[ Darko Nedeljković @ 15.10.2015. 00:50 ] @
| Zanima me izrada akvarijuma vecih dimenzija za kancelariju, reda velicine 1000 litara. Imam na raspolaganju bravarsku radionicu, staklo bih kupio iseceno po meri, takodje ploce od univera ako isplaniram tako neki dizajn. Pre 25 godina kao skolarac sam se zanimao za akvarijume, kupovao casopise o njima i citao literaturu, ali licnog iskustva gotovo da i nemam, pa ne znam da li je uopste pametno planirati tako ambicioznu velicinu, a sa druge strane jasno je da u kancelariji od 30 kvadrata akvarijum od 50 litara ne bi delovao reprezentativno, pa tako terba ili napraviti nesto natprosecno veliko i lepo ili sasvim odustati od akvarijuma. Ja sam to nekad davno citao ali sam pozaboravljao - kako se racuna debljina stakla u zavisnosti od dimenzija? Da li je problem da dubina bude metar? |
[ vladd @ 15.10.2015. 21:22 ] @
Ja mislim da je to jako opasna zamisao, i da je gotovo apsolutno nepotreban takav akvarijum.
Ti je jedna tona vodem koncentrisanog pritiska na podlogu sa jedne, i takodje velikog pritiska na zidove akvarijuma.
Neophodni su podaci o nozivosti poda, i podaci o ugibu stakla. Dopunka armatura bi otezala i naruzila stvar.
Mozda je bolje raazmisljati o neobicno dizajniranom akvarijumu manje zapremine, ali interesantnijeg oblika od kvadra.
Tona vode nosi osim statickih problema, i probleme obrade i kondicioniranja, a da ne spominjem razna ciscenja stakla ili manipulaciju sa ambijentom u akvarijumu..mozad bi trebao ronilac:)
U slucaju pucanja akvarijuma, svako prisutan je sigurno bar teze povredjen..tona je tona..bilo perja ili vode ili gvozdja..
[ dr0id @ 15.10.2015. 22:19 ] @
[ dlalic @ 16.10.2015. 07:20 ] @
Oni prave iskljucivo od acryl-a. Nista staklo...
[ Java Beograd @ 16.10.2015. 07:26 ] @
Size matters.
Razlika tehnologija izrade velikih i malih akvarijuma je "ko nebo i zemlja". Kod malih zalepiš silikonom 5 komada stakla 3 mm i gotova priča.
I staviš na policu.
[ vladd @ 16.10.2015. 13:11 ] @
To je samo trecina price. Druga trecina je kondicioniranje tolike vode, odrzavanje tolikog akvarijuma(meni je 150 litarski bio vise muka i obaveza nego radost), a treci deo problema je nosivost podloge.
Nije preporucljivo drzati ga na spratu, i sredini prostorije. Bar ne u standardnim gradjevinama.
[ bogdan.kecman @ 17.10.2015. 03:33 ] @
sto se kanistera za drzanje tice to nije preveliki problem ako se radi sa profesionalcima a doticni u beogradu (tj sada u okolini) postoje ...
sto se kondicioniranja i odrzavanja te kolicine vode profi akvaristi pricaju (ja citao zato sto me zanimala neka njihova tehnologija za potpuno druge stvari) da je mnogo lakse odrzavati bazen od 3000L ili 10kL nego akvarijum od 200L (ja licno nemam pojma nisam u zivotu imao ni onu kuglu sa zlatnom vibicom)
a za drzanje na spratu - e tu kapiram da postoji vec mega zaheban problem
[ vladd @ 17.10.2015. 07:38 ] @
JA bih samo da podsetim da je nosivost plafona od 350 do 500kg po m2, zavisno od tipa gradnje, i kvaliteta materijala(da pretpostavim da nisu dundjeri odoka mesali beton). Logicno je da je na sredini najslabiji, uz nosece zidove eksponencijalno jaci.
Drzati tonu koncentrisane tezine apsolutno nije pametno, i sve te aplikacije su ugradjivane u neke nosece zone ili na posebne patose..postoje i industrijski podovi, koji imaju ogromnu nosivost, ali pricam o pokucnom ambijentu, ili kancelarijama predvidjenim za lagano uredjenje.
[ gilopile @ 17.10.2015. 07:59 ] @
Ako bas mora toliko veliki, onda moze da se napravi da bocne stranice budu, tipa, 25-30cm, a prednja i zadnja koliko je potrebno. Tako ce se znatno smanjiti zapremina, a opet sa druge strane, lepo izgledati.
Nemam ni ja bas iskustva sa akvaristikom, ali vidjao sam takve tanke akvarijume i ne izgledaju uopste lose.
[ optimizator @ 17.10.2015. 14:35 ] @
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.