[ anon70939 @ 15.12.2015. 22:44 ] @
Vise puta mi se desilo, da mi neke institucije traze licnu kartu da ostavim na portirnici, dok ne izadjem.

Recimo, da li ima pravo obezbedjenje neke banke da mi uzme licnu kartu da bi me pustio da se popnem na sprat gde su kancelarije?
Isto i sa portirom na ulazu u neku fabriku, gde sam isao na neke seminare, a fabrika je samo izdavala te prostorije.

Takodje sluzbeno kad moram da provedem u nekom gradu, desavalo se i po 2 meseca, na hotelskoj recepciji su mi trazili da za vreme boravka ostavim licnu kartu. I to ne samo u jednom hotelu, nego u 20 razlicitih.
Obicno ostale kolege su ostavljale, ali sam ja trazio da mi vrate, jer vozim i treba mi...

Sta ce svima njima tudja licna karta? Otkud im pravo da je zahtevaju da bude kod njih?
Postoji li negde u zakonu da pise da je to licni dokument i da nema pravo niko da ga zadrzava?
[ dusanboss @ 15.12.2015. 23:02 ] @
Ne znam šta piše u zakonu, ali mislim da u slučajevima koje si naveo nemaju pravo da ti zadrže LK. Mogu da ti pogledaju, upišu podatke i to je to.
[ bachi @ 16.12.2015. 07:13 ] @
Nemaju pravo da ti traže ličnu kartu, tvoje je pravo da im ne daš, ali je njihovo pravo da te ne puste u zgradu.
[ Java Beograd @ 16.12.2015. 07:41 ] @
Policija: ima pravo da ti traži LK, moraš da je pružiš na uvid.

Svi ostali: imaju pravo da ti traže LK, ti imaš pravo da im je ne pokažeš. Onda oni imaju pravo da te ne puste da uđeš, ili da ti ne uruče poštansku pošiljku (u pošti) ili da ti ne daju pare (na šalteru banke), da ti ne prime ček u supermarketu, ili ovo ili ono.

Ja sam slično pop.izdeo kad sam išao u Službeni glasnik da nešto oglasim nevažećim. Dakle, opšta građanska uslužna funkcija. I stoji gorila na vratima i legitimiše i zapisuje. Majmun.
[ SlobaBgd @ 16.12.2015. 07:49 ] @
Nije on majmun, tako su mu naredili, to mu je posao. Ne radi tako zato što on tako hoće.

A ti koji iz slobodnog uverenja nekog nazivaš majmunom, zapitaj se da li si ti majmun.
[ anon70939 @ 16.12.2015. 08:32 ] @
Nije problem da mi gorila traži ličnu kartu na uvid, pa neka i odštampa, iskopira, zapiše podatke, ali da mi odmah i vrati.
Ne vidim razlog zbog kojeg treba moja lična karta da bude kod njega... To mu je kao neka sigurnost da ću da izađem, ili da ako napravim štetu ima moje podatke? Pa onda mu je dovoljno da upiše podatke....

To kao nekada kad sam bio klinac, pa hoću da iznajmim Sega konzolu, i onda ostavim licnu kartu...
[ XMTR @ 16.12.2015. 08:42 ] @
Citat:
bachi: Nemaju pravo da ti traže ličnu kartu, tvoje je pravo da im ne daš, ali je njihovo pravo da te ne puste u zgradu.

Citat:
Java Beograd:Svi ostali: imaju pravo da ti traže LK, ti imaš pravo da im je ne pokažeš. Onda oni imaju pravo da te ne puste da uđeš,

Citat:
SlobaBgd:Nije on majmun, tako su mu naredili, to mu je posao. Ne radi tako zato što on tako hoće.
A ti koji iz slobodnog uverenja nekog nazivaš majmunom, zapitaj se.....

...a Ti pametan bio i "Pametan" ostao,

Svaka Ti cast !

[ 2012 @ 16.12.2015. 08:48 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Nije problem da mi gorila traži ličnu kartu na uvid, pa neka i odštampa, iskopira, zapiše podatke, ali da mi odmah i vrati.
Ne vidim razlog zbog kojeg treba moja lična karta da bude kod njega... To mu je kao neka sigurnost da ću da izađem, ili da ako napravim štetu ima moje podatke? Pa onda mu je dovoljno da upiše podatke....

To kao nekada kad sam bio klinac, pa hoću da iznajmim Sega konzolu, i onda ostavim licnu kartu...

Coyote, to sa trazenjem licne karte je recidiv iz proslosti, neka vrsta inercije bez zelje i potrebe da se razmisli cemu to sluzi.
stavljanje licne karte nema nikakav znacaj kod naplacivanja eventualne stete.
[ XMTR @ 16.12.2015. 09:11 ] @
2012

Zasto se mesas u Kojotovu temu ?

Covek je pitao NORMALNE sagovornike ovog foruma za misljenje.

Sad se ti javljas iz UK da odande resis njegovu licnu kartu iz KG ?

Ebt,

(Porodica Adams)

[ bakara @ 16.12.2015. 09:32 ] @
Nije to nista iz proslosti...evo zasto se uzmu dokumenta.

Bavio sam se takvim poslom pa smo mi recimo ljudima uzimali pasose.
U pocetku smo i mi naivno samo uzimali podatke, al onda ti covek ode i ne plati, jednostavno zapali i nista ga ne kosta a ti se slikaj sa njegovim podacima i tuzi i juri ga ako hoces i ako ti se isplati.

Kad mu uzmes dokument, imas i podatke i dokument, pa ako hoce da zapali, u startu ima trosak za nove dokumente i vreme da ih izvadi plus sto je moguce da ces da ga nadjes i naplatis svoje.
Jednostavno mu se ne isplati da zapali, mada opet ima ekstrema koji i pored ostavljenih dokumenata pobegnu, i to je tako svuda ne samo kod nas.

Eto razlog, je vrlo jednostavan i praktican.
[ whitie2004 @ 16.12.2015. 09:41 ] @
Vidi, imas u ponudi 2 varijante:

-(1.) uzme ti dokument, baci u pretinac, istom brzinom ti vrati nazad kad izlazis ...

-(2.) potpisete ugovor kako i zasta ce koristiti tvoje licne podatke (to si vec radio u banci, telekomu ...), uzme ti lk, ucita podatke sa nje, proveri podudaranje slike / potpisa, podatke smesti u neku bazu, potrosi lovu na zastitu te baze. Normalno i on i ti znate da se ne zoves kao Vuckov burazer, mozes ukrasti bas bilo koji indentitet i da sve ovo nema veze sa zivotom, ali je neko pametan prepisao sa zapada ...

Meni ona prva varijanta prihvatljivija.
[ XMTR @ 16.12.2015. 10:09 ] @
Citat:
bakara:

U pocetku smo i mi naivno samo uzimali podatke, al onda ti covek ode i ne plati, jednostavno zapali i nista ga ne kosta a ti se slikaj sa njegovim podacima i tuzi i juri ga ako hoces i ako ti se isplati.

Kad mu uzmes dokument, imas i podatke i dokument, pa ako hoce da zapali, u startu ima trosak za nove dokumente i vreme da ih izvadi plus sto je moguce da ces da ga nadjes i naplatis svoje.
Jednostavno mu se ne isplati da zapali, mada opet ima ekstrema koji i pored ostavljenih dokumenata pobegnu, i to je tako svuda ne samo kod nas.

B R A V O !

Bakara,

Pozivam Te u NIS .

ako Ti ista znaci.....

[ XMTR @ 16.12.2015. 10:12 ] @
Na ulazu ima da Ti uzmu licnu kartu i dobijes onaj "Bedj" na kome pise " VISITOR"

DB, KGB, i SVI ostali mora da rade svoj posao ,
jer ne dao BOG da neka budaletina nesto tu zapali.

Taj pozar se ne gasi lako !

[ XMTR @ 16.12.2015. 10:17 ] @
Uz Sve te teske uslove ulaska,

Ja cu da Ti sredim, "kratkim postupkom" da udjes u NIS,

i da zajedno prosetamo svim postrojenjima prerade nafte,

....ako Te interesuje, naravno.

Nista nije presija po Bog-u.

Ako si voljan, ja sam jos vise voljan.

pOz
[ 2012 @ 16.12.2015. 10:29 ] @
@XMTR

Oduvace te Dimkovic, pocni sa kreiranjem novog profila.
[ XMTR @ 16.12.2015. 10:44 ] @
To vec znam, ne brini o NE-Ljuskim ponasanjima,

Ti se brini za sebe , i pusti Dimkovica,
,
Inace.....Malo-po-Malo se pozivas/Oslanjas na Dimkovica,

El ti On brat, sagovornik, kucni prijatelj, rodjak, poslovni saradnik,
el zajedno idete u pabove, ili u Franfurtu posecujete one "RED" ulice ?

Odakle ta tvoja Bliskost sa Dimkovicem ?

Pa nije ON Peder koliko Znam ????
[ 2012 @ 16.12.2015. 10:52 ] @
Citat:
XMTR

Pa nije ON Peder koliko Znam ????

Valjda te zbog toga i ne podnosi, pa te redovno udaljava sa foruma.

Da je homoseksualac verovatno bi vas dvojica nasli zajednicki jezik.
[ anon70939 @ 16.12.2015. 10:55 ] @
Citat:
XMTR:
Zasto se mesas u Kojotovu temu ?

Po meni, dao je vrlo konkretan odgovor, jer se potpuno slazem sa tim postom, i zato sam i kreirao ovu temu.... Jer mi je nejasno, pa htedoh samo da nadjem logiku

Citat:
bakara:

OK, i da li je po zakonu to što ste radili? Pogotovo za pasoš, koji možda može da nestane, pa teroristi da ga koriste i slično... da ne idem sad dalje u SF.

Ajd onda i na benzinskoj pumpi, prvo da ostavim pasoš, pa tek onda sipam gorivo, pa tek kad platim da mi vrate dokumenta. Jer pre toga, kad napunim rezervoar, mogu da pobegnem sa pumpe... Što ljudi često rade....
[ bakara @ 16.12.2015. 11:03 ] @
Pa nije zabranjeno...
niko tebi ne otima dokument, ti ga dobrovoljno po dogovoru dajes.

Citat:
CoyoteKG
Ajd onda i na benzinskoj pumpi, prvo da ostavim pasoš, pa tek onda sipam gorivo, pa tek kad platim da mi vrate dokumenta. Jer pre toga, kad napunim rezervoar, mogu da pobegnem sa pumpe... Što ljudi često rade....

Pa ako pumpadzija odluci da trazi pasose, ti mozes samo da ne sipas tu gorivo.
A ljudi beze bez placanja i sa pumpi na kojima obavezno postoji video nadzor...e sad kako to gazde posle naplate, mene ne zanima.
[ 2012 @ 16.12.2015. 11:09 ] @
Citat:
bakara: Pa nije zabranjeno...
niko tebi ne otima dokument, ti ga dobrovoljno po dogovoru dajes.

Pa ako pumpadzija odluci da trazi pasose, ti mozes samo da ne sipas tu gorivo.
A ljudi beze bez placanja i sa pumpi na kojima obavezno postoji video nadzor...e sad kako to gazde posle naplate, mene ne zanima.

Da, ali kao sto si i sam rekao ni ostavljanje dokumenta ne garantuje naplatu duga. Ako zelis da naplatis dug/potrazivanje moras da pokrenes istu proceduru bez obzira da li si nekome zadrzao dokument.
[ XMTR @ 16.12.2015. 11:15 ] @
Uz svu zezanciju, nisam pomislio da umes da se spustis na "tako Nisko"
da NEBITNIM -a ovlazavas anus !

Evo ti pimera, ako si zaboravio :
"Po meni, dao je vrlo konkretan odgovor, jer se potpuno slazem sa tim postom"

Kojote,
Jel se Ti nekog BOJIS od komentatora iz inostranstva ?
----------------------------------------------------------------------------------------------
Zivot je kratak !

I NEMOJ DA DOZVOLIS DA TI neki iz UK, iLI iz EU menjaju misljenje.tebi iz KG !

Nisi mali !

[ bakara @ 16.12.2015. 11:19 ] @
Citat:
2012: Da, ali kao sto si i sam rekao ni ostavljanje dokumenta ne garantuje naplatu duga. Ako zelis da naplatis dug/potrazivanje moras da pokrenes istu proceduru bez obzira da li si nekome zadrzao dokument.

