[ Hltman @ 16.05.2015. 17:58 ] @
U dvoristu godinama imamo 2 velike tresnje koje uvek rode vrlo krupne plodove i bude bas dosta tresanja. Medjutim, 2014 godine, koja je bila dosta kisna godina, ona jeste rodila kao i prethodnih godina, medjutim plod je bio malo manji i uopste nije imao slatkocu, bio je skroz bezukusan. To smo pripisali kisnoj sezoni i nadali se da ce ove godine biti bolje. Kad ono medjutim, ove godine jos gore. Listovi su nekako sitni, krosnja koja je uvek bila toliko puna listova da nisi mogao kroz nju da vidis nista, sad je providna i nikakva. Plodova ima dosta ali su vrlo sitni i slabo sazrevaju. Da li je drvo odradilo svoje, da secem pa da sadim novu ili je to neki prelazni period? Takodje sam primetio da su se sve kajsije osusile kod mene i u komsiluku, kao da ih je sve redom neka bolest napala, drvece izugbilo svo lisce.
[ zica49 @ 16.05.2015. 23:25 ] @
Monilija bolest koja napada kostunicavo voce..
Prosla kisna sezona pogodovala razvoju..
[ drvlada75 @ 17.05.2015. 15:47 ] @
@Hitman, gde živiš?
Da nije žilogriz koji je prošlih godina poharao jug Srbije stigao i do tebe?
[ Lavlja_Jazbina @ 17.05.2015. 15:53 ] @
Da li prskas drvo sa nekom hemijom ?
[ Hltman @ 17.05.2015. 19:13 ] @
Citat:
zica49:
Monilija bolest koja napada kostunicavo voce..
Prosla kisna sezona pogodovala razvoju..


Hvala. Pretpostavljam da je sada vec kasno raditi bilo kakve tretmane. Jedino cu saseci suve grane, pa cu sledece godine poceti da tretiram drvo prskanjem u cvetnoj fazi, koliko sam procitao kako se treba boriti protiv monilije.

Citat:
drvlada75:
@Hitman, gde živiš?
Da nije žilogriz koji je prošlih godina poharao jug Srbije stigao i do tebe?


Vojvodina. Drvo nikada nicim nije prskano.
[ Java Beograd @ 17.05.2015. 19:30 ] @
Raspitaj se sledeće godine i o prskanju koje se radi u martu, pre pojave prvih listova.
Milim, lepo je to kad se kaže "nije prskano", ali ima to svoju cenu.
[ gigamg1 @ 17.05.2015. 20:36 ] @
Obavi jesenje plavo kupanje sa nekim preparatom na bazi bakra i onda još jednom pre kretanja vegetacije u proleće. To ti je što se tiče gljiva koje prezimljavaju.
U fazi početka cvetanja kada je otvoreno 10% tretiraj nekim preparatom protiv monilije i zatim u punom cvetu ali samo pred zalazak sunca (zbog pčela) i miran si. Posle precvetavanja prskaj nečim da zaštitiš list i to je to. Ima da rodi 100%.
[ vejin @ 29.06.2015. 19:56 ] @
Monilija trešnje zahteva pored uklanjanja zaraženih grana i uklanjanje zaraženih plodova. Javlja se u dve forme Monilia laxa gde se suše cvetovi i grančice, a i kao Monilia fructigena gde se pojavljuje trulež na plodovima.

Plodovi zaraženi sa monilijom ako ostanu blizu stabla preko zime u proleće su izvor zaraze, zato je poželjno njihovo uklanjanje. Grane koju treba odseći treba rezati na 30 - 40cm od mesta gde se suši, jer je bolest prodrla i u zdravi deo, ali nije ojačala i izazvala sušenje tog dela grane. Ali sledeće gonine se i to suši i zato se toliko više seče. Grane odneti iz voćnjaka i zapaliti.

[ Hltman @ 10.07.2015. 08:11 ] @
Evo ovako, trenutno je svo lisce opalo sa drveta, kao da je jesen, a pocela je smola izlaziti na dosta mesta. Da li drvetu ima spasa? Uklonio sam dosta grana, da li da prskam i sa cime pa da cekam prolece da vidim da li ce drvo preziveti?
[ vejin @ 10.07.2015. 09:07 ] @
Realno je malo verovatno da će se to desiti, ako je monilija izvaditi drvo i sve ostatke lišća plodova i grančica ukloniti što dalje sa tog mesta (preporuka je izneti iz voćnjaka i spaliti). Prilikom nabavke nove voćke videti da se nabavi sorta koja nije osetljiva na moniliju i videti na šta je nakalemljeno ( Na koju podlogu ). Jedino bi bilo zgodno da neko od voćara vidi konretno to stablo i kaže da li je monilija u pitanju. Ima tu još gomila plamenjača, paleši, truleži, pegavosti i rđa skoro za svaku voćku, ali rezultati su na kraju veoma slični.

Inače kad se seku grane koje su zaražene sa monilijom, to se radi na 40cm od mesta gde se grana počinje sušiti.