[ Darko Nedeljković @ 18.12.2015. 23:13 ] @
Juce stajem na pumpi da sipam gorivo i prilazi mi napustena zivotinja u ociglednom stanju ekstremne izgladnelosti do te mere da jedva hoda. Vadim iz kola kiflu koju sam prethodno kupio sebi za dorucak, uz glasan komentar "evo uzmi, meni nista nece biti ako jednom preskocim dorucak, a tebi ce olaksati patnju". Jadna zivotinja guta kiflu u dva zalogaja. To sve gleda i komentarise pumpadzija recima da je pumpa pod video nadzorom i da ja cinim opasan prekrsaj, pa ako neko pozove komunalnu policiju ja nikako necu moci da se spasim od drakonske kazne.

Kazem mu da mi ne pada na pamet da platim kaznu i da cu ako treba ici u zatvor, na sta on odgovara da nadlezni nece imati moralnu dilemu da me smeste u zatvor ako tako hocu. Svojevremeno sam se raspitivao sta se desava sa napustenim zivotinjama nakon hvatanja i receno mi je da se zivotinje nakon medicinsko-birokratskog tretmana vracaju gde su i uhvacene. Koja je logika toga - ne smemo da ubijemo zivotinje, ali smemo da ih nateramo da same umru od gladi? Ako je zamisljeno da te zivotinje uopste ne jedu, zar nije humanije ubiti ih na neki brzi i bezbolniji nacin nego gledati kako lagano umiru danima ili nedeljama? Da li hranjenje napustenih zivotinja smatrate za humani cin, ili za krsenje zakona?
[ gilopile @ 18.12.2015. 23:27 ] @
Ma ako si nahranio gladno kuce, i ja bih bez imalo razmisljanja postupio isto. A onog ko je pisao taj nebulozni zakon, za usi pa na ulicu da gladuje malo da vidi kako je tim jadnim zivotinjama.

Uvek ce biti tih napustenih zivotinja, jer su ljudi katastrofa. Znam ih gomilu kojim ase okoti, macka, pas i sl. i umesto da razglase komsijama, prijateljima, poznanicima da nekome pokloni ( a uvek ima takvih koji ce udomiti ), oni u kola pa izbace negde na milost i nemilost. Uzas jedan kakvi smo mi ljudi!

Koliko se samo hrane baca po hotelima, raznim restoranima, javnim kuhinjama...Leba u radjama ostane na tone...A zivotinje gladuju. Mora da se ulozi ozbiljna kinta i sagrade prihvatilista za te zivotinje. Siguran sam da bi mnogi pomogli raznim donacijama, sto u parama, sto u hrani...Samo treba neko ozbiljno da pokrene to pitanje i da se ujedinimo.
[ anon70939 @ 18.12.2015. 23:42 ] @
Koliko je zla osoba taj pumpadžija kojem je uopšte palo na pamet tako nešto da ti kaže...

Da je normalan, verovatno bi te podržao ili bar ne bi obratio pažnju na to što radiš...
[ jovajovic100 @ 19.12.2015. 00:39 ] @
Ako u Novom Sadu pokušate da napuštene pse i mačke nahranite ili napojite, sebi ćete natovariti komunalnu policiju na vrat!

Ako kad se oni pojave istog momenta ne prestanete, zaradićete i prekršajnu kaznu! Po odredbi koja važi za teritoriju grada, zabranjeno je hranjenje napuštenih životinja.
[ anon142305 @ 19.12.2015. 00:48 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Da li hranjenje napustenih zivotinja smatrate za humani cin, ili za krsenje zakona?

Ni jedno ni drugo.
Tj. koliko vidim po netu, a i @jovajovic100 napisa isto, ocigledno je u pitanju krsenje pravnih propisa.

A zasto ne smatram humanim?
Pa ima kod mene u kraju par starijih zena koje hrane pse lutalice, pustaju ih u zgrade (naravno, ne i u svoje stanove).
Tako da zahvaljujuci toj humanosti nocu ne moze da se spava od lajanja i zavijanja, ponekad nekog pojure, napadnu i tako...
Jednom sam sa terase video kako su rastrgli jednu macku.

Humano bi bilo da se preuzme briga o nekoj zivotinji, a ovako...
Ne mislim sad konkretno na slucaj iz pocetne poruke, vec pricam u globalu, kad neko to konstantno radi.
[ jovajovic100 @ 19.12.2015. 00:59 ] @
Nejde mi nešto sjajno , nema baš nešto para za zaraditi . Ljudi beže iz moga mesta . Pa opet sam uzeo jedno simpatično kuče , mešanac . Da se nešto šeta po dvorištu , vakcinisao i prijavio . Moje kuče moja briga .
[ Dexic @ 19.12.2015. 01:26 ] @
Svaka cast drzavi koja tako radi - hranite gladne ljude, a ne zivotinje.

Ako je neko veca zivotinja od zivotinje, njega ne hranite, ali nemojte ceo ljudski rod stavljati pod isti kos. Dok god neko ceni zivotinju, a nije pomogao minimum toliko nekom ljudskom bicu, taj ne zasluzuje ni pravo glasa, po meni. Sebicne osobe, koje toga nisu ni svesne u stvari.
[ anon70939 @ 19.12.2015. 01:32 ] @
dezurni psomrzitelji, siguran sam da su i najaktivniji u onoj temi o "vlasnickim psima"
[ 2012 @ 19.12.2015. 03:32 ] @
Citat:
gilopile:
Ma ako si nahranio gladno kuce, i ja bih bez imalo razmisljanja postupio isto. A onog ko je pisao taj nebulozni zakon, za usi pa na ulicu da gladuje malo da vidi kako je tim jadnim zivotinjama.

Uvek ce biti tih napustenih zivotinja, jer su ljudi katastrofa. Znam ih gomilu kojim ase okoti, macka, pas i sl. i umesto da razglase komsijama, prijateljima, poznanicima da nekome pokloni ( a uvek ima takvih koji ce udomiti ), oni u kola pa izbace negde na milost i nemilost. Uzas jedan kakvi smo mi ljudi!

Koliko se samo hrane baca po hotelima, raznim restoranima, javnim kuhinjama...Leba u radjama ostane na tone...A zivotinje gladuju. Mora da se ulozi ozbiljna kinta i sagrade prihvatilista za te zivotinje. Siguran sam da bi mnogi pomogli raznim donacijama, sto u parama, sto u hrani...Samo treba neko ozbiljno da pokrene to pitanje i da se ujedinimo.

Problem se resava na jedan veoma jednostavan nacin:

izglasa se zakon kojim se promene obaveze vlasnika psa ili drugih kucnih zivotinja, pa tako svaka zivotina se obavezno evidentira, svaki okot se evidentira i onda imas obavezu za zivotinju kao za decu. Naprave se centri za privremeno zbrinavanje zivotinja, formira se sinterska sluzba i sve sto se uhvati, a nije prijavljeno kao izgubljeno se u odredjenom roku eutanizuje.

Ovo nije moj san vec je tako reseno svuda u normalnom svetu.
[ pajapop @ 19.12.2015. 07:34 ] @
Pa zar nije vec tako? Evo, ja imam psa koji je uredno "cipovan"...On ima pasos, a ja ga nemam...Redovno je vakcinisan i ima bolju lekarsku kontrolu nego ja...A i zdravije se hrani...A i bolji zivot ( da mi je njenih bar 15 minuta da se posteno odmorim ). S druge strane, u mom kraju ima dosta "lutalica"...Koliko vidim, svi imaju plave ogrlice...To znaci, da su u nekom momentu bili uhvaceni, medicinski zbrinuti, oznaceni, ali mi nikako nije jasno zasto su vraceni na ulicu a nisu poslati u neki azil koji vec postoje...A taj zkon o zabrani hranjenja je stavrno nehuman...podseca na Hitlerove "arijevske" zakone...
[ superbaka @ 19.12.2015. 09:01 ] @
vise puta sam pisao koliko nakaradnu situaciju imamo sad po tim pitanjima... zbog pritiska javnosti i zbog uskladjivanja sa evropskim propisima, nasi zakonodavci su doneli propise koje nase opstine ne mogu da ispostuju ma koliko se trudile, prvenstveno iz finansijskih razloga...
kako staviti u isti kos bogatu opstinu iz Nemacke u kojoj se godisnje uhvati 6 pasa lutalica, i siromasnu opstinu iz Srbije u kojoj se mesecno uhvati preko sto pasa lutalica, i isplati preko xyz odstetnih zahteva zbog ujeda pasa? pri tome, nasa opstina nema para ni rupe na kolovozu da pokrpi, a ocekuje se od nje da rodi milione za zbrinjavanje napustenih pasa...
lepo je sto se pobornici prava zivotinja zalazu za human pristup resavanju ovih problema, ali bi za promenu trebali da se spuste malo na zemlju, i da realnim pristupom pomognu resavanju ovog problema, a ne samo da jasu medije i institucije sa povikom, MOZE i MORA!
[ 2012 @ 19.12.2015. 09:15 ] @
Citat:
pajapop:
Pa zar nije vec tako? Evo, ja imam psa koji je uredno "cipovan"...On ima pasos, a ja ga nemam...Redovno je vakcinisan i ima bolju lekarsku kontrolu nego ja...A i zdravije se hrani...A i bolji zivot ( da mi je njenih bar 15 minuta da se posteno odmorim ). S druge strane, u mom kraju ima dosta "lutalica"...Koliko vidim, svi imaju plave ogrlice...To znaci, da su u nekom momentu bili uhvaceni, medicinski zbrinuti, oznaceni, ali mi nikako nije jasno zasto su vraceni na ulicu a nisu poslati u neki azil koji vec postoje...A taj zkon o zabrani hranjenja je stavrno nehuman...podseca na Hitlerove "arijevske" zakone...

Ako se tvoj odgovor odnosi na moj komentar, onda da ti odgovotim. Nije tako.

Tvoj pas je uredno cipovan, to stoji. Redovno je vakcinisan, i to stoji, moguce je da ima i bolju lekarsku kontrolu od tebe, moguce je da se i zdravije hrani, medjutim ako zakon nije dorecen, a primena u praksi nikakva.

Ovako, kad tvoj pas bude uhvacen, a ti nisi prijavio da je izgubljen onda znaci da si ga ti pustio na ulicu. Ako si ti psa pustio na ulicu onda si ti duzan da platis troskove njegovog hvatanja, zbrinjavanja, eutanazije ili jos gore stetu ako tvoj pas nekoga ujede. Moras biti odgovoran za svog psa ili ga moras predati centru za zbrinjavanje psa, aod tog momenta taj centar i zajednica (opstina) su odgovorni za psa koji vise nije tvoj vec je njihov.
[ Tyler Durden @ 19.12.2015. 09:34 ] @
Citat:
IUOP_1:
Citat:
Darko Nedeljković:
Da li hranjenje napustenih zivotinja smatrate za humani cin, ili za krsenje zakona?

Ni jedno ni drugo.
Tj. koliko vidim po netu, a i @jovajovic100 napisa isto, ocigledno je u pitanju krsenje pravnih propisa.

A zasto ne smatram humanim?
Pa ima kod mene u kraju par starijih zena koje hrane pse lutalice, pustaju ih u zgrade (naravno, ne i u svoje stanove).
Tako da zahvaljujuci toj humanosti nocu ne moze da se spava od lajanja i zavijanja, ponekad nekog pojure, napadnu i tako...
Jednom sam sa terase video kako su rastrgli jednu macku.

Humano bi bilo da se preuzme briga o nekoj zivotinji, a ovako...
Ne mislim sad konkretno na slucaj iz pocetne poruke, vec pricam u globalu, kad neko to konstantno radi.

Ma da, sve ispod toga da se prepise stan na neku lutalicu nije dovoljno humano pa onda nema stvarno nikakvog smisla da im neko nekad poturi komad neke hrane ne bi li prezivjeli.
Sto neko rece, sve vas treba istjerati na ulicu da gladujete par dana pa da vidimo kako bi razmisljali o svom komforu. Bu-hu, ne moze da se spava nocu. Oko moje zgrade ima pasa, sto domacih sto lutalica i to poprilicno i jos nikad nisam dozivio da ne moze da se spava od njih. Ne znam stvarno kakvi prerijski copori onda lutaju oko tvoje zgrade...

