[ alexandarv @ 22.04.2015. 07:53 ] @
Pozdrav,

razmišljam da kupim mini pekaru za svoje potrebe (četvoročlana porodica). Na netu postoji mnogo diskusija za i protiv ovog aparata. Neki kažu da je super i da im hleb uvek uspe, neki kažu obratno, da ne mesi dobro da ne peče dobro... Vrede li ovi aparati ili ne?

Ako vrede, koji model kupiti, ima više modela što brendova što no name. Koji model mini pekare je najpovoljnija a da vredi? Evo nekoliko modela do 10000 da li vredi neki: Bauer BM311N, VIVAX HOME BM-900, Gorenje BM 900 W, Gorenje BM 1200 BK?
[ alexandarv @ 22.04.2015. 08:12 ] @
ili no name iz oglasa npr. Elta BA 123 N, ORION 850W, AFK BM3...
[ Java Beograd @ 22.04.2015. 08:32 ] @
Ja imam pekaru, kao radi, tj, napravi OK 'leba, ali, brate, to smo koristili desetak puta kad smo kupili, i sada čami u špajzu. Investicija slična onoj za kućne fitnes sprave - koristiš neposreno nakon kupovine, i onda zaboraviš.
Moj isrken savet - nemoj to da kupuješ.
[ alexandarv @ 22.04.2015. 10:53 ] @
Jeste, to može da bude problem. Imam jednu fritezu i šerpu za sporo kuvanje, raspakovao sam sa suprugom da pogledamo da li bi to mogli da koristimo i složili smo se da nam neće biti praktično i tako da nismo ni probali kako rade (7 godina već stoji novo u kutiji).

Ovo za pekaru sam promislio da li mi treba. Sada me više interesuje tehnička strana, dakle da li uređaji rade posao, da li može da hleb omane (da li se često dešava da omane), da li dobro peče... i naravno koji model imate a da dobro radi posao?
[ dlalic @ 22.04.2015. 12:49 ] @
Ako nisi siguran da li ces je koristiti i koliko, kupi najjeftiniju. Sve su one ionako iste - teflonska posuda, mesac i grejac. Ako vam se primi ideja uradi sam hleba posle menjajte za lepsu/bolju.

Sto se pitanja tice, zavisi kakav hleb volite i ocekujete. Ako vam se bas svidja hleb iz najblizeg marketa nemoj kupovati pekaru. Takav ne moze nikad da napravi. Sem ako se ne bacis u proucavanje i nabavku razne hemije za teksturu, dizanje, dugotrajnost, vazdusastost... Mnogi ljudi je ne koriste iz tog razloga - i kupovni im je ok. Uglavnom ne moze da omane ako je kvasac dobar i ako postujes osnovna pravila.

Ja sam je kupio zato sto nam se kupovni hlebovi ne svidjaju. Mogu da nam prodju jedna,dve vrste iz Merkatora, ali je smor i gubljenje vremena ici na drugi kraj grada samo po hleb. Elem, u zavisnosti od toga koje brasno i kvasac bi koristio bice i osobine hleba. Generalno od svezeg kvasca i belog brasna testo vise raste. Dobices sigurno uz pekaru i uputstvo i knjizicu sa receptima pa mozes od nje poceti i eksperimentisati dalje sa brasnom, odnosima i programima. U toku eksperimentisanja ce biti i omaski, ali posle (ili ako pratis gotove recepte) gotovo nikad

Priprema i odrzavanje pekare zahteva 5 minuta dnevno. Troskovi eksploatacije su minimalni. Mane su sto zauzima prostor na pultu i sto je dok mesa testo dosta bucna. Znam i za slucajeve da su ljudi odjednom poceli da nabacuju kile posle kupovine pekare.
Ali hleb po tvom ukusu, bez hemije, koji te budi ujutru svojim mirisom i ceka vruc u kuhinji pre posla - neprocenjivo.

