[ anon142305 @ 30.11.2014. 12:01 ] @
Imam terasu koja je zastakljena i pretvorena u kuhinju.
Na podu su plocice, kao na standardnoj terasi. Prozori su drveni, duplo staklo.
Terasa na spratu ispod je otvorena (nije zastakljena kao moja).

E sad, sta je problem? Pa mnogo je hladno! Zena mi se smrzava :)

Sta sam uradio?
Stavio sam na prozore one trake za dihtovanje.
Stavio sam silikom po ivicama tog okvira koji drzi prozore i onda sve prefarbao.
Mnogo je duvalo, sad je smanjeno.

Medjutim, zimi je i dalje problem.
Mislio sam da stavim neki uljani radijator, ali sam iz dva razloga odustao (trosi struju i ne bi bas imao gde da stane, prostor je uzan).

Prostor je dosta vlazan.
Posto sa plocica bas bije zima, jedino mi je jos palo na pamet da necim oblozim pod.
Ali cime? Sta mislite, ima li ova ideja smisla i sta upotrebiti za to?
Jel ime neko neka iskustva?

Ciljam na neki materijal koji bih postavio u SSM varijanti,
po celom podu kuhinje/terase, izuzev (verovatno) dela gde je sporet.

Neka ideja?
[ gti2 @ 30.11.2014. 13:43 ] @
Mozda OSB ploce?
Trebao si da pretpostavis da ce doci do toga pa da stavis stirodur pa preko kosuljicu i plocice.
Na jednom mestu su terasu zatvorili,izolovali kao sto sam napisao i u kosuljicu ugradili grejne kablove.To je kutak za psa preko zime :)
[ anon142305 @ 30.11.2014. 14:25 ] @
Citat:
gti2:
Mozda OSB ploce?
Trebao si da pretpostavis da ce doci do toga pa da stavis stirodur pa preko kosuljicu i plocice.

Premestanje kuhinje na terasu su uradili prethodni vlasnici stana.

Ja ne mogu sad da radim neke velike radove, poput skidanja plocica.
Mislio sam samo da nekako, laicki, umanjim ovaj problem.
Zato trazim neko makar i polovicno resenje.

Nemam pojma sta su OSB ploce :)
Ali ako se to uklapa u ovo sto sam malopre napisao, izguglovacu da vidim sta je to i kako se radi.
[ gti2 @ 30.11.2014. 15:08 ] @
Trebalo bi da pomogne u znacajnoj meri.
[ 7.scena @ 30.11.2014. 15:19 ] @
Napravi odgovarajucu ventilaciju u toj prostoriji, instaliraj aspirator koji ce se koristiti kada se kuva. Kada se vazduh bude izbacivao iz te prostorije topliji vazduh iz ostatka stana ce se kretati ka kuhinji. Stavi filter u aspirator da ne gusis komsije.

Vidi da li mozes da uradis spoljasnju izolaciju poda, ako ne smeta komsijama to je dobro resenje.
[ anon142305 @ 30.11.2014. 15:24 ] @
Citat:
gti2:
Trebalo bi da pomogne u znacajnoj meri.

Sad guglujem, svidja mi se ovo. Pretpostavljam da ovo moze lako da se implementira...?
Jel se ove OSB ploce necim lepe preko plocica ili se samo naslazu?
[ anon142305 @ 30.11.2014. 15:28 ] @
Citat:
7.scena:
Napravi odgovarajucu ventilaciju u toj prostoriji, instaliraj aspirator koji ce se koristiti kada se kuva. Kada se vazduh bude izbacivao iz te prostorije topliji vazduh iz ostatka stana ce se kretati ka kuhinji. Stavi filter u aspirator da ne gusis komsije.

Zasto? Vec se ovako izbacuje, jedan prozor je otvoren kad se kuva.

Citat:
7.scena:
Vidi da li mozes da uradis spoljasnju izolaciju poda, ako ne smeta komsijama to je dobro resenje.