Te lutalice su ljudski proizvod 1/1 i to je adresa na koju svi oni koji imaju problema (prakticnih ili psihickih) sa njima treba da upute svoje prituzbe i usmjere svoje djelovanje.
[ anon142305 @ 19.12.2015. 10:02 ] @
Citat:
CoyoteKG:
dezurni psomrzitelji, siguran sam da su i najaktivniji u onoj temi o "vlasnickim psima"

Ovo zvuci kao da ima neceg loseg u tome kad neko ne voli pse?

Citat:
Tyler Durden:
Ma da, sve ispod toga da se prepise stan na neku lutalicu nije dovoljno humano pa onda nema stvarno nikakvog smisla da im neko nekad poturi komad neke hrane ne bi li prezivjeli.

Ako neko za sebe smatra da je human, onda neka pomogne zivotinji,
a bacanje hrane i skupljanje zivotinja oko zgrade, meni vise lici na glumljenje humanosti.
Ja cu da mu bacim koru hleba, ali necu da cistim za njim ili imam duge obaveze.
A ako neko krene da ga posalje u azil ili se odbrani kamenom od napada, zapalicu drustvene mreze od kukanja.

E jeste humanost, do mojega.

Citat:
Tyler Durden:
Bu-hu, ne moze da se spava nocu.

Zamisli, neko trazi da nema buke nocu, kuda ide ovaj svet.

Citat:
Tyler Durden:
Te lutalice su ljudski proizvod 1/1 i to je adresa na koju svi oni koji imaju problema (prakticnih ili psihickih) sa njima treba da upute svoje prituzbe i usmjere svoje djelovanje.

Jesu ljudski proizvod, ali ako sistem to ne resava, sta ti ostaje da radis.

Citat:
Tyler Durden:
Ne znam stvarno kakvi prerijski copori onda lutaju oko tvoje zgrade...

Vidi druze, znam za tri slucaja napada pasa na trudnice (jedan sam i opisao na temi) i jedan na majku sa bebom u kolicima.
Lazu, reze, krecu da ujedu, "brane teritoriju" kazu ljubitelji-humanisti.
A mislim da ni u drugim delovima grada nije mnogo razlicitije.
Zato bih te zamolio da ne serendas mnogo o humanosti.
[ anon70939 @ 19.12.2015. 10:35 ] @
Citat:
IUOP_1: Ovo zvuci kao da ima neceg loseg u tome kad neko ne voli pse?.

Taman posla. Ja ne volim mačke. Ali to ne znači da ih mrzim koliko pojedinci na ovom forumu ispoljavaju mrznju prema psima, u razlicitim temama.
[ 2012 @ 19.12.2015. 10:48 ] @
Citat:
CoyoteKG: Taman posla. Ja ne volim mačke. Ali to ne znači da ih mrzim koliko pojedinci na ovom forumu ispoljavaju mrznju prema psima, u razlicitim temama.

Coyote, ti ako ne volis macke mogao bi da cuvas Alfa. On se hrani mackama, tebi ce resavati problem sa mackama, a ako uzmes da cuvas jednog kao na slici onda moze i da ti prima pozive za servisiranje kompjutera.

[ Tyler Durden @ 19.12.2015. 10:53 ] @
@IUOP_1
vidi ti, nisam ti ja drug.

Citat:
Zamisli, neko trazi da nema buke nocu, kuda ide ovaj svet.

je l' ti zivis u nekoj stenari ili azilu za pse kad ti oni toliko ne daju da spavas nocu? ne vidim drugu varijantu.

Citat:
Jesu ljudski proizvod, ali ako sistem to ne resava, sta ti ostaje da radis.

ostaje ti da im pomognes onako kako mozes, ako hoces. a ako neces onda fino odhebes u skokovima i ne smaras ljude koji bace malo hrane nekoj gladnoj lutalici.

Citat:
Ako neko za sebe smatra da je human, onda neka pomogne zivotinji,
a bacanje hrane i skupljanje zivotinja oko zgrade, meni vise lici na glumljenje humanosti.
Ja cu da mu bacim koru hleba, ali necu da cistim za njim ili imam duge obaveze.
A ako neko krene da ga posalje u azil ili se odbrani kamenom od napada, zapalicu drustvene mreze od kukanja.
E jeste humanost, do mojega.

a zasto bi neko cistio za njim ako mu da koru hleba? mozes li da objasnis tu uzrocno posljedicnu vezu. da li ti kapiras da ce oni ostaviti nered za sobom bez obzira da li ih neko hrani ili ne? shvatas li osnovne bioloske funkcije?
i ko je to zapalio drustvene mreze jer si se ti branio kamenom od raspomamljenog copora lutalica? ne prdi molim te

Citat:
Vidi druze, znam za tri slucaja napada pasa na trudnice (jedan sam i opisao na temi) i jedan na majku sa bebom u kolicima.

ovo si garant izmislio, i zato molim ja tebe da ne serendas ovuda. nema nikoga da cisti za tobom.
[ anon70939 @ 19.12.2015. 11:13 ] @
Citat:
Tyler Durden: @IUOP_1
a zasto bi neko cistio za njim ako mu da koru hleba?.

Kako zašto?
Pa ta kora hleba je pretvorena u pseći izmet koji je negde na ulici :)

Nego me interesuju psomrzitelji, šta bi radili sa ciganima koji su ljudi?
Ima li neke razlike?
I oni seru po ulici, prave đubre, kradu poklopce šahti u koje neko upadne i povredi se... Pljačkaju, kradu i slično.... "jer ja znam jedan primer gde je neki ciganin oteo torbu bespomoćnoj babi i pri tome je par puta udario".
Verovatno mislite da bi i njih trebalo sve uspavati?
[ anon142305 @ 19.12.2015. 12:28 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Taman posla. Ja ne volim mačke. Ali to ne znači da ih mrzim koliko pojedinci na ovom forumu ispoljavaju mrznju prema psima, u razlicitim temama.

Pa i ako neko mrzi nekog/nesto, nista ni lose ni zabranjeno u tome, ako ostane samo na tome.
Evo, kladim se da svi mrze rijaliti programe :)

Citat:
Tyler Durden:
vidi ti, nisam ti ja drug.

Dobro de, nema potrebe za brecanjem, nisam te zvao za kuma, uobicajeno forumsko oslovljavanje.
U bre, sto ste vi humanisti na kraj srca kad su ljudi u pitanju.

Citat:
Tyler Durden:
je l' ti zivis u nekoj stenari ili azilu za pse kad ti oni toliko ne daju da spavas nocu? ne vidim drugu varijantu.

Ne, zivim u kraju gde se skuplja mnogo pasa lutalica, jer ima dosta ljudi (uglavnom starijih zena) koje ih svakodnevno hrane.
Naravno, lajanje se ne desava svake noci, i cesce se ne desava, nego sto se desava, ali ipak je to dovoljno cesto da smeta.

Citat:
Tyler Durden:
ostaje ti da im pomognes onako kako mozes, ako hoces. a ako neces onda fino odhebes u skokovima i ne smaras ljude koji bace malo hrane nekoj gladnoj lutalici..

Ne, nego mi ostaje da gazim po psecem izmetu, u zgradi i ispred, da pazim da li ce me pojuriti, skakati na mene da se igraju i sl.

Citat:
Tyler Durden:
i ko je to zapalio drustvene mreze jer si se ti branio kamenom od raspomamljenog copora lutalica? ne prdi molim te

Kad je god bila neka vest kad pas napadne coveka ili bebu, uvek se jave takvi poput tebe koji brane pse, krivi je covek sto je napadnut, kriva je drzava i sl.
E sad, ko tu prdi, sam proceni.

Uostalom, evo ti jedna vest, pa pogledaj komentare:
Kragujevac: Mora da plati kaznu jer mu psi laju?

Za komentare o tome kad se desi napad, mozes i sam da izguglujes.
Ali ti to neces uraditi, jer, koliko se secam nekih tema, ti ne spadas u one ljude koji ce priznati kad nisu u pravu.

Citat:
Tyler Durden:
ovo si garant izmislio, i zato molim ja tebe da ne serendas ovuda. nema nikoga da cisti za tobom.

Dva puta su psi pojurili moju trudnu zenu. Nisu je napali, ali je dozivela stres. Mozda mozes da pretpostavis sta stres proizvodi u trudnoci.
Jednom od ta dva puta sam ja sutnuo psa, jer je krenuo na stomak. Tad sam to i napisao ovde na forumu.
Za treci slucaj mi je ispricao komsija, kad sam mu ja ispricao ovaj nas slucaj, koji spomenuh u prethodnoj recenici.
Cetvrti slucaj sam video sa terase, ali nisam mogao da reagujem.
Neka komsinica je setala bebce u kolicima, psi su krenuli ka njoj, laju na kolica i ona se vrati kuci.
E sad, mozda tebi ovo nije strasno, ali meni je van pameti da zbog ljubitelja pasa, neko ne sme da seta dete.

Mozes da ne verujes, nije problem.
Ali ako mislis da sam ovde dosao da lazem, mogu samo da ti pozelim da ti se desi isto sto i meni.
Pa ako sam ja slagao, onda ti nista nece biti.
Toliko o ciscenju za sobom.
[ cika dacha @ 19.12.2015. 12:32 ] @
Vise ima gradne DECE nego, gladnih kerova.
Zato dajem samo gladnim ljudskim bicima!
Mozete da me osudjujete koliko hocete.
Psa imam i on je u dvoristu, nahranjen uvek, zdrav prav i spava u svojoj kucici.
Sve koji patetisu oko kerova i macaka kako su to ziva bica koja zasluzuju zivot i brigu itd, uvek pitam, zasto ubijate divne krave, svinje, ovce i tim mesom hranite kerove i macke?! Zasto?!

[ anon142305 @ 19.12.2015. 12:43 ] @
Citat:
cika dacha:
Sve koji patetisu oko kerova i macaka kako su to ziva bica koja zasluzuju zivot i brigu itd, uvek pitam, zasto ubijate divne krave, svinje, ovce i tim mesom hranite kerove i macke?! Zasto?!

Verovatno se doslovno rukovode onom Orvelovom neke zivotinje su jednakije od drugih :)
[ 2012 @ 19.12.2015. 12:55 ] @
Citat:
cika dacha

Zato sto ne jedu macke i kucice. kad narod pocne da se hrani psima, pocece da ih odgaja na slican nacin kao i svinje ili krave. Svinje se mogu hraniti psecim mesom, ali krave nisu mesozderi.
U sustini to je vise tehnicko pitanje i pitanje trzista.

Ima onj vic kad Kinez otvara frizider, a frizider prazan, a onda kaze: " Ih, prazan frizider! Ni kuceta ni maceta".
[ plague @ 19.12.2015. 12:57 ] @
Citat:
Tyler Durden:
Citat:

I sam znas da ne treba odbaciti neciji argument jer ti mislis da se nesto desava ili ne desava ili jer sam nisi cuo.

Ni ja nisam obracao paznju na lutaclice jer pse volim kao i sve zivotinje.
Usred svoje "ljubavi", manjka losih iskustava i smejanja drugovima kada su mi pricali kako ih psi jure nisam mnogo obracao paznju na iste jer su jelte psi miroljubivi.

Sve je to tako islo godinama dok me pas na ulici nije napao s ledja bukvalno bez i jednog laveza, totalno iz cista mira i raskrvario mi nogu. Ne znam da li je to bilo zbog teritorije ili cega vec niti me zanima.

Ono sto sam naucio tada je da mogu da ih volim koliko hocu, ali cinjenica je da su oni sposobni i voljni da napadnu nekada bez ikakvog realnog povoda ili upozorenja.
Kasnije su mi dve koleginice rekle da su i one imale problema sa istim tim psom i da zaobilaze ulicu.

Od tada sam drzao oci uvek otvorene. Kazem drzao jer na NZu bukvalno nikada nisam video ijednu lutalicu.

