[ Darko Nedeljković @ 12.10.2015. 15:15 ] @
http://bktvnews.com/revolucija...e-ni-jedan-jedini-dinar-video/ Nisam ukapirao u cemu je fora |
[ Darko Nedeljković @ 12.10.2015. 15:15 ] @
[ Lacika.1991 @ 12.10.2015. 15:23 ] @
ajde reci da se sprdaš molim te :D xD
a unutra ima mesta da uguraš i bateriju sa sve inverterom :D a što se tiče tog paljenja sa tom drkalicom iz upaljača,video si one priveske kad opiči varnica zasvetle :D ne znam kako se stručno u elektronici kaže ta vrsta prekidača..ali koliko ja vidim bude tu mesta unutra i za mali akumulator,inverter,za svašta nešto :D [Ovu poruku je menjao Lacika.1991 dana 12.10.2015. u 16:33 GMT+1] [ anon70939 @ 12.10.2015. 15:42 ] @
jbt, ja sam probao ovo isto i meni radi
[ etjen @ 12.10.2015. 16:12 ] @
dakle, stvarno...
Ko snima ove nebuloze? I čemu? [ gilopile @ 12.10.2015. 16:38 ] @
[ dusanboss @ 12.10.2015. 17:13 ] @
Daj Gile molim te. To prkosi zakonima fizike. Jedna varnica da pgrene cirkulaciju energije. Kako da ne ? koje energije ? Odakle ?
Vidim daj kabal umotan tako da bi moga da dobiješ E energiju ukoliko imaš promenljivo magnetno polje u blizini tog "namotaja" .Ukoliko ćeš da okrećeš pedale i stvaraš to magnetno polje onda je to na neki način besplatna energija ( a plus trenirš) Bez toga,samo sa opremom koja je prikazan na slici ,neće da radi. [ vladd @ 12.10.2015. 18:41 ] @
Ovo je mnogo bolje zamlacivanje za "zedne" besplatne energije i raznih "usteda", od "free energy magnetnih generatora..
Ima i strucno objasnjenje [ alasalas @ 12.10.2015. 19:21 ] @
Citat: dusanboss: Daj Gile molim te. To prkosi zakonima fizike. Jedna varnica da pgrene cirkulaciju energije. Kako da ne ? koje energije ? Odakle ? Vidim daj kabal umotan tako da bi moga da dobiješ E energiju ukoliko imaš promenljivo magnetno polje u blizini tog "namotaja" .Ukoliko ćeš da okrećeš pedale i stvaraš to magnetno polje onda je to na neki način besplatna energija ( a plus trenirš) Bez toga,samo sa opremom koja je prikazan na slici ,neće da radi. Ne razumem se toliko u zakone fizike ali kod mene TA pec + bojler rade bez problema uz pomoc ove metode... ;-) [ DiplomiraniDuduk @ 12.10.2015. 19:29 ] @
Ako se zanemari da je nemoguće - izvanredno! :-)
[ iculibrk @ 12.10.2015. 20:39 ] @
Jos ako se redno veze nekoliko produznih onda se ne mora koristiti struja iz mreze :))
[ Paunic91 @ 12.10.2015. 20:51 ] @
Uključi TA peć i bojler non stop da rade, i kad stigne račun za struju pokaži nam ovde koliko je besplatno :)))
[ zivojin322 @ 12.10.2015. 20:55 ] @
Citat: alasalas: Citat: dusanboss: Daj Gile molim te. To prkosi zakonima fizike. Jedna varnica da pgrene cirkulaciju energije. Kako da ne ? koje energije ? Odakle ? Vidim daj kabal umotan tako da bi moga da dobiješ E energiju ukoliko imaš promenljivo magnetno polje u blizini tog "namotaja" .Ukoliko ćeš da okrećeš pedale i stvaraš to magnetno polje onda je to na neki način besplatna energija ( a plus trenirš) Bez toga,samo sa opremom koja je prikazan na slici ,neće da radi. Ne razumem se toliko u zakone fizike ali kod mene TA pec + bojler rade bez problema uz pomoc ove metode... ;-) Pa ni tvoja Ta pec i bojler se ne razumeju u zakone fizike,zato i rade ;) a ako im lepo objasnis da je to nemoguce, da vidis kako ce odma prestati :) [ dusanboss @ 13.10.2015. 00:50 ] @
Energije ima svuda. I verovatno postoji način da se ona jeftino izkoristi. E sad tu stupaji na scenu famozne torije zavere. Da li bi energetski giganti dopustili da izgube doliki novac. Naravno da bi neko projekat tog tipa bio uspešan potreban su ogromna srestva. Jako malo je verovatno da će neko to uraditi u svojoj kućnoj radionici.
A kada se bolje pogleda besplatna energija svima bi za sobom povukla opasnu ekonomsku krizu. I to pravu, ne kao ove izvikane. (moje predpostavke) [ kaćunčica @ 13.10.2015. 05:22 ] @
Kad sam onomad videla ono što je gilopile okačio, baš sam htela da probam, ali mi se muž (ETŠ) tako slatko smejao, da sam se postidela. Inače, i klinci se jako lože na te ideje, zbog muzike i rasvete u prirodi. I? Šta je na kraju u pitanju? Test da li veruješ nauci ili ljudima? A, ruku na srce, ne znam ni nauku, a ne poznajem ni ljude (gilopile-ta i ostale koji kažu da to radi), pa ostaje samo da probam, pa ako radi - super, a ako ne radi, pokrijem se ušima i ne pričam da sam nasela.
[ gilopile @ 13.10.2015. 06:20 ] @
Sacekaj da muz ode na posao pa onda probaj :)
Ja kada sam video to na YT, nisam odmah probao. Sacekao sam da se kuca isprazni i kada sam ostao sam, probao i odusevio se kako radi. Kada sam ispricao drugarima, svi su otrcali da kupe produzne kablove, ali, nazalost, nema ih vise u prodaji. Navodno EPS sve pokup[ovao i spalio, tako da nam opet ostaje da koristimo njihovu struju :( A i upaljacima na megnet visestuko skocila cena.... Ono sto se kaze, sve lepo kratko traje... [ Java Beograd @ 13.10.2015. 07:08 ] @
Citat: CoyoteKG:jbt, ja sam probao ovo isto i meni radi Već koliko danas idem kod kineza da kupim još jedan produžni, ali sa više utičnica da ukopčam TV, DVD, risiver za kablovsku, bazu za fiksni telefon, muzičku liniju, i da mi ostane jedna prazna da mogu da utaknem punjač za mob. Ko ne veruje može da dođe kod mene na gajbu da vidi kako to sve radi ! [ Java Beograd @ 13.10.2015. 07:09 ] @
Šteta što nema produžnih kablova sa trofaznim utičnicama. Ekstra bi bilo da utaknem kablove od TA peći. Ili ću morati da TA peći prespojim da rade na monofaznu ...
[ dava @ 13.10.2015. 07:38 ] @
Citat: Paunic91: Uključi TA peć i bojler non stop da rade, i kad stigne račun za struju pokaži nam ovde koliko je besplatno :))) Pokazao bih ti ja račun ali sam se odjavio sa el. mreže, zašto bi plaćao račune, jednom uložiš u kablove i miran. Java, navodno se može dobiti i trofazna kombinacijom dva ili tri produžna. Nisam probao ali sam gledao čovjeka kad spaja onaj aparat za varenje. [ gilopile @ 13.10.2015. 08:28 ] @
^
Nije bas jednostavno dobiti trofaznu, ali je moguce. 3 kabla se umotaju kao parice u UTP kablu i ono sto je najbitnije treba sa 3 iskre istovremeno da se pecne masa da bi dobili 3 faze. Radi mi TA pec od 6KW bez problema. Pokusao sam i protocni bojler da prikopcam, ali nece, odmah izbaci, tako da sam njega ostavio na EPS dok ne nabavim jos koji produzni. Nadam se da ce neko da izmisli nesto prakticnije. [ vladd @ 13.10.2015. 09:40 ] @
Ne postoji "jeftina" energija.
Ta histerija jeftinoce je glavni problem, ali ne sa fizikom ili prirodnim resursima, vec u glavama. Planeta je zasnovana na ekonomiji i novcu, i prakticno je pravilo u energetici, da sto je izvor energije fizicki elementarniji, to je skuplja instalacija. Elementarna je energija vode, vetra, sunca, energija koja nastaje iz cepanja jezgra atoma. Energije sagorevanja su neefikasne i zagadjujuce. I gde se tu nalazi struja, koje su sanse da bde "jeftina", u kolicini koja je neiphodna. Kada jedno domacinstvo realno koristi megavate.. Neko ce sracunati, da "gresim", ali da sagledamo malo sire. Mali sebicni mozak krece da "racuna", kako ima tri sijalice, par kompjutera..neki bojler i rernu...ali sta je tu problem...KO ce da "napaja" doticne spravice, jnihovu upotrebnu vrednost.. svi posmatraju svoje kompjuterce koje ima 80-200W, mozda i triput vise, ali nekako mu je van pameti napajanje servera, mreza, koje omogucavaju recimo pristup fejsbuku sa pokucnih nekoliko desetiba w. Pa koliko energije treba da se proizvede, da bi se dotavila jednoj ringli od 2kW, na udaljenosti nekoliko desetimna km? Neophodno je izbiti ludilo "jeftinoce", i vratiti se pristojnosti, dzentlmenstvu, birati pristojnu i povoljnu cenu, i ne porediti struju sa kineskim gacama... Jednostavno, nema besplatnog rucka, nema jeftine struje... [ Java Beograd @ 13.10.2015. 10:15 ] @
Vlad, pročitaj pažljivo temu iz početka, i komentare starih forumaša.
[ dava @ 13.10.2015. 10:56 ] @
I bez trolovanja :)
Sad sam malo čitao o ovome. Ovo valjda ne radi sa istosmjernom strujom jer ona kao što joj ime kaže ide istim smjerom i brzo zatvori krug, dok kod naizmjenične elektroni idu čas tamo čas vamo pa nikada ne skontaju da je kabal spojen u krug. [ Java Beograd @ 13.10.2015. 11:12 ] @
Naravno. Taman dok struja dođe do jednog kraja, obrne joj se smer (zato što je naizmenična), pa onda krene u drugu stranu.
Poenta je samo izabrati kabl tačne dužine, da se smer obrne u momentu kad dođe do kraja kabla. Inače javlja se interferencija, "stojeći talasi" i sinusoide, i "cos Fi" i druge električne pojave naizmenične struje koje nisu poželjne. Mogu i da naštete raznim uređajima (elektronika i slično) ali ne i grejnim telima (bojler, grejalica). Kod elektromotora mogu da izazovu promenu smera okretanja, i naravno, promenu broja obrtaja. [ gilopile @ 13.10.2015. 11:24 ] @
Samo mi nije jasno otkud bas 220V 50HZ u kablu? Merio sam i nema odstupanja ni volt. EPS zna da zeza sto se toga tice, tako da jos jedan + za ovaj izum.
Da, to je to, dodje do jednog kraja, pa se vrati i zato ne dolazi do kratkog spoja, tzv. bumerang efekat. [ dava @ 13.10.2015. 12:07 ] @
Davno je Arhimed rekao: dajte mi dobar oslonac i dovoljno dugačku polugu i obiću svaka vrata (ili tako nekako)
A Teska: dajte mi tri produžna i napojiću čitav svet. Ali davno je prošlo vreme velikih velikana koji su bili spremni da unaprede čovječanstvo. [ iculibrk @ 13.10.2015. 12:22 ] @
U eps-u je prava pometnja. Od objavljivanja ovog videa potrosnja im je pala 40%. U Vladi kazu da ce u skupstinu uskoro zakon o zabrani uvoza, distribucije, prodaje i kupovine produznih kablova. Postojeci vlasnici produznih kablova ce imati rok od dve nedelje da ih predaju najblizoj PU. Masonerija koja pokrece sve drzave sveta je ovu tajnu odavno znala, pa je u svaki produzni ugradjen deo za samounistenje koji ce daljinski aktivirati posle isteka roka za predaju.
[ gilopile @ 13.10.2015. 13:19 ] @
Govorka se da ce EPS da snizi cenu KW/h za 70%.