[ alexandarv @ 22.04.2015. 12:57 ] @
Koji model Vi imate?
[ dlalic @ 22.04.2015. 13:10 ] @
ovu
[ alexandarv @ 22.04.2015. 13:44 ] @
Izgleda da je u pitanju osnovni model - ako sam dobro razumeo sa tehnicke strane i daj model zavrsava posao?
[ bakara @ 22.04.2015. 14:52 ] @
Sve su te pekare iste, razlikuju se jedino po kolici testa koju mogu da umute.
Za vas 4 bi mozda najbolje bilo da uzmete neku sa 2 mesaca i duplo vecom posudom.

Sam hleb je vrlo dobar, i rekao bih mnogo bolji od kupovnog, ali je i cena veca jer u industrisjkom hlebu nema prakticno niceg osim brasna vode i kvasca, a tebi je dovoljno da dodas jedno jaje, malo secera i soli pa da se odusevis ukusom.
Kvalitet hleba je uvek dobar ako postujes propisane kolicine i ne stavljas sastojke odprilike, takodje bitno je nakon pecenja da izvadis hleb iz pekare da se ne bi ukuvao i postao gnjecav.

da li ces koristiti ili ne, to ces vec videti, i ako je hleb iz nje dobar verovatno ce biti cimanje da nabavljas brasno, spremas sastojke i sl...lakse je dati 30-40din i kupiti kad ti treba hleb :)


[ rafiki @ 22.04.2015. 15:18 ] @
Da dodam, na prethodnike: poenta imanja i koriscenja mini pekare nije u ustedi, jer tu ustede nema. Poenta je u zdravijoj ishrani - koriscenjem kvalitetnih sastojaka i izbegavanjem raznih aditiva. Ako nisi spreman da ulozis vreme/resurse u nabavku kvalitetnijeg brasna, nemoj ni da kupujes mini pekaru.
Mana ovih uredjaja moze da bude u velicini vekne koju prave (tu podrzavam bakaru sto se tice modela sa 2 mesaca). Ukoliko jedete vise hleba, moracete da pecete po 2 ture dnevno, ili da predjete na crne/integralne varijante koje se jedu u manjim kolicinama (sto je jos bolje resenje).

Pozdrav
[ alexandarv @ 22.04.2015. 17:31 ] @
rafiki, bakara, koje modele pekara imate?
[ rafiki @ 23.04.2015. 07:23 ] @
Ja koristim Gorenje BM1400 (http://www.gorenje.rs/mali_kuc...rati_za_pecenje_hleba?c=312793). Nije moja, dobio sam je od prijatelja na koriscenje dok ne odlucim da li mi treba ili ne (i to tako traje mesecima...).

Pozdrav
[ abyss @ 23.04.2015. 07:33 ] @
Ja imam Mulinex pekaru. Placena oko 75e pre 2 godine u Bugarskoj.
Od tad sam par puta kupio hleb u prodavnici. Meni hleb iz kucne pekare savrseno odgovara.
Cetvoro smo u porodici (troje jedemo hleb, beb jos sisa :) i hleb nam traje 3 dana.
U vecini slucajeva recepti iz knjizice bas i ne odgovaraju. Ali malo experimenta i dodjes do savrsenog hleba.
Blizu je mlin a imam neke kombinacije sa njima pa uzimam belo i razeno bradno direktno iz mlina.
Malo sam eksperimentisao sa heljdom ali bez uspeha.