Resenje lutalica se mora sistemski resiti. Hranjenjem se samo smiruje savest, daje lazan utisak da si nesto pomogao, a sutra ce taj pas nekog mozda da napadne kao sto je onaj mene. I tog psa neko hrani inace ne bi bio tu stalno.
[ 2012 @ 19.12.2015. 13:12 ] @
@plague

Ti mora da si mazohista i to onaj najzesci. Pokusavas nesto logicno da objasnis Tyler Duduku, nemoj da si smesan, nema nista od toga.
[ pajapop @ 19.12.2015. 14:06 ] @
Citat:
plague:

Od tada sam drzao oci uvek otvorene. Kazem drzao jer na NZu bukvalno nikada nisam video ijednu lutalicu.

Koliko ja znam, na Novom Zelandu, odavno vise ne mora da se zazire od mnogih zivuljki... Oni to sve "po kratkom postupku"...
[ Dexic @ 19.12.2015. 16:00 ] @
Citat:
CoyoteKG:

Napravi razliku izmedju nekoga ko mrzi pse, i normalne osobe, mene, koja vise voli ljudska bica.
A na drugoj strani, ako zelis nekoga da stavis kao losu stranu, mozes one, koji vise vole zivotinje nego ljudska bica.

Ne pada mi na pamet da mucim zivotinju, naravno ako moj zivot ne zavisi od toga. Ali da hranim zivotinje umesto ljudska bica? To je dno nehumanosti u stvari i veliki odraz sebicnosti, samo sto oni koji "vole pse" ne umeju to da shvate.
U sustini ti kazes "necu da pomazem coveku, ili da imam dete, tu osecam pravu odgovornost, a za zivotinju je manja".
[ anon70939 @ 19.12.2015. 16:19 ] @
Sto si se ti pronasao u tome?

Citat:
Dexic: mozes one, koji vise vole zivotinje nego ljudska bica.

Znam da ima i takvih ljudi, ali ni to nije normalno.

Citat:

Ali da hranim zivotinje umesto ljudska bica?

Ko je rekao da ih hraniš "umesto" ljudskih bića?
To što daš koricu hleba psu, to znači da si oduzeo od ljudskih bića?
Valjda možeš da nahraniš i ljudsko biće i psa.

A u krajnjem slučaju, ne moraš da hraniš psa niti da mu daš koricu, no nemoj ni da prozivaš licemernim, sebičnim i nehumanim ljude koji između ostalog daju i psu koricu hleba...
[ Dexic @ 19.12.2015. 18:24 ] @
To na kraju dodje na to da ne das ljudskom bicu. Jer ovime u sebi mislis da si ucinio jedno dobro delo, i zavrsio si (takva je ljudska psiha), a i lakse je dati nesto psu/golubu/macki, nego coveku (opet psiha).
Ima izuzetaka, ali ih je malo.

Ne mislim ovde primarno na one koji od kifle daju random psu, koji se nadje, vec vise na ljude koji ozbiljno cuvaju zivotinje, umesto da se taj novac potrosi na ljude.
[ anon70939 @ 19.12.2015. 18:26 ] @
Vecu glupost odavno nisam procitao, pa ni nemam odgovor...
[ gilopile @ 19.12.2015. 18:33 ] @
Eh, a gde si to procitao/cuo da su ljudi bolji od zivotinja pa na njih treba da trosim novac i da ih hranim?

Odavno sam ja shvatio da nema gorih zveri od ljudi...Koliko to bice moze da ti napakosti, to sve zivotinje ovog sveta da se ujedine, ne mogu.
[ Flo33 @ 19.12.2015. 19:01 ] @
To "korica 'leba" fazon ne znam kakve vi lutalice imate u komšiluku, pas obično pomiriše i frkne, ma koliko bio gladan. Tu koricu bacaju "vernici" da ne bi bacali hleb u smeće, šta ima veze, neće kerovi, golubovi će, i kiša. Bacaj po svom tepihu korice i hrani lutalice. Pravi dušebrižnici i animal loversi kupuju konzerve i salame, ili cimaju za kosti mesara. Potpuna podrška zakonu, i da se neselektivno sprovodi.

Kada 1/100 ljubitelja i "ljubitelja" bude kao moja prijateljica, koja ide po bloku, i nosi ih u azil, veterinaru, koja plaća od 6k-10k na mesec sve te humatinarnosti (a nije Rokfeler, nego upada u prosek, onaj normalni, ne statistički) i cima i smara sve žive da usvoje koju životinju, i usput ne jede svinju, jagu i kravu, problem rešen. Nije niko ljubitelj, i spasitelj kad svoje smeće rokne po javnim površinama i kao čista mu savest.
(da se ogradim, govorim o mojim ex komšijama sa NBGD. Ko sebe ne vidi u opisu, nek iskulira)

Jednom sam se sažalio na lutalicu, i to na autoputu oko Novog sada (odmaralište), išao do pumpe, kupio da jede i vodu, vratio se u suprotnom smeru, sigurno 40km napravih dodatnih, dao mu da jede, pije, hteo da ga odvedem veterinaru, jer je imao poderanu kožu dobrih 20cm, na kraju i ako treba da ga usvojim. Jadno mršavo kuče, izvuče salamu iz onog sendviča (možda sam trebao čips jbg, nema roštilj na pumpi) popi vode, ne da se da ga smestim u gepek, beži ko lud, razumem ga, ko zna šta je preživeo, i shvatio sam da nisam ja za to.
[ botr @ 19.12.2015. 19:36 ] @
Citat:
2012:
Citat:
gilopile:

Problem se resava na jedan veoma jednostavan nacin:

izglasa se zakon kojim se promene obaveze vlasnika psa ili drugih kucnih zivotinja, pa tako svaka zivotina se obavezno evidentira, svaki okot se evidentira i onda imas obavezu za zivotinju kao za decu. Naprave se centri za privremeno zbrinavanje zivotinja, formira se sinterska sluzba i sve sto se uhvati, a nije prijavljeno kao izgubljeno se u odredjenom roku eutanizuje.

Ovo nije moj san vec je tako reseno svuda u normalnom svetu.

Imam jedan predlog na konto ove price. To bi isto moglo da se primeni i na beskucnike, tj. "skitnice", socijalne slucajeve i slicno.

Eutanazija nije normalno resenje, osim ako se ne radi o bolesnoj zivotinji ili necemu slicnom, gde zivotinja nema izgleda da prezivi, a pati, pa da bi joj se olaksale muke.

Resenje je da se sve zivotinje cipuju, evidentiraju, lutalice da se sterilisu, evidentiraju, ako se ne udome da se puste na ulicu, ali da im se obezbedi hrana. Posle nekoliko godina nece biti lutalica, a ukoliko neki vlasnik pusti psa, da se drakonski kazni, jer nisu problem zivotinje, vec ljudi koji ih izbacuju na ulicu i ne vode racuna o njima, npr. ako ne zele, nemaju uslove za cuvanje potomstva, onda da budu u obavezi da ih sterilisu.

Citat:
IUOP_1:
Dva puta su psi pojurili moju trudnu zenu. Nisu je napali, ali je dozivela stres. Mozda mozes da pretpostavis sta stres proizvodi u trudnoci.
Jednom od ta dva puta sam ja sutnuo psa, jer je krenuo na stomak. Tad sam to i napisao ovde na forumu.
Za treci slucaj mi je ispricao komsija, kad sam mu ja ispricao ovaj nas slucaj, koji spomenuh u prethodnoj recenici.
Cetvrti slucaj sam video sa terase, ali nisam mogao da reagujem.
Neka komsinica je setala bebce u kolicima, psi su krenuli ka njoj, laju na kolica i ona se vrati kuci.
E sad, mozda tebi ovo nije strasno, ali meni je van pameti da zbog ljubitelja pasa, neko ne sme da seta dete.

U strahu su velike oci, to sto neko lavez psa i/ili trckaranje oko noe tumaci kao napad, ne znaci da je to istina. Pas koji napada u 99% slucajeva ne laje, nego pridje s ledja ujede i bezi.

Pas koji laje i mrda repom, zeli da se igra, uz to, voli i da ponjusi nogu, a neko od straha pomisli da hoce da ujede.

[Ovu poruku je menjao botr dana 19.12.2015. u 20:51 GMT+1]
[ anon70939 @ 19.12.2015. 19:52 ] @
Kad bi drzava uspela da sprovede sve zakone i kazne, s obzirom koliko svakodnevno prekrsaja pravimo, napunila bi budzet enormnom brzinom...

Svaki put kad se setim doba kad sam polagao za vozacku dozvolu, i kad sam pitao instruktora da li moram da vezem pojas na polaganju, pa mi se smejao...
I na polaganju stvarno nisam vezao pojas...

Posle par godina, uveli taj zakon i svi koje poznajem su bili u fazonu "ma jes... oni ce meni da pricaju da li cu da cuvam svoj zivot ili ne. Neka pisu slobodno..."
I evo danas... Retko kad vidim nekog da nije vezao pojas.
Samo lupanje po dzepu...
[ anon142305 @ 19.12.2015. 20:22 ] @
Citat:
botr:
U strahu su velike oci, to sto neko lavez psa i/ili trckaranje oko noe tumaci kao napad, ne znaci da je to istina. Pas koji napada u 99% slucajeva ne laje, nego pridje s ledja ujede i bezi.

Pas koji laje i mrda repom, zeli da se igra, uz to, voli i da ponjusi nogu, a neko od straha pomisli da hoce da ujede.

Zanimljivo.
Prvo sam okarakterisan kao lazov, a sad, kao da sam malouman, da ne znam da raspoznam kad pas hoce da se igra, a kad se ustremi na osobu.

Citat:
CoyoteKG:
Samo lupanje po dzepu...

Naravno.
Ali imas u mojoj poruci link na vest o tome.
Narod se pobuni. Nece oni meni da naplacuju, a tajkuni ovo-ono...
I sta ces onda?
[ anon70939 @ 19.12.2015. 20:27 ] @
pa bunili se za pojas, i sta onda? Svi ga danas vezu
[ Dexic @ 19.12.2015. 20:29 ] @
Citat:
gilopile:
Eh, a gde si to procitao/cuo da su ljudi bolji od zivotinja pa na njih treba da trosim novac i da ih hranim?

Odavno sam ja shvatio da nema gorih zveri od ljudi...Koliko to bice moze da ti napakosti, to sve zivotinje ovog sveta da se ujedine, ne mogu.

A gde si ti procitao da su SVI ljudi bolji od zivotinja? ne, ja kazem da vise vrede, mada ima izuzetaka (mozda i pomasan broj), ali extremno je srednjevekovno ako ne i starije resenje da se cela grupa izbrise jer jedan deo nje je los.
Nemoj te lose hraniti, ali nemoj svima to uskracivati. U sustini, od onih koji idu u narodne kuhinje, sigurno nije gomila losa. Da jeste, ne bi bili tamo, vec bi krali i pravili probleme drugde.

Znaci, nema opravdanja da se daje prvo zivotinjama, to jeste sebicnost, kojom se svako takav zavarava.

(P.S. Imam kuce, ali prvo dajem ljudima)
[ Java Beograd @ 19.12.2015. 21:12 ] @
1. Činjenica
Bilo gde u razvijenim državama psi se ne drže i ne hrane u azilu večito. Pokupe se sa ulice, i ako su teže bolesni odmah ih uspavaju. Ako su zdravi, pripreme ih za udomljavanje. Ako ih niko ne udomi u roku od par meseci, opet ih uspavaju. To je to. Humanost, priče, ovoono - sve to pada u vodu. Pravi izraz je zoohigijena. Ne kaže se za džabe "pseći život".

Kod nas je bilo nekoliko idiotskih pokušaja pravljenja azila za pse, gde su neki pokušavali da čuvaju i hrane vremenski neograničeno sve džukele pokupljene sa ulice. Suluda ideja koja naravno mora da propadne posle par meseci. Hrane nikad dovoljno, ali pasa i previše.