Cenim da jeste, ali meni je trenutno nedostizno.
Trazim neko 'skarabudz' resenje :)
[ 7.scena @ 30.11.2014. 15:37 ] @
Pa rekao si da je vlazna prostorija. Sto znaci da je pored hladnih zidova i velika vlaznost vazduha u toj prostoriji kao posledica kuvanja.
Otvoren prozor nije najefikasniji sistem za izbacivanje vodene pare.
[ anon142305 @ 30.11.2014. 15:46 ] @
^ Aha, to nisam znao. Mislio sam da se aspirator koristi samo gde nema prozora ili ako je on daleko od sporeta.
Hm, ako je tako, onda moram da menjam raspored kuhinjskih elemenata...
Nesto bih morao da izbacim ih kuhinje :/
[ gti2 @ 30.11.2014. 16:02 ] @
Za aspirator treba da znas jednu stvar.Kolicina vazduha koju izbaci iz prostorije je jednaka kolicini koju ce uvuci u prostoriju.Znaci vazduh koji ce izbaciti ce biti zamenjen hladnim vazduhom koji na kraju krajeva dolazi spolja.
Ovo za oblaganje poda sa komsijske strane je najlogicnije i najbolje resenje.
[ Lavlja_Jazbina @ 30.11.2014. 16:03 ] @
Na jednom kompu gledam seriju a na drugom koji ide ka netu iz lokala tvoj jauk kojimi nadglasava seriju..:).
Hoces skarabudz.Imas u u(K)radi sam:) plasticne ploce koje se redjaju po travi ili plasticne lajsne za terasu.
[ anon142305 @ 30.11.2014. 16:16 ] @
Citat:
gti2:
Ovo za oblaganje poda sa komsijske strane je najlogicnije i najbolje resenje.

Sad nisam bas najbolje razumeo?
Kako oblaganje poda sa komsijske strane? Valjda na njegovom plafonu?

U svakom slucaju, nasao sam neku prodavnicu u mojoj blizini (njihov sajt).
Najdeblje OSB ploce su od 18mm.
Za sad razmisljam da time poplocam svoj pod (ako se ne lepe), pa ce to valjda dovoljno sniziti cug koji izbija odozdo.
Kako ti se cini to?

Sto se tice aspiratora, mislim da ga nemam gde.
(Zamislite kako izgleda jedna standardna terasa i imacete okvirnu sliku).

Citat:
Lavlja_Jazbina:
Na jednom kompu gledam seriju a na drugom koji ide ka netu iz lokala tvoj jauk kojimi nadglasava seriju...

Ma uzas, od kako sam se odvojio od mojih i ozenio, sve neke petljavine po stanu... :/
Samo gledam sta ce sledece morati da se radi.
(Ako se secas, postavio sam i onu temu kad curi iz komsijskog kupatila).

Citat:
Lavlja_Jazbina:
Hoces skarabudz.Imas u u(K)radi sam plasticne ploce koje se redjaju po travi ili plasticne lajsne za terasu.

Moram skarabudz. Trenutno je takva finansijska situacija.
Sto se tice plasticnih ploca, cenim da bi ove OSB ipak bile bolje sto se tice toplote...?
[ Java Beograd @ 30.11.2014. 16:23 ] @
Ako imaš prozor koji uz to i otvaraš redovno, aspirator ti ne treba. Ali, svejedno, i da ga ugradiš, ne možeš aspiratorom ugrejati kuhinju.

Hladan je pod, hladan je plafon, hladni su zidovi. Sve je hladno. A tek kako će biti hladno kad napolju bude bilo -10 oC, možeš samo da zamisliš ! Pošto nemaš mogućnost spoljne izolacije, ostaje ti samo unutrašnja.

Na žalost, nema tu polovičnog rešenja, ali svakako postoji SSM rešenje. Nekoliko puta smo imali diskusije na temu izolacije poda. Poenta je da se napravi "roštilj" od građevinskih letvi (5 cm x 3 cm) ili još bolje od štafli (5 cm x 8 cm). Između greda se ubaci termo izolacija: staklena vuna, ili mineralna vuna, ili stiropor ili stirodur. Ili kombinacija. Što više, tj. što deblje - to bolje. Kad se ubaci izolacija, onda se preko poklopi OSB pločama, a preko OSB ploča se namesti podna obloga. Nisam siguran da mogu pločice, ali svakako može laminat, brodski pod, a mislim da može i parket.

Forumaš Sale Sk je pisao i slikao kako je uradio brodski pod, i opisao kako je napravio izolaciju tj. "roštilj" od letvi i kako je postavio termo izolaciju. Potraži njegovu temu i pogledaj, on je to uradio boilje i temeljnije od svakog majstora.

U svakom slučaju, morao bi da povadiš sve donje kuhinjske elemente, postaviš "izdignuti pod" ili "dupli pod", tj. termo izolaciju od zida do zida.
Računaj da će se pod podići za oko desetak cm, već zavisi da li se opredeliš za letve ili štafle.
Cela ova konstrukcija nije baš jeftina, ali dobro, nije ni nešto posebno skupa, posebno u SSM varijanti, posebno za malu kuhinjicu.

