|
[ anon70939 @ 22.02.2015. 11:15 ] @
| Živimo u garsonjeri od 36kvm.
Imamo sve što imaju i drugi, s tim što možda ajd što je nestandardno mašina za sušenje veša. Ali mašinu za pranje sudova nemamo.
Računi za struju su nam preko 3000 din, pa do 3500din.
Mislio sam da je to normalno dok sa prijateljima nisam ušao malo u diskusiju oko toga, i vidim da imaju i po duplo manje račune nego mi.
Kum i kuma žive u sličnoj garsonjeri kao mi i računi im jedva prelaze 1500 din.
Ostali prijatelji sa kojima sam pričao žive u velikim dvospratnim kućama, neki i sa po 2 porodice i oni imaju otprilike 3-4000 din mesečno račune.
Da li je nama realno da su nam toliki računi?
Ne štedimo preterano, ali supruga se trudi da pere i suši veš kad je jeftina struja.
Kompjuter je uključen bar 15h dnevno. Pojačalo i stereo zvučnici uključeni ali ne sluša se muzika po ceo dan. I kad se sluša to je uglavnom na slušalicama.
Veliki bojler ne isključujemo.
Mali bojler u kuhinji uključujemo samo kad se peru sudovi. Jer sam došao do nekog zaključka da to malo čudo puno troši.
Kuva se isključivo na plin.
Frižider nam je mator, onaj malecni, imam sumnju i na njega da možda on troši puno.
Da li mi je ovo relan račun, i da li struja može nekako da se rasipa, možda zbog nekog neispravnog uređaja?
Glupo pitanje, ali da li je moguće da nam neki komšija krade struju, mada mi to zvuči prilično nemoguće :)
|
[ madmax-wifi @ 22.02.2015. 11:31 ] @
Obrati paznju na racunu kako ti je obracunato.
Mene su tako pokusali da zavrnu za nekih 5000din vise pre nekih godinu dana.
Imam dvotarifnu a obracunali mi sve po srednjoj tarifi.
Kad sam reklamirao, objasnjenje je bilo, kao izvinite nismo hteli, doslo je do greske... :)
http://www.elitesecurity.org/p3417997
P.S. Pazi bitno je i kolko pazis i kada trosis dali u skupoj ili jeftinoj tarifi, dali kuvas na struju, inace masina za susenje vesa prozdire struju.
[ bakara @ 22.02.2015. 12:20 ] @
Citat: CoyoteKG:
Mislio sam da je to normalno dok sa prijateljima nisam ušao malo u diskusiju oko toga, i vidim da imaju i po duplo manje račune nego mi.
Kum i kuma žive u sličnoj garsonjeri kao mi i računi im jedva prelaze 1500 din.
Ostali prijatelji sa kojima sam pričao žive u velikim dvospratnim kućama, neki i sa po 2 porodice i oni imaju otprilike 3-4000 din mesečno račune.
Da li je nama realno da su nam toliki računi?
Ja bih rekao da su vama racuni nerealno mali...
Pa 750din je samo onaj fiksni deo, kako moze neka porodica moze da ima racun 1500din?
Ja ne poznajem nikog ko ima racun ispod 5-6000.
[ madmax-wifi @ 22.02.2015. 12:26 ] @
Meni je poslednji bio 4700din (zajedno sa popustom za placanje navreme).
Jednosoban stan, grejem se na 2 ta peci od 3500KW i 2000KW.
[ cika dacha @ 22.02.2015. 12:27 ] @
CoyoteKG mislim da te lazu prijatelji...
[ dukanizi @ 22.02.2015. 12:28 ] @
Poslednji racun 5700 din. Nas cetvoro, nema masine za sudove, ves masina bez susenja, kuvamo i grejemo se na gas.
Mislim da je tvoj racun sasvim prosecan.
[ Java Beograd @ 22.02.2015. 12:31 ] @
Kojote, kao prvo, redovno kontroliši stanje brojila. U zimskom periodu, pošto se grejem na struju, ja to redovno radim. Svakih nekoliko dana, očitam stanje, uporedim sa početnim stanjem brojila za tekući mesec, i - nema iznenađenja, uvek znam koliko sam potrošio i koliki će mi račun biti.
Kao drugo, uradi jedan test: isključi sve potrošače, ili još bolje, odvij sve osigurače (ne znam da li imaš topljive ili ove nove osigurače) i obrati pažnju na brojilo. Naravno, mora da miruje. Najbolje da test potraje sat ili dva (koliko da se ne odledi zamrzivač). Ovim ćeš da razrešiš dileme da li komšija krade struju.
Pročitaj valjano račun za struju. Uporedi kad, šta, koliko. Obrati pažnju na kilovate, tarife i sve redom. Možda stvarno postoji greška.
Plaćaj račune na vreme, imaš 5% popusta. Nije da ćeš da se obogatiš, ali nije ni zanemarljivo. Na moj Januarski račun od 14.000 din, popust je 700 din, taman koliko i plaćam mobilni. Malo li je na ovu skupoću ?
[ trivo @ 22.02.2015. 14:42 ] @
Ja sam u stanu 36 kvadrata,centralno grejanje,bojler ukljucen svako vece kad je jeftina,ves masina svako drugo isto kad je jeftina,rerna svaki drugi dan,plin za kuvanje i przenje.Komp stalno ukljucen,tv od jutra do ponoci,sijalice klasicne,mali bojler povremeno.klima leti.Racun NIKAD nije presao 2000 dinara!prosek je 1700,1800 za mesec.
[ anon70939 @ 22.02.2015. 16:43 ] @
sve što si ti rekao, bukvalno i mi tako koristimo.
Samo što možda rerna radi 2 puta mesečno. Uglavnom kuvamo i pržimo na plinu
[ Bik Koji Sedi @ 22.02.2015. 17:05 ] @
Prijatelji te lože. Tvoj račun je sasvim u redu za potrošače i način života kako si rekao. Mogao bi ga malo smanjiti zamenom frižidera, jer ako je mator verovatno mnogo troši, eventualno korišćenjem laptopa mesto desktopa, većom disciplinom u korišćenju skupe/jeftine struje... ali u nekom trenutku to postaje robija. Verovatno prelaziš malčice u plavu tarifu i to je ono što ti dosta podigne račun. Ali tarife su i napravljene tako da možeš ostati u zelenoj samo ako si žešći asketa.
[ trivo @ 22.02.2015. 18:25 ] @
Uradi i ovo sto je Java rekao,testiraj sat.Ako su ti uredjaji losijeg energetskog razreda nakupi se na mesec.Losiji frizideri znaju da se ne iskljucuju uopste,bojler ako je pun kamenca i sl,sijalice po 100w...
[ branko tod @ 22.02.2015. 20:02 ] @
Veliki bojler ne isključujemo.
Uvek neki problemi kod tebe. Koliko shvatam imaš dve tarife. Digni malo temperaturu na
bojleru i uključuj ga samo noću. Posle mesec dana javi nam koliki ti je račun stigao.
[ veselinovic @ 22.02.2015. 20:08 ] @
Velicina stana ( osim kod grijanja na struju) prakticno nema veze sa potrosnjom.
Glavna potrosnja je u kuhinji i kupatilu, a to ima svaki stan.
Razlika sa 5-tosobnim stanom je u 4 sobe-dakle 4 sijalice.
A ako se sudovi peru toplom vodom ( 21 vijek je) masina za sudove stedi struju.
[ bogdan.kecman @ 22.02.2015. 22:15 ] @
Citat: veselinovic: Velicina stana ( osim kod grijanja na struju) prakticno nema veze sa potrosnjom.
amin
Imamo sve što imaju i drugi, s tim što možda ajd što je nestandardno mašina za sušenje veša. Ali mašinu za pranje sudova nemamo.
masina za susenje vesa sama po sebi napravi 3k mesecno racuna dok si rekao keks samo je pitanje koliko je cesto koristis i kada ali 3k ona napravi bez ikakvih problema. ako sudove peres iz bojlera, kolega vec rece, to je skuplje od masine za sudove (i to znacajno)
a to za te sto placaju 1500 ... imao sam ja skoro raspravu, zustru, krv noz, sa caletom, kako to oni placaju samo 1500din struju a ja kad se stisnem za zenom i sve pazimo ne mozemo ispod 10k (pri tom ne racunam protocne bojlere koji su na zasebnom brojilu koji su izmedju 1200 i 1800din svaki mesec) .. i to zimi, leti ne mogu ispod 15k da napravim nema teoretske sanse ... a sve sprave u kuci su nove i ultra kvalitetne i a++ ili a+++ energetske klase osim masine za susenje vesa koja je B klase (jbg B klasa bila 600eur, A klasa bila 1200eur .. sto je mnogo mnogo je) ... ako nisi kupovao skuplju masinu za susenje verovatno je C klasa (do 500-600eur su obicno sve C klasa a nemoj da te prevari candy/whirpul i ostali kinezi koji napisu A klasa to je regularna C klasa, a njihova C klasa trosi struju ko da je dzaba, slovenci su ista prica .. ) ... elem da se vratimo na pricu .. kako oni prave 1500din mesecno struje .. pa lako
- imaju toplu vodu iz toplane + masinu za ves i masinu za sudove koje znaju da koriste toplu vodu iz toplane
- kuvaju za slavu i tu i tamo kad neko treba da dodje a vise ni tada nego naruce gotovu klopu, ostalo se svodi na keva stavi komad mesa u cepter + nesto skuva jednom nedeljno i to razvuku nedelju dana, oni matori i to ne pojedu, rernu upale jednom u dva meseca ... evo sad su neki dan renovirali kuhinju stavili ugradnu "rernicu" i ugradnu plocu sa jednom ringlom .. sta dalje da ti pricam, toliko kuvaju
- peru max 2 masine vesa nedeljno i suse ga leti na terasi, zimi po radijatorima
- klimu leti upali samo kad ja dodjem inace ne pale uopste
dakle to struje sto potrose, potrosi im gzilion sijalica u dnevnoj (matori, ocoraveli pa im treba puno svetla) i 2 gigantska tv-a u dnevnoj i to je to i onda ti sednu na ledja kao kako ti 10-15k a ti ono imas malo dete, peres 2 masine vesa dnevno na dobar dan, drzis 3 klime upaljene da oladis kucu, kuvas svaki dan etc etc ... dakle to koliki je stan je potpuno nebitno, stil zivota je ono sto odredjuje koliko ces da potrosis .. tvoj racun je vrlo prosecan .. a da mozes da ustedis, mozes sigurno, pitanje samo dal se isplati
[ Dexic @ 22.02.2015. 22:19 ] @
Sve, sve, ali kad neko leti ima 10-15K racun za struju, taj nema pravo ni na kakvu diskusiju u potrosnji struje :) To je toliko nerealno, da nema smisla vise nego ovi sto potrose 1500.
[ bogdan.kecman @ 22.02.2015. 22:27 ] @
@dexic ?!?!? sto? pa leti mi je uvek veca potrosnja nego zimi zbog klime .. i u starom i u novom stanu .. u starom stanu sam se grejao na struju ali nisam palio grejanje skoro uopste, dobra izolacija, ovi kompovi zagreju tih 55m2 dok si reko seks ... jos dodas malo seksa, 3d printer ... i ne moras da se grejes ... a leti kad upece 40C mozes luftiras do prekosutra, meni za rad prija 24C preko toga sa mene lije, da spustis sa tih 40 na 24 kosta struje prijalju + i dalje sve one masine koje me greju zimi, one i dalje rade!!! i dizu temp .. a ni seksa ne nedostaje .. jbg ti kad sedis prosecno isijavas 100W .. a u novom stanu imam centralno, dakle tu tek nemam potrosnju struje za grejanje (cak stavise evo otvoren mi je prozor u radnoj sobi ne moze da se dise ima 28C) ... a treba oladim 170m2 sa 3-4m visokom plafonom .. potkrovlje .. radio dodatnu izolaciju krova prosle godine, videcemo dal ce ove racuni za hladjenje biti malo nizi mada ne verujem, kad upekne zvezda, pece ne bira
ne mozes da poredis nekoga ko u stanu provodi 10h dnevno da prespava i da se istusira i nekoga ko radi iz stana
[ Dexic @ 22.02.2015. 22:36 ] @
Citat: u starom stanu sam se grejao na struju ali nisam palio grejanje skoro uopste, dobra izolacija, ovi kompovi zagreju tih 55m2 dok si reko seks ...
Eh, ja isto pokusao da objasnim u temi o klimama, ali nije vredelo, probaj i ti (ne salim se).
Citat: a treba oladim 170m2 sa 3-4m visokom plafonom .. potkrovlje
A, to je nesto sasvim drugo, i priznaces prilican extrem cak i za srpske uslove (po pitanju ucestlosti)
Sad bas gledam inace potrosnju kod mene, 10 masina za pranje nedeljno je tipicno, 5-6 za susenje, bojler 2x dnevno se puni skoro, cak se klima ukljuci (da ohladi, imam isti problem kao ti, CG prokuvava, a napolju je zagusljivo)... nisam imao >3000 racun zadnjih godinu dana, iako sam prilicno imao visu tarifu naspram tipicne potrosnje (tada ni 2000 ne predje).
