[ curveball @ 07.04.2015. 08:41 ] @
Planiram kupovinu nekog novog auta za potrebe malo vece porodice (troje male dece), pa sam se zaglavio vec na prvom koraku, koji tip auta uopste gledati - limuzinu/karavan, minivan ili SUV? Vecina preporuka kaze da treba stisnuti petlju i kupiti minivan, ali mi se oni najmanje dopadaju, kao da na njima pise "izgubio sam svu nadu" :)

Najvise bih voleo npr. Mazdu 6, ali je skoro 5k EUR skuplja od Oktavije 1.8 TSI, koja mi se cini da je jedan od najracionalnijih izbora. Ili mozda novi Superb, ako ne bude znacajno skuplji od Oktavije...

Sta u praksi dobijam minivanom u odnosu na neki veci karavan? Znam da su klizna vrata dobra stvar, postoji li jos neka bitna razlika?

I na kraju, sta mislite da su dobre kupovine za porodicu, do nekih 23-24k EUR? (veliki plus za neki udoban auto, vozio sam dosta prethodnu Oktaviju i nije mi nesto preterano mekana)
[ deerbeer @ 07.04.2015. 08:59 ] @
Ako cenis udobnost onda neki Francuz (C4 picassa, Kangoo, Berlingo, Grand Scenic), a prostora ima na pretek.

[Ovu poruku je menjao deerbeer dana 07.04.2015. u 10:19 GMT+1]
[ rafiki @ 07.04.2015. 09:43 ] @
Jedino minivan vozila imaju 5 (ili vise) sedista. U karavanima i SUV-ovima imas 4 sedista + neku grbu na zadnjoj klupi - sto je apsolutno neudobno za iole duzi put (bilo sta van grada). Ako ti se svidja Mazda 6, sedi nazad na srednje "sediste" i zamoli prodavca da te provoza po kraju, a onda zamisli kako ce tvoje dete podneti put od 10 sati do mora, napr. - pa onda odluci :) Minivanovi imaju i potpuno ravan pod ispred zadnje klupe, cime se dodatno povecava komfor sedenja za putnika na srednjem sedistu.

Za te pare novi Citroen C4 Picasso, Peugeot 5008, Renault Scenic/Grand Scenic, Ford C-max i S-max, Opel Zafira Tourer (sa gepekom velicine omanje pecine), novi VW Touran (kad izadje na trziste), mozda i Mazda 5. Citroen Berlingo je isto veoma zanimljiv automobil, ali se kod nas prodaje samo sa 1.6HDI od 75 i 90 KS - sto moze da bude malo.

Prednost minivan-ova je i u velicini vozila. Ukoliko obratis paznju na dimenzije, cesto su minivanovi kraci od karavana (ili limuzina iste klase), a nude vise prostora za putnike i prtljag. Pozicija sedenja je malo visa, sto pruza bolju preglednost u voznji i olaksava ulaz/izlaz iz vozila. Da ne spominjem koliko je lakse uneti/izneti dete iz minivan-a u odnosu na neku limuzinu.

Mane su veca potrosnja (zbog viseg vozila) i eventualno malo manja stabilnost (napr. veci uticaj bocnog vetra).

Pozdrav

[ botr @ 07.04.2015. 11:46 ] @
Ja bih prvo pogledao koliko sedista za decu mogu da se postave. Mislim da ni u jednoj limuzini/karavanu ne mogu da se postave 3 sedista, i eto razloga za obacivanje limuzine/karavana, a verovatno i SUV.
[ rafiki @ 07.04.2015. 12:14 ] @
3 decija sedista jedno do drugog tesko mogu da stanu u bilo koja kola. U takvim situacijama jedino resenje je vozilo sa 7 sedista, gde jedno dete ide u treci red.

Pozdrav
[ bakara @ 07.04.2015. 12:29 ] @
Citat:
rafiki: 3 decija sedista jedno do drugog tesko mogu da stanu u bilo koja kola.

U mini venove staju bez problema.
[ Zarko Silic @ 07.04.2015. 13:32 ] @
Sa 3 isofiksa ce tesko pronaci klasican automobil, ali sa 3 pojasa je skoro svaki automobil novije generacije.

Zavisi od uzrasta dece. Ako su bebci onda je mrka kapa za voznju po zakonskim propisima.

[Ovu poruku je menjao Zarko Silic dana 07.04.2015. u 16:15 GMT+1]
[ tdusko @ 07.04.2015. 14:08 ] @
Izgleda da Peugeot 2008 ima 3 Isofix-a pozadi
[ rafiki @ 07.04.2015. 14:22 ] @
Citroen C4 Picasso ima isofix na sva tri sedista pozadi.