2. Činjenica
Psima ne treba davati testo. Tako, pokretač teme je u startu pogrešio.
[ anon142305 @ 19.12.2015. 22:34 ] @
Citat:
CoyoteKG:
pa bunili se za pojas, i sta onda? Svi ga danas vezu

Da je tako lako implementirati svaki zakon, nijedna zemlja ne bi imala problem sa time i svuda bi se postovao.
[ dusanboss @ 20.12.2015. 00:12 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Juce stajem na pumpi da sipam gorivo i prilazi mi napustena zivotinja u ociglednom stanju ekstremne izgladnelosti do te mere da jedva hoda. Vadim iz kola kiflu koju sam prethodno kupio sebi za dorucak, uz glasan komentar "evo uzmi, meni nista nece biti ako jednom preskocim dorucak, a tebi ce olaksati patnju". Jadna zivotinja guta kiflu u dva zalogaja. To sve gleda i komentarise pumpadzija recima da je pumpa pod video nadzorom i da ja cinim opasan prekrsaj, pa ako neko pozove komunalnu policiju ja nikako necu moci da se spasim od drakonske kazne.

Kazem mu da mi ne pada na pamet da platim kaznu i da cu ako treba ici u zatvor, na sta on odgovara da nadlezni nece imati moralnu dilemu da me smeste u zatvor ako tako hocu. Svojevremeno sam se raspitivao sta se desava sa napustenim zivotinjama nakon hvatanja i receno mi je da se zivotinje nakon medicinsko-birokratskog tretmana vracaju gde su i uhvacene. Koja je logika toga - ne smemo da ubijemo zivotinje, ali smemo da ih nateramo da same umru od gladi? Ako je zamisljeno da te zivotinje uopste ne jedu, zar nije humanije ubiti ih na neki brzi i bezbolniji nacin nego gledati kako lagano umiru danima ili nedeljama? Da li hranjenje napustenih zivotinja smatrate za humani cin, ili za krsenje zakona?

Nema ničega lošeg u tvom postupku. Verovatno bih i ja postupio isto.

Ali moraš razumeti i pumpadžiju. Verovatno nisi prvi koji je to uradio. Psi lutalice uglavnom nisu sami već se kreću u čoporu. Ukoliko osete da na nekom mestu ima hrane eto njih tu redovno. Neko će reće "nikome oni nesmetaju" o tome može da se debatuje dugo i ne želim da ulazim u to.
Tvoj postupak na prvu loptu deluje ispravan i skroz OK. Razmisli šta bi se desilo okliko bi se čopor pasa odomaćaio na toj pumpi? Koliko bi mušterija izbegavalo istu zbog te pojave? Sigurno mnogo veći broj od onih koji bi došli da vide slatke kuce.
Sa druge strane u pitanju je samo jedan pas koji se možda prvi put pojavio tu. Šta reći

Odgovorni su naravno vlasnici koji opet uglavnom to rade iz "najbolje namere". Okoti se keruša, 7 kučeta. Šta da radiš sa njima. Pa nije baš tako lako udomiti ih sve. U nemogućnosti da ih izdržavaju ljudi ih, kada porastu, puštaju na ulicu. Tu nastaje problem.

Humani čin bi bio udomiti psa. To što ima neko, ponekad, baci nešto hrane ne rešava ništa već samo pravi probleme drugim ljudima.

Psi lutalice (i udomljeni) mogu da budu veoma umiljati, ali i iritirajući. Vidim da je bila opširna tema o ovome tako da ne bih da ulazim dublje jer nemam jasan stava niti predlog rešenja problema.
[ 2012 @ 20.12.2015. 02:11 ] @
Citat:
IUOP_1:

Naravno.
I sta ces onda?

U normalnom svetu to se resava tako sto tajkune lupju jos jace po dzepu i uzimaju im mnogo vise nego obicnom gradjaninu i tako pokazuju da niko nije iznad sistema.

Tako je isto i sa porezom, ko izima vecu platu placa veci procenat od plate. Tako je i sa kaznama. Postoji jos jedna vrsta kazne koja nije poznata na prostorima Ex-Yu, a to je (da je tako nazovem) "za primer zajednici" " kazna zbog vredjanja zajednice"
primer:
kajmak se tradicionalno pravi sa odredjenim procentom mlecne maslenosti, od kravljeg mleka na odredjeni nacin. Proizvodjac se doseti da izigra proceduru i recimo, smisli drugaciji nacin da proizvodi kajmak, to ne deklarise i obmanjuje kupce da je kajmak proizveden na tradicionalan nacin.
Niko nije otrovan, medjutim ljudi su izigrani, uvredjeni, onda se pokrene postupak, oduzme se zarada koja je ostvarena od te prodaje, ali se proizvodjac kaznu enormno visokim iznosom koji dosta cesto rezultira i zatvaranjem, samo zbog toga sto je izigrao poverenje zajednice, sto je kupce vredjao.

Slicno kao sto ce VW da plati stetu zbog toga sto je lagao u vezi potrosnje.
[ botr @ 20.12.2015. 10:28 ] @
Citat:
IUOP_1:
Citat:
botr:

Zanimljivo.
Prvo sam okarakterisan kao lazov, a sad, kao da sam malouman, da ne znam da raspoznam kad pas hoce da se igra, a kad se ustremi na osobu.

Citat:
CoyoteKG:
Samo lupanje po dzepu...

Naravno.
I sta ces onda?

Sam si sebe tako okarakterisao, vecina ljudi ne ume da prepozna namere psa.
[ Darko Nedeljković @ 20.12.2015. 14:15 ] @
Citat:
Dexic:
A na drugoj strani, ako zelis nekoga da stavis kao losu stranu, mozes one, koji vise vole zivotinje nego ljudska bica.

Zbog cega? Svako moze da voli ono sto hoce i niko te ne osudjuje niti kaznjava zbog toga, ali sa druge strane postoji kazna za onog ko odbije da ubija zivotinje gladju. A za mene je to to - zakon je predvideo da ubijamo pse gladju, ja sam tom dao svoju kiflu i trebalo bi da platim kaznu. Ako tebe bilo ko kaznjava ako das kiflu gladnom detetu, ja sam naravno na tvojoj strani.

Citat:
Ne pada mi na pamet da mucim zivotinju, naravno ako moj zivot ne zavisi od toga. Ali da hranim zivotinje umesto ljudska bica? To je dno nehumanosti u stvari i veliki odraz sebicnosti, samo sto oni koji "vole pse" ne umeju to da shvate.

Ne razumem, nije li ubijanje izgladnjivanjem najsuroviji i najdugotrajniji oblik mucenja, a pri tom u Srbiji od ove godine legalizovan?
Sto se ljudi tice, nedaleko od mene ima jedno naselje izgradjeno novcem od prosnje, pranja vetrobrana i slicnih aktivnosti. Kuce povrsine 500-1000 kvadrata, sama ograda skuplja od kuce u kojoj ja zivim, ne znam kako je unutra ali se moze pretpostaviti kad spoljasnjost obiluje svim mogucim ukrasima, fontanama, bistama lavova i orlova. Sve visestruko bolje od onog sto cu ja do penzije zaraditi u privredi, a i dalje su na ulici gde prosjace... Drzava naravno nije ni prstom mrdnula da otkrije odakle njima takve kuce, kad niko nikada nije imao ni jednog dana radnog staza. Bez obira na to, pristajem da podelim svoj obrok sa svakim ko tvrdi da je gladan, ali samo obrok, nikakve novcanice ne dolaze u obzir. Tog dana se tu stvorio pas da zamoli da sa njim podelim obrok, nekog drugog covek, ne vidim razloga da se pravi tolika razlika izmedju dva ziva bica izmucena gladju, po mom shvatanju je humano i jedno i drugo. Sve da ti mislis drugacije, smatram da svakom treba dozvoliti da hrani koga on sam izabere. Svoj novac sam sam zaradio i valjda imam pravo da odlucim na sta i koga cu da ga potrosim.

[ bakara @ 20.12.2015. 16:17 ] @
Citat:
Darko NedeljkovićTog dana se tu stvorio pas da zamoli da sa njim podelim obrok, nekog drugog covek, ne vidim razloga da se pravi tolika razlika izmedju dva ziva bica izmucena gladju, po mom shvatanju je humano i jedno i drugo. Sve da ti mislis drugacije, smatram da svakom treba dozvoliti da hrani koga on sam izabere. Svoj novac sam sam zaradio i valjda imam pravo da odlucim na sta i koga cu da ga potrosim.

Pa nije bas tako, ti tu pravis komunalni problem...
OK, tebi se cini: "nahranio sam psa ucinio dobro delo i odoh dalje", ali onom pumpadziji ostade taj pas, a tebi ako se briga o tom psu trebao si da ga povedes sa sobom a ne ostavis njemu.

[ Darko Nedeljković @ 20.12.2015. 16:20 ] @
Da li po istoj logici i coveka koji nema sta da jede treba ostaviti da umre, jer ako ga nahranim time isto pravim komunalni problem (tipa da on sutra opet od nekog trazi hranu)? A Dexic ako hoce da brine o tom coveku treba da ga usvoji za clana porodice, a ne jednom nahrani i ode ostavljajuci ga kao problem drugima?
[ bakara @ 20.12.2015. 16:32 ] @
Pa logika jeste slicna ali niposto nije ista situacija jer se na ljude ne gleda isto kao i na zivotinje.
Jednostavno zivotinje su komunalni problem a ljudi socijalni problem.

Veruj mi da ti ne bi bilo pravo da neko ispred tvoje kuce svakodnevno hrani 12 macaka ili kucica kao sto to rade ispred moje kuce, a uz to ja imam svog psa.
I nikome od briznih ljudi nije palo na pamet da neku od tih gladnih zivotinja odnese svojoj kuci.
[ Java Beograd @ 20.12.2015. 17:51 ] @
Krajnji cilj svakog uređenog društva je da nema napuštenih životinja koje lutaju ulicama. Mislim da je svima jasno zašto, ali ako neko ne zna zašto, mogu da objasnim.

Hranjenjem a ne udomljavanjem nikako se ne rešava problem, već se on prolongira unedogled. Nahranjene životinje se naravno pare i množe i komunalni problem se uvećava.

Brojni su gradovi u svetu koji su zabranili hranjenje napuštenih životinja, nije to izmišljotina u Srbiji.
[ Dexic @ 20.12.2015. 18:10 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Zbog cega? Svako moze da voli ono sto hoce i niko te ne osudjuje niti kaznjava zbog toga

Mozes ti i predmete da volis, i neces biti zbog toga kaznjen (postoji puno primera u svetu za ovo, ne izmisljam nista), medjutim, to nije normalno, i ne treba ipak dozvoliti da se novac trosi na nesto, kao osobu ili ljubimca, pre nego sto se trosi na ljude.

Citat:
A za mene je to to - zakon je predvideo da ubijamo pse gladju, ja sam tom dao svoju kiflu i trebalo bi da platim kaznu.

Ne bi licno postavio ovakav zakon, ali kad razmislim, podrzavam ga.
Primarno zbog stava koj sam vec izrazio, a to je da ako imas za zivotinju saosecanje, primeni je prvo na ljudsko bice.
A usput i ideja da ako lutalice hranis, a da to nije u tvojoj kuci, ti narusavas necije dvoriste, javne povrsine ili necije radno mesto. Dobar primer je bas mogucnost da se nakupi copor pasa na pumpi, i onda pumpa gubi posao.

Citat:
Ako tebe bilo ko kaznjava ako das kiflu gladnom detetu, ja sam naravno na tvojoj strani.

I ti ne vidis razliku? Dete je ljudsko bice, i svaki PETA BS kako su zivotinje iste kao ljudi je u stvari sebicnost, i nacin da nadju sebi posao, tako sto drugima prave probleme.
Ali i dete nece napraviti lom. I moze se organizovati u narodne kuhinje i slicno.

A da ne ulazimo u to koliko ces naici stvarno na gladno dete radnom, a ne na prevarante. Ako hoces pomoci gladnoj deci, odnesi hranu u narodne kuhinje.

I ako zelis da pomazes tako, probaj prvo u svojoj kuci/stanu da to radis, neka dolaze kod tebe. A onda ces shvatiti zasto ne treba da na taj nacin pomazes generalno :)

Citat:
Ne razumem, nije li ubijanje izgladnjivanjem najsuroviji i najdugotrajniji oblik mucenja, a pri tom u Srbiji od ove godine legalizovan?

Nije ovo izgladnjivanje. Povezi tu zivotinju negde kod sintera, odvezi je kuci, hrani je sam. Nemoj na ulici, nemoj da drugima pravis posle problema ako se napravi copor, ako je to kuce mozda nevakcinisano, itd.

