[ zica49 @ 23.05.2015. 10:09 ] @
Imam vocnjak od cetrdesetak autohtonih sorti jabuka,kruski i sljiva.
Strost oko nekih desetak godina i vrijeme kad se od autohtonih sorti ocekuje rod.
Sve lijepo ocvalo ponijelo i koseci travu pored jednog stabla jabuke vidim prasinu na tlu kao kao oni svrdlasi napadnu drvenu gradju.
Pregledom debla uocim da su unutar i da rade posao,na istom lisce nesto zaostalo i pitanje da li bi prezivjelo do kraja godine.
Pregledam sve i nadjem 5 stabala neka manje neka vise izbusena.
Automatski prskanje svega inseticidom kao preventivna mjera za ostalo.
Pitao strucnjake kazu imas tri mogucnosti jedan se zove motorna pila drugi rucna pila a treci insekticid ali kako doci do njih ako su duboko.
Nesto kontam i razmisljam o onim sprejevima za insekte koji djeluju eorobno ali oni bi sa debla ishlapili pre nego ista udje u te rupe i dohvati nametnike.
Rodila se ideja ne znam koliko je suluda i koji bi bio rezultat ali ona se satoji u obilatom prskanju debla nekakvim jakim insekticidom i omatanje istog strech folijom (ona bi trebala sprijeciti ispravanje insekticida u atmosferu).
Imam zastitno odijelo,imam masku i imam zelju da spasim ta debla.
Molio bi jos cije misljenje ima li ideja ikakvog smisla? Motornu pilu mogu uvjek upotrijebiti.
[att_img]
[ ctrl alt del @ 23.05.2015. 19:15 ] @
Stari stolarski i restauratorski recept za uništavanje štetočina u drvetu je da se u rupe injekcijom ubrizga po malo terpentina i potom rupa zatvori sa malo utisnutog pčelinjeg voska. Ne vidim zašto se ovo ne bi moglo primeniti i na živim stablima, naravno ako su rupe u dohvatu i ako ih nema milion. Umesto terpentina može se upotrebiti bilo koji insekticid.

Rupe mi izgledaju kao da su od Capnodis tenebrionis, pogledaj na guglu i potraži odrasle insekte u voćnjaku. Na kojoj su visini rupe?

[Ovu poruku je menjao ctrl alt del dana 23.05.2015. u 20:30 GMT+1]
[ mkaras @ 23.05.2015. 22:55 ] @
Kada sam kupio neki manji voćnjak (više je bila kao okućnica) pre par godina imao sam sličan problem. Pošto nisam neki stručnjak angažovao sam stručnjaka sa poljoprivrednog fakulteta. Rezultat svega toga je uništavanje oštećeih stabala pa i malo oko njih kao i zaštita preostalih insekticidom na koji su napasnici osetljivi. Nisam siguran ali mislim da je nešto prskano i po zemljištu da se ubiju larve. Od tada nemam sličnih problema na toj parceli.
Niko u mojoj blizini nije imao sličan problem pa nisam mogao da uporedim rešenja. Proveri sa nekim stručnjakom šta ti je raditi
[ zica49 @ 24.05.2015. 14:31 ] @
Tri komada cu morati iscupati i spaliti prevelik broj rupa da bi malo ikakvog smisla pokusati ubrizgati srestvo u svaku rupu,jer bi ga ono svakako osusilo.
Ddvije imaju po desetak rupa i to cu cim prestane kisa ubrizgati inekticid i zacepiti voskom.Na visini od metar jednostavno za dohvatiti.