|
[ Machiavelli... @ 21.01.2015. 15:38 ] @
| Pozdrav,
Znam da je negde bila tema, sta vise tu sam i saznao za ovu malu napravicu, o digitalnom kontroloru temperature radijatora. Skorije uzeh stan i kupio bi ovaj mali uredjaj za dva radijatora (u dnevnoj i spavacoj sobi). E sad ja se u to uopste ne razumem. Sto me muci je da nisam siguran da kad kupim to ne pasuje za moj radijator - tu mi treba mala pomoc.
Zgrada je nova i radijatora su klasicni, ne pitajte me vise jer nemam pojma. Nisam ih iskreno zagledao ali normalni radijatori na vodu povezani na centralni gradski sistem. Ja se nadam da postoji neki standard cevi i krajeva radijatora gde se nalazi mali mehanicki cilindar pomocu kog kontrolisem koliko vrele vode pustam u radijator i samim tim temperaturu.
Da ne duzim mnogo, jer iskreno ne znam ni terminologiju da to lepo objasnim. Ovo je uredjaj koji sam planirao da uzmem, naravno otvoren sam za sve predloge - bolje, jeftinije, kvalitetnije itd.
http://www.amazon.com/Salus-PH...54612238&peasin=B00N5MIQHY
http://www.amazon.com/Go-Green...54624655&peasin=B00CBFSFL8
Znaci pitanje je da li ja ovo mogu da povezem na moj radijator? Ako treba neka dodatna informacija, a ja nisam u zemlji trenutno, moze cale da ode do stana i da to pogleda (izmeri ako ili sta vec).
Izvinjavam se za temu, znam da sam je video na ES, ali nisam mogao da nadjem.
Pozdrav,
Dorde |
[ Machiavelli... @ 21.01.2015. 15:42 ] @
Pronadjoh ove na amazon.de i mnogo su jeftiniji.
http://www.amazon.de/s/ref=nb_...digitale+Heizk%C3%B6rperventil
Ali ne znam da li rade delivery u USA ili Srbiju...
Proverih, salju u USA i sa amazon.de Ovi mi se svidjaju i cena je super
http://www.amazon.de/AGT-Progr...digitale+Heizk%C3%B6rperventil
Samo me zanima je pasuje to na moje radijatore.
[ SaleSk @ 21.01.2015. 15:59 ] @
Pase.
Ti uredjaji pasu na normalni radijatori na vodu povezani na centralni gradski sistem.
...........
...........
...........
...........
...........
...........
...........
Pa zar ti mislis da smo mi ovde vidoviti i znamo koji su ti radijatori i kako izgledaju i kakve ventile ima na njima???. Ima mali milion razlicitih radijatora i ventila.
Bar da si sliku uslikao i stavio od radijatora i ventila i kako je povezan.
I ajde da ne ispadnem bezobrazan, nego da ti odgovorim.
Uglavnom radijatorski ventili su standardni, ali mora da se pogleda.
Plus ovde se radi o ventilima sa termoregulacijom, tako da su sva tela razlicita, pa ako hoces da montiras termostatsku glavu na ventil, t.j telo namenjeno za termoglavom, moras da pvoveris i njihovu kompatibilnost.
Posto ti imas obicne radijatore, imas i klasicne ventile. Tako da moras prvo da promenis ventil i on da bude sa termoregulacijom, a onda da ubacis termoglavu.
Savet: Najbolja varijanta ti je ventil sa termoregulacijom i glavom da budu iz istog proizvodjaca, Herz, Caleffi, Lux i tako dalje.
[ Machiavelli... @ 21.01.2015. 16:12 ] @
Hvala na odgovoru, ajde recimo videcu sa caletom da uslika. Znao sam da treba jos informacija, ali sam se nadao da mozda svi ugradjuju iste radijatore...
Ali sve u svemu aj videcu sa caletom da on to prouci i da ostavim vise informacija.
Aj, molim te, objasni mi sta treba da zamenim to na radijatoru? To mi nije jasno trenutno je "normalan" radijator sa mehanickim kontrolerom (kao mali cilindar koji okrecem i on regulise temperaturu radijatora).
Kao sto rekoh, videcu da cale uslika to sto pre pa da imate vise informacija. Ja sam malo tupav za ovo, iskreno, ne razumem se nista. Svaka pomoc, savet je dobrodosao.