Naravno da ne garantuje ali izaziva dodatne troskove onom ko je dokument ostavio i razne mogucnosti da se uz to i taj dug naplati.
Mislim da razumes sta hocu da kazem.
[ XMTR @ 16.12.2015. 11:29 ] @
Citat:
2012:
Citat:
XMTR:Pa nije ON Peder koliko Znam ????

Valjda te zbog toga i ne podnosi, pa te redovno udaljava sa foruma

STA Lupas za DIMKOVICA,

ako je ON peHDerR, onda sam ja P"utinov"-a DESNA RUKA!
[ bachi @ 16.12.2015. 11:33 ] @
Zašto dopuštate ovu očiglednu duplu registraciju banovanih korisnika čiji je jedini cilj da troluju i da još više srozaju ovaj i ovako već srozan forum?
[ Darko Nedeljković @ 16.12.2015. 11:47 ] @
@bachi
zato sto ES nema nacina da proverava LK, pa da zna da li je taj novoregistrovani neko ko je banovan, ili si to ti, ili sam ja, ili je neko ko prvi put vidi ES.

Inace, zakon je restriktivan u pogledu pravljenja kopija necijih dokumenata koje bi posle neko mogao da procita ili ukrade, kao i u pogledu cuvanja licnih podataka u nekakvim elektronskim bazama. Secam se da je svojevremeno limundo morao da pobrise sve licne podatke clanova kao i kopije licnih karti iz svoje baze po nalogu odredjene institucije. Suprotno od shvatanja pokretaca teme, za mene je OK da neko uzme moju licnu kartu i zadrzi nekoliko minuta, ali sam netrpeljiv na kopiranje, prepisivanje i slicne pojave TRAJNOG zadrzavanja mojih licnih podataka. Imam iskustvo iz prve ruke sa administrativnim zabranama i zirantima upisanim u banku na osnovu ko zna odakle ukradenih kopija dokumenata. Sa druge strane, ne vidim sta lose moze da se desi ako takozvani "majmun" drzi 5 minuta u ruci ili na stolu moju licnu kartu.
[ Shadowed @ 16.12.2015. 11:48 ] @
Citat:
CoyoteKG:
OK, i da li je po zakonu to što ste radili? Pogotovo za pasoš, koji možda može da nestane, pa teroristi da ga koriste i slično... da ne idem sad dalje u SF.

Jeste po zakonu. Ili bolje receno - nije protiv zakona. Java Beograd je lepo rekao i vec je receno X puta na slicnim temama.
SVAKO ima pravo da ti trazi dokumenta.
Samo u slucaju policije si duzan da das.
Ali isto tako imaju mogucnost da ti uskrate uslugu.

Dakle, ako ti neko trazi licnu kartu/pasos a nije policajac, mozes da se okrenes i odes. Ne moras da mu das.

Citat:
CoyoteKG: Ajd onda i na benzinskoj pumpi, prvo da ostavim pasoš, pa tek onda sipam gorivo, pa tek kad platim da mi vrate dokumenta. Jer pre toga, kad napunim rezervoar, mogu da pobegnem sa pumpe... Što ljudi često rade....

Ne moras da ostavis. Mozes da ides na drugu pumpu.
[ XMTR @ 16.12.2015. 12:04 ] @
2012
Opet se mesas gde nisi pozvan !

Ajd jednom ostani kod kuce .

I Gledaj malo serije iz UK.
[ hotchimney @ 16.12.2015. 12:04 ] @
Citat:

OK< udjete u bolnicu.
- Daj ličnu!
- Nedam!
- Nema lečenja, mrš napolje!

Nisam siguran za Zakon
ali sigurno nije po Ustavu prejudicirano uzimanje i zadržavanje/kopiranje ličnih dokumenata.
Ali za primenu Ustava biće potrebno ukloniti UDBAše iz državnog sistema
za šta će sigurno biti potrebno još nekoliko generacije obzirom na broj UDBAša u tom sistemu (i stalno obnavljanje novim kadrovima).

Uslovljavanje usluge/prodaje uvidom/zadržavanjem ličnih dokumenata verovatno nije u skladu ni sa Zakonom
osim u situacijama kada je usluga/roba rezervisana za odredjeno lice.
[ XMTR @ 16.12.2015. 12:14 ] @
Citat:
bachi:
Zašto dopuštate ovu očiglednu duplu registraciju banovanih korisnika čiji je jedini cilj da troluju i da još više srozaju ovaj i ovako već srozan forum?

@bachi

Vladimire , ne sehhhhri, valjada me znas,

i ne ubacuj "klipove u Tockove kad Ne treba"
--------------------------------------------------------------------------------

Vladimire,

Navedi od 100 tvojih poslednjih postova , u kojima Si nesto konkretno DOBRO savetovao ?

----Samo Taj detalj me interesuje , ETO !

nista vise.

Kad to navedes

Nastavljam Hvalisanje o Tebi....

[ dlalic @ 16.12.2015. 12:15 ] @
Citat:
bachi:

E sto je najbolje, nekima smeta i kad se iskljuci, jer je toboze on "konstruktivan", sa "specificnim smislom za humor", "iskljucuju ga na nacionalnoj osnovi", "on je dobar kakvih tek ima"...

http://www.elitesecurity.org/t...ljucivanje-korisnika-sa-foruma
[ XMTR @ 16.12.2015. 12:21 ] @
Konacno......

------------------------------------------------------------------
@dlalic ,
Ne moras da kazes, samo mahnes rukom:

Kafa, Sok, Loza, Pivo, Meze, Predjelo, Salata ( Ruska) , Prase, Rostilj, Tanjiraca,
Nešto ispod saca ,

Hvala Ti Brate,

Umro sam od "sahranjivanja"
[ Shadowed @ 16.12.2015. 12:59 ] @
Citat:
hotchimney:
Citat:

OK< udjete u bolnicu.
- Daj ličnu!
- Nedam!

Ako je privatna bolnica, verovatno i za njih vazi.
S druge strane, mogu postojati zakonom propisani izuzeci, kao sto je izuzetak sa policijom npr.
[ 2012 @ 16.12.2015. 14:06 ] @
Citat:
hotchimney:
Citat:

OK< udjete u bolnicu.
- Daj ličnu!
- Nedam!

Ne samo licnu kartu vec moras da imas i validnu zdravstvenu knjizicu inace nema lecenja, tako je svuda u normalnom svetu. Izuzetak je hitna pomoc koja moze da donese povredjenog koji nema kod sebe uredna dokumenta inace nigde te ne pustaju u bolnicu ako nemas licna dokumenta i placeno zdravstveno osiuranje.
[ dule_ns @ 16.12.2015. 14:44 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
@bachi
zato sto ES nema nacina da proverava LK, pa da zna da li je taj novoregistrovani neko ko je banovan, ili si to ti, ili sam ja, ili je neko ko prvi put vidi ES.

Inace, zakon je restriktivan u pogledu pravljenja kopija necijih dokumenata koje bi posle neko mogao da procita ili ukrade, kao i u pogledu cuvanja licnih podataka u nekakvim elektronskim bazama. Secam se da je svojevremeno limundo morao da pobrise sve licne podatke clanova kao i kopije licnih karti iz svoje baze po nalogu odredjene institucije. Suprotno od shvatanja pokretaca teme, za mene je OK da neko uzme moju licnu kartu i zadrzi nekoliko minuta, ali sam netrpeljiv na kopiranje, prepisivanje i slicne pojave TRAJNOG zadrzavanja mojih licnih podataka. Imam iskustvo iz prve ruke sa administrativnim zabranama i zirantima upisanim u banku na osnovu ko zna odakle ukradenih kopija dokumenata. Sa druge strane, ne vidim sta lose moze da se desi ako takozvani "majmun" drzi 5 minuta u ruci ili na stolu moju licnu kartu.

Darko, šta tačno sprečava tzv "majmuna" da za tih 5 minuta isčita ili iskopira tvoje dokumente? Vrtiš se u krug.
[ hotchimney @ 16.12.2015. 14:47 ] @
Ah,
blebne čoveka auto,
on se nekako dobaulja pretposlednjim dahom do bolnice.
Oko njega sedi ekipa lekara i mirno pushi.
- Šta se dogadja, čovek samo što nije umro?
- Čekamo da neko donese ličnu kartu, nema lečenja bez lične.
[ 2012 @ 16.12.2015. 15:31 ] @
Citat:
hotchimney: Ah,
blebne čoveka auto,
on se nekako dobaulja pretposlednjim dahom do bolnice.
Oko njega sedi ekipa lekara i mirno pushi.
- Šta se dogadja, čovek samo što nije umro?
- Čekamo da neko donese ličnu kartu, nema lečenja bez lične.

Obicno kad coveka "blebne" auto, pozove se hitna pomoc, a kad hitna pomoc donese pacijenta onda me niko ne trazi lcnu kartu.
Ako se nekako dobaulja do do bolnice, onda opet ide u hitnu pomoc gde mu niko ne trazi licnu kartu.

ALI ako nije hitan slucaj onda je normalno da se potrazi dokument za identifikaciju i dokument kojim se potvrdjuje pravo na lecenje.
[ DusanSukovic @ 16.12.2015. 16:07 ] @
Abre licna karta je vazeca samo u zemljama Hitlerovsko/Staljinistickog nasledja - stravicna ljubav prema dokumentima, ako moze sto vise njih, normalne drzave to nemaju..
[ X Files @ 16.12.2015. 16:21 ] @
Dakle, siva zona...

http://www.b92.net/info/vesti/...category=12&nav_id=1002218
Citat:

"Zadržavanje dokumenata suprotno zakonu"
Zadržavanje ili kopiranje ličnih dokumenata građana je u suprotnosti za pojedinim odredbama zakona.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić upozorava da se sa takvom praksom prestane.

Ssabić u svom saopštenju ukazuje da bez pravog razloga i opravdanja, nekontrolisanim ostavljanjem ličnih dokumenata, bilo originala ili kopija, na bezbroj mesta značajno povećava rizik zloupotrebe podataka, odnosno dokumenata.

Poverenik kaže da mu se sve češće obraćaju građani koji se prilikom ulasku u mnoge službene zgrade, i državne i druge, suočavaju sa zahtevom da kod obezbeđenja ostave lične karte.

"Mnoge građane takvi zahtevi s pravom iritiraju i izazivaju im dileme u pogledu osnovanosti i zakonitosti", navodi Šabić.

Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, zadržavanje ličnih dokumenata predstavlja obradu podataka o ličnosti, a za dopuštenost svake obrade podataka o ličnosti, shodno Zakonu, fundamentalna načela su svrsishodnost (podaci se mogu obrađivati samo za utvrđenu svrhu) i srazmernost (mogu se obrađivati samo u meri i na način koji je dovoljan za ostvarenje svrhe).

“Ako u nekim situacijama može biti opravdano da službeno lice radi preventivne ili eventualno aposteriorne zaštite imovine i lica, obavi identifikaciju lica uvidom u ličnu kartu i eventualno prepiše određene podatke, to izvesno ne znači da je opravdano da zadržava ili kopira ličnu kartu, jer je to "očito nepotrebno za ostvarivanje svrhe obrade", navodi Šabić.

Ističe i da zahtev za zadržavanjem lične karte, u krajnjoj liniji dovodi građane u situaciju do krše Zakon o ličnoj karti koji propisuje da je lice koje je po zakonu dužno da ima ličnu kartu, dužno, da istu nosi sa sobom, kao i da je pokaže na zahtev službenog lica ovlašćenog za legitimisanje.

Taj zahtev je, dodaje se, suprotan i pojedinim članovima Zakona o privatnom obezbeđenju, koji takođe predviđa samo mogućnost uvida u ličnu kartu, ali ne i njeno zadržavanje.

"Ali, od 'apstraktnog' kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Zakona o ličnoj karti i Zakona o privatnom obezbeđenju, ne manje je bitno to što se bez pravog razloga i opravdanja, nekontrolisanim ostavljanjem ličnih dokumenata (originala ili kopija) na bezbroj raznih mesta značajno povećava rizik zloupotrebe podataka, odnosno dokumenata", zaključeno je u saopštenju.

http://www.blic.rs/vesti/drust...zima-u-sluzbene-zgrade/txldpmb
Citat:

Poverenik protiv zadržavanje ličnih karata na ulazima u službene zgrade
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pozvao je sve koji praktikuju da, prilikom ulaska u njihove službene zgrade, zadržavaju ili kopiraju lična dokumenta građana, da prestanu da to rade.

Povereniku se sve češće obraćaju građani jer pri ulasku u mnoge državne i druge službene zgrade, obezbeđenje zahteva da se na ulazu ostave lične karte.

