[ Stefan Markic @ 01.05.2015. 22:36 ] @
Ovih dana čitam o ekstremnim sušama u Kaliforniji u poslednjih 10 godina, ali na svašta nailazim. Čitajući neke teorije zavere, da li je moguće da onolika suša bude ljudskih ruku delo?
[ 3way @ 01.05.2015. 22:56 ] @
Sto bas ljudskih?
U teorijama zavere je sve dozvoljeno, pa sto onda ne ubaciti vanzemaljce i gusare u pricu?
[ Stefan Markic @ 01.05.2015. 23:29 ] @
Pardon, meni deluje kao teorija zavere kada čitam kako je sve to 90% ljudski faktor, ali to ne znači da jeste u pitanju teorija zavere, već sam ja možda samo previše skeptičan.
[ Tyler Durden @ 02.05.2015. 07:20 ] @
Pa ljudski faktor, ali ne u smislu da se njih petorica skupilo i zadnjih 5-6 dana radili na tom da naprave veliku susu.
Nego sve sto su ljudi zajedno uradili u tom kraju u zadnjih 50-100 godina da bi sebi olaksali ili prilagodili neke stvari je indirektno stvorilo uslove za ovakve suse.
[ vladd @ 02.05.2015. 09:31 ] @
U tom slucaju, "ljudski faktor" ima jako maglovitu ulogu. Amerikanci su prakticno kalifirniju "oteli" od pustinje, izgradjivali irigacione sisteme za neke projektovane potrebe.

Izgleda da je nastupio period kada su te projektovane potrebe ispod realnih. Odnosno, razvoj navodnjavanja je isao manje strmom krivom od krive potreba, sto je los (ekonomski)proracun, u kojem lezi uticaj "ljudskog daktora".
[ Java Beograd @ 02.05.2015. 09:32 ] @
Citat:
Stefan Markic:... da li je moguće da onolika suša bude ljudskih ruku delo?
Nemoguće.
[ 2012 @ 02.05.2015. 09:40 ] @
HAARP. Nema drugo.

Medjutim kako sad da 'udari" u Kaliforniju?
Odgovor je prost.
pukovnik Svetozar Radisic sa pukovnicima iz Generalstaba gledali su urokljivim ocima u kartu Amerike i skrenuli su udar Harpa sa Srbije na Kaliforniju.
[ Blue82 @ 02.05.2015. 10:41 ] @
Defonitivno je HAARP. Mislim, kada napravis neki novi proizvod, prvo ga testiras u svojoj labolatoriji zar ne? A HAARP je malo nezgodan za laboratorijske uslove pa je logicno da ga prvo testiraju kod kuce, a ako se tu pokaze pouzdan (a za sada ako je verovati pokretacu teme daje dobre rezultate), onda ce ga primeniti u Barajevu.
[ jovajovic100 @ 02.05.2015. 10:50 ] @
Zli rusi ! Možda i kinezi .
[ Dexic @ 02.05.2015. 11:43 ] @
U kom smislu ljudskih ruku delo?
Kalifornija proizvodi toliko puno nara, badema, alfalfe i lesnika da se treba zapitati (koliko kontrolisu).

Samo bademi traze toliko puno vode godisnje, da su prilicno nepodobni za Kaliforniju, a povecava se usev istog. Limiti koliko moze vode da se iskoristi, tj. dopremi za potrebe Kalifornije postoje, i bili su poznati odavno.
A oni razmisljaju ekonomski: Crops A zahteva mnogo vise vode, ali i mnogo vise donosi zarade od Crops B - ode Crops B u zaborav.

Nema tu mesta za teorije zavere, ljudski faktor je ocigledno, sa naucne strane, cak i za laika.
[ branko tod @ 02.05.2015. 12:09 ] @
Vezano za temu, ali na drugi način. Odnos cena vode u Kaliforniji i Srbiji

Cene u Los Angelesu za stanovništvo : https://www.calwater.com/docs/...esidential_Metered_Service.pdf

Cene u Srbiji : http://vodovodsm.rs/vodovod/wp...-VODE-U-OKRUZENJU-MAJ-2013.xls

Odnos mera 100ft³= 2.831685m³

Cena u Beogradu je 50 din, a kod njih oko 118 din po kubiku, plus dodatak za priključak.

