[ dzerirajs @ 13.08.2015. 01:46 ] @
Pozdrav svima, Planiram ovih dana da počnem sa pokrivanjem terase gde će krovna konstrukcija, dimenzija 7m x 4,5m, biti izrađena od drvenih greda (10x8cm), podaščano i pokriveno crepom. Obzirom na širinu od 4,5m i opterećenje koje će postojati usled pokrivanja crepom, rešio sam da napravim rešetkasti nosač koje će na početku i kraju biti oslonjen na dva stuba i fiksiran šrafovima u zid kuće (deo terase je uvučen u kuću i sa dve bočne strane se nalazi zid). Rešetkasti nosač dužine 7m planiram da uradim od dva kutijasta profila 60x40x2mm koji su međusobno povezani profilima 20x40x2mm (zmija). I konačno pitanje... ne znam u kolikom stepenu dolazi do istezanja po dužini ovih kutijastih profila usled promena temperature (leto-zima), jer ako rešetkasti nosač uradim ''knap'' od zida do zida, da li može da se desi da profili ''rade'' po dužini usled promena temperature, i da li i koliki luft trebam da ostavim između nosača i zida? Kako bi bilo malo jasnije o čemu se radi, na brzinu sam u Paintu nacrtao kao to izgleda. Nadam se da razumete o čemu pričam. rešetkasti nosač Svaki savet je dobrodošao. |