[ Machiavelli... @ 21.01.2015. 16:49 ] @
Pre nego postavim slike, danas ce cale da slika, nesto razmisljam da mozda ja vec imam termostaticki ventil - jer imam reulaciju temperature na onim cilindrima ali doduse nije digitalna nego brojevi (od 1 - 6 ili dokle vec). Da li je mozda to to - termostaticki ventil?
[ bakara @ 21.01.2015. 17:10 ] @
^^ naravno da jeste.
[ SaleSk @ 21.01.2015. 17:28 ] @
Citat: Machiavelli...: Pre nego postavim slike, danas ce cale da slika, nesto razmisljam da mozda ja vec imam termostaticki ventil - jer imam reulaciju temperature na onim cilindrima ali doduse nije digitalna nego brojevi (od 1 - 6 ili dokle vec). Da li je mozda to to - termostaticki ventil?
Tacno. To je termostatski ventil, ali analogni. Vidi od kojeg su proizvodjaca i na njihovom sajtu nadji specifikacije.
Te specifikacije trebas uporediti sa ovim glavama koje hoces da narucis. Ako su kompatibilne, a sumnjam, onda ih mozes kupiti. U suprotnom ces imati digitalne glave koje neces moci nigde ugraditi.
Pozzzz
[ Java Beograd @ 21.01.2015. 18:26 ] @
Makijaveli, gde si ti ? U USA ili u Srbiji.
Posle tolikih tvojih izjava "ne znam, ne razumem se, ne pitajte me, ne razumem terminologiju ..." imam za tebe samo jedan savet: ne radi ništa sam, bolje angažuj profesionalce i objasni im šta hoćeš. Biće ti jeftinije.
[ Machiavelli... @ 21.01.2015. 18:35 ] @
U USA sam...
Cale se razume u to, a ja reko da narucim i da donesem - jer dolazim uskoro na par nedelja. Ali izgleda je da to nije bas tako kao sto ja zamisljam, pa cu mozda angazovati nekog da mi to uradi.
[ mali genije @ 21.01.2015. 19:51 ] @
[ Machiavelli... @ 21.01.2015. 21:05 ] @
Nadjoh ja par na amazon.de ali, ne vredi, ne znam da li ce da pasuju. Sutra ce cale da slika radijator i termalnu glavu pa cu da vidim da li mozda mogu da vidim tacno koja je. Takodje sam poslao mail invenstitoru, ako mozda on zna koji su radijatoru instalirani...
Videcemo, ukoliko to ne pomogne, kad dodjem tamo videcu da organizujem da neko ko se time bavi dodje i pogleda.
[ Machiavelli... @ 21.01.2015. 21:57 ] @
Upravo mi je invenstitor odgovorio na mail da su ventili sa termoglavama i da ce mi za dan-dva javiti kojeg su precnika ventili.
Da li mi treba jos neka informacija?
[ bakara @ 21.01.2015. 23:15 ] @
Sta ti u stvari zelis da dobijes?
Mislim; zelis termo glave da zamenis drugim termo glavama.... nema logike?
[ bogdan.kecman @ 22.01.2015. 00:49 ] @
ako sam ga ja skontao, zeli da zameni analogne termo glave digitalnim termo glavama, nije losa ideja uopste, posebno ako se uzmu ove sa daljinskom komandom pa imas termoglavu na radijatorima a imas u sobi na jednom mestu panel koji meri temperaturu (tu a ne na samom radijatoru sto je realno beskorisno) i salje radijatorima "koliko da se odvrnu"
[ Machiavelli... @ 22.01.2015. 12:57 ] @
Bas to, zelim da zamenim analogne termoglave digitalnim. I pitanje je da li ce digitalna termo glava da "pasuje" na radijator. Imacu vise informacija o precniku ventila cim mi se javi investitor ai cale ce da uslika - ako to uopste moze da pomogne.
Styo se titce centralnog panela to necu. Ove termoglave zamenjuju postojece i imaju merace temperature u sebi tako da direktno kontrolisu radijator - nema potrebe za nekim centralnim sistemom, sta vise, poenta je da ovde razlicite radijatore mogu posebno da kontrolisem (razlicite temperature u toku dana/noci) u spavacoj sobi, predsoblju, dnevnoj i td.
NA primer namesti se program koji spusti temperaturu u dnevnoj sobi u 22:00 do 06:00 na recimo 20 ili koliko vec. Recimo u spavacoj sobi da drzi temperaturu od 08:00 - 22:00 na 18 ili slicno...
