|
[ reabarce @ 22.11.2014. 16:24 ] @
| Pozdrav svima.
Interesuje me misljenje o pecima na cvrsto gorivo, Tim Sistem iz Stare Pazove. Interesuje me Magicna pec, Carobna pec, Diana, Laderata...Da li ih neko poseduje, ili da ste culi nesto o njima? Hvala. |
[ Pajapatak @ 23.11.2014. 23:04 ] @
Ja posedujem čarobnu , onako , nije loše za te pare ali ništa posebno.
[ reabarce @ 24.11.2014. 00:35 ] @
Hvala sto se javljas, Pajapatak. Mozes li da mi kazes jos neki detalj:koliku povrsinu grejes i koliko moze dugo da gori pec sa jednim punjenjem? Da li moze da gori od uvece do ujutru, tako da ne mora iznova da se lozi svakog dana? Znam da imaju sistem za sekundarno sagorevanje(tercijarni vazduh), koji bi trebalo da maksimalno prolongira vreme gorenja, kada su svi drugi dovodi vazduha zatvoreni.
[ KrkaCiC @ 24.11.2014. 15:54 ] @
Ne bih da shvatite pogresno i kao reklamu,ali kupi Vranjansku i ne razmisljaj
Ja sam pre 2 godine kupio,verzija Elita II koja se od obicne razlikuje po vratancima za fijoku za drva. Posle 2 sezone zesceg lozenja extra se pokazala fizicki,tj nije izbledela boja nigde,ma kao da je nova izgleda. A sto se tice kolicine toplote je extra,ja trenutno grejem 16 kvm,i veruj mi kad ubacim veliki trupac ne moze se sedete u blizini peci
Trenutno koristim sirova drva,pre manje od mesec dana su secena,i ako hocu da mi ostane vatre i ujutru moram da ubacim neko suvo ispod jer ako ne ubacim suvo hoce da se ugasi-ovo je sve kad je vazduh zatvoren skroz. Mislim da ima malo vece loziste od tih TIM sistem peci,a najveca prednost,po meni,je sto je neuporedivo lepsa.
Skuplja je za 3-5000 ali vredi dati novac,veruj mi.
One najjeftinije "carobne" peci nemoj uopste da kupujes jer ce posle 1 sezone izgledati kao da si je izvukao iz praistorije
[ reabarce @ 24.11.2014. 21:27 ] @
Citat: KrkaCiC: Ne bih da shvatite pogresno i kao reklamu,ali kupi Vranjansku i ne razmisljaj :)
Ja sam pre 2 godine kupio,verzija Elita II koja se od obicne razlikuje po vratancima za fijoku za drva. Posle 2 sezone zesceg lozenja extra se pokazala fizicki,tj nije izbledela boja nigde,ma kao da je nova izgleda. A sto se tice kolicine toplote je extra,ja trenutno grejem 16 kvm,i veruj mi kad ubacim veliki trupac ne moze se sedete u blizini peci :)
Trenutno koristim sirova drva,pre manje od mesec dana su secena,i ako hocu da mi ostane vatre i ujutru moram da ubacim neko suvo ispod jer ako ne ubacim suvo hoce da se ugasi-ovo je sve kad je vazduh zatvoren skroz. Mislim da ima malo vece loziste od tih TIM sistem peci,a najveca prednost,po meni,je sto je neuporedivo lepsa.
Skuplja je za 3-5000 ali vredi dati novac,veruj mi.
One najjeftinije "carobne" peci nemoj uopste da kupujes jer ce posle 1 sezone izgledati kao da si je izvukao iz praistorije :)
Svaku preporuku i misljenje shvatam dobronamerno i zahvalan sam na tome. Jest Alfa Plam siguran izbor, jer se radi o renomiranom i tradicionalnom proizvodjacu, ali i novima treba dati sansu. Razgledajuci klipove na Youtube-u, vidim da se peci Tim Sistem dosta koriste u Rusiji, a Rusi znaju sta je zima. Najvise sam zainteresovan za model "Diana", cela je od livenog gvozdja, snage 10kw.
http://www.timsistem.rs/diana.html
[ rovaccccc @ 28.11.2014. 00:26 ] @
Ja bi prije izabrao magic stove nego diana.
Zato sto u vrhu iznad lozista ima od samota dimovode lijevo-desno pa tek onda u dimnjak.
[ yt7pwr @ 28.11.2014. 11:26 ] @
Problem kod peći ovog tipa je sledeća karakteristika:
Citat: Bruto težina (kg) 57,00
Masa ovakvih peći je veoma mala pa drvo izgori a većina toplotne energije jednostavno ode kroz dimnjak. Peći imaju
lepu estetiku ali malu ekonomičnost pa ih korisnici modifikuju smanjenjem ložišta šamotnim ciglama. Uz intenzivnu
eksploataciju vek trajanja je 4-5 sezona što je malo. Ne znam kakve su ti finansije i veličina prostora gde ugrađuješ
peć ali razmisli o trajnijem i efikasnijem rešenju kao što su zidane peći (kaljeva, paorska, peć od biber crepa...), pelet
peći (skuplje u startu ali veoma efikasne, ima ih i Tim Sistem)... Ove peći su daleko efikasnije, ređe se lože sa manje
pepela posle loženja.
Uzgred Tim Sistem je firma koja ima sedište u Novoj Pazovi a proizvodne pogone u Novoj Pazovi i Vojki.
[ reabarce @ 28.11.2014. 18:43 ] @
Citat: rovaccccc:
Ja bi prije izabrao magic stove nego diana.
Zato sto u vrhu iznad lozista ima od samota dimovode lijevo-desno pa tek onda u dimnjak.
Da, to sam video. Izlaz za dimovod je skoro u potpunosti "zatvoren" samotnom polocom, pa se loziste i ne vidi pogledom kroz dimovod.Dianu nemam prilike da vidim uzivo, zar to kod nje nije tako reseno? Dobro zapazanje, znaci to je to. Hvala. U svakom slucaju bih koristio stedisu koju god da odaberem, ako se ispostavi da je neophodno, a gotovo svi kazu da jeste. Diana deluje nekako finije, a i prednji deo (uostalom, kao i cela pec) je od crnog gusa, pa nece da promeni boju, a danas mi je prodavac skrenuo paznju da peci u bojama izuzev crne, napred potamne i promene boju. To je i meni palo na pamet.
[ reabarce @ 28.11.2014. 18:58 ] @
Citat: Bruto težina (kg) 57,00
Da, lagane su. To je jedino dobro zbog lakseg pomeranja.
Citat: Ne znam kakve su ti finansije i veličina prostora gde ugrađuješ
peć ali razmisli o trajnijem i efikasnijem rešenju kao što su zidane peći (kaljeva, paorska, peć od biber crepa...), pelet
peći (skuplje u startu ali veoma efikasne, ima ih i Tim Sistem)... Ove peći su daleko efikasnije, ređe se lože sa manje
pepela posle loženja.