( u Kaliforniji se gaji i pirinač )
[ branko tod @ 02.05.2015. 12:14 ] @
A ovaj grafikon puno govori :

[ 2012 @ 02.05.2015. 14:15 ] @
Susa je kad nema kise/snega

Potrosnja vode je kolicina koja se potrosi za razne potrebe stanovnistva.

Ako je u Kaliforniju susa to znaci da nema padavina.
Kako ce broj badema uticati na kolicinu padavina prevazilazi moja znanja, treba neko strucniji.

Kakve veze ima kolicina padavina, broj badema i cena kostanja vode u Beogradu, to ce nam Branko objasniti.

Ja predlazem da postavljac teme objasni da li je smanjena kolicina padavina u Kaliforniji sto je razlog za susu ili je povecana potrosnja pri istoj kolicini padavina.
[ Stefan Markic @ 02.05.2015. 14:19 ] @
Citat:
2012:predlazem da postavljac teme objasni da li je smanjena kolicina padavina u Kaliforniji sto je razlog za susu ili je povecana potrosnja pri istoj kolicini padavina.

Tema koju čitam ovih dana je 'California drought', to unesem u Google i krenem da češljam. Samo sam preveo.
Što se tvog pitanja tiče, spominje se i jedno i drugo (a i nešto treće, što ja neretko umem da svrstam pod teorije zavere).
[ 2012 @ 02.05.2015. 15:04 ] @
Citat:
Stefan Markic: Tema koju čitam ovih dana je 'California drought', to unesem u Google i krenem da češljam. Samo sam preveo.
Što se tvog pitanja tiče, spominje se i jedno i drugo (a i nešto treće, što ja neretko umem da svrstam pod teorije zavere).

Onda nam iznesi sledece podatke podatke:
- broj kisnih dana, prosek i odnos sa prosekom iz proslih godina
- kolicina padavina, prosek i odnos sa prosekom iz proslih godina
- prosecna vlaznost vazduha u kisnim danima ( sa prosecima kako sam gore naveo)
- prosecna vlaznost vazduha u ostalim danim ( sa prosecima kako sam gore naveo)

Potrosnja vode
- kolicina
- proseci
Geografske promene koje su nastale
Fortifikacijske promene koje su nastale

Ne dajes nkakve podatke ali si poceo da uvidjas teorije zavere.
[ plus_minus @ 02.05.2015. 15:56 ] @
[ Stefan Markic @ 02.05.2015. 18:12 ] @
Citat:
2012: iznesi sledece podatke:

Potrosnja vode
- kolicina
- proseci

Mogu da pokupim svaki link iz mog search historyja u poslednjih nedelju dana i da ih naređam ovde (mada, ima ih na desetine), pa ti lepo pokupi iz svakog članka sve što te zanima.
Ili jednostavno googlaj 'california drought', pa izdvoji par sati.

Citat:
2012:

Nijedan članak nisam ovde izneo, pa da za taj kažem da mislim da je u pitanju teorija zavere, niti ću. To ostaje za mene.
Temu sam otvorio jer me zanima, nakon svega što sam pročitao u poslednje vreme na ovu temu, da li samo ljudski faktor može biti uzrok ovolikih suša ili i priroda pored toga mora uzeti stvar u svoje ruke da bi došlo do ovoga.

[Ovu poruku je menjao Stefan Markic dana 02.05.2015. u 19:24 GMT+1]
[ branko tod @ 02.05.2015. 19:01 ] @
Neka prilagode cenu vode u istom odnosu cena- prihod
kao i u Srbiji, i nema suše, pošto će kubik biti min 15 $.
Pošto vodu ne mogu da otmu po svetu, kao naftu.
[ Aleksandar Đokić @ 02.05.2015. 19:10 ] @
Znaci i Kalifornija propade, propast.

U zadnjih ne znam koliko u medijima, i inace, se stalno govori o propasti necega, negde. Da li je to nacin da se ljudima potpuno zgadi ovaj vec dovoljno sumoran zivot, ne znam. Zagadjenje, susa, siromastvo, zemljotresi, poplave... franak raste, nesto tamo pada, zaduzenje (svih i generalno) nikad vece, svi duzni, svi tuzni, uslovi za ovo nikad gori, uslovi za ono nikad gori... mislim koji je fazon?
[ branko tod @ 02.05.2015. 19:11 ] @
Nema šanse, sada će Švarceneger da podeli šamare i sredi problem.
[ 2012 @ 02.05.2015. 22:19 ] @
Citat:
Stefan Markic:
Citat:
2012: iznesi sledece podatke:

Potrosnja vode
- kolicina
- proseci

Mogu da pokupim svaki link iz mog search historyja u poslednjih nedelju dana i da ih naređam ovde (mada, ima ih na desetine), pa ti lepo pokupi iz svakog članka sve što te zanima.
Ili jednostavno googlaj 'california drought', pa izdvoji par sati.

Citat:
2012:

Nijedan članak nisam ovde izneo, pa da za taj kažem da mislim da je u pitanju teorija zavere, niti ću. To ostaje za mene.
Temu sam otvorio jer me zanima, nakon svega što sam pročitao u poslednje vreme na ovu temu, da li samo ljudski faktor može biti uzrok ovolikih suša ili i priroda pored toga mora uzeti stvar u svoje ruke da bi došlo do ovoga.

[Ovu poruku je menjao Stefan Markic dana 02.05.2015. u 19:24 GMT+1]

Pitao sam te nesto elementarno. Mene ne interesuje problem nestasice vode u kaliforniji da bi sada proucavao uzroke i pravio analize.

Pitam te da li kolicina padavina manja u odnosu na prethodne godine, a potrosnja ostala ista ili je kolicina padavina ista, ali potrosnja povecana. Susa je kada nema padavina.
Ako je kolicina padavina ista, ali je potrosnja povecana onda je normalno da se zakljuci da je u pitanju ljudski faktor.
Ako je kolicina padavina manja od prosecnih onda trebo neko strucan da prouci i objasni zasto je doslo do smanjena padavina.
Ti nikako da nam objasnis sta se desilo.
[ 3way @ 03.05.2015. 08:04 ] @
Citat:
Aleksandar Đokić:
Znaci i Kalifornija propade, propast.

U zadnjih ne znam koliko u medijima, i inace, se stalno govori o propasti necega, negde. Da li je to nacin da se ljudima potpuno zgadi ovaj vec dovoljno sumoran zivot, ne znam. Zagadjenje, susa, siromastvo, zemljotresi, poplave... franak raste, nesto tamo pada, zaduzenje (svih i generalno) nikad vece, svi duzni, svi tuzni, uslovi za ovo nikad gori, uslovi za ono nikad gori... mislim koji je fazon?

Uplasenim i nervoznim covekom se mnogo lakse upravlja...
[ Java Beograd @ 03.05.2015. 08:32 ] @
Ma šta potrošnja, ovoono. HAARP. Šatro ga ugasili. Čim su objavili da su ga ugasili, meni je odmah bilo jasno da zapravo idu sa mnogo većom snagom. Pa jeste li videli snegove ove i prošle zime u Americi ? Pa jel to normalno ? Nije.
[ branko tod @ 03.05.2015. 12:27 ] @
Citat:
Java Beograd: Ma šta potrošnja, ovoono. HAARP. Šatro ga ugasili. Čim su objavili da su ga ugasili, meni je odmah bilo jasno da zapravo idu sa mnogo većom snagom. Pa jeste li videli snegove ove i prošle zime u Americi ? Pa jel to normalno ? Nije.

Ugasmi su ga oni, ali su Rusi uključili svoj anti rezonantni štit pa im se sve
vraća nazad. A treba puno vremena da se sve vrati jer je zemlja velika!
[ jovajovic100 @ 06.05.2015. 11:59 ] @
Citat:
2012:
Susa je kada nema padavina.

Suša je kada Amerikanac otvori slavinu , a u njoj nema vode .