Moje preporuke su za kupovinu kucne pekare.
[ llux @ 23.04.2015. 07:36 ] @
Ja sam svojevremeno citao diskusije o ovome, i mnogi su se slozili da je najbolja i najuspesnija od Panasonika. I najskuplja je.
[ Marko83 @ 23.04.2015. 08:00 ] @
Kako se borite sa kilažom?
Ja sam isto razmišljao da uzmem mini pekaru ali poznavajući mene nema šanse da ne nabacim dodatne kg na već previše kg
[ alexandarv @ 23.04.2015. 19:59 ] @
Sta mislite o ovoj: BM900BKC , nije previse skuplja od osnovnih modela a jedina ima keramicku posudu a ne teflon koji licno ne volim jer je jako nezahvalan (jeste nelepljiv ali se brate mnogo lako grebe i postaje neupotrebljiv)...
[ branko tod @ 28.04.2015. 22:04 ] @
Da li je neko probao da pravi pekmez ili ajvar u mini pekari?
[ branko tod @ 13.05.2015. 08:00 ] @
Nema odgovora, zar niko nije probao ?
[ Java Beograd @ 13.05.2015. 08:31 ] @
Ja probao da nagovorim ženu. Ljubitelji smo pekmeza od kajsija, i znam da, kad ga žena kuva, mora mnogo da se meša, a ono ključa pa prska pa prlja ... Dugo i zamorno. Dođe mi žao sopstvene žene. (?!)
I kažem ja svojoj gospođi da proba, sigurno će joj biti lakše. Zađaba. Nije tako naučila od majke, pa neće ni da proba. Ženska posla.

Ono, realno, pekara ima volumen od oko (valjda) 3 litara, što je relativno malo, tj. moralo bi se u nekoliko tura ....

[ tihi2 @ 13.05.2015. 22:33 ] @
Mogu ti reći da to radi dobro. Pustiš program i posle 45 minuta sve ok. Ako nije dovoljno gusto pustiš ponovo. Sporo? Možda. ali najveća muka je pritisnuti dugme.
I nema šanse da zagori.
[ 3way @ 13.05.2015. 22:47 ] @
Imaj ovaj Gorenje BM1200, pravim leba, pravim pekmez. I jedno i drugo ispada dobro - ako se postuju recepti.
Takodje, ne mora da se koristi za pecenje, vec i za pravljenje testa za razne pice i kiflice...

Ne znam da li je jeftinije ( leba i pekmez ) , nisam racunao, ali je svakako ukusnije...Zimi je poseban ugodjaj kada se ujutro po kuci siri miris svezeg hleba...

Izadje vruc leba, cvarci se malo proprze na tiganju, pa da vidis...
[ Java Beograd @ 14.05.2015. 07:50 ] @
Ma nije tu cena u pitanju. Ajd, leba, još i može da se nađe dobar kod pojedinih privatnika, ali gde da nađem pekmez od kajsija ? Ono u prodaji je napravljeno od jedne kajsije na hektolitar vode i tonu šećera sa 100 km gustina. Ma kakvi. K od kajsije nije videlo. Da ne pominjem ajvar.
[ branko tod @ 14.05.2015. 15:22 ] @
Pa zato i pitam kako pravi pekmez i ajvar. Pošto svake godine
prčkam, a baš me mrzi da mešam. Muči me samo što je mala
zapremina.
[ llux @ 14.05.2015. 17:54 ] @
@java
Probaj "Bakina tajna".
[ tihi2 @ 14.05.2015. 22:05 ] @
Posuda sa 2 mešača je 3 litre. Jako liči na ono kuvanje mleka u specijalnoj posudi gde mleko ne može da pokipi. Greje se okolina posude i ne može da zagori.
Mešači rade svoje, toplota je kontrolisana i nema vrenja tj ne prska. Kad završi javi zvučnim signalom da istreseš. 3-4 ture na dan i eto 5-6kila. A dok se pekmez kuva radi se nešto sasvim drugo.
I glavni razlog zašto se to radi je ŠTO JA ZNAM ŠTA SM STAVIO UNUTRA. Nema konzervansa, nema veštačkih boja, hemije, nema ništa sem kajsija i šećera (koliko ja hoću, obično 3x manje nego po receptu), kratka pasterizacija i traje dok se ne pojede (držim u podrumu i traje više od 2 godine).
[ 3way @ 14.05.2015. 22:25 ] @
Citat:
branko tod:
Pa zato i pitam kako pravi pekmez i ajvar.


Ja, to jest zena mi, je uzela recept za pekmez iz manuala i prilagodila ga svom ( nasem ) ukusu.