Planiram da iz kuhinje (10kvm) grejem jos i dnevnu sa trpezarijom(25kvm), ukupno 35kvm. Valjda ce biti dovoljno pec od 10kw.
Za sad ne bih mnogo investirao u pec. Treba da posluzi kao prelazno resenje, ali bi bilo lepo da traje dugo. Jedan clan foruma rece da mu je trajala 13-14god, a tek je sad loziste pocelo da progoreva. Nesto o njihovoj tehnologiji: koliko vidim, one greju konvekcijom, ako se dobro razumem u termine, zagrevaju vazduh, a manje zrace, sto mi je veoma bitno za prostor gde je planiram. Ispravi me, ako gresim. I stvarno mi je bitno da moze do jutra da zadrzi zar ili da gori od veceri do jutra, da ne mora svakog jutra da se potpaljuje. Nadam se da tako funkcionisu, narocito Diana.
Efikasnost na papiru zvuci sjajno-89%, kao i niska temperatura izlaznog dima.
Citat: Uzgred Tim Sistem je firma koja ima sedište u Novoj Pazovi a proizvodne pogone u Novoj Pazovi i Vojki.
Da, Nova Pazova, moja greska.
Evo do kojih su podataka dosli Rusi, prilkom testiranja "Diane":
https://www.youtube.com/watch?v=Yl1ogDCn9xk
Hvala i tebi na trudu da mi pomognes u odluci.
[Ovu poruku je menjao reabarce dana 28.11.2014. u 20:09 GMT+1]
[ reabarce @ 29.11.2014. 23:11 ] @
Danas sam prvi put video "Dianu" uzivo u radnji. Sve je o.k., samo mi se cini da je loziste malo tesno (20x25cm), ali ima dobru visinu(36cm)- nadam se da ce drva postavljena vertikalno dobro goreti, jer je na taj nacin najzgodnije da se smesti vise komada. Svidja mi se i sto je dno lozista napravljeno levkasto (nije u jednoj ravni) i dosta duboko , kao cetvorostrana piramida okrenuta na dole sa okruglom resetkom na dnu. Tako je postignuta dobra zastita od ispadanja zara, a drva nemaju kud, nego prema resetki i ka vatri. Kada se pogleda kroz izlaz dimovoda, loziste se uopste ne vidi, jer se tu nalazi ploca (mislim da je vermikulit u pitanju, jer je njime oblozeno celo loziste).
[ yt7pwr @ 30.11.2014. 12:11 ] @
Čitanjem karakteristika peći Tim Sistema jedna stvar mi je čudna: stepen korisnog dejstva kod Diane je veći nego
kod svih pelet peći. Ili su pelet peći totalni promašaj ili su kod Diane frizirani. Forsiranim sagorevanjem peleta se
postiže najveća efikasnost i ostaje najmanje pepela. Kod peleta se radi o forsiranom spaljivanju ubacivanjem vazduha
turbinom što je slična logika kod turbo automobila (benzin ili dizel).
Jedna mala sugestija: nikada ne treba ostavljati žar da tinja preko noći u prostoriji u kojoj borave ljudi! Morao bi da
imaš pouzdane javljače požara i C02 detektore jer bi u slučaju nekog problema sa dimnjakom lako došlo do stvaranja
gustog dima i opasnosti po život! Čak i kada niko ne boravi u toj prostoriji bez ova dva alarma je opasno ostavljati
vatru da tinja! To je moje laičko mišljenje a ako ima neko ko je stručniji neka me demantuje jer bi nešto novo naučili :)
[ reabarce @ 30.11.2014. 23:42 ] @
Citat: yt7pwr: Čitanjem karakteristika peći Tim Sistema jedna stvar mi je čudna: stepen korisnog dejstva kod Diane je veći nego
kod svih pelet peći. Ili su pelet peći totalni promašaj ili su kod Diane frizirani. Forsiranim sagorevanjem peleta se
postiže najveća efikasnost i ostaje najmanje pepela. Kod peleta se radi o forsiranom spaljivanju ubacivanjem vazduha
turbinom što je slična logika kod turbo automobila (benzin ili dizel).
Jedna mala sugestija: nikada ne treba ostavljati žar da tinja preko noći u prostoriji u kojoj borave ljudi! Morao bi da
imaš pouzdane javljače požara i C02 detektore jer bi u slučaju nekog problema sa dimnjakom lako došlo do stvaranja
gustog dima i opasnosti po život! Čak i kada niko ne boravi u toj prostoriji bez ova dva alarma je opasno ostavljati
vatru da tinja! To je moje laičko mišljenje a ako ima neko ko je stručniji neka me demantuje jer bi nešto novo naučili :)
Jeste, njene karakteristike u opisu su stvarno idealne. Sto se tice tvog komentara da ne treba ostavljati zar u peci tokom noci, ne znam koliko imas iskustva sa lozenjem i koliko si bio u prilici da pratis tehnologiju peci na cvrsta goriva, ali renomirani proizvodjaci decenijama unazad bas ciljano proizvode i insistiraju na tehnologiji "trajno zarecih" peci i kamina, kao tehnoloski naprednih proizvoda. To bi trebalo da znac,i da je to vec dugi niz godina isproban i bezbedan koncept, ali naravno, uvek treba voditi racuna. U uputstvima tih uredjaja bas i stoji da treba ostaviti "toliko i toliko" zara u lozistu i zatvoriti regulatore, a zar je vec sagorelo gorivo i ne oslobadja dim, a ne bi trebalo da sadrzi ni druge nesagorele produkte. Tadasnje peci su imale samo primarno sagorevanje i zatavarale su se skoro hermeticki, kada se zatvori dovod vazduha za sagorevanje, sto je omogucavalo da zar ostane do jutra. Danas je tendencija u ovoj sferi sekundarno, tj. cisto sagorevanje nesagorelih produkata i gasova. Pec nikada ne mozes izolovati od dovoda vazduha za sagorevanje (bar to ne bi trbealo raditi namerno) i kad su svi dovodi zatvoreni-uvek ostaje "tercijarni vazduh" (konkretno kod TimSistem peci), koji omogucuje da se sagorevanje vrsi prolongirano, ali uz dovoljno kiseonika. Sekundarnim sagorevanjem se narocito ponosi norveski proizvodjac "Jotul" sa svojom "clean burn" tehnologijom.
[ rovaccccc @ 01.12.2014. 00:01 ] @
Ja se nadam da se zezate da vjerujete u taj podatak o iskoristenosti koji je naveden :-)
[ yt7pwr @ 01.12.2014. 09:36 ] @
Citat: Ja se nadam da se zezate da vjerujete u taj podatak o iskoristenosti koji je naveden :-)
Meni je bio zanimljiv relativan odnos koeficijenata korisnog dejstva jer za laboratorijsko merenje treba brdo $$$.
U današnje vreme kada nešto tvrdiš to moraš i da dokažeš a ja ne tvrdim da su podaci pogrešni. I na tarabi svako može da iznese svoje mišljenje ali se ne zalećemo na tarabu svaki put :)
Citat: Jeste, njene karakteristike u opisu su stvarno idealne. Sto se tice tvog komentara da ne treba ostavljati zar u peci tokom noci, ne znam koliko imas iskustva sa lozenjem i koliko si bio u prilici da pratis tehnologiju peci na cvrsta goriva, ali renomirani proizvodjaci decenijama unazad bas ciljano proizvode i insistiraju na tehnologiji "trajno zarecih" peci i kamina, kao tehnoloski naprednih proizvoda. To bi trebalo da znac,i da je to vec dugi niz godina isproban i bezbedan koncept, ali naravno, uvek treba voditi racuna. U uputstvima tih uredjaja bas i stoji da treba ostaviti "toliko i toliko" zara u lozistu i zatvoriti regulatore, a zar je vec sagorelo gorivo i ne oslobadja dim, a ne bi trebalo da sadrzi ni druge nesagorele produkte. Tadasnje peci su imale samo primarno sagorevanje i zatavarale su se skoro hermeticki, kada se zatvori dovod vazduha za sagorevanje, sto je omogucavalo da zar ostane do jutra. Danas je tendencija u ovoj sferi sekundarno, tj. cisto sagorevanje nesagorelih produkata i gasova. Pec nikada ne mozes izolovati od dovoda vazduha za sagorevanje (bar to ne bi trbealo raditi namerno) i kad su svi dovodi zatvoreni-uvek ostaje "tercijarni vazduh" (konkretno kod TimSistem peci), koji omogucuje da se sagorevanje vrsi prolongirano, ali uz dovoljno kiseonika. Sekundarnim sagorevanjem se narocito ponosi norveski proizvodjac "Jotul" sa svojom "clean burn" tehnologijom.
Pre dvadeset godina smo korsitili Kreka Veso peć na čvrsto gorivo i nikada nismo ostavljali peć preko noći sa vatrom/žarom u sebi iz navedenog razloga. Nije problem sama peć već mogućnost da dimnjak otkaže. Ako bi bilo tačno ovo što pišeš o sekundarnim sagorevačima onda dimnjak i nije potreban. Koliko sam video na youtube snimcima sekundarno sagorevanje nastaje kada je velika temperatura primarne vatre (800C i više) pa uz pravilno vrtloženje nesagorelih gasova dolazi do paljenja i dodatnog sagorevanja. Najbolji primer za ovo su Masonry heaters sa karburatorom - najčešće komora u sastavu pećnice gde se lepo vidi sekundarno paljenje. Ovaj tip je najefikasniji tip peći za sagorevanje suvog drveta i nastao je u Severnoj Americi usavršavanjem Ruskih,Finskih i ostalih zidanih peći (tu je negde i naša paorska). Izlazni gasovi su dovoljno čisti da bez problema dobija upotrebnu dozvolu i u nacionalnom parku!
[Ovu poruku je menjao yt7pwr dana 01.12.2014. u 13:40 GMT+1]
[ reabarce @ 01.12.2014. 12:36 ] @
Citat: rovaccccc:
Ja se nadam da se zezate da vjerujete u taj podatak o iskoristenosti koji je naveden :-)
To samo lepo zvuci na paipru, a nemam namere niti mogucnosti, da to ispitujem. Ako bi stvarno bilo tako, kako neko rece, ova pec bi mogla da stane rame uz rame sa mnogim pecima na pelet. Mene interesuju druge karakterisitike.
[ KrkaCiC @ 01.12.2014. 15:58 ] @
Citat: yt7pwr:
Pre dvadeset godina smo korsitili Kreka Veso peć na čvrsto gorivo i nikada nismo ostavljali peć preko noći sa vatrom/žarom u sebi iz navedenog razloga. Nije problem sama peć već mogućnost da dimnjak otkaže.
Nemoj verovati svemu sto vidis i procitas
Ako vec verujes onda da te pitam da li smes voziti automobil dok je upaljen? Znas li da se moze desiti da umesto toplog vazduha u kabinu udju izdivni gasovi i da se ugusis?
Opusteno samo,ne moze to tek tako da se desi,mislim u zivotu nisam cuo za takav slucaj. Ja sam kao klinac lozio kreku na ugalj,i jedino sto je bilo neprijatno to je miris sumpora dok se kreka napuni ugljemjbg ima glupo resenje punjenja odozgo
[ reabarce @ 01.12.2014. 17:09 ] @
Citat: KrkaCiC:
Opusteno samo,ne moze to tek tako da se desi,mislim u zivotu nisam cuo za takav slucaj. Ja sam kao klinac lozio kreku na ugalj,i jedino sto je bilo neprijatno to je miris sumpora dok se kreka napuni ugljemjbg ima glupo resenje punjenja odozgo :)
Pa, da. I mi smo pre 25 godina lozili pec slicnoj Kreka Veso, model Tobi Plamen bez problema. Taj miris uglja, jeste da se oseca, ali je neizbezan. Smisao trajno zarece peci i jeste da se izbegne potpaljivanje svakog jutra i ponovno zagrevanje ohladjenih prostorija. Pa, takvi su Alfini kamini, peci i sporeti jos odavno... Zato se nadam da su savremne peci bar na tom nivou i zato se toliko raspitujem kako to kod njih funkcionise.
[ KrkaCiC @ 01.12.2014. 17:58 ] @
Kazem ti,kupi Alfu i ne razmisljaj,ja sam vrlo zadovoljan. I,naravno,ne obracaj paznju na iskoriscenje na drva,ugalj... to su gluposti. Gledaj prakticnu stranu.
Meni se kod ove svidja sto ima veliko staklo na vratima (lepo izgleda) i sto su vrata siroka skoro kao pec,i kad se otvore imas pristup celom lozistu,dakle moze se loziti velikim cepanicama
A vrata pokrivaju i pepenjaru,i pec nije nacickana nekim ruckama,glupostima
Boja je tamno borda,i posle 2 sezone pec je kao nova
Jedino mi se ne svidja sto je odvod za dimnjak odozgo,i onda se vidi. Imam i neku pec susler,turska,ovako mi je ruzna,ali odvod je iza,i onda se stavi mali cuncic koji ide direkt u zid i ne vidi se uopste,a efekat je da je celi zid gde je dimnjak vruc
PS i batali stedisu,ne dobije se toliko koliko ljudi misle,a izgleda extra ruzno i nezgodan je za odrzavanje.
PS2 i kosta 2500
[ reabarce @ 01.12.2014. 20:02 ] @
Citat: KrkaCiC: Kazem ti,kupi Alfu i ne razmisljaj,ja sam vrlo zadovoljan. I,naravno,ne obracaj paznju na iskoriscenje na drva,ugalj... to su gluposti. Gledaj prakticnu stranu.
Meni se kod ove svidja sto ima veliko staklo na vratima (lepo izgleda) i sto su vrata siroka skoro kao pec,i kad se otvore imas pristup celom lozistu,dakle moze se loziti velikim cepanicama :)
A vrata pokrivaju i pepenjaru,i pec nije nacickana nekim ruckama,glupostima :)
Boja je tamno borda,i posle 2 sezone pec je kao nova :)
Hvala na preporuci, samo mi kazi da li mnogo zraci sa strane, jer ce biti blizu frizidera? U prethodnom postu si rekao da ne moze da se sedi pored nje, kada se nalozi. To je o.k. ako si mislio da dosta greje iz lozista, kroz staklo, ali mi ne odgovara da mnogo greje bocno. Po tvojoj preporuci, razgledao sam Elitu II u radnji, ali nisam zapazio da li ima one otvore na plotni kroz koje izlazi zagrejan vazduh (konvekcija), a na slikama na sajtu se dobro ne vidi. Hvala.
[Ovu poruku je menjao reabarce dana 02.12.2014. u 00:19 GMT+1]
[ KrkaCiC @ 01.12.2014. 22:25 ] @
Iskreno,mislim da su ti otvori na plotni glupost,marketing fazon,nista drugo.
Koliko ce biti blizu frizidera?
U sustini nijedno grejno telo ne treba postavljati pored frizidera
Trenutno nije podlozena zestoko,ali mislim da greje i sa strana,naravno,ali mnogo manje nego napred i odozgo,iznad gornje ploce. U visini lozista greje sa strane,ispod gde je ostava za drva ni pleh nije vruc
Cini mi se da najvise toplote odaje preko stakla
A da,jos ovo,cini mi se da je kod nje staklo kvalitetnije nego kod ostalih. Koju god da kupis staklo ce se "magliti" tj zacrnice se iznutra,ali samo kad ubacujes sirova drva i ne otvoris vazduh na max,kad napunis nekim suvim drvima i razvije veliku toplotu onda se to crnilo ukloni,ne skroz ali se lepse vidi vatra
Elita ima na gornjoj plotni kruzni deo koji se podize,nesto kao kod starijih sporeta,i na sredini tog kruga se nalazi rupa manja okrugla,ali nemoj da te buni,ne prolazi dim uopste
Sto se tice dimovoda,iznad vatre postoji neki pleh cini mi se koji ide skoro do vrata,tako da dim ne ide direktno u cunak,vec napred do vrata,pa tek onda nazad iznad tog pleha,dakle pravi 180 stepeni krug-nadam se da si me razumeo
Ne znam kakva je podrska ostalih proizvodjaca,ali Alfa ekipa je dobra. Prve godine sam je koristio na novom odzaku koji vuce i vise nego odlicno,i onda se nosu u tisini culo neko strujanje vazduha,kao jak vetar,i video sam da snjura oko stakla ne dihtuje dobro na jednom mestu. Mogao sam to i sam,ali sam pozvao servis,i u roku od par dana su dosli i stavili drugu snjuru i problem je bio resen. Mislim da sam dobio 2 ili 3 god garancije.
Elitu II sam izabrao zbog poklopca magacina za drva,jer drva nikad nece izgledati kao na reklami ili slici i delovace ruzno. Zatvorim vratanca i ne vidi se nista.
Po kojoj ceni si nasao Elitu II?
Ja sam moju pre 2 godine platio oko 17000,i isao sam po nju 50 km u jednom pravcu. Fazon je sto se Elita II extra prodavala i nisu dovoljno tada proizveli,u bordoj boji,pa sam jedva izbunario tu jednu
[ reabarce @ 01.12.2014. 23:14 ] @
Citat: KrkaCiC:
Koliko ce biti blizu frizidera?
Pa, ti si fenomenalno precizan i iscrpan u odgovorima! Prvo da ti se na tome zahvalim. Ako nista ne pomeram, bice 30-35cm udaljena od frizidera, a ako bas bude potrebe, mogu da izvucem i citav 1m odstojanja.
Citat: KrkaCiC:
Cini mi se da najvise toplote odaje preko stakla
To je sasvim u redu i ocekivano je.
Citat: KrkaCiC:
Elita ima na gornjoj plotni kruzni deo koji se podize,nesto kao kod starijih sporeta,i na sredini tog kruga se nalazi rupa manja okrugla,ali nemoj da te buni,ne prolazi dim uopste
Da, znam! Ti krugovi se uklone i onda tu moze da se stavi onaj starinski kalup za galete (koji poseduje svoj krug), one najukusnije, pecene na drva!
Citat: KrkaCiC:Sto se tice dimovoda,iznad vatre postoji neki pleh cini mi se koji ide skoro do vrata,tako da dim ne ide direktno u cunak,vec napred do vrata,pa tek onda nazad iznad tog pleha,dakle pravi 180 stepeni krug-nadam se da si me razumeo
Razumeo, u potpunosti! Zato tako dobro i greje.
Citat: KrkaCiC:
Po kojoj ceni si nasao Elitu II?
18.900 i trenutno nije problem za bordo boju, koja se i meni najvise svidja, ima ih po radnjama. Oko 2.500 je skuplja od "Diane", ali to nije neka razlika u ceni, ako nesto sto vredi.
[Ovu poruku je menjao reabarce dana 02.12.2014. u 11:48 GMT+1]
[ KrkaCiC @ 02.12.2014. 16:23 ] @
Citat: reabarce: 18.900 i trenutno nije problem za bordo boju, koja se i meni najvise svidja, ima ih po radnjama. Oko 2.500 je skuplja od "Diane", ali to nije neka razlika u ceni, ako nesto sto vredi.
[Ovu poruku je menjao reabarce dana 02.12.2014. u 11:48 GMT+1]
Ja bih rekao da vredi,ako ne zbog sveg ostalog vredi zbog estetike
PS nemoj 35 cm frizider od peci,frizideru nece biti nista ali ce sigurno trositi vise struje
[ reabarce @ 02.12.2014. 17:41 ] @
Citat: KrkaCiC: Ja bih rekao da vredi,ako ne zbog sveg ostalog vredi zbog estetike :)
Pitao bih jos par stvari, pre nego sto konacno odlucim:
-na Eliti moze da se kuva?
-kako izgleda njeno odrzavanje, tj. ciscenje? Sta sve ima od elemenata koji zahtevaju ciscenje u toku rada, da li je komplikovano da se to izvede i koliko cesto u toku grejne sezone? To verovatno zavisi da li se loze suva drva, a ja takva i imam. Hvala!
[ KrkaCiC @ 02.12.2014. 20:08 ] @
Citat: reabarce: Pitao bih jos par stvari, pre nego sto konacno odlucim:
-na Eliti moze da se kuva?
-kako izgleda njeno odrzavanje, tj. ciscenje? Sta sve ima od elemenata koji zahtevaju ciscenje u toku rada, da li je komplikovano da se to izvede i koliko cesto u toku grejne sezone? To verovatno zavisi da li se loze suva drva, a ja takva i imam. Hvala!
Ne moze se kuvati,da se razumemo odmah. Ne samo na njoj,vec ni na jednoj peci na taj kalup. Za to sluze sporeti koji imaju drugaciju plotnu,tj drugaciji materijal,ove peci su namenjene efikasnijem grejanju i materijali i rasporedjivanje toplote je drugacije
Vidjao sam neke "carobne" peci koje imaju ispod plotne neku pregradu koja kao sluzi da kao rerna,e to je tek glupost
Sto se tice odrzavanja,ja bih tu naveo ciscenje pepenjare. Ja to radim jednom u 2 dana,nekad 3,zavisi od drva i kolicine. Sto se tice nekog ciscenja to radim pred sezonu grejanja,tada ocistim i odzak i cunak,i to je to. Dakle samo lozi i izbacuj pepeo
I ne kupuj stedisu
[ reabarce @ 03.12.2014. 12:08 ] @
Necu, vec imam jednog. Ako ne budem morao da ga koristim, odlicno.
Eto, dobio sam puno informacija i cuo iskustva. Zahvaljujem.
[ KrkaCiC @ 03.12.2014. 14:58 ] @
I drugi put
Objavi ovde koju pec si kupio i utiske naravno
[ reabarce @ 03.12.2014. 16:36 ] @
Citat: KrkaCiC:
Objavi ovde koju pec si kupio i utiske naravno
Naravno, potrudicu se da i ja nekome pomognem.
[ reabarce @ 22.12.2014. 16:52 ] @
Pozdrav svima. Evo javljam se, kao sto sam i obecao. Odlucili smo se za pec "Diana" Tim Sistem i pre 10-ak dana je stigla u nas dom. Prvi utisci su veoma pozitivni, pa ne znam odakle da krenem. Pec je vrlo malih dimenzija, a greje toliko dobro, da covek ne poveruje (oko 35kvm). Potpaljuje se izuzetno lako i brzo i to samo papirom i sitnim drvima i momentalno pocinje da greje. Gori izuzetno lepo, jakim , intenzivnim plamenom i vrlo brzo postize temperaturu u lozistu, potrebnu za sekundarno sagorevanje ( proces je poceo, kada pocnu da obgorevaju rupice u zadnjem zidu lozista i bude vidljivo sagorevanje gasova). Bocne strane peci se greju relativno malo(moze da se drzi ruka na oblogama), sto mi je bilo veoma bitno, ali malo vise greje zadnji zid, pa je korisno da se napravi odstojanje. I za kuvanje je veoma korisna, ali mana joj je, sto ionako malu grejnu plocu, smanjuje cunak, koji jedino moze da se montira odozgo, na dimovod. Grejanje je izuzetno prijatno, jer je zracenje svedeno na najmanju meru (osim preko plotne i kroz staklo), vec zagreva vazduh, konvekcijom. Zadrzava zar do jutra, cak i ako se ne stave drva pre odlaska na spavanje. Eto, javljacu se i dalje sa novim utiscima, mada do sad i nije bilo mnogo hladno, ali videcemo kako ce biti i kako ce se pec pokazati na dalje.
[ Krisko @ 19.01.2015. 23:25 ] @
Citat: reabarce: Pozdrav svima. Evo javljam se, kao sto sam i obecao. Odlucili smo se za pec "Diana" Tim Sistem i pre 10-ak dana je stigla u nas dom. Prvi utisci su veoma pozitivni, pa ne znam odakle da krenem. Pec je vrlo malih dimenzija, a greje toliko dobro, da covek ne poveruje (oko 35kvm). Potpaljuje se izuzetno lako i brzo i to samo papirom i sitnim drvima i momentalno pocinje da greje. Gori izuzetno lepo, jakim , intenzivnim plamenom i vrlo brzo postize temperaturu u lozistu, potrebnu za sekundarno sagorevanje ( proces je poceo, kada pocnu da obgorevaju rupice u zadnjem zidu lozista i bude vidljivo sagorevanje gasova). Bocne strane peci se greju relativno malo(moze da se drzi ruka na oblogama), sto mi je bilo veoma bitno, ali malo vise greje zadnji zid, pa je korisno da se napravi odstojanje. I za kuvanje je veoma korisna, ali mana joj je, sto ionako malu grejnu plocu, smanjuje cunak, koji jedino moze da se montira odozgo, na dimovod. Grejanje je izuzetno prijatno, jer je zracenje svedeno na najmanju meru (osim preko plotne i kroz staklo), vec zagreva vazduh, konvekcijom. Zadrzava zar do jutra, cak i ako se ne stave drva pre odlaska na spavanje. Eto, javljacu se i dalje sa novim utiscima, mada do sad i nije bilo mnogo hladno, ali videcemo kako ce biti i kako ce se pec pokazati na dalje.
Ako može par informacija, zanima me kako ti se do sada pokazala peć Diana? Jesi li zadovoljan? Kako se pokazala na ovim malo nižim temperaturama? Može li na kraju zagrijati svih 35 kvadrata koliko griješ? Zanima me zašto si se odlućio za Dianu, a ne za Magičnu peć? Ja se razmišljam između te dvije peći, nisam siguran koju da odaberem. Grijat ću otprilke istu kvadraturu kao i ti pa me zato zanima tvoje iskustvo? Evo za početka toliko :D Hvala :D
[ reabarce @ 21.01.2015. 17:18 ] @
Citat: Krisko: Ako može par informacija, zanima me kako ti se do sada pokazala peć Diana? Jesi li zadovoljan? Kako se pokazala na ovim malo nižim temperaturama? Može li na kraju zagrijati svih 35 kvadrata koliko griješ? Zanima me zašto si se odlućio za Dianu, a ne za Magičnu peć? Ja se razmišljam između te dvije peći, nisam siguran koju da odaberem. Grijat ću otprilke istu kvadraturu kao i ti pa me zato zanima tvoje iskustvo? Evo za početka toliko :D Hvala :D
Pozdrav, Krisko! Posle lepog iskustva sa "Dianom", usledilo je razocarenje posle nekoliko dana koriscenja, o kome sam se upravo spremao da pisem i onda vidim tvoj post i da se i ti raspitujes. Odmah da napomenem, krivi smo mi, a ne sama pec! Evo sta se desilo: dimnjak na koji smo je instalirali, je koriscen godinama i lozen je svim i svacim-vlaznim drvima od iste godine, losim ugljem, itd. Za sve te godine, dimnjak nije odrzavan kako valja, jer sam imao informaciju da u mom gradu nema dimnicarske sluzbe, sto se ispostavilo kao netacno-imamo dimnicarsku sluzbu pri komunalnom preduzecu. Znaci, dimnjak smo odrzavali na neadekvatan nacin:
-sami, tako sto bismo u toku leta propustili teg (vezan na konopac) manjeg precnika od samog dimnjaka i sa glatkim povrsinama, koji bi samo ucinio dimnjak prohodnom, a nikako ga ne bi ocistio od natalozenih slojeva gara i smole na zidovima;
-angazovanjem privatnog odzacara, koji je dosao neadekvatno opremljen sa sajlom koja se iskidala, pa je "jez" mogao da ostane negde zaglavljen, sto se srecom nije dogodilo.
Da se vratim na pricu o "Diani". Ove peci odmah ugreju cunkove (dimovodne cevi) i sam dimnjak- takoreci, dok hartija za potpalu sagori, vec su cunkovi vruci, a de ne pominjem kad gore drva. To je dobro, jer tako zagrejan dimnjak, odmah povuce i ne ostavlja mesta za stvaranje kondenzata. Medjutim u mom slucaju to nije bilo dobro-takva visoka temperatura u dimnjaku sa naslagama, je dovela do toga, da su se te naslage cadji (kreozita) zagrejale, nadule se i potpuno zatvorile dimnjak. Pec je pocela da dimi i morali smo pod hitno da zovemo dimnicare. Oni su odmah dosli, ocistili dimnjak, pri cemu smo izvadili veliku kolicinu cadji. Naravno, objasnili su nam zasto se desilo, to sto se desilo. Iz bojazni da bi scenario mogao da se ponovi po onoj zimi, vratili smo se na stari sporet, koji srecom nismo pomerali iz kuhinje. On je vec godinama provereno radio na dimnjaku, kakav je i do sada bio, sto ne znaci da su i za njega bili idealni uslovi. I meni je zao, sto "Dianu" nismo isprobavali na onom minusu, ali na spoljnih -9 je pomenuti prostor(35kvm) savladavala bez problema, sa vrlo malo goriva i veoma brzo, sto nijedan klasican sporet(pa ni ovaj, koji vec imamo) ni slucajno ne bi mogao. Planiramo da otvorimo nov, nekoriscen dimnjak (posto je sada lepse vreme) i kupimo nov komplet dimovodnih cevi (jer bi stare, ako nisu dobro ociscene takodje mogle da se zapuse kao i dimnjak) i onda cemo imati pravu sliku.
Za "Dianu" u odnosu na "Magicnu", smo se odlucili pre svega, zbog malih spoljnih dimenzija. Drugi razlog je bio estetski (vise nam se svidjala) i to sto je njena prednja strana u crnoj boji, pa se nece promeniti (potamneti) tokom vrmena, za razliku od "Magicne", "Carobne" ..., koje ako uzmes u nekoj boji izuzev crne, od napred potamne, pa trgovci preporucuju crnu, bez obzira na siroku paletu boja. Eto, toliko od mene za sada, a ovo je za nauk i meni i drugima, da bez cistog dimnjaka, nema grejanja.
[ cimer @ 22.01.2015. 18:00 ] @
da li neko koristi tim sistem carobnu pec od 7.7kw ili 10kw i ako neko moze da kaze koja je razlika izmedju ove 2 peci jer po specifikacijama ne vidim bas neku razliku?
@reabarce je ima problem s neociscenim dimnjakom, moji su 90-tih godina kad su bile sankcije imali problema sa starim pecima na drva konkretno ova pec
http://www.winwin.rs/bela-tehn...ivo-mbs-pg-1-bela-1152865.html u smislu da im je curela cadj i sta vec iz dimnjaka dole u kuhinju (gde je inace stajala pec) pa su imali isto muke, verovatno je stvarala kondenzaciju.
ja planiam sl zime da kupim neku pecku, grejao bi na sprat (gde bi je stavio) i samo 1-1.5m imam azbesne cevi, dalje ide zidani dimnjak 14*15cm da li mislite da ce se ovi problemi vratiti?
do sada smo se "grejali" na plin i problema nije bilo ali jedno je plin, a drugo su drva...
[ Krisko @ 22.01.2015. 21:02 ] @
@rebarce hvala na ovim informacijama, jako su mi bitne. Što se tiče dimnjaka ne brinem se oko toga jer ja dimnjak temeljito čistim (mislim čisti ga dimnjačar) svakog ljeta i pripremam za zimu zato što na spratu ložimo amity i njoj je potreban čist dimnjak svake godine. Upravo zbog toga ne očekujem da ću imati poteškoća sa dimnjakom, a pogotovo zato što ložim uvijek suha drva jer smo prije nekih 10 godina imali užasnih problema sa sirovima i sada kupujemo drva odmah u 6. mjesecu. U glavnom, drago mi je da se Diana pokazala kao dobar izbor. Dakle onaj podatak od 10kW snage nije lažan nego je tačan? Moj stan (u prizemlju kuće) će imati otprilike tu kvadraturu oko 35m2, a dimnjak na koji će biti priključena peć je već u funkciji i koristi se za grijanje gornjeg sprata te se čisti svako ljeto. Nadam se da neće predstavljati problem za Dianu to što će na spratu u isti dimnjak biti priključena još jedna peć. Zamolit ću te da nam javljaš kako se ponaša peć, ako nije problem. Ima li neka mana kod Diane koju mi možeš reći?
Hvala
[ reabarce @ 22.01.2015. 21:52 ] @
Citat: cimer:
da li neko koristi tim sistem carobnu pec od 7.7kw ili 10kw i ako neko moze da kaze koja je razlika izmedju ove 2 peci jer po specifikacijama ne vidim bas neku razliku?
Pozdrav i tebi! Ta od 7,7 kW je "Carobna", a ova od od 10 kW je "Magicna" pec. Mozda nisi obratio paznju. Razlika je i u materijalu- "Carobna" je u potpunosti izradjena od lima i mogu ti reci da ne deluje bas nesto narocito, dok je "Magicna" kombinacija lima i gusa (poput "Diane") i deluje dosta solidnije. Prava razlika se vidi kada ih nadjes obe u radnji, a ja sam se dugo bavio njima, dok sam planirao kupovinu. Od toga zavisi i kasnije trajnost i verovatno kapacitet grejanja.
http://www.timsistem.rs/proizvodi.html
Citat: cimer:
@reabarce je ima problem s neociscenim dimnjakom, moji su 90-tih godina kad su bile sankcije imali problema sa starim pecima na drva konkretno ova pec
http://www.winwin.rs/bela-tehn...ivo-mbs-pg-1-bela-1152865.html u smislu da im je curela cadj i sta vec iz dimnjaka dole u kuhinju (gde je inace stajala pec) pa su imali isto muke, verovatno je stvarala kondenzaciju.