Citat:

Sto se ljudi tice, nedaleko od mene ima jedno naselje izgradjeno novcem od prosnje, pranja vetrobrana i slicnih aktivnosti. Kuce povrsine 500-1000 kvadrata, sama ograda skuplja od kuce u kojoj ja zivim, ne znam kako je unutra ali se moze pretpostaviti kad spoljasnjost obiluje svim mogucim ukrasima, fontanama, bistama lavova i orlova. Sve visestruko bolje od onog sto cu ja do penzije zaraditi u privredi, a i dalje su na ulici gde prosjace...

E, drago mi je da si i sam pomenuo, i ostavicu deo koji sam gore napisao na ovu temu :)

Citat:
Bez obira na to, pristajem da podelim svoj obrok sa svakim ko tvrdi da je gladan, ali samo obrok, nikakve novcanice ne dolaze u obzir. Tog dana se tu stvorio pas da zamoli da sa njim podelim obrok, nekog drugog covek, ne vidim razloga da se pravi tolika razlika izmedju dva ziva bica izmucena gladju, po mom shvatanju je humano i jedno i drugo.

Pazi, realno se slazem da ti neces se posebno potruditi da ako si video psa odes i podelis obrok sa ljudskim bicem. I u tome ja vidim problem. Ti SMATRAS da si humana osoba, ali prosto jer ti se pao slucaj. A ne zato sto si hteo inace da to uradis. Da si hteo, ti bi otisao i nasao gladne ljude i pomogao bi im.

U tome i lezi maltene cela poenta.
Ja inace smatram da su ljudi jedno, zivotinje drugo. Necu nikako muciti ni jedne, ni druge. Ali necu prihvatiti PETA BS da treba ne jeste zivotinje, da im treba dati jos te neka prava (da majmun ima pravo na autorks aprava od slike fotoaparatom, koji nije ni svestan da je napravio :D), itd.
Necu istrebljivati zivotinje, koje ne smetaju ljudima, ali necu trepnuti, niti se zamisliti da istrebim veliki deo zivotinja koje su problem ljudima, u vec naseljenim delovima.

Citat:
Sve da ti mislis drugacije, smatram da svakom treba dozvoliti da hrani koga on sam izabere. Svoj novac sam sam zaradio i valjda imam pravo da odlucim na sta i koga cu da ga potrosim.

Na organizovan nacin, da, ali da hranjenje lutalica nije inace problem, en bi ni postjao ovakav zakon u drugim zemljama.
Ja idem i korak ispred, pa smatram da prvo treba nahraniti sve ljude, a tek posle preci na zivotinje. Ali ti smatras da si podjednako human ako das psu kada eto se zadesi, i oni koji se organizuju da pomognu drugima, i propagiram da treba prvo ljude nahraniti, i tek onda preci na pse.

I smatram da su kucni ljubimci, ukoliko nije za malu decu u pitanju, samo odraz sebicnosti.
[ DusanSukovic @ 20.12.2015. 18:48 ] @
Kafic u Grckoj posle zatvaranja :)
[ bakara @ 20.12.2015. 19:45 ] @
^^^
dobra ti je ta fotka i odslikava jako realno stanje.
Letos u stavrosu po restoranima ne moze da se zivi od ulicnih kucica i macki koje bukvalno se zavlace pod sto u restoranima.
Turisti zapravo prave ogroman problem hraneci te zivotinje i one su bukvalno navikle da ulaze u restoran, macke se cak penju i na sto.
[ Darko Nedeljković @ 21.12.2015. 09:02 ] @
Citat:
Java Beograd:
Brojni su gradovi u svetu koji su zabranili hranjenje napuštenih životinja, nije to izmišljotina u Srbiji.

Moze li neki link ka tekstu zakona? I narocito je interesantno ako postoji jos kombinacija zabrane hranjenja i namernog ispustanja zivotinja na ulicu, ne mogu da poverujem da je jos neko toliko pametan.

Citat:
Mozes ti i predmete da volis, i neces biti zbog toga kaznjen (postoji puno primera u svetu za ovo, ne izmisljam nista), medjutim, to nije normalno, i ne treba ipak dozvoliti da se novac trosi na nesto, kao osobu ili ljubimca, pre nego sto se trosi na ljude.

Dexic, ja ne radim na crno niti se bavim kriminalom, drzava je vec od moje zarade uzela ono sto treba da se trosi na ljude i ostavila mi ono sto pripada samo meni ili onome kome ja poklonim. Ako treba, nek se povecaju doprinosi jos, nek nam drzava uzima 90%, ali onih 10% koje mi preostanu su samo moje i ne razumem o kakvom "dozvoljavanju" je rec. O kifli koju kupim od svog dela jedino ja odlucujem, mogu da je pojedem sam, ili da je podelim sa nekim, ili da je bacim u smece, a mogu i da uopste ne kupujem kifle nego sav novac trosim na alkohol i kurve.

Citat:
Primarno zbog stava koj sam vec izrazio, a to je da ako imas za zivotinju saosecanje, primeni je prvo na ljudsko bice.

Pa kao sto sam vec objasnio, na saosecanje za ljude se prvo uzima iz svacije plate, od mojih doprinosa se najpre podmire 2 socijalna slucaja, tek posle njih sta preostane dobijam ja, a taj pas je mnogo ispod na listi prioriteta. Cenim da je to fer redosled.

Citat:
I ti ne vidis razliku? Dete je ljudsko bice, i svaki PETA BS kako su zivotinje iste kao ljudi je u stvari sebicnost, i nacin da nadju sebi posao, tako sto drugima prave probleme.

nauka nas uci da je razlika u nekoliko hromozoma vise ili manje... ostalo je isto - i jedno i drugo voli da zivi, jede, pije i da ga niko ne dira. Nekom je jednostavno zapalo da se rodi kao covek, a nekom kao pas, niko ni jednog ni drugog nije pitao sta zeli da bude.

Citat:
Ali i dete nece napraviti lom.

O cemu ti to? Kod mene u kraju deca redovno lome klupe po parku, polupala su sve prozore na trafostanici, kad je padao sneg gadjala su automobile grudvama, saraju zidove grafitima, prevrcu zardinjere, bacaju pikavce po ulici, lepe zvake i seku sedista po autobusima... sve u svemu ne zaostaju za zivotinjama po pitanju komunalnih problema, cak naprotiv, nego smo privikli na "lom" pa ga i ne primecujemo.

Citat:
Povezi tu zivotinju negde kod sintera, odvezi je kuci, hrani je sam.

A ako sam sklon misljenju da zivotinje ne treba zatvarati kao robijase u kucu, vec im treba omoguciti da se slobodno krecu? Ne znam da li si pratio od pocetka, pomenuto je par puta - svi ti psi su vec bili kod sintera, a onda vraceni na ulicu da ih mi gradjani lagano i dugo ubijamo gladju. Ja odbijam da zivotinju ubijam gladju. Bez obzira na posledice.

Citat:
I smatram da su kucni ljubimci, ukoliko nije za malu decu u pitanju, samo odraz sebicnosti.

Eto vidis, sad ovako, a par redova iznad si sugerisao da psa odnesem i zatvorim u kucu.

[ Shadowed @ 21.12.2015. 09:39 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: nauka nas uci da je razlika u nekoliko hromozoma vise ili manje

Ni blizu.
[ Darko Nedeljković @ 21.12.2015. 09:48 ] @
OK, pas ima 18 parova hromozoma, a covek 23. Ostalo je sve skoro isto. Mislim da pas jedino nema zucnu kesu, ostali organi su valjda svi kao u coveka.
[ Shadowed @ 21.12.2015. 10:08 ] @
OK, da budem precizniji: ni blizu tacnog je da nas nauka uci tome sto si napisao.
[ bachi @ 21.12.2015. 10:28 ] @
Au ljudi koliko ste vi daleko otišli.

Nek se javi Darko kada mu jednog dana čopor lutalica izgrize ženu ili decu, pa nek kaže da li se ujeo za pedu što ih je hranio.

Apsolutno podržavam zabranu hranjenja napuštenih životinja, neka crknu. Isto tako ožežiti po vlasnicima pasa koji ih ostave na ulici toliko ih ožežiti da naredna 2 meseca jedu hleb i krompir koliku su kaznu dobili.

P.S. Da, imam maltezera u kući i obožavam džukca, ali ulične džumare ne mogu da smislim, svaki biciklista zna zašto. ;-)
[ jovajovic100 @ 21.12.2015. 10:29 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
OK, pas ima 18 parova hromozoma, a covek 23. Ostalo je sve skoro isto. Mislim da pas jedino nema zucnu kesu, ostali organi su valjda svi kao u coveka.

Imam jedno kuče . Kaže mi da hoće da ide na odmor . Možeš li da dođeš da zavijaš noću oko kuće i štale dok je on na odmoru ?
[ Shadowed @ 21.12.2015. 10:53 ] @
Citat:
bachi: P.S. Da, imam maltezera u kući i obožavam džukca, ali ulične džumare ne mogu da smislim, svaki biciklista zna zašto. ;-)

Biciklista sam ali ne delim stav.
[ Sava @ 21.12.2015. 10:59 ] @
Citat:
jovajovic100:
Ako u Novom Sadu pokušate da napuštene pse i mačke nahranite ili napojite, sebi ćete natovariti komunalnu policiju na vrat!

Ako kad se oni pojave istog momenta ne prestanete, zaradićete i prekršajnu kaznu! Po odredbi koja važi za teritoriju grada, zabranjeno je hranjenje napuštenih životinja.

Nikada nisam čuo za takav propis! Molim te uputi me precizno na propis baš bih želeo da ga pročitam. Na kinološkom forumu ljudi citiraju propise koji važe u njihovim gradovima, ali ovako nešto nisam video.
[ djoka_l @ 21.12.2015. 11:12 ] @
Evo, recimo:
http://www.novisad.rs/sites/de..._drzanju_domacih_zivotinja.pdf

Član 49, stav 6 (govori se o tome šta je zabranjeno)

Citat:
6. hranjenje napuštenih i izgubljenih domaćih životinja na površini javne namene, u zajedničkim
prostorijama i dvorištima objekata višeporodičnog stanovanja,

Citat:
Član 56
Fizičko lice kao vlasnik, odnosno držalac domaće životinje kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 8.000,00 dinara, ako:
...
8. postupa sa domaćim životinjama suprotno članu 49. ove odluke.

Dakle, popiješ kaznu od 8000 dinara ako hraniš napuštenu životinju...
[ Dexic @ 21.12.2015. 11:32 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Dexic, ja ne radim na crno niti se bavim kriminalom, drzava je vec od moje zarade uzela ono sto treba da se trosi na ljude i ostavila mi ono sto pripada samo meni ili onome kome ja poklonim. Ako treba, nek se povecaju doprinosi jos, nek nam drzava uzima 90%, ali onih 10% koje mi preostanu su samo moje i ne razumem o kakvom "dozvoljavanju" je rec. O kifli koju kupim od svog dela jedino ja odlucujem, mogu da je pojedem sam, ili da je podelim sa nekim, ili da je bacim u smece, a mogu i da uopste ne kupujem kifle nego sav novac trosim na alkohol i kurve.

Ako mozes da je pojedes sam ili podelis a da ne gubis, onda znaci da je kifla velika, pa si mogao manje kupiti ;) Nije problem u kifli, problem jeste da to radis na javnoj ili tudjoj privatnoj povrsini.

Citat:
nauka nas uci da je razlika u nekoliko hromozoma vise ili manje... ostalo je isto - i jedno i drugo voli da zivi, jede, pije i da ga niko ne dira. Nekom je jednostavno zapalo da se rodi kao covek, a nekom kao pas, niko ni jednog ni drugog nije pitao sta zeli da bude.

Ali pas ne moze da razmislja na nivou coveka, i dok neko nije u stanju da to shvati, ima PETA problem - citaj, ne moze naci drugi posao, pa pravi ovaj i pravi problem ostalom covecanstvu.
Nauka u stvari kaze da mnogo stvari nije isto, jer retko koja zivotinja sem coveka upraznjava seks radi zadovoljstva a ne radi prozudenja vrste recimo :)

Nauka takodje kaze da postoje limitirani resursi. I sve dok je tako, mora nekako da se odluci kome ce ici. Prvi na listi je ljudsko bice, a posle mogu ostali.
Ako gledas i dalje samo na kiflu, onda se ne pozivaj na nauku, jer ti je pogled previse uzak.