[ Java Beograd @ 15.05.2015. 09:39 ] @
Citat:
tihi2:(držim u podrumu i traje više od 2 godine).
Brate, kod mene ne traje više od par meseci. Sve pojedemo !
[ bakara @ 15.05.2015. 11:29 ] @
Mi nismo pravili dzem...
Ali ako pored testa ovu napravu koristite i za to, onda ona definitivno ima mnogo veci smisao.
[ gilopile @ 15.05.2015. 11:36 ] @
I ja sam dugo razmisljao da kupim tu mini pekaru.

Za sada ja to `staromodno`, zamesim ja rucno pogacu i uzivam u tome. Ono sto je najbolje, nikad da bude ista. Sve zavisi i koliko mi se zuri, jer kada to sve ide lagano, pa odstoji testo malo u toplom, pa ponovo se premesi, nema da omane :D Ako zbrzas, onda dobijes ciglu :D

Pravim i razno - razne kiflice, kiflice sa sirom, pogacice, lepinje...Od malena kuvam i mesim :D

Za pekmez, zna se. Domace voce ( sto zrelije, a opet da nije natrulo ), poveca plitka sepa ( imam jednu, brat - bratu od 20 litara, pa na smederevac da se ukuvava satiuma na laganoj vatri, doda se secer po zelji, pasterizuju tegle, ulije i nema, moze da traje godinama ako se dobro zatvori da ne udje vazduh, naravno. Razne konzervanse, vinobrane i ostale otrove ne stavljam, iz nijednog drugog razloga, nego sto jednostavno pokvare ukus.
[ Java Beograd @ 15.05.2015. 11:55 ] @
Citat:
gilopile: Pravim i razno - razne kiflice, kiflice sa sirom, pogacice, lepinje...Od malena kuvam i mesim
Pre par godina, moju gospođu snađe išijas, upravo pred Božić. Ajde, sve drugo, spremila je ona, ali valja i česnicu umesiti ! A ne može da sedne, a kamoli da ustane.
Šta ćemo, gde ćemo, kažem ja, ženo, ti diktiraj, a ja ću da sprovodim u delo. Tako i bi. Kaže ona tako i tako se kvasac umutu, ovako brašno, ovako mesiti, i verovali ili ne - ispade česnica i to kakva ! Prava muška !

Mislio sam ja ranije da je to "umesiti hleb, kifle, ovoono" neka velika mudrost ! Jok brate ! Onda sam se i ja dao u tu problematiku. Ali, ipak, samo zimi, kad baš ono nemam šta da radim.
[ gilopile @ 15.05.2015. 12:06 ] @
Pa to, nije to neka velika mudrost. Nauci se. Bitno je da se koristi dobar kvasac ( obicno ja uzimam onaj u kocki ), dobro provereno brasno, sto je vec neko napomenuo, najbolje je direktno iz mlinac, ako neko ima u blizini, jer ovo kupovno je krs zivi. I jedna jako bitna stvar je da je u prostoriji gde se mesi, toplo. I uz malo vestine i strpljenja, eto dobar i ukusan lebac. Cak je odlican i za sutra da ostane. Bude bas ukusan i mekan, a ne ovi kupovni zilavi puni raznih aditiva...

Vruc hleb, pa domaci sir ili kamjak uz njega, mmmm
[ tihi2 @ 15.05.2015. 12:45 ] @
Citat:
Java Beograd:
Citat:
tihi2:(držim u podrumu i traje više od 2 godine).
Brate, kod mene ne traje više od par meseci. Sve pojedemo !
Stvar je u količini. Ako je jedne godine malo a ti poduplaš sledeće. Tako sam i ja zaključio da nam je 25kg taman. Trideset i koja teglica, ionako nemam više kajsija u dvorištu jer se sve ostalo pojede. Milina, pružiš ruku, malo duneš, obrišeš rukom i pojedeš. Ionako je kad duneš najbolja dezinfekcija (setite se svi stariji šta ste radili kad vam neko parče mesa ili koječega ispadne na pod).