Pozdrav
[ HoT_Steppa @ 07.04.2015. 14:54 ] @
http://www.carbuyer.co.uk/reviews/recommended/best-7-seater-cars

http://www.autoexpress.co.uk/c...35/best-7-seater-cars-buy-2014

http://www.whatcar.com/car-news/best-worst-7-seater-cars/1307236

https://www.carwow.co.uk/blog/Top-Ten-7-Seater-Cars

http://www.best7seatercars.com/
[ sasa022 @ 07.04.2015. 16:12 ] @
http://www.multimac.co.uk
[ bakara @ 07.04.2015. 16:15 ] @
@HoT_Steppa

Sta ce mu ti autobusi sa 7 sedista kad covek ima troje dece?
Slutis mu jos 2 komada?

Mislim da svaki noviji mini ven ima 3 isofix sedista pozadi.

[ Nebojsa Milanovic @ 07.04.2015. 16:34 ] @
@ curveball

Jesi li ti odlučio da minivan bude tvoj izbor, ili ne?
[ HoT_Steppa @ 08.04.2015. 06:01 ] @
Citat:
bakara:
@HoT_Steppa

Sta ce mu ti autobusi sa 7 sedista kad covek ima troje dece?
Slutis mu jos 2 komada? :)

Mislim da svaki noviji mini ven ima 3 isofix sedista pozadi.

Deca rastu, a covek kupuje nov auto, cisto sumnjam da ce neko vreme da ga prodaje.
[ Java Beograd @ 08.04.2015. 08:29 ] @
Ništa manje od mini vana. Pa nije samo tri sedišta. Trebaće tu i ohoho torbi i kofera, pa mesta za sendviče i sokove dok se putuje, pa ovo pa ono.
[ test1234 @ 08.04.2015. 09:10 ] @
S-max , bruka kolko je dobar i funkcionalan auto.
[ jnk @ 08.04.2015. 12:18 ] @
MPV jeste najpraktičniji za tvoju situaciju ali je po meni to auto koji govori da si se predao :) Mislim da je adac pravio listu koji auto može 3 sedišta pozadi al ne mogu da nađem, evo ovo je nešto približno - http://www.which.co.uk/baby-an...red/child-seats-in-large-cars/
[ curveball @ 08.04.2015. 20:32 ] @
Hvala svima na komentarima; izgleda da mi ipak ne gine neki minivan sa 7 sedista. Ne planiram vise od troje dece :), ali tri reda sedista ipak zvuce da mogu biti prilicno korisni za neke situacije. A planiram da vozim taj auto recimo nekih 7-8 godina, pa moram odmah da racunam i na dovoljno prostora da stanu teenageri,

Limuzine definitivno otpadaju, uopste nisam razmisljao o tome da prakticno ni jedna nema 3 prava sedista pozadi...

Grand C4 Picasso stvarno ne deluje tako lose, ne izgleda kao autobus (kao npr Seat ili VW).
[ Nocni @ 08.04.2015. 22:38 ] @
Toyota verso
[ Zarko Silic @ 08.04.2015. 23:04 ] @

Odlican predlog,

sa Terra paketom (ima sve sto je potrebno) i sa 16 L dizel BMW motorom kosta manje od Mazde 2
[ curveball @ 29.11.2015. 09:43 ] @
Samo da posaljem update u vezi ovoga - na kraju sam kupio 4 godine star Peugeot 5008 iz Nemacke. Sa svim troskovima me je izasao oko 14500 EUR, sto je oko 50% cene istog takvog novog ovde. Presao je 90k km, i prakticno je u salonskom stanju, tako da bi trebao da sluzi jos dugo.

Stvarno je mnogo zgodan za porodicu sa troje dece, tri prava sedista (bez grbe na podu) itekako prave razliku u odnosu na limuzine. Visoko sedenje skoro pa kao u nekom SUV, ogroman gepek... Veoma sam zadovoljan odabirom ovog tipa vozila, svaka preporuka za porodice.

Inace, za kupovinu polovnog a ne novog sam se odlucio dobrim delom zbog prilicne nezainteresovanosti nasih dilera da se potrude oko prodaje novog vozila. Neki uopste ne drze vece minivanove u salonu pa sam morao da ih gledam po prasnjavim skladistima kada dodje neki ranije narucen, druge sam morao vise puta da vucem za rukav da mi posalju ponudu, i skoro niko od njih nije proaktivno krenuo da proba da mi ponudi nesto drugacije ili ponudi iole bitan popust... I posle se cude sto je prodaja novih vozila losa.
[ etjen @ 29.11.2015. 11:11 ] @
to već postaje poslovično za naše dilere... Ako nije flotna prodaja, većina njih te gleda k'o smrdljiv sir.