[ dava @ 13.10.2015. 13:42 ] @
I treba, dosa je prodavao muda pod bu**ege.
[ gilopile @ 13.10.2015. 14:13 ] @
Tako je. Ma jeebo im pas m***r. Pre par godina mi isekose struju zbog manjka na racunu od 50-ak dinara. Katastrofa...3 dana sam bio bez struje jer je uhvatio vikend...
Dan pre nego su dosli da iskljuce, uplaceno 13.000 i nisam video da je ostalo jos tih 50-akRSD. Pokazao racun i nije im bilo dovoljno. Pitali, hoces to danas da izmiris u Somboru ( 35km od mene ) i necemo ti seci...? Reko sam ne mogu danas ni pod razno da stignem da odem i bagra mi isekla. 3 tepsije sa spremljenim pizza-ma, samo da ih ispecem, sam morao da bacim i to sam sa sve tepsijama ispred njih bacio. Uredan sam platisa, nikad nikakvih problema, opomena...Jednostavno tako se desilo da sam nagomilao par racuna, a opet uredno platio i eto...Uleteli kao da sam nekoga, nedaj Boze, ubio... [Ovu poruku je menjao gilopile dana 13.10.2015. u 15:26 GMT+1] [ dava @ 13.10.2015. 14:54 ] @
@gilopile žao mi je zbog tebe i tepsija, ali glavu gore, ne daj da te to slomi. Sad su ti problemi iza nas i EPS i dalekovodi i sječa i one njihove uniforme. Vjerovatno će velika većina ljudi i dalje koristiti usluge EPS-a, a ko im je kriv kad po čitav dan zjevaju po fejsu, a internet pun znanja gdje granice mogućeg i nemogućeg ne postoje.
Zahvalan sam ovom čovjeku od užarenog Sunca do zaleđene Evrope. [ iculibrk @ 13.10.2015. 14:55 ] @
Jedan komentar sa kurirovog sajta me je zapitao da li je i to velika zavera, jer izgleda da je to pusteno samo za male potrosace jer svuda se pominje upaljac a covek je isprobao i ovo i dobio mnogo vise struje:
"…ali nisam mogao da se zamajavam sa tolikim upaljačima – pa sam upotrebio induktorski/poljski telefon M-63 i trostepeni relej. Odvrnuo sam osigurače pod brojilom i štipaljkama se zakačio na škara klemu, zavrnuo induktor nekoliko puta, i evo imam napon 3 h 220 V/50 Hz već četvrti sat. Upalio sam sve potrošače po kući – a dovodni kablovi 5 h 16² dobro su se zagrejali pa ću morati malo da smanjim potrošnju iako je besplatna! Valjda su se zagrejali jer sam preterao kada sam trofaznim aparatom za elektrolučno zavarivanje 80 – 500 A zavarivao 3½ Zwölftel rudu od industrijskog kombajna za parobrodske trepne ø 350mm? Ni sam ne znam zašto sam to radio. Valjda da vidim koliko energije mogu da potrošim jednim zavrtanjem induktora? Još nisam ni blizu kraja!" Izvor: kurir Znaci prvo na oglase po poljski telefon, samo brzo jer posle ovoga mislim da ce im cena skociti. [ zica49 @ 13.10.2015. 15:16 ] @
Odusevljen sam "Pozitivnom energijom" :)
[ SlobaBgd @ 13.10.2015. 15:27 ] @
A je l' može češki telefon, nemam poljski pri ruci a ni upaljač nemam, prevario me neki lik jutros na ulici, k'o fol tražio da zapali i otrčao sa upaljačem! Kakvih ljudi ima...
[ dusanboss @ 13.10.2015. 17:04 ] @
Citat: Ne postoji "jeftina" energija. Slažem se delimično. Problem sa energijom koju danas kristimo nije sto je ona skupa ekonomski. Taj faktor će verovatno biti uvek prisutan. Problem je što druga cena koju plaćamo. Uništavamo planetu i crpimo neobnovljive resurse. Moj favorit je nuklearna energija (dok ne nadjemo nešto bolje.) Teoretski jezgro svakog atoma (sem vodonika) može da se pocepa i da se pri tom dobiju velike količine energije. Mi samo uspeli sa cepanjem samo rdiokativnih elemenata efikasno (više energije izlazi iz sistema nego što ulazi). Problem je naravno radio aktivni otpad. Navodno se mnogo radi na nuklearnoj fuziji (spajanju dva atoma vodonika pri čemu se oslobadja energija,ist proces sedešava u suncu). Kada bi se ozbiljna sredstva uložila u ovo mislim da bi vrlo brzo rezultiralo uspehom. A-bomba je jako brzo napravljena ali su sredstva bila praktično ne ograničena. Do se neki napredak ne napravi imamo kablobe i upaljače . [ vladd @ 13.10.2015. 19:17 ] @
Citat: Java Beograd: Vlad, pročitaj pažljivo temu iz početka, i komentare starih forumaša. Mene samo nervira termin, naravno zloupotrebljen i od opterecenih i od prevaranata-"jeftin".. Ja sam za to da nesto racionalno kosta, ali sve ima svoju cenu, termin jeftino je vec postao sociopatoloski. [ iculibrk @ 13.10.2015. 19:55 ] @
Citat: SlobaBgd: A je l' može češki telefon, nemam poljski pri ruci a ni upaljač nemam, prevario me neki lik jutros na ulici, k'o fol tražio da zapali i otrčao sa upaljačem! Kakvih ljudi ima... Moze ceski, ali iz doba Cehoslovacke i da je kupljen za dve červene. A taj sto ti oteo upaljac to je pitomac globalisticke masonerije, da je bio na kremen vratio bi ti ga. Tako da cuvajte svoje upaljace na magnet, neprijatelj vreba iz svakog haustora. [ Java Beograd @ 13.10.2015. 20:18 ] @
Polako ljudi. Ako poljski telefon nije iz poljske, da li je češki telefon iz češke ?
[ gilopile @ 13.10.2015. 20:34 ] @
Citat: dava: Zahvalan sam ovom čovjeku od užarenog Sunca do zaleđene Evrope. Zahvalan sam od klevke do groba! [ alasalas @ 13.10.2015. 22:12 ] @
Citat: Java Beograd: Polako ljudi. Ako poljski telefon nije iz poljske, da li je češki telefon iz češke ? Zavisi, ako ima spoljasnju antenu onda moze da sluzi i za ceskanje... Btw, sto se tice dobijanja energija pored metode iz prve poruke ja koristim i jos ovo sa linka... Laptop Self Charger [ Sarastro @ 14.10.2015. 06:15 ] @
Citat: dava: Sad sam malo čitao o ovome. Ovo valjda ne radi sa istosmjernom strujom jer ona kao što joj ime kaže ide istim smjerom i brzo zatvori krug, dok kod naizmjenične elektroni idu čas tamo čas vamo pa nikada ne skontaju da je kabal spojen u krug. Meni sa jednosmernom radi ovaj Nature power sistem za punjenje laptopa, a nisam se setio ovoga sa brtanjem elektrona, moracu da probam cim nabavim produzne. [ gilopile @ 14.10.2015. 06:41 ] @
Probao sam taj USB self charge kabel i kod mene ne radi :( Za 50% mi samo produzi trajanje baterije....
Gde gresim? Mozda da napravim regulator 5V 500mA na 19.2 4A, jer mi je punjac od toliko? [ zica49 @ 14.10.2015. 06:56 ] @
Ne koristis ga najvjerovatnije pravilno.Ustekan u laptot mora ici prema gore da "eleketroni u slobodnom padu" mogu posteno nafilat bateriju! Bilo bi idealno da imas onaj od 3 metra a moze i USB repetitor.Dignes ga kat pa vratis tad ima da napuni laptop sad pa sad.
[ jovajovic100 @ 14.10.2015. 11:18 ] @
Završio u zatvoru jer je napravio mašinu na vodu [ 2012 @ 14.10.2015. 13:02 ] @
Kako ste poceli vi cete nadmasiti i Boru Radara sto se tice ustede, genijalnosti i ekonomicnosti pronalaska/inovacije (Bora do samog kraja nije bio na cisto da li ima inovaciju ili pronalazak), ne znam kako vi gledate na svoj proizvod, da li je to pronalazak ili inovacija.
[ gilopile @ 14.10.2015. 13:26 ] @
Bora je samo u jednom pogresio, a to je da je trebao taj famozni bojler da skopca na jedan od ovih produznih koji daju potpuno besplatnu struju, pa kada se uzme u obzir i to da njegov bojler ne mesa sa hladnom vodom, dobije jos besplatniju energiju.
No, covek se uci dok je ziv. [ Miroslav Jeftić @ 14.10.2015. 13:26 ] @
Citat: jovajovic100: Završio u zatvoru jer je napravio mašinu na vodu Preciznije, zbog prevare investitora [ 2012 @ 14.10.2015. 14:24 ] @
Citat: gilopile: Bora je samo u jednom pogresio, a to je da je trebao taj famozni bojler da skopca na jedan od ovih produznih koji daju potpuno besplatnu struju, pa kada se uzme u obzir i to da njegov bojler ne mesa sa hladnom vodom, dobije jos besplatniju energiju. No, covek se uci dok je ziv. iz ovoga proizlazi da se savrsenstvo postize samo ako se Borin Bojler poveze na vas produzni. Jednostavno nema druge nego da zovete Boru nazad i da njegov Bojler uparite sa vasim izumom. Svaka cast vama, ali bez Bore ne mozete na svetsko trziste. [ dusanboss @ 14.10.2015. 15:40 ] @
Jel može neko da okači link za gde famozni Bora Radar piše o svom bojleru.
[ zica49 @ 14.10.2015. 15:41 ] @
Mudro si primjetio :)
U produzni bi Bora mogao ustekati isovremeno bojler i onaj famozni mikrotalasni unistavac korova. [ 2012 @ 14.10.2015. 17:00 ] @
Citat: zica49: Mudro si primjetio :) U produzni bi Bora mogao ustekati isovremeno bojler i onaj famozni mikrotalasni unistavac korova. Nemoj da spominjes mikrotalasni unistavac korova, tu je ostalo nerazjasnjeno kakva je uloga Vladda u tom poslu. Jedva smo to nekao izgurali na zadovoljstvo naseg druga Vladda, nemoj da ga podsecas na te mucne dane. [ Lacika.1991 @ 14.10.2015. 17:07 ] @
afera "vladd,bora i institut za fiziku"
[ 2012 @ 14.10.2015. 17:14 ] @
Citat: Lacika.1991: afera "vladd,bora i institut za fiziku" e to, da li se secas te price? secas se kad je Bora napado Vladda da mu je ukrao gajtan od uredjaja dok je Bora sa nekim direktorom gledao u reku. [ Lacika.1991 @ 14.10.2015. 17:36 ] @
kako da se ne sećam...još mi one ključne reči zvone u glavi.
-magnetron -institut -revolucionarno -gajtan -pokojni profesor. [ dusanboss @ 14.10.2015. 23:28 ] @
Taj Bora je izgleda legenda na ovom forumu. Jel zna neko šta se desilo sa njime ?
[ 2012 @ 15.10.2015. 00:22 ] @
Citat: dusanboss: Taj Bora je izgleda legenda na ovom forumu. Jel zna neko šta se desilo sa njime ? Prica o Bori Radaru je kao prica o Vasi Ladackom. Neki su se kleli da su videli kako mu je eksplodirao bojler i oduvao ga i nisu mogli vise da ga nadju. Neki tvrde da su videli kako ga je Vladd zadavio gajtanom koje je vec spomenut, a koji je bio predmet pravog rata izmedju njih. Ima i onih koji tvrde da ga je ozacio njegov susper-sonicni unistivac korova i da mu nije bilo spasa. Ja sam ipak na misljenju da mu je karijeru okoncao Dimkovic ili neko slican njemu, mada pre ce biti da je Bora nestao kad je nestao onaj deo foruma o super glupostima ULTRA MAD ZONA ili kako se vec zvao [ niki212 @ 15.10.2015. 09:16 ] @
Citat: 2012: . Ja sam ipak na misljenju da mu je karijeru okoncao Dimkovic ili neko slican njemu, mada pre ce biti da je Bora nestao kad je nestao onaj deo foruma o super glupostima ULTRA MAD ZONA ili kako se vec zvao kako si ti preživio to brisanje [ Darko Nedeljković @ 15.10.2015. 12:19 ] @
Citat: dusanboss: Taj Bora je izgleda legenda na ovom forumu. Jel zna neko šta se desilo sa njime ? Pravo je pitanje da li je Bora Radar prava ili lazna legenda, tj Borisav Krajcinovic postoji kao fizicko lice ali nije jasno da li je ikada posetiio ovaj forum ili je neko malo probao da se bavi trol glumom. Bio je nekako previse lud i senilan za jednog ludog senilnog starca. [ vladd @ 15.10.2015. 14:45 ] @
To je bila saga o jednom dokazanom saneru i prevarantu, posto nismo ozbiljna drzava, takvi ne zavrsavaju u institucijama za izolaciju.