Bogdane, mislim da je nije bas da meri temperatutu na radijatoru - to bi bilo beskorisno, nadam se da je tehnologija napredovala da koriguje to sto je radijator blizu i daje realnu termaratutru sobe. Nadam se da je tako jer nija ne zelim da merim temperaturu radijatora, to nema smisla.
[Ovu poruku je menjao Machiavelli... dana 22.01.2015. u 14:29 GMT+1]
[ rafiki @ 22.01.2015. 14:29 ] @
U principu, termoglave zahtevaju i odgovarajuce ventile, odnosno resenja razlicitih proizvodjaca nisu uvek kompatibilna po tom pitanju. Jedino pravo resenje je da montiras komplet ventil + termoglava od istog proizvodjaca.
Sto se tice Danfoss-a, pre narucivanja proveri cene u Srbiji. Njihove analogne termoglave sa gasom su od boljih na trzistu, za digitalne ne znam da li imaju i posto su.
Pozdrav
[ Machiavelli... @ 22.01.2015. 16:23 ] @
Nadjoh na danfoss web site ono sto mi treba
http://www.etazgrejanje.com/katalog.php?prodID=1297
Narucio bi i termoregulacione ventile kod njih.
Par postova unazad neko pomenu da je u principu lose da termoglava meri temperaturu - jer je blizu radijatora i da bi ocitavanja bila "deformisana", sto ima smisla. Ovaj danfos ima centralnu jedinicu koja takodje meri temperaturu. Zanima me, sobzirom da se centralna kontrolna jedinica, nalazi u predsoblju, odakle dobija podatke o temperaturi is, recimo , spavace sobe (da li postoje male probes koje postavljam za ocitavanje temperature)?
Ova termoglava zAhteva centralnu jedinicu, ali ne vidim da je prodaju. Da li neko zna gde mogu da kupim taj link kontroler?
[ Machiavelli... @ 22.01.2015. 16:54 ] @
Nasao sam i kontroler ali mnogo je skup (oko 38.000 dinara), ovo je mali stan koliko vidim od danfoss "living eco" bi bio najbolji izbor, ali se vracamo na to da termoglava meri temperaturu.
[ mali genije @ 22.01.2015. 20:04 ] @
Citat: Machiavelli...: Nasao sam i kontroler ali mnogo je skup (oko 38.000 dinara), ovo je mali stan koliko vidim od danfoss "living eco" bi bio najbolji izbor, ali se vracamo na to da termoglava meri temperaturu.
I living connect meri temp kod radijatora,razlika je samo u mogucnosti centralnog kontrolisanja temperatura sa jednog mesta.
[ Machiavelli... @ 22.01.2015. 20:06 ] @
Izgleda da su svi isti.. Ovi living eco nisu losi jer mi i ne treba centralni unit.
[ bogdan.kecman @ 23.01.2015. 04:13 ] @
Citat: Machiavelli...:ali se vracamo na to da termoglava meri temperaturu.
ja sam spomenuo to da meri temp na radijatoru i meni je to retardirano ali ja nisam strucnjak za grejanje!!!
ocigledno su oni izracunali da im to nije preveliki problem sto mere tik uz radijator
ono sto mogu da ti kazem iz mog iskustva, digitalni i analogni se ne razlikuju bitno vezano za odrzavanje temperature. "vrednost" koju ucukas na digitalnom ionako ne gledas kao temp u sobi, ti naklikas npr da temp bude 33C zato sto ti je tada prijatno u sobi, a onda izmeris tamo gde sedis i sa naklikanim 33C tamo gde sedis je recimo 24C sto je prijatno. e sad posto svejedno ti "pronalazis" koji to temp treba da ucukas u radijator da bi ti bilo prijatno (posto temp ne meri u tvojoj stolici vec negde drugde, tipa na radijatoru) onda ti je potpuno svejedno da li ti trazis prijatnu temp tako sto nakucavas u radijator neki broj od 20 do 40 ili okrenes rucicu na 1-9 nema nikakve razlike .. osim naravno u tome da 1-9 vec imas i radi a za 20-40 treba da kupis za ne male pare pa navatas nekoga da ugradi sto opet nije dzaba .. i onda moras jos i baterije da menjas i ... ja licno nikad ne bih one analogne menjao za digitalne koji mere temp tu na radijatoru posto ne vidim nijednu prednost istih u odnosu na analogne a vidim mnogo mana.
samo treba, po meni, da proveris da li ti na radijatorima imas analogne regulirajuce ventile, ili kako se vec zovu, koji dakle imaju na sebi termostat i otvaraju i zatvaraju radijator prema selektovanom stanju (tj imaju feder + termo element unutra a ti menjas zategnutos tog federa i kombinacija toga menja otvorenost ventila radijatora) ili imas obicne ventile koje otvoris/zatvoris onoliko koliko hoces (oni najobicniji) .. ako je ovo drugo onda je zgodno zameniti ih analognim, ako su vec analogni ja ne bi menjao nista ..