Pod je početak. Nakon poda, ostaje da izoluješ i plafon, i spoljne zidove. To se radi gips-kartonskim pločama, na "roštilju" od pocinkovanih profila, opet, sa umetnutom izolacijom. Rigips ili Knauf. Pisali smo i o tome.

Kao što rekoh, nema tu polovičnih rešenja. Nemoj ni da počinješ polovično, jer ćeš da "baciš pare" a efekta neće biti. Nemoj da postavljaš OSB ploče bez termo izolacije, nema smisla. OSB ploča sama po sebi nije termo izolacija. Ako se nema finansija, možda je bolje strpiti se (znam da nije lako) i uštekati kintu pa na prileće uraditi kako valja, pa da bar sledeća zima bude topla.

Nije ni lako ni jeftino boriti se protiv hladnoće.

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 30.11.2014. u 17:35 GMT+1]
[ Lavlja_Jazbina @ 30.11.2014. 16:27 ] @
Citat:
Sto se tice plasticnih ploca, cenim da bi ove OSB ipak bile bolje sto se tice toplote...?

O.K.ali stavi stirodur patek onda ploce.Napravi presek,a sam stirodurjeodlicna izolacija(ali mekana za gazenje).

[ anon142305 @ 30.11.2014. 17:38 ] @
Sad pricam sa zenom o ovome o cemu razgovaramo na temi.
Kaze da je problem sto vlaga izbija iz poda (vec se neka budj skuplja po coskovima).
Nisam obratio paznju to, ja sam mislio da je samo hladnoca.
(Sad ja glumim maco muskarca koji ne ulazi u kuhinju ;) )

@Java Beograd

Ovo sto ti navodis je komplet restauriranje (kuhinje).
Kapiram sta hoces da mi kazes, medjutim, ja sam posao od toga da bi neko polovicno resenje barem ublazilo problem.
To bi mi bil dovoljno do nekog ozbiljnijeg sredjivanja, kad se steknu uslovi.
Ili tako, ili da ostane kako je sad, do nekog neodredjenog trenutka.
Mislis li na temu "Projekat za izradu kuhinje po meri"?

Jos par pitanja.

Mora li podna obloga preko OSB ili moze preko da se stave neke staze?
Ide li nesto izmedju stirodura i plocica i izmedju stirodura i OSB? Neki lepak ili tako nesto?

@Java Beograd, @Lavlja_Jazbina

Da, stirodur treba, uopste se nisam setio, eto koliko sam upucen.

@Lavlja_Jazbina

Sta znaci napraviti presek?
[ SaleSk @ 30.11.2014. 18:44 ] @
Evo na koju je temu mislio:

http://www.elitemadzone.org/t473478-0

A posto vidim da trazis neko privremeno resenje, mozda najbolja varijanta bi ti bila za pod da stavis XPS stiropor od 2 ili 3 cm , a preko njega laminat pa odozgo neka staza. Hladnoca koja dolazi odozdo bi se umanjila znatno i pored toga sto je laminat hladan kao led.
Ili XPS pa onda preko OSB od 16mm, pa preko toga neki sintelan. To verujem da nije preko 3 ili 4 kvadrata.
Ovo ti je najjeftinije privremeno resenje.
Zidovi? To je malo komplikovanija stvar za resavanje, a kako vidim ti hoces da skarabudzis nesto.
Ako ne uradis temeljno izolaciju zidova, onda ces samo da bacas pare za dzbe.
[ deki77 @ 30.11.2014. 19:10 ] @
Šta god da uradiš na podu izbijaće ti vlaga.Bilo šta da staviš vremenom će da istruli.Najgore je noću zimi ako se ništa ne greje a temperatura zna da padne i ispod 0.A tebi patos "Ladan"
Još ako je ispod betonska greda(kod komšije) onda ti je to 3u1... :(
Vidi sa komšijom ako može da se izoluje plafon njegove terase stiroporom.E sada, koje debljine sve zavisi koliko može.Mislim zbog prozora balkonca i ostalog.Da ne pokrije.
A u svakom slučaju 5cm treba da prođe..
Ako ti je grejanje na radijatore, ako sada nije moguće, poveži u dogledno vreme sistem sa još jednim i ubaci ga na terasu..
Ako se greješ na TA....umesto šporeta ubaciš smederevca :D i biće ti uvek toplo..
[ Lavlja_Jazbina @ 30.11.2014. 19:14 ] @
Mislio sam na presek hladnoce koja bi se prenosila sa plocica.Ali pomenuo si vlagu a ako je ona prisutna ,gomilanje materijala samo pogorsava stvar.