Kao npr onaj izumitelj vodenog motora koji je izvarao investitora(coveka dobre volje da investira u nesto sto lici na doprinos covecanstvu). NAzalost, sve potice od doticne, razvijene patologije, "jeftine energije", energije ni iz cega i sl.. Naravno, postoje razni tipovi prevaranata, nazalost mnogo vise vrsta od vrsta same energije, i svaki pokusava da nadje svoje mesto u "lancu ishrane". Doticni "energetski" prevaranti su mi nekako najbenigniji, mada ne verujem da medju njima ima entuzijasta, (entuzijasti prvo izuce oblast, pa ustanove mogucnosti), ali su mnogo stetniji(i meni licno ogavniji) prevaranti koji se bave nadrilekarstvom i zloupotrebama ocaja teskih bolesnika... [ 2012 @ 15.10.2015. 15:30 ] @
Citat: NAzalost, sve potice od doticne, razvijene patologije, "jeftine energije", energije ni iz cega i sl.. @vladd Znas kako to ide u realnom svetu, sta god ljudi stvorili, sto god izmislili ili organizovali uvek, ali bas uvek ce se pojaviti grupa ili pojedinci koji su halapljivi i koji bi hteli jos, ako je moguce za dzabe. Ta halapljivost je duboko upisana u kod ljudske vrste, normalno da je moguce da se obrazovanjem halapljivost "primiri" i dovede u razmuljive okvire, ali ipak svako malo smo svedoci ljudske halapljivosti, u kontekstu toga je i zelja da se dobije energija ni iz cega. Ali, znas kako se kaze: Kad god neko pokusa da za nisto dobije nesto, po pravilu plati nesto a ne dobije nista. [ vladd @ 15.10.2015. 16:15 ] @
Da se razumemo, ne sporim ja ni halapljivost, ni ambiciju, ni lose ni dobre osobine, sve je to normalno na neki nacin, i deo ljudskog bica. Ono sto jesustina je kontrolisanje sopstvenih nagona, u ovom slucaju kontrolisanje alavosti.
Cinjenica je da smo ekonomska planeta, i da nas razni cucaju sa cenama kojecega, nesto vredi neke pare, a nesto bogami i ne vredi. I to je opsta manipulacija, negde dozvoljena, a negde limitirana. I kada se prica o jeftinim energijama, to je specificna verzija, i kolicine, i upotrebljivosti i ekonomske opravdanosti. Postoje izvori nize cene, i izvori vise cene..i tu nema previse odstupanja. [ Darko Nedeljković @ 15.10.2015. 17:27 ] @
Pa ne znam bas, od velikog praska pa na ovamo energija je uglavnom bila besplatna, a tek tokom poslednjih 0,001% vremena su se ljudi setili da je naplacuju jedni od drugih. Dakle 99,999% vremena je sva energija u svemiru bila potpuno besplatna i to nikom nije smetalo
Cak i danas u 21. veku sa naplacivanjem se nije daleko odmaklo - 99% energije na planeti greje i svetli besplatno, a nauka je nasla nacina da tek 1% prodaje. [ plus_minus @ 15.10.2015. 17:45 ] @
Mi smo kao rasa, najpametnjii na ovoj "ekonomskoj" planeti i u čitavom kosmosu međ' ostalim "ne-ekonomskim" galaksijama i planetama. Jedini plaćamo da živimo. Svi ostali - ne. I žive.
[ 2012 @ 15.10.2015. 20:02 ] @
Citat: Darko Nedeljković: Pa ne znam bas, od velikog praska pa na ovamo energija je uglavnom bila besplatna, a tek tokom poslednjih 0,001% vremena su se ljudi setili da je naplacuju jedni od drugih. Dakle 99,999% vremena je sva energija u svemiru bila potpuno besplatna i to nikom nije smetalo :D Cak i danas u 21. veku sa naplacivanjem se nije daleko odmaklo - 99% energije na planeti greje i svetli besplatno, a nauka je nasla nacina da tek 1% prodaje. Pa znas kako, ako je trebalo toliko vremena da se sete da prodaju 1%, onda je normalno da treba jos vremena dok se sete/setimo kako da prodaju/prodamo jos neki procenat. Medjutim sad se radi na necem sofisticiranijem. Ljudima se objasnjava kako manje da trose, a skuplje da placaju, polako se privikavamo na to da ne bi burno reagovali i da ne bi videli poentu price. [ Nj_13 @ 15.10.2015. 22:49 ] @
Ne plaća se energija već pravo da upravljaš sa njom.Naprimjer ljeti plaćamo iznajmljeni suncobran na moru da bi spriječili energiji sunca da nam proključa glava.Niko nije lud da ti da u ruke opremu za upravljanje energijom za badava.
[ iculibrk @ 16.10.2015. 00:49 ] @
Zanimljivo je to sto pricate, ali:
"Mnogi cenjeni fizičari govorili su da to ne mogu da podnesu - jednim delom zato što se radilo o omalovažavanju nauke, ali uglavnom zbog toga što ih nisu pozivali na takve žurke. Druga stvar koju nisu mogli da podnesu bio je večiti neuspeh u pokušajima da konstruišu mašinu koja bi mogla da generiše polje beskonačne neverovatnoće i na kraju su namrgođeno obznanili da je takva mašina doslovce nemoguća. A onda, neki student, kojeg su ostavili da počisti laboratoriju nakon izuzetno neuspele žurke, počeo je ovako da razmišlja: "Ukoliko je takva mašina praktično neostvarljiva, onda njeno postojanje mora imati konačnu neverovatnoću. Znači, da bi se napravila treba samo precizno izračunati koliko je neverovatna, ubaciti taj broj u generator konačne neverovatnoće, dodati šoljicu vrelog čaja?...i uključiti je!"" Ko ne zna o cemu pricam, rec je o pogonu beskonacne neverovatnoce savremenu metodu prelazenja ogromnih medjuzvezdanih rastojanja za puki nulti deo sekunde, bez sve one mucne petljavine oko hipersvemira. [ vladd @ 16.10.2015. 06:50 ] @
Zapravo je odlican zakljucak da se naplacuje pravo na manipulaciju energijom. Ili sama mogucnost manipulacije energijom.
Samo po toj, realnoj logici, naplacivala bi se i energija "ni iz cega", da je moguca..prema tome, ne bi bila jeftina [ dusanboss @ 16.10.2015. 08:47 ] @
Energija je besplatna (na primer energija sunca,niko ti nebrani da je koristiš) , naplaćuju se nečini transformacije te u nama korisnu 220v e. energiju ili neko gorivo.
Litra sirove nafte ferujem da vredi jako malo dok je u zemlji. Dok se izvadi,preradi preveze, to je formira najveći deo cene. [ dusanboss @ 16.10.2015. 08:53 ] @
Citat: iculibrk: Zanimljivo je to sto pricate, ali: "Mnogi cenjeni fizičari govorili su da to ne mogu da podnesu - jednim delom zato što se radilo o omalovažavanju nauke, ali uglavnom zbog toga što ih nisu pozivali na takve žurke. Druga stvar koju nisu mogli da podnesu bio je večiti neuspeh u pokušajima da konstruišu mašinu koja bi mogla da generiše polje beskonačne neverovatnoće i na kraju su namrgođeno obznanili da je takva mašina doslovce nemoguća. A onda, neki student, kojeg su ostavili da počisti laboratoriju nakon izuzetno neuspele žurke, počeo je ovako da razmišlja: "Ukoliko je takva mašina praktično neostvarljiva, onda njeno postojanje mora imati konačnu neverovatnoću. Znači, da bi se napravila treba samo precizno izračunati koliko je neverovatna, ubaciti taj broj u generator konačne neverovatnoće, dodati šoljicu vrelog čaja?...i uključiti je!"" Ko ne zna o cemu pricam, rec je o pogonu beskonacne neverovatnoce savremenu metodu prelazenja ogromnih medjuzvezdanih rastojanja za puki nulti deo sekunde, bez sve one mucne petljavine oko hipersvemira. Jesma delom bosanac ali, mislim da to nema mnogo sa tim što nisam skapirao šta si hteo da kažeš. Odakle je ova citatat? Ako je filozofski onda donekle razumem šta je pisac hteo da kaže, ako je vezano za fiziku onda je besmislica. [ djoka_l @ 16.10.2015. 09:02 ] @
[ iculibrk @ 16.10.2015. 09:09 ] @
"Autostoperski vodic kroz galaksiju" - Daglas Adams, mnogo poucna knjiga. Kupi je sto pre i procitaj, jer kada dodju Vogoni ... :)
[ djoka_l @ 16.10.2015. 16:36 ] @
Citat: plus_minus: Mi smo kao rasa, najpametnjii na ovoj "ekonomskoj" planeti i u čitavom kosmosu međ' ostalim "ne-ekonomskim" galaksijama i planetama. Jedini plaćamo da živimo. Svi ostali - ne. I žive. Evo, oni ne plaćaju da žive, ali pre nego što im se pridružiš seti se da se svako živo biće bori za opstanak (i energiju). Ako ti je to ideal (slika gore), prodaj kompjuter, nakurnjak na sebe pa idi da loviš i skupljaš bobice, da vidiš koliko će te to koštati. [ plus_minus @ 16.10.2015. 17:39 ] @
Pa pazi, ja i ti u opkladu da je bilo koji od ovih sa slike, 2 puta inteligentniji i zdraviji i srećniji od tebe i mene zajedno. Ideal mi je pre svega život iz Zvezdanih staza (čudi me kako ti to ne pade na pamet.. nešto slično tome).