450kWh najmanja potrosnja mesecna. Onaj fixni deo ume da uzme vise nego potrosnja ponekad :(
750dinara samo za potrosnju (1500 racun, 750 fixni deo minimum, ostaje 750 za potrosnju) je bas bas malo, ako nisu medju onim ugrozenim potrosacima, pa ne placaju 300-350kWh, koliko vec bese.. ili bazde jer se kupaju jednom nedeljno :(
[ bogdan.kecman @ 22.02.2015. 22:54 ] @
Citat: Dexic: A, to je nesto sasvim drugo, i priznaces prilican extrem
uopste ja ne pokusavam da kazem da je 10-15k prosek, niti imam pojma koliki je prosek, to sam spomenuo zbog skorasnje ozbiljne svadje sa matorcem koji je proveo radni vek u jugelu (epsu posle raspada zemlje) i ne moze da razume zasto iko trosi vise od 1500din, jer OP spomenu te od 1500 din, pa se tu vidi kako imaju 1500din racun ... a ne konta da jedan moj server u proseku, kada ne tuce neke testove, vuce 300W a kada tera neki test ode na 500-600W bez problema i radi 24/7 .. pa samo uzmes 4 ta servera sa tih 300W to je 216kWh samo ta 4 servera .. gde je proxmox server (500W 24/7), gde je desktop, gde je file server, gde je... ja evo bas razmisljam kako da do leta odradim neko custom kuciste da hladim sve to vodom i da izbacujem vreo vazduh napolje da ne moram i to da moram leti da ohladim .. radi mi bre 6 klima 24/7 celo leto, menjam ih polako u inverterske (oseti se na racunu za struju!!) ali cekam da crknu pa ih onda menjam, nekako mi ne prija da ih menjam ispravne :D a neke su bogami jedno 15-20 godina stare pa mi zao da ih menjam rade ko blesave (sta da ti kazem kad pise na klimi "mikroprocessor control" i ima daljinski na kablu koji visi iz klime - tj izlazi iz zida al to je to)
Citat: Dexic:
Eh, ja isto pokusao da objasnim u temi o klimama, ali nije vredelo, probaj i ti (ne salim se).
hahaha sta? da 4kW racunara moze da zagreje stan? pa to je kao 4kW grejalica da duva 24/7 bez gasenja, sva ta energija u racunarima se pretvara u toplotu nema u sta drugo da se pretvori? udje 4kW struje izadje 4kW toplote, ako sa 4kW grejalicom ne mozes da zagrejes 55m2 moras ozbiljno da razmislis o izolaciji, iliti naguraj novine u te rupe oko prozora :D .... sad sumnjam da mnogo ljudi ima 4kW racunara u stanu tako da nisam siguran sta si objasnjavao :D
[ Trick Fix @ 23.02.2015. 01:43 ] @
Citat: CoyoteKG: pržimo na plinu
Ti kao ovi u Aušvicu !... I tamo su pržili na plin :)
Lažu te ovi sagovornici! Račun ti je previsok !
Ma šalim se....naravno :)
Treba primetiti da po računu najviše "krljaju" ZONE i TARIFE.
Ako na početku meseca (dok si još u ZELENOJ ZONI sa potrošnjom ) uljučiš mašinu za veš i bojler samo noću
onda pereš+greješ po ceni od 1.353 Din/kW ako posle 20 .-tog u mesecu uđeš u PLAVU ZONU
i tad pereš i greješ vodu danju onda to radiš po 8,118 Din/kW ! Razlika tj. odnos je 8x skuplje !!!
Pogledaj na računu da su drastične razlike u cenema u zavisnosti čega koliko trošiš (mislim na tarife i zone).
Mašina za sudove mi pojede 1,2kWh za jedno pranje, što NEMA šanse da uštedim ako ručno perem sudove.
veliki bojler dignem na malo veću temperaturu tako da ga danju ne uključujem več koristim toplu vodu u koju je
akumulirana energija od "nočas" po jeftinoj tarifi.
Veš mašinu se trudim da "vozim" samo nočuzbog jeftine tarife.Nije uvek zgodno ali se nekako, mučno postiže.
Bogdanovi visoki računi nisu zbog prevelike potrošnje, nego ga ubijaju zone i tarife (naročito crvena je propast).
Usput, koja je cena kW u crvenoj zoni na višoj tarifi ? ...pošto nemam podatak na računu za to, čisto da se vidi i uporedi sa cenom
niže tarife iz zelene zone od 1,353Din/kW ?
A ti koji imaju račun 1500 din, njima je neispravan strujomer :)
[Ovu poruku je menjao Trick Fix dana 23.02.2015. u 02:53 GMT+1]
[ anon70939 @ 23.02.2015. 05:57 ] @
Nemam razlog da sumnjam u priču ovih ljudi da im je struja samo 1500 din.
Nije meni problem da plaćam tih 3-3.500 mesečno, ali ne želim da budem ovca ukoliko ne moram.
Znam da veličina stana ne može da utiče na potrošnju struje, nego sam hteo da dočaram da je malo domaćinstvo. Nas dvoje samo.
Bojler smo juče zbog ove teme isključili, odnosno noćas punili... a ja jutros kad sam krenuo na posao zaboravio da isključim :P. hehehe sad mi je smešno što smo "počeli", a bojler još uvek radi :D
Juče sam se malo igrao i sa ovim
http://www.peaktech.de/product...messgeraet/produkt/p-9035.html
Na jednu utičnicu mi je priključen komp, pojačalo, TV.
Zabo sam ovo u utičnicu i dok je sve bilo uključeno, eto potrošnje od 350W.
Od tih 350E, oko 150W je uzimao TV, 80W pojačalo i 120W računar.
Zaboravio sam sinoć da isključim pojačalo i jutros pogledam, ovaj merač mi meri još nekih 80W.
Kad sam isključio pojačalo palo je na oko 30W.
Dakle pojačalo mi troši oko 50W kad ne puštam nikakvu muziku, u zavisnosti od glasnoće muzike troši i više.
30W su mi ruteri, jonizator i neke sitnice koje su na istom produžnom kablu.
Mislim da na ovom peacktech-u postoji opcija da pročitam koliko mi je potrošeno struje od momenta od kad sam ga uključio.
Pa ću na nedeljnom nivou da merim sve utičnice u stanu, a nema ih puno. Ostaće mi samo veliki bojler neizmeren, usisivač i sijalice koje su štedne a i ne uključujemo ih baš često.
1.Šporet, ketler
2. Mali bojler
3. Mašina za sušenje veša
4. Matori frižider
5. Tehnika, komp, TV, ozvučenje...
6. Mašina za pranje veša
Ali pre svega, kao što reče Java, par puta u različite periode dana ću po sat-dva odvrnuti sve osigurače čisto znatiželje radi.
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 07:11 ] @
btw ti energy metri za uticnice su prilicno tacni, ja sam probao 2 neka voltkrafta i merio u seriji sa njima sa dva ozbiljna dmm-a i merenje je 100% identicno. e sad ovi voltkrafti su "truerms" ne znam ovaj peaktech da li je trms ili ne ali kapiram da je dovoljno tacan ... ako nije moze da ti za frizider, zamrzivac, ves masinu pokaze pogresnu potrosnju mada kod masina za ves je grejac veci problem od motora a grejac ce lepo da izmeri :)
[ Java Beograd @ 23.02.2015. 07:47 ] @
Citat: veselinovic:Velicina stana ( osim kod grijanja na struju) prakticno nema veze sa potrosnjom. Ovo sam i ja 'teo da kažem. Mnogo je važniji broj ukućana.
[ anon70939 @ 23.02.2015. 07:57 ] @
Kao što rekoh. Nas dvoje samo, i to veći deo dana nismo kući.
Kuva se na plin i to možda 2 puta nedeljno.
Rernu koristimo plafon 2 puta mesečno.
Zamrzivač nemamo. Samo ona mala ledara.
Jedino što može biti jeste to što žena non stop pere i suši gomile veša. Sigurno 3, pa možda i 4 pranja nedeljno. Ne pitajte me, ne znam ni ja kako i zašto...
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 08:20 ] @
to sto si opisao vrlo lici na ono koliko moji matori trose i to je
1500din .. tako da proveri standby potrosnju (imas cime) razne
elektronike po kuci, eto ti tv/pojacalo spucaju 250kWh, eto ti
1200din... dosta danasnje elektronike vuce previse struje u standby modu :(
ostaje ti realno ves i bojler .... masina za susenje spuca kilo dindzi
mesecno bez problema, ako se zeznes i mnogo vise, meni je dovoljno da
jedan mesec ne pazimo na masinu za susenje i bude bar 2k veci racun (sta
da ti pricam mi bar 2 masine peremo i susimo dnevno, vise 1.5g dete
potrosi vesa za dan nego ja za nedelju :D i sto je najgore jedno pranje
+ susenje je uvek po visoj tarifi, ovo drugo upalimo ovu za pranje da
zavrsi do 4am i onda ja prebacim u ovu za susenje da zavrsi do 6, ali
nekad zaboravim, nekad se zaradim, nekad legnem da spavam pa se upali
kasnije ili tek u 6 kad zena ustane tako da susenje ide po visoj tarifi
sto za prosecno 3kWh za ciklus susenja i nije tako puno ali nakupi se) ...
[ Java Beograd @ 23.02.2015. 08:49 ] @
Neisključen komp čuda čini. Malo po malo ... Neisključene a nepotrebno osvetljenje takođe.
Ja lično gasim komp u kući kad nije potreban ali zato 24/7 rade dva rutera i jedan switch.
Još nešto mi pade na pamet: proveri da li je jeftina struja od ponoći do 8 ujutro, kako bi trebalo da bude.
[ dlalic @ 23.02.2015. 08:50 ] @
Za pocetak nam kazi koliko kwh trosis u proseku? I koji je otprilike odnos visa/niza tarifa? Pa da se fokusiramo na to.
Visina racuna zavisi od puno faktora (osim same potrosnje i odnasa tarifa): vrste brojila, vrste prikljucka, odobrene snage, redovnog placanja
[ anon70939 @ 23.02.2015. 08:58 ] @
Sad sam na poslu, pa mi nisu pri ruci računi.
Skeniraću večeras nekoliko poslednjih.
Za ovaj mesec mi je malo manji račun, u zelenoj zoni sam. Znam da je oko 85kw bilo po skupljoj tarifi, a ukupni račun oko 2400 din.
S tim što smo na odmoru bili do 9. januara. Tada je u stanu sve bilo isključeno i bojleri naravno. Komp, TV i ostalo je isključeno bilo i iz utičnice. Samo frižider je radio.
[ Trick Fix @ 23.02.2015. 08:59 ] @
Coyote,
Kod vas definitivno največu potrošnju čini mašina za sušenje vaša, mašina za pranje veša i bojler u kupatilu.
Sad gledam potrošnju mašine za sušenje veša da ide do 4,3kWh po jednom sušenju , što nije uopšte malo !
To je kao kad bi bojler grejao neprestano skoro 2,5 sata.
Čitam na jednom forumu, žena se hvali da sad kad su kupili mašinu za sušenje veša da "im je fino toplo" u kupatilu :)
Ako u crvenoj tarifi osušiš veš danju sa 4,3kWh po ceni od 16,236 Din/kWh onda te struja košta 70 Din+PDV=84Din / sušenju,
12 sušenja Hiljadarka !..... pa Ti vidi.
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 09:09 ] @
Citat: Trick Fix:
Sad gledam potrošnju mašine za sušenje veša da ide do 4,3kWh po jednom sušenju , što nije uopšte malo !
hahaha A i B idu do 5kWh, C ide do 10kWh, moja stara kandi preko 7kWh i to za 3kg vesa dok na primer ovaj bosch (b energetska klasa) ubija 4.61kWh za 8kg, nove kandi koje sam gledao tuku 7.55kWh za 7kg vesa (mereno na eko programu a bosch na "najskupljem po potrosnji" programu)!!!
kao sto rekoh, napravi samo ta masina 3k dingera za mesec dana bez problema ako je pustis preko dana
on doduse sa 3k din mesecno ne ulazi nikad u crveno
[ dlalic @ 23.02.2015. 09:10 ] @
Da, moze se lako rasclaniti racun.
I ja sam slicno racunao masinu za susenje. Gorenje u proseku trosi 4-4.5kWh. Sa 15 ciklusa u plavoj zoni (u crvenu sigurno ne ulazis) je oko 550din.
Kuhinjski bojler ako radi 2h dnevno u plavoj zoni pravi 1000din. Poredjenja radi sudo masina ako se ukljucuje na tajmer, nocu, napravi samo 70din.
Ja na primer drzim iskljucen kuhinjski bojler, sve odradi masina u jednom ciklusu.
.
.