Pazi,suva prostorija,nema vlage.Ako je hladna i stoji recimo neki orman ili fioka iz vise delova,krene da se osca budj, ako se vazduh ustoji.

Ili ces povecati grejanje,ili ona rupicasta ploca.255rsd za kocku 40x40 (mislim da je ta dimenzija,sutra cu da odem za neku pec na drva pa cu ti reci tacno).
[ Darko Nedeljković @ 30.11.2014. 21:07 ] @
Mislim da bezveze gubis vreme i novac - to je letnja kuhinja sto znaci da je ne treba koristiti zimi. I ja isto imam kuhinju na terasi, ali sam pre gotovo mesec dana prestao da je koristim i ponovo pocinjem u martu. Moja terasa je 24 kvadratna metra, pa je leti veoma rado koristimo i kao kuhinju i kao trpezariju i kao dnevnu sobu, a kad dodje zima, zna se - unutra imam jednu mini sudoperu i pec na drva na kojoj moze nesto jednostavnije da se skuva/isprzi ako bas mora.
[ bogdan.kecman @ 30.11.2014. 22:35 ] @
pitanje je da li mu je to samo letnja kuhinja, u mnogim malim stanovima u beogradu izbacivanje kuhinje na terasu je zbog prostora u stanu i to je jedina kuhinja...

mora da se odradi izolacija poda, osb ploce direkt na pod su pakleno lose resenje zato sto ce vec posle par meseci da se uvati budj, to sto ti neces videti budj nista ne znaci otrovi ce i dalje biti u vazduhu i onaj smrad vlage .. receno je kako .. dakle drvene gredice, izolator (kamena vuna najbolja, staklena vuna nije losa, stiropor, stirodur...) preko toga folija pa osb i onda odozgo, obzirom da je kujna, po meni najbolje topli pod / linoleum

ako su ti donji elementi na nogicama a ne direkt iverica na podu to moze da se odradi i bez da se vade donji elementi, 5cm kamena ili staklena ili stirodur + 2cm osb+linoleum to je 7cm visine koju ces da izgubis, nogice su obicno bar 10cm tako da ces i dalje imati od dna elementa do poda jedno 3-4cm, nece biti bas lako da se cisti ispod ali nece biti ni nemoguce .. a ako zelis da ostavis visinu elementa, opet, rostilj + izolacija mogu da se urade dok su elementi tu, samo se podignu elementi i vis i gurne osb ploca ispod i spuste elementi, to sa par drugara i par dasaka odradis bez da moras da vadis elemente napolje, samo pre toga otkaci vodu i odvod pa posle vrati

zidove verovatno isto moras da uradis, zavisi koliko su hladni tu mozda moze da ti posao odradi i onaj krpeni premaz (razmuti se sa vodom, nanosi valjkom na zid direkt izgleda kao da imas tepih na zidu, preko toga moze i da se okreci), u velikom % odradjuje posao .. ako ne bude dovoljno onda terasne zidove mozes spolja da izolujes posto kapiram da ti sad vec 10cm po svakom zidu pravi veliki problem (skracuje kuhinju, ne mogu da stanu elementi kako sad stoje etc etc)
[ Java Beograd @ 01.12.2014. 07:59 ] @
Ne znam kako izgleda konkretna kuhinja, ali mislim (potkrepljeno iskustvom) da vlaga ne "izbija iz poda" nego se kondenzuje na podu, U tom slučaju, na celu knstrukciju koju sam predvideo ide i parna brana (najlon)

Ipak, ako vlaga zaista izbija iz poda, onda je svakako neophodno uraditi valjanu hidroizolaciju, pa preko toga ono šta sam pisao. Ili šta je Sale uradio.

Evo mog predloga jeftinog ofrlje rešenja za "prezimiti zimu"

1. Stari tepih ili ponjava na pod (da upija vlagu)
2. Roze stirodur složen u neki oblik staze gde se najčešće stoji - kreće u kuhinji (ono: "šporet-sudopera")
3. Preko stirodura složen najjeftiniji laminat, i zalepljen nekim lepkom na koji je stirodur otporan (možda neki silikon, ili slabo ekspandiajuća pur pena)

I to je to. Tamo gde gospođa stoji u kuhinji neće biti ekstremno hladno. Povremeno, kad dođu suvi zimski dani, podići skalameriju i osušiti / pokupiti vlagu.
[ anon142305 @ 01.12.2014. 09:43 ] @
Citat:
SaleSk:
Evo na koju je temu mislio:
http://www.elitemadzone.org/t473478-0

Svaka cast! Mogao si da otvoris neki blog i da stavis ovaj tekst, kladim se da bi imao dosta poseta :)

Citat:
Darko Nedeljković:
to je letnja kuhinja sto znaci da je ne treba koristiti zimi. I ja isto imam kuhinju na terasi, ali sam pre gotovo mesec dana prestao da je koristim i ponovo pocinjem u martu.