Ja tamo nisam čuo da bilo ko pominje kojekakve valute i ostale p. materine u paketu. Quant. Easing, itd. Možda neki vid ekonomije ili trgovine sa ozloglašenom rasom koja ima lošu reputaciju, pa neki resors, za resors zarad očuvanja mirne distance, itd. A da sam rođen u plemenu odakle su i ovi, pa ja bi se pokidao od smeha svaki put kada bih video sliku povijenog humaniodnog pavijana za računarom. Ili majmuna u sakou. Što se tiče opstanka, nismo li mi vladajuća kojeg qrca rasa? A? Šta mi ima da se više borimo za opstanak, jel' da? Opstali smo, sad treba da tavorimo, valjda. Mislim, tako to ide .. međutim, sve dok se svest ne proširi kod svakog do te mere da hebeni, štrokavi, prepun bakterija i satanističkih simbola papir, jeste samo nepotrebno breme, jalova posla na ovoj planeti zemlji. Zapitaj se, đoko, da li svaki dobar i aktivni, zapošljeni elektrotehničar energetike jeste izabrao da se baš time bavi jer ga to interesuje, voli to da radi ili - uvek i uvek - samo zbog novca? Uzmi bilo koju struku za primer, pa dobro razmisli, nadam se da je moje pitanje bilo jasno. [ Ivan Dimkovic @ 16.10.2015. 18:36 ] @
Citat: plus_minus A da sam rođen u plemenu odakle su i ovi, pa ja bi se pokidao od smeha svaki put kada bih video sliku povijenog humaniodnog pavijana za računarom. Ili majmuna u sakou. I tako dok se kidas od smeha, kad dodje sledeca nepogoda izgine ti pola porodice, a mozda i cela. Onda ces da krenes da places i da se mozda molis nekom bicu koje mislis da je poslalo munje i gromove i poplavu da te omasi i sledeci put. Dok ti povijeni humanoidni pavijani imaju krov nad glavom, neka tamo smesna sokocala zvana brane, vodovode, kanalizacije, prevozna sredstva, antibiotike i jos milion drugih stvari, svaka od kojih cini razliku izmedju zivota i smrti u za nas sada banalnim situacijama za koje druzina iz plemena mora da se moli velikom manituuu da ih spasi. Meni je licno ipak draze sto sam u timu povijenih humanoidnih pavijana nego u timu nekih primitivnih plemena sa nakurnjacima, ako ni zbog cega drugog a ono zbog toga sto ne moram da se molim manituu da me ne ubije jace nevreme ili neka zivotinja, vec ja mogu da odem kad mi dune u supermarket i pojedem tu zivotinju umesto da se zentam da ona mene ne ubije na putu do kuce. Na duze staze, nesto me to cini daleko srecnijim nego da mi srecu diktira vremenska prognoza. Uzgred, ako vec ides u tom smeru, cenim da je jos bolje nekoj amebi, nju verovatno ne moze da unesreci ni vremenska nepogoda. Mislim treba igrati sigurno, i jedan neuron moze biti pogresan neuron. [ plus_minus @ 16.10.2015. 19:13 ] @
Bre, ako niste primetili, eno tamo iza njih na slici i dvojice koji imaju nešto na sebi. Jedan majicu na bratele, a drugi sa kratkim rukavima. Što se tiče nepogoda, njima super kad rokne kiša. Ako mu se polomi zid od bambusa, obložen glinom, šta ga/ih briga? Čim prođe kiša, 2 -3 sata i eto ti nove konstrukcije. Dok si rek'o kex. Puca njima ono u `duvaljkama` za tonbe i ciglu. Odelje par drveta sa malo oštrijim kamenom, zaveže i upregne dovoljno dobro da stoji uspravno, nataloži lišće formata a2 na vrh i krene da traži šta će da prca. E, a kad im dođe civilizovani englezijanski orangutan, pa reši da istestira neki `prirodni` virus iz domaće laboratorije, onako usput, to onda zaista bude nepogoda, ali, odlično za gledaoce cnn/bbc-a i čitače `Daily čegagod`, ruku na srce. Nas ne ubijaju lavovi i kojekakve zveri (a čisto sumnjam da i te zveri napadaju bez bilo kakvog razloga. Lavovi i ostale zubate mačke predatori napadaju uglavnom ono što im se nađe na `zapišanoj` teritoriji) ali nas zato satiru rak, dugoročne posledice demokratskih bombi sa osriomašenim uranijumom, inače čist vazduh u urbanim delovima neponovljivo razvijene civilizacije, loša hrana iz kontejnera, stres prouzrokovan bankarskim institucijama koje imaju za cilj da olakšaju život čoveka, itd. itd... Ponavljam, meni na kraj pameti nisu bili ni bušmani niti bilo koji drugi domoroci sa nakurnjacima, to je đokin domen fantazije. Ja sam nekako bio dužan da mu odgovorim. Ja se i dalje ložim na Odiseju u svemiru i tako to.
U svakom slučaju, kad je čovek ~izmislio~ vatru, munje su sevale. Elektricitet je postojao. Kada je ~izmislio~ čelik, elektricitet nije prestajao da postoji. E, a kada je ~izmislio~ i elektricitet, onda je skontao da slaba/jača nuklearna energija - postoji odavno. I onda taj ko je to ~izmislio~, omogućio zapravo, uz pomoć dušebrižničkih institucija, to je samo njegovo, ma, cela planeta je njegova. Ko hoće da napreduje i da bude oličenje progresivnog napretka - da plati! - jer pravila očigledne prevare moraju da se poštuju. [ Trick__Fix @ 16.10.2015. 19:19 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: I tako dok se kidas od smeha, kad dodje sledeca nepogoda izgine ti pola porodice, a mozda i cela. Kad si već tako pun pozitivne Energije ,( Šta ti bi večeras ? Došao račun za Internet sa " No Cost" krajem :-) ) ...el mogu da Te pitam nešto "između redova" -ako mogne naravno ? Citat: Ivan Dimkovic: Mislim treba igrati sigurno, i jedan neuron moze biti pogresan neuron. Naravno... Sve je u igri, ozbiljno, pOz [ gilopile @ 16.10.2015. 19:22 ] @
Citat: Odelje par drveta sa malo oštrijim kamenom, zaveže i upregne dovoljno dobro da stoji uspravno, nataloži lišće formata a2 na vrh i krene da traži šta će da prca. Jel skidaju nakurnjake kad prcaju? [ Trick__Fix @ 16.10.2015. 19:32 ] @
Citat: gilopile: Jel skidaju nakurnjake kad prcaju? Nemoj tako vulgarno/direktno , nisi Ti 2012 On jedini tako mlati "u bez Veze" [ plus_minus @ 16.10.2015. 19:32 ] @
@gilopile
Ne znam, ali, vrlo moguće da ovi iz google street view-a znaju. A možda i đoka_l zna.. @Trick__Fix Nije, on se izgleda malo napio. A i stavio je pravu ikonicu uz pitanje. [ Darko Nedeljković @ 16.10.2015. 19:34 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: I tako dok se kidas od smeha, kad dodje sledeca nepogoda izgine ti pola porodice, a mozda i cela. Jok Dimkovicu, skroz si promasio ovoga puta - kad zivis u tom plemenu onda napravis 20 dece sa ciljem da jedno, dvoje ili troje najjacih, najpametnijih i najsrecnijih dozivi da produzi vrstu. Za ostalih 17-18-19 uopste ne zalis kad im se nesto desi jer je to od pocetka bio deo plana. U civilizaciji ljudi potrose celu porodicnu ustedjevinu kad im se rodi dete sa ozbiljnijim zdravstvenim problemom i jos iskukaju nekada i milione od drugih, a u dzungli toga nema, kad pogine neko to je isto kao da tebi, lupam, aviokompanija zagubi prtljag. Opsujes par puta i guras dalje. [ Trick__Fix @ 16.10.2015. 19:45 ] @
Citat: Darko Nedeljković: Jok Dimkovicu, ....kad zivis u tom plemenu onda napravis 20 dece sa ciljem da jedno, dvoje ili troje najjacih, najpametnijih i najsrecnijih dozivi da produzi vrstu. Za ostalih 17-18-19 uopste ne zalis kad im se nesto desi jer je to od pocetka bio deo plana. B R A V O ! pOz [ 2012 @ 16.10.2015. 19:58 ] @
Citat: Darko Nedeljković: Citat: Ivan Dimkovic: I tako dok se kidas od smeha, kad dodje sledeca nepogoda izgine ti pola porodice, a mozda i cela. Jok Dimkovicu, skroz si promasio ovoga puta - kad zivis u tom plemenu onda napravis 20 dece sa ciljem da jedno, dvoje ili troje najjacih, najpametnijih i najsrecnijih dozivi da produzi vrstu. Za ostalih 17-18-19 uopste ne zalis kad im se nesto desi jer je to od pocetka bio deo plana. U civilizaciji ljudi potrose celu porodicnu ustedjevinu kad im se rodi dete sa ozbiljnijim zdravstvenim problemom i jos iskukaju nekada i milione od drugih, a u dzungli toga nema, kad pogine neko to je isto kao da tebi, lupam, aviokompanija zagubi prtljag. Opsujes par puta i guras dalje. Uvek sam se pitao zasto se ne prabacis iz civilizacije medju plemenima u dzungli. Po komentarima bi se reklo da si pametnije i da si daleko od ove dvojice koji nemaju sposobnost zdravorazumskog razmisljanja, tako da nemoj da pricas price koje ne drze vodu. [ 2012 @ 16.10.2015. 20:07 ] @
Uocio sam jednu pojavu, pa me interesuje da li se radi o uticaju besplatne energije ili su prste umesali indijanci sa nakurnjacima.
[ Trick__Fix @ 16.10.2015. 20:19 ] @
Ne razumem o čemu pokušavaš ?
ali da bacaš energiju ---Bacaš, Totalno bez veze... Nemaš ni " Ič " potrebu za tim, aj se malo čuvaj za manje pametne stvari,---ako misliš da ubacuješ "klipove u točkove" ide ti od ruke.... [ 2012 @ 16.10.2015. 20:37 ] @
Bolje nam objasni kako nastaje pojava/fenomen koji sam primetio? Verujem da ima jos dosta diskutanata koji ne mogu da razumeju o cemu se radi?
[ Darko Nedeljković @ 16.10.2015. 22:03 ] @
Citat: 2012: Uvek sam se pitao zasto se ne prabacis iz civilizacije medju plemenima u dzungli. Po komentarima bi se reklo da si pametnije i da si daleko od ove dvojice koji nemaju sposobnost zdravorazumskog razmisljanja, tako da nemoj da pricas price koje ne drze vodu. Neka me neko ispravi ako gresim, ali ja sam verovatno jedini od diskutanata koji je ikada sedeo i razgovarao sa ljudozderima, tako da ovo sto je gore napisano potpisujem kao tacno. Ako te jos nesto interesuje na tu temu imas ovde link iz novina pa citaj: Gost izdaleka: MOJE, TVOJE, NJEGOVO NE POSTOJI [ plus_minus @ 16.10.2015. 22:25 ] @
Citat: DA LI JE ZA ČOVEKA IZ DŽUNGLE TEŠKO DA KORISTI SAVREMENE TEHNOLOGIJE? Ne, uopšte nije. Ja u životu nisam išao ni jedan dan u školu, ali nakon što sam naučio da čitam i pišem svidelo mi se da stičem nova znanja, tako da sam naučio da vozim i popravljam sve vrste vozila, da koristim kompjutere i popravljam elektroniku, da govorim 7 jezika, postao sam majstor za gotovo sve građevinske radove i stekao sam još gomilu drugih znanja . Svakoga dana provodim nekoliko časova čitajući knjige. Verujem da sam ih pročitao mnogo više od prosečnog civilizovanog čoveka. Lepo kažem ja. Bez obzira što nikada nisam imao direktan kontakt sa ljudožderima. [ dusanboss @ 17.10.2015. 00:40 ] @
Citat: djoka_l: Citat: plus_minus: Mi smo kao rasa, najpametnjii na ovoj "ekonomskoj" planeti i u čitavom kosmosu međ' ostalim "ne-ekonomskim" galaksijama i planetama. Jedini plaćamo da živimo. Svi ostali - ne. I žive. Evo, oni ne plaćaju da žive, ali pre nego što im se pridružiš seti se da se svako živo biće bori za opstanak (i energiju). Ako ti je to ideal (slika gore), prodaj kompjuter, nakurnjak na sebe pa idi da loviš i skupljaš bobice, da vidiš koliko će te to koštati. Off topic ali, stvarno me zanima na koji način se bira veličina nakurnjaka u plemenu. Ako neko ima bliže informacije [ Darko Nedeljković @ 17.10.2015. 01:03 ] @
Slobodno pitaj, imam sve informacije o zivotu u dzungli. Nakurnjak sluzi samo za slikanje, tj. on nije potreban coveku iz dzungle vec coveku iz civilizacije koji je iz nekog neobjasnjivog razloga uvrteo sebi u glavu da bas taj deo tela treba sakriti. Za coveka iz dzungle alatljiku treba kriti taman koliko i uvo ili mali prst, dakle uopste ne postoji logika za takvo nesto. Tarzan u dzungli u stvarnosti nikada ne bi nosio gace, ali u filmu mora da ih nosi, zato sto ne moze na ekran bez njih. Tako kad se u vidokrugu pojave civilizovani ljudi nastupa opsta uzbuna trazenja gde je ko zaturio nakurnjak, pa se velicina nakurnjaka bira kao velicina cizama u vojsci za vreme nocne uzbune - zgrabis koje prve nadjes u mraku, a u nezgodnoj si situaciji ako ti jedini nosis broj 47 a u hodniku su ostai samo brojevi 42-43
[ vladd @ 17.10.2015. 07:55 ] @
U tome se ogledaju civilizacijske razlike i napredak zajednice.
