[ sarmudin @ 19.12.2014. 14:01 ] @
S obzirom da trebam napravit mali tank sa komprimiranim zrakom za prijenosno ispuhivanje svega i svacega, dosao sam u posjed plinske boce za kampiranje. E sad, nije imala ventil, sta mi je bilo ok, jer je njen navoj 3/8 i imam i produzetak i kuglasti ventil doma. Prolem je nastao u tome sta izgleda da ona ima jos neki ventil unutra, a treba je isprat i ispraznit kondenzata. U navoju je bila jedna matica sa rupom u sredini koja je pukla prilikom vadjenja al je izvadjena, pa je bila gumica koja je propala i sad jedino sta je ostalo je kuglica na opruzi koja se vraca put gore. jel neko to vadio i kako, jer je nekako trebalo izac, i onda mogu ulit vode unutra (i tako ispraznit od plina ako ima sta), oprat, i pocet slagat kako sam mislio
[ pajapop @ 18.01.2015. 16:04 ] @

To se ne moze popraviti u "kucnoj radinosti"...Najbolje je kupiti novu bocu pa napuniti u gasnoj stanici ili na prodajnom mestu. Popravke te vrste se vrse samo u specijalizovanim radionicama koje su licencirane za te poslove i produzenje isparvosti same boce i ventila. Na primer...ja cesto koristim bocu za C02. I kad mi se isprazni, zamenim drugu na prodajnom mestu ili odem u servis za popravku vatrogasne opreme, tamo mi napune, a po potrebi mogli bi i da zamene ventil ako je neispravan. Ali oni su licencirani za taj posao. Postupak bi bio isti i za plinsku bocu...Pored tog glavnog ventila, plinska boca mora imati i sigurnosni nepovratni ventil, na koji se natice crevo...a kupuje se u specijalizovanim radnjama koje prodaju plinsku instalaciju.
[ pbenka @ 19.01.2015. 13:18 ] @
pajapop, mislim da za komprimovani vazduh mu ne treba baš atestirana boca i ventil, kao za LPG. Ja imam kampersku bocu, u onaj navoj se zavrće ručni ventil. Telo ventila je takvo da gurne kuglicu unutra i tako omogući isticanje LPG, ako se otvori ručni ventil. Dakle, nabavi taj ručni ventil, zavrni ga na bocu i negde na otvorenom otvori ručni ventil da izađe preostali gas, ili uradi to što si već smislio.
[ pajapop @ 22.01.2015. 14:10 ] @

Auu...da...Sad razumem sta on hoce. Da tu kampersku bocu, napuni vazduhom, da bi negde izduvavao sve i svasta. E, to bi stvarno voleo da vidim...Prvo pitanje, kako tu bocu napuniti, i koliko to komprimovanog vazduha moze stati, i cime taj vazduh komprimovati. Kakav to komresor i adapter mora imati da bi to uradio??? I koji pritisak??? Cista utopija!!!
[ pbenka @ 22.01.2015. 14:33 ] @
Pa ne može baš ne znam koliko vazduha. Verovatno je sarmudin inspirisan onim malim bocama što se mogu videti na nekim benzinskim pumpama iz kojih možeš da dopuniš pritisak na automobilskim pneumaticima.
[ Lavlja_Jazbina @ 22.01.2015. 18:39 ] @
Da li ste informisani koliki je zid boce za ronjenje? Ta egzibicija moze nekog kostati glave ili u najboljem slucaju gubitak nekog ektremiteta.
[ Ivan 89 @ 22.01.2015. 22:28 ] @
On je mislio na ovo najverovatnije samo sto on ima manju bocu napuni negde na kompresor i vozi misko.
https://www.youtube.com/watch?v=i-SHriVuxLA
https://www.youtube.com/watch?v=ze6Iw2_SEJA
To i nije tako losa ideja za one koji nemaju potrcko kompresor nego imaju velike fiksne kompresore koji se tesko pomeraju a ne vredi ih pomerati za svaku sitnicu.
Ali zasto praviti od plinskih i ostalih boca pa rizikovati da eksplodira kad po otpadima na kilo seku kamione,traktore,traktorske i kamionske prikolice ma kvalitetni boca na biranje raznih litraza a za male pare.