[ Java Beograd @ 23.01.2015. 07:51 ] @
Meriti temperaturu uz radijator nije najbolje rešenje, svakako, ali uopšte nije neprimenjivo.
Za para dana skapiraćeš uzročno-posledične odnose: ako je temeratura kod radijatora (na primer) 40 C onda je u sobi 20 C, ako je kod radijatora 45 C onda je u sobi 22 C. I podesićeš automatiku, i gotova priča.
Čitava savremena tehnologija se zasniva na sličnim uzročno-posledičnim odnostima.
[ bogdan.kecman @ 23.01.2015. 07:56 ] @
@java, upravo ali cemu mu onda sluzi digital readout :D .. koja poenta menjati analogni device koji vec to radi kako valja i vec je ugradjen
[ rafiki @ 23.01.2015. 08:40 ] @
Prednost digitalnih termoglava je u tome sto se mogu programirati. One ne samo da odrzavaju temperaturu na zadatoj (sto rade i analogne) nego se mogu programirati da u razlicito doba dana/nedelje odrzavaju razlicite temperature. Napr. u dnevnoj sobi radnim danom je 20C od 08-22, a vikendom je 22C, i slicno.
Pozdrav
P.S. Pogledaj ovde, pri dnu stranice imas simulator termoglave i mozes da probas kako se programira: http://homeowners.danfoss.com/...adiatorthermostats/living-eco/
[ bogdan.kecman @ 23.01.2015. 08:58 ] @
e vidis to jeste korisno, nije mi palo na pamet .. ja imam ovde
centralno iz toplane tako da ja svuda drzim na "idealno za sedenje u
sobi" nemam razlog da smanjujem ikad ispod toga (nema razloga da u sobi
bude hladnije nego sto je prijatno) posto grejanje placam pa placam
grejao ne grejao ... ako imas svoj kotao onda verovatno ima smisla da
stedis da ti u dnevnoj preko radnog dana kada si na poslu i tu nema
nikoga bude hladnije
[ rafiki @ 23.01.2015. 09:13 ] @
Upravo tako. Kada naplata daljinskog grejanja bude po potrosnji, a ne pausalno kao sada, digitalne programabilne termoglave imace mnogo vise smisla.
Pozdrav
[ bogdan.kecman @ 23.01.2015. 09:23 ] @
jesi cuo kako sada naplacuju tamo gde imaju merenje na podstanici?
placas "fiksni deo" koji pokriva troskove toplane (gorivo, plate,
odrzavanje masina etc) i onda preko toga placas varijabilni deo koji je
kao toplotna energija koju su ti predali :( ..
[ bakara @ 23.01.2015. 10:58 ] @
Citat: bogdan.kecman:
@java, upravo ali cemu mu onda sluzi digital readout :D .. koja poenta menjati analogni device koji vec to radi kako valja i vec je ugradjen
To ja isto rekoh na samom poceku...razlika je samo u programiranju, sto mu opet u praksi retko treba ako ne gasi potpuno grejanje u nekom odredjenom trenutku.
Zar nije bolje ugraditi na samom ulazu jedan el. kontrolisani ventil, koji bi kontrolisali centralnom jedinicom i zadrzali postojece termo glave?
Cenim da je to jeftinije i bolje...
[ mali genije @ 23.01.2015. 15:10 ] @
Citat: bakara:
Zar nije bolje ugraditi na samom ulazu jedan el. kontrolisani ventil, koji bi kontrolisali centralnom jedinicom i zadrzali postojece termo glave?
Cenim da je to jeftinije i bolje...
Ovo jeste bolja varijanta,ali moraju vertikale da prolaze kroz stepeniste,da se svaki stan kaci posebnim vodom
za vertikalu.