Citat:
Citat:
Ali i dete nece napraviti lom.

O cemu ti to? Kod mene u kraju deca redovno lome klupe po parku, polupala su sve prozore na trafostanici, kad je padao sneg gadjala su automobile grudvama, saraju zidove grafitima, prevrcu zardinjere, bacaju pikavce po ulici, lepe zvake i seku sedista po autobusima... sve u svemu ne zaostaju za zivotinjama po pitanju komunalnih problema, cak naprotiv, nego smo privikli na "lom" pa ga i ne primecujemo.

Dete, koje je gladno, nece praviti lom od kifle. Vec ce svaku mrvicu da iskoristi. Odakle si ti dosao na lom u temi o hranjenju odjednom ;)

Citat:

A ako sam sklon misljenju da zivotinje ne treba zatvarati kao robijase u kucu, vec im treba omoguciti da se slobodno krecu? Ne znam da li si pratio od pocetka, pomenuto je par puta - svi ti psi su vec bili kod sintera, a onda vraceni na ulicu da ih mi gradjani lagano i dugo ubijamo gladju. Ja odbijam da zivotinju ubijam gladju. Bez obzira na posledice.

E onda promeni sistem, uradi nesto da se u globalu ne desavaju takve stvari, ali ne budi sebican, misleci da su humano bice, jer pomazes jednoj zivotinji koja se zadesila da joj mozes pomoci usput (i da te to kako kazes nista ne kosta, jer tu kiflu mozes pojesti sam, ili dati malo njemu, neces imati manjak nutrijenata).
Ja inace ne smatram da zivotinjama treba bukvalno dozvoliti da se slobodno krecu, barem ne u gradovima. Stetocine treba potamaniti, pse/macke udomiti ili uspavati, ljudska bica udomiti, i ulice pocistiti.

Citat:
Citat:

Eto vidis, sad ovako, a par redova iznad si sugerisao da psa odnesem i zatvorim u kucu.

Da, i sta je promenjeno? I dalje si sebican sto bi brinuo o psu a ne o coveku nekom tim novcem.
[ bachi @ 21.12.2015. 11:49 ] @
Citat:
Shadowed:
Citat:
bachi: P.S. Da, imam maltezera u kući i obožavam džukca, ali ulične džumare ne mogu da smislim, svaki biciklista zna zašto. ;-)

Biciklista sam ali ne delim stav.

Nije ti se desilo da te napadne čopor pasa dok prolaziš na bicikli pored njih?

Blago tebi.
[ Shadowed @ 21.12.2015. 11:53 ] @
Jbg, nasi su lepo vaspitani i kad su ulicari :)

Salu na stranu, desilo se par puta da za mnom potrci poneki pas (mislim da ni jednom nije bas bio copor, mozda 2-3), ali ipak ne delim "ne mogu da ih smislim" stav.
[ bachi @ 21.12.2015. 12:14 ] @
Ma dobro, preterujem i ja. Nije da bijem lutalicu kad je vidim na ulici i bacam ciglu na njih, ali jednostavno se ne osećam lagodno kada prolazim između čopora pasa. Peške kada idem me ne diraju, ali bajsom kidišu samo tako.
[ Darko Nedeljković @ 21.12.2015. 12:20 ] @
Citat:
jovajovic100:
Imam jedno kuče . Kaže mi da hoće da ide na odmor . Možeš li da dođeš da zavijaš noću oko kuće i štale dok je on na odmoru ?

Nikakav problem, jedino sto mi je skupa satnica

Citat:
Nauka u stvari kaze da mnogo stvari nije isto, jer retko koja zivotinja sem coveka upraznjava seks radi zadovoljstva a ne radi prozudenja vrste recimo

A kako to uopste moze da se dokaze? Ja sam gotovo siguran da dzukac to radi iskljucivo zato sto mu je lepo, a jedino covek planira broj dece. Vecina muskih primeraka pasa nema pojma da li ima potomstvo, vec jednostavno, voli da ga tutne na vlazno i toplo mesto i to je sve.

Citat:
Ali pas ne moze da razmislja na nivou coveka

Ima i ljudi ometenih u razvoju tako da slabo razmisljaju, pa opet ih ne izbacujemo na ulicu i branimo njihovo hranjenje. Ne ide ti danas sa pronalazenjem argumenata, ja sam ponudio jedan nepobitan - manjak hromozoma, a vrlo rado bih da cujem i druge ako postoje, ali samo one koji se mogu izraziti u nekim konkretnim brojevima, a ne nekoj opisnoj filozofiji.

Citat:
Dete, koje je gladno, nece praviti lom od kifle. Vec ce svaku mrvicu da iskoristi. Odakle si ti dosao na lom u temi o hranjenju odjednom

Pa ti si prvi pomenuo pravljenje loma, a ja se eto izvinjavam sto sam pogresno protumacio da je rec o lomljenju kifle... Nego, slike govore vise od reci - evo sta ostaje nakon sto se covek hrani:

Nema nijedne druge zivotinje koja ostavlja takav lom nakon sto jede.

Citat:
E onda promeni sistem, uradi nesto da se u globalu ne desavaju takve stvari, ali ne budi sebican...

Pa zasto - ako je to sto sam uradio sebicno, onda meni ustvari mnogo prija da budem sebican, pa cu onda tako i da nastavim.

Citat:
Ja inace ne smatram da zivotinjama treba bukvalno dozvoliti da se slobodno krecu, barem ne u gradovima. Stetocine treba potamaniti, pse/macke udomiti ili uspavati, ljudska bica udomiti, i ulice pocistiti.

I hitler je imao jako slicnu ideologiju

[ Java Beograd @ 21.12.2015. 12:28 ] @
Poređenje Hitlerove ideologije sa aktivnostima zoohigijene zapravo govori koliko si skapirao problematiku.
[ Dexic @ 21.12.2015. 12:44 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
A kako to uopste moze da se dokaze?

Pronadji sam, nije me interesovalo detaljnije ;)
Ali koliko se secam samo jos delfini su ubrajani sa nama da seks upraznjavaju i cisto zbog zadovoljstva.

Citat:
Ima i ljudi ometenih u razvoju tako da slabo razmisljaju, pa opet ih ne izbacujemo na ulicu i branimo njihovo hranjenje. Ne ide ti danas sa pronalazenjem argumenata, ja sam ponudio jedan nepobitan - manjak hromozoma, a vrlo rado bih da cujem i druge ako postoje, ali samo one koji se mogu izraziti u nekim konkretnim brojevima, a ne nekoj opisnoj filozofiji.

Pas ne moze da razmislja na nivou coveka - ma koliko bio napredan u razvoju. Ne moze ni simpanza, ni delfin, ni kit... nijedna zivotinja. Ni blizu.
Ljudi ometeni u razvoju se ne ubijaju, jer se njima mozda i moze pomoci. Ako ne bas tom primerku, moze se od njih nauciti kako drugima pomoci, tj. evoluirati tretman takvih bolesti. Ili spreciti pojavu.
Sta cu uraditi ako cuvam napusteno kuce? Da ispitam kako deluju sminke na njihovoj kozi? Mnogo ce mi znaciti.

Citat:

Pa ti si prvi pomenuo pravljenje loma, a ja se eto izvinjavam sto sam pogresno protumacio da je rec o lomljenju kifle

Pricao si o hranjunju, i ja sam na to odgovorio, nije moj problem ako ti ne mozes da povezes nit razgovora.

Citat:
Citat:
E onda promeni sistem, uradi nesto da se u globalu ne desavaju takve stvari, ali ne budi sebican...

Pa zasto - ako je to sto sam uradio sebicno, onda meni ustvari mnogo prija da budem sebican, pa cu onda tako i da nastavim.

Ovo ti jeste dobar argument :D Barem si priznao da si sebican najzad ;)

Citat:
Citat:

I hitler je imao jako slicnu ideologiju :-)

Ali ju je primenio na ljude, a ne zivotinje;)
[ Darko Nedeljković @ 21.12.2015. 13:08 ] @
OK sve, ali zanima me samo jos jedno glediste koje se tice sebicnosti i legitimnosti tamanjenja stvorenja slabijih intelektualnih sposobnosti - recumo da se sutra pojave gosti iz nekog dela svemira koji su intelektualno iznad ljudske rase, da li si u tom slucaju sklon misljenju da je sasvim prihvatljivo da visa rasa dodje u tvoj grad i potamani nizu ili se tu sad nesto menja?
Razumem ako zelis da izbegnes odgovor ukazivanjem na offtopic
[ bakara @ 21.12.2015. 13:13 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Pa ti si prvi pomenuo pravljenje loma, a ja se eto izvinjavam sto sam pogresno protumacio da je rec o lomljenju kifle... Nego, slike govore vise od reci - evo sta ostaje nakon sto se covek hrani:

Nema nijedne druge zivotinje koja ostavlja takav lom nakon sto jede.

Ti si ozbiljan ili se zezas???
To u opste nije mesto gde je covek jeo.

Izgleda da stvarno nisi video kako to izgleda kako ostave zivotinje iza sebe kad jedu?
Hoces da kazes da zivotinje iza sebe pospreme...
I valjda si se pobrinuo za izmet koji je ostao iza tog psica koji je pojeo tu kiflu...jer oni odmah posle hranjenja to obave tu u blizini?

Moj pas o kome se brinem uneredi celo dvoriste kad ima imalo vise hrane nego sto mu treba, mozes samo da zamislis kako izgleda posle zivotinja za kojima ne cisti covek.
[ Shadowed @ 21.12.2015. 13:16 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
OK sve, ali zanima me samo jos jedno glediste koje se tice sebicnosti i legitimnosti tamanjenja stvorenja slabijih intelektualnih sposobnosti - recumo da se sutra pojave gosti iz nekog dela svemira koji su intelektualno iznad ljudske rase, da li si u tom slucaju sklon misljenju da je sasvim prihvatljivo da visa rasa dodje u tvoj grad i potamani nizu ili se tu sad nesto menja? :-)

Menja se to da u tom slucaju to postaje dilema tih vanzemaljaca a ne nas (nas niko ne bi ni pitao za mislijenje).
[ Lacika.1991 @ 21.12.2015. 13:20 ] @
koja količina humanosti u ovoj temi,prosto već postaje smešno :D
[ Java Beograd @ 21.12.2015. 13:50 ] @
@Darko Nedeljković
Ljudi vekovima pokušavaju da životinje drže po kontrolom. Neke životinje su uvek nepoželjne, neke su nepoželjne pod nekim uslovima

- Komarci - uvek nepoželjni - akcija: trovanje
- Pacovi i miševi ("slabijih intelektualnih kapaciteta") - uvek nepoželjni - akcija: trovanje, hvatanje u zamku ...
- Zečevi - nepoželjni ako se namnože preko neke granice jer uništavaju useve - akcija: trovanje, ubijajnje Poželjni u odgovarajućem broju, zarad ravnoteže u biosferi
- Divlje živtinje - nepoželjne u urbanim sredinama - akcija: hvatanje i puštanje na slobodu u divljinu (ubijanje u krajnjoj nuždi). Poželjne u divljini, zarad ravnoteže u biosferi
- Golubovi - poželjni kao domaći, gejeni golubovi, nepoželjni kad se previše razmnože u urbanim sredinama. Akcija: trovanje, onemogućavanje razmnožavanja ...

i tako dalje i tako dalje ....

- Psi: poželjni kao domaće, gajene životinje, nepoželjni u urbanim sredinama kao lutalice. Akcija: hvatanje, udomljavanje, uspavljivanje.

[ Java Beograd @ 21.12.2015. 13:56 ] @
Nebitna je ovde humanost. Bitna je komunalna zoo higijena, zarad dobrobiti ljudske zajednice. Jednako kao što se tamane pacovi (da li je to nehumano ?) tako, slično, ali drugačijim merama uklanjamo pse lutalice sa ulica.