Iz elementarne slobode, u sociolosku neslobodu i sputanost konvencijama. I zasto bi onda trazili "slobodnu" energiju ni iz cega, kada smo se lisili elementarnih sloboda.. [ gilopile @ 17.10.2015. 11:14 ] @
@dusanboss, valljda ko najvise prca, ima najveci nakurnjak. Ovaj dedica ( skroz desno ) je sigurno poprcao pola sela i opasao se nakurnjakom, dok se ovaj u sredini nije bas proslavio u tome, a i vidi mu se na faci nezadovoljstvo i shodno s tim, sleduje ga nakurnjak prcoljak.
[ djoka_l @ 17.10.2015. 11:20 ] @
To mora da je njihov savet staraca. Sve ozbiljni ljudi sa preko 25-30 godina.
U vreme kada je većina ljudi živela kao pleme sa slike, na Zemlji je živelo 3 miliona ljudi. Onda kada je počela poljoprivreda, populacija je skočila na 15 miliona. Ajde sada isteraj 7 milijardi ljudi u džunglu da skupljaju bobice pa vidi koliko će se najesti. Plaćanje energije, hrane, vode je došlo sa specijalizacijom u kojoj ne mora svaki čovek za sebe da gradi svoju kuću, skuplja svoje bobice, lovi svog krokodila, melje svoje žito u svojoj vodenici koju je sam napravio od drveta koje je sam posekao uz pomoć sopstvene sekire za koju je sam iskopao rudu i ugalj, istopio u svojoj topionici i iskovao u svojoj kovačkoj radnji. [Ovu poruku je menjao djoka_l dana 17.10.2015. u 12:57 GMT+1] [ drvlada75 @ 17.10.2015. 17:05 ] @
[ 2012 @ 17.10.2015. 17:21 ] @
Citat: Darko Nedeljković: Citat: 2012: Uvek sam se pitao zasto se ne prabacis iz civilizacije medju plemenima u dzungli. Po komentarima bi se reklo da si pametnije i da si daleko od ove dvojice koji nemaju sposobnost zdravorazumskog razmisljanja, tako da nemoj da pricas price koje ne drze vodu. Neka me neko ispravi ako gresim, ali ja sam verovatno jedini od diskutanata koji je ikada sedeo i razgovarao sa ljudozderima, tako da ovo sto je gore napisano potpisujem kao tacno. Ako te jos nesto interesuje na tu temu imas ovde link iz novina pa citaj: Gost izdaleka: MOJE, TVOJE, NJEGOVO NE POSTOJI ja ne negiram da si ti jedini diskutant koji je razgovarao sa ljudozderom, vec kazem da ti teza nije dobra. Nije izvodljivo too sto predlazes u nekim globalnim uslovima. U nekom mikor svetu/mikro komuni mozda je moguce organizovati zivot na nacin kako organizuju plemena u dzungli, ali nije moguce napraviti takvo nesto na velikoj populaciji. inace samo da te informisem da smo mi kao civilizirana drustva prosli fazu organizacije na nivou plemena i onda je proces razvoja nametnuo mnogo slozenije oblike organizovanja od plemenskog. [ iculibrk @ 17.10.2015. 17:42 ] @
Citat: drvlada75: https://www.youtube.com/watch?v=jk3xBhqcjqY Samo se nadam da oni sto su probali sa produznim nece probati i ovo sa mackom :) [ Darko Nedeljković @ 17.10.2015. 22:25 ] @
Citat: Nije izvodljivo too sto predlazes u nekim globalnim uslovima. Ako trolujes upecao si me da odgovorim, a ako ozbiljno komentarises onda - ja se ubih od pretrazivanja gde sam ja nesto predlagao, narocito gde sam predlagao u globalnim uslovima i ne polazi mi za rukom da nadjem nista ni slicno tome, pa ako ti nije problem da citiras na sta se tvoj komentar odnosi, tj, sta ja to predlazem i kome. [ 2012 @ 17.10.2015. 23:30 ] @
Citat: Darko Nedeljković: Ako trolujes upecao si me da odgovorim, a ako ozbiljno komentarises onda - ja se ubih od pretrazivanja gde sam ja nesto predlagao, narocito gde sam predlagao u globalnim uslovima i ne polazi mi za rukom da nadjem nista ni slicno tome, pa ako ti nije problem da citiras na sta se tvoj komentar odnosi, tj, sta ja to predlazem i kome. Znas i sam da ja nikad ne trolujem i da ne znam sta je to trolovanje ni kako se takvo nesto radi, tako da ne vidim razloge za takve insinuacije na moj racun. Ako budemo trazili tekst ili deo teksta gde ce se doslovce pronaci ovo sto ti trazis, tacno je da takvo nesto ne postoji u tvojim komentarima, ali ako pazljivo procitamo sadrzaj komentara, a ja postujuci tvoja pisanje jako pazljivo citam, ja sam dosao do zakljucka da ti u svom odgovoru Dimkovicu napadas civilizacijske tekovine i sve ono sto je on nabrojao kao prednosti zivota u jednoj visoko civizovanoj zajednici, a da podrzavas nacin zivota i nacin razmisljanja na nivou nekog plemena iz dzungle. Ako sam ja pogresno protumacio tvoj kometar, onda se ja tebi ovim putem izvinjavam zbog toga sto te nisam dobro razumeo. [ dusanboss @ 18.10.2015. 02:35 ] @
Što se uvih nakurnjaka tiče, mislim da sam gledao dokumentarac o njima i da to ima neku simboliku šta već davno sam gledo. Svako odrasli muškarac kada dodje u odredjeno doba dobija svoju nakurnjak i pravo da ga nosi. Verovatno da nisu za svakodnevnu upotrebu neko žto kaže Darko za slikanje. To mu dodje kao nardna nošnja valda
Gile u pravu si. Vidi se da je ovaj skroz desno glavni baja u selu [ Darko Nedeljković @ 18.10.2015. 08:19 ] @
Citat: 2012:ali ako pazljivo procitamo sadrzaj komentara, a ja postujuci tvoja pisanje jako pazljivo citam, ja sam dosao do zakljucka da ti u svom odgovoru Dimkovicu napadas civilizacijske tekovine i sve ono sto je on nabrojao kao prednosti zivota u jednoj visoko civizovanoj zajednici, a da podrzavas nacin zivota i nacin razmisljanja na nivou nekog plemena iz dzungle. Ako sam ja pogresno protumacio tvoj kometar, onda se ja tebi ovim putem izvinjavam zbog toga sto te nisam dobro razumeo. Prihvaceno izvinjenje - nikakav licni stav nisam izneo vec samo objasnio Dimkovicu nacin razmisljanja ljudi iz dzungle. Godinama vaspitavan na drugaciji nacin i ja sam doziveo kulturoloski sok zbog tolikih razlika u nacinu razmisljanja, ali kad sam pitao sve sto mi nije jasno video sam da taj nacin razmisljanja ima neku logiku, isto kao sto nacin razmisljanja coveka u civilizaciji ima neku drugu logiku. Zivot u dzungli ima neke prednosti i nedostatke isto kao sto zivot u civilizaciji ima prednosti i nedostatke. Za coveka iz civilizacije zivot u dzungli je uglavnom neprihvatljiv jer u startu dolaze do izrazaja sve lose strane takvog zivota, a isto tako za coveka iz dzungle zivot u civilizacijiji je uglavnom neprihvatljiv jer u startu dolaze do izrazaja sve lose strane takvog zivota. [ paterson @ 18.10.2015. 08:28 ] @
Citat: Darko Nedeljković: ... Zivot u dzungli ima neke prednosti i nedostatke isto kao sto zivot u civilizaciji ima prednosti i nedostatke. Za coveka iz civilizacije zivot u dzungli je uglavnom neprihvatljiv jer u startu dolaze do izrazaja sve lose strane takvog zivota, a isto tako za coveka iz dzungle zivot u civilizacijiji je uglavnom neprihvatljiv jer u startu dolaze do izrazaja sve lose strane takvog zivota. Ovako stoji stvar: "Za pametnog čoveka iz civilizacije život u džungli je odličan jer u startu dolaze do izražaja sve dobre strane takvog života, a za intuitivnog čoveka iz džungle život u civilizaciji je neprihvatljiv ........ [ dusanboss @ 18.10.2015. 08:52 ] @
Sad tek vidim da je ovo revolucionalno otkriće s početka teme stavljeno na sajtu BK televizije (ako još imaju televiziju, bitno univerzitet da imaju).
Ako "Srbi su telingentan narod" kako se neki naš "genijalac" nije setio ovoga, ovaj sa snimka zvuči kao Indijac. Mada vidim da da i braća Rusi imaju par snimaka. Jedan se čak potrudio da dokaže ljudima da ne radi. Loš mu je upaljač ,istrošen magnet pa nedaje dovoljni početni impuls. [ Darko Nedeljković @ 18.10.2015. 11:30 ] @
Citat: paterson: Ovako stoji stvar: "Za pametnog čoveka iz civilizacije život u džungli je odličan jer u startu dolaze do izražaja sve dobre strane takvog života, a za intuitivnog čoveka iz džungle život u civilizaciji je neprihvatljiv ........ Nije bas tako. Da je tako, ti, ja i Dimkovic bi sva trojica davno spakovali kofere i preselili se u dzunglu, jedino ako nas svu trojicu ne smatras pametnim, u tom slucaju jbg, takvi smo kakvi smo. Dimkovic je cak napravio korak u dijametralno suprotnom smeru - iz sredine slicnije dzungli preselio se u sredinu sa visim nivoom civilizacije. [ SlobaBgd @ 18.10.2015. 11:41 ] @
To kad se preselio iz Nemačke u Holandiju?
[ paterson @ 18.10.2015. 12:05 ] @
Citat: Darko Nedeljković:....Nije bas tako. Da je tako, ti, ja i Dimkovic bi sva trojica davno spakovali kofere i preselili se u dzunglu, jedino ako nas svu trojicu ne smatras pametnim, u tom slucaju jbg, takvi smo kakvi smo. Dimkovic je cak napravio korak u dijametralno suprotnom smeru - iz sredine slicnije dzungli preselio se u sredinu sa visim nivoom civilizacije. U tome je štos što sebe ne ubrajam isti rang među vama dvojicom, a i ko kaže da ja živim u gradu?! To što je Dimković uradio to najbolje govori sam za sebe svojim delima. [ Ivan Dimkovic @ 18.10.2015. 12:41 ] @
@Darko,
Kakav je kome zivot u potpuno drugacijoj sredini je licna stvar ako pricamo o pojedincu ili stvar sociologije ako pricamo o coporu. Ali to nije kontekst iza moje poruke. Stvar je u tome da ti ljudi sa nakurnjacima imaju mnogo manju kontrolu nad svojom sudbinom od modernig coveka. To sto oni ni ne misle o tome ne menja sustinu stvari - u dzungli ces ziveti krace i vrlo verovatno patiti vise od stvari koje je civilizacija odavno resila. Najbolja stvar u svemu je da jedinka u civilizaciji moze slobodno da se spusti na nivo dzungle. Kupis kartu u jednom pravcu za Amazon, bacis odecu, tehniku itd. i stavis nakurnjak i zahvalis visokoj tehnologiji sto ti je omogucila da se vratis u proslost koju desetinu hiljada godina. Doduse, nesto ne vidimo puno ljudi da idu off-the-grid ali, svejedno, i to je jos jedna prednost zivota u civilizaciji: put u nazad je moguc. E sad, u suprotnom smeru je put malo tezi. Nakurnjak ces malo teze pretvoriti u kompjuter ili kucu sa temeljom. A nije da ponekad ne zatrebaju osim ako ne zelis da umres do 40te od ujeda neke zmije ili jacih padavina. Ja ne zelim, ne znam za druge doduse ali nisam primetio masovna odricanja od tekovina civilizacije zarad navodne "srece". Nemoj samo da kazes da je to zbog nedostatka iskustva. Izvinjavam se na banalnosti ali scaki put kad neko ukapira u sred velike nuzde da mu je nestalo WC papira ili iskisne ko pacov zbog iznenadnog pljuska je kratko iskustvo zivota bez dosadnih civilizacijskih pomagla. Cenim da nema puno fanova :) [ paterson @ 18.10.2015. 13:31 ] @
"Čudo neviđeno!"
Čim se na forumu pomene ime "Ivan Dimković", eto ga odmah tu i iznosi svoje RACIONALNE stavove U tome i jeste problem. Ova tema je odavno za UMZ čim ste toliko počeli da se zezate u vezi gore teme, a to govori mnogo o vama. [ Darko Nedeljković @ 18.10.2015. 13:34 ] @
Citat: Doduse, nesto ne vidimo puno ljudi da idu off-the-grid ali, svejedno, i to je jos jedna prednost zivota u civilizaciji: put u nazad je moguc. Upravo tvrdim suprotno - nije moguc. Ja sam ove godine imao upalu pluca nakon sto sam probao da provedem nekoliko radnih dana na hladnom i vlaznom mestu. Da nije hemikalija, ne bih preziveo. Kad temperatura dostigne 40C ja sam opet tako nesto - prilicno nefunkcionalan. Nemam potrebnu genetsku strukturu za zivot u dzungli, a verovatno i ti isto. Razlog je sto su moji roditelji izrodili dvoje dece i to je to, a kasnije uz pomoc hemikalija odrzali decu u zivotu. Verovatno je sa tvojima slicno. Nema prirodnog odabira najkvalitetnijeg genetskog materijala za produzenje vrste. Kad kroz neki broj generacija u dzungli i civilizaciji uporedis krajnji proizvod, dobije se ogromna razlika u kvalitetu genetskog materijala. Deo gore linkovane izjave coveka iz dzungle govori o tome. Koliko god da je tesko coveku iz dzungle da nakurnjak zameni kompjuterom jer mu nedostaje par decenija sticanja znanja i iskustava civilizacije, toliko je i coveku iz civilizacije tesko da zakolje i pojede krokodila, jer mu isto fali par decenija znanja i iskustva dzungle. Tu onda dolazimo do onoga oko cega se slazemo - put iz civilizacije u dzunglu je veoma retka pojava. [ paterson @ 18.10.2015. 13:41 ] @
Citat: Darko Nedeljković:....... Razlog je sto su moji roditelji izrodili dvoje dece i to je to, a kasnije uz pomoc hemikalija odrzali decu u zivotu. Verovatno je sa tvojima slicno. Nema prirodnog odabira najkvalitetnijeg genetskog materijala za produzenje vrste. Kad kroz neki broj generacija u dzungli i civilizaciji uporedis krajnji proizvod, dobije se ogromna razlika u kvalitetu genetskog materijala. Deo gore linkovane izjave coveka iz dzungle govori o tome. Koliko god da je tesko coveku iz dzungle da nakurnjak zameni kompjuterom jer mu nedostaje par decenija sticanja znanja i iskustava civilizacije, toliko je i coveku iz civilizacije tesko da zakolje i pojede krokodila, jer mu isto fali par decenija znanja i iskustva dzungle. Tu onda dolazimo do onoga oko cega se slazemo - put iz civilizacije u dzunglu je veoma retka pojava. Opet još jedna velika zabluda i to je tvoj problem, a i nema veze sa gore pomenutom temom. [ dusanboss @ 18.10.2015. 13:44 ] @
Darko pa nemoj tako. Napravio si elitni klub od 3 člana za koje smatraš da su dovoljnu pametni za povratak u džunglu. Šta će mo mi ostali?
Pa i mi Srbi (tačnije srbijanci po Braksiju) imamo nakurnjake. Znate kad je Memedović probao one štrikane od vune. Nego da se uozbiljim. Gledajući ove likove sa slike i tvog prijatelja Darko vidim sličnosti sa australijskim Aboridžinima mnogo više nego sa južnoameričkim indijancima. Jel zna neko nešto o toj teoriji da su nekako dospeli i na taj kontinent? [Ovu poruku je menjao dusanboss dana 18.10.2015. u 14:56 GMT+1] [ Ivan Dimkovic @ 18.10.2015. 13:47 ] @
Mozda ne mozes u dzunglu, ali mozes uvek u neku zabit koja ti je genetski pogodnija, recimo u brda i planine.
Citat: Koliko god da je tesko coveku iz dzungle da nakurnjak zameni kompjuterom jer mu nedostaje par decenija sticanja znanja i iskustava civilizacije, toliko je i coveku iz civilizacije tesko da zakolje i pojede krokodila, Bojim se da je stanje daleko od simetricnog. Tebi bi trebalo mozda godinu-dve da naucis neophodne stvari da prezivis u brdima na nivou lovca-sakupljaca. Ne za Amazon, nisi odatle, ali za lokalna brda - da. Mozda ne bi bio efikasan kao neko ko ceo zivot zivi u brdima van civilizacije (ako tako neko postoji) ali bi ti bilo dovoljno da prezivis. Sa druge strane, rekreiranje stvari koje nudi civilizacija bi zahtevalo malo vise napora :-) [ dusanboss @ 18.10.2015. 13:52 ] @
Zanimljiva su zapažanja prijatelja iz džungle o tome kako menjamo način na koji evolucija funkcioniše već godinama (i ja sam o tome razmišljao). Mada i diskutabilna. Ostaje pitanje dali su uvek u prošlosti najuspešnije jedinke prenosile svoje gene ili, ima i drugih faktora (kompletan živi svet)
[ dusanboss @ 18.10.2015. 13:58 ] @
Citat: Mozda ne mozes u dzunglu, ali mozes uvek u neku zabit koja ti je genetski pogodnija, recimo u brda i planine. Teško. Moji preci već par stotina godina žive u panonskoj ravnici tako da mi brda verovatno ne bi odgovarala. [ djoka_l @ 18.10.2015. 14:03 ] @
Citat: dusanboss: Gledajući ove likove sa slike i tvog prijatelja Darko vidim sličnosti sa australijskim Aboridžinima mnogo više nego sa južnoameričkim indijancima. Jel zna neko nešto o toj teoriji da su nekako dospeli i na taj kontinent? Teorija je vrlo prosta - ovo je slika sa Nove Gvineje, a ne amazonska plemena. Tako da zaista liče na aboridžane jer su blizu... Što se tiče indijanaca, oni su dospeli iz Azije (Sibira) preko Beringovog moreuza za vreme poslednjeg ledenog doba, dok je još uvek postojao led između Amerike i Azije. Otpriike 14000 - 20000 godina je prošlo od tada. [ paterson @ 18.10.2015. 14:18 ] @
Citat: dusanboss: Zanimljiva su zapažanja prijatelja iz džungle ..... O kom prijatelju mislite....? [ dusanboss @ 18.10.2015. 14:19 ] @
Moja greška. Nisam proverio da je slika plemena sa Nove Gvineje. Za tu teoriju znam. Ne znam zašto mi je ušlo u glavu da su iz Amazonije. Darkov drugar je odande.
[ dusanboss @ 18.10.2015. 14:21 ] @
Ne razumem ili, ti nisi razumeo mene. Mislio sam na čoveka koji došao Darku u goste. Iz članka za koji je darko stavio link. Možda bi mi frizura sa fotografije pomogla kod uklapanja u džunglu [ gilopile @ 18.10.2015. 15:20 ] @
Citat: paterson: "Čudo neviđeno!" Čim se na forumu pomene ime "Ivan Dimković", eto ga odmah tu i iznosi svoje RACIONALNE stavove :) U tome i jeste problem. Ova tema je odavno za UMZ čim ste toliko počeli da se zezate u vezi gore teme, a to govori mnogo o vama. Ma jok, bre! Tema je sprdnja ziva i takva treba i da ostane. Uvek se nadje par filozofa da pokvari ugodjaj dobre zezancije. Opustite se ljudi malo... Ako neko ne razume sprdju, ne primecuje sarkazam i ostalo, ne treba ni da posecuje i postuje na ovu temu i caos. Ne znam u cemu je problem?! Tema je u EMZ, naslov je `Dobijanje energije ni iz cega`, pise se o sukoima koji daju besplatnu energiju, nakurnjacima... [ dusanboss @ 18.10.2015. 15:33 ] @
:) Nakurnjaci su ušli i planiraju da ostanu u temi. Ne razumem zašto imaju toliki utisak na nas?
[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 18.10.2015. u 18:55 GMT+1] [ iculibrk @ 18.10.2015. 15:50 ] @
Citat: gilopile: Ma jok, bre! Tema je sprdnja ziva i takva treba i da ostane. Uvek se nadje par filozofa da pokvari ugodjaj dobre zezancije. Opustite se ljudi malo... Ako neko ne razume sprdju, ne primecuje sarkazam i ostalo, ne treba ni da posecuje i postuje na ovu temu i caos. Ne znam u cemu je problem?! Tema je u EMZ, naslov je `Dobijanje energije ni iz cega`, pise se o sukoima koji daju besplatnu energiju, nakurnjacima... Tacno tako, broj ljudi sa ovih prostora bilo na kojem delu vaseljene ziveli tesko razume sarkazam i satiru. Ali valjda ce jednog dana Junuz popraviti hepek pa nece biti ovakvih besmislenih prepucavanja. [ gilopile @ 18.10.2015. 15:59 ] @
Sta cemo pre da vidimo;
Da li po BG da umesto bermuda, leti, nose nakurnjak ili kratkospojen suko koji daje par KW El. energije pokrenut magnetnim upaljacem? [ Darko Nedeljković @ 18.10.2015. 16:01 ] @
Citat: dusanboss: Moja greška. Nisam proverio da je slika plemena sa Nove Gvineje. Za tu teoriju znam. Ne znam zašto mi je ušlo u glavu da su iz Amazonije. Darkov drugar je odande. On je odrastao sa njima, ali genetski nije njihov, to je vec neka druga prica, znam otprilike sta i kako ali nisam mnogo zalazio u privatnosti. [ Darko Nedeljković @ 18.10.2015. 16:05 ] @
Citat: dusanboss: Nakurnjaci su ušli i planiraju da ostanu u temu. Ne razumem zašto imaju toliki utisak na nas? Jednostavno drzimo se teme jer su neplacanje struje i nosenje nakurnjaka pomalo uzrocno-posledicno vezani [ dusanboss @ 18.10.2015. 18:16 ] @
Evo te uzročno-poslednične veze. Potpuno prirodna energija. Normalno za neke jače potrošače je potrebn neki dobar afrdizijak iz jungle :
Mrzilo me da radim u FŠ. Ali ideja je mislim jasna. [ SlobaBgd @ 18.10.2015. 21:09 ] @
Nešto ti je zadrhtala ruka kada si šarao oko ovih nakurnjaka...
[ jovajovic100 @ 18.10.2015. 22:44 ] @
Dusanboss , ovde imaš sigurno 380 volti . Može i krunjač za kukuruz da radi .
[ dusanboss @ 18.10.2015. 23:45 ] @
Haha . Da ovo je već za trofazna. Par domaćinstva može da napaja . Možda će čovek osetiti blago golicanje ako uključim aparat za varenje.
[ 2012 @ 19.10.2015. 00:00 ] @
Posebno je interesantno kako uvek jovajovic100 prikaci sliku sa pederima ili uspe da odnekud izvuce sliku gde je prikazana najveca kita.
[ dusanboss @ 19.10.2015. 12:23 ] @
Pogledaj im izraze lica. Pogotova ovaj što pokazuje "i mi konja za trku imamo".
[ zica49 @ 20.10.2015. 18:32 ] @
Valjda trafostanica?
[img][/img][att_img] [ SlobaBgd @ 20.10.2015. 22:34 ] @
Šta je bre ovo, još jedna tema gde ćete vi latentni da se utrkujete ko ima sliku većeg nakurnjaka?