[ Machiavelli... @ 23.01.2015. 18:55 ] @
Ja placam grejanje po potrosnji, fiksni deo + varijabilni (koliko potrosim). Upravo je poenta u regulisanju temperature u odredjeno doba dana u razlicitim protsorijama, ako vec placam grejanje po potrosnji zasto bi grejao spavacu sobu uopste ako su zatvorena vrata preko celog dana. Isto i sa dnevnom sobom i celim stanom ukoliko planiram da nedelju dana il ipar dana provedem van kuce.
Zato mi se ovo cini kao dobra ideja.
[ Trick Fix @ 24.01.2015. 07:53 ] @
Mogu samo da kažem da sam prijatno iznenađen količinom veoma kvalitetnih saveta/postova u ovoj temi.
Svi...ama baš SVI su koji su učestvovali (čak i bakara --koga pozdravljam,----jer se retko petlja u radijatore i cevuljage)
znači SVI su veoma doprineli da se tema razvije u dobrom pravcu.
Komentari su perfektni (od svih) !
Kad sam kupio stan, hteo sam da one "zaglavljene/zaribane" ventile na radijatorima zamenim za "termo-reg" tip,
Zvao ja majstore iz našeg "Centralnog Grejanja" ---preko veze da to odrade privatno,
..došli oni, pitaju : Šta očeš ?
kažem : hoču da se ovi matori zaglavljeni/zaštopani ventili od 1/2 cola ..svi zamene za "švabske termo-glave" !
Kaže majstor iz "grejanja": MOŽE ! ___to če da te košta xx--Hiljadarki dinara, grundfos, danfos,---biraj šta očeš !
... ali samo da ti napomenem!........ ( mislim se ...Šta sad ovaj hoće da "preti" i da NAPOMENE ??? )
kaže majstor "starog kova" :
-Samo da znaš, da sve te analogno-digitalne termo "špecije" imaju manju propusnu moč vode od običnih, ručnih ventila !
I kad njih odvrneš na 100%---protok je malko manji nego kad se običan ventil odvrne do kraja.
___________________________________________________________________________________________
Poslušah ga, ugradiše nove ručne ventile,
jer grejanje plačam po kvadratnom metru a ne po utrošku kalorija/energije
i sada je situacija ovakva uz "na Kiper" otvorena dva prozora:
[ bbrasnjo @ 24.01.2015. 21:00 ] @
Ovde je sve u redu sa instalacijom. Predvidjena je instalacija (pumpe sa promenljivim protokom) i obicni termostatski ventili, koje covek hoce da zameni za programibilne. Treba videti instalaciju i kupiti, predvideti mogucnost, ne samo lokalne, vec i daljinske regulacije.
Predlozeni termostatski ventili omogucavaju samo lokalnu regulaciju, programiranjem na 7 dana, sto po meni nije neka prednost.
Ukoliko je osoba u stanu, isto se moze odraditi i okretanjem tockica na obicnoj glavi termostatskog ventila.
Daljinskim programibilnim sistemom, u hotelima se ostvaruju velike ustede u troskovima grejanja, s obzirom na zauzetost sobe.
[Ovu poruku je menjao bbrasnjo dana 24.01.2015. u 22:40 GMT+1]
[ Machiavelli... @ 26.01.2015. 20:15 ] @
Ima i tih koji se mogu regulisati preko mreze, mislim da mi to nije bas potrebno... OK je , ali ako imam program za 7 dana dovoljno je da taj program ponovim ako se nesto promeni jednostavno promenim program... Roditelji mi zive prekoputa tog stana, mogu i oni da regulisu ali cisto da ih ne cimam svaki das...
[ bbrasnjo @ 27.01.2015. 04:54 ] @
Opet po meni,regulisanje na 7 dana ima smisla ukoliko ste u stanu i cesto putujete. Ukoliko duze tu ne zivite, nema sta da se menja u toku tih 7 dana.
Onaj engleski Salus bi trebalo 90% da odgovara svim ugradjenim termostatskim ventilima (prikljucak je na navoj M30x1.5 koji je na vecini italijanskih termostatskih ventila, a dobija se i adapter za Danfoss)
[ Machiavelli... @ 28.01.2015. 20:03 ] @
Kad vec pomenusmo WiFi nadjoh ovaj - http://www.thesmartshop.co.uk/...atic-radiator-valves-jsjslw922
Cena je super, ali opet se vracamo na stari problem - da li ovo cudo pasuje za moj radijator?
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|