Ljudsko društvo je odavno prihvatilo smernice kako treba delovati. Tvoje sažaljenje prema psu lutalici, može biti jednako kao da se neko drugi sažali na pacove, pa počne da ih hrani. "Da se humano ophodi prema tim toplokrvnim životinjama".

Inače na forumu ostavljaš utisak razboritog čoveka. Kako ne možeš da skapiraš da nije humanost hraniti pse lutalice ? Štaviše, suprotno je smernicama ljudskog prosperiteta.

Šta ako baš taj pas lutalica, kome si ti produžio život sutra ugrize i inficira neko dete koje se igra ? Hoćeš li se osećati odgovornim ?
[ Darko Nedeljković @ 21.12.2015. 15:55 ] @
Citat:
bakara:
To u opste nije mesto gde je covek jeo.

Izgleda da stvarno nisi video kako to izgleda kako ostave zivotinje iza sebe kad jedu?

Na slici vidis plasticne kese, flase od sokova, ambalazu od jogurta, gajbicu za jabuke... to je nesto sto ostane iza coveka nakon jela, potpuno je nebitno da li je jeo na tom mestu, bitno je to da taj nered stoji tu zato sto je covek jeo.

Citat:
mozes samo da zamislis kako izgleda posle zivotinja za kojima ne cisti covek.

Nije potrebno da zamisljamo, mozemo da odemo u sumu i pogledamo, sav nered koji tamo postoji je posledica toga sto je covek jeo. Zivotinjski izmet je biorazgradiv i dezintegrise se vrlo brzo, a ljudski otpad zagadjuje prirodu stotinama narednih godina.

Citat:
Moj pas o kome se brinem uneredi celo dvoriste kad ima imalo vise hrane nego sto mu treba, mozes samo da zamislis kako izgleda posle zivotinja za kojima ne cisti covek.

To samo znaci da imas premalo dvoriste za tu velicinu psa. U sumi niko ne cisti za zivotinjama i opet moze nekako da se dise, zar ne?

Citat:
Ljudsko društvo je odavno prihvatilo smernice kako treba delovati.

Naprotiv, ja sam uveren da je prvi put u istoriji civilizacije zabranjeno hraniti zivotinje. To je atak na LJUDSKA prava i slobode kakav nikada u istoriji nije zabelezen.

Citat:
Tvoje sažaljenje prema psu lutalici, može biti jednako kao da se neko drugi sažali na pacove, pa počne da ih hrani.

Naravno, ako to neko zeli i narocito ako drzava namerno pusta zivotinje na ulicu niko ne bi smeo biti kaznjen zbog davanja hrane zivotinji.

Citat:
Kako ne možeš da skapiraš da nije humanost hraniti pse lutalice ? Štaviše, suprotno je smernicama ljudskog prosperiteta.

Mnoge pojave nisu humanost, a i suprotne su smernicama ljudskog prosperiteta, da ne nabrajam, seti se sam - da li kaznjavati ljude koji nesto od toga rade?

Citat:
Šta ako baš taj pas lutalica, kome si ti produžio život sutra ugrize i inficira neko dete koje se igra ? Hoćeš li se osećati odgovornim ?

Pitam se samo kako ti i ja dozivesmo ove godine pored tih strasnih posasti koje vrebaju na ulici...
Da li se ti i ja osecamo odgovornim ako neki socijalni slucaj koji se finansira od nasih doprinosa sutra nekog napadne/povredi/opljacka/ubije? Treba li ja koji sam remontovao trafostanicu da se osecam odgovornim sto je danas elektromotorni voz zgazio coveka, jer jelte da nema struje, taj covek bi bio ziv? Treba li onaj pumpadzija sa pocetka da bude odgovoran sto se neko spalio benzinom? Treba li automehanicar da se oseca odgovornim kada ljudi u saobracaju ginu, jer jelte, da su svi automobili neispravni, svi bi bili zivi i zdravi. Trebalo bi svi da procitamo hroniku, vidimo sta se danas desilo, prisetimo se ko je na koji nacin pomogao da se to dogodi i pravac zatvor?
[ botr @ 21.12.2015. 16:22 ] @
Citat:
bachi:
Au ljudi koliko ste vi daleko otišli.

Nek se javi Darko kada mu jednog dana čopor lutalica izgrize ženu ili decu, pa nek kaže da li se ujeo za pedu što ih je hranio.

Apsolutno podržavam zabranu hranjenja napuštenih životinja, neka crknu. Isto tako ožežiti po vlasnicima pasa koji ih ostave na ulici toliko ih ožežiti da naredna 2 meseca jedu hleb i krompir koliku su kaznu dobili.

P.S. Da, imam maltezera u kući i obožavam džukca, ali ulične džumare ne mogu da smislim, svaki biciklista zna zašto. ;-)

Ok, onda da ukinemo socijalnu pomoc siromasnima, beskucnicima, bolesnima, itd. kad vec nisu sposobni sami da zarade za hranu, nek crknu od gladi.
[ Sava @ 21.12.2015. 16:23 ] @
Citat:
djoka_l:
Evo, recimo:
http://www.novisad.rs/sites/de..._drzanju_domacih_zivotinja.pdf

Član 49, stav 6 (govori se o tome šta je zabranjeno)

Citat:
6. hranjenje napuštenih i izgubljenih domaćih životinja na površini javne namene, u zajedničkim
prostorijama i dvorištima objekata višeporodičnog stanovanja,

Citat:
Član 56
Fizičko lice kao vlasnik, odnosno držalac domaće životinje kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 8.000,00 dinara, ako:
...
8. postupa sa domaćim životinjama suprotno članu 49. ove odluke.

Dakle, popiješ kaznu od 8000 dinara ako hraniš napuštenu životinju...

Hvala za link koji si postavio. Razlika između Novog Sada i Beograda je u tome što su Novosađani objedinili propise u jedan što je dobro, ali je to moguće zbog drukčije podele vlasti nego u Beogradu. Hoću da kažem da je Odlukom o držanju... u Beogradu prepušteno nižim organim da reše neke situacije tako da svaka beogradska opština ima svoje propise pa je recimo držanje živine i papkara na nekima dozvoljeno, na nekima nije. Išlo se i dalje tako da je recimo prepušteno Zelenilu Beograd da odredi i označi prostore na kojima psi mogu slobodno da se puštaju.

Smatram pogrešnim tumačenjem propisa u situaciji koju je naveo postavljač teme. Za početak propis se odnosi na način držanja domaćih živortinja kako stoji u prvom članu. Zatim se navodi koje su to napuštene životinje ("Neobeležen pas bez brnjice i povoca, koji se zatekne na površini javne namene smatra se napuštenim psom"). Najzad članom 49. se izričito zabranjuje hranjenje takvih životinja na površinama javne namene. Sasvim sam siguran da se pod "hranjenjem" ne može smatrati situacija koju je naveo postavljač teme. Ovaj član je uveden zbog onih koji trajno hrane životinje na javnim površinama postavljanjem posuda za hranjenje, kesa, kutija i slično i na taj način prljaju javnu površinu. To što komunalna policija tumači propis kako joj je volja je sasvim druga stvar. Na sudu ovo ne bi prošlo. Komunalna policija je izmišljena kategorija da se zaposle rođaci i prijatelji i to sa osetno većim primanjima od redovne policije. Tako komunalci vrebaju po gradskom prevozu one koji ne plate kartu (a što bi bio posao prevoznika) ili kažnjavaju vozače koji pogrešno parkiraju (što bi bio posao saobraćajne policije) itd., a jedini cilj je da uzmu što više para kako bi opravdali postojanje službe. Oni nikada nisu ušli recimo u meni obližnju zakonom zaštićenu šumu Zvezdara i našli (nije teško) i kaznili one koji istovaraju šut i đubre ili recimo našli i kaznili one koji bacaju kese sa đubretom iz solitera koji onda ulični psi otvaraju i razvlače tražeći hranu. Bezbroj je situacija koju bi ta "policija" trebalo da radi, a ne radi.

[ Dexic @ 21.12.2015. 16:41 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
OK sve, ali zanima me samo jos jedno glediste koje se tice sebicnosti i legitimnosti tamanjenja stvorenja slabijih intelektualnih sposobnosti - recumo da se sutra pojave gosti iz nekog dela svemira koji su intelektualno iznad ljudske rase, da li si u tom slucaju sklon misljenju da je sasvim prihvatljivo da visa rasa dodje u tvoj grad i potamani nizu ili se tu sad nesto menja? :-)
Razumem ako zelis da izbegnes odgovor ukazivanjem na offtopic :-)

Ne izbegavam, ja sam i rekao sta mislim o ovome vec.
Tu ce biti finese oko toga koliko se mozemo sa njima sporazumeti (sa zivotinjama ne mozemo uopste realno!)

Ali isti princip - ako njima treba zemlja za opstanak, skroz mi je normalno da nas potamane, ako smo im stetocine. Ili da nas puste u delove gde se ne nastane oni, kao i mi divlje zivotinje.

S' tim sto sumnjam da bi civilizacija dovoljno napredna da moze do Zemlje doputovati bila uopste zainteresovana za resurse. Ne verujem da bi takva putovanja uopste bila moguca po nasim shvatanjima fizike.

Ali isti princip sam vec i naveo, i nista ne menjam u odnosu ljudi-zivotinje i napredna bica-ljudi.

Ako su oni dovoljno napredni da mogu da predoce da bi istrebljenje ljudske rase pomoglo njima vise nego da nas ostavve, ili da bi proizvleno mnogo brzi napredak zivota u svemiru, ne bi mi bilo drago, ali daleko od toga da ne bi razumeo, i da ne bi podrzao.
(ne bi ni probao da se borim protiv toga verovatno, jer da neko bice moze doputovati do Zemlje, svaki otpor koji bi ja mogao pruziti je verovatno manje bitan nego bakterija na Suncu - to se cak ne bi moglo ni porediti sa komarcem protiv coveka, jer komarac moze stici da ujede coveka, pa neko zlo i nanese, ma koliko malo - a mi ni dotle svi zajedno ne bi stigli)
[ Java Beograd @ 22.12.2015. 08:24 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:Mnoge pojave nisu humanost, a i suprotne su smernicama ljudskog prosperiteta, da ne nabrajam, seti se sam - da li kaznjavati ljude koji nesto od toga rade?

Pa šta bi ti radio osobi (budali) koja u podrumu zgrade u kojoj živiš, ili neposredno u tvom komšiluku (ako živišu kući), uzme pa hrani pacove ?

I hrani, i hrani, i hrani ... A pacovi se množe, množe i množe. A on misli da je to humano, da je smo oličenje humanosti, jer svaki živi stvor na svetu treba da živi. Ne zaboravi: pacovi su toplokrvne životinje, koje osećaju bol i patnju.

Ajde odgovori na ovo pitanje, pa da mi sve bude jasno i da više ne postujem na ovoj temi.

Dakle: kako bi postupio sa osobom koja u tvojoj neposrednoj životnoj okolini hrani pacove ?
[ Darko Nedeljković @ 22.12.2015. 08:40 ] @
pre svega, ja bih sebe smatrao nenormalnim ako donosim pacove u podrum, a pod tesko zamislivom pretpostavkom da to radim, naravno da ocekujem da oni jedu nesto. Sve drugo nije uporedivo, ako se ima u vidu cinjenica da nadlezni donose pse na javne povrsine, pa posle ocekuju da te zivotinje ne jedu. Ukratko, postoje dve opcije - ili zivotinja nema, ili ih ima i one jedu. Treca opcija da zivotinja ima ali one ne jedu je sama po sebi suluda. Izgladneli psi mogu biti opasni po ljude, dok se siti obicno negde sklupcaju i spavaju, tako da je mucenje zivotinja izgladnjivanjem suprotno ljudskom prosperitetu.
[ 2012 @ 22.12.2015. 08:40 ] @
Citat:
Java Beograd:

Dakle: kako bi postupio sa osobom koja u tvojoj neposrednoj životnoj okolini hrani pacove ?

A sto zajjebavas coveka takvim pitanjem, sto ga provociras?