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 09:11 ] @
pritom za energetski razred gledajte samo unutar iste firme posto kineski i slovenacki C to je negde nemacki F - G razred po potrosnji
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 09:25 ] @
btw za one koji ne mogu da se kontrolisu da koriste bojler samo nocu ja savetujem protocni :D ... mi imamo 2 komada i bojleri su na svom brojilu, taj racun nikad nije preko 1500din, ide od 850din do 1200 u proseku, nekad poskoci na 1500. i zena i ja se kupamo po min cukicu, ja dok obrijem glavu, pa dok se iskuliram malo, opustim, sve vreme pici vruca voda (zena se suri, mada i meni radi bojler non stop sa sve tri faze samo ja dodam i hladne :D ) znaci nema ono zaustavis vodu dok se samponiras, sapunjas .. udjes u kupatilo pustis vrucu i zatvoris kad krenes da izadjes kad zavrsis posle 30-60min .. + malo dete znaci non stop pranje guze posle svake promene pelena + kupanje njega traje duze nego nas isto svaki dan + isti bojleri su vezani za slavine u kupatilima, dakle pranje ruku etc to isto ide kroz ta dva protocna (kuhinja na zalost nije vezana na njih tamo je onaj mali kuhinjski bojler, imam osecaj da trosi vise nego ova dva protocna) ... kapiram da bi nekome ko ekonomicno koristi toplu vodu protocni bojler trosio znatno manje nego veliki akumulacioni bojler koji radi non stop a o udobnosti nema potrebe pricati (od onih 1200din na racunu za protocni 1150 je u skupljoj tarifi i 50 u nizoj tarifi, dakle retko se koristi tokom jeftinije struje, ko se tusira jos u 3 ujutro, to dok decko ne poraste i ne krene u provod tesko da ce biti kod nas)
[ Dexic @ 23.02.2015. 09:29 ] @
Protocni bojleri ne mogu u novijim zgradama da rade, verovatno nikako. 16A su najjaci osiguraci, 80A za celu instalaciju po stanu. Mislim da je i tih 80A premalo za dobar protocan bojler. Ja nisam ni protocni za kuhinju mogao da ugradim, 16A je premalo, a za kupatilo su se smejali kad sam pitao :) Lako je tebi u saloncu :D
Masine za susenje ne trose 4-5kWh, vec trose toliko na srednjem pamuk programu sa punim dobosem.
Moja B klasa (Bosch) pise do 5kWh da trosi, ali kada se ubaci jedna masina za pranje, to nije ni pola dobosa/kapaciteta, i ona potrosi do 2-2.5kWh. Tek sa dve masine za pranje kada se stave odjednom, skoro pun kapacitet za susenje, potrosi oko 4-5kWh, ali tada i ne osusi podjednako dobro :(
A niko ne susi sve u njoj, uglavnom su to samo peskiri i posteljine, sto znaci da ako Coyote 4-5 masine za pranje ima nedeljno, mozda ima 2-3 susenja.
Jeste veliki potrosac doduse, sa njom sam najveci skok racuna video.
80kWh u visoj tarifi bi teeesko postiglo 2400 samo sa zelenom zonom, sem ako u nizoj nemate nesto tipa 1000, ako sam dobro sracunao, jer 2400-750(fixni)-~80*5(80kWh u zelenoj zoni, niza tarifa)=2500-1150=1250. 1250 po nizoj tarifi je skoro 1000kWh :)
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 09:39 ] @
Citat: Dexic: Masine za susenje ne trose 4-5kWh, vec trose toliko na srednjem pamuk programu sa punim dobosem.
Moja B klasa (Bosch) pise do 5kWh da trosi, ali kada se ubaci jedna masina za pranje, to nije ni pola dobosa/kapaciteta, i ona potrosi do 2-2.5kWh.
pa zavisi, ako si uzeo masinu za susenje od 8kg i masinu za ves od 8kg zasto bi stavio pola masine da se susi? ja imam jednu pored druge dva bosch-a pranje 8kg, susenje 8kg ne znam sto bi stavljao pola masine da se susi?
drugo 4-5kWh trosi bosch od 60k din, kandi od 30k trosi 6-7kWh na dobar dan ako je naguras sa 7kg
ali tada i ne osusi podjednako dobro :(
A niko ne susi sve u njoj, uglavnom su to samo peskiri i posteljine, s
ne znam koji je tvoj model ali moj bosch osusi svih 8kg da samo slozis direkt u ormar .. posebno ako se ne lozis na peglanje i upalis onu wrinkle free opciju :)
a kako mislis niko ne susi sve?! batali to "niko", SVE se kod mene susi u masini, od gaca preko farmerki, trenerki i dukseva, do pelena, posteljine .. necu valjda razvlacim to po radijatorima?
[ anon70939 @ 23.02.2015. 10:44 ] @
Meni je neka Whirlpool mašina za sušenje i suši valjda 7.2kg veša ako se dobro sećam.
Voleo bih da stavim protočni bojler, ali sam čuo da je nemoguće staviti ga u stan.
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 10:53 ] @
kako mislis nemoguce? ja zivim u stanu i imadem 2 komada ... nisu neki
moderni od 24kW nego neki slabiji od 12kW (Valjda rece mi majstor skoro
kad je opravljao jedan dal su 12 ili 18kW nebitno) .. tako da sigurno
moze, pitanje je samo koja je procedura .. btw imaju jednu manu,
pritisak nije tako dobar kao sa akumulacionim bojlerom (bar ne na ovim
mojim) i vrlo su nezgodni za namestiti temperaturu vode, ja sam donekle
resio problem sa nekom fancy baterijom na kojoj navrnes koju oces
temepraturu i ona sama unutra nesto landara i pravi ti na izlazu
konstantnu temperaturu, inace sa obicnom baterijom je uvek voda il
prevruca ili nedovoljno topla .. ono ako se suris kao neki onda nemas
problem, mojoj zeni je skroz ok ona navrne na vrelo i njoj super .. al
mi "normalni" imamo problem :D a te baterije nisu jeftine a nisu ni neki
kvaltiet :( a i malo im je dizajn retardiran (svim koje sam video,
genije uzme i napravi ti tocak za temp i tocak za jacinu vode kao glatku
kupu, ako ti je malo vlazna ruka, da ne spomenem npr da je nasapunjana
sansa da otvoris/zatvoris vodu, promenis temp je jednaka nuli npr vidi ovo:
moja je jos gora od ove, i ti sad pojacavas i smanjujes pritisak vode sa
ovom levom pipom, vidi je glatka skroz i sad to kao okrenes mokrom
rukom, nema teorije, ja sam je na kraju zdrobio posto stegnes rukom da
otvoris ono klizi i na kraju slomis posto je to ona metalizirana
plastika, i onda sam lepo umesto tog valjka stavio obicnu onu starinsku
budzu i sad mogu ko covek da otvorim/zatvorim, izgleda odvratno al radi
jbg..)
[ anon70939 @ 23.02.2015. 11:09 ] @
Koliko li košta jedan takav protočni, recimo od 18kW?
Daj neki link plz pa da razmišljam u tom smeru.
Ne volim da se ograničavam sa toplom vodom, da isključujem bojler preko dana, jer nam je takvog kapaciteta da bukvalno jedno malo opuštenije tuširanje isprazni bojler. Tako da ne bismo mogli oboje svakodnevno da se tuširamo popodne :)
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 11:31 ] @
nemam pojma, zatekao sam ih u stanu, ja sam cuo pricu 200-300eur ali sam onda gledao neke modele kad je jedan od ova dva crko i bili su 800-1000eur sto je previse (sva sreca majstor popravio ovaj za 1000din :D ) ... ne razumem se u to uopste, kao sto rekoh moze posto evo ja imam, e sad kako je to montirano, sta su radili da montiraju, dal je montirano kada se zidalo ili naknadno pojma nemam .. ja sam treci vlasnik stana sta su 2 pre mene radila nemam bas mnogo ideju.
sad vidim ovo: http://www.tehnomanija.rs/bojl...5D%5B%5D=proto%C4%8Dni+bojleri
ali tu su i oni kuhinjski i ovi pravi protocni ... i to su te cene koje su mi rekli jos onda 200-300eur
ovaj deluje super: http://www.tehnomanija.rs/bojleri/siemens-bojler-de-1821515.html
meni je majstor spominjao da ti "elektronski" trose dosta manje struje od ovih hidraulicnih (ja imam hidraulicni, on menja snagu grejaca nekom membranom pa koliko vuces vode on klikce tamo pali 1 ili 2 ili 3 grejaca) .. a vidim da nije neka velika razlika u ceni tako da kontam da je bolje uzeti elektronski, ako je istina sto pricaju za 10-20% ustede to isplati razliku u ceni dok si reko keks ... no stvarno se posavetuj sa nekim ko se razume ja sam jedino u zivotu koristio ova moja dva koji su identicni i ne znam mnogo oko toga kako rade spomenuo sam zato sto kapiram da je cifra za potrosnju zanimljiva jer imam slucajno zasebno brojilo samo za 2 protocna bojlera i ono zena + ja + dete od 1.5 god smo nekako sto se kupanja tice "prosecna familija" ... ali stvarno znaci proveri sa nekim ko se razume pre nego krenes da trosis pare na to :D .. takodje one dve mane koje sam spomenuo su ozbiljne mane, ne znam kako je sa novijim bojlerima ali namestanje temperature je mega smor meni je malo falilo da ugradim akumulacioni bojler u gornje kupatilo, spasao me kolega ovde sa foruma sto mi pokazao tu termostat bateriju i sa njom sad kupanje vise nije problem :D .. takodje smanjen protok vode / smanjen pritisak znaci da ne mozes da koristis slusalicu koju god hoces, one velike slusalice sto prave kao vestacku kisu, slusalice sa masazom i slicno mozes da zaboravis, to nista ne radi :D .. moras da koristis posebne slusalice sa malim rupama da bi imao dovoljan "dobac" iz slusalice da se okupas ko covek (i dalje je mnogo bolje nego npr grcka/kipar kad imas samo slobodan pad odozgo iz akumulacionog kanistera) ..
mene sad da pitas za novi stan dal bi stavio protocni bojler ili akumulacioni ne znam sta bi ti rekao, mislim da izvodim instalaciju iz pocetka stavio bi oba akumulacioni pa posle njega neki protocni sa vecim protokom (Verovatno postoji neki koji ne ubija pritisak toliko) .. no raspitao bih se prvo, ko zna mozda je meni ta bakarna cev kroz koju se greje voda zapekla nekim kamencom i mozda nov bojler radi potpuno normalno i nema nikakve probleme .. ovaj moj je vrlo verovatno 23 godine star
[ test1234 @ 23.02.2015. 11:33 ] @
Evo ja imam taj protočni od 18KW, četvoročlano domaćinstvo, svi mogući elektroaparati i na kraju sam utvrdio da je zimi najveći potrošač osvjetljenje, 14 sijalicnih mesta su gotovo non-stop upaljeni.
Polako ali sigurno se pripremam za led rasvetu.
A evo i potrošnja za zadnjih godinu dana.
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 11:47 ] @
Citat: test1234:
Polako ali sigurno se pripremam za led rasvetu.
razmisli DEBELO!!!
dobro led osvetljenje mnoooogo kosta, na struju se nece isplatiti nikad, fora je sto cim predjes u domen realnog osvetljenja prostora a ne samo dekorativnog svetla grejanje ledica postaje ogroman problem, hi efficiency ledice koje se ne greju previse kostaju ko bubreg a i one zahtevaju hladjenje inace im radni vek bude jaaaaaaaako kratak tako da sve u svemu skupa igra, jako skupa ...
sa druge strane filips cevi mozes da uzmes za smesne pare sa extremno kvalitetnim izlazom svetla (prave cevi ne ove sijalicne budzevine), os dnevno svetlo (potpuno odgovara suncanom letnjem danu u 1pm) os zuckasto, crvenkasto .. kakvo zelis .. a potrosnja je znacajno ispod sve ostalog (osim ledica) a cena * svetlo za klasu bolja od svega (ukljucujuci ledice) .. ja sam kupio par kW ledica i bacio sam pare :(
Citat: test1234:
A evo i potrošnja za zadnjih godinu dana.
odlicna ideja, evo moje .. ovde se vidi npr levi grafik su 2 protocna i tu se vidi kako leti trosi manje struje iako se realno mnogo duze kupa posto voda koja ulazi u bojler nije toliko hladna pa se sa mnogo manje zagreje, sa druge strane zimi je potrosnja veca zasto sto ulazi ledena voda pa se mnogo teze zagreje...
desni grafik lepo pokazuje kako se leti trosi vise struje da se oladi gajba
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 12:19 ] @
btw evo ja sad upravo palim u radnoj sobi klimu na hladjenje!!!
- napolju 14C ( na prozoru )
- otvoren prozor
- ugasen radijator
- 33C u sobi
[ Trick Fix @ 23.02.2015. 12:41 ] @
Pa gde si baš tu turnuo termometar , pored svega što se greje ?!
stavi ga na sred sobe na sto.
I šta je sa senzorom za vlagu "out of Range" ili "no signal" ? :)
[ anon70939 @ 23.02.2015. 13:03 ] @
pa on sedi pored te tehnike :)
Dzaba sto mu na terasi pokazuje 12 stepeni :)
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 13:04 ] @
tu stoji zato sto je to cosak gde su kompovi, tu mi je bitna
temperatura, ovde gde ja sedim (metar ipo odatle) je nesto minimalno
hladnije ali i dalje prevruce evo radi klima na hladjenje vec 10 minuta
i spustila se temperatura na 32C :( ... ko sto rekoh mnogo mi struje
trose kompovi, mnogo greju, moram da odradim taj trip sa busenjem zida
uvlacenjem cevi za usus isis da uvlacim ladan vazduh spolja i isisavam
vreo napolje inace ne vredi .. retardirano da palim klimu da ladi a
napolju ispod nule (scena od pre neki dan kad sam terao neke testove za
alkatel jedva klima postigne da ohladi) ... lose sam ja to za sada
napravio ali jbg sve trazi em vreme em pare .. za sada sam smanjio broj
kompova u sobi mozda resim i pricu sa hladjenjem na prolece nego znas i
sam, ima precih stvari
vlaga kaze LL (low) meri do 20% ispod toga kaze LL, to je zato sto je
otvoren prozor ulazi hladan vazduh, zagreje se unutra i relativna
vlaznost padne ispod 20% nebitno sto je upaljeno 2 ovlazivaca u sobi ..
[ Dexic @ 23.02.2015. 15:42 ] @
Citat: bogdan.kecman:
pa zavisi, ako si uzeo masinu za susenje od 8kg i masinu za ves od 8kg zasto bi stavio pola masine da se susi? ja imam jednu pored druge dva bosch-a pranje 8kg, susenje 8kg ne znam sto bi stavljao pola masine da se susi?
Ne pola, vec puna masina za pranje je pola masine za susenje. Mozes dve pune 8kg za pranje staviti u masinu za susenje od 8kg. (ako budes forsirao punu masinu za pranje ne, ali ako stavis najvise sto se realno moze dobro oprati, onda moze)
Citat: ne znam koji je tvoj model ali moj bosch osusi svih 8kg da samo slozis direkt u ormar .. posebno ako se ne lozis na peglanje i upalis onu wrinkle free opciju :)
Jednu punu masinu za pranje - da.
Ako stavis dve - ne. Previse je stvari.
Ako stavis posteljinu, i jedna za pranje ume da ostane mokra, jer se uvrti cesto i nece sve da osusi.
Citat: a kako mislis niko ne susi sve?! batali to "niko", SVE se kod mene susi u masini, od gaca preko farmerki, trenerki i dukseva, do pelena, posteljine .. necu valjda razvlacim to po radijatorima?
Farmerice sam ja tako upropastio.
Vunene stvari ne mogu da susim u njoj. Jakne, mantile, salove, kape, sinteticke majice (ne, ovo ne treba da se susi nikako u masini za susenje - mnogo brzo se osuse na prostirci, a samo naprave smrad u masini za susenje)
[ Dexic @ 23.02.2015. 15:48 ] @
kako mislis nemoguce? ja zivim u stanu i imadem 2 komada ... nisu neki
moderni od 24kW nego neki slabiji od 12kW (Valjda rece mi majstor skoro
kad je opravljao jedan dal su 12 ili 18kW nebitno)
18kW protocni bojler ti je dovoljan za kupanje??
Citat: .. tako da sigurno
moze, pitanje je samo koja je procedura
Ne moze, 16A je najvise sto u stanovima osiguraci dozvoljavaju, a na trofaznoj je to 16*380=6kW. TI imas salonac, u njemu je pravljena struja i za 80A po osiguracu mozda (verovatno 50A).
Moze se ti isprevezati, doduse, ali bi morala instalacija u celoj zgradi da se menja (hteo sam ja, doveo elektronce da to urade, rekli su da je nemoguce bez toga - nemaju razloga da me lazu, nisu nista zaradili zbog toga :D)
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 15:58 ] @
Citat: Dexic: Ne pola, vec puna masina za pranje je pola masine za susenje. Mozes dve pune 8kg za pranje staviti u masinu za susenje od 8kg. (ako budes forsirao punu masinu za pranje ne, ali ako stavis najvise sto se realno moze dobro oprati, onda moze)
ne kontam, 8kg masina za susenje vesa prima istu kolicinu vesa kao 8kg masina za susenje vesa?!
one kombinovane su bile recimo 6kg za pranje 3kg za susenje .. isto kada sam kupovao za susenje bilo je cudo ovih sto su samo 4kg za susenje, ne pricam ja o naguras, izvadis iz 8kg za pranje i stavis u 8kg za susenje ?! 8kg za pranje se full opere sve?
Ako stavis dve - ne. Previse je stvari.
a sto bi gurao 16 kila vesa u masinu za 8kila ne kapiram uopste o cemu pricas ... ti si napisao u startu da onih 8kg opranog rasporedis u 2 ture za susenje pa ja rekoh ne vidim zasto, gde si sad nasao 2 masine za pranje ?!
armerice sam ja tako upropastio.
Vunene stvari ne mogu da susim u njoj....
e to vec zavisi od modela, moja susi vunu bez problema, vuneno odelo, jaknu, dzemper .. bez ikakvih problema :D
18kW protocni bojler ti je dovoljan za kupanje??
kao sto rekoh mozda je cak i 12kW i da vise nego dovoljan, malo je kao sto rekoh smor oko pritiska ali vise nego ok za kupanje
Ne moze, 16A je najvise sto u stanovima osiguraci dozvoljavaju
netacno. moze da bude da je recimo njegova instalacija nedovoljno dobra do spratne table (mada tesko ako zivi u stanu u gradu ako je zgrada zidana posle ww2) ali i to moze da se resi ako platis .. vec sam napisao celu tabelu koja sve odobrena snaga postoji i koji osiguraci idu http://www.elitemadzone.org/p3533109
Citat:
6.9kW - 10A limitatori
11.04kW - 16A limitatori
13.8kW - 20A limitatori
17.25kW - 25A limitatori (ja npr imam ovo na oba brojila)
22.08kW - 32A limitator
24.15kW - 35A limitator
27.6kW - 40A limitator
34.5kW - 50A limitator
43.47kW - 63A limitatir
tih 16A je obicno u zgradama zidanim pre ww2 ili van grada i u divljim naseljima gde ne postoji kapacitet na trafo stanici inace se 17.25 kW (25A osigurac po fazi) dobija bez problema u svakoj normalnoj zgradi
[ Trick Fix @ 23.02.2015. 16:21 ] @
Citat: Dexic: Farmerice sam ja tako upropastio.
Ebg, nisu bile one valjane i "morski plave" iz našeg detinjstva:
[ anon70939 @ 23.02.2015. 17:34 ] @
Evo računa kao što obećah.
Ovaj za avgust je prilično nizak, ali tada sam bio na odmoru.
Mislim da sam bio samo nedelju dana u KG-u. Možda i manje
Baš ću posle nekako da proverim.
Ma krenuo da sredjujem jer je max 1MB. Ne znam kako mi snipping tool toliko velike fajlove napravio. Kapirao sam da on funkcioniše sa 96dpi. Pa se predomislih i uploadovah na postimage
Elem, sad resetovah merač koji sam bio zabo kad sam se vratio sa odmora i od tada ga nisam ni gledao.
Sunce mu, ovi moji uređaji od 10. januara do danas potrošili preko 500kW. Ili ga možda nisam resetovao kad sam ga utakao ovde kod mene :)
Evo sad sam ga resetovao i navio alarm da me podseti u petak u 19h da vidim na 5 dana koja je potrošnja. Pa posle toga prebacujem na neku drugu utičnicu.
[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 23.02.2015. u 18:54 GMT+1]
[ Trick Fix @ 23.02.2015. 17:38 ] @
EDIT:
----U međuvremenu okačene slike-------
tako da tekst posta nije odgovarajuči.
pOz
[Ovu poruku je menjao Trick Fix dana 23.02.2015. u 18:53 GMT+1]
[ Trick Fix @ 23.02.2015. 17:49 ] @
UUuu bre,
Jel ti imaš neku "domačicu" u EDB-u pa je ......nisi na vreme "Hoblovao" ? :-)
pa sad plaćaš posledice NE dizanja telefona ?
[ Dexic @ 23.02.2015. 17:51 ] @
ne kontam, 8kg masina za susenje vesa prima istu kolicinu vesa kao 8kg masina za susenje vesa?!
Ne :) 8kg je maximum tezine SUVOG vesa koju kao primaju, medjutim 8kg napuniti masinu za pranje stvarno je bacanje vode, struje, praska i vremena (nema sanse da se ista opere kako valja), vec uvek stavljas da to bude sa jedva komocije - to je dosta ispod 8kg.
Takve dve masine bez problema staju u susari i mogu se osusiti.
Ne pitaj kako, tako je :)
Citat: 8kg za pranje se full opere sve?
Nemoguca misija kod mene, 8kg ne uspevam ni da ubacim u masinu, a, kao sto rekoh, preko stvarnih 4kg se jedva opere ista (vidi se posle pranja)
Ja imam 7kg za pranje i 8kg za susenje konkretno - max. koliko stavim u dve masine za pranje, bez problema stane i radi u masini za susenje. I samo tako ona moze onih 4-5kWh da potrosi.
EDIT: Mada, da budem precizan, nemam ja osecaj koliko je tezina vesa, ali ja ubacim po 8-10 peskira (srednjih, oni za ruke, ne oni veci za kupanje) i jos vrlo malo nesto belog vesa, tipa jastucnica koja (cesce se peru od ostatka posteljine).
Dve takve masine udju u jednu masinu za susenje.
Ima vise vesa odjednom skoro uvek, i mogu 12ak peskira da naguram, ali u ovoj masini od 7kg kad sam to probao - ni tecni Ariel se ne ispere iz srednjeg vesa, i tacno se primeti da nista ne moze da mrdne.
Citat: a sto bi gurao 16 kila vesa u masinu za 8kila ne kapiram uopste o cemu pricas ...
NE MOZES da uguras stvarno x kg suvog vesa u masinu za pranje, a da ne mozes duplo vise u masinu za susenje istog kapaciteta.
Citat: ti si napisao u startu da onih 8kg opranog rasporedis u 2 ture za susenje pa ja rekoh ne vidim zasto, gde si sad nasao 2 masine za pranje ?!
Dve, pune, masine za pranje, stavim u jednu, punu, masinu za susenje!
Koliko preciznije da ti nacrtam? :D
Citat: e to vec zavisi od modela, moja susi vunu bez problema, vuneno odelo, jaknu, dzemper .. bez ikakvih problema :D
Susi - ali ne osusi. A i to sto osusi bolje da mi nije pomogla ;)
Citat: kao sto rekoh mozda je cak i 12kW i da vise nego dovoljan, malo je kao sto rekoh smor oko pritiska ali vise nego ok za kupanje
Hmmm.
Citat: netacno. moze da bude da je recimo njegova instalacija nedovoljno dobra do spratne table (mada tesko ako zivi u stanu u gradu ako je zgrada zidana posle ww2) ali i to moze da se resi ako platis
Nemaju razloga da me lazu elektronci koji su dosli, samo su u gubitku ako su slagali.
Salonci i te starije zgrade (do 90ih mozda max. ali ne i sve iz tog doba) imaju dobre instalacije, nije problem u njima vise od 16A nesto cesto.
Sve ove novije jako retko imaju preko 16A po osiguracu, i to treba mnogo da se menja :( Ja sam hteo, nisam cak ni mogao (treba mi dozvola svih stanara da maltene celu instalaciju od mene do table izmenim).
Ni protocni za kuhinju nisam mogao da ubacim :( (pogledaj na onom link, 32A zahteva, to je bila misaona imenica kod mene).
Ne uzimaj tvoj stan kao tipican, i kod mene u kuci, moze bez problema mnogo vise po osiguracu, ali tu smo mi radili celu instalaciju, i znali smo da ce trebati.
Danas to uopste nije toliko cesto potrebno ljudima u stanovima, pa se i ne radi, izgleda.
[Ovu poruku je menjao Dexic dana 23.02.2015. u 19:01 GMT+1]
[ Dexic @ 23.02.2015. 17:59 ] @
Ti jedva koristis nizu tarifu, mada je to bio najverovatniji odgovor od pocetka :)
Citat:
Sunce mu, ovi moji uređaji od 10. januara do danas potrošili preko 500kW. Ili ga možda nisam resetovao kad sam ga utakao ovde kod mene :)
Svi? Pa poklapa se sa tvojim prosekom za toliki period.
[ Trick Fix @ 23.02.2015. 17:59 ] @
Citat: Dexic: Sve ove novije jako retko imaju preko 16A ..... Ja sam hteo, nisam cak ni mogao (treba mi dozvola svih stanara da maltene celu instalaciju od mene do table izmenim)
Taj sam podatak čuo i NEverovao ! ..ali si ti potvrdio.