Citat:
bogdan.kecman: pitanje je da li mu je to samo letnja kuhinja, u mnogim malim stanovima u beogradu izbacivanje kuhinje na terasu je zbog prostora u stanu i to je jedina kuhinja...

Bogdan je u pravu. Nije u pitanju letnja kuhinja.
Stan je imao dva terase i prethodni vlasnici su jednu zastaklili i u nju izbacili kuhinju
(da bi dobili vise prostora u stanu, da se ne oseca kad se kuva, sta ti znam).
Ocigledno, sad se vidi da to nije uradjeno kako valja.

Citat:
Java Beograd:
Ne znam kako izgleda konkretna kuhinja, ali mislim (potkrepljeno iskustvom) da vlaga ne "izbija iz poda" nego se kondenzuje na podu, U tom slučaju, na celu knstrukciju koju sam predvideo ide i parna brana (najlon)

Zao mi je na pocetku teme nisam ovo znao, ali sad kad si ovo napisao, sinulo mi je - potpuno si u pravu!
To je problem.

A zelim da ga resim da bude kako si rekao:
Citat:
Tamo gde gospođa stoji u kuhinji neće biti ekstremno hladno.

Posto ima dosta odgovora, a ja se vec polagano gubim u informacijama, razdvojicu post u dva, radi bolje preglednosti, pa da polako konkretizujem stvar.
Sledi drugi post.
[ anon142305 @ 01.12.2014. 09:55 ] @
Dakle ovako.
Culi ste problem sa hladnocom i vlagom.
Ja trenutno ne mogu ni da vadim plocice, ni da stavljam izolaciju u zidove.
Zelim samo da prodjem ovu zimu da ne bude toliko hladno kad se u njoj radi.

Na osnovu recenog, pitanja su:

1. Da li se isplati bilo sta raditi, tj. da li ce neka od predlozenih ideja barem malo smanjiti hladnocu zbog vlage?
Ako barem malo hoce, radio bih.

2. Ako bih radio, na osnovu ovog sto ste rekli, to bi izgledalo otprilike ovako:

- prvo ide stirodur, sto deblji. (postoji li neki brend ili vrsta koju posebno treba da trazim?)
- preko njega se stavlja OSB ploca, sto deblja.
- silikon u funkciji lepka. (pretpostavljam obicni, bezbojni?)
- linoleum.
- neka staza/ponjava.

Kako vam se cini ovo?
Treba li jos neki korak ili je to to?

Ako je ovo prihvatljivo, ja bih koliko sutra poceo da radim, tj. nabavljam materijal

(Sto se radijatora tice, cim mogucnosti dozvole, izveo bih jedan na terasu, ali za sad to nije opcija.)
[ Java Beograd @ 01.12.2014. 09:59 ] @
Daj ti okači sliku (ili nekoliko slika) kuhinje i poda u kuhinji, da mi bolje skapiramo o čemu se radi.
[ bogdan.kecman @ 01.12.2014. 10:09 ] @
pazi sta je fora, ti moras da napravis rostilj od letvica, na te letvice idu osb ploce, ti hodas po osb plocama .. letvice sluze da drze osb plocu, dakle zavisnosti od toga koliko ste teski (ti, zena, deca..) odredjujes razmak izmedju letvica .. 60cm je neki standard .. 18mm osb ploca na 50cm udaljenim letvicama se minimalno ugiba kada stane debela svinaj od 140kg (ja) tacno na sredinu .. tako da kapiram da ti je 60cm standard ok. e sad, kada bi samo imao te letvice i preko njih osb to nije dovoljno za izolaciju, to ti samo podigne pod .. jeste bolje nego nista ali nije dovoljno ... sada je fora da taj prostor izmedju poda i osb ploce popunis izolacijom .. najjeftinije ti je stiropor, onda ti idu stirodur i staklena vuna i najskuplje a najbolje ti je kamena vuna .. po meni, obzirom na to da se radi o par kvadrata, treba da uzmes 5cm kamenu vunu. razlika u ceni na tu kvadraturu je minimalna. treba da napravis i parnu branu tako da kada uradis rostilj od dascica (dakle ako ides sa 5cm kamenom vunom trebaju ti gredice od 5cm!! to ti izadje jos i najskuplji deo izgradnje, nadjes daske 5cm x 3cm to je skroz ok ili sta priblizno tome nadjes) pa napunis kvadrate prostora 60x60cm izmedju dascica kamenom vunom, preko svega toga razvuces foliju ... ima specijalna paropropusna folija mada obzirom da je dole terasa ja bi tu isao sa najobicnijim debelim najlonom iz poljoprivredne apoteke). preko toga onda osb ploce koje usrafis u onaj rostilj kroz foliju obicnim dugackim srafovima za drvo .. video sam i da ukucavaju eksere ali ne preporucujem...

