[ hermeneut @ 27.02.2015. 18:09 ] @
dobar dan svima
potrebna mi je pomoć oko izbora grejanja. potpuni sam laik. imam naime sprovedene centralno grejanje za kuću (oko 160 kvadrata). peć je tučana i izvorno je korišćena za lož ulje. dakle, zapremina ložišta je mala. mislim da je pokojni otac tu peć transformisao da bismo mogli da ložimo ugalj i drva. na tu peć je dodata 90-ih godina oprema za grejanje strujom. dakle, 80-ih smo se grejali na lož ulje, 90-ih na struju, a od 2000. na ugalj i drva.
situacija je veoma problematična što se tiče loženja. koristim kovinac ugalj i drva. na svakih 2-3 sata moram da ložim i da čistim peć. ako koristim samo kovinac kuću jedva mogu da zagrejem. kuća ima samo na tavnu staklenu vunu i na nekim prozorima pvc. neki prozori su duplo drveni, a neki su gvozdeni sa duplim staklom. gvožđe oko tih prozora koridira. kuća je od cigle, a sa prednje strane od kamena.
čuo sam od drugara koji se takođe slabo razumeju da je najbolje da pređem na pelet ili na vodenu pumpu. da bih instalirao vodenu pumpu potrebno je navodno oko 2.500€.
zamolio bih nekog da mi da neki savet šta da radim, jer je trenutna situacija mukotrpna i prava noćna mora.
unapred hvala
[ bogdan.kecman @ 28.02.2015. 10:21 ] @
ja se nista ne razumem u grejanje ali se mnogo dobro razumem u budzenje posto sam odrastao sa najvecim sveznajucim budzologom u univerzumu :( .. elem, najjeftinije ti je da platis nekoga ko to radi profi (ima ovde na forumu par njih) da dodje, snimi situaciju i kaze ti sta da uradis i kako .. to kosta nesto ne previse para (da ti daju savet koje su ti opcije) i onda mogu da ti pomognu i odrade to sve .. na taj nacin ces najvise para da ustedis jer onda kad znas sta su opcije i koja sta nosi sa sobom mozes da izracunas sta mozes sam, sta mozes odma, sta je bolje odma, sta je bolja da dodas 150eur i imas trajno resenje nego da ustedis tih 150eur i da te za godinu dve opet boli glava etc etc etc ...

realno dok ne resis te prozore i ostatak izolacije u stanu jedino da lozis na sred sobe mozes da imas prijatnu atmosferu ..
[ hermeneut @ 28.02.2015. 18:47 ] @
hvala na savetu! ali da probam sa slikama; možda neko na osnovu slika može nešto više da mi kaže

[ Ivan 89 @ 28.02.2015. 22:37 ] @
Kada bi se grejao samo na Kovinacki ugalj koliko bi potrosio za jednu sezonu ili zimu kako god.
[ mali genije @ 01.03.2015. 13:11 ] @
Citat:
hermeneut:
dobar dan svima
potrebna mi je pomoć oko izbora grejanja. potpuni sam laik. imam naime sprovedene centralno grejanje za kuću (oko 160 kvadrata). peć je tučana i izvorno je korišćena za lož ulje. dakle, zapremina ložišta je mala. mislim da je pokojni otac tu peć transformisao da bismo mogli da ložimo ugalj i drva. na tu peć je dodata 90-ih godina oprema za grejanje strujom. dakle, 80-ih smo se grejali na lož ulje, 90-ih na struju, a od 2000. na ugalj i drva.
situacija je veoma problematična što se tiče loženja. koristim kovinac ugalj i drva. na svakih 2-3 sata moram da ložim i da čistim peć. ako koristim samo kovinac kuću jedva mogu da zagrejem. kuća ima samo na tavnu staklenu vunu i na nekim prozorima pvc. neki prozori su duplo drveni, a neki su gvozdeni sa duplim staklom. gvožđe oko tih prozora koridira. kuća je od cigle, a sa prednje strane od kamena.
čuo sam od drugara koji se takođe slabo razumeju da je najbolje da pređem na pelet ili na vodenu pumpu. da bih instalirao vodenu pumpu potrebno je navodno oko 2.500€.
zamolio bih nekog da mi da neki savet šta da radim, jer je trenutna situacija mukotrpna i prava noćna mora.
unapred hvala

Lose izolovan objekat neces nicim ugrejati jeftino,za tih 2500e ne mozes da montiras toplotnu pumpu(vodenu pumpu:-)).
Pelet ce da te izadje isto toliko(otprilike),tako da ti je naj sigurnije resenje da za tih 2500e nabacis fasadu 10cm
i sredis tu stolariju.
[ gigamg1 @ 01.03.2015. 15:10 ] @
Za početak navedi koju kvadraturu želiš da greješ i koja je snaga tog kotla koji koristiš. Prečnik odžaka i prečnik cevi u instalaciji. Broj grejnih tela i tip grejnog tela.
Koja ti je uobičajena temperatura vode u sistemu i koji pritisak.
[ hermeneut @ 01.03.2015. 15:41 ] @
hvala lepo svima na odgovorima!

Citat:
Kada bi se grejao samo na Kovinacki ugalj koliko bi potrosio za jednu sezonu ili zimu kako god.

mislim da trošim oko 3 tone mesečno

Citat:
Pelet ce da te izadje isto toliko(otprilike),tako da ti je naj sigurnije resenje da za tih 2500e nabacis fasadu 10cm
i sredis tu stolariju.

nemam para i za izolaciju/fasadu i za novo grejanje. ne mora nešto previše da bude toplo u kući, samo da ne moram da ložim na svaka 2 sata

Citat:
Za početak navedi koju kvadraturu želiš da greješ i koja je snaga tog kotla koji koristiš. Prečnik odžaka i prečnik cevi u instalaciji. Broj grejnih tela i tip grejnog tela.
Koja ti je uobičajena temperatura vode u sistemu i koji pritisak.

puno me pitaš, druže. kuća ima oko 160 kvadrata. a mislim da je snaga kotla 25. odžak je prilično debeo. radijatori, mislim da ih ima dovoljno. temperatura sistema oko 40c, a pritisak ide do 1.7 bara kada ugrejem, pre loženja je na jednom baru

mislim da sam najbliži varijanti da uzmem kotao na pelet, to je oko 1900€, jer ovaj kotao ne bi imao veliki stepen iskorišćenja ako bih na njega stavio gorionik za pelet.
bio bih zadovoljan ako bih prošao sa tonom peleta mesečno tokom grejne sezone.

šta mislite o tome?
[ vladd @ 01.03.2015. 15:48 ] @
Nikakve velike izmene u sistemu nemoj da pravis, dok se ne sredi izolacija i definise instalacija..ovo sto je gigamg1 spomenuo.

Kovinski ugalj nije bas za "bazicno" grejanje, vise je za dogrevanje kada su temperature oko nule ili u plusu. Mora se kombinovati sa zntno kalorijski jacim ugljem ili cak dobrim briketom. Sa 17000 i vise KJ/kg

Ono sto je vazno da se zna, nema jeftinog grejanja..koliko KJ toliko i para, s ti sto samo moze da bude jos skuplje od nekog minimuma.

Drugi problem je kolicina pepela i potreban trud oko odrzavanja grejanja.
To ces sam morati da definises prema sebi, uslovima i volji, koliko ces kombinovati kvalitetnog uglja sa doticnim kovinskim ugljem, i da bi uopste imao neko konzistentno grejanje(uz sve postojece gubitke), i sto manje truda, lozenja i manipulacije sa pepelom.

Samo sa kombinacijom goriva se moze nadoknaditi skroman kvalitet kovinskog uglja. I poboljsati(malo) konfor grejanja.
[ hermeneut @ 01.03.2015. 16:18 ] @
slažem se, ali meni bi baš dosta trebalo da izolaciju, pogotovo za prozore. pogledajte slike (pokojni otac je napravio kuću kao da živimo na mediteranu):

[ vladd @ 01.03.2015. 18:09 ] @
Otac je zidao kucu kako je mogao.

Valjda sin moze da ulozi bar u izolaciju

Salu na stranu, izolacija zaista nije bacen novac, makar bila i parcijalna. Svaka izolovana zona, sprecava rasipanje toplote u tom smeru.
Hocu da kazem da nije neophodno odmah uraditi maksimalnu i sveobuhvatnu izolaciju, vec prema mogucnostima. S tim, da ne treba steddeti na kvalitetu izolacije, vec napraviti dugorocni plan, pa jedne godine jednu zonu, druge godine drugu...itd
Rasipanje toplote ce se smanjivati sukcesivno, a sve je bolje nego ne dirati nista..

Tri tone mesecno je malo previse "tona" za 160 ili 200 kvadrata, pa ne bi bilo lose da se proba sa jednom tonom kvalitetnijeg uglja, tipa Banovici..uz naravno manje lozenja ili miks, dostizanja temperature, pa laganog odrzavanja...

Ono sto je najjeftinije je da se izoluju cevi sa slika, i da se malo sredi prostor oko kotla..ipak je to mesto potencijalnog pozara..

[Ovu poruku je menjao vladd dana 01.03.2015. u 19:47 GMT+1]
[ since1986BC @ 01.03.2015. 18:11 ] @
Ta stolarija MORA da se menja. To ti je prvo. A verovatno je i sama kuca lose izolovana. :/

Mislim da ces onda zivnuti sa tim istim sistemom grejanja. Ovako sa tom stolarijom ti ne grejes svoj dom, grejes ulicu (sva toplota izadje napolje).
[ Java Beograd @ 01.03.2015. 21:10 ] @
I ja mislim da je mnogo bolje da onih 1.900 € utrošiš na toplotnu izolaciju zidova, nego na novi kotao.
[ Ivan 89 @ 01.03.2015. 22:00 ] @
Mi imamo kucu od 180 kvadrata i grejemo samo prizemlje odnosno 90 kvadrata a sprat ne koristimo ali je svuda izolacija od stiropora a u krovu staklena vuna i svuda su alu prozori i vrata sa termo prekidom osim sobnih ona su drvena.
Preko zime na spratu je oko 15 stepeni nekad i vise zavisi od vremena a u prizemlje kada ne lozimo 20 stepeni a kad grejemo 24 stepeni i to nam odgovara nema potrebe za toplijem.
Ja potrosim od 4 do maksimalno 7 tona i to kad je bas bas jaka i duga zima a ove ako ne zabiberi mart ima da ide i manje od 4 tone i to za celu grejnu sezonu a ne za jedan mesec.
Inace koristimo Kovinacki orah a ne komadni i po ovom vremenu lozimo po 8 sati dnevno i to laganica a predvece oko 6 sati je dignemo na 60 stepeni.
Dok nismo imali izolaciju i dobre prozore i vrata, u svakoj sobi je bila po neka pec i dok se lozi toplo je al cim malo stane odma zima u sobi.
A sad pec gasimo u 10 uvece a palimo kad nam se cefne nekad ujutro a nekad posle rucka i uvek je 20 stepeni jedino kad je bas bas zima onda palimo ujutru oko 8 sati.
Ako ti uspes da se ugrejes na toj peci pri fes lozenju po meni ona ima bez ikakvih problema da greje sa izolacijom i dobrim prozorima.
[ hermeneut @ 01.03.2015. 22:01 ] @
Citat:
S tim, da ne treba steddeti na kvalitetu izolacije, vec napraviti dugorocni plan, pa jedne godine jednu zonu, druge godine drugu...itd

da li mogu, recimo, prvo da uradim izolaciju/fasadu zida, a tek nakon toga da menjam prozore? da li će ugradnja prozora da (oprostite) sjebe izolaciju/fasaduoko prozora?

da li je neophodno prilikom izolacije odmah uraditi fasadu? vidim na nekim kućama da fasada nije urađena. da li vremenske prilike (kiša, grad...) mogu teže da oštete izolaciju?

Citat:
Ta stolarija MORA da se menja. To ti je prvo. A verovatno je i sama kuca lose izolovana. :/

kuća jeste loše izolovana. na tavanu je staklena vuna; zidovi su od duple cigle; prednja strana kuće je od kamena; desni bočni zid kuće je skoro uvek u mraku i bez svetla, jer je sledeća kuća udaljena samo jedan metar. mislio sam da prvo izolujem tu stranu, jer nema prozora, ali se pitam da li je to moguće zbog širine između kuća!?

Citat:
I ja mislim da je mnogo bolje da onih 1.900 € utrošiš na toplotnu izolaciju zidova, nego na novi kotao.

potpuno se slažem. no, problem je u loženju. ja radim na institutu i, srećom, ne moram da idem na posao svaki dan. problem će nastati možda već ove zime, ako odem na postdoktorske studije u inostranstvo, jer amo tako mogu da zaradim neke pare. supruga isto radi, klinac osnovna š... zbog toga gledam da prvo pređem na drugi tip grejanja, a tek potom da radim izolaciju.
[ vladd @ 02.03.2015. 06:47 ] @
Citat:
da li mogu, recimo, prvo da uradim izolaciju/fasadu zida, a tek nakon toga da menjam prozore? da li će ugradnja prozora da *** izolaciju/fasaduoko prozora?

Mislim da nece majstori vaditi prozor dinamitom. Prakticno ne bi trebalo da diraju fasadu(i izolaciju), osim ako se ne povecava povrsina prozora.

Sto se promene grejanja tice, zbog potencijalne situacije, preostaju dve mogucnosti, pelet ili plin.

Meni licno bi pelet bio "pitomiji", mada ima transporta, pepela, ciscenja, dok je plin nesto skuplji, i sporadicno tu mogu da se pojave problemi, oko kontrole plamena, ali je daleko laksi za manipulaciju...ako je moguca opcija
[ bogdan.kecman @ 02.03.2015. 07:30 ] @
Citat:
vladd: Mislim da nece majstori vaditi prozor dinamitom.:)

mislis a? :D :D :D

salim se ja sam recimo prvo radio u stanu izolaciju (unurasnju, kamena vuna i gipskarton) a kasnije cu da radim prozore, ovi majstori sto rade alu prozore kazu da nije nikakav problem da izvade prozore i stave druge i da se ne osteti izolacija ni spoljna ni unutrasnja ...

naravno najbolje kad radis istovremeno :D .. inace kad radis prozore oni ako i ostete malo coskove i slicno preko toga obicno stave lajsne (plastika ili alu zavisi koje prozore radis), okapnice etc .. tako da pokriju to sto za1234
[ Java Beograd @ 02.03.2015. 08:13 ] @
Citat:
hermeneut:da li mogu, recimo, prvo da uradim izolaciju/fasadu zida, a tek nakon toga da menjam prozore? da li će ugradnja prozora da (oprostite) sjebe izolaciju/fasaduoko prozora?
Ne bi to trebalo da pravi problem. Ali ipak, ljudima koji rade izolaciju napomeni da će se kasnije prozori menjati. Za svaki slučaj sačuvaj restlove matrijala: stiropora, lepka, mrežice, fasade ako zatreba da se nešto malo zakrpi kad se menja stolarija.

Citat:
hermeneut:da li je neophodno prilikom izolacije odmah uraditi fasadu? vidim na nekim kućama da fasada nije urađena. da li vremenske prilike (kiša, grad...) mogu teže da oštete izolaciju?

Obavezno, bez ikakve dileme je pokriti stiropor. On je izuzetno neotporan na sunce i atmosferalije. Dakle, preko stiropora obavezno mrežica i lepak. Ni slučajno drugačije, jer stvarno biti "džaba smo krečili (lepili)"
E sad, preko mreže i lepka, bemliga, trebala bi i fasada, ali mislim da i bez fasada može bez oštećenja da prođe godina ili dve. Ako je baš frka sa finansijama, onda bar premaži akrilnom podlogom, ona je vodoodbojna, malo će da pripomogne.

Nemoj da ugrađuješ stiropor tanji od 8 cm. Jer u ukupnoj ceni izolacije stiropor je tek jedan deo. Lepak, tiple, mrežica, ruke majstorima su fiksni troškovi, bez obzira na debljnu stiropora.
[ Java Beograd @ 02.03.2015. 09:15 ] @
Na kraju krajeva i ne moraš fasadu. Premaži na kraju fasadnom bojom. To je jeftinije.
[ hermeneut @ 02.03.2015. 11:04 ] @
ok, hvala, sada znam kako i šta:

planiram da uzmem ovaj od 12cm: stiropor 12
i ovu fasadnu boju: [url=http://www.jub.rs/fasadni-sistemi-i-energetska-efikasnost/fasadne-boje][/url]
mislim da bi 50-ak kvadrata bočnog zida bez prozora izašlo oko 500€. da li se slažete?
pa tek onda fasadu, i na samom kraju prozore

ali, pre svega kotao na pelet da supruga ne mora da lopata. plin je skup, a i ne bih baš da se igram s tim. sada, dakle, prelazim na istraživanje koji kotao da uzmem, jer mi se ne isplati da stavljam gorionik na postojeću peć.
[ bakara @ 02.03.2015. 11:23 ] @
Malo se kasno ukljucujem u diskusiju

Vec su kolege rekle da je izolacija najbitniji element tople kuce!

Izmeri koliko kvadrata spoljnih zidova imas cisto da znas kolika ti je razlika u ceni prema debljini stiropora.
Cena stiropora je formirana po kubiku, tako da duplo deblje znaci duplo skuplje...mrezica i lepak kostaju isto.

Ako je "kriza" stiropor mozes lepiti i sam, zid po zid kuce.
pa recimo ove godine izolovati samo najhladniju stranu, dogodine drugu itd...
Obavezno na stiropor odmah navuci mrezicu i dve ruke lepka i lepo bi bilo da namazes i toniranu podlogu, jer to tako vec moze solidno da stoji.

Nikako ne ostavljaj otvoren i ne izolovan stiropor!
Nikako ne ostvaljaj ne zavrsen posao na pola zida!
Znaci zid mora biti zadihtovan od pocetka do kraja i do nadstresnice.
Ako su ti betonski ispusti ispod krova, tersa i sl. izoluj i jnih jer to su takodje toplotni mostovi koji hlade kucu.

Prozore mozes menjati jedan po jedan, bez ostecenja izolacije, tako sto se vade na unutra...
Znam koliki je trosak zameniti na jednoj prosecnoj kuci, jer to nije stan.

Na postojeci kotao mozes ugraditi samo gorionik za pelet i zadrzati postojeci kotao.
Efikasnost nije ista, ali je cena za 2/3 manja.
[ bakara @ 02.03.2015. 11:26 ] @
Imas i ovde prilicno detaljnu analizu sam pravio kada sam ja radio fasadu sa sve cenama materijala i racunicom
http://www.elitemadzone.org/p3074275
[ lud ko struja @ 02.03.2015. 12:40 ] @
Jel se to stavlja od zemlje do krova (preko temelja) ili samo po zidu? I kako se zaobilaze kapije i ostali elementi koji su spojeni sa zidom?

Jel se stiropor lepi debelo,celom povrsinom za zid ili samo da uhvati? I sta ako je fasada neravna, jel to moze da se kompenzuje sa vise lepka ili mora da se izravna pa onda lepi?
[ hermeneut @ 02.03.2015. 13:52 ] @
Citat:
Na postojeci kotao mozes ugraditi samo gorionik za pelet i zadrzati postojeci kotao.
Efikasnost nije ista, ali je cena za 2/3 manja.

kako je toliko cena manja ako je cena gorionika oko 100.000, a cena kotla oko 190.000!? a ako uzmem kotao, onda mogu uvek da se prešaltam na staru peć i ložim ugalj, ako dođe do nekog zastoja sa peletom. da li sam u pravu?
[ 7.scena @ 02.03.2015. 14:37 ] @
Ako u kući živiš sa ženom i detetom zašto greješ svih 160m2 ?
Pođi prvo od najjednostavnijih stvari, optimizuj životni prostor u zimskom periodu smanji kvadraturu koju greješ bar duplo, 80m2 je više nego dovoljno za 3 osobe.
Zatim uradi izolaciju tog smanjenog životnog prostora. Zameni stolariju samo u tim prostorijama koje greješ. Uradi izolaciju samo najhladnijeg spoljašnjeg zida.
I već si rešio veliki deo problema.
[ hermeneut @ 02.03.2015. 17:23 ] @
Citat:
Ako u kući živiš sa ženom i detetom zašto greješ svih 160m2 ?
Pođi prvo od najjednostavnijih stvari, optimizuj životni prostor u zimskom periodu smanji kvadraturu koju greješ bar duplo, 80m2 je više nego dovoljno za 3 osobe.
Zatim uradi izolaciju tog smanjenog životnog prostora. Zameni stolariju samo u tim prostorijama koje greješ. Uradi izolaciju samo najhladnijeg spoljašnjeg zida.
I već si rešio veliki deo problema.

problem je u tome što je kuća potpuno otvorena. postaviću sutra slike da vidite kako nijedan deo kuće ne može da se izoluje od ostatka i da samo njega grejem.
[ član @ 03.03.2015. 09:25 ] @
procitao sam celu temu i sve ono sto bih i ja predlozio vec je receno: prvo smanjenje rasipanja toplote, pa onda sve ostalo.

Citat:
hermeneut:problem je u tome što je kuća potpuno otvorena. postaviću sutra slike da vidite kako nijedan deo kuće ne može da se izoluje od ostatka i da samo njega grejem.

inace, jako sam radoznao da vidim kako izgleda kuca od 160 m2 koja ne moze da se organizuje tako (kao sto je vec 7.scena rekao) da dobijes jednu funkcionalnu stambenu jedinicu od 60-70-80 m2? posebno ako, kao sto kazes, sledece zime mozda nebudes tu pa da zena i dete greju 160 kvadrata! :) Dovedi neke gipsare da ti ispregradjuju to, vratice ti se investicija za jednu grejnu sezonu.

[ Java Beograd @ 03.03.2015. 09:49 ] @
^ Ovo sam i ja hteo da kažem. Efikasni zidovi od Gips Kartonskih Ploča.
Zatim, u pojedinim sobama, unutrašnja izolacija od GKP, sa slojem mineralne vune.

Ja sam ovo uradio u spavaćoj: spolja 10 cm stiropor, unutrašnja izolacija zida GPK na profilima i 5 cm mineralne vune. I dobio sam efekat da spavaću ne grejem uopšte, već predveče otvorim vrata da uđe topao vazduh iz drugih prostorija, i bude prijatnih 18 C za spavanje.

Sve u svemu, dobro izolovana stambena jedinica od oko 70 - 80 m2 neće tražiti trošak za grejanje veći od oko 300 € po sezoni.
[ hermeneut @ 03.03.2015. 10:54 ] @
evo slika, unutrašnjosti, spoljašnjosti da vidite fasadu i onog uzanog prostora do susedne kuće, da mi kažete da li tu može uopšte da se uradi fasada, jer ne verujem da ima mesta za skelu. a taj bočni zid mi je najvažniji i najhladniji:

[ član @ 03.03.2015. 11:12 ] @
ne vredi tako, tesko da neko moze da zna sta je sta a da nije bio vec kod tebe...
jel imas neki plan kuce ili skicu?
[ bogdan.kecman @ 03.03.2015. 11:21 ] @
Citat:
član:
inace, jako sam radoznao da vidim kako izgleda kuca od 160 m2 koja ne moze da se organizuje tako (kao sto je vec 7.scena rekao) da dobijes jednu funkcionalnu stambenu jedinicu od 60-70-80 m2?

pa osim ako ne gradis hotel sa milion malih soba obicno pravis velike otvorene prostore bez vrata, u mom stanu koji je jos veci od tog spomenutog i jos je stan a ne kuca kada sam kupio bila su ukupno cetvora vrata u celom stanu, 1 ulazna, 1 na donjoj klonji, 1 na gornjoj klonji i 1 na spavacoj i to je to .. sve ostalo je otvoren prostor ... nisu svo optereceni vratima jbg .. e sad sto kad dodje zima to bude malo frka zagrejati to je druga prica :D

Citat:
hermeneut:
evo slika, unutrašnjosti, spoljašnjosti da vidite fasadu i onog uzanog prostora do susedne kuće, da mi kažete da li tu može uopšte da se uradi fasada, jer ne verujem da ima mesta za skelu. a taj bočni zid mi je najvažniji i najhladniji

pazi svi ovi zidovi kao zidovi ce da se obraduju izolaciji 1/1 nema sta ... nece biti lepsa izolacija od ovog kamena ali ce biti toplije sigurno :D

a sto se tice ovoga sto mislis da ti je problem, tu moze sa merdevinama da se radi bez problema nego iskreno ja tu ne bi radio uopste tako izolaciju :D vec bi se dogovorio sa vlasnikom te kuce pored i zatvorio taj prolaz, pazi uradis stiroporom 3 dodatna zida zatvoris prostor i dobijes tu zatvoren vazduh koji nema odakle da se hladi koji ce da izoluje i tvoj i njegov zid za smesne pare.. ne znam dal si me skotntao na sta mislim (opet, ja se ne razumem ni u gradjevinu, mozda je ideja glupa, ali sam siguran da bi ja tako :D)
[ goran_68 @ 03.03.2015. 13:14 ] @
U slučaju da prvo radiš izolaciju, svako ko posle toga bude skidao ove prozore (a naročito ove metalne) ima da raz*ebe sve oko njih. Zato prvo menjaj prozore i spoljna vrata pa tek onda lepi stiropor. Ja sam radio izolaciju kuće deo po deo i mogu ti reći da sam pogrešio. Mnogo je bolja varijanta skupiti novac na gomilu i odraditi čitavu operaciju odjednom. Sa fasadom možeš da se zezaš i kasnije.
[ hermeneut @ 03.03.2015. 16:29 ] @
Citat:
jel imas neki plan kuce ili skicu?

mislim da ti ne treba plan kuće, jer jedini način da se pregradi ide preko stepenica, a to, kao što se vidi na slikama, nije moguće.

Citat:
nece biti lepsa izolacija od ovog kamena

tu gde je kamen mogu izolaciju samo iznutra, zar ne?

Citat:
vec bi se dogovorio sa vlasnikom te kuce pored i zatvorio taj prolaz, pazi uradis stiroporom 3 dodatna zida zatvoris prostor i dobijes tu zatvoren vazduh koji nema odakle da se hladi koji ce da izoluje i tvoj i njegov zid za smesne pare

nije loša ideja... ali, u toj kući niko ne živi, već vlasnik samo leti dođe da pravi roštilj. mogu s njim da se dogovorim, ali ta je kuća uvek hladna

Citat:
Zato prvo menjaj prozore i spoljna vrata pa tek onda lepi stiropor

ovo je verovatno tačno. malopre sam se raspitao i uzeli bi mi 200€ za svetlarnik kod stepenica, a 400€ za veliki prozor u biblioteci koji ima dva otvaranja (sa rukama)
mislio sam da je to mnogo više (recimo, za svetlarnik sam mislio da nije manje od 500, a za bibliotkeu od 700 jura)
[ 7.scena @ 03.03.2015. 17:15 ] @
Mislim da lagano možeš da smanjiš prostor koji greješ za pola, zatvoriš preko zime gornji sprat, najjeftnije poklopcem preko stepeništa. Kapiram da je cimanje prenositi krevete dole i odricati se komfora i starih navika, ali sve ima svoju cenu.

One metalne prozore bih prve likvidirao. Onaj hladni zid ka komšiji izolovao spolja kako treba, budž varijante sa zatvaranjem tog prostora ne bih radio, pregrada bi brzo popucala i postala jazbina za živuljke, čak i da pregradni zid drži, hladan vazduh bi padao dole i zid ka donjem spratu bi bio leden.
[ hermeneut @ 03.03.2015. 18:14 ] @
hvala 7.scena što pratiš ovaj thread, ali
Code:
zatvoriš preko zime gornji sprat, najjeftnije poklopcem preko stepeništa

kako to da uradim? mi ne koristimo kuhinju, samo wc: mi živimo gore; radijatori u prizemlju nemaju mogućnost da se zatvore; možda to može da se instalira, ne znam. ovde kod mene je potpuno je*beno, ne znam kako. ali dobor, da ostavim sve priöe o izolaciji kasnije - glavno pitanje je: ako idem na godinu dana van kuće, a ostavljam ženu i dete - šta mogu da uradim a da njima olakšam grejanje. ako odem, onda ću do kraja godine imati oko 3.000 jura i to planiram da investiram u grejanje, jer je ne mogu ostaviti ovako: lopatanje i druge gluposti jedva da ja mogu da uradim.
zahvalan sam na svim predlozima i savetima za izolaciju - to ću jednog dana uraditi, ali šta sada da radim? postavio sam slike da vidite u kakvom je stanju kuća; očajnom, sigurno; da li vi, nakon ovih slika, mislite da bih mogao da prođem sa 20.000 mesečno? ponavljam, supruga i sin žive na spratu uglavnom, ne kuvamo, jedino koristimo wc u prizemlju... nisam pametan, a moram uvek da idem, jer jedino tako mogu da zaradim pare za bilo šta...
[ bogdan.kecman @ 03.03.2015. 18:29 ] @
garant mogu da se ugrade ventili na radijatore da se zatvore donji
ventilatori i da onda grejes samo gore
[ Homer J. Simpson @ 03.03.2015. 18:32 ] @
Kupi 1-2 inverter klime i neku grejalicu za to kupatilo a kasnije uradi izolaciju i to je to.
A radijatori se zatvaraju tako sto rukom zavrnes ventile (vide se na fotkama).
[ hermeneut @ 03.03.2015. 19:59 ] @
Citat:
Kupi 1-2 inverter klime i neku grejalicu za to kupatilo a kasnije uradi izolaciju i to je to.

šta su to inverter klime!?
na fotkama se vide radijatori na spratu, tu mogu da ih zavrnem. na prizemlju nema tih dodataka na radijatorima

Citat:
garant mogu da se ugrade ventili na radijatore da se zatvore donji
ventilatori i da onda grejes samo gore

verovatno da postoji mogućnost da ugradim na donje radijatore dodatak da zaustavim vodu iz njih, ali i to sigurno da nije jeftino
[ bogdan.kecman @ 03.03.2015. 20:06 ] @
invertorske klime kontrolisu trofazni motor kompresora "inverterom" tako da mogu kontrolisati snagu kompresora za razliku od ovih "klasicnih" klima koje su samo on/off. klasicna klima kad ladi/greje uvek tuce max pa je kontrola samo on/off, inverterska ima mogucnost da recimo ako je razlika izmedju zadate i postignute temperature mala tuce motor sa samo 10% snage i na taj nacin stedi struju .. sad ne bih da se gadjam ciframa posto sam ja slusao bajke (da trosi i do 70% manje struje od ove obicne) ali nisam merio kod mene razliku u potrosnji izmedju inverterske i obicne, mogu da kazem da nisam na racunu primetio neku razliku kada sam zamenio jednu klimu, jedino sam primetio da mi prijatnije mnogo radi od ovih obicnih (ne tuce me leti sa 10C za vrat na primer :D )

sto se tice tih ventila, ne verujem da je ventil + zamena preko par desetina evra, koliko ima tih radijatora? mozda ti se isplati kad vec stavljas ventile (cudi me da je neko ugradjivao radijatore bez ventila) stavis odma ove "fancy" sa termostatom :) oni bi trebalo da su vrlo korisni kod sopstvenog grejanja
[ branko tod @ 03.03.2015. 21:24 ] @
[quote]hermeneut:
slažem se, ali meni bi baš dosta trebalo da izolaciju, pogotovo za prozore. pogledajte slike (pokojni otac je napravio kuću kao da živimo na mediteranu):

Ajde da se i ja malo umešam. Druže, po meni nije samo u kući problem nego i u tebi.
Nemoj da se lutiš, ali je tako. Nemaš ti najveće gubitke kroz zidove, već kroz tvoju
nepreduzimljivost. Pogledaj sliku koju si postavio . Pođimo prvo od zavese : zašto
imaš štipaljkice na 30 santimetara, a ne na 5. Pogledaj luk koji se stvara između
plafona i zavesa. Tu ti sav topli vazduh komotno ulazi i hladi se na prozoru. Nemot
to da dozvoliš, između zavese i plafona, zida ne sme da bude omogućen prolaz
vazduha. Postavi gušće zavese, a ne te šuplje i biće odmah toplije. Koliko vidim
ovaj prozor je metalni sa jednim staklom. Ako nemaš para da zameniš prozor, a biće
da nemaš zategni prozirnu foliju kao onu što se meće po baštama kafića ili dodaj
još jedno staklo ako možeš. Imaš samolepljivu izolacionu traku debelu 3-4 mm, a široku
50. Zalepi je na to gvožđe, neće se znojiti. U koturu imaš mislim 50 metara, a košta
oko 1000 din.
Gorionik za pelet nemoj da ubacuješ u tu peć, neće to raditi dobro. Trošiće previše,
jer peći na pelet rade sofisticirano. Mere temperaturu izlaznih gasova, ložišta, imaju
odvojene ventilatore za vazduh za gorenje i za dimne plinove. Pozdrav.
[ Ivan 89 @ 03.03.2015. 22:14 ] @
Ja imam duple ventile na radijatoru jedan gore koji ti nemas i jedan sa donje strane
http://www.limundo.com/kupovin...e/VENTIL-ZA-RADIJATOR/32609925
Odvije se cep sa kljucem i zavija se srafcigerom obicnim ako se ne varam.
Mozda ti imas taj donji.
[ Homer J. Simpson @ 03.03.2015. 22:28 ] @
Taj ventil dole je izlazni/odlazni (kako god se vec kaze) i nebitno je da li je otvoren ili zatvoren ako je gornji (dolazni) zatvoren ...

Citat:
hermeneut:
Citat:

šta su to inverter klime!?

To je ono sto tebi treba.
Investicija od 1000-1500e + mesecno za grejanje <10k i nema pepela , odrzavanja i sl.
A kad jednog dana promenis stolariju i stavis izolaciju , bice mesecno i <5k
Za vise informacija i odabir modela , jacine i polozaja vidi ovde http://www.elitemadzone.org/t22368-418
[ hermeneut @ 03.03.2015. 22:57 ] @
Code:
Koliko vidim ovaj prozor je metalni sa jednim staklom.

ne, duplo staklo je u pitanju; navodno neko staklo koje menja metar zida!!!???

Citat:
Imaš samolepljivu izolacionu traku debelu 3-4 mm, a široku
50. Zalepi je na to gvožđe, neće se znojiti. U koturu imaš mislim 50 metara, a košta
oko 1000 din.

odličan savet, mnogo hvala, odmah uzimam

Citat:
Gorionik za pelet nemoj da ubacuješ u tu peć, neće to raditi dobro. Trošiće previše,
jer peći na pelet rade sofisticirano. Mere temperaturu izlaznih gasova, ložišta, imaju
odvojene ventilatore za vazduh za gorenje i za dimne plinove. Pozdrav.

i ja sam bliže tome da ne dogradim gorionik, nego da uzmem kotao na pelet
pozdrav i tebi i hvala
[ hermeneut @ 03.03.2015. 22:59 ] @
Code:
To je ono sto tebi treba. 
Investicija od 1000-1500e + mesecno za grejanje <10k i nema pepela , odrzavanja i sl.
A kad jednog dana promenis stolariju i stavis izolaciju , bice mesecno i <5k
Za vise informacija i odabir modela , jacine i polozaja vidi ovde http://www.elitemadzone.org/t22368-418

možda je ovo prava stvar; moram malo da istražim i čitam; mnogo hvala na savetu i linku
[ hermeneut @ 04.03.2015. 00:16 ] @
ipak ne, nemam odgovarajuće mesto na spratu gde bih mogao da postavim klimu.
i dalje je, rekao bih, kotao na pelet najbolja opcija
[ branko tod @ 04.03.2015. 09:20 ] @
Citat:
hermeneut:

ne, duplo staklo je u pitanju; navodno neko staklo koje menja metar zida!

Ako boga znaš, gde si našao takvo staklo. Daj da srušim zid, pa da turim to!
[ Homer J. Simpson @ 04.03.2015. 12:40 ] @
Citat:
hermeneut:
ipak ne, nemam odgovarajuće mesto na spratu gde bih mogao da postavim klimu.
i dalje je, rekao bih, kotao na pelet najbolja opcija

Ti si izgleda dosao po podrsku za vec donesenu odluku za kotao na pelet a ne po savet oko izbora grejanja ...
Inace mislim da je cak i taj sistem na struju koji imas (uz postavljenu izolaciju) bolji od peleta
[ hermeneut @ 04.03.2015. 14:38 ] @
Code:
Ti si izgleda dosao po podrsku za vec donesenu odluku za kotao na pelet a ne po savet oko izbora grejanja ...
Inace mislim da je cak i taj sistem na struju koji imas (uz postavljenu izolaciju) bolji od peleta

ma ne, druže, došao sam da čujem od drugih ljudi koji se razumeju šta je najbolja opcija. hvala svima na odgovorima. nisam još uvek odlučio. znam samo da ako odem na godinu dana na studije u inostranstvo nešto morati da uradim sa grejanjem. a šta, to i dalje ne znam. evo šta sam do sada saznao (tu ne uzimam u obzir savete za izolaciju):
1. invertor klima je dobra stvar, ali ne postoji pogodne mesto na spratu gde da je postavim.
2. toplotna pumpa ne dolazi u obzir, jer nemam niti fan coil niti podno grejanje.
3. sistem za struju koji imam i koji je otac 90-ih koristio (kada je struja bila jeftina) isplatio bi mi se - kako ti kažeš - tek nakon izolacije. dakle, i o tome treba da razmišljam nakon izolacije.

sada, ako uspem da dobijem jednu odličnu stipendiju, mogao bih da uštekam nakon 2 godine 20.000 jura, ali otom-potom. trenutno mi je najvažnije da budem siguran na koji grejni sistem da potrošim krajem godine 2.500-3000 jura, a da tokom grejne sezone maksimalno plaćam do 20.000din. mesečno.
i dalje računam, nisam pametan... a predajem filozofiju na uni i sve ove stvari su mi potpuno nove
[ branko tod @ 04.03.2015. 15:53 ] @
Turi TA peć sa tajmerom za privremeno.
[ bogdan.kecman @ 04.03.2015. 16:18 ] @
za privremeno resenje
http://youtu.be/piIsDxbysnU
http://youtu.be/JqD5fdEj8t8

isti taj bubble wrap (koji je dosta jeftin na veliko recimo u metrou) mozes da navuces na dosta mesta, preko metalne stolarije npr .. jeste malo truba izgleda ali resava mnogo problema a sezonu dve jbg malo znoru ali ustedece par hiljada din mesecno sigurno .... takodje iznutra mozes da zalepis na ledene zidove stiropor obicnim moment fix-om, ili ga ucukas preko kartonskih podloski (napravis krug od kartona i kucas ekser kroz sredinu tako da akrton drzi stiropor a ne exer) direkt u zid (mada bolje moment fix) to odradis sam, zid sirine 5m sa 2 prozora, visine 2.6m uradis bez problema sam za sat vremena... sve sto ti treba je moment fix i dobar skalpel .. opet, izgleda ruzno ali zadrzava toplotu .. ja sam recimo u jednoj kuci gde sam bio privremeno zid od "stakla" u kupatilu (4mm staklo 10x10cm prozorcici u metalnom ramu, dakle temp unutra == temp napolju) tako prelepio sa 2 sloja 2cm stiropora (Taj sam imao) i u kupatilu je odjednom postalo toplo i bez grejanja a pre toga kupatilo nisi mogao da zagrejes sa 2kw grejalicom ... dakle privremena varijanta da izdrzi sezonu dve i da izgleda ruzno moze da se napravi jeftino, vrlo jeftino, moment fix, stiropor i skalpel i malo zagrejes laktove i kolena i to za par dana zavrsis, jos ako imas nekog drugara da zovnes da ti pripomogne...

dodatno koliko vidim sa slika ti gore imas potkrovlje koje je otvoreno - to ti je prijatelju najgore sto mozes da imas, dakle gore ti je otvoren prozor (zatvori ga bar najlonom) i taj plafon ti je leden, sva toplota ti iz kuce tuda izadje napolje, zatvori te prozore u potkrovlju i na plafon (tj na pod potkrovlja) bi bilo do jaja da stavis izolaciju ... 10cm mineralna vuna, samo je odneses gore, izvadis iz kese i razmotas po krovu, naslazes jednu do druge, duze ti treba da je izneses na potkrovlje nego da je razmotas, to ce ti ustedeti cudo a to ti je i vise manje finalno resenje, neces tu nesto drugacije raditi ni kada finalno budes radio izolaciju (osim eventualno preko te vune da radis gredice i pod ako hoces da koristis potkrovlje) tako da ti to cak nije ni privremeno resenje vec polutrajno, tj deo trajnog
[ hermeneut @ 04.03.2015. 16:24 ] @
Citat:
Turi TA peć sa tajmerom za privremeno.

pogledaj ovu sliku:
http://i.imgur.com/TLc0hW5.jpg

to je slikano sa vrata biblioteke (koju se nalazi na drugim slikama, sa lošim prozorima). levo mi je klinac i tu može supruga s njim da spava, dva kreveta su prisutna u sobi. ona desno soba nije važna; tu se dimi kada dođu gosti. šta da grejem sa TA peći? tu sobu, biblioteku? šta da radim sa hladnim vazduhom iz prizemlja? ne vidim drugu mogućnost osim da grejem celu kuću. dole neka bude 18c, a gore ne treba više od 20c (tu je klima da po potrebi zagreje).

p.s. na ovom forumu sam saznao, u nekom drugom thread-u, da na brojilu postoji strelica koja pokazuje kada je jeftina struja. protekle 3 noći sam proveravao oko 1h noću i dalje je stajala na skupoj varijanti. to sam prijvaio danas, iako su mi promenili brojilo prošle godine. uvek sam se pitao zašto je račun oko 6.500 kada samo koristim veliki bojler, veš mašinu, klimu ujutru i stari frižider koji ne dihtuje dobro. mislio sam da je problem u frižideru, ali ispada da su ovi iz elektrodistribucije lopovi
[ hermeneut @ 04.03.2015. 16:32 ] @
@bogdan.kecman:
hvala na savetima, pogledaću večeras.
ne, nemam potkrovlje: taj otvoreni prozor se nalazi na spratu, i kao što sam napomenuo u prošloj poruci: tu se duvani kada dođu gosti. tu sobu retko kada grejem.

staklenu vunu imam na tavanu (nemam potkrovlje, iako bi dobro došlo zbog knjiga), otac je to stavio još 80-ih, i to je jedina izolacija koja je stavljena na ovu kuću. ovo što si mi poslao je dobra stvar, proučiću to. ako nije skupo, staviću sam, sposoban sam...
[ branko tod @ 04.03.2015. 16:41 ] @
Skrati taj prozor stiroporom, dodaj izolaciju na gvožđe pa vidi koliko si poboljšao
grejanje. A to da staklo menja metar zida ima samo u crtanim filmovima i lažima
"majstora". Preporuka ti je da staviš foliju, i da se družiš malo sa nekim ljudima
koji imaju više životnog iskustva o životu i preživljavanju u Srbiji.
[ 7.scena @ 04.03.2015. 16:50 ] @
Mislim da je Bogdan mislio na ovaj otvoren prozor u potkrovlju, sem njega na jednoj od slika imaš 3 mala prozora u potkrovlju/tavanu koja deluju otvoreno.
Takve stvari ne smeš da dopustiš, ako su otvoreni, a tako deluje na fotkama.

Tvoj problem zahteva racionalno razmišljanje, veberovski pristup, stavi akcenat na to kakvu posledicu će napraviti tvoja odluka tj. akcija. Malo filozofiram, pošto reče da si filzof.

Ali u suštini je tako, moraš odabrati opciju koja će ti u periodu dok nisi tu olakšati ženi posao oko grejanja, ali gledaj da ta opcija bude nešto što će se integrisati u konačno rešenje za grejanje.

Mi ti možemo dati savete i opcije, ali ti moraš staviti sve na papir. Još uvek mislim da možeš da smanjiš prostor koji greješ. Ako na donjem spratu treba da se greje samo kupatilo, ugradi ventile na radijatore ili na glavnu dovodnu cev za donji sprat.

Napravi termičku barijeru između donjeg i gornjeg sp. Ako jefttina vrata i gipskarton zid nisu opcija improvizuj. Ja sam termički odvojio gornji od donjeg sprata drvenim ramom koji sam fiksirao na zidove i razapeo najlon na ram, zategao, priheftao, isto sam uradio sa sobama koje nisu imale vrata i uspeo sam da grejem prostoriju od 40m2 sa kvarcnom peci u kuci bez ikakve fasade. Istina to je bilo radno rešenje i tada se tu nije živeleo ali je bila odlična ilustracija koliko je efiksano rešenje smanjiti prostor koji se greje.

Ako hoćeš da izbegneš lopatanje, nema druge nego da menjaš gorivo. Da li ćeš koristiti pelet, struju ili plin, stavi na papir. Možda zvuči radikalno, ali da li si razmišljao o opciji da ti klinac i supruga ne provode zimu u toj kući dok se ne odlučiš da problem rešiš kako treba. Da li imaju neku alternativu ili ako si u pančevu možda je jeftinije rentati nešto preko zime nego plaćati 200e grejanje mesečno ?

[Ovu poruku je menjao 7.scena dana 04.03.2015. u 18:18 GMT+1]
[ bogdan.kecman @ 04.03.2015. 17:19 ] @
yup na taj
[ bakara @ 04.03.2015. 18:38 ] @
Kuca ko kuca, meni i ne izgleda toliko hladno...
Znaci, klasicna, zidana ciglom, unutra vidim da ima i lamperiju a kontam i zasto covek kaze da ne moze da je smanji.
Pa njemu je i ovo malo

LM, mislim da zidovi ovde nisu toliko hladni, ali ti otvori moraju biti izolovani, plafoni takodje...a metalni prozori su ocaj zivi, sa njima ce uvek da ti bude hladno makar imao i 50cm izolacije.

Jednostavno metalne prozore moras da menjas ili da ih nekako izolujes, sto ne deluje prakticno resenje.

Imas ti ovde ozbiljno sredjivanje kuce koja je dosta spolja zapustena.
prozore moras da menjas, cini se da su oni glavni uzrok i onaj tavanski otvor koji moras da ozbiljno zadihtujes...tu vetar ne sme da prolazi.

I na kraju fasadu da sredis.

[ Homer J. Simpson @ 04.03.2015. 21:06 ] @
Citat:
hermeneut:
Code:
Ti si izgleda dosao po podrsku za vec donesenu odluku za kotao na pelet a ne po savet oko izbora grejanja ...
Inace mislim da je cak i taj sistem na struju koji imas (uz postavljenu izolaciju) bolji od peleta

ma ne, druže, došao sam da čujem od drugih ljudi koji se razumeju šta je najbolja opcija. hvala svima na odgovorima. nisam još uvek odlučio. znam samo da ako odem na godinu dana na studije u inostranstvo nešto morati da uradim sa grejanjem. a šta, to i dalje ne znam. evo šta sam do sada saznao (tu ne uzimam u obzir savete za izolaciju):
1. invertor klima je dobra stvar, ali ne postoji pogodne mesto na spratu gde da je postavim.
2. toplotna pumpa ne dolazi u obzir, jer nemam niti fan coil niti podno grejanje.
3. sistem za struju koji imam i koji je otac 90-ih koristio (kada je struja bila jeftina) isplatio bi mi se - kako ti kažeš - tek nakon izolacije. dakle, i o tome treba da razmišljam nakon izolacije.

sada, ako uspem da dobijem jednu odličnu stipendiju, mogao bih da uštekam nakon 2 godine 20.000 jura, ali otom-potom. trenutno mi je najvažnije da budem siguran na koji grejni sistem da potrošim krajem godine 2.500-3000 jura, a da tokom grejne sezone maksimalno plaćam do 20.000din. mesečno.
i dalje računam, nisam pametan... a predajem filozofiju na uni i sve ove stvari su mi potpuno nove

Pa zameni tu klimu koju imas sa drugom ...
A valjda je dosta 3k evra za izolaciju (bez stolarije) ?
[ 7.scena @ 04.03.2015. 22:28 ] @
Još nešto. Koristeći različite energetske kalkulatore, zaključio sam da izolacija tavana najviše utiče da očuvanje/gubitak toplote posebno na gornjem spratu.
A to je upravo najlakša/najjeftinija izolacija za uradi-sam varijantu, pokrij tavan sa najlonom, prostri unakrsno dva sloja mineralne vune i voila.
[ hermeneut @ 05.03.2015. 13:48 ] @
Citat:
dodaj izolaciju na gvožđe pa vidi koliko si poboljšao grejanje

za to sam ovde saznao i to radim uskoro

Citat:
Mislim da je Bogdan mislio na ovaj otvoren prozor u potkrovlju, sem njega na jednoj od slika imaš 3 mala prozora u potkrovlju/tavanu koja deluju otvoreno. Takve stvari ne smeš da dopustiš

da, otvoreni su: pretpostavio sam da je potreban luft na tavanu, čim nikada nisu bili zatvoreni

Citat:
ali gledaj da ta opcija bude nešto što će se integrisati u konačno rešenje za grejanje

tačno tako

Citat:
ugradi ventile na radijatore ili na glavnu dovodnu cev za donji sprat

da, danas sam se raspitao i to može: dakle, mogu da samo malo otvorim radijatore u prizemlju, čisto da se ne hvata vlaga

sa gipskartonom zidom možda uspem da pregradim preko stepenica; doduše, izgledaće mnogo rogobatno, ali bože moj, ni ja ne izgledam bolje nakon celodnevnog lopatanja sa ugljem ):

Citat:
ali da li si razmišljao o opciji da ti klinac i supruga ne provode zimu u toj kući dok se ne odlučiš da problem rešiš kako treba. Da li imaju neku alternativu ili ako si u pančevu možda je jeftinije rentati nešto preko zime nego plaćati 200e grejanje mesečno ?

to bi bilo super, međutim mi živimo u jednom mestu pored pančeva, tu klinac ide u OŠ

Citat:
Jednostavno metalne prozore moras da menjas ili da ih nekako izolujes, sto ne deluje prakticno resenje.

Imas ti ovde ozbiljno sredjivanje kuce koja je dosta spolja zapustena.
prozore moras da menjas, cini se da su oni glavni uzrok i onaj tavanski otvor koji moras da ozbiljno zadihtujes...tu vetar ne sme da prolazi.

I na kraju fasadu da sredis.

tačno tako; ništa nemam da dodam, osim da ću najpre izolovati metalne prozore sa pomenutom izolacionom trakom

Citat:
Pa zameni tu klimu koju imas sa drugom ...

ne znam, razmišljam...

Citat:
zaključio sam da izolacija tavana najviše utiče da očuvanje/gubitak toplote posebno na gornjem spratu

tačno; rekoh da ima vune na tavanu i preko nje najlona. ta staklena vuna je postavljena početkom 80-ih; da li je i dalje funkcionalna - to je drugo pitanje
[ bogdan.kecman @ 05.03.2015. 14:00 ] @
funkcionalna je, sigurno joj ono nece faliti nista sloj jedan preko :D
ali zatvori te prozore gore to ce dodatno da pomogne, a luftiranje, pa korisno je ako gore susis neko meso al obzirom da ti je ladno zatvori, pa na prolece opet otvori
[ Homer J. Simpson @ 05.03.2015. 15:31 ] @
Citat:
hermeneut:
sa gipskartonom zidom možda uspem da pregradim preko stepenica; doduše, izgledaće mnogo rogobatno, ali bože moj, ni ja ne izgledam bolje nakon celodnevnog lopatanja sa ugljem ):

?!
Meni ovo nije 'rogobatno' :
[ bogdan.kecman @ 05.03.2015. 15:47 ] @
Citat:
Homer J. Simpson: ?!
Meni ovo nije 'rogobatno' :

ukusi se mnogo razlikuju ... ja sam zbog funkcionalnih potreba ispregradjivao moj stan tako da sad imam koja vrata vise i stepenice koje su bile lep deo stana su sad "jbg moz se podnese" jer su tako morale da budu zatvorene kartonom ... to jeste realno dobar deo resenja za njega al da je lepo .. i nije bas
[ hermeneut @ 05.03.2015. 15:52 ] @
ne, izgleda odlično!!! bravo i hvala za sliku!!!
onda na početku stepenica bih trebao da stavim vrata i gipskarton oko njih? za sledeću zimu bi to bilo prava stvar.
koliko bi to koštalo? otprilike.
[ Homer J. Simpson @ 05.03.2015. 16:26 ] @
Pa s vratima zajedno <500e.

@ bogdan
Sta znam , ja ne volim te retro ogradice i sl. pa mi mnogo bolje dodje ovo sa zidom.
A bez zida samo ovako nesto :

[ hermeneut @ 05.03.2015. 16:40 ] @
uf, duplo više nego što sam očekivao...
za sada su onda dve varijante su ostale:
1. taj zid sa inverter klimom umesto obične na spratu; i dole da ugradim još jednu inverter klimu, barem malo da zagreje. čini mi se da je to skuplja (i nepovoljnija) varijanta od:
2. kotao na pelet koji bi grejao celu kuću, a dole da ugradim ventile da radijatori ne greju previše. i ako preostane para da ugradim taj zid na stepenicama

+ sve drugo što sam ovde saznao: izolujući selotejp na metalnim prozorima, da zatvorim prozore na tavanu...

molim da se javi neko ako misli drugačije; u suprotnom bih zatvorio ovu temu za dva dana.
još jednom, hvala svima na oduzetom vremenu i dobroj volji da mi pomognete. javljam se ponovo tek kada zaradim pare i krenem da radim na kući
[ Homer J. Simpson @ 05.03.2015. 16:47 ] @
Pa ne znam ja tacno , i 200 i 300e su <500 , zato sam i stavio tu cifru.
Nemam pojma posto su profili , gips ploce , ostali materijal , jedino znam da su vrata oko 100e.
Valjda ce neko od ovih iskusnijih i vrednijih samsvojhausmajstora da se javi ...

p.s. A koliko ce te kostati pelet (mesecno ili po sezoni) , jesi to racunao ?
2 klime nema sanse da potrose vise od 1500kWh mesecno sto je smesna cena grejanja ...
[ hermeneut @ 05.03.2015. 17:07 ] @
dakle, 100 jura vrata +... možda će neko znati

ne znam kako da računam pelet. rekao sam da bih bio zadovoljan kao bih sledeće zime prošao do 20.000 mesečno. to vernovatno niko i ne može da mi kaže, pogotovo sa ovako očajnom izolacijom

mesečno račun mi je oko 750kw, a sa tih 1500 upadam u crvenu zonu!? da li dobro računam
[ Homer J. Simpson @ 05.03.2015. 17:52 ] @
U crvenu ides cim prebacis 1600kWh ali tih 1500 su ti najcrnja prognoza , ono da rade 2 klime na 90-100% non-stop, 24/30.
Kao sto je neki minimum 600kWh , a verovatno ce biti ~1000.
Imas ovaj kalkulator http://www.elektrosrbija.rs/kalkulator/latinica.htm pa se igraj ...

A za tih 750kWh ne znam sta da ti kazem , ako se ne grejes na struju - to je katastrofa
[ hermeneut @ 05.03.2015. 21:10 ] @
Citat:
A za tih 750kWh ne znam sta da ti kazem , ako se ne grejes na struju - to je katastrofa

mi ne kuvamo kući, šporet uključimo 5-6 puta mesečno; radi samo novi bojler od 80l, stari frižider (koji ne dihtuje dobro), klima 12-ca par sati ujutru i veš mašina. danas su mi zamenili brojilo, jer nije prelazilo noću na jefitnu struju; ali mislim da je i dalje negde drugde problem. u subotu ću probati da ugasim svaki uređaj u kući...