[ dusanboss @ 20.10.2015. 23:48 ] @
[ branko tod @ 21.10.2015. 00:17 ] @
Citat: SlobaBgd: Šta je bre ovo, još jedna tema gde ćete vi latentni da se utrkujete ko ima sliku većeg nakurnjaka? :D Kakva i tema takvi i odgovori. [ scoolptor @ 22.10.2015. 17:33 ] @
[ hotchimney @ 22.10.2015. 20:37 ] @
Prelistao sa taj "patent" i našao da je zanimljiv
uz uslov da se umesto elektromotora ugrade pedale. U tom slučaju bih kupio bar jedan komad dok gledam Fenerbahče-Ajaks (na BHTV-1) da imam šta da "verglam" a imao bi električnu struju za TV skoro besplatno. [ Pedja1974 @ 22.10.2015. 22:02 ] @
Citat: Darko Nedeljković: Citat: 2012:ali ako pazljivo procitamo sadrzaj komentara, a ja postujuci tvoja pisanje jako pazljivo citam, ja sam dosao do zakljucka da ti u svom odgovoru Dimkovicu napadas civilizacijske tekovine i sve ono sto je on nabrojao kao prednosti zivota u jednoj visoko civizovanoj zajednici, a da podrzavas nacin zivota i nacin razmisljanja na nivou nekog plemena iz dzungle. Ako sam ja pogresno protumacio tvoj kometar, onda se ja tebi ovim putem izvinjavam zbog toga sto te nisam dobro razumeo. Prihvaceno izvinjenje - nikakav licni stav nisam izneo vec samo objasnio Dimkovicu nacin razmisljanja ljudi iz dzungle. Godinama vaspitavan na drugaciji nacin i ja sam doziveo kulturoloski sok zbog tolikih razlika u nacinu razmisljanja, ali kad sam pitao sve sto mi nije jasno video sam da taj nacin razmisljanja ima neku logiku, isto kao sto nacin razmisljanja coveka u civilizaciji ima neku drugu logiku. Zivot u dzungli ima neke prednosti i nedostatke isto kao sto zivot u civilizaciji ima prednosti i nedostatke. Za coveka iz civilizacije zivot u dzungli je uglavnom neprihvatljiv jer u startu dolaze do izrazaja sve lose strane takvog zivota, a isto tako za coveka iz dzungle zivot u civilizacijiji je uglavnom neprihvatljiv jer u startu dolaze do izrazaja sve lose strane takvog zivota. Vjerovali ili ne,prije nekih 5 do 10 godina su holandezi napravili tv razmjenu.Prvo je jedna holandska porodica isla u neko africko pleme.Kamera je sve fino snimala sa titlom. Prevodilaca nije bilo sto je i sam smisao toga bilo,nego su se sporazumevali od pocetka rukama i nogama i naravno grimasama.A onda su naredne godine afrikanci,nekih njih 5,6 zajedno sa vodjom plemena dosli u holandiju.Kud u sredinu zime??Kad je ladno i kisno i oblacno vecinom...ali ajde. Izmedju ostalog upmtio sam ove bisere od strane afrikanaca: "nevole sto se polivamo mokracom lavova,tigrova i tako tih zvreinja=parfem , posetili lokalni zoo sa lavovima,vodja plemena je uvijek(valjda) sa sobom nosio koplje za lov. I kad je vidio lavove, kako leze i zijevaju,ovaj krenu ka njima da ih lovi-koplje na gotovs!! Posle malo price sa rukama i nogama mu objasnise da nije za lov nego za gledanje(divljenje), afrikanac prokomentarisa sa"zao mi je ove zivotinje sto mora da zivi u ko u zatvoru"(priceless)! Mislim da im je wc skoljka takodje bila urnebesna.... Tv program se zvao"Groeten uit de riemboe".Mozda ima na youtube-u ili na torrentima. [ Darko Nedeljković @ 22.10.2015. 22:05 ] @
hotchimney, da se ja pitam, ja bih iskombinovao tu tvoju ideju i ovaj izum:
Prepravka bi bila u tome da dok hodas punis akumulator, pa onda kad se vratis kuci prikljucis akumulator na taj patent i dobijes 8X vise energije. Prednsoti: 1. brze stizes gde si krenuo 2. poboljsavas svoje zdravlje 3. mozemo da ugasimo elektrane na ugalj a da ne gradimo nuklearke [ dusanboss @ 22.10.2015. 23:16 ] @
Ma neće kod nas niko da vergla. Kod nas si baja ako voziš auto. Mada holandjani sa ne znam koliko puta većim primanjima od našeg čoveka odabiraju bicikl kao prevozno sredstvo. Kod nas je to veliko NO NO ako misliš da te ljudi poštuju. Dali jedan poslanik dolazi biciklom na posao? E to bih voleo da vidim.
Uz svu potršku holandskom transportnom sistemu (bicikl konkretno) čak i ako taj model nekim čudom zaživi kod nas to neće rešite energetske probleme. NUKLERNA FUZIJA ! Najbliže somo njenom ekonomski isplativom korišćenju. Nema zagadjenja ni blizu koliko svi ostali vidovi energije. Ukoliko se uleže značajna srdstva i nekako (ne znam kako) sputaju razni energetski lobiji. Možda će mo doživeti da vidimo ako ne jeftinu barem čistu energiju. Jeftno je relativan pojam i uvek će se razlikovati u zavisnosti od pozicije potrošača. [ djoka_l @ 23.10.2015. 08:56 ] @
Nije mi samo jasno zašto se u PATENTU zaustavilo samo na 8 puta pojačanju snage. "Pronalazač" bi jednostavno mogao da umesto "multiplikatora" [9] mogao da stavi dva "multiplikatora" pa da dobije 64 puta veću snagu. Kada bolje rezmislim, mogao je da stavi i 3 "multiplikatora" pa da dobije 512 puta veću snagu. A gde su 3 tu i četvrti ne bi smetao, samo ne znam ko bi kupovao svu tu multiplicaranu struju...
[ Darko Nedeljković @ 23.10.2015. 11:26 ] @
Pa eto, sam si sebi odgovorio - nije lud da napravi hiperprodukciju pa da obori cenu
Poenta je proizvesti tacno toliko struje koliko kupcima treba, a ne 512x toliko [ dusanboss @ 23.10.2015. 12:13 ] @
Pa piše da ulazni obrtni moment mora biti veći zbira momenata koji čine otpor kružnom krtanju. Ako stavi više multiplikatora povećava otpor.
Pa može ovo i da funkcioniše. Pod uslovom da ulazni obrtni moment dobije tako što će da se nakači na mrežu na divlje. I eto čovek pravi svoju struju. [ hotchimney @ 23.10.2015. 13:56 ] @
Ma ja bi stvarno nabavio neki agregat na verglanje.
Ali od pravog materijala a ne ove kineske od plastike od pocepanih gaća. Prednosti: - ekološki 100% - nema nestašica struje - skida mast i celulit - pere veš - kuva - čuva decu ... Još kad bi imao pedale prilagodjene i za ruke i za noge... Samo jedno pitanje: može li čovek da razvije snagu 100W+ ? [ Darko Nedeljković @ 23.10.2015. 15:22 ] @
Covek moze da proizvede oko 3W/kg tezine. Posto Srbija ima milion nezaposlenih, idealno bi bilo dati svima posao da okrecu pedale 40 sati nedeljno, cime bi se proizvelo oko 400.000.000 kWh godisnje, koliko se inace dobije spaljivanjem 200.000 tona uglja, sto je oko 400 teretnih vozova napunjenih ugljem.
Bilo bismo nacija najzdravijih ljudi u kojoj nema nezaposlenih. [ hotchimney @ 23.10.2015. 19:10 ] @
Hm, ideja dobro izgleda.
[ 2012 @ 23.10.2015. 22:41 ] @
Citat: Darko Nedeljković: Covek moze da proizvede oko 3W/kg tezine. Posto Srbija ima milion nezaposlenih, idealno bi bilo dati svima posao da okrecu pedale 40 sati nedeljno, cime bi se proizvelo oko 400.000.000 kWh godisnje, koliko se inace dobije spaljivanjem 200.000 tona uglja, sto je oko 400 teretnih vozova napunjenih ugljem. Bilo bismo nacija najzdravijih ljudi u kojoj nema nezaposlenih. Jos i zimi ustedis za grejanje jer svi okrecu pedale i tako se zagreju, nema potrebe da se trosi energija za grejanje. [ branko tod @ 23.10.2015. 23:07 ] @
Ništa vam to ne valja. Povećava se zagađivanje okoline. Morali bi da jedu više
a kako bi ih država hranila sas pasulj bila bi povećana emisija metana. [ Darko Nedeljković @ 23.10.2015. 23:11 ] @
Nemas ideju kako taj metan prikupiti i time elektrani dodati jos jedan energetski blok?
[ 2012 @ 23.10.2015. 23:47 ] @
@ Darko Nedeljković
Jesi li ti nekad bio u ozbiljnom auto servisu? [ dusanboss @ 24.10.2015. 01:18 ] @
Da , Svako i na prvi pogled krajnje ekološko energetsko rešenje ima svoje negativne posledice.(neko manje neko više).
Ja podržavam nuklearnu fuziju. Ukoliko se posao uradi kako treba i reše problemi sa raznim lobijima to je nešto naj realnije i najbliže "čistoj" energiji. [ vladd @ 24.10.2015. 06:54 ] @
Pa nije losa ni fisija ni solarna energija, s tim sto je fisija jedina efikasna i prakticno najmanje stetna od aktuelnih po okolinu. Bar sto se tice Srbije.
Nije isto kada se postave vetroparkovi ili beskrajni solarni paneli po plodnoj oranici ili po kalifornijskoj pustari. [ hotchimney @ 24.10.2015. 07:14 ] @
Gledano iz današnje persketive u odnosu na vreme "Zvezdanih Staza"
jedan od retkih pametnih poteza koje je povukla Srbija je bio moratorijum na izgradnju nukleranih elektrana. Imajući na umu poslovičnu srbijansku aljkavost i neodgovornost partijske stoke koja bi se infiltrirala u sve pore nuklearnog programa sve bi to odletelo u nebo. Po svemu sudeći fuzija nema budućnost kao industrijski proces proizvodnje energije. Danas je cena energije u Srbiji tolika da recimo penzioneri sa minimalnom penzijom gotovo celokupnu penziju potroše na energiju (električnu i druge oblike energije). U razvijenim državama cena je i veća. Cena energije će najverovatnije rasti po ubrzanoj stopi. Instalacija raznih panela i solarnih kolektora je toliko skupa plus skupo održavanje tako da se dobije energija po ceni bliskoj ceni industrijski proizvedene energije. U proizvonji energije bi bio potreban izuzetan skok da bi se obezbedile buduće potrebe i po količini i po pristupačnoj ceni. Realno govoreći budućnost je u restrikciji potrošnje energije. [ vladd @ 24.10.2015. 07:22 ] @
Samo sa tog aspekta se slazem. Da je stoka udbasko partijska krajnje bahata i neodgovorna. Za razliku od one od pre vise decenija, koja je ipak znala da angazuje operativno sposobne. A oni samo da nadziru.
I da bi postavljali partijsku kamarilu da se petlja u sam rad postrojenja. Inace je doticni moratorijum najveca glupost koju jedna drzava moze da uradi, iz nepoznatih razloga. Jednostavno zemlja je puna beduina, koji imaju talenat samo za petljanje i muljanje. Ali ipak mislim da jasno treba reci sta je korisno i pod kojim uslovima. Nuklearka razvija i tehnolosku snagu drzave, i to treba imati na pameti. Osim dodatne kolicine elektricne energije, prakticno cistog novca koji proizvodi. A partijska kamarila, svastike i starlete, neka se presele u ministarstva, kao sto su vec prepunili inostrane poslove, pa se cudimo medjunarodnim neuspesima.. [ dusanboss @ 24.10.2015. 14:42 ] @
Fisija - cepanje atomskog jezgra uz emisiju energije. Radioktivni otpad.Opasnost od eksplozije i černoblskog scenarija.Tehnologija koju posedujemo već godinama i koja se koristi u posojećim nuklearnim reaktorima.
Fusija - spajanje dva atomska jezgara uz opet emisiju energije.Proces koji se dešava u suncu. Nema radioaktivnog otpad pošto se kao gorivo koristi vodonik. Nema još prktične primene verovatno zato što se ne ulaže dovoljno sredstava i što projkat koče ostali energetski lobiji. Problem je što postojeći rektori troše više energije nego što daju reakcijum. Nisam baš u toku možda je i napravljen neki koji je u plusu ali, ne tako drastičnom da bi našao praktičnu primenu. Ovi rektori su nešto najbliže i najrealnije što imamu po pitanju dobijanja "čiste" i "jeftine" energije i nadam se napretku na ovom polju. Ne podržavam solarnu energuju (paneli i ogledala). Praktična je jedino na mestima gde je veliki broj sunčanih dana. Paneli su relativno skupi mada ih Austrija i Nemačka dosta koriste jer su subvencionisani od strane države što je kod nas malo verovatno. [ djoka_l @ 24.10.2015. 15:23 ] @
Fuzija, a ne fusija.
Uzgred, ni fuzija nije baš toliko "čista", jer produkt fuzije je gama zračenje, alfa zračenje (jezgra helijuma) i neutroni. Neutroni i alfa zračenje mogu da reaguju sa zidovima reaktora i da stvore radioaktivne izotope. [ vladd @ 24.10.2015. 15:38 ] @
A da vratimo automobile prodavcu, kada zamislimo tesku saobracajnu nesrecu
To su price za neobavestene. Mnogo je veci radioaktivni otpad iz termoelektrane, plus otrovne hemikalije, teski metali, trajno zagadjena okoline. Nuklearni otpad je vrlo razlicita kategorija, i savremene elektrane imaju zanemarljivu kolicnu, vecina se reciklira, i problem otpada se resava sa dobavljace goriva. Vraca se na doradu. Olako se zamislja da je reaktor kao kotao, pa posle svakog lozenja, vade se neke ogromne kolicine otpada. Ne tvrdim da je neopasan otpad, ali je mnogo kontrolisaniji, a neobavesteno gradjanstvo ima neku naucenu pesmicu, o nekakvoj "opstoj" i apsolutnoj stetnosti. Opsta stetnost je jedino moguca ako se otpad neodgovorno rasipa po okolini, nalik na pepeo termoelektrana. Elem, dovljno smo radioaktivno zagadjeni, kao da smo imali desetine nuklerki sa prosipanjem otpada po okolini, vec imamo skladiste nuklearnog otpada, pa tako da JEDINO sto nemamo je nuklearna elektrana, i proizvodnja struje. "Partijski botovi" vec znaju kako da cuvaju radioaktivni otpad, zemlja je prelivena osiromasenim uranijumom, radon nam se pojavljuje po planinskim vrletima(i kosi one koji su dosli na "cist" vazduh), ali je sve to "zdravo", vazno je da NEMAMO nuklearku...da vec ozraceni mirno spavamo. A nuklearka bi imala nemerljivo manje kontrolisanog otpada, neke vrste su taman radioaktivne kao i granit, ali kada se pleme zaplasi bogom zracenja, velika je vriska kada se spomene izvor iskonskog straha. E da, i od incidenta smo izuzetno zasticeni, veoma, ibez nuklearke, tako sto u okruzenju imamo vec desetak nuklearki pa nece biti "incident" vec "akcident"...ali i dalje mirno spavamo, vazno je da MI, tuzno pleme, nemamo najbolji i najjefitniji izvor struje. [ dusanboss @ 24.10.2015. 19:25 ] @
Znam da je fuzija samo grešm mnogo kad pišem. Da se primetiti. :). Hteo sam da ukažem na suštinsku razliku. Isto znam da ni fuzija nije apsolutna "čista" ali je u poredjenju sa fisijom poredjenju sa fisijom mnogo čistija.
[ vladd @ 24.10.2015. 19:35 ] @
Fuzija je sabijanje jezgra vodonika, deuterijum -tricijum reakcija i pravi se energija i helijum 4, a fisija cepanje jezgra radioaktivnih izotopa, uranijuma, plutonijuma...itd.
Fusija je greska u kucanju, a ne znamo na kom slovu, koja moze da oznacava i jedno i drugo [ dusanboss @ 24.10.2015. 23:50 ] @
Slažem se vladd. Čak i fisija je relativno čista naspram klasičnih termoelektrana. Medjutim kada se pomene radioaktivnost ljude hvata velika panika i ako većina tih ljudi ni priblizno ne zna šta je to i na koji način šteti organizmu.
Baš bih voleo da napravim anketu o izgradnji termonuklerne elektrane sa fuzionim reaktorom u blizini nekog grada. Već mogu da zamislim reakcije. Garnt bi se i protesti organizovali ukoliko pomisle da je ozbiljno. Zanima me kako bi na mišljenje istih ljudi uticalo podpitanje da će u njihovom gradu biti besplatna e. energija do neke kvote potrošnje prosečnog domaćinstva. [ Pedja1974 @ 25.10.2015. 18:05 ] @
Citat: dusanboss: Nego da se uozbiljim. Gledajući ove likove sa slike i tvog prijatelja Darko vidim sličnosti sa australijskim Aboridžinima mnogo više nego sa južnoameričkim indijancima. Jel zna neko nešto o toj teoriji da su nekako dospeli i na taj kontinent? [Ovu poruku je menjao dusanboss dana 18.10.2015. u 14:56 GMT+1] Odgovaram iako je objasnjeno u vezi fotke: A aboridjani su dosli po jednoj manje prihvacenoj teoriji na australiju kad je ova bila manje odvojena vodom nego sto je sada tj. prije kraja ledenog doba ( 10.000 godina).Po onoj vecoj prihvatljivoj teoriji,posle izdizanja svjetskih mora/okeana. Jeste da su dosli splavovima.Ovdje je nacinjena jedna precizna matematicka racunica da ih je bilo malo vise od 5 muskaraca i oko 15 zena.Da bi se bez problema covjecanstvo nastavilo. Takodje netrebate ni u snu zaboraviti da aboridjani imaju jako razvijenu astronomiju.Ono sto cini u vezi njih jos vecu misteriju jeste da za same sebe kazu da nisu/ne zele stvaranje civilizacije/progresa.E sad odkud vodi ova ideja i koliko je stara,mozda nije ni bitno.Ono sto je bitno jeste da mi kuburimo sada sa ovom problematikom.Dok oni aboridjani koji i dan danas zive van civilizacije bijelog covjeka zive zivot recimo kamenog doba.Dobro de nije kameno ali to je to. Ukratko divim im se. Da dodam jos nesto,cudim vam se da niko od vas nije primjetio u vezi "papuanaca"da nemaju ni cent viska sala a opet stomacici pogolemi(da nisu pivski). U svakom slucaju njihova hrana je 1.000.000% zdravija nego nasa.Mozda usrbiji kud i kamo je bolja nego u EU a u USA je super tesko *ovn*. Jeste da tamo nema supermarketa itd. i da opstanak kosta energije,ali ako do sad niste skontali da je homo sapiens u stvari jedna zivotinja koja je putem mira a jos vise putem sile sposobna da se navikava na mnogo stosta...onda nikad necete.Ono sto ide u prilog "civilizajcima" jeste po pitanju bolesti.A za probleme sa zubima da ne ni u kom slucaju da ne preskocimo. ....ja sam za zlatnu sredinu,mada ni ona nepije vodu kad se vec sada nalazimo u septickoj jami. No procitajte Kremansko prorocanstvo ili Nostradamusa i znat ce te gdje cemo zavrsiti(sljiva,jabuka,kruska je mila majka). ...eto nas na drugoj planeti potkraj 5000 a kakve cemo kompjutere,net,stambeno,hranu,vodu,zrak,zdravstvo,floru i faunu tad imati bolje je nemisliti na to(sa sarkazmom)! [ dusanboss @ 25.10.2015. 18:48 ] @
Nisma baš razumeo razliku ali, u obe teorije je nivo mora bio niži kada su Aboridžini naselili Australiju. Neverujem da se to desilo pre 10 000 g jer je najstariji vosil pronadjen na tlu australije star oko 50 000 g. Postoji mogućnos da Aboridžini nisu prvi naselili dati kontinent. Onda su ti prvi doseljenici izumrali. Ili se pomešali sa novim dodjošima. Moguće je da je naseljavana u više navrata. Odosmo daleko od teme.
Život u tim primtivnim zajednicama ima prednosti ali, kao što je rečeno već ima mnogo više mana. Naravno i svremeni život ima nedostatke. Kad se sve sabere ipak bi pre voleo da živim u ovom dobu. Mnoge stare civilizacije su imale za to vreme naprednu nauku. Napredak civilizacije nije uvek bio linearan. Bilo je uspona i padova. Nastane cicilizacija, razvije se do odredjenog stepena i onda se ili unazadi ili izumre ili neko treće zlo ih snadje. Ne znam koliko je merodavno porediti današnja mala,izolovana plemena sa svetskom populacijom kamenog doba. Ima sličnosti,nije potpono isto. [ Paunic91 @ 25.10.2015. 19:53 ] @
Kod nuklearne fisije, postoje dva sistema: Američki i Evropski, tj Francusko-Nemački. Koriste različito gorivo ali Evropski koristi gorivo koje se može reciklirati za ponovno korišćenje u reaktoru.
Pojedinosti sam zaboravio, ne mogu da nađem Zbornik radova gde sam to pročitao. Što se tiče nuklearne fuzije, identifikovana su dva povezana problema 1) Sadašnji reaktori vise potroše energiju nego sto dobiju samom reakcijom, te lančana (održiva) fuzija još nije moguća sa tog aspekta (priraštaj energije negativan) 2) Čak i u modelima reaktora kada je priraštaj pozitivan, tj više se dobije nego što se uloži, postoji problem da ne može da se dobije postojana reakcija (kao u zvezdama) već se gase posle 30s, minut itd... Postoji jedan projekat koji se gradi trenutno na jugu Francuske, takozvani ITER (internacionalni termonuklearni eksperimentalni reaktor). U suštini, predstavlja predimenzionisani torus (tzv tokamak ) u kojem bi trebalo da se održavaju džinovske deuterijum-tricijum fuzijske reakcije. Ovde Code: https://en.wikipedia.org/wiki/ITER#Timeline_and_current_status se vidi trenutni status izgradnje, do 2030 neće početi sa operativnim radom ali po meni obećava. [ Paunic91 @ 25.10.2015. 20:03 ] @
Što se tiče nuklearne fuzije, identifikovana su dva povezana problema
1) Sadašnji reaktori vise potroše energiju nego sto dobiju samom reakcijom, te lančana (održiva) fuzija još nije moguća sa tog aspekta (priraštaj energije negativan) 2) Čak i u modelima reaktora kada je priraštaj pozitivan, tj više se dobije nego što se uloži, postoji problem da ne može da se dobije postojana reakcija (kao u zvezdama) već se gase posle 30s, minut itd... Postoji jedan projekat koji se gradi trenutno na jugu Francuske, takozvani ITER (internacionalni termonuklearni eksperimentalni reaktor). U suštini, predstavlja predimenzionisani torus (tzv tokamak ) u kojem bi trebalo da se održavaju džinovske deuterijum-tricijum fuzijske reakcije. Ovde Code: https://en.wikipedia.org/wiki/ITER#Timeline_and_current_status se vidi trenutni status izgradnje, do 2030 neće početi sa operativnim radom ali po meni obećava. Naravno, ITER nije jedini projekat, postoji nekoliko teorija kako postići održivu D-T reakciju. Na primer, inercijalna fuzija sabijanja u Nova laseru, sabijanje plazme jakim strujama u Z-mašini, i slične metode.. [ dusanboss @ 26.10.2015. 01:05 ] @
Što se tiče ITER-a ne svidja mi se kako se stvari odvijaju. Projekat je započet pre 40 god, kašnjenja su redovna. Sa obzirom na njegovu važnost i činjenicu da na njemu učestvuju EU, USA, Rusija,Japan,Indija, Kina i J.Koreja smešno malo novca se troši.
Menheten projekat je završen za 5 god ali je imao bukvalno neograničena. I potpuno funkcionalni ,primenjivi fuzioni reaktor bi mogao da se napravi za 5 g da ima političke volje. Naveo sam već. Mnogim moćnicima ne odgovara razvijanje ovog ili, sličnih projekata. Ne iteresuje ih što će skuvati planetu i što možda posle neće biti ni bitno da li imaš energiju ili ne. Da ima volje već bi godinam imali elektrane sa fuzionim reaktorima. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|