[ DusanSukovic @ 23.10.2015. 08:05 ] @
Zvao sam nedavno predstavnistvo danske Brunate u BG (http://brunata.rs/rs/kontaktirajte-brunatu/grupa-brunata/) koja proizvodi vec oko 60 godina individualne merace potrosnje na radijatorima, prodavac iz predstavnistva nakon sto sam mu objasnio kakav je polozaj cevi i slicno, rece da se to moze regulisati bez ikakve dodatne opreme, samo sa jednim meracem po radijatoru, merac kosta oko 120 EUR, mozes se i otplatiti na 12 rata. Nije mi jasno kako to da nas toplane vuku za nos sa svojim teorijama da je nemoguce na mnogim stambenim zgradama u SRB uvesti merace individualne potrosnje? Naravno znam da su toplane, opstine akvarijumi atraktivnih zena sa dugim noktima i dostra kratkim suknjama i visokim stiklama, ali ipak da li je moguce da "pretplatnike" daljinskog grejanja tako mogu da vuku za nos i prave budalama...?
[ veselinovic @ 23.10.2015. 17:19 ] @
Jedan mjerac toplote treba da ima senzor protoka ( vjerovatno turbinskog tipa) i dva termometra.
Sve to treba ugajguliti na neku tacnost ako se zeli dobiti mjerni instrument koji sluzi za naplatu.
Ima dosta problema tu, recimo za korektan rad turbinskog mjeraca moras ispred i iza mjeraca imati ravnu cijev od x santimetara.
Ako je instalacija unaprijed izvedena za to ( jedan stan jedna cijev) implementacija kalorimetra je mnogo laksa.
Ako nije svaki radijator jedan mjerac.
Pitanje je gdje staviti mjerace. U spavacu sobu?
Kako ocitati instrumente koji su u stanu?
Ko i kako ce bazdariti mjerace svakih x godina?
Ko ce platiti mjerace - ja imam 5 radijatopra u stanu dakle 600E+rad na montiranju.
Ima tu jos dosta pitanja - problem nije ni malo naivan osim kad je projektovano takvo rjesenje.
Ovdje kod mene svaki stan ima svoj vodomjer u haustoru na spratu.
Pored se gradi jedna zgrada gdje ce biti kalorimetri opet u haustoru na spratu.
[ pajapop @ 23.10.2015. 18:48 ] @
Citat:
veselinovic: Jedan mjerac toplote treba da ima senzor protoka ( vjerovatno turbinskog tipa) i dva termometra. Sve to treba ugajguliti na neku tacnost ako se zeli dobiti mjerni instrument koji sluzi za naplatu.

Pa nisam siguran da to mora da bude bas tako komplikovano...Evo price jednog mog prijatelja koji ima stan u Briselu...On na radijatorima ima nakacenu jednu spravicu - merni instrument, kao sto mi kacimo one posudice za isparavanje vode i vlazenje vazduha...Ta spravica je jednostavne konstrukcije i ima skalu isparavanja, nesto slicno kao na termometrima...Sto je radijator topliji, ta skala isparava, tj. njen nivo se smanjuje...Inkasant dolazi mesecno i ocitava nivo skale...Sto je nivo nizi, vise je isparilo, bilo je jace grejanje - plati vise...Ako neces, zavrni radijator, manje grejanje ali manje i isparavanje skale - jeftinije grejanje...On u nekim prostorijama ima potpuno iskljucene radijatore...
[ DusanSukovic @ 23.10.2015. 19:11 ] @
Citat:
pajapop: Pa nisam siguran da to mora da bude bas tako komplikovano...Evo price jednog mog prijatelja koji ima stan u Briselu...On na radijatorima ima nakacenu jednu spravicu - merni instrument, kao sto mi kacimo one posudice za isparavanje vode i vlazenje vazduha...Ta spravica je jednostavne konstrukcije i ima skalu isparavanja, nesto slicno kao na termometrima...Sto je radijator topliji, ta skala isparava, tj. njen nivo se smanjuje...Inkasant dolazi mesecno i ocitava nivo skale...Sto je nivo nizi, vise je isparilo, bilo je jace grejanje - plati vise...Ako neces, zavrni radijator, manje grejanje ali manje i isparavanje skale - jeftinije grejanje...On u nekim prostorijama ima potpuno iskljucene radijatore...:)

To da inkasant dolazi mesecno, je vec stvar prosllosti, moderni meraci se ocitavaju radio putem, valjda se aktiviraju iz kombija ispred zgrade..
[ pajapop @ 23.10.2015. 19:29 ] @
Citat:
DusanSukovic: To da inkasant dolazi mesecno, je vec stvar prosllosti, moderni meraci se ocitavaju radio putem, valjda se aktiviraju iz kombija ispred zgrade..

Priznajem, valjda su do sad uznapredovali...I ova prica je stara 15tak godina...ali princip je vazan...Prosto i jednostavno, bez velikih izdataka
[ DusanSukovic @ 23.10.2015. 21:45 ] @
Pa odgvora toplanama, da vuku korisnike za nos:

http://www.b92.net/biz/vesti/s...0&dd=10&nav_id=1049697

Citat:

Pojedini fiksni troškovi jedne od toplana

Naziv troška Iznos u dinarima
Solidarna pomoć 234.828,49
Jubilarne nagrade 4.766.760,71
Dnevnice za službeni put 717.821,21
Donatorstvo i sponzorstvo 1.414.561,87
Troškovi oglašavanja 2.331.970,50
[ DusanSukovic @ 23.10.2015. 21:57 ] @
Citat:
veselinovic:
Jedan mjerac toplote treba da ima senzor protoka ( vjerovatno turbinskog tipa) i dva termometra.
Sve to treba ugajguliti na neku tacnost ako se zeli dobiti mjerni instrument koji sluzi za naplatu.
Ima dosta problema tu, recimo za korektan rad turbinskog mjeraca moras ispred i iza mjeraca imati ravnu cijev od x santimetara.
Ako je instalacija unaprijed izvedena za to ( jedan stan jedna cijev) implementacija kalorimetra je mnogo laksa.
Ako nije svaki radijator jedan mjerac.
Pitanje je gdje staviti mjerace. U spavacu sobu?
Kako ocitati instrumente koji su u stanu?
Ko i kako ce bazdariti mjerace svakih x godina?
Ko ce platiti mjerace - ja imam 5 radijatopra u stanu dakle 600E+rad na montiranju.
Ima tu jos dosta pitanja - problem nije ni malo naivan osim kad je projektovano takvo rjesenje.
Ovdje kod mene svaki stan ima svoj vodomjer u haustoru na spratu.
Pored se gradi jedna zgrada gdje ce biti kalorimetri opet u haustoru na spratu.

Jovane, procitaj ovaj tekst:

http://www.b92.net/biz/vesti/s...02&dd=24&nav_id=815819

Citat:

OPREMA 250 EVRA, UŠTEDA 27 ODSTO

U "Brunati" tvrde da se pokazalo da je, po sistemu "plati koliko potrošiš", stavka za grejanje - ipak niža. "Ugradnja potrebne opreme, za stan od 50 kvadrata, košta oko 250 evra, jer kalorimetar za svaki radijator je oko 55 evra. Mi smo računali potrošnju na oko 600 zgrada i tu se pokazalo da je račun prosečnog kupca 27 odsto niži nego kada je plaćao grejanje po kvadratu", dodaje Erić.

[ Dexic @ 23.10.2015. 22:48 ] @
A Bruneti treba verovati jer im zarada nikako nije razlog da preinace brojke? :D
"Usteda do 27%" moze znaciti i duplo skuplje.

Opisao sam bas u jednoj temi kako to funkcionise i kako moze funkcionisat.

Realno, postoje tri mogucnosti:
- Skroz odvojeno za svaki stan, JEDAN merac, ispred stana, sva instalacija radjena za stanove (ovako se rade nove zgrade), bez i jedne zajednicke cevi unutar nekog stana (dakle sve cevi u stanu su iskljucivo tu da greju taj stan, a ne da provode dalje toplotu)
- Meraci na svakom radijatoru, jer ne postoji jedinstvena ulazna cev, ali ne postoje ni prolazne cevi kroz stan (samo skuplja varijanta u odnosu na prvu, zbog potrebe za vise kalorimetara, ali podjednako fer inace)
- Treca varijanta je ako postoje sprovodne cevi. Tu ne moze da se izmeri koliko ostaje u stanu a koliko ide dalje realno.
- Cetvrta i najgora varijanta je raspodela izmerene potrosnje po kvadraturi! (ovo nije pausalno kako se u vecini zgrada placa, vec po utrosku - ali nema veze koji komsija vise trosi, pa se bukvalno isplati da se odvrne do kraja radijator). Nema kalorimetara u stanovima, vec samo u zgradi zajednicki u kotlarnici.

Nezavisno od ovih varijanti, postoje i gubici u zgradi! Ti gubici su razlika izmedju dolazne i obracunate energije (posto se ipak koliko toliko greju i zajednicke prostorije i zidovi, nisu cevi skroz izolovane).
To toplane zahtevaju da se naplati, i postoje fer i nefer resenja ;)
- Fer resenje je da se taj gubitak naplati proporcionalno izmerenoj potrosnji. Zato onaj ko uopste ne ukljuci radijator (nije tu ocigledno) nece placati grejanje ostalih
- Nefer resenje je raspodela po kvadraturi, gde se potrosnja koja se ne raspodeli po kalorimetrima (ako ih nema, onda sva potrosnja, kao u cetvrtom primeru gore) raspodeli po stanovima srazmerno kvadraturi.

Toplanama ne bih rekao da se ovo ne isplati, jer sam video zgrade sa varijantama 1 i 2, i fer raspodelom gubitaka, i ukupni troskovi za grejanje prosle dve zime su bili jedva manji nego pausalni trosak godisnje. A prethodne dve zime su bile "pikin dim".
[ Dexic @ 23.10.2015. 23:40 ] @
A problem nije da ti ubacis kalorimetre ako se SS slozi.
Problem je sto ne mozes se iskljuciti sa toplana bez pristanka svih susednih stanara (sto ces skoro nikada dobiti kod nas, jer traze da oni "nemaju pravo zalbe ako ne budu dobra temperatura", a i da dobijes ima tek zackoljica)
[ veselinovic @ 24.10.2015. 07:31 ] @
[quote]pajapop:

Mjerenje utroska energije sa cjevcicom u kojoj se prati kolicina isparene tecnosti je veoma neprecizno i netacno.
Kao takvo, generalno se, ne moze koristiti za obracun troskova grijanja, jer ne zadovoljava klasu tacnosti.
Medjutim, ako se pri prikljucenju na grijanje sporazumne strane ( toplane i vlasnik stana) dogovore i pristanu onda moze.
Mogu se dvije strane dogovoriti da se obracun vrsi i na osnovu mjesecevih mjena - to je onda OK.
Ali kod vec postojecih korisnika ne moze jer nije tako ugovoreno.
[ DusanSukovic @ 24.10.2015. 07:49 ] @
Citat:
Dexic:
A Bruneti treba verovati jer im zarada nikako nije razlog da preinace brojke? :D
"Usteda do 27%" moze znaciti i duplo skuplje.

Ne mora da znaci, recimo ako neko povremeno boravi u stanu, zasto da placa sve u fullu? Fair je da se plati neki manji trosak..:) Znaci ugasis sve radijatore, potrosio si 5-6 mernih jedinica tokom zimskog perioda + platis neki trosak odrzavanja toplani sistema. Za mene je to puno postenije i za mene i za toplanu + za mother Earth..

[ Dexic @ 24.10.2015. 12:20 ] @
Znas li koliki je trosak odrzavanja toplani u BGu?:)
30% pausalne cene grejanja. Oko 4000 za 100m2, oko 2500 za stan od 60m2 ;) TO je deo koji ces placati kada se koriste kalorimetri i da NISTA ne potrosis, u stvari da NIKO u zgradi nista ne potrosi.
[ Java Beograd @ 24.10.2015. 12:30 ] @
Citat:
Dexic:A problem nije da ti ubacis kalorimetre ako se SS slozi.
Problem je sto ne mozes se iskljuciti sa toplana bez pristanka svih susednih stanara...

Realno problem je u vlastima, zakonima, zakonodavcima i sudovima. Šta sad, ako ja sa 10-tog sprata dozvolim da se komšija sa 1. isključi, više ne smem da se žalim ? Nego moram da plaćam full cenu iako uopšte ne greju ?
Pazi, logično je da toplana ima monopolski položaj, ali je kriminalna ta zloupotreba monopolskog položaja. Stoka na vlasti, stoka na čelnim pozicijama u toplani. A narod plaća i plaća dok se stoka bogati.

Isprazna je i jalova ova diskusija, dok god oni mogu da troše milione na putovanja i reprezentaciju, a narod to mora da plaća. Tj. narod mora plati onoliko koliko se ovima ćefne. Pa mislim, realno, da li to igde u normalnoj državi postoji ?
[ DusanSukovic @ 25.10.2015. 09:17 ] @
Citat:
Dexic:
Znas li koliki je trosak odrzavanja toplani u BGu?:)
30% pausalne cene grejanja. Oko 4000 za 100m2, oko 2500 za stan od 60m2 ;) TO je deo koji ces placati kada se koriste kalorimetri i da NISTA ne potrosis, u stvari da NIKO u zgradi nista ne potrosi.

Pa sta? Ako imam nove prozore na gajbi, toplije se obucem, opet sam na dobitku :)
[ DusanSukovic @ 25.10.2015. 09:20 ] @
Citat:
Dexic:
Isprazna je i jalova ova diskusija, dok god oni mogu da troše milione na putovanja i reprezentaciju, a narod to mora da plaća. Tj. narod mora plati onoliko koliko se ovima ćefne. Pa mislim, realno, da li to igde u normalnoj državi postoji ?

Znas i sam kako se to na Balkanu resava, sa mochugom u sakama - na barikadi..ne u parlamentu :) Samo problem je sto vodje obicno izgiraju ideale i omrste sebe ili svoje kumove..to je vec druga prica.. :)
[ Dexic @ 25.10.2015. 11:00 ] @
Zasto si mene citirao za nesto sto je neko drugo rekao? :D

Slazem se da ti se isplati - ali treba problem do kraja satreti, a ne ovako :(
[ vladd @ 25.10.2015. 11:15 ] @
Ja mislim da je potpuno nepotrebna doticna "naplata po potrosnji".

Deluje netrzisno, ali je i za to "trziste" praksa pokazala da su mu zakonitosti imbecilne.

Decenijama se placalo po kvadraturi, i grejanje je imalo razumnu cenu.Bilo je skuplje od nekonfornih opcija, ali jeftinije od grejanja na struju.

Sada se smislja nekakvo fantomsko "trziste" i floskule o "Europskim" cenama, ma sta to znacilo. Inace, samo znaci alavost partijskih vojski koje su okupirale javno preduzece, povecani kapaciteti zaposlenih i neogranicena glad za novcem.

I to je ono sto se mora platiti, da li pausalno ili izmereno, odredice oni vec cenu KWh kakva im treba za lagodan zivot, pa je svejedno da li neko trosi 20 ili 50KW, cena ce biti uvek takva da zadovolji alavost i troskarenje novca..

Pa meni je grejanje sa 6 poraslo na 8 hiljada, pausalnih, u poslednjih 4-5 godina, a da je cena plina i uopste energenata pala..a najvise raste od kada su polupismeni sijafui napali javna preduzeca...
[ Dexic @ 25.10.2015. 17:31 ] @
To ti i nije puno, nekima je i po 2-3x porasla cena grejanja, PAUSALNA.

A ventura i dalje **** kako struja poskupljuje vise od grejanja daljinskog :)

Pazi, Dule je u pravu, treba imati mogucnost da se placa po utrosku, ali to je samo jedan od problema resen, a to je da neko ko manje trosi, manje i placa. Ali nece placati kako treba, uvek ce to biti prenaduvane cene.
Ne moze centralno grejanje biti efikasnije od gasa i plina! Baca se ogromna energija u transportu i to je fakat.

Ne znam cemu Duletu problem, postoji mogucnost da se zgrada prijavi za grejanje po potrosnji, samo treba vecina stanara da se slozi i to je to.
E sad sto gomila njih nece jer im je ovako komfornije za manje novca, to je drugo.