Znas ti i sam da ce se on kao humanista da pita za dozvolu da se pridruzi tom coveku i tako ce postati "duet" i nastavice sa jos uspesnijim odgajanjem stakora. Verovatno ce vremenom broj stakora postati veoma velik, a mozda im se jos neko pridruzi i postanu ozbiljna grupa, pa se registruju kao Nevladina organizacija za zastitu prava stakora.
[ jovajovic100 @ 22.12.2015. 08:51 ] @

@2012

Vidiš kako se ljudi brinu o pacovima , mogao bi da im se pridružiš . Jer ti ne poštuješ ljude , ali poštuješ razne pacove .
[ 2012 @ 22.12.2015. 09:08 ] @
@jovajovic100

Ne, genije. Opet lupas gluposti i lepis debilne fotografije, ti se javi Darku, a posle kontaktirajte Javu da vas poveze sa onim njegovim komsijom sto gaji pacove.

P.S. ja sam mislio da ce opuklanje hranitelja pacova ici sporije, ali moram da priznam da su me iznenadil koliko zainteresiranih ima.

[Ovu poruku je menjao 2012 dana 22.12.2015. u 10:55 GMT+1]
[ Java Beograd @ 22.12.2015. 09:41 ] @
Darko, prolupao si u svojoj tvrdoglavosti i nespremnosti da prihvatiš sasvim logična i razborita objašnjenja.
[ Dexic @ 22.12.2015. 13:46 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
pre svega, ja bih sebe smatrao nenormalnim ako donosim pacove u podrum, a pod tesko zamislivom pretpostavkom da to radim, naravno da ocekujem da oni jedu nesto. Sve drugo nije uporedivo, ako se ima u vidu cinjenica da nadlezni donose pse na javne povrsine, pa posle ocekuju da te zivotinje ne jedu. Ukratko, postoje dve opcije - ili zivotinja nema, ili ih ima i one jedu. Treca opcija da zivotinja ima ali one ne jedu je sama po sebi suluda. Izgladneli psi mogu biti opasni po ljude, dok se siti obicno negde sklupcaju i spavaju, tako da je mucenje zivotinja izgladnjivanjem suprotno ljudskom prosperitetu.

Ovo uopste nije odgovor na njegovo pitanje, sto rece Java tvrdoglavo izbegavas odgovor zbog neke ubedjenosti od pocetka teme.

Sta bi uradio da neko gaji pacove u tvom podrumu (zgrade)?
Sta bi uradio da neko gaji lutalice kucice u tvom podrumu? Pusta ih napolje, ali se oni vracaju i skoro ceo dan su dole. Naravno da svaku drugu noc zapi*aju podrum.
(pod tvoj podrum mislim na podrum zgrade, i naravno u njegovom delu, njegovo vlasnistvo)

Pretpostavimo da nije zabranjeno ovako nesto. Znaci da polazimo od pocetka, da nismo vec uredili cuvanje/hranjenje zivotinja, znaci da ne mozes zvati policiju tek tako da nesto urade.
Sta je humano u tom slucaju? Pustiti te pacove da nastave da se mnoze kod tebe?
[ botr @ 22.12.2015. 19:35 ] @
Dovedes macke i resis problem pacova. Samo mi nije jasno, zasto uporedjujete pacove, komarce, pse, macke, svinje, itd. kad te vrste nisu uporedive?!
[ Dexic @ 22.12.2015. 20:02 ] @
Po Darku je to sve isto. Zato je na njemu da ili napravi razliku ili kaze zasto ne pacove i komarce koji prenose malariju. Sve su to ziva bica.
[ Darko Nedeljković @ 22.12.2015. 21:32 ] @
Citat:
Java Beograd:
Darko, prolupao si u svojoj tvrdoglavosti i nespremnosti da prihvatiš sasvim logična i razborita objašnjenja.

Ne postoji logicno i razborito objasnjenje za ubijanje zivotinja gladju. Ako je vec odluceno da se neke zivotinje poubijaju, onda to treba raditi na neki brzi i bezbolniji nacin. Nisi naveo nijedno logicno objasnjenje zasto se zalazes bas za ovaj nacin ubijanja?
[ Dexic @ 22.12.2015. 22:02 ] @
Verovatno jer ne smeju se zaklati i samo odloziti, vec se moraju uspavati, a to vec kosta.

Nisi ti odgovorio na pitanje i dalje :D
[ Darko Nedeljković @ 22.12.2015. 22:06 ] @
Citat:
Dexic:
Ovo uopste nije odgovor na njegovo pitanje, sto rece Java tvrdoglavo izbegavas odgovor zbog neke ubedjenosti od pocetka teme.
Na lose pitanje ne moze se dati dobar odgovor. To da nadlezni donose i pustaju zivotinje nije ubedjenost vec cinjenica, imam u pisanoj formi potvrdjeno od strane nadlezne institucije. To u kombinaciji sa zabranom hranjenja = ubijanje gladju. Jasno je da bi neki bas tako ubijali, ali odakle ikom pravo da natera mene da ubijam zivotinje gladju? Ili, da preformulisem u skladu sa pitanjem, odakle meni pravo da nateram nekog da ubije zivotinju gladju? Sta zakon predvidja da mu uradim? Bas nista.

Citat:

Sta bi uradio da neko gaji lutalice kucice u tvom podrumu? Pusta ih napolje, ali se oni vracaju i skoro ceo dan su dole. Naravno da svaku drugu noc zapi*aju podrum.
U mojoj zgradi zaista komsije gaje psa lutalicu na stepenistu vec pet godina. Nekad i ja dam koske. Desilo se par puta da zapi*a stepenicu, nista, prvi ko vidi uzme mop i za pola minuta oriba, kao da je zapisan stepenik neka tragedija, pitam se kako tebe tvoji nisu bacili dok si bio u uzrastu da se 15 puta dnevno useresh... U zgradi zivi 27 stanara, niko se ne buni, psa zovemo Bubi, rase epaniel breton, saljem slike kao dokaz ako treba.
[ Dexic @ 23.12.2015. 00:05 ] @
Ali sta bi uradio, da ne postoji vec zakon da ne smeju stetocine da se uzgajaju van laboratorija?
I ne jedno kuce da ti neko cuva u dvoristu, vec copor u podrumu.

Ko moze tebi da zabrani da ih hranis? Pa, ako se nesto pokaze da ljudima ide na stetu, naravno da ce se zabraniti, to je i sustina civilizacije.
Na tvom vlasnistvu, mozes cuvati i hraniti psa. Na tudjem ti nemas to pravo, jer ti narusavas usput i tudje vlasnistvo. (ovo nije osnova, vec dodatni razlog)
Normalno bi bilo da se lutalice, ako se ne udome za neko vrlo kratko vreme, uspavaju i cao. Sta se tu moze. Iskreno ja bi i zabranio udomljavanje zivotinja, sve dok ima ljudi koji gladuju, ali jbg... nismo toliko dosli evolutivno.
[ botr @ 23.12.2015. 07:55 ] @
Ja bih zabranio ubijanje lutalica, zato sto one nisu lutalice svojom krivicom, vec krivicom ljudi, koji su ih pustili na ulicu. Ti ubijas lutalice, a neko ih stalno pusta, i opet imas problem. To nije resavanje uzroka, vec resavanje posledica.

Kao sto sam vec napisao, treba cipovati sve pse, kazniti vlasnike koji ne zele da cipuju psa, lutalice pohvatati, sterilisati, cipovati, bolesne i agresivne uspavati, dati na usvajanje ili pustiti na ulicu. Posto ne mogu da se razmnozavaju, nece biti novih. Vlasnike i vlasnicke pse kontrolisati, rigorozno kaznjavati one koji ostave psa na ulicu.
[ 2012 @ 23.12.2015. 08:20 ] @
Citat:
botr

Kao sto sam vec napisao, treba cipovati sve pse, kazniti vlasnike koji ne zele da cipuju psa, lutalice pohvatati, sterilisati, cipovati, bolesne i agresivne uspavati, dati na usvajanje ili pustiti na ulicu. Posto ne mogu da se razmnozavaju, nece biti novih. Vlasnike i vlasnicke pse kontrolisati, rigorozno kaznjavati one koji ostave psa na ulicu.

Jednom recju, ti predlazes da se uredi sve ono sto se vec godinama praktikuje u normalnom svetu.
[ Java Beograd @ 23.12.2015. 08:35 ] @
Citat:
botr:
Ja bih zabranio ubijanje lutalica, zato sto one nisu lutalice svojom krivicom, vec krivicom ljudi, koji su ih pustili na ulicu. Ti ubijas lutalice, a neko ih stalno pusta, i opet imas problem. To nije resavanje uzroka, vec resavanje posledica.

Upravo ovo šta si naveo se i radi. Tj. ne radi se 100% jer se nema para, ali propisi su upravo ovakvi: "cipovati sve pse, kazniti vlasnike koji ne zele da cipuju psa, lutalice pohvatati, sterilisati, cipovati, bolesne i agresivne uspavati, dati na usvajanje ili pustiti na ulicu".

Jedino ne možeš da kažnjavaš vlasnika koji ostave psa, jer nikako ne možeš da dokažeš pred sudom da je pas ostavljen. Vlasnik će uvek reći da je pas pobegao / izgubio se.
[ 2012 @ 23.12.2015. 08:49 ] @
Citat:
Java Beograd:

Jedino ne možeš da kažnjavaš vlasnika koji ostave psa, jer nikako ne možeš da dokažeš pred sudom da je pas ostavljen. Vlasnik će uvek reći da je pas pobegao / izgubio se.

Ako vlasnik nije prijavio gubljenje psa onda je pas ostavljen, a moze i da mu se vrati ako nije stigao da prijavi. Ako se vlasniku desava cesto da "izgubi" psa, onda se pas oduzme, a troskovi oko zbrinjavanja ili uspavljivanja naplate od vlasnika. Svako ko kupije psa treba da zna sa kakvim se obavezama susrece.

Otprilike isto kao i kad se kupi automobil ili oruzje.
[ Darko Nedeljković @ 23.12.2015. 10:47 ] @
Verujem da se mozemo usaglasiti ako problemu pridjemo sa druge strane - da li se slazete da bi trebalo zabraniti pustanje zivotinja na ulicu ukoliko je zabranjeno njihovo hranjenje?
[ BluesRocker @ 23.12.2015. 12:19 ] @
Samo da se pohvalim da je neki od humanih ljubitelja golubova bacio pola vekne starog hleba s mrvicama na krov mog auta, a pre 2 dana sam platio komplet pranje 600 din.

OK je humanost, ali nije u redu biti samo delimično human. Ako obezbeđuješ nekoj životinji hranu, obezbedi i smeštaj, plaćaj veterinara i ostalo. Ovako imaš gomilu tih humanih koji bacaju hleb kroz prozor, ko dalje dobaci taj je humaniji, a posle se ti golubovi razmnože i pođubre komšijama terase i prave gnezda.

Isto i za pse, koja je tačno razlika da li redovno bacaš hranu psu koji živi u dvorištu zgrade ili si vlasnik tog psa ali ne želiš da ti kaki po stanu već ga držiš napolju u dvorištu da kaki svima (ili držiš mačku u hodniku zgrade)? U čemu je problem da se proda stan za 70k i kupi kuća na selu za 20k pa tamo ko hoće neka gaji 300 kerova sa ulice? Isto može i da napravi golubarnik pa da hrani golubove i obezbedi im pun akomoditet.

Nekako su mi "najhumaniji" ti koji ne žele da preuzmu nikakvu odgovornost niti da se odreknu nimalo svog komfora.
[ Dexic @ 23.12.2015. 12:32 ] @
Citat:
botr:

Molim? Neki od tih psa su lutalice kojima nema traga, i kao sto je receno, pustili su ih sami sinteri, a ne vlasnici, koje nisu ni imali.

Citat:

Citat:
2012:
Ako vlasnik nije prijavio gubljenje psa onda je pas ostavljen, a moze i da mu se vrati ako nije stigao da prijavi. Ako se vlasniku desava cesto da "izgubi" psa, onda se pas oduzme, a troskovi oko zbrinjavanja ili uspavljivanja naplate od vlasnika. Svako ko kupije psa treba da zna sa kakvim se obavezama susrece.

A zasto? Kupio je psa, probao je da ga udomi, vec je znaci platio da drzava ne brine o njemu. Ako ga nece, zasto mu opet naplacivati za uspavljivanje?
OK, ako ga samo pusti, pