[ zener @ 03.04.2015. 01:37 ] @
Pozdrav, jedan komsija zeli da iskoristi neku malu recicu da koliko toliko proizvodi struju za kucu, da li postoji neki nacin da se to uradi na bazi neke vodenice, znaci potopimo u reku lopatice, prikacimo za generator i to je to, naravno to ne bi snabdevalo celo domacinstvo nego eto vise kao fora pa koliko toliko da pomogne, koja je realnost za tako nesto i koliko bi to moglo bar okvirno struje da donese?
Malo sam istrazivao i najbolje bi bilo sa Pelton wheel forom, medjutim tu mi jedna stvar nije jasna, to zahteva velikli pritisak vode koja udara u lopatice, kako da izvucem veliki pritisak iz reke koja se krece umereno, u stvari mi oko toga treba najveca pomoc :)

[Ovu poruku je menjao zener dana 03.04.2015. u 02:57 GMT+1]
[ Java Beograd @ 03.04.2015. 06:46 ] @
Citat:
zener:... kako da izvucem veliki pritisak iz reke koja se krece umereno, u stvari mi oko toga treba najveca pomoc :)
Nikako. Da to može, ne bi ljudi gradili hidroelektrane sa akumulacijama koje su 200 m i 300 m i preko toga vodenog stuba.
Ali, takođe, grade se i akumulacije koje imaju znatno manji vodeni pad, na sporijim rekama. Tamo se definitvo ne koriste Peltonove turbine.
[ dlalic @ 03.04.2015. 07:36 ] @
pogledaj ovo
[ pctel @ 03.04.2015. 11:37 ] @
Citat:
zener:
koja je realnost za tako nesto i koliko bi to moglo bar okvirno struje da donese?

Za okvirni racun dovoljna je fizika iz sestog razreda osnovne skole - vodi uzimas ili kineticku ili potencijalnu energiju. Kineticka je mv^2/2 a potencijalna mgh.
m - masa vode koja protekne u sekundi, u kilogramima
v - brzina vode u metrima u sekundi, obrati paznju da racunas onoliko koliko vodi uzmes brzine, znaci ako je brzina reke bez turbine 3m/s a sa turbinom 2 m/s, onda je v koje te zanima 1 m/s
g - gravitaciono ubrzanje, uzima se da je 10 zbog lakseg racunanja
h - visinska razlika, koja tebe ne zanima posto kazes voda nema potencijalnu vec kineticku energiju.

Od rezultata koji dobijes odbacis naprimer 50% na gubitke pri grejanju turbine, generatora i vodova i dobices realno mogucu snagu u vatima.
[ pctel @ 04.04.2015. 11:02 ] @
Hvala svima na odgovorima, ovo mi ne izlgeda na zalost ni malo isplativo
[ zener @ 04.04.2015. 11:03 ] @
Pardon ovo gore sam bio ja.
[ Java Beograd @ 04.04.2015. 20:26 ] @
Ma gde isplativo ? Ovo sa linka košta, bar nekih 20.000 € !
Ali to, eventualno može da dođe u obzir ako nema nikakav pristup električnoj mreži. Nikako zezanja radi.
[ zener @ 09.04.2015. 00:35 ] @
@Java Slazem se u potpunosti.
[ branko tod @ 05.05.2015. 22:25 ] @

Jedan youtube kao 10.000 reči