Vidim, koju su tvoji koristili. To je stara pec i verovatno da tehnoloski nije bila nesto napredna. Danas se koncept "peci na cvrsto gorivo" mnogo promenio. Kazem ti, "Diana" toliko brzo ugreje cunkove i sam dimnjak, da ne verujem da moze da dodje do kondenzacije. Po tom principu su sigurno i ove druge "Tim Sistem". Plus, sto imaju sistem sekundarnog sagorevanaja gasova, pa bi trebalo da vrlo malo nesagorelih produkata ode u dimnjak.
Citat: cimer:
ja planiam sl zime da kupim neku pecku, grejao bi na sprat (gde bi je stavio) i samo 1-1.5m imam azbesne cevi, dalje ide zidani dimnjak 14*15cm da li mislite da ce se ovi problemi vratiti?
Kao sto rekoh, ne verujem da ce se problemi vratiti sa ovim novim pecima, ali redovno i strucno cisti dimnjak, nema nista bez toga!
[ reabarce @ 22.01.2015. 22:30 ] @
Citat: Krisko:
@rebarce hvala na ovim informacijama, jako su mi bitne. Što se tiče dimnjaka ne brinem se oko toga jer ja dimnjak temeljito čistim (mislim čisti ga dimnjačar) svakog ljeta i pripremam za zimu zato što na spratu ložimo amity i njoj je potreban čist dimnjak svake godine. Upravo zbog toga ne očekujem da ću imati poteškoća sa dimnjakom, a pogotovo zato što ložim uvijek suha drva jer smo prije nekih 10 godina imali užasnih problema sa sirovima i sada kupujemo drva odmah u 6. mjesecu. U glavnom, drago mi je da se Diana pokazala kao dobar izbor. Dakle onaj podatak od 10kW snage nije lažan nego je tačan? Moj stan (u prizemlju kuće) će imati otprilike tu kvadraturu oko 35m2, a dimnjak na koji će biti priključena peć je već u funkciji i koristi se za grijanje gornjeg sprata te se čisti svako ljeto. Nadam se da neće predstavljati problem za Dianu to što će na spratu u isti dimnjak biti priključena još jedna peć. Zamolit ću te da nam javljaš kako se ponaša peć, ako nije problem. Ima li neka mana kod Diane koju mi možeš reći?
Hvala
Gotovo sam siguran da ima tih 10kW. I mozda je onaj podatak o iskoristivosti od 89% vrlo blizu realnosti, jer da neka pec onako zgreje sa vrlo malo izgorelih drva...ona prosto "baca" toplotu na sve strane i grejanje je izuzetno ravnomerno i prijatno. Krivo mi je sto se desio onaj peh sa dimnjakom, pa nemam duze iskustvo sa "Dianom", ali to su moji utisci i mojih ukucana steceni za ovo kratko vreme. Sto se tice prikljucivanja dve peci na isti dimnjak (ako sam dobro razumeo tvoje pitanje), u uputstvu od "Diane" pise, da svaka pec treba da ima svoj dimnjak. Mada, neki drugi proizvodjaci dozvoljavaju mogucnost dve peci na istom dimnjaku, ali na razlicitim nivoima (tvoj slucaj). To vec ne znas, dok ne probas, ali ako je dimnjak cist, visok i dobro vuce i jos ako je siri od standardnih 12cm, mislim da ne bi trebalo da bude problema. Mozda je bolje da oko toga pitas nekog strucnijeg od mene. Javljacu se, naravno, cim nastavimo sa koriscenjem. Stvarno nisam primetio nekih mana, osim mozda jedne sitnice-tresilica za pepeo je samo jedna zica zakacena za resetku, a na kraju koji treba da uhvatis i povuces, je samo savijena. Nema nekog elementa koji bi mogao da se lakse uhvati i ta funkcija je dostupna samo kada su vrata lozista otvorena. Tu su obavezne rukavice, jer se sve to "usija" dok gori. To su mogli bolje da izvedu, kao njihovim skupljim modelima "Lederata". Iskreno, to i nije neka mana, spram onoga sto pruza.
Ako nisi video, evo kako "Diana" funkcionise uzivo:
http://www.youtube.com/watch?v=Yl1ogDCn9xk
Ako je dobra Rusima, koji znaju sta je zima, bice dobra i nama! Lepo smo mogli da vidimo kako gore gasovi, na onim rupicama u zadnjem zidu lozista, poredjanim u jednom horizontalnom nizu. Ne znam koliko je to dobro vidljivo na ovm klipu.
Pozdrav za sada i svako dobro!
[ KrkaCiC @ 23.01.2015. 01:52 ] @
Pozz svima,moram se ubaciti malo
Sve te peci imaju iskoriscenost 100% jel da,sve sto stavite sagori do kraja
Malo sale naravno,a taj podatak je nebitan,prvo ni proizvodjac to ne moze izmeriti,zeznuto je to merenje vrlo,a s obzirom da je ovo Srbija,mogli su napisati i 150%
Opet moram da pohvalim juznjake. Dok su roditelji koristili Alfu,na novom odzaku,nije im se desavalo to surenje,sada je pec u drugoj sobi,na starom i zapuisenom odzaku (kad lozim zadimi malo) ali ne curi nista
A na novom odzku je prikljucena neka pec sisler,i evo curi,juce je bas isla crna linija niz odzak,naravno upropastila mi je molerski rad
Da li je do peci ili ne ne mogu reci 100%,ali sa Alfom tih problema imao nisam,niti sada imam. Uglavnom,birajte pec da je sa samotom unutra,po celom lozistu,a ne one limene,obicne,kao ona bela iz winwin-a iznad na linku,ono guta drva a cim nestane vatre brzo se hladi
[ cimer @ 23.01.2015. 06:27 ] @
za sada odustajem od magicnih trt mrt peci i odlucio sam se za raketnu pec, nasao sam coveka koji ih pravi tako da je to pravi pogodak, ko ne zna o cemu se radi neka klikne https://www.youtube.com/results?search_query=rocket+stove
a ovde i objasnjenje o cemu se radi
http://nezavisnodomacinstvo.com/raketna-pec-2/
[ reabarce @ 23.01.2015. 08:38 ] @
Citat: KrkaCiC:
Sve te peci imaju iskoriscenost 100% jel da,sve sto stavite sagori do kraja :)
Nemam namere da branim proizvodjaca, niti mogu da izmerim iskoristivost, ali dok pec gori punim plamenom (od 7:30 -00:00), za izbacivanje ostane vrlo malo pepela, kao za jednu pikslu ili saku. U kucama u kojima zivi npr. cetvoro "okorelih" pusaca, dnevno se izbaci vise pepela od cigareta. Mi smo se cudili, sto je pepeljara na "Diani" toliko mala i da nece biti dovoljna za njene potrebe, ali nam je kasnije sve postalo jasno.[/quote]
[ reabarce @ 23.01.2015. 08:43 ] @
Citat: KrkaCiC:
Sve te peci imaju iskoriscenost 100% jel da,sve sto stavite sagori do kraja :)
Nemam namere da branim proizvodjaca, niti mogu da izmerim iskoristivost, ali dok pec gori punim plamenom (od 7:30 -00:00), za izbacivanje ostane vrlo malo pepela, kao za jednu pikslu ili saku. U kucama u kojima zivi npr. cetvoro "okorelih" pusaca, dnevno se izbaci vise pepela od cigareta. Mi smo se cudili, sto je pepeljara na "Diani" toliko mala i da nece biti dovoljna za njene potrebe, ali nam je kasnije sve postalo jasno.