Po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, zadržavanje ličnih dokumenata predstavlja obradu podataka o ličnosti što je po zakonu moguće samo za zakonom utvrđenu svrhu, i u meri i na način dovoljan za ostvarenje te svrhe, ukazao je Poverenik.

"Ako u nekim situacijama može biti opravdano da službeno lice u javnom ili privatnom sektoru u svrhu preventivne ili eventualno aposteriorne zaštite imovine i lica, vrši identifikaciju lica uvidom u ličnu kartu i eventualno prepiše određene podatke lica, to ne znači da je opravdano da zadržava ili kopira ličnu kartu, jer je to nepotrebno za ostvarivanje te svrhe", naglašava Poverenik.

Kako se dalje navodi, zahtev za zadržavanje lične karte u krajnjoj liniji dovodi građane u situaciju da krše Zakon o ličnoj karti koji propisuje da je imalac lične karte dužan da je ima i nosi sa sobom, i da je pokaže na zahtev službenog lica ovlašćenog za legitimisanje. Zahtev za zadržavanje lične karte direktno je suprotan i Zakonu o privatnom obezbeđenju koji predviđa samo mogućnost uvida u ličnu kartu, a ne i njeno zadržavanje.

"Ali, od apstraktnog kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Zakona o ličnoj karti i Zakona o privatnom obezbeđenju ne manje je bitno to što se, bez pravog razloga i opravdanja, nekontrolisanim ostavljanjem ličnih dokumenata na bezbroj raznih mesta, značajno povećava rizik zloupotrebe podataka, odnosno dokumenata", upozorio je Poverenik.
[ Java Beograd @ 16.12.2015. 18:59 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Abre licna karta je vazeca samo u zemljama Hitlerovsko/Staljinistickog nasledja - stravicna ljubav prema dokumentima, ako moze sto vise njih, normalne drzave to nemaju..
Svaka država na svetu ima NEKI dokument za ličnu identifikaciju. Dal' se zove lična karta ili ID, ili nekako drugačije, ili je istovremeno i vozačka dozvola - to je već manje bitno.

Možda u nekim džavama po zakonu nisi obavezan da poseduješ nikakav identifikacioni dokument, ako ćeš da živiš ceo život kao Amiš. Ali onog momenta kad poželiš da uđeš u banku i koristiš njihove usluge, ili bilo koje druge prednosti savremenog društva, ti moraš da imaš neki oblik identifikacije.
[ DusanSukovic @ 16.12.2015. 19:24 ] @
Citat:
Java Beograd: Svaka država na svetu ima NEKI dokument za ličnu identifikaciju. Dal' se zove lična karta ili ID, ili nekako drugačije, ili je istovremeno i vozačka dozvola - to je već manje bitno.

Možda u nekim džavama po zakonu nisi obavezan da poseduješ nikakav identifikacioni dokument, ako ćeš da živiš ceo život kao Amiš. Ali onog momenta kad poželiš da uđeš u banku i koristiš njihove usluge, ili bilo koje druge prednosti savremenog društva, ti moraš da imaš neki oblik identifikacije.

Tja, kako ja ovde mogu da se identifikujem sa ekvivalentom JMBG u banci? Ispita me malo detaljnije, ali dace mi pare, mislim da je detaljnija prica cak kad nemas nesto sa fotkom..
Mislim da je ovde samo stranac obavezan da nosi dozvolu boravka sa sobom po zakonu, ostali moraju samo da prilikom kontakta sa policajcom da mu kazu personalni broj, kao vozac naravno moras da imas vozacku sa sobom. Mada sam cuo na Islandu da je jedno vreme moglo cak i bez toga, samo personalni broj - pricao mi jedan Islandjanin..

Edit: Kad sam dosao u Dansku, prve godine me policajac zaustavio i posto ovde Danska medjunarodna vozacka tad nije imala fotku, ne znam ima li sad, pitao me imam li sta sa fotkom da mu dokazem da imam nekakav boravak po nekom osnovu u zemlji? Ja sam bio zaboravio svoju ID, i izvadim mu mesecnu kartu za gradsku zeleznicu (imala fotku + adresu) i covek ladno prihvati to..:D

[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 16.12.2015. u 20:39 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 16.12.2015. u 20:40 GMT+1]
[ Java Beograd @ 16.12.2015. 19:43 ] @
Svako ko ti daje pare baz pokazivanja ID - daje ti "na lepe oči", tj. na svoju odgovornost.

A kad malo bolje razmisliš, time si pre svega ti ugrožen, jer će sutra na tom istom šalteru da se pojavi prevarant, predstavi se kao ti, i da podigne sve pare sa tvog računa.

Da sam na tvom mestu, ja bih promenio banku čiji službenici daju pare sa mog računa nekome / svakome ko ume da izdeklariše (ekvivalent) moj JMBG.

A uostalom jesi li otvorio račun takođe bez ID-ja ?
[ DusanSukovic @ 16.12.2015. 20:05 ] @
Citat:
Java Beograd: Svako ko ti daje pare baz pokazivanja ID - daje ti "na lepe oči", tj. na svoju odgovornost.

A kad malo bolje razmisliš, time si pre svega ti ugrožen, jer će sutra na tom istom šalteru da se pojavi prevarant, predstavi se kao ti, i da podigne sve pare sa tvog računa.

Da sam na tvom mestu, ja bih promenio banku čiji službenici daju pare sa mog računa nekome / svakome ko ume da izdeklariše (ekvivalent) moj JMBG.

A uostalom jesi li otvorio račun takođe bez ID-ja ?

Zato se ovde personalni broj ne daje nikome :D Desavale su se te situacije sa prevarantima.
Racun je mislim nemoguce otvoriti bez neceg plasticnog sa fotografijom :)

[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 16.12.2015. u 22:19 GMT+1]
[ bakara @ 16.12.2015. 21:15 ] @
Al zato on u kompjuteru ima tvoje podatke sa slikom i tako izvrsi identifikaciju.
Nije ni to tako banalno kao sto ga predstavljas.
[ Darko Nedeljković @ 16.12.2015. 22:36 ] @
Jedva cekam da pocne obavezno cipovanje ljudi, pa da posle nema ko sta da ti trazi nego ako ga interesuje ko si ocita te RFID uredjajem.
[ hotchimney @ 16.12.2015. 23:12 ] @
Ma jest,
i usput dodaju prostrelnu ranu kaliba 9+
umesto pečata.

Kao što reče @DusanSukovic "Hitlerovsko/Staljinisticka ljubav prema dokumentima".

Daj da se zaposli što više partijskuh kadrova
radi "istraživanja dokumenata i gubljenja vremena".

To besmisleno legitimisanje ne sprečava kriminal.
Samo maltretira poštene ljude.

[ 2012 @ 17.12.2015. 01:30 ] @
Mislim da je licna karta zastarela i da treba raditi na nekakvim brzim analizatorima krvi/DNK, nesto na principu meraca secera u krvi. Napravice se baza gradjane i prostim ubodom u prst i uzimanjem krvi vidis da li je to ta osoba, ovo ja za vaznije dogadjaje. Za svakodnevnu upotrebu dovoljno je skeniranje zenica i otisak prsta. Toga vec ima na aerodromima i savrseno funcionise, ja ne cekam u radu za ulazak u nijednoj EU drzavi vec jednostavno idem na elektronsku kontrolu i izbegavam cekanje i pricu sa sluzbenikom
[ Java Beograd @ 17.12.2015. 07:44 ] @
Citat:
bakara:Al zato on u kompjuteru ima tvoje podatke sa slikom i tako izvrsi identifikaciju. Nije ni to tako banalno kao sto ga predstavljas.
Možda neki službenici, u nekim institucijama imaju podatke sa slikom u nekom informacionom sistemu. Ali sam gotovo siguran da nemaju svi.
[ Java Beograd @ 17.12.2015. 07:45 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Jedva cekam da pocne obavezno cipovanje ljudi, pa da posle nema ko sta da ti trazi nego ako ga interesuje ko si ocita te RFID uredjajem.

Iskreno se nadam da to nikad neće biti. Posebno ne "obavezno".

Ali, uostalom, čmu čipovanje kad su otisak prsta i izgled irisa u oku ionako jedinstveni. PRIMARY UNIQUE KEY
[ 2012 @ 17.12.2015. 09:02 ] @
Citat:
Java Beograd: Iskreno se nadam da to nikad neće biti. Posebno ne "obavezno".

Ali, uostalom, čmu čipovanje kad su otisak prsta i izgled irisa u oku ionako jedinstveni. PRIMARY UNIQUE KEY

Da bi se bolje izvrsilo pracenje i da bi se ubrzao proces identifikacije, da nema zadrzavanja na "uskim grlima" gde treba izvrsiti proveru, a ne stvarati zastoj.
[ DusanSukovic @ 17.12.2015. 10:18 ] @
Citat:
hotchimney:
Ma jest,
i usput dodaju prostrelnu ranu kaliba 9+
umesto pečata.

Kao što reče @DusanSukovic "Hitlerovsko/Staljinisticka ljubav prema dokumentima".

Daj da se zaposli što više partijskuh kadrova
radi "istraživanja dokumenata i gubljenja vremena".

To besmisleno legitimisanje ne sprečava kriminal.
Samo maltretira poštene ljude.

Tako je. Da li su danska policija i upravne sluzbe drzave manje efikasnije od srpskih zato sto nije potrebna licna karta u svakodnevnom kontaktu gradjana sa drzavnim sluzbama? Nisu.
[ DusanSukovic @ 17.12.2015. 10:20 ] @
Citat:
bakara:
Al zato on u kompjuteru ima tvoje podatke sa slikom i tako izvrsi identifikaciju.
Nije ni to tako banalno kao sto ga predstavljas.

Cekaj, kako onda ovde decko od 18 godina i bez vozacke dozvole otvara racun u banci? Pojma nemam..
Sad sam gledao. Moze opstina da ti izda vec od 16.godina legitimaciju sa fotografijom, ali to svakako nije obaveza da je imas stalno kod sebe kao u zemljama Hitlerovsko/Staljinistickog nasledja..
[ DaliborP @ 17.12.2015. 11:20 ] @
Citat:
DusanSukovic:

Ne znam tacno o cemu pricas, postoji samo par drzava na svetu koje namaju licnu kartu kao dokument.
[ DusanSukovic @ 17.12.2015. 11:28 ] @
Citat:
DaliborP: Ne znam tacno o cemu pricas, postoji samo par drzava na svetu koje namaju licnu kartu kao dokument.

Citao thread ili poceo od zadnjeg postinga?
[ DaliborP @ 17.12.2015. 11:56 ] @
Da, citao sam - ako sam te dobro razumeo sta hoces da kazes.
[ DusanSukovic @ 17.12.2015. 11:59 ] @
Citat:
DaliborP: Da, citao sam - ako sam te dobro razumeo sta hoces da kazes.

Poenta je da postoje drzave koje ne traze licne karte i koje funkcionisu bolje od Srbije 10x. Drzave koje ne vide u svojoj misiji da podjebavaju i iritiraju gradjane, vec sebe vide kao placeni servis gradjana i tako se ponasaju, sta je nejasno?
[ SlobaBgd @ 17.12.2015. 12:07 ] @
A postoje i države koje traže lične karte a funkcionišu bolje od Srbije. Tako da taj argument otpada.
[ DusanSukovic @ 17.12.2015. 12:08 ] @
Citat:
SlobaBgd: A postoje i države koje traže lične karte a funkcionišu bolje od Srbije. Tako da taj argument otpada.

Koju bi ti soluciju izabrao? Koja ti je srcu draga?
[ DaliborP @ 17.12.2015. 12:23 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Poenta je da postoje drzave koje ne traze licne karte i koje funkcionisu bolje od Srbije 10x.

Sta znaci "ne traze licne karte"? Svaka institucija koja hoce da potvrdi tvoj identitet trazice dokument na uvid, kakve veze ima da li je vozacka dozvola ili licna karta? Kakva je razlika u tim drzavama?
[ gilopile @ 17.12.2015. 12:23 ] @
Citat:
bakara:

U sustini to je to. Ne vidim nikakav drugi razlog zadrzavanja LK, jer je dovoljno uzeti samo podatke i odmah ti vratiti licnu.
[ dule_ns @ 17.12.2015. 12:40 ] @
Citat:
DusanSukovic:

...
Citat:
Edit: Kad sam dosao u Dansku, prve godine me policajac zaustavio i posto ovde Danska medjunarodna vozacka tad nije imala fotku, ne znam ima li sad, pitao me imam li sta sa fotkom da mu dokazem da imam nekakav boravak po nekom osnovu u zemlji? Ja sam bio zaboravio svoju ID, i izvadim mu mesecnu kartu za gradsku zeleznicu (imala fotku + adresu) i covek ladno prihvati to..:D

Čisto me zanima jel imao on neki konkretan razlog da te zaustavi ili je to činio čisto u Hitlerovsko/Staljinističkom maniru nasumične provere.
[ DusanSukovic @ 17.12.2015. 12:41 ] @
Citat:
DaliborP:
Citat:
DusanSukovic:
Poenta je da postoje drzave koje ne traze licne karte i koje funkcionisu bolje od Srbije 10x.

