ 31.10.2014. 19:32 ] @
Citat:
Kovacevic VladimirKefirni kristali - Zakon!

Domaće ili sveže mleko sa kefirnim kristalima i gotov proizvod za svako veče, bez hemije i nerviranja, na temu: šta nam to prodaju?!


i onda jednog dana kefir izgubi svoj ukus i postane nesto blizu kiselog mleka zbog rezidua antibiotika u mleku... pricam iz licnog iskustva...
[ deedee6 @ 31.10.2014. 19:50 ] @
Imlek, Moja Kravica 3,2 %, jedino mleko koje bi poneo sa sobom u atomsko sklonište :)
U suštini sa mlečnim proizvodima nisam imao nekih problema osim feta sira ( u glavnom retko su ukusni, brzo se ubudjavi ), probao par vrsta i odustao.
Kod lokalnih mini mlekara sam prestao da kupujem jer sve proizvode moraš velikom brzinom da potrošiš, trajnost je veoma kratka...
[ X Files @ 31.10.2014. 19:57 ] @
Citat:
Java Beograd:
Kakva su vaša iskustva ? Šta kupujete, sa čime se srećete ?

Pitam se koliko prevoznici imaju udela u kvalitetu tih lako/brzo kvarljivih proizvoda. Kasnije i prodavci, sa uslovima pod kojima drže proizvod do prodaje.

Jednom sam bio prinuđen da koristim mlečne proizvode (jogurt, kiselo mleko) proizvođača, čiji pogoni su udaljeni nekoliko sati vožnje, i to brzim autom. Neretko se dešavalo da su već blizu tolerancije upotrebljivosti, ne roka - već ukusa. Oseća se da su skoro "provrištali". Još ako se ne prodaju tog dana, pa sačekaju sledeći...

Od tada samo Imlek, bez neke istinske ljubavi prema njima. Nisam imao problem.
[ deedee6 @ 31.10.2014. 20:06 ] @
Nešto sada onako razmišljam da sam u suštini dosta proizvoda skroz prestao da kupujem samo zbog lošeg kvaliteta, lutrija sa kupovinom.
[ gti2 @ 31.10.2014. 20:06 ] @
Meni su proizvodi niske mlekare (Vedro) ubedljivo najbolji,narocito mileram i krem sir.Imaju ukus najblizi prirodnom.Nisam jedini jer se kod nas njihovi proizvodi prvi razgrabe.Jednom sam naleteo na njihovo pokvareno mleko u megamarketu,ali pretpostavljam da je uzrok lose skladistenje.