i to je to .. onda preko osb mozes parket, mozes plocice, mozes sta oces .. ja bi stavio topli pod, jeftin je, lako se cisti, dodatnih 5mm izolacije ...

ono sa ponjavom je dato kao privremeno resenje kako da resis posao "sad da prezimis" pa da onda resavas kako valja kad skupis pare
[ anon142305 @ 01.12.2014. 10:16 ] @
Dok ja okacim slike, moze li pojasnjenje ovog:

Citat:
bogdan.kecman:
treba da napravis i parnu branu tako da kada uradis rostilj od dascica (dakle ako ides sa 5cm kamenom vunom trebaju ti gredice od 5cm!! to ti izadje jos i najskuplji deo izgradnje, nadjes daske 5cm x 3cm to je skroz ok ili sta priblizno tome nadjes) pa napunis kvadrate prostora 60x60cm izmedju dascica kamenom vunom, preko svega toga razvuces foliju ... ima specijalna paropropusna folija mada obzirom da je dole terasa ja bi tu isao sa najobicnijim debelim najlonom iz poljoprivredne apoteke). preko toga onda osb ploce koje usrafis u onaj rostilj kroz foliju obicnim dugackim srafovima za drvo .. video sam i da ukucavaju eksere ali ne preporucujem...

Sta je parna brana, sta je rostilj?
[ bogdan.kecman @ 01.12.2014. 10:23 ] @
parna brana je obicna folija/najlon, sprecava vodenu paru da prolazi ..
rostilj - treba da napravis komore 60x60cm visoke 5cm ..
to moze da se napravi tako sto ces da slozis daske 5cm visine na 60cm razmaka paralelno, i onda sa kratkim dascicama 60cm duzine da napravis poprecne pregrade na svakih 60cm .. a mozes "rostilj" tako sto zarezes dugacke daske na 60cm pa ih onda "uklopis"
[ dusans @ 01.12.2014. 10:57 ] @
Roštilj: http://4.bp.blogspot.com/-reBT...hYyLlaeX2S4/s1600/DSC05694.JPG
[ bogdan.kecman @ 01.12.2014. 11:06 ] @

to je bukvalno to sto treba da napravis, ovo mi doduse deluje 50x80cm, vidis rostilj (drveni deo), vidis ovo belo - to je stiropor, ti tu mozes ili stiropor ili stirodur ili staklenu/mineralnu vunu ili kamenu vunu .. kamena vuna je najbolje resenje a kao sto rekoh mislim da na tu kvadraturu nema razlike koju ces izolaciju da stavljas..
[ anon142305 @ 01.12.2014. 11:13 ] @
Skapirao sam sta je, slika vredi vise od hiljadu reci :)
Te letvice "rostilja" svakako povezem ekserima?

Ovo je dosta vise posla nego sto sam mislio, al valjda cu uspeti...

Dakle, polozim na pod ovaj "rostilj", u te kocke naguram kamenu vunu (prvi put cujem za nju :) )
preko OSB i neki linoleum, tako nesto? To bi bilo to?
[ bogdan.kecman @ 01.12.2014. 11:19 ] @
rostilj, uguras vunu, preko toga najlon (najlone medjusobno ako ti jedan
ne prekirva sve spojis obicnim selotejpom sirokim, preko toga osb ploce,
preko toga stagod .. topli pod, linoleum, parket, laminat...
[ anon142305 @ 01.12.2014. 13:55 ] @
Evo i slika, kao sto sam i rekao.
Ubacio sam dimenzije i text sa pojasnjenjem.

[ bogdan.kecman @ 01.12.2014. 14:01 ] @
da li su ovo na elementima dole maske ili ide iverica skroz do plocica? ako ide iverica do plocica onda ako neces da vadis elemente ukrojis oko njih mada ce ti se praviti vlaga ispod elemenata .. no to bez vadjenja tesko da ces da resis .. u svakom slucaju ovom izolacijom bi odradio problem temperature u samoj prostoriji i prijatnosti gazenja po istoj :)
[ anon142305 @ 01.12.2014. 14:09 ] @
Nije iverica do poda, tu su nogari koji se ne vide od sokle.
Razdaljina od vrata elemenata do poda je 9 cm.