[ KrkaCiC @ 23.01.2015. 11:59 ] @
Proizvodjac pod "iskoriscenost" nije mislio koliko ce ostati pepela,tako da tih 11% kojih pec ne iksoristi ne pretvaraju se u pepeo
89% iskoriscenost treba da predstavlja podatak da je samo 11% razvijene toplote otislo u vazduh,tj kroz dimovod,a to se stvarno tesko meri. A to koliko ce pepela ostati zavisi od ogreva. Kod uglja bi cistili 2x dnevno npr
I ja samo na drva lozim,jednom u par dana je praznim
[ rovaccccc @ 23.01.2015. 12:47 ] @
Ja mislim da je 60 % iskoristenje dobar rezultat.A 90% vec zvuci neozbiljno.
[ Krisko @ 23.01.2015. 15:27 ] @
@rebarce: Hvala na svim informacijama i na ovom video clipu. Ddvim slučajno sam naišao na tu peć Diana i onako po karakteristikama mi se učinila sasvim OK. A što kažeš, ako valja Rusima, zašto ne bi valjala nama Još samo jedno pitanje, napisao si već gore da drži žar pa me zanima može li zadržati žar ako se, na primjer, naloži navečer oko 00.00h pa da bude žari ujutro oko 7h ili 8h? Iskoristivost mi ti nije najvažnija stavka, već godinama se grijem na onu staru (originalnu) amity koja nema baš najbolju iskoristivost kreće se oko 70%, barem tako piš u prospektu Tako da mislim da bi Diana mogla zadovoljiti moje potrebe po pitanju grijanja
[ reabarce @ 23.01.2015. 15:43 ] @
Moze da zadrzi zar, kao sto ti mislis da lozis. Pozdrav
[ Krisko @ 25.01.2015. 15:38 ] @
OK, hvala na inaformacijama
[ reabarce @ 20.10.2015. 07:05 ] @
Pozdrav svima! Evo jos jedne grejne sezone i ponovo je grejanje aktuelno. Vec sam napisao da sam kupio pomenutu pec "Diana" Tim Sistem i vec sam napisao da je prosle godine koriscena tek nekoliko dana zbog starog dimnjaka, koji se zapusivao. Za ovu sezonu smo je postavili na potpuno nov nekoriscen dimnjak i kupili komplet novih cunkova. Medjutim, primecuje se sledece-ona toliko zagreje dimnjak, da je zajednicki zidi kroz koji on prolazi, a koji dele dve spavace sobe na spratu izand peci, jednostavno vruc! Morali smo cak da odmaknemo plakar, koji se naslanjao na taj zid (odelo u njemu se zagrevalo). Dobra strana toga je, sto te sobe na spratu ovako nije potrebno grejati. Dimnjak vuce odlicno(cuje se promaja u njemu, pocev od same peci), sagorevanje je bez dima( bar nismo mogli da uocimo da dim uopste izlazi iz dimnjaka na krovu.
Ne znam da li je ovakva situacija normalna i kako ce se grejati prostorije za koje je pec namenjena, kada bude hladno (to za sada nije problem). Nismo kupili stedisu, mada su mi ljudi napomenuli da bi trebalo, "da se ne bi grejalo nebo". Imamo starog stedisu, ali ne nameravamo da ga montiramo,jer pun nsalaga cadji i mislim da bi i on pravio problem. Ne znam koliko bi stedisa pomogao, da se smanji temperatura u dimnjaku. Mada, prosle godine smo iskoristili starog (dok se dimnjak nije zapusio), zid se grejao, ali ne tako jako. Ocekujem vase savete i misljenja. Nadam se da ce ovaj moj post biti uocen, jer nisam hteo da zapocinjem novu temu. Hvala svima!
[ tihi2 @ 20.10.2015. 08:03 ] @
Obavezno štedišu i to što većeg. Ovako dobar deo toplote ode kroz odžak neiskorišćen.
Kotlovi imaju 2 ili 3 promaje a ova peć jednu. Hladniji dimnjak ---> veća iskoristivost ogreva ---> manja potrošnja.
[ reabarce @ 20.10.2015. 09:45 ] @
Hvala, tihi2. Verovatno ce tako i biti. Kupicu stedisu od 1m (koliko znam to je max.) i zamenicu pravi, vertikalni cunak od 1m, njime. Ne zanm kako se stedise efikasno ciste. Mi smo starog tresli i udarali, pa koliko ispadne. Ocigledno, da nije bilo dobro, ali kanali su tesko dostupni za neki drugi nacin ili pribor.
[ zelezeka73 @ 24.11.2016. 12:52 ] @
Evo da pomognem nekom ako zatreba...u vezi stedise
Mozda nije tako elegantno, ali sam potrosnju smanjio za nekih 20%.
Sa druge strane zida se josh nalazi 2.5m cunka i dva kolena, pre nego udje u dimnjak.
[ cimer @ 24.11.2016. 13:29 ] @
i peć normalno vuče sa tim svim krivinama i padovima?
[ zelezeka73 @ 28.11.2016. 14:28 ] @
Slabije vuce, to sigurno, ali ne dimi kada lozim vatru, jedino moram da cistim cunkove svaki mesec, umesto dvaput za sezonu kao pre tih krivina.
[ cimer @ 28.11.2016. 15:44 ] @
Načitao sam se oko peći i grijanja bez radijatora. Ono što mogu da kažem je da toplo preporučujem fedra peć, nema čišćenja, pepeo se trese napolje iz kante i nisam našao sličnu peć koja se tako čisti. Jedina mana peći je to što se mora iznova paliti svaki put tj menjati kante ali to i nije neki problem. Evo tema o fedra peći
http://www.elitemadzone.org/t481647-fedra-pec-na-cvrsto-gorivo
Ja ih imam 2 u kući...
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|