[ cimer @ 10.01.2015. 17:43 ] @
Kopajuci po internetu o stedljivim pecima na cvrsto gorivo naleteh jedino na ovu pecku, ako neko ima iskustva oko iste neka pise http://www.ferit-bac.com/fedra/al_index.html zivim u spratnoj kuci, supruga i ja smo na spratu dok su moji u prizemlju, ukupna stambena povrsina je 120kvadrata dok je stambena povrsina sprata 65 kvadrata. Najvise vremena provodimo u dnevnom boravku s kuhinjom 27 kvadrata, zatim ide hodnik 8 kvadrata, kupatilo 3.2kv, spavaca soba 9 kv, i decija soba 17kv sto ukupno cini 65kv. Kuca nema izolaciju, ima drvenu stolariju i nema radijatore. Do sada smo se grejali na plinsku pec i naravno smrzavamo se kad je napolju dnevna temp. ispod 0, kad je u plusu lakse se dise. Postavlja se pitanje kako zagrejati taj ceo prostor od 65kv ili recimo varijanta kuhinja s dnevnim boravkom 27+kupatilo 3.2+hodnik 8=38.2 kvadrata to je najnuznije sto bi trebalo da bude na 20 stepeni. Posto imamo malu bebu decija soba nece biti potrebna narednih par godina, a zimi spavamo u dnevnom boravku.Bitna stavka je da kuca na prodaju pa iz tog razloga necemo dinara ulaganja u istu. U dilemi sam da li kupiti pec na pelet od 10kw ili gore spomenutu fedru i grejati tih 38.2 kvadrata sa otvorenim vratima (stavio bi je u dnevnom boravku, u hodniku nema odvoda za dimnjak)? svaki savet, preporuka, oko fedra peci tip 100 ili bilo koji drugi savet, sugestija je dobrodosla. |