16 Amp je malo za jednu čistu, opranu i ispeglanu porodicu.
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 18:01 ] @
pogledaj njegov racun i on ima 25A po fazi nemam pojma prijatelju sta pises i kakve to veze sa bilo cim ima
ista prica za "nove" stanove, stanovi gradjeni u beogradu ove i prosle godine svi imaju 25A osigurace 17.25kW odobrenu snagu, belvil zidan relativno skoro 25A, stepa (jos nije ni zavrsena) svi stanovi 25A .. kao sto rekoh, ne znam prijatelju o cemu pricas
[ Dexic @ 23.02.2015. 18:03 ] @
Citat: Dexic: Sve ove novije jako retko imaju preko 16A ..... :( Ja sam hteo, nisam cak ni mogao (treba mi dozvola svih stanara da maltene celu instalaciju od mene do table izmenim)
Taj sam podatak čuo i NEverovao ! ..ali si ti potvrdio.
16 Amp je malo za jednu čistu, opranu i ispeglanu porodicu.
Nije to uopste malo. Malo je da se stavi i masina za ves i za susenje, obe C klase na isti osigurac - ali moje dve, A/B klase rade u isto vreme, max. kapacitetom bez problema.
Problem bi bio da su bojler i obe masine na istom osiguracu i rade u isto vreme - to bi izbacilo osigurac.
Uz to, ne misli se da ceo stan ima 16A, kao sto Bogdan ocigledno misli - 16A po osiguracu, znaci nekoliko stekera u stanu, pa nekoliko drugih na novih 16A itd.... 80A je celokupna instalacija, medjutim ne mogu se one iskombinovati u 32A :(
Bogdane, mesas odobrenu snagu sa osiguracima. Odobrena snaga je max. koliko bi instalacija smela da povuce (mada moze da se poveca do limita koju fizicki dozvoli distribucija, na osnovu sheme elektroinstalacije).
Medjutim, svaki izlaz za struju u stanu je na posebnom osiguracu, koji nije vezan za odobrenu snagu! Vec je svaki od njih na najvise 16A u novijim zgradama. Ima ih vise, ali svaki zasebno je 16A.
Ne postoji nacin da se nakaci bojler protocni od 32A sem ako ne izmesnis tu instalaciju!
[ anon70939 @ 23.02.2015. 18:10 ] @
Ti jedva koristis nizu tarifu, mada je to bio najverovatniji odgovor od pocetka :)
Citat:
Svi? Pa poklapa se sa tvojim prosekom za toliki period.
Ne svi. Samo na jednoj utičnici.
- Računar (i7 2600K, SSD 128GB, HDD 2.5" 500GB, 4GB memorije, DELL U2412m 24")
- TV 32" Panasonic LCD
- Pioneer neko matoro pojačalo. Piše na njemu da vuče iz mreže 500W. Plus Kef stereo zvučnici.
- D3 uređaj
- 2 rutera.
- Jonizator vazduha
I otprilike ništa više.
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 18:23 ] @
Bogdane, mesas odobrenu snagu sa osiguracima. Odobrena snaga je max. koliko bi instalacija smela da povuce (mada moze da se poveca do limita koju fizicki dozvoli distribucija, na osnovu sheme elektroinstalacije).
Medjutim, svaki izlaz za struju u stanu je na posebnom osiguracu, koji nije vezan za odobrenu snagu! Vec je svaki od njih na najvise 16A u novijim zgradama. Ima ih vise, ali svaki zasebno je 16A.
Ne postoji nacin da se nakaci bojler protocni od 32A sem ako ne izmesnis tu instalaciju!
kao sto rekoh - netacno
[ Trick Fix @ 23.02.2015. 18:28 ] @
Citat: Dexic: Malo je da se stavi i masina za ves i za susenje, obe C klase na isti osigurac - ali moje dve, A/B klase rade u isto vreme, max. kapacitetom bez problema.
Sad me već zabrinjavaš
...Pa se pitam kako nisi na forumu Elektroteknika ? ....Da malko tamo pomogneš ?
Čuvaš znanje (u grob da odneseš),............. za sebe, ..... iLi KOME ???
pOz
[ Trick Fix @ 23.02.2015. 18:35 ] @
Citat: CoyoteKG:- Računar i7
Sad si našao da se buniš ! ____Čuti i ne trabunjaj !
Ti si me navukao ( i Bogdan ) da kupim i7 !
......Što jes -jes da "vergla" kao podmazan Singer-icom !______u LINUXU !
Ne poSustaje !
Ko zna zašto je to dobro
[ Dexic @ 23.02.2015. 18:47 ] @
kao sto rekoh - netacno
mani se mySQLa i tolikih racuna za struju onda, i pocni po Beogradu u novim zgradama da ugradjujes ljudima protocne bojlere, sa garancijom, vise ces zzaraditi.
Reci barem sta sve tacno treba da se izmeni - pa cu ti reci sta od toga znam da ne moze, a sta mozda moze, pa da vidimo barem koliko ima smisla.
[ Trick Fix @ 23.02.2015. 18:59 ] @
UUUuuhhhh Majstore , na TEBE smo čekali GODINAMA , Pa u kojoj Jazbini se skrivaš :
Citat: Dexic: Reci barem sta sve tacno treba da se izmeni - pa cu ti reci sta od toga znam da ne moze, a sta mozda moze, pa da vidimo barem koliko ima smisla.
nema Te 100 God. na forumu Tech-Zone,,,,sad Si našao da " ŠiljiŠ " ???
.
.
.
.
neće TO MOČI !
...nije nikakav lični obračun već "Dođeš jednom u 2 veka" i pokušavaš da seješ pamet, kao da se time baviš 1/4 Veka ?
---Jel TO Fer ?
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 19:07 ] @
ne znam cemu posto ti tu dosta pricas napamet jbg kao da trolujes bez razloga, sto bi ja instalirao nekome bojler postoje majstori za te stvari ..
1. odobrena snaga je do brojila, pre brojila se nalaze limitatori (ja ne pricam o osiguracima na tabli kod tebe u stanu, elektrodistribuciju zabole uvo za tvoje osigurace u stanu moz stavis 1000000A ako oces tvoja stvar). ako ti je odobrena snaga 17.25kW to znaci da imas limitatore na 25A, dakle pred osigurac imas 3 limitatora (vec godinama funkciju limitatora odradjuje najobicniji osigurac) od po 25A
2. odobrena snaga zavisi od instalacije od trafo stanice do brojila, obzirom da je to "zgradna" instalacija i da su to obicno trakeone siroke, da ne kazem sine, nikakav problem nije dobiti odobrenu snagu od 17.25kW, cak stavise to je u celom beogradu default odobrena snaga gde god ima tehnickih mogucnosti (trafo stanica). ja posedujem dva stana, jedan je novije gradnje (star 15 godina) drugi je starije gradnje (star 35 godina) i oba su 17.25kW, kada sam gledao da kupim ovaj stan gledao sam mnoge druge stanove, celo naselje stepa je 17.25kW, ceo belvil je 17.25kW, sve oko arene je 17.25kW dakle svuda je 25A po fazi limit od edb-a.
3. ako ti je odobrena snaga ispod 17.25kW moras da predas zahtev da ti se poveca odobrena snaga, izadju momci na teren, gledaju instalaciju DO BROJILA i kazu moze/ne moze i u 99.9% slucajeva odobre. drugar je prekoputa merkatora u soliterima imao odobrenu snagu od 22.08kW, nikakav problem, trazio dosli ljudi, rekli ok, zamenili 3 osiguraca i to je to .. u zemunu u stanu ispod mog lik je stavio protocni bojler od 18kW i isto trazio 22.08kW zato sto 18kW bojler ne moze da radi ako imas odobrenu snagu 17.25kW i dobio za 2 dana... dakle nikakav problem... opet, oni gledaju instalaciju DO BROJILA, posle brojila ih ne zanima uopste sta se nalazi, nije njihov problem ... zato i kazem mislim da su moji protocni 12kW (na zalost na plasticnoj kutiji pise simens i to je to nema nikakve oznake da bih mogao da procitam koliko je) jer ja imam na tom brojilu 17.25kW odobreno a ne 22.08kW
4. ako tvoja instalacija od brojila do tvog stana ne valja to je kriv ko je zidao pa stavio tanke zice, ako tu instalaciju moras da menjas (a ako ces da stavis 12 ili 18kW moras da imas ok instalaciju) a za promenu instalacije u zgradi se zna procedura, ako hoces legalno da radis moras da napravis gradjevinski projekat koji mora da odobri opstina + kucni savet no to nema nikakve veze sa epsom/edb-om/elektrodistribucijom ili koju su sad podfirmu stavili da se bavi instalacijama.. gradjevinska dozvola pokriva "legalnost" te instalacije
[ Dexic @ 23.02.2015. 19:17 ] @
Ja ti za slucaj 4. pricam :) Vecina stanova posle 2000. radjena ima takvu instalaciju da su zice slabe i ima osigurac od 16A za svaki vod, ili kako se to vec zove... znaci ako ja prikacim taj protocni od 12kW - pada osigurac, i to je to. Da bi ja mogao koristiti taj bojler, bas moram da uradim to sto kazes - projekat, dozvola skupstine stanara, i da se to onda odradi (rusi gomila zidova u zgradi). A da stanari dozvole tako nesto je manje moguce od toga da ja postanem POTUS.
Ti si sve vreme mislio na 1-3., to ne sporim uopste da je moguce, imam ja barem 17.25kWh odobrene snage, ali mi je 4. problem, kao i vecini novijih zgrada.
15 godine nije novije gradnje stan. Ovi noviji su gledali da ustede na svakoj gluposti sitno, a pogotovu za zice mi nikada nije bilo jasno :(
[ botr @ 23.02.2015. 19:18 ] @
Meni su racuni od 2500 do 3800. Veliki i mali frizideri ukljuceni stalno, zamrzivac takodje, sporet radi najmanje 1h dnevno, ponekad i po 2-3h, zavisi sta spremam, desktop i bar jedan laptop su ukljuceni dok sam budan, tv retko ukljucujem, masina za pranje 2-3 puta nedeljno uglavnom danju, retko kad ukljucujem susenje, bojler svake noci, ponekad i danju, kad ostanem bez tople vode, posto volim dugo da se tusiram :D, razni alati rade bar dvaput nedeljno.
Posto vec meris potrosnju, pisi sta koliko trosi. Odredi tacan vremenski period na koliko ces da meris, zapisi, i onda sortiraj u opadajucem nizu. Tako ces da identifikujes ono sto ti trosi najveci procenat struje. Da li mozes da smanjis potrosnju, to je vec druga prica.
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 19:43 ] @
Ja ti za slucaj 4. pricam :)
kakve to prijatelju veze ima sa EPS-om ?! njih to ne zanima to je tvoj deo ... uzmes gradj. dozvolu (za dokumentaciju mora ovlasteni banderas da pecatira da je ok i po zakonu) i izvuces nove zice to se EPS-om nema veze ... i kakve to veze ima dal si u stanu ili kuci i u svojoj sopstvenoj kuci po zakonu mora uzmes isti taj plan i istu tu gradj. dozvolu
Vecina stanova posle 2000. radjena ima takvu instalaciju da su zice slabe i ima osigurac od 16A za svaki vod
kakav bre osigurac za svaki vod, tebi dolaze tri faze u tvoju kucnu tablu na kojoj imas osigurace koji idu dalje za vodove po kuci/stanu, kakve to veze ima sa zicama koje dolaze od brojila do te table?! neces bre da stekas trofazni 18kW bojler u uticnicu u klonji predvidjenu za brijac od 10W ?!!?!?!?
Ja jos nisam video nigde da je to vuceno sa manje od 5x2.5mm2 a to je 20A po fazi bez ikakvih problema, blevil, stepa (dakle ja za noviju gradnju u beogradu ne znam) vuceni sa 5x4mm2. e sad po stanu je vuceno 1mm2, 1.5mm2 i reeeeeeetko 2.5mm2 (ono do suko gde su predvideli da budu jaci potrosaci i do trofazne u kuhinji) .. i kod mene je u stanu skoro sva instalacija unutra 1.5mm2 za svetla recimo za suko su negde 2.5mm2 negde 1.5mm2 ... ali neces da stekas bojler u suko uticnicu nego ces da vuces sa svoje table nov kabl?! ili direkt sa brojila (kako je svuda gde sam video ugradjene protocne bojlere) ... inace na par mesta gde sam video da je ugradjivan bojler cak nije bilo potrebe da se bilo sta rusi nego je novi kabl provucen kroz postojecu kanalizaciju pored ovog kabla koji ide od brojila do table sa osiguracima, u tom slucaju nepotrebna dozvola kucnog saveta samo treba papir od registrovanog elektricara i to je to (nema gradjevinskih radova)
ili kako se to vec zove... znaci ako ja prikacim taj protocni od 12kW - pada osigurac, i to je to.
naravno, ako ustekas bojler u steker za brijac
Da bi ja mogao koristiti taj bojler, bas moram da uradim to sto kazes - projekat, dozvola skupstine stanara, i da se to onda odradi (rusi gomila zidova u zgradi). A da stanari dozvole tako nesto je manje moguce od toga da ja postanem POTUS.
1. to nema nikakve veze sa epsom
2. to nema nikakve veze sa stan vs kuca
3. to sto ti imas lose odnose sa stanarima u zgradi je samo tvoj problem (a i njihov ako se u prirodi ponasas kao na forumu)
Ti si sve vreme mislio na 1-3., to ne sporim uopste da je moguce, imam ja barem 17.25kWh odobrene snage, ali mi je 4. problem, kao i vecini novijih zgrada.
15 godine nije novije gradnje stan. Ovi noviji su gledali da ustede na svakoj gluposti sitno, a pogotovu za zice mi nikada nije bilo jasno :(
kao sto rekoh imas zicu od ormara sa brojilom do table u stanu (obicno iznad vrata). ja nisam jos video stan zidan posle ww2 a ni ove zidane "ovih godina" da tu ne ide minimum 2.5mm2 a najcesce ide 4mm2 (sad kad razmislim, u bar 20tak stanova sam drugarima pomagao da prepovezu tu tablu i svuda su dolazne zice bile 4mm2 ni 2.5mm2 nisam video) a od te table naravno idu osiguraci shodno tome sta napajaju (neces na svetlo da stavis ni 16 nego ces da stavis 4A brzi, a na sporet ces da stavis 16A ili mozda i 20 i to srednji) a od te table direkt sa dolaznih zica (eventualno preko 3 osiguraca) ti vodis zicu u kupatilo ... i opet, posebno u novijim stanovima gde su svuda koristene kanalice, mozes novi kabl da provuces ako ne pored starog ono bar umesto njega .. ne zahteva nikakvo stemanje nista .. dobijes tvojih 18kW na dozni iznad stekera za brijac :D
jedini problem za instalaciju koji postoji je ako je zica od brojila do tvoje table tanka i ne ide kroz kanalicu tako da ne mozes da pustis drugu zicu, e onda je neophodna cela prica sa gradjevinom da se pusti drugi kabl ali bas kod novih stanova niko nije mogao da dobije dozvolu bez kanalica, uzidan kabl u zid u stanu novije gradnje - nema teorije
[ branko tod @ 23.02.2015. 19:43 ] @
Meni je stigao račun 11.000. Ali je toplo i možemo da idemo u kratkim rukavima.
A tebi Kojote je račun ok jer ne koristiš skoro uopšte jeftinu tarifu.
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 19:54 ] @
Citat: branko tod: Meni je stigao račun 11.000. Ali je toplo i možemo da idemo u kratkim rukavima.
:D ja preko gaca i majce kratkih rukava nesto oblacim samo ako dolazi neko u posetu (zato mrzim posete :D ) a carape obuvam samo ako moram iz kuce .. potpuno podrzavam :D
nego vezano za temu .. ja inace mrzim sto placam ovoliko struju i zainatio sam se krajem prosle godine da promenim tu nesto i dosta sam stvari resio vec teoretski (samo jos da ih izvedem) jer dobar deo problema pravi odvodjenje viska toplote .. jedan deo sam vec i prakticno resio (zamenio neke masine drugim masinama, smanjio broj masina, napisao neki software da modifikuje rad testova u skladu sa tarifama..) ali i dalje to nije ni blizu dovoljno .. krajem prosle godine sam krenuo da radim projekat nove table sa osiguracima (koji sam vec 2x modifikovao) koji planiram da zavrsim pre nego krenu vrucine a svodi se na razvrstavanje potrosaca na mnogo vise osiguraca nego sto je sada (trenutno mi po 3-4 linije izlaze iz jednog osiguraca) i vezivanju mernog torusa (vec kupio toruse pre 6+ meseci) posle svakog osiguraca, merenje i logovanje 24/7 potrosnje po svakom osiguracu + dodatno isto to na svim vecim potrosacima gde ima vise stvari na istoj liniji (klime i slicno) .. naravno bice sve open source kad zavrsim, trenutno sam naisao na neke neplanirane poteskoce ali polako imam jos bar 2 meseca dok ne pocnu vrucine :)
[ anon70939 @ 23.02.2015. 19:54 ] @
ali šta da koristim po jeftinoj struji?
Bojler jedino da isključujem danju.
Veš mašina i mašina za sušenje rade kad je jeftina struja.
Jedino da ograničim upotrebu TV-a i kompa i koristim preko noći
[ Trick Fix @ 23.02.2015. 20:00 ] @
Ne sehhhri :
Citat: Dexic:Reci barem sta sve tacno treba da se izmeni - pa cu ti reci sta od toga znam da ne moze !
Čitam Te mesecima,
-Ovakvo provokativno stvarno nema smisla,
[Ovu poruku je menjao Trick Fix dana 24.02.2015. u 04:22 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 23.02.2015. 20:03 ] @
Citat: CoyoteKG: ali šta da koristim po jeftinoj struji?
da li imas onaj indikator za tarifu? ispravan?
da li si proverio koji tocak/brojcanik se vrti u vreme kada mislis da je "jeftina" struja (niza tarifa)?
znam za par situacija gde je vreme tarifa bilo pomereno a znam i za situaciju gde je brojilo prebacivalo na nizu tarifu jednom od 10 puta .. opravljeno ali pare nisu vracene ... drugo cuo sam da nije svuda vreme tarifa isto!??!
Bojler jedino da isključujem danju.
to svi pricaju da je resenje, takodje kao ako nema tople vode dovoljno upalis da se zagreje pred tusiranje pa ugasis ali kao nikako da drzis 24/7, sve to teoretski ima smisla ali ja nikad u zivotu nisam to mogao da izvedem, negde od '93 godine koristim bojler (pre toga sam ziveo sa roditeljima tamo ima toplovod) i nikad nikad nikad nisam to uspeo i sad sam evo ~2 godine sa protocnim i mnogo mi se svidja sto pustis i ono toplo, uvek.. (sa svim onim negativnim stranama koje sam spomenuo koje nisu sitne uopste) .. dakle ta prica upalis nocu koristis danju, prohrom bojler, keramicki bojler, skupi bojler, jeftini bojler, ciscen kamenac, menjana izolacija, dodavana izolacija .. ma sve zivo sam probao .. da li sam ja razmazen sa 20+ godina toplovoda pa mi treba previse vode da se okupam ali svaki pokusaj stednje se svede na to da ja na kraju urlam i piz123 zato sto nema tople vode da zavrsim kupanje ... pritom pricamo o nekih 10tak drzava, 3 kontinenta, mnoooogo razlitih stanova i razlicitih bojlera!!!
ono sto je zanimljivo su ovi novi "Smart" bojleri, bese robert ima jedan, koji nesto "uce" kad se kupas pa se prema tome nesto silje i orijentisu pa nesto odrzavaju pa pale nesto kad misle da ce tebi da dodje da se kupas .. ne znam kako tacno rade al moguce da mogu da naprave neku ustedu a da ipak uvek imas vode za kupanje
Veš mašina i mašina za sušenje rade kad je jeftina struja.
vrlo moguce da ti ovo nije tacno, tj da ti upalis susenje kad mislis da je niza tarifa a brojilo nije prebacilo, realno sa tvojim stilom zivota to je realno jedini ozbiljan potrosac
i naravno, standby potrosnja, spojis ceo taj hifi deo - pojacalo, tv, d3 (meni se d3 btw greje ludacki mislim da u standby trosi bar 30W, nisam merio), stavec - preko produznog sa prekidacem i kad ne gledas/ne slusas klik .. em ces da produzis zivotni vek tv-u znacajno em ce prijati i ostalim spravama .. jedino neces imati sat na D3 na koji si se mozda navikao no stavi neki sat na baterije pored i resen problem :D
[ Dexic @ 23.02.2015. 20:16 ] @
Bogdane, gde sam ja pomenuo da ima veze sa EPSom?
Da, hteo san zice iz te razvodne kutije da izvucem za protocni - ne moze! Preslabe su zice u celoj zgradi da na jednom mestu jedan potrosac povuce vise. Znaci morao bi instalacije do brojila barem da menjam. (To su mi sumirali tako uz pricu da ne moze vise od 16A po osiguracu a 80A ceo stan.)
Zasto li si pomenuo EPS uopste ne kapiram. I ovaj problem sam video u vise zgrada novih oko mene.
[ branko tod @ 23.02.2015. 20:25 ] @
Kojote, tvoji računi su 2000 do 3000. Vidim da ti je najveća stavka dugovanje
Stvarno mislim da 10 kW dnevno nije nikakva potrošnja. Uključuj mesec dana
bojler samo noću i po danu samo kada ti treba i koliko ti treba. Uzmi tajmer da
ti uključuje mašinu kada je jeftina struja, i zapisuj svakih nekoliko dana potrošnju.
Pogledaj ovo : http://www.elektrosrbija.rs/kalkulator/
[ anon70939 @ 23.02.2015. 23:00 ] @
Dugovanja su jer plaćam račune uvek kad legne plata, a to je zadnjeg dana u mesecu i to je uplaćeno, ali na tom računu nije proknjiženo.
15. kad mi stigne račun tad već nemam lovu za to.
Jeftina struja mi se uključuje u 22h. Zaključan mi je ormar u hodniku sa brojilom, a mrzi me da se cimam sa predsednikom kućnog saveta to da mi otključava.
Videću da ga nateram da mi da kopiju.
Probaću to sa bojlerom jedno mesec dana, i da isključujem pojačalo i komp kad ne koristim. Čisto testiranja radi...
[ Trick Fix @ 24.02.2015. 03:38 ] @
Citat: Dexic: Preslabe su zice u celoj zgradi......16A po osiguracu a 80A ceo stan.
16A po osiguraču ---to kapiram,
al' odakle ti brojka od 80A ???
Kako si došao do te računice, sabrao si struje u sve 3 faze ili ?
Kako si uopšte došao do 80 Ampera ?
[ botr @ 24.02.2015. 07:44 ] @
da li imas onaj indikator za tarifu? ispravan?
da li si proverio koji tocak/brojcanik se vrti u vreme kada mislis da je "jeftina" struja (niza tarifa)?
znam za par situacija gde je vreme tarifa bilo pomereno a znam i za situaciju gde je brojilo prebacivalo na nizu tarifu jednom od 10 puta .. opravljeno ali pare nisu vracene ... drugo cuo sam da nije svuda vreme tarifa isto!??!
Mislim da samo za Beograd vazi nesto drugacije vreme tarifa, valjda se razlikuje za 1h. Ako je stari analogni sat, on se steluje, i vrlo lako moze da se desi da nije nastelovan kako treba. Kad sam stanovao privatno (deo kuce) stanodavac je verovatno podmitio elektircara, pa je jeftina struja bila danju, a ne nocu :) On se grejao na klimu, i hvalio kako nije skupo, a onda sam jednom prilikom kad mi je izbacila sklopka video i zasto.
Novi, digitalni satovi se kontrolisu daljinski i tu nema lazi i prevare.
[ bogdan.kecman @ 24.02.2015. 07:50 ] @
@botr, nemam pojma detalje ali znam mnogo tih slucajeva gde to nije kako
treba, dal sto je nesto neispravno, namerno budzeno ili sta vec ... ono
sto je bitno je overiti dal brojilo vrti koji tocak u koje vreme,
kapiram da to lako moze da se proveri sa 3-4 posete ormaru u
odgovarajuca vremena :D
ako sam ja dobro skontao kako to radi, ona singnalna lampica izlazi iz
brojila, dakle ako lampica svetli brojilo je prebaceno na nizu tarifu,
zato pitam dal mu je indikator ispravan :)
[ rajco @ 24.02.2015. 07:59 ] @
"Po Odluci o tarifnom sistemu za prodaju električne energije, vreme trajanja nižeg tarifnog stava (jeftina struja) se primenjuje svakog dana. Početak nižeg tarifnog stava je negde u intervalu od 22:00 do 24:00 sata i traje neprekidno osam časova."
http://www.elektrosrbija.rs/in...pitanja-i-odgovori-usluge.html
[ botr @ 24.02.2015. 08:18 ] @
Na brojima postoji strelica, koja pokazuje na gore ili na dole (visa ili niza tarifa).
[ dlalic @ 24.02.2015. 08:53 ] @
Vi potrosite do 400 kwh. Tek zagrebete plavu zonu. To je manje-vise realno i nije tako strasno. Mogli bi verovatno smanjiti potrosnju za 10-15% uz gornje savete, ali tesko vise.
Prostor za ustedu ti je odnos vise i nize tarife. Kod mene je 50:50, cesto i vise u korist NT. Kako? Kupatilski bojler je na tajmeru, radi 04-07h. Kuhinjski se ni ne pali. Sudo masina, ves masina i pekara za hleb su svi sa odlozenim startom. Ovaj odnos VT/NT pravi razliku od 700 din u poredjenju sa tvojim za ovu potrosnju.
[ anon70939 @ 01.03.2015. 18:28 ] @
Evo prvih nedelju dana izmerio.
Mislio sam da su mi komp, TV, pojačalo i zvučnici, ruteri, raznorazni sitni potrošači... najveći potrošači u stanu.
Prvih nedelju dana tačno u minut, sve to potrošilo mi je 21kW. Što bi bilo da je sve po najskupljoj tarifi 550din mesečno. Najveća izmerena potrošnja na toj utičnici u jednom momentu je 409kW.
Sad sam prebacio na mašinu za sušenje veša i sledeće nedelje u ovo vreme da vidimo koliko se mesečno troši.
Nisam rekao ženi da merim :), da ne bi možda uticalo na njeno korišćenje.
Jedino što smo ovde isključivali pojačalo i računar preko dana kada nismo u stanu.
Sad sam podesio na ovom uređaju i potrošnju. Uneo cene za 1. i 2. tarifu, i vreme kada se smenjuju te tarife. Pa taman da vidim koliko će biti ukupno u novcu samo za mašinu za sušenje.
[ Dexic @ 01.03.2015. 18:47 ] @
Ne predjes ti uospte u najskuplju (crvenu) tarifu ni blizu.
Vec po zelenoj vise, nesto plave, a to je ~200din po plavoj, pre ce biti nesto izmedju, ~150din.
3kW dnevno nije neka potrosnja za sve te sitne potrosace. Oko 0.1kWh na sat, sasvim realno za neku standby potrosnju cak :)
Pojacalo, ako je neko starije/dobro, verovatno uopste nema standby :D Ja imam neka matora bas, ona vise greju od kompa, jer nemaju nikakvu smanjenu potrosnju, uzimaju max. potrosnju stalno otprilike.
Zapisuj ako mozes potrosnju ponekog pojedinackog pranja i susenja! Bice svima korisno.
BTW, Bogdane, baci pogled na temu "Najbolja masina za pranje vesa". Medju zadnjim porukama je objasnjeno ono oko tezine vesa za pranje, tj. koliko stvarno staje u "8kg", pa ce ti biti jasno zasto/kako ja dve pune masine za pranje stavim odjednom u masinu za susenje.
[ anon70939 @ 01.03.2015. 18:48 ] @
Nisam mislio na najskuplju, nego za dnevnu visoku tarifu. :)
sve to mi je uglavnom uključeno preko dana.
Ali se najviše koristi između 22:00 i 00:30h
Da, matoro Pionirovo pojačalo.
Troši kao ludo i kad ne reprodukuje muziku
[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 01.03.2015. u 20:07 GMT+1]
[ Dexic @ 01.03.2015. 19:00 ] @
Plava tokom dana je skoro 10RSD. Crvena je oko 19.
[ Windows2 @ 01.03.2015. 21:15 ] @
Kako sam ja shvatio pricu oko potrosnje struje sve sto proizvodi bilo kakvo zagrevanje koristeci grejace najvise vuce. Znaci sporet, bojler, masina za pranje i susenje vesa, pec, grajalica, pegla...A i sve sto koristi motore za stvaranje velikog broja obrtaja spada u vece potrosace, usisivac, motor ves masine pa cak i fen je medju vecim potrosacima. Frizider isto ako losije dihtuje ili ako je oslabilo hladjenje dosta cesce se ukljucuje motor i vise vuce.
[ branko tod @ 02.03.2015. 10:44 ] @
Da, matoro Pionirovo pojačalo.
Troši kao ludo i kad ne reprodukuje muziku
Neopterećeno pojačalo ne troši više od 10% maksimalno deklarisane potrošnje.
Što ne znači da ne treba da ga gasiš.
[ anon70939 @ 02.03.2015. 10:54 ] @
Pa da...
ovo je moje pojačalo i na njemu piše 600W da vuče "iz mreže" kako kažu hajfajisti.
Meni koliko sam video troši oko 60W u standby. Nije malo :) s obzirom da mi je bilo uključeno non stop.
[ branko tod @ 02.03.2015. 11:03 ] @
Pali ti njega samo kada ga slušaš. Trajaće duže, a i manje će trošiti.
[ anon70939 @ 08.03.2015. 18:44 ] @
Utičnica gde je uključena mašina za sušenje veša i ketler za zagrevanje vode potrošili ukupno 4.7kWh.
Od toga svakodnevno zagrevanje vode bar po jednom, dva puta po par minuta.
I ove cele nedelje samo jednom smo sušili veš.
Mašina je tada potrošila 3.6kWh, a ketler sve ukupno za nedelju dana 1.1kWh.
Najveća potrošnja u jednom momentu je bila 2316.5W
Sve ukupno za nedelju dana je to bilo 13.6 din, odnosno 8 din skuplje tarife i 5.6 din jeftine. To sušenje je bilo posle 22h, po jeftinoj tarifi.
Dolazim do zaključka da je ipak nerealna cifra ova koju plaćamo.
Sad ću meriti ovaj matori frižider pa da vidim koliko će on za nedelju dana potrošiti
[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 08.03.2015. u 20:04 GMT+1]
[ Java Beograd @ 08.03.2015. 18:59 ] @
Ček' samo malo da budemo precizni. Potrošena električna energija se ne meri u vatima, ili kilovatima, već u kilovatsatima - kWh
Ovako me dovodiš u sumnju: da li imaš merač utrošene električne energije, ili imaš merač snage. Ako je merač snage, onda ostvarenu snagu množiš satima.
Na primer, ako imaš potrošač snage 2 kW, i on je uključen 5 sati, ti nisi potrošio 2kW već 10 kWh. I naravno, treba to sabrati za ceo mesec.
[ anon70939 @ 08.03.2015. 19:03 ] @
tako je. u pravu si. nisam lepo napisao. merač je onaj sa prve stranice.
Ispraviću
[ Java Beograd @ 10.03.2015. 11:39 ] @
Citat: CoyoteKG:Utičnica gde je uključena mašina za sušenje veša i ketler za zagrevanje vode potrošili ukupno 4.7kWh. U kom periodu ? Dan, nedelja, mesec dana ?
[ anon142305 @ 10.03.2015. 11:41 ] @
To sušenje je bilo posle 22h, po jeftinoj tarifi.
Sto sam ja mislio da je jeftinija tarifa posle 24h?
[ anon70939 @ 10.03.2015. 12:22 ] @
Citat: Java Beograd:
Citat: CoyoteKG:Utičnica gde je uključena mašina za sušenje veša i ketler za zagrevanje vode potrošili ukupno 4.7kWh. U kom periodu ? Dan, nedelja, mesec dana ?
Napisah negde prethodno da merim na nedeljnom nivou. Nedelja 19h, pa do sledeće nedelje u 19h. S tim sto za celu proslu nedelju smo imali samo jedno susenje... Ali i da je bilo 3, ne bi bilo drasticne razlike
[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 10.03.2015. u 13:44 GMT+1]
[ Dexic @ 10.03.2015. 18:44 ] @
Citat: IUOP_1:
To sušenje je bilo posle 22h, po jeftinoj tarifi.
Sto sam ja mislio da je jeftinija tarifa posle 24h?
Zavisi od brojila do brojila, kada puste signal za jeftinu struju. Meni je jedino vreme bilo 24-08, a druga polovina godine 23-07 (nije se vracao sat izgleda :))
[ branko tod @ 11.03.2015. 12:02 ] @
Brojilo samo prebacuje beleženje merenja skuplje i jeftinije tarife.
Mehanički sa elektromagnetom, a elekrtonski elektronski :). Sam
prijemnik je smešten u MTK uklopniku koji daje komandu jednom
( ili više ) brojilu. Po manjim distrbucijama i selima još postoje
uklopni satovi, koji samostalno u određeno vreme prebacuju
tarife. MTK primaju centralnu komandu.
[ anon70939 @ 15.03.2015. 21:56 ] @
Evo kraj još jedne nedelje.
Na meraču bio priključen samo matori frižider.
Najveća zabeležena potrošnja je 326.3W
Inače kada radi frižider video sam da je bilo oko 150W u tom momentu.
Ukupno 6.4kWh potrošeno za ovih nedelju dana.
31.7 din ukupno
28.4 po skupljoj tarifi i
3.3 po jeftinoj
Znači za mesec dana bi bilo max 150 din za frižider...
Dakle do sada izmereno na nedeljnom nivou
21kWh - (oko 120 din) Računar, pojačalo, TV, ruteri, razni punjači za telefone i slično
4.7kWh - (oko 13.6 din) Mašina za sušenje (jedno pranje) i ketler za zagrevanje vode
6.4kW - (oko 31.7 din)Frižider
Ostali neizmereni potrošači:
??? - Veš mašina
??? - Veliki + mali bojler
??? - Svetla
Po svemu ovome zaključujem da bi meni trebalo da bude račun duplo manji nego inače :).
E sad, ono što me baca u sumnju, a malo sam se ovih dana raspitivao.
Ovaj stan je garsonjera i adresni broj je 3. Vrata pored mene je jednosoban stan sa adresnim brojem 3A.
Kada se pravila zgrada pre 30 godine od ova dva stana bilo je planirano da bude jedan veći.
Tik pre nego što je bila spremna za useljenje odlučili su da celu ovu vertikalu preprave i podele na dva manja stana.
Da li je moguće da je neka "faza" zalutala u komšijski stan u toku te prepravke?
[ Dexic @ 15.03.2015. 22:01 ] @
Jeste moguce. Ali ti si izmerio najmanje potrosace, dok ovo sto ti je ostalo cini sigurno 90% potrosnje :)
Mogla je da zaluta, ali to se prosto proveri, tako sto iskljucis sve osigurace nekoliko sati i vidis da li brojilo ista otkuca.
[ anon70939 @ 15.03.2015. 22:05 ] @
Nisam izmerio "sve najmanje" nego "skoro sve" potrošače.
Ostao je bukvalno veliki bojler koji sada isključujemo i mali bojler koji već godinu-dve uključujemo samo tik pred pranje sudova.
Ovo sve što sam do sada izmerio zajedno potroši oko 165 din za nedelju dana. Znači nešto preko 700 din za mesec dana.
Hoćeš mi reći da mi veliki bojler + ova zajednička potrošnja pojedu 2300 din mesečno?
edit:
na računu mi šiše Obračunska skana 472,94 din + 20% pdv i trošak javnog snabdevača 121,29 din + 20% pdv. To je oko 700 din.
Znači bojler, svetla, veš mašina (do 7-8 pranja isključivo po jeftinoj tarifi) troše 1600 din. Zvuči mi neverovatno.
Ako je faza u komšijskom stanu,pa ako odvrnem svoje osigurače, zar neću i njemu isključiti neki uređaj pa neću moći videti da li se brojilo okreće?
Ili ako je takva neka greška napravljena, onda faza ide direktno od strujomera do njega, bez moje table?
[ Dexic @ 15.03.2015. 22:18 ] @
Citat: CoyoteKG: Nisam izmerio "sve najmanje" nego "skoro sve" potrošače.
Frizider, punjaci, TV... naspram sijalica su mali potrosaci, a kamoli naspram bojlera i masine za pranje :)
Citat: na računu mi šiše Obračunska skana 472,94 din + 20% pdv i trošak javnog snabdevača 121,29 din + 20% pdv. To je oko 700 din.
Znači bojler, svetla, veš mašina (do 7-8 pranja isključivo po jeftinoj tarifi) troše 1600 din. Zvuči mi neverovatno.
Zavisi mnogo u kojoj tarifi/zoni. Pogledaj bre racun sta kaze o broju kilovata :)
Citat: Ako je faza u komšijskom stanu,pa ako odvrnem svoje osigurače, zar neću i njemu isključiti neki uređaj pa neću moći videti da li se brojilo okreće?
Ili ako je takva neka greška napravljena, onda faza ide direktno od strujomera do njega, bez moje table?
HMM, moguce je i to :( Ali to ces jedino znati ako iskljucis sve mesec dana i on se zali da mu nesto ne radi :D
[ anon70939 @ 15.03.2015. 23:10 ] @
Frizider, punjaci, TV... naspram sijalica su mali potrosaci, a kamoli naspram bojlera i masine za pranje :)
ne pratiš...
frizider, kompjuter i sva tehnika koja radi 18h dnevno, masina za susenje potrosi 600 din za mesec dana.
To je skoro sve sto imam. Preko toga ostao bojler i masina za ves.
[ Dexic @ 15.03.2015. 23:30 ] @
Sam si rekao da je masina za susenje JEDNOM radila, i sa grejacem za vou potrosila ~4kWh. To nije merilo nicega, i u celoj prici je ta jedna masina nebitna.
[ Homer J. Simpson @ 16.03.2015. 01:59 ] @
Ako je faza u komšijskom stanu,pa ako odvrnem svoje osigurače, zar neću i njemu isključiti neki uređaj pa neću moći videti da li se brojilo okreće?
Pa iskljuci osigurace u stanu
[ Java Beograd @ 16.03.2015. 07:47 ] @
Ostaje, kojote, da probaš i ono: da proveriš svoju instalaciju.
1. Proveri da li imaš sve tri faze. Možda je smešno, ali možda i nije. Možda ti stvarno neko odvuko jednu fazu.
2. Proveri dal' ti neko krade struju tako što isključiš SVE osigurače u svom stanu i posmatraš brojilo, da'l se okreće. Ovo radiš predveče kad su komšije kući.
[ Dexic @ 16.03.2015. 21:27 ] @
Ovo radi generalno, ali za slucaj koji je pomenuo (osigurac kod njega, a zica kod komsije, sto nije nemoguce kod nas) nece znaciti :)
[ botr @ 17.03.2015. 14:49 ] @
Prica iz jedne ex drustvene firme, sada privatizovane, sta su lopovi iz distribucije uradili. Ta firma je imala jedan objekat, koji je retko koristila, ali su stizali visoki racuni za struju. Odluce oni da skinu osigurace kad nekoriste objekat. Posle 2h od skidanja osiguraca dolaze ljudi iz distribucije u firmu i traze da se osiguraci vrate, jer tri komsijske kuce nemaju struju, normalno, privatnika bas zabole, jer to nije njegov problem, on je iskljucio struju samo svom objektu. Sta su maheri uradili. Instalaciju za te tri kuce su sproveli od tog objekta, ali iza strujomera, pa su struju naplacivali i ex drustvenoj firmi i privatnim kucama, tako da je svasta moguce.
[ Trick Fix @ 18.03.2015. 17:47 ] @
Coyote,
Od kad si postavio temu---zarazio si me sa "NOĆNIM" uključivanjem jakih potrošača tipa:
-Veš mašine,
-Bojlera u kupatilu,
-Mašine za pranje posuđa,
-Bojlera u kuhinji,
...konačni bilans računa je oko 1500 din manji u odnosu na predhodni mesec,
Eto, pa Ti vidi
[ Heinz @ 19.03.2015. 14:04 ] @
veliki bojler dignem na malo veću temperaturu tako da ga danju ne uključujem več koristim toplu vodu u koju je
Jel izdrži bojler ceo dan ako je noću ugrejana voda na npr. 80 stepeni? Tri tuširanja + pranje ruku.
[ anon70939 @ 19.03.2015. 14:25 ] @
Meni je ja mislim manji bojler. Uglavnom jedno opušteno tuširanje.
Tako da ako napunim noću, imamo nas dvoje dva tuširanja sledeći dan.
Jedno u toku dana, i jedno uveče oko 23h kada se ponovo napuni :)
[ Java Beograd @ 19.03.2015. 14:54 ] @
Citat: Heinz:
Jel izdrži bojler ceo dan ako je noću ugrejana voda na npr. 80 stepeni? Tri tuširanja + pranje ruku.
Eeeee ... Imaš tuširanje i tuširanje. Ako je ono "vojničko" može i deset tuširanja. Ako je neprekidno zalivanje najtoplijom izdržljivom vodom na najjačem mlazu - ni za jedno nije dovoljno.
[ botr @ 21.03.2015. 16:41 ] @
Kod mene drzi dva tusiranja + sudovi, bojler od 50-60 litra, znam da je manji.
[ anon70939 @ 28.04.2015. 13:37 ] @
Evo, nisam hteo da pišem dalje dok ne sačekam nov račun.
Dakle sa "maksimalnom" uštedom, gde mi je i taj "najveći potrošač" veliki bojler radio isključivo noću, račun mi je za nekih 200 dinara manji.
I pored toga od još nekih poznanika čujem da je u sličnom stanu njima račun takođe oko 1500 din. Nama opet duplo veći...
Opet tražio od predsednika kućnog saveta taj magični specijalni ključ, i ne da ga. Kaže da su mu iz EDB rekli da taj specijalni ključ samo on može da ima.
Pozvao sam malopre EDB i čovek se smeje na tu glupost i rekao mi da dođem da mi on da ključ pa kad narežem da mi vrati.
Problem je što imam dva ključa. Taj neki od velikog ormana je neki 02, a za sada ne znam koji je unutra. Čim to saznam idem po ključeve, pa ide test sa isključivanjem.
U svakom slučaju, mnogo mi nešto ovde "smrdi".
Mislio sam da mi je taj bojler stvarno problematičan, pa se nisam preterano cimao dok ne vidim nov račun, a evo bio na odmoru u selu 2 nedelje, komotno sam mogao da isključim bukvalno sve potrošače u stanu i da proverim stajne bojlera sad kad sam se vratio....
[ Marko83 @ 28.04.2015. 13:53 ] @
Ne znam kako im je račun 1500din ako je sličan stan, kad na ovom tvom obračunu bi platio 1050din da nisi potrošio ni jedan kW
Obračunska snaga + Trošak javnog snabdevača + Zajednička potrošnja = 1050din
Jedino ako imaju samo frižider i jednu sijalicu u stanu jer ovih dodatnih 450din daje nekih 64kW što je ~2kW dnevno
Mislim da je tvoj račun od oko 3000din sasvim korektan za jednu prosečnu porodicu(obzirom na sve fiksne namete od EDB)
Edit:
Račun bi bio niži još nekih 150din ako bi plaćao do 20 u mesecu (5% popusta)
Plus ako bi uspeo da budeš ispod 350kw mesečno Obračunska snaga bi ti bila niža, 6,9kW umesto 11,04kW to bi bilo dodatnih 200din manji račun
[ Zoran Milovanovic @ 28.04.2015. 14:12 ] @
A i kada bi bar deo potrosnje prebacio u nizu tarifu. Pogledaj kod prijatelja, koji placa za slican stan ~1500din, koliko KWh potrosi i kako mu je potrosnja raspodeljena po tarifama.
[ vladd @ 28.04.2015. 14:50 ] @
Potrosnja u nizoj zelenoj tarifi je duplo manja, a cena je preko sedam puta manja.
Kada bi se tu odradio balans, i smanjila potrosnja za 30KW, racun bi bio manji od 2000.
Problem su fiksni troskovi i PDV, a potrosnja nije nesto ekstremno velika..
Ima tu mesta za ustede i za prebacivanje glavnine potrosnje nakon ponoci.
[ noreniou @ 28.04.2015. 15:53 ] @
znaci da komsiju, ako/koji mu se nakacio na brojilo, zamoli da povede racuna i trosi struju u periodu kad je jeftina :)
374 kw na mesec dana, uz uslov da niko nije bio u stanu 2 nedelje, te da u stanu zive 2 osobe ipak nije malo ako se vodi racuna.
[ anon70939 @ 28.04.2015. 16:42 ] @
plus nemam zamrzivač, plus bojler isključen u toku dana, plus merio sam onim meračem ove ostale potrošače, ni blizu ove potrošnje nije sve to...
Od ovog meseca ću koristiti taj popust od 5%, nezgodno mi je što mi plata leže zadnjeg dana u mesecu, pa mi je tih 3000 din uvek "mnogo" da ostavim za pre 25.
Baš ću da tražim da vidim račune tih svih kojima su 1500 din mesečni računi :)
Da uporedim sa ovim mojim.
Citat: Zoran Milovanovic:
A i kada bi bar deo potrosnje prebacio u nizu tarifu. Pogledaj kod prijatelja, koji placa za slican stan ~1500din, koliko KWh potrosi i kako mu je potrosnja raspodeljena po tarifama.
pa na ovom poslednjem racunu mi je 99% u nizoj tarifi, odnosno zelenoj.
Ovo ostalo je nemoguce prebaciti. Jedino da jos TV gledam iskljucivo posle 22h. Kao i racunar da koristim...
[ botr @ 28.04.2015. 17:20 ] @
Meni je za mart stiglo samo 1900 dinara, a bio sam tokom celog marta kod kuce. Zamrzivac, 2xfrizider, ves masina i to sam ukljucivao na skupljoj tarifi, bojler svaku noc + povremeno ukljucivanje danju, radi dogrevanja, 2xracunara, tv retko kad ukljucujem, karcher za pranje auta najmanje jednom nedeljno, minimum 30 minuta, el. sporet, non stop nesto spremam, povremeno radi rerna. Zacudio sam se koliko je mali racun, s obzirom da mi redovno stize oko 3000 dinara, a nista manje/vise ne trosim, barem imam takav utisak.
[ anon70939 @ 28.04.2015. 18:05 ] @
Evo kum mi poslao prošlomesečni račun.
Stan malo veći od našeg, njih dvoje naših godina, slične navike, s tim što imaju i zamrzivač.
Ne opterećuju se potrošnjom struje i ne štede nešto posebno.
Kuvaju na struju, ali im je eto bojler na plin.
[ branko tod @ 28.04.2015. 19:40 ] @
pa na ovom poslednjem racunu mi je 99% u nizoj tarifi, odnosno zelenoj.
Preko 60% potrošnje ti je u skupljoj tarifi ( višoj )!
[ Zoran Milovanovic @ 29.04.2015. 03:52 ] @
To su zone, a ne tarafe :) Zone zavise od kolicine utrosene el energije, a tarafe od perioda u toku dana/noci kada se struja "trosi". Jesi li ti siguran da ti je niza tarifa od 22-06h? Pitam zato sto sam ziveo na lokacijama gde je jeftina (niza) tarifa preko dana. Pa je mozda i tu problem.
[ anon70939 @ 30.04.2015. 00:06 ] @
jesam, proverio sam i bukvalno skoro tačno u 22h strelica pada prema dole.
Uzeo sam "specijalni ključ" od EDB, pa ću sutra već da isključim sve uređaje kod mene na par sati
[ anon70939 @ 04.05.2015. 16:28 ] @
Ipak se okreće! :)
Par dan mi je predsednik kucnog saveta otkljucavao i ostavljao otkljucano.
Posle setnje od par sati kad bih se vratio, sat nije mrdnuo.
Sada je ponovo zakljucao, a ne zna da sam nabavio kljuc
Krenuo sad u setnju, sve iskljucio bukvalno, cak i punjac za tel i videh da se sat okrece. Jako sporo ali se okrece.
Je l podtoji nesto sto bi regularno okretalo sat, a da nije u mom stanu?
[ Homer J. Simpson @ 04.05.2015. 17:22 ] @
Umesto sto iskljucujes sve aparate , iskljuci sve osigurace u stanu pa onda idi pogledaj da li se okrece
[ anon70939 @ 04.05.2015. 21:21 ] @
otkud znam da mi neko nije probio zid, zakačio se baš za neku moju kutiju... pa bih i njima onemogućio odvrtanjem osigurača.
A s obzirom da mi je stan mali, imam ukupno 10 utičnica, od kojih su mi 4 slobodne, nije mi bilo teško tako da uradim.
Kad sam izašao i pogledao brojilo, okretalo se jako sporo. Recimo milimetar u sekundi.
Ali evo posle 5h, nije potrošen ni jedan kWh.
Nije mi jasno kako je moglo da se okreće, ili to po inerciji nastavlja :D
[ bogdan.kecman @ 04.05.2015. 21:31 ] @
uh to za kroz zid je moguce ... ja sam tako dovlacio uticnice vise nego
jednom, doduse iz svog stana u svoj stan samo sa druge strane zida ali
taj zid nista nije drugaciji od zida izmedju dva stana ..
sto se tice okretanja tocka, ja na "malu potrosnju" nikad nisam mogao da
primetim da se tocak okrece, vrti se suvise sporo da bi ja to mogao
vizualno da detektujem ... tako da ja imam neki stav da ako se
"vidljivo" okrece ustekano je bar 100W mada moguce da sam ja prosto
corav :D no u svakom slucaju proveri jos jednom da slucajno nesto nije
ostalo ustekano, neka lampa, punjac, sat na sporetu..
[ anon70939 @ 04.05.2015. 21:50 ] @
Sigurno 100% nije bilo ništa uštekano.
Isključio sam čak i šporet koji ne može biti u stand by modu. Bukvalno sam sve utikače u stanu izvukao, i bojler. Nije bilo šta da troši.
[ branko tod @ 05.05.2015. 02:41 ] @
Citat: CoyoteKG: otkud znam da mi neko nije probio zid, zakačio se baš za neku moju kutiju... pa bih i njima onemogućio odvrtanjem osigurača.
A s obzirom da mi je stan mali, imam ukupno 10 utičnica, od kojih su mi 4 slobodne, nije mi bilo teško tako da uradim.
Kad sam izašao i pogledao brojilo, okretalo se jako sporo. Recimo milimetar u sekundi.
Ali evo posle 5h, nije potrošen ni jedan kWh.
Nije mi jasno kako je moglo da se okreće, ili to po inerciji nastavlja :D
Mehaničko brojilo se vraća, postavlja na crvenu crtu. Na brojilu ti piše koliko
treba obrtaja za jedan kw. Štopericom možeš da izračunaš trenutnu potrošnju.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|