Sivi element koji je na vrhu prve slike ne mogu da dizem,
jer ako stavim nesto ispod njega, necu moci vise da otvaram prozor koji je pored.

Sto se tice sudopere, napisao sam da je ne bih dizao, ali ako mora, onda ok.

Citat:
bogdan.kecman:
u svakom slucaju ovom izolacijom bi odradio problem temperature u samoj prostoriji i prijatnosti gazenja po istoj :)

To mi je dovoljno :)

Sad cu krenuti da se raspitujem o materijalu (i nacinu montiranja).
Preporuke su pozeljne.
[ bogdan.kecman @ 01.12.2014. 14:13 ] @
ako su nogice, skini tu coklu i gurni izolaciju ispod elementa, ne moras iznad te izolacije osb plocu (imas vec pod ivericu od elementa) tako da samo lepo ispod elementa napunis izolaciju, i to taman kako budes sekao izolaciju da popunis rostilj, ono sve otpadaka sto ti ostane od secenja to sve naguras ispod elementa i resis problem .. a osb lepo ukrois tacno do elementa i resis problem :D
[ anon142305 @ 01.12.2014. 14:16 ] @
Citat:
bogdan.kecman
gurni izolaciju ispod elementa

Mislis na tu kamenu vunu?
[ branko tod @ 01.12.2014. 14:17 ] @
Na zidu vidim da imaš neku lamperiju. Cedi li se voda niz nju ?
Kolika je razlika u visini poda kuhine i sobe ?
[ anon142305 @ 01.12.2014. 14:34 ] @
Citat:
branko tod:
Na zidu vidim da imaš neku lamperiju. Cedi li se voda niz nju ?

Otkud znas? Dolazio si kad ja nisam kuci? :)
Da, cedi se voda zimi.
Kad je hladno jutro, kad ustanem, bude dosta vode izmedju prozora i lamperije.

Citat:
branko tod:
Kolika je razlika u visini poda kuhine i sobe ?

Ne mogu da kazem tacno, jer je izmedju prag (vrata od terase),
ali odokativnom metodom... pod terase/kuhinje je malo iznad poda sobe.
Tako mi se cini.
[ bogdan.kecman @ 01.12.2014. 14:39 ] @
Citat:
IUOP_1:
Citat:
bogdan.kecman
gurni izolaciju ispod elementa

Mislis na tu kamenu vunu?

yup

a za lamperiju, verovatno je i tu ledara .. a iza lamperije verovatno budj :( .. to mozes kao sledecu turu, ogulis lamperiju, ocistis zid pa ista prica, napravis rostilj od pocinkovanih limova, nalepis izolaciju na zid pa preko toga rigips ploca
[ branko tod @ 01.12.2014. 15:17 ] @
Pravo da ti kažem, kupi debele vunene čarape ukućanima, stavi neki itison na
pod , a do leta štekuj pare da to sve rabucaš i uradiš kako valja. Fali ti izolacija
u zidovima i u podu. Ne izbija nigde voda nego je to kondenz na hladnim zidovima.
Videćeš šta će tek biti kada ode u minus. Nema tu polovičnih hokus pokus rešenja.
To mora da se odradi pošteno.
[ anon142305 @ 01.12.2014. 16:21 ] @
Zena je vec uzela vunene carape :)

Ne svidja se ni meni 'seci usi, krpi dupe' resenje,
ali dok ne nadjem neku vezu za neki posao, nemam drugog izbora.
[ morihei ueshiba @ 01.12.2014. 20:47 ] @
Sve i da odradis postenu izolaciju, ako uopste ne grejes tu prostoriju neminovno ce doci do kondenzacije vlage po nekim coskovima kad tad. S obzirom da ti treba hitno resenje bez mnogo investicija, da preguras ovu zimu, ja bih se odlucio za nesto ovako

Mislim da za neko privremeno postavljanje moze samo da se baci ispod tog tepiha, em ce da greje zeni noge, em ce malo da susi vazduh i da zagreva bas tamo gde je najhladnije i tera kondenz odatle. Posle, kad i ako se odlucis da renoviras tu nesto i udaras izolaciju sigurno neces baciti nego ces opet koristiti kao grejno telo koje ne zauzima prostor, a greje bas tamo gde treba. U svakom slucaju ne bi bilo lose da nabacis neku izolaciju preko plocica, pa onda grejanje i prekrijes tepihom.