Sta znaci "ne traze licne karte"? Svaka institucija koja hoce da potvrdi tvoj identitet trazice dokument na uvid, kakve veze ima da li je vozacka dozvola ili licna karta? Kakva je razlika u tim drzavama?

Razlika je sto je dovoljno da te pita za personalni broj kad odes u opstinu na primer, kakva licna karta?
[ SlobaBgd @ 17.12.2015. 12:45 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
SlobaBgd: A postoje i države koje traže lične karte a funkcionišu bolje od Srbije. Tako da taj argument otpada.

Ja sam mislio da diskutujemo šta je bolje a ne šta ko voli.
Da se ja pitam, ozbiljno bih kažnjavao zbog nenošenja lične karte. Ali znam da je to preterano, nesprovodljivo i nepopularno.
[ DaliborP @ 17.12.2015. 12:51 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Razlika je sto je dovoljno da te pita za personalni broj kad odes u opstinu na primer, kakva licna karta?

Gde to tacno? Cak i u drzavama gde ne postoji licna karta moras da pokazes dokument sa slikom.
[ Java Beograd @ 17.12.2015. 13:12 ] @
Sav taj privid demokratije, nesputanosti i slobode življenja u zapadnoj Evropi zapravo pada u vodu kad malo zagrebeš ispod površine i skapiraš da se svaki građanin prati i kontroliše na nekoliko načina / nivoa.

Onda, zapravo ti i ne treba nikakav ID, kad te vlast prati, i bez tvog znanja zna i gde si, i šta si, i šta radiš i sve ostalo.

Ako bi država bila ekstra organizovana, IT sistemi rade, policajac bi mogao nađe ko si i šta si i pre nego što kažeš "dobar dan". Preko nekog GPS sistema servera, naravno, ako imaš smartfon.

Što reče bakara, ne treba ti nikakav ID, kad bankar u sistemu ima sve tvoje podatke, pa i sliku. Adresu, ime i sliku ima i gradski prevoz, kako reče Dušan Suković. I oni te prate . Pa stoga i takav ID može da posluži za identifikaciju. (I naš Bus Plus ima te podatke, ali čisto sumnjam da oni znaju šta da rade sa tim podacima. Samo postoji opasnost da neki pokupi sve te podatke pa zloupotrebi).

Što je nadzor nad građanima manji i/ili država slabije organizovana, to je potrebno više dokazivati da si ti baš ti, u slučajevima kad si u banci, pošti, saobraćaju i slično, gde se već treba identifikovati.
[ hotchimney @ 17.12.2015. 13:39 ] @
Citat:
DusanSukovic:

Drzave koje ne vide u svojoj misiji da podjebavaju i iritiraju gradjane, vec sebe vide kao placeni servis gradjana i tako se ponasaju

Upravo to je problem što se u Srbiji još uvek razmišlja
srednjevekovno
o državi kao vlasti
i stanovništvu kao o podanicima.
Ono što je zanimljivo, neki članovi foruma, za koje bi se očekivalo da su malo bistriji,
takodje razmišljaju o državi kao o vlasti a ne kao o servisu za dobrobit gradjana.
Dok je stanje takvo nema popravljanja situacije.

Potpuno je razumljivo da se u slučaju promene adrese moraju izvršiti i promene u dokumentima.
Ali
90% ljudi i ne menja adrese.

Svako malo gradjani Srbije moraju da
trče u miliciju da izvade novu ličnu kartu
pa opet trče u miliciju da izvade još noviju ličnu kartu
pa trče u miliciju da izvade pasoš pa novi pasoš
pa trče da menjaju sobračajnu dozvolu iako se po pitanju saobraćajne dozvole nije ništa promenilo.
Pa zamena vozačke, umesto da jednom izdata vozačka važi do eventualne odluke suda da se vozačka oduzme.
Pa indeks
pa studentska legitimacija (šta će ti onda indeks ili obratno)
itd...

Sve te navedene "zamene" ne služe ničemu osim angažovanja olinjalih bespoličara koji su se do juče motali oko ulaza opštinskih odbora stranaka.

[ DusanSukovic @ 17.12.2015. 13:57 ] @
Citat:
hotchimney: Upravo to je problem što se u Srbiji još uvek razmišlja
srednjevekovno
o državi kao vlasti
Ono što je zanimljivo, neki članovi foruma, za koje bi se očekivalo da su malo bistriji,
takodje razmišljaju o državi kao o vlasti a ne kao o servisu za dobrobit gradjana.

Potpuno je razumljivo da se u slučaju promene adrese moraju izvršiti i promene u dokumentima.
Ali

pa trče da menjaju sobračajnu dozvolu iako se po pitanju saobraćajne dozvole nije ništa promenilo.
Pa zamena vozačke, umesto da jednom izdata vozačka važi do eventualne odluke suda da se vozačka oduzme.
Pa indeks
itd...

Sve te navedene "zamene" ne služe ničemu osim angažovanja olinjalih bespoličara koji su se do juče motali oko ulaza opštinskih odbora stranaka.

Te papiroloske funkcije na Zapadu vecinom obavlja opstina, dok se policija bavi policijskim stvarima i time je rasterecena.
Srbija je vrlo blizu Zapada i skoro svi trendovi sa Zapada dodju za par godina kod nas, tako je i koncept "ceste selidbe" vec skoro dosao kod nas..
Problem je sto je kod nas policija ima nasledjenu ulogu Milicije iz Socijalizma gde je bio tzv "koncept naoruzanog naroda" gde je u stvari policija paravojna formacija vlastodrzaca, u kojoj delovi sluzbe cak sluze za nadziranje tekucih politickih protivnika trenutnih svinja na vlasti, a bogami u proslosti je cesto bilo i likvidacija likova koji nisu znali drzati jezik za zubima..
[ DusanSukovic @ 17.12.2015. 14:03 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Citat:
DusanSukovic:
Citat:

Da se ja pitam, ozbiljno bih kažnjavao zbog nenošenja lične karte. Ali znam da je to preterano, nesprovodljivo i nepopularno.

Zbog cega da kaznjavas, ako vec postoji izmisljen sistem da kazes policajcu svoj JMBG? Cemu komplikovati stvar? Moze li lakse u zivotu?
[ DusanSukovic @ 17.12.2015. 14:04 ] @
Citat:
DaliborP:
Citat:
DusanSukovic:

Gde to tacno? Cak i u drzavama gde ne postoji licna karta moras da pokazes dokument sa slikom.

U Danskoj ne pamtim da sam ikad u opstini pokazao neki dokument sa slikom..

pride jos:

-gospodja sa kojom treba da razgovaras nije namrgodjena salterusa koja se gusi burekom iza pancir stakla :D
[ DaliborP @ 17.12.2015. 14:09 ] @
Danska je bukvalno jedna od 7-8 drzava na celom svetu gde nema potrebe imati licnu kartu. Primer ti i nije neki, pogotovo sta prozivas sve ostale da imaju neko Hitler/Staljin nasledje...
[ DusanSukovic @ 17.12.2015. 14:11 ] @
Citat:
DaliborP: Danska je bukvalno jedna od 7-8 drzava na celom svetu gde nema potrebe imati licnu kartu. Primer ti i nije neki, pogotovo sta prozivas sve ostale da imaju neko Hitler/Staljin nasledje...

A vidi cuda: Danska je uvek bukvalno jedna od 7-8 drzava u celom svetu vrh po raznim parametrima, zacudjuce ne? Mora da su budale i kad su batalili licne karte kad idu u opstinu? Necuveno!!!

[ SlobaBgd @ 17.12.2015. 14:21 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
SlobaBgd:
Citat:
DusanSukovic:
Citat:

Zbog cega da kaznjavas, ako vec postoji izmisljen sistem da kazes policajcu svoj JMBG? Cemu komplikovati stvar? Moze li lakse u zivotu?

Eto vidiš da nije isto ono što neko voli i ono što je bolje. To važi za sve koji svoj izbor zasnovan na "srcu drago" promovišu kao opšte pravilo za sve. Ja sam bar svoj "srcu drag" izbor racionalno procenio kao ne baš dobar.
[ anon142305 @ 17.12.2015. 15:00 ] @
Citat:
SlobaBgd:

Pa kod nas je to kaznjivo. Skoro je moj drug platio kaznu, mislim da je 5.000.
[ SlobaBgd @ 17.12.2015. 15:45 ] @
Je l'? Znam da je kažnjivo, ali nisam znao da se zakon primenjuje.
[ anon70939 @ 17.12.2015. 16:37 ] @
[quote]DusanSukovic:
Citat:
hotchimney
Pa indeks
itd...
.

Najjače je kad mi traže izvod iz matične knjige rođenih ne starije od 6 meseci (mada mislim da su to ukinuli poslednjih godina), kao da sam mogao u zadnjih 6 meseci da se rodim na nekom drugom mestu... O_o
[ anon142305 @ 17.12.2015. 16:43 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Je l'? Znam da je kažnjivo, ali nisam znao da se zakon primenjuje.

Da, da...
Nocu, negde u gradu su policajci hteli da ga legitimisu.
Nisam siguran, ali mi se nesto cini da je imao rok od 7-8 dana da plati pola kazne.

Citat:
CoyoteKG:
Najjače je kad mi traže izvod iz matične knjige rođenih ne starije od 6 meseci (mada mislim da su to ukinuli poslednjih godina), kao da sam mogao u zadnjih 6 meseci da se rodim na nekom drugom mestu... O_o

Pa ako cemo da detaljisemo, zensko moze da promeni prezime prilikom udaje, sad moze i pol da se menja :)

Sad je ukinuto to za izvod iz MKR, vazi samo za uverenje o drzavljanstvu,
ali negde traze original izvod, pa ti za sledecu stvar opet sledi vadjenje novog...
Jbg, birokratija kod nas, sta ces... :/
[ hotchimney @ 17.12.2015. 16:46 ] @
Citat:
CoyoteKG:

Najjače je kad mi traže izvod iz matične knjige rođenih ne starije od 6 meseci (mada mislim da su to ukinuli poslednjih godina)

Ništa se ne ukida, pre će biti da se pojačava.
Može samo da se desi da se nisu setili
da traže "ne starije od 6 meseci".
Oni koji znaju da koriste "copy/paste" ništa ne propuštaju.

No kad si pomenuo izvod iz matične knjige rodjenih
to obično traže državne institucije recimo pri zapošljavanju.
Za zaposlenje u školi treba i "psihološka procena".
Pogadjate "ne starije od 6 meseci".
Šta može da se desi sa čovekom "za šest meseci"? Da poludi? Da oglupavi?
Ali, hebiga, partijska stoka vrši i "psihološke procene".
Treba to zaposliti.

PS. Pri izboru kandidata direktor ne mora uzeti zaozbiljno "psihološku procenu".
Pa kad ne mora onda čemu?

Citat:
IUOP_1:

vazi samo za uverenje o drzavljanstvu

Opet, kako gde. Nekad traže "ne starije od šest meseci"
a opet na jednom ponovljenom konkursu ne traže (iako su pre 8 meseci tražili "ne starije od šest meseci" uverenje o drzavljanstvu).
[ bakara @ 17.12.2015. 16:52 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
SlobaBgd:
Citat:
DusanSukovic:
Citat:

Eto vidiš da nije isto ono što neko voli i ono što je bolje. To važi za sve koji svoj izbor zasnovan na "srcu drago" promovišu kao opšte pravilo za sve. Ja sam bar svoj "srcu drag" izbor racionalno procenio kao ne baš dobar.

Nisu oni nista batalili kako se tebi cini...

jednostavno imaju razvijen informacioni sistem i ceo drzavni sistem im je jako dobro umrezen, tako da ti si u bazi...
Ne treba ti nikakav ID dokument kada je dovoljno da izdiktiras svoj "licni broj" salterusa unese i odmah vidi da si to ti, a pritom vidi i gde zivis i gde imas racun da li ti je uplaceno zdravstveno i koliko si kreditno zaduzen i da li si osudjivan.
Jednostavno vidi vise nego da si joj samo pokazao LK...