Nemam licnih iskustava, ali sam cuo da su ljudi tako resavali problem kupatila bez grejanja....mislim da bi ti ovo resilo problem i da ne bi trebalo da trosi mnogo - mozda neko ima iskustva, pa nek se javi.
[ Lavlja_Jazbina @ 01.12.2014. 21:09 ] @
Predlog morihei ueshiba je odlican.I ja sam se setio ali ti nisam smeo predloziti.Evo kao sto sam ti obecao iz uradi sam opcije.

[ anon142305 @ 02.12.2014. 09:28 ] @
@ morihei ueshiba

Mislio sam tako nesto da izbegnem, zbog finansijskih razloga.

@ Lavlja_Jazbina

Hvala puno, sad gledam njihov sajt, da vidim sta sve jos imaju.
[ branko tod @ 02.12.2014. 14:57 ] @
Hajde ja malo da solim pamet. Pre par godina sam zatvorio terasu i proširio kuhinju i u trpezariju.
Pod terase je odrađen sa 3 sm stirodura, na koji se odmah nastavljao stirodur na zidovina terase,
lođe. Zidovi su betonski, a na vrh u ograde terase su postavljeni siporeks blokovi 15 cm. Na njima
leži prozor, tako da sam tu dobio nišu u zidu 1,2x1x0,3 metra. Taman za police i bocu za plin.
Na stirodur na podu sam postavio rabic mrežu i betonsku košuljicu, do potrebnog nivoa da budu
izjednačene pločice u kuhinji i tom novom delu. Pločice su ponovo postavljene. Na bočnu izolaciju
sam postavio fasadnu mrežicu i sve prešao lepkom za pločice, pa onda izgletovao. Mogu reći da
je sasvim dobra izolacija i da kondenza nema do debelog minusa. Najbolje se ponaša onaj deo
sa siporeksom.

Što se tiče električnog podnog grejanja prošle godine sam ga postavio u plasteniku na stolu za
klijanje. Ispod njega mora da ide obavezno izolacija, pa betonska košuljica i opet preko beton.
To je odavezno da ne bi grejali bezveze komšijin plafon. Ja sam složio stiropor, preko foliju pa
onda sloj peska, složio grejni kabl, opet posuo suvim peskom i postavi foliju preko svega. Takav
sto radi savršeno, imam predivnih 15 stepeni među biljkama. Pesak je akumulator toplote i menja
betonsku košuljicu. Jako važno , sto metara kabla snage 2 kW sam plartio 2.500 din sa
poštarinom. Kabl je Bugarski dvosruko izolovani grejni kabl za podno grejanje.
Imam kontakt.
Potrošnja je baš mala.
[ Lavlja_Jazbina @ 02.12.2014. 15:05 ] @
Pa daj kontakt.hm 100m-2500.
[ bogdan.kecman @ 02.12.2014. 15:23 ] @
tu bi btw najjeftinije i super efikasno resenje bilo obican stiropor od
10cm da se zalepi+ukuca na komsijin plafon, mrezica, lepak, okreci se i
pesma .. za tih par kvadrata to se dole zavrsi za par sati, doduse mora
iz dvaput (jednom da se sve postavi i drugi put kad se osusi da se
prekreci) ali bem li ga dobre komsije su retka stvar u srbiji
[ deedee6 @ 02.12.2014. 15:39 ] @
Citat:
bogdan.kecman:ali bem li ga dobre komsije su retka stvar u srbiji

Bilo jednom...
Lik prodaje stan za 90.000... Pita ga kupac zašto 90.000 kada su svi stanovi u toj "klasi" oko 80.000?
Pa, gledaj, stan jeste 80.000 ali zbog dobrih komšija košta 90.000
[ bogdan.kecman @ 02.12.2014. 15:42 ] @
ja sam pre 15tak godina kupio stan u zemunu, komsije su bile EXTRA, mala
zgrada (6 stanova), sve do jaja bilo .. i tako bilo ok 5 godina, onda
starija gospoja gore umre i njen sin proda gajbu nekim retardima... e ti
retardi su nas sve rasterali, ne mozes im nista
[ anon142305 @ 02.12.2014. 18:45 ] @
Hvala svima na korisnim savetima i idejama.
Nadam se ce mi se zena ubrzo prestati smrzavati :)
[ branko tod @ 02.12.2014. 18:55 ] @
Potrudi se malo oko grejanja žene. Posle će joj biti vruće