Koji ce joj q onda tvoja LK
[ DusanSukovic @ 17.12.2015. 17:00 ] @
Citat:
bakara: Nisu oni nista batalili kako se tebi cini...

jednostavno imaju razvijen informacioni sistem i ceo drzavni sistem im je jako dobro umrezen, tako da ti si u bazi...
Ne treba ti nikakav ID dokument kada je dovoljno da izdiktiras svoj "licni broj" salterusa unese i odmah vidi da si to ti, a pritom vidi i gde zivis i gde imas racun da li ti je uplaceno zdravstveno i koliko si kreditno zaduzen i da li si osudjivan.
Jednostavno vidi vise nego da si joj samo pokazao LK...

Koji ce joj q onda tvoja LK ;)

Preterujes, postoji zakon o zastiti podataka koji se aktivno primenjuje..
[ DusanSukovic @ 17.12.2015. 17:03 ] @
Citat:
Java Beograd:
Sav taj privid demokratije, nesputanosti i slobode življenja u zapadnoj Evropi zapravo pada u vodu kad malo zagrebeš ispod površine i skapiraš da se svaki građanin prati i kontroliše na nekoliko načina / nivoa.

Onda, zapravo ti i ne treba nikakav ID, kad te vlast prati, i bez tvog znanja zna i gde si, i šta si, i šta radiš i sve ostalo.

Ako bi država bila ekstra organizovana, IT sistemi rade, policajac bi mogao nađe ko si i šta si i pre nego što kažeš "dobar dan". Preko nekog GPS sistema servera, naravno, ako imaš smartfon.

Što reče bakara, ne treba ti nikakav ID, kad bankar u sistemu ima sve tvoje podatke, pa i sliku. :) Adresu, ime i sliku ima i gradski prevoz, kako reče Dušan Suković. I oni te prate :). Pa stoga i takav ID može da posluži za identifikaciju. (I naš Bus Plus ima te podatke, ali čisto sumnjam da oni znaju šta da rade sa tim podacima. Samo postoji opasnost da neki pokupi sve te podatke pa zloupotrebi).

Što je nadzor nad građanima manji i/ili država slabije organizovana, to je potrebno više dokazivati da si ti baš ti, u slučajevima kad si u banci, pošti, saobraćaju i slično, gde se već treba identifikovati.

Mislis da se u Srbiji ne prati? Sloboda, a? :)
[ bakara @ 17.12.2015. 17:16 ] @
Citat:
DusanSukovic:

Preterujes, postoji zakon o zastiti podataka koji se aktivno primenjuje..

Pa niko i ne objavljuje tvoje podatke, vec prosto te vrlo lako identifikuju kad im kazes svoj broj.

Samo objasnjavam zasto je besmisleno nositi tamo nekakvu zastarelu LK.
[ DusanSukovic @ 17.12.2015. 17:21 ] @
Citat:
bakara: Pa niko i ne objavljuje tvoje podatke, vec prosto te vrlo lako identifikuju kad im kazes svoj broj.

Samo objasnjavam zasto je besmisleno nositi tamo nekakvu zastarelu LK.

Tacno se zna koja sluzba ima pristup kojim podatcima, zloupotreba sigurno ima, kao i svuda u svetu, ali to je vec siva zona koja svakako dolazi pod udar zakona ako se otkrije..
[ Java Beograd @ 18.12.2015. 07:32 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
Java Beograd:

Što reče bakara, ne treba ti nikakav ID, kad bankar u sistemu ima sve tvoje podatke, pa i sliku. Adresu, ime i sliku ima i gradski prevoz, kako reče Dušan Suković. I oni te prate . Pa stoga i takav ID može da posluži za identifikaciju. (I naš Bus Plus ima te podatke, ali čisto sumnjam da oni znaju šta da rade sa tim podacima. Samo postoji opasnost da neki pokupi sve te podatke pa zloupotrebi).

Mislis da se u Srbiji ne prati? Sloboda, a?

Pratili bi i u Srbiji kad bi znali i mogli i imali para.
[ Java Beograd @ 18.12.2015. 07:33 ] @
A šta ako "tamo" ne znaš napamet svoj broj, i nemaš ID ?
[ DaliborP @ 18.12.2015. 07:54 ] @
Citat:
DusanSukovic:
A vidi cuda: Danska je uvek bukvalno jedna od 7-8 drzava u celom svetu vrh po raznim parametrima, zacudjuce ne?

Errrr ne. Masis poentu. To sto Danska nema licne karte nema nikakve veze sa njihovim uspehom. Da li je Holandija neuspesna zato sto ih ima?
Citat:

Mora da su budale i kad su batalili licne karte kad idu u opstinu? Necuveno!!!

Nisu oni budale vec ti pravis nelogicne paralele, imanje/nemanje licne karte nema nikakve veze sa nekakvim nasledjem vec sa kulturom naroda i njihovim shvatanjem privatnosti. Obicno anglosaksonska drustva praktikuju tako nesto, a pitanje je da li je uopste prakticno, jer svakako moras da pokazes neki validan dokument.
Davanje broja u opstini bez provere slike je podlozno prevarama.
[ DusanSukovic @ 18.12.2015. 13:44 ] @
Citat:
DaliborP: Nisu oni budale vec ti pravis nelogicne paralele, imanje/nemanje licne karte nema nikakve veze sa nekakvim nasledjem vec sa kulturom naroda i njihovim shvatanjem privatnosti. Obicno anglosaksonska drustva praktikuju tako nesto, a pitanje je da li je uopste prakticno, jer svakako moras da pokazes neki validan dokument.
Davanje broja u opstini bez provere slike je podlozno prevarama.

Ma da, u nasoj zemlji je to tehnicki nebitno, jer je gradnonacelnik u dobrom broju slucaja *lopov* . Cast izuzecima.

Citat:

Errrr ne. Masis poentu. To sto Danska nema licne karte nema nikakve veze sa njihovim uspehom. Da li je Holandija neuspesna zato sto ih ima?

Nema nekog direktnog. Mozda. Ali ima indirektnog, mali broj cinovnika i papirologije, te potvrda za ovo ono (obavezno sa pecatom!) . Kad se preselis u drugo mesto dobijes postom zdravstvenu legitimaciju sa izabranim lekarom - ta ista legitimacija je validan dokument u 99,99 % slucajeva. Znaci ne moras da trcis do SUPA - da se opravdavas strazaru na duznosti zasto ulazis unutra (secate se - paravojna formacija) i stojis u redu minimun 1h..
Prijatelju, mozda ja opet masim poentu. Ali to su sve neki sitni razlozi koji kad se skupe preliju casu, pa zato imas 50.000 mladih godisnje ode van da potrazi srecu..
[ DusanSukovic @ 18.12.2015. 13:45 ] @
Citat:
Java Beograd:
A šta ako "tamo" ne znaš napamet svoj broj, i nemaš ID ?

Onda imas pratioca, koji obavi to za tebe..ili je neko tvoj, a ako nemas nikoga imas od opstine dodeljenog pomocnika i placenog dobro za to da te pazi.
[ altx @ 19.12.2015. 16:42 ] @
Citat:
hotchimney:
Citat:
DusanSukovic:

Drzave koje ne vide u svojoj misiji da podjebavaju i iritiraju gradjane, vec sebe vide kao placeni servis gradjana i tako se ponasaju

Upravo to je problem što se u Srbiji još uvek razmišlja
srednjevekovno
o državi kao vlasti

Ali

Pa indeks
itd...

evo ja sam u madjarskoj morao (jer sam trazio posao) da imam neko uverenje da stanujem tamo. i dogovrim sa drugom da se prijavim na njegovu adresu.
odemo u opstinu, sacekamo red, kazali smo sta hocemo, predali smo papire, gospodja lepo nasmejana, bas je bio prijatno razgovarati sa njom, pregledala mi papire, ubacila podatke u komp i to je bio to. Rekla mi da cu za oko mesec dana dobiti taj papir na kucnu adresu. I to je bilo sve, niti sam platio nista, nit sam cekao puno, cak smo i lepo popricali. Posle izasli, seli u kola i drug mi kaze, trebali smo ti i licnu napraviti i vratimo se nazad, odemo na neki sasvim drugi salter, ja poneo ponovo onu gomilu papira, misleci na moje poslednje iskustvo sa vadjenjem LK i cekanje od pola dana i jurnjavu do poste de uplatis sta treba itd. kada ono, zena me pitala dal su mi vec upisivali podatke u komp, ja reko jesu, trazila ime, ja reko, cekali malo, slikali me..posle sam trebao da uplatim 4-5000 forinti na salter pored i to je bilo sve. LK sam dobio isto postom.

ova dva papira sam resio za oko pola sata.
bio sam totalno zacudjen, nebo i zemlja prema onome sto je kod nas.

dosad sam bio na dva razgovora za posao, LK su mi trazili na uvid kad sam ulazio u mercedesov skolski centar u keckemetu, nisu mi uzimali, samo su me zapisali na ulazu. a na drugom mestu mislim da nisu ni trazili, reko sam ime i i zasto sam dosao i to je bilo sve.
[ DusanSukovic @ 19.12.2015. 17:07 ] @
Evo ja se secam kad sam vadio licni broj ovde prvi put (osnov za to mi je bila privremena dozvola boravka), ono ne mozes raditi bez personalnog broja. Kad sam to cuo zavrtelo mi se u glavi, mislio sam paaa hmm kao stranac sigurno mi treba za to 3 meseca, ono u glavi vec vidim strku amo tamo..uhhh, ali ipak odem kao sto mi je receno u poresko odelenje..objasnim na engleskom sta zelim, pokazem pasos, ode zena za terminal kuc kuc, zavrsi za jedno 6-7 minuta, odstampa mi poresku kartu sa personalnim brojem! Znaci sluzbenica mi je to uradila u poreskoj upravi, i dan danas mi je to personalni broj 20 godina posle. Nisam mogao da verujem da je to to. Zamislite kod nas, ko ste, sta ste, da li ste izbeglica, da li niste izbeglica, svakako morate imati potvrdu od Bube Morine, da li ste odsluzili vojsku Kraljevine Jugoslavije/AustroUgarske Monarhije/JNA itd. Cemu komplikovanje ljudi....

EDIT:

I sve to uz obavezni pecat! Ne secam se da sam video pecat ikad ovde..
[ hotchimney @ 19.12.2015. 17:33 ] @
Citat:
bas je bio prijatno razgovarati sa njom

Da, da, sa Madjaricama je uvek prijatno razgovarati.
Nego
Citat:
cekali malo, slikali me..posle sam trebao da uplatim 4-5000 forinti na salter pored i to je bilo sve. LK sam dobio isto postom.

objasni ti nekom
da je u Srbiji obrada ličnih dokumenata
partijski posao za koji mora da se čeka ohohoj.
Prvo čekaš da te prime
pa kad te slikaju
opet čekaš čekaš ali kod kuće
pa onda ideš da podigneš
pa čekaš...

Zašto se čeka?
Pa da izgleda kao da se nešto radi.
Kad bi se dokumenta dobijala "na izvolte"
ljudi bi ukapirali da ta partijska stoka nema posla.
Pa bi to onda bio belaj za partiju.

A o nepotrebnim zamenama zamenjenih ličnih dokumenata ne vredi trošiti slova.

Još nešto,
da li neko zna čemu služi ono famozno
"izabrano pismo"
kad se uvek "izabere" ćirilica?
[ 2012 @ 20.12.2015. 02:18 ] @
U Engleskoj nema/ne postoji licna karta, pa nikome nista ne fali.
U USA ti licna karta ne treba ako imas vozacku dozvolu, a dobar deo drzava (Florida na primer) omogucava da se vozacka dozvola produzi preko interneta i nova vozacka stigne na kucnu adresu.
[ anon70939 @ 06.01.2016. 17:27 ] @
Bakara, sta mislis o ovome?

http://mondo.rs/a863531/Info/
[ bakara @ 06.01.2016. 17:47 ] @
Citat:
Najavljuje da će u skladu sa svojim obavezama postupati po prijavama građana i podnositi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, ali da smatra daleko celishodnijim i odgovornijim da subjekti koji vrše poslove obezbeđenja svoje postupanje sami dovedu u sklad sa zakonom.

Niko ljudima na silu ne otima licna dokumenta, oni sami ostavljaju jer ne mogu da zavrse ili udju tamo gde su naumili, ne vidim kako i za sta moze da pokrene prekrsajni postupak.

Ovo moze i treba samo da se odnosi na drzavne ustanove, a to da li cu ja tebi privatno da trazim LK je stvar izmedju mene i tebe, ako treba nije frka da i svaki put ugovor da podpises, svakako bi ga morao potpisati.

Druga stvar je sto stoka nece da plati, a neku steta se uvek napravi, on ce samo da se okrene i da ode, i sta da radis?
Da ga tuzis?

to moze da funkcionise u nekom uredjenijem drustvu, gde bi ga to moglo kostati mnogo vise od samog dokumenta, ovde pobegnu i jos ostave dokumenta!

I na kraju, da me ne razumes pogresno, i ja sam za privatnost, ali prvo se moraju napraviti mehanizmi da se to realizuje.

[ hotchimney @ 06.01.2016. 17:57 ] @
Citat:
bakara:

da li cu ja tebi privatno da trazim LK je stvar izmedju mene i tebe

Može ali u tvom stanu.
U objektima registrovanim za neku delatnost
nemaš baš tolika "ovlašćenja".
[ bakara @ 06.01.2016. 18:05 ] @
Pa ako bas treba "ovlascenje" dobicu ga od davaoca dokumenta i nikom nista.

Zakonodavac prvo treba da obezbedi efikasno krivicno gonjenje pa onda da pricamo o privatnosti.
[ SlobaBgd @ 06.01.2016. 19:47 ] @
Dobićeš ovlašćenje od davaoca dokumenta tako što ćeš da usloviš pružanje usluge ili prodaju robe davanjem ličnog dokumenta. Izem ti takav pristanak kada ja moram da ti dam dokument da bih dobio nešto što treba da bude svima javno dostupno - ovde mislim na priliku da od tvoje firme kupim proizvod ili uslugu.

Nego, smešno mi je ovo da zakonodavac prvo treba ovo pa tek ono... A na temi o pušenju upravo taj argument smatrate pogrešnim.
[ Ivan Dimkovic @ 06.01.2016. 20:44 ] @
Citat:
DusanSukovic:
Citat:
DaliborP: Da, citao sam - ako sam te dobro razumeo sta hoces da kazes.

Poenta je da postoje drzave koje ne traze licne karte i koje funkcionisu bolje od Srbije 10x. Drzave koje ne vide u svojoj misiji da podjebavaju i iritiraju gradjane, vec sebe vide kao placeni servis gradjana i tako se ponasaju, sta je nejasno?

Imale ili nemale licnu kartu, tamo gde treba neka frsta identifikacije sa fotografijom, bice trazena.

U USA je to vozacka dozvola, na primer.

Tacno je da se photo ID trazi manje nego u Evropi, ali su zato i prevare mnogo vece. Na primer, u USA se svasta moze zavrsiti samo sa SSN-om (broj socijalnog osiguranja), ali zato ima brdo prevara sa tim i nekad je jako tesko ukloniti posledice tih prevara iz kreditne istorije. Cesto po vestima cujete kad je neko hakovan od velikih firmi da firma koja je hakovana placa "godinu dana pracenja kreditne istorije" - a posle, ko vas sisa.

Izmedju sistema gde neko moze da na moje ime uzme kreditne kartice ili nesto jos vece i zemalja gde moram da se pojavim za drzavnim photo ID-om da me identifikuju ja cu ipak izabrati ovo drugo.

Sasvim je druga prica sa zadrzavanjem dokumenata.
[ anon70939 @ 06.01.2016. 20:48 ] @
Ovde je tema o zadrzavanju dokumenta
[ hotchimney @ 06.01.2016. 21:22 ] @
Uslovljavanje prodaje robe/usluge nije dozvoljeno.
Tako da nikako ne može da se zadrži lična karta dok se kupac/klijent informiše o robi/usluzi.

Meni nije jasno kome se to toliko krade u poslovnim objektima (izuzimajući samoposluge a gde i ne zadržavaju lične dokumente)
i kako će dokazati da je baš kradljivac "Djoka Djokić" čija su dokumenta protivzakonito zadržana?

Uz to, ni jedan "dokaz" koji je prikupljen protivzakonito se ne može koristiti kao argument.
Ovlašćenje od "davaoca dokumenta" kome je uslovljena usluga nije ovlašćenje već protivzakonito iznudjivanje.
[ bakara @ 06.01.2016. 22:35 ] @
Pa u samoposlugama se nista i ne zadrzava, dok se recimo u hotelima obavezno zadrzava...
Sta mislis zasto?
[ anon70939 @ 06.01.2016. 22:46 ] @
Zato sto se u samposlugama ne krade?
[ hotchimney @ 07.01.2016. 00:19 ] @
I kako iz toga što su nekome uzeta dokumenta na recepciji
sledi da je nešto ukrao iz hotela?
[ Polako_Lagano @ 07.01.2016. 00:24 ] @
Citat:
hotchimney: Da, da, sa Madjaricama je uvek prijatno razgovarati.

Je barataš TI sa MADJARSKIM Jezikom, barem malo ???
[ dusanboss @ 07.01.2016. 01:53 ] @
Koliko je kazna za ne nošenje LK ? Mislim da je 5000 din. I verovatno sudski troškovi 1000din pošto sam dobio poziv za sud.
[ bakara @ 07.01.2016. 07:51 ] @
Citat:
hotchimney:
I kako iz toga što su nekome uzeta dokumenta na recepciji
sledi da je nešto ukrao iz hotela?

Pa nikako mu ne sledi, ne znam kako si to povezao.

Moze li da ode i ne plati?
[ hotchimney @ 07.01.2016. 08:43 ] @
A ti u stvari hoćeš da mu ograničiš kretanje.

To ne možeš jer
Zakonom je zabranjeno neovlašćeno lišavanje slobode.
[ vladd @ 07.01.2016. 11:35 ] @
Citat:
Zakonom je zabranjeno neovlašćeno lišavanje slobode.

To je neka kolokvijalna fraza, koja prakticno nije tacna. Zabranjeno je ciniti krivicna dela

Citat:
Hapšenje pri izvršenju krivičnog dela

Član 292

Svako može uhapsiti lice zatečeno pri izvršenju krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Uhapšeni će se odmah predati javnom tužiocu ili policiji, a ako to nije moguće, mora se odmah obavestiti jedan od tih organa koji će postupiti u skladu sa odredbama ovog zakonika (čl. 291. i 293.).

Inace recepcije imaju pravo da jako kratko, vrlo privremeno zadrzi dokumenta i momentalno obaveste policiju, odnosno "ovlascena lica", koja dalje preduzimaju postupak. Ako postoje neki "neresivi" problemi komunikacije sa strankom ili zarad sumnje izvrsenja krivicnog dela.
[ Ivan Dimkovic @ 07.01.2016. 12:10 ] @
Citat:
bakara:
Pa u samoposlugama se nista i ne zadrzava, dok se recimo u hotelima obavezno zadrzava...
Sta mislis zasto?

U Srbiji da, u hotelima po USA, UK, Francuskoj, Nemackoj, Japanu itd... ne (doduse, u nekim od tih zemalja poput Japana ce traziti da kopiraju pasos prilikom check-ina).

Mada iskreno, ne znam sta tacno ljudi u tim hotelima koji traze da "zadrze" licna dokumenta misle da postizu, gost moze da uneredi sobu ili ne plati racun pri odlasku i onda ode i uzme novi pasos / LK ;-)

Mozda je to neka "psiholoska" mera - ali prakticno ne pravi razliku. Ako dodje do s*anja, jedino zaista uspesno resenje je sud.

Neki hoteli traze depozit i tamo gde su kreditne kartice "podrazumevena" metoda placanja hotela obicno pre-autorizuju neku vrednost prilikom check-ina (u Japanu recimo uvek imate i predstavu kada se check-outujete gde recepcioner cepa papir/potvrdu o autorizaciji depozita, neki hoteli cak za tu svrhu koriste one matore "reljefne" citace kartica, kako se vec zovu), pa ako gost ne plati ili napravi dodatni racun, to im je neka vrsta "zastite" mada i tada gost moze da opozove naplatu i opet bi moralo da se ide na sud u slucaju nesporazuma. Neki drugi hoteli, recimo jeftini hoteli po DE, imaju obicaj da naplate kompletan iznos prilikom check-ina kako ne bi imali situaciju da im osoba zapali bez placanja.

Interesantno, neke velike firme po EU zemljama (recimo auto proizvodjaci) traze da se ostave licna dokumenta na ulazu, verovatno su razlozi isti kao i hotelijerima u Srbiji tj. neki privid "bezbednosti" tj. ocekivanje da ce osoba ciji je ID ostavljen da se pridrzava pravila / "kucnog" reda i da nece praviti stetu / krsiti zakon.
[ hotchimney @ 07.01.2016. 12:17 ] @
^vladd

Ti nisi u toku.
Ovde niko nije zatečen "pri izvršenju krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti"
nego se diskutuje o tome
da li se mogu oduzimati lična dokumenta ili ne
samo zato što neko kao potencijalni klijent ulazi u poslovni prostor.
[ SlobaBgd @ 07.01.2016. 12:24 ] @
@Ivan Dimkovic
"prilikom check-ina", "check-outujete"? One glupe srpske reči "prijava" i "odjava" ne opisuju dovoljno dobro tu famoznu radnju? Ili ovako deluje pametnije, ako se piše na pomešanom stranjskom? Komifo?
[ Ivan Dimkovic @ 07.01.2016. 12:25 ] @
@SlobaBgd,

Citat:

@Ivan Dimkovic
"prilikom check-ina", "check-outujete"? One glupe srpske reči "prijava" i "odjava" ne opisuju dovoljno dobro tu famoznu radnju? Ili ovako deluje pametnije, ako se piše na pomešanom stranjskom? Komifo?

Izvinjavam se, zaista nisam mogao da se u momentu setim prijave/odjave, te reci zaista jesu adekvatnije od "check-ina" / "check-outa".

Nije tu bilo nikakve namere vec je u pitanju jednostavna zaboravnost (nije da je to nekakvo opravdanje).
[ SlobaBgd @ 07.01.2016. 12:31 ] @
Trebalo bi da češće dolaziš u ove krajeve. Zaboravićeš maternji jezik.
Drago mi je da si se podsetio naših reči.
[ hotchimney @ 07.01.2016. 12:33 ] @
Svakako da treba "prijava" i "odjava"
barem na forumima namenjenim klijentima koji se koriste srpskim jezikom.
Na primer:
Citat:
SlobaBgd:

Uf, teško da je Adwcleaner zaražen a da je Avast ostao nedirnut. Ako je bio u pitanju neki file injector (sality i slični), ciljao bi sve izvršne fajlove, pa i Avastov. Ili je u pitanju False Positive, ili lažni Adwcleaner (a ovde to nije slučaj), ili je Avast poludeo.

Barem se za "fajl" može reći "datoteka",
"False" takodje ima prigodan srpski izraz
itd...
[ Ivan Dimkovic @ 07.01.2016. 12:40 ] @
@SlobaBgd: dobar savet, mada nikada nisam blistao ni u skoli sto se tice srpskog jezika / knjizevnosti, tako da je pitanje koliko bi pomoglo :-)

On-topic, ono sto mene zanima je sledece, ako neko od ucesnika radi negde gde se praktikuje uzimanje pasosa / LK: u situacijama gde neki ljudi / ustanove "zadrzavaju" licna identifikaciona dokumenta, sta oni tacno mogu sa tim da urade?

Recimo, prijavis se u hotelu i na kraju odes. Policiji prijavis gubitak LK (ili ako si stranac, gubitak pasosa DKP-u) i izvadis novu.

Sta hotel / ustanova moze sa tim dokumentom vise nego sta mogu da urade sa, recimo, fotokopijom ili samo uzetim brojem identifikacionog dokumenta?

Mozda propustam neki detalj ili mogucnost koju daje imanje LK/pasosa klijenta, meni cela ta praksa zvuci samo kao "psiholoska" mera a ne kao neki konkretan boljitak za hotel.
[ SlobaBgd @ 07.01.2016. 12:41 ] @
Da, i sa tim se slažem.
Imaš li predlog koje reči bi mogle da zamene "fajl" i False Positive", a da bude jasno o čemu se radi? Nisam baš siguran da je pomalo arhaični izraz "datoteka" odgovarajuća zamena za "fajl", bar za korisnike računara koji nisu upoznati sa terminologijom kod nas usvojenom u vreme pre Windowsa XP.
[ SlobaBgd @ 07.01.2016. 12:44 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
@SlobaBgd: dobar savet, mada nikada nisam blistao ni u skoli sto se tice srpskog jezika / knjizevnosti, tako da je pitanje koliko bi pomoglo

Pa pazi, dobro ti ide, bolje nego mnogima koji svakog dana, celog dana slušaju i govore srpski.
Samo ti se desi da ponekad zablokiraš. Načisto ćeš propasti u toj Holandiji!

Neću više da offtopičim!
[ Ivan Dimkovic @ 07.01.2016. 12:54 ] @
@SlobaBgd,

Mozda ovako: false positive = lazna uzbuna? (bar meni zvuci kao odgovarajuci prevod).

Koliko se secam, datoteka jeste "odgovarajuci" srpski izraz za fajl (odgovarajuci u smislu da je bio najvise prihvacen) a arhaican je podjednako koliko je i "file" arhaican na engleskom iz prostog razloga sto taj termin postoji mnogo duze od Facebook generacije.

Kao laik, mislim da je problem termina "datoteke" taj sto je transkripcija reci "file" bila daleko prihvacenija jos odavno u srpskom jeziku. Izraz "fajl" se koristio cesce od "datoteka" jos u ranoj eri kucnih racunara kod nas. Nove generacije su verovatno samo nastavile da koriste ono sto je bilo dominantno u vreme kada su se upoznavali sa IT uredjajima.

Zasto je to tako, na to verovatno mogu da se napisu doktorske disertacije ali na prostoru Srbije je usvajanje stranog termina cesta praksa. IT je samo poslednja inkarnacija te prakse, ali se ona moze videti i u drugim oblastima.

Mozda ce buducim generacijama termin "dokument" biti adekvatniji? U eri kada PC nije glavni racunarski uredjaj termini poput "fajlova" i "direktorijuma" mozda izgube relevantnost.
[ bachi @ 07.01.2016. 12:58 ] @
Koliko znam, naši Hoteli imaju prijavu stranaca na osnovu pasoša. Tako da se sve prijavljuje MUPu elektronski i zaista ne vidim potrebu da se pasoši zadržavaju.
[ Ivan Dimkovic @ 07.01.2016. 13:06 ] @
Letos sam bio u hotelu u Srbiji (Tara) i, ako me pamcenje drzi, licni dokument su trazili "na zadrzavanje" i mojoj zeni iako je ona srpski drzavljanin.

Ne znam da li je to uobicajena praksa posto slabo idem po hotelima u Srbiji ali ako jeste, razlog ocigledno nije vezan za fakat "bivanja strancem" vec za nesto drugo.

Bilo bi lepo ako ima neko ovde na forumu ko je u hotelijerstvu pa da objasni tu praksu i razloge.
[ bachi @ 07.01.2016. 13:16 ] @
Praksa je nasledstvo SFRJ doba. Zakonska obaveza jeste da prijaviš listu stranih gostiju MUPu i tu se zakonske obaveze završavaju. Sve dalje je politika samog Hotela.

Evo primera.

Čak i fizičko lice mora da prijavi stranca koji mu dolazi u goste... http://upravusi.rs/?dokument=z...boravista-prebivalista-stranca
[ Ivan Dimkovic @ 07.01.2016. 13:30 ] @
@bachi, mislim da to oko prijavljivanja stranaca nije sporno, ta praksa je siroko zastupljena na zemljinoj kugli, nije to nesto sto su izmislili u SFRJ.

Na primer, to ce ti se isto desiti po mnogim drzavama EU ili po Aziji. Hotel ce ti uzeti podatke i to proslediti drzavi (u Srbiji je to MUP, negde drugde je to mozda opstina ali na kraju krajeva ti podaci idu drzavi).

Da li je to 'ok' ili ne, o tome se moze raspravljati ali svakako nije to neki kuriozitet vezan za Srbiju.

Citat:

Sve dalje je politika samog Hotela.

To je sustinsko pitanje - sta je tacno razlog te prakse?

Sta tacno hotel dobija sa tim?

[ hotchimney @ 07.01.2016. 13:34 ] @
Citat:
Zasto je to tako

Zbog nepismenih nastavnika.

Probajte da zamislite na šta bi ličilo izražavanje u matematici
da je predaju nestručni kadrovi
kao što je slučaj nestručnih kadrova u informatici.

U Srbiji informatiku predaje svaka šuša "sa 4 razreda"
a često im je računar "spodoba" od koje se treba čuvati
ili žive u strahu "da se nešto ne pokvari", itd.

Usled stalnog zapošljavanja partijskih kadrova u toj oblasti se neće ništa promeniti na bolje.

Tačno je da je broj stranih izraza vezan za informatiku toliko ogromand da je nezaustavljiv.
Na primer, "tablet" je toliko odomaćen da nema načina da se iskoreni.
Ali ono što se može učiniti to je da se već usvojeni termini pravilno koriste.
[ anon70939 @ 07.01.2016. 13:56 ] @
Kako bakara kaže, hotel dobija sa tim to što umanjuje šanse da neko ne napravi lom i pobegne...
Ovako ih valjda veže ta lična karta što je na recepciji...

Mada... Taj ko je spreman da napravi lom i pobegne, hebe se njemu za ličnu kartu...

Ja ipak mislim da je ovo što bachi kaže, da je to prepisana procedura iz vreme socijalizma još... Gde se prenosilo sa kolena na koleno, i dan danas se ne zna zašto se to radi... Uglavnom jer "tako treba".

Jer meni su pokušavali da uzmu ličnu kartu i kad mi je firma plaćala sve.
Dakle, ja nisam ni dinar ostavljao, Tako da i kad bih napravio neki lom, ne bih platio ja, nego bi ispostavili račun firmi za koju radim, pa su mi svejedno tražili da zadrže LK, što naravno nisam pristao...
[ branko tod @ 07.01.2016. 14:24 ] @
U SFRJ svaki hotel je iza leđa portira imao policu sa pregradicama i brojevima
soba. Dođeš na recepciju, portir ti da ključ i ubaci ličnu kartu u pregradu. Mogao
si da ideš po gradu i da kažeš da ti je lična karta u tom i tom hotelu. I tako je bilo
po celoj Jugi. Posle je dolazio odgovarajući organ i uzimao spisak ličnih karti, a
imao je i slike da malo razgleda sumnjive.
Tako je bilo i po firmama. Portir ti napiše propusnicu na kojoj piše kod koga ideš,
i uzme ličnu kartu. Kada mu daš potpisanu propusnicu on ti vrati ličnu kartu.

Prema tome nasleđe iz vremena kada su vaši roditelji stvarali socijalizam.
[ Ivan Dimkovic @ 07.01.2016. 14:25 ] @
Citat:
hotchimney:
Citat:
Zasto je to tako

Zbog nepismenih nastavnika.

Probajte da zamislite na šta bi ličilo izražavanje u matematici
da je predaju nestručni kadrovi
kao što je slučaj nestručnih kadrova u informatici.

U Srbiji informatiku predaje svaka šuša "sa 4 razreda"
a često im je računar "spodoba" od koje se treba čuvati
ili žive u strahu "da se nešto ne pokvari", itd.

Usled stalnog zapošljavanja partijskih kadrova u toj oblasti se neće ništa promeniti na bolje.

Tačno je da je broj stranih izraza vezan za informatiku toliko ogromand da je nezaustavljiv.
Ali ono što se može učiniti to je da se već usvojeni termini pravilno koriste.

Srpski jezik, bar onakav kakav se prica u Srbiji, vec odavno ima znacajan upliv stranih reci koje su opste prihvacene. U tom smislu, informatika nije novi fenomen i tesko da se taj fenomen moze objasniti "partijskim kadrovima". Tudjice se mogu naci bukvalno u svakoj oblasti zivota: aerodrom, posta, korpa, karburator, matematika, cesma, januar (pa na dalje), sraf, pita, burek, mit, sansa, apartman, termometar, reciklaza, inflacija, vila, moler, tehnika, zilet, kasapin, televizor, itd... itd...

Ocigledno, praksa prihvatanja strane reci umesto izmisljanja ili reciklaze domace reci ima dugu istoriju na teritoriji Srbije. Da li ce nesto postati "usvojeno" ili ne zavisi iskljucivo od rasprostranjenosti upotrebe, tako da termin "datoteka" verovatno ima male sanse u odnosu na "fajl" bez obzira na neku relativnu "ispravnost" ili "pravilnost" nekog od tih termina.

Citat:

Svakako da je tendenciozno koriscenje tudjica umesto opste prihvacene domace reci losa praksa bilo da je u pitanju pomodarstvo, nepismenost ili nesto trece, ali ne treba gubiti iz vida i da je jezik ziva stvar i da razlicite sredine imaju razlicit nivo otvorenosti za stvaranje/reciklazu domacih termina umesto usvajanja tudjih reci.

Tako da, bar kada je Srbija u pitanju, termin "tablet" ce verovatno ostati da zivi kao termin za taj uredjaj bas kao i termometar ili televizor.

Nije to nista specificno za Srbiju. Englezi su, recimo, tradicionalno bili (i ostali) otvoreni za "zajam" tudjih reci dok Francuzi preferiraju izmisljanje ili reciklazu svojih domacih termina.
[ Ivan Dimkovic @ 07.01.2016. 14:38 ] @
Citat:
branko tod:
U SFRJ svaki hotel je iza leđa portira imao policu sa pregradicama i brojevima
soba. Dođeš na recepciju, portir ti da ključ i ubaci ličnu kartu u pregradu. Mogao
si da ideš po gradu i da kažeš da ti je lična karta u tom i tom hotelu. I tako je bilo
po celoj Jugi. Posle je dolazio odgovarajući organ i uzimao spisak ličnih karti, a
imao je i slike da malo razgleda sumnjive.
Tako je bilo i po firmama. Portir ti napiše propusnicu na kojoj piše kod koga ideš,
i uzme ličnu kartu. Kada mu daš potpisanu propusnicu on ti vrati ličnu kartu.

Prema tome nasleđe iz vremena kada su vaši roditelji stvarali socijalizam.

OK, poseta odgovarajuceg organa je vec i neko smisleno opravdanje za zadrzavanje licnih dokumenata u vreme kada nisu postojali siroko zastupljeni skeneri. U tom kontekstu cela prica ima smisla skroz.

Medjutim danas je to cudna motivacija posto sumnjam da "organ" uopste dolazi, plus sasvim im radi posao i pribelezen broj ili kopija dokumenta.

Hajde i da razumes ex-drzavne hotele koji nisu menjali svoj "protokol" ali za nove hotele bi to bilo vrlo neobican razlog.

Da ne pricamo o tome da je zadrzavanje LK ili pasosa prakticno prisiljavanje klijenta da krsi propise drzave ako ta ista drzava zahteva stalno imanje LK (ili pasosa, za strance) sa sobom. U vreme kada su hoteli, prakticno, bili deo drzave, izjava "LK mi je u hotelu" je mozda radila posao, danas to zvuci kao mogucnost za pisanje kazne.
[ hotchimney @ 07.01.2016. 15:11 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Srpski jezik, bar onakav kakav se prica u Srbiji, vec odavno ima znacajan upliv stranih reci koje su opste prihvacene. U tom smislu, informatika nije novi fenomen i tesko da se taj fenomen moze objasniti "partijskim kadrovima".

Nije problem priliv novih termina.
Uostalom, naveo sam primer "tablet" za koji ne postoji ni u jednom jeziku sveta 100% odgovarajući termin.

Ono na šta sam se ja osvrnuo odnosi se na pojmove već prepoznate u Srpskom jeziku
kao što je već pomenuta "datoteka".

Dobar deo nastavnika informatike
uopšte nije familijaran sa tim pojmom (datoteka).
Nije dovoljno da nastavnik pokaže prstom uz komentar "eto to je datoteka", pa kao "zna".
Mislio sam na takve situacije
u kojima neko ko studira oblast za koju je informatika pomoćno sredstvo
a onda na osnovu par položenih ispita počinje da uči druge.
Smešno zar ne?
Još kad nastavi sa usavršavanjem u svojoj primarnoj oblasti
a informatikom se bavi samo na časovima u školi.

Da li možeš da zamisliš nastavnika informatike koji
- nema pojma šta je to računarska mreža
- nema pojma kako da instalira operativni sistem
- nema pojma kako da se loguje na računarski sistem osim ako je to pukim klikom na neku ikonu i stiskom "Enter"
- upravljanje aplikacijam se svodi samo na rad ikonama, ako nema ikona na ekranu - mrak
itd, itd...

A, da, zna da se loguje na fejsbuku preko ajfona.

Šta misliš, koliko nastavnika informatike zna čemu koristi (i kako se koristi) Nero?
A video produkcija je oblast u kojoj informatika i te kako ima upliva
i može biti značajna za izbor zanimanja onih koji se tek uče.
[ bakara @ 08.01.2016. 12:59 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
OK, poseta odgovarajuceg organa je vec i neko smisleno opravdanje za zadrzavanje licnih dokumenata u vreme kada nisu postojali siroko zastupljeni skeneri. U tom kontekstu cela prica ima smisla skroz.

Medjutim danas je to cudna motivacija posto sumnjam da "organ" uopste dolazi, plus sasvim im radi posao i pribelezen broj ili kopija dokumenta.

Hajde i da razumes ex-drzavne hotele koji nisu menjali svoj "protokol" ali za nove hotele bi to bilo vrlo neobican razlog.

Da ne pricamo o tome da je zadrzavanje LK ili pasosa prakticno prisiljavanje klijenta da krsi propise drzave ako ta ista drzava zahteva stalno imanje LK (ili pasosa, za strance) sa sobom. U vreme kada su hoteli, prakticno, bili deo drzave, izjava "LK mi je u hotelu" je mozda radila posao, danas to zvuci kao mogucnost za pisanje kazne.

Pa u svakoj drzavi postoji turisticka policija (inspekcija) oni redovno obilaze objekte i proveravaju goste, a ima neverovatnih sumnjivih likova, lopova, trgovca belim robljem i sl...

Pasos kada ostavis uvek pritom treba da dobijes i potvrdu prebivalista i to svaka policija kao turisti moze da ti trazi.

Znaci negde moras biti prijavljen ako odsedas vise dana, prekrsaj je ako nemas prijavu.

A zadrzavanje...to je samo jedan od pokusaja da od gosta naplatis stetu za polomljene stvari i/ili sprecis bekstvo bez placanja.
Nije ta metoda efikasna za one koji rese da zeznu hotel, al je jedina realno ostvariva ili da mu uzmes depozit na sta ce jako malo gostiju da pristane, pre ce da ti daju pasos.

I na kraju bez pasosa ne moze ni da pobegne, a da ga ne potrazi lokalna policija, osim ako ima dva...

Ljudi naprave po 500,1000 ili par hiljada eur racun pa im se isplati da ostave dokumenta i bezanija, a ti ga tuzi i trazi...
[ Ivan Dimkovic @ 08.01.2016. 15:08 ] @
Citat:
bakara
Pasos kada ostavis uvek pritom treba da dobijes i potvrdu prebivalista i to svaka policija kao turisti moze da ti trazi.

Znaci negde moras biti prijavljen ako odsedas vise dana, prekrsaj je ako nemas prijavu.

Mislim da to nije uopste sporno.

Medjutim ti si u mnogim drzavama (ukljucujuci i Srbiju koliko mi je poznato), takodje obavezan da sa sobom nosis i licni identifikacioni dokument: licnu kartu kao gradjanin, pasos kao stranac.

Zadrzavanje licnog dokumenta od strane kojekakvih firmi i pojedinaca nije zakonski regulisana stvar, sto znaci da ces ti biti u prekrsaju ako te policajac uhvati i insistira na imanju licnog dokumenta.

Stvar je licne dobre volje policajca da te pusti bez kazne zato sto eventualno imas potvrdu da si prijavljen u nekom hotelu a nemas sa sobom ID.

A oslanjanje na licnu dobru volju policajaca nije bas preterano sigurna stvar ;-)

Citat:

I na kraju bez pasosa ne moze ni da pobegne, a da ga ne potrazi lokalna policija, osim ako ima dva...

Ne moze, ali nema nikakav problem da prijavi izgubljen pasos policiji i ode u svoj DKP gde ce dobiti ili privremeni pasos ili putni list, sta god da mu vec drzava izdaje.

Hotel mora sudski da dokaze da je stetu pocinila bas ta osoba a osim ako steta nije bas velika slabe su sanse da ce da izboksuju zabranu napustanja zemlje nekom strancu preko policije.
[ bakara @ 09.01.2016. 12:56 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Stvar je licne dobre volje policajca da te pusti bez kazne zato sto eventualno imas potvrdu da si prijavljen u nekom hotelu a nemas sa sobom ID.

Ta "potvrda" boravka je drzavni zvanicni dokument, nije neko parce papira koje svako moze da nasara.
Uz to policajac policajac moze vrlo lako i da proveri jer ista ta potvrda mora biti evidentirana u policiji.

Naravno, pravila se razlikuju od drzave do drzave, ali mislim da svugde mora da se izvrsi prijava boravka ako se zadrzavas duze.

Citat:
Ivan Dimkovic: Ne moze, ali nema nikakav problem da prijavi izgubljen pasos policiji i ode u svoj DKP gde ce dobiti ili privremeni pasos ili putni list, sta god da mu vec drzava izdaje.

Hotel mora sudski da dokaze da je stetu pocinila bas ta osoba a osim ako steta nije bas velika slabe su sanse da ce da izboksuju zabranu napustanja zemlje nekom strancu preko policije.

Slazem se, vec sam to pomenuo ranije.
Dovoljno je gost da ne plati boravak pa vec pravi ogromnu stetu, koja je veca od nekog loma ili kradje.

A sto skuplji hotel to su gosti arogantniji, i odbijaju da im se bilo sta naplati unapred, i onda bar za pasos nemaju izgovor.

[ Ivan Dimkovic @ 11.01.2016. 10:49 ] @
Citat:
bakara
Ta "potvrda" boravka je drzavni zvanicni dokument, nije neko parce papira koje svako moze da nasara.
Uz to policajac policajac moze vrlo lako i da proveri jer ista ta potvrda mora biti evidentirana u policiji.

Naravno, pravila se razlikuju od drzave do drzave, ali mislim da svugde mora da se izvrsi prijava boravka ako se zadrzavas duze.

Mislim da uopste nije sporno da ti kao stranac moras da imas tu potvrdu, da je ona zvanicna i sl.

Problem je sto zakon, kako izgleda, ne definise uopste to pravo uzimanja licne karte / pasosa. Cak se i sluzbenici drzave oglasavaju (linkovana vest) savetujuci ljudima da ne ostavljaju svoje licne dokumente.

Mozda je za vreme SFRJ to bilo potpuno zakonski regulisano, pa je potvrda izdata od hotela bila dovoljan dokument sa kojim ti je zakon davao pravo da se kreces bez posedovanja licnog identifikacionog dokumenta sve dok imas tu potvrdu.

Ali da li je to slucaj danas?

Ako te uhvati pandur bez licne / pasosa, a ona ti u nekom hotelu - da li ce proci prica "hotel mi uzeo pasos"?

Tu ja mislim da stvari zavise od policajca i to nije najbolja moguca situacija za tebe u kojoj mozes da se nadjes.

Znas kako je, policajci celog sveta su isti, ako su dobili direktivu da moraju ekstra pune budzet, svaki prekrsaj se racuna.
[ bakara @ 11.01.2016. 12:51 ] @
Pa meni su samo ove (tj. prosle) godine uzimali pasos u turskoj, bugarskoj i grckoj...

Tako da nije to samo kod nas tako...
[ Ivan Dimkovic @ 11.01.2016. 13:45 ] @
Verovatno slican problem.

Ne znam za Grcku i Bugarsku ali kada su, recimo, DE i NL u pitanju moras imati licnu kartu (EU drzavljanin) ili pasos (stranac) sa sobom ako ti je zatrazena za legitimaciju. Tehnicki, ne moras je nositi sa sobom - ali ako pandur hoce da te legitimise, moras da je imas ;-) Sanse da ces biti zaustavljen od strane pandura "tek tako" su vrlo male osim ako nije neka vanredna situacija oko granicnih prelaza i sl., ako ipak dozivis tu srecu opet postoje sanse da ce te pustiti ali vec raste rizik za kaznu.

Pre par meseci sam video pandure koji su upali u voz negde kod granice DE i NL i krenuli da legitimisu ljude u vozu - neki likovi nisu imali LK sa sobom i ovi su krenuli da im drze predavanje kako moraju imati ID i zapisuju podatke. Da li su posle platili kaznu ili ne, pojma nemam, ali je situacija izgledala nezgodna.

Doduse u tom slucaju prica sa hotelom otpada, posto ni u DE ni u NL ne uzimaju pasose/LK pa ovi sto ih nisu imali nisu mogli imati to za opravdanje nikako, mozda u zemljama gde postoji obicaj da se uzimaju postoji "razumevanje" policije za tu mogucnost, ali licno ne bih zeleo to da testiram.

Eto za Srbiju, pre par strana je neko linkovao vest gde cinovnik drzave savetuje gradjane da ne ostavljaju svoja dokumenta i da je to krsenje zakona koji regulisu privatnost, itd...

Ako zakon zaista ne regulise zadrzavanje dokumenata od strane trecih lica, onda si na milosti ili nemilosti pandura ako mu dune da te legitimise a ti nemas LK/pasos, sto nije bas najzgodnija pozicija. Ako zakon predvidja mogucnost da ti hotel zadrzi LK/pasos, onda je sve OK - ali nesto mi ne deluje da je tako.

Meni je pre par godina proslo da izadjem i da se vratim u sengen sa fotokopijom prve strane pasosa (koju sam nekom ludom srecom imao u torbi iz nekih totalno nepovezanih razloga). Bila je moja greska, pasos sam zaboravio i verujem da sam imao srece sto su me pustili samo sa 10-minutnim d*kanjem i proverama a bez kazne u postanskom sanducetu.

Mozda su u Srbiji blazi po tom pitanju ali, opet, ako nije zakonski definisano sve se svodi na dobru ili losu volju uniformisanog lica sto znaci da moze da se zavrsi i finansijski lose po tebe :-)

Kapiram ja da hotel hoce nekakvu sigurnost da ce im biti placena soba, ali i ja hocu sigurnost da me nece dokaciti neki pandur i napisati kaznu zato sto nisam imao odgovarajuci dokument :-)
[ bakara @ 11.01.2016. 13:52 ] @
Sasvim je moguce da se to svugde kosi za zakonom ali se u saradnji sa lokalnom policijom na to blagonaklono gleda.

Ali sta da radis kao turista u stranoj drzavi kada ti traze jedan pasos, a boravak i sam znas da nisi platio i ne znas koliko ces da ostanes i ne placa ti se nista u napred?

Imao sam vise puta tu situaciju...odem negde na bum i ostajem, ja placam iskljucivo na kraju boravka, na tome uvek insistiram...prakticno mogu da im pobegnem kad god pozelim ako mi nista ne uzmu.
A tacno je da je bilo i onih koji nista ne uzmu, vec te puste na poverenje.

[ Ivan Dimkovic @ 11.01.2016. 13:58 ] @
Meni je uspevalo vise puta da im nalozim da iskopiraju pasos i uspelo je. U Srbiji na Tari sam ostavio pasos posto sam znao da prakticno necu nigde van hotela i suma/brda oko njega, ali da je bio u pitanju grad mislim da bih trazio da mi se dokument vrati.

Inace znam coveka koji je apsolutno paranoican po tom pitanju (sa razlogom ili ne, pojma nemam) i koji apsolutno odbija da mu drugi cak i kopiraju pasos. Kako i koliko mu to prolazi, ne znam, ali smo imali prilicno dugu raspravu oko kupovine SIM kartice na pravno lice ciji je on vlasnik i gde je operater trazio kopiju ID-a/pasosa. Na kraju je neko drugi morao da prilozi svoj ID :-))))) Ja se iskreno ne bih zamarao toliko ali ima nas raznih, ocigledno.
[ X Files @ 11.01.2016. 14:21 ] @
Kod jednog naseg mobilnog operatera, potpisao sam saglasnost da mogu da kopiraju LK (i pretpostavljam, priloze ga uz ostatak dosijea/ugovora). Radilo se o nekom USB 3G modemu.

Sto se tice hotela, na Kopaoniku su trazili da se dokument ostavi... (ostavio pasos). Onda, kada treba nesto da iznajmis, npr neke test Fišerove skije sam uzimao, opet traze... (ostavio LK). Zatim, detetu da iznajmim kacigu (ostavio 50e kao garanciju) jer nisamo imao sta drugo da im dam...

Treba pun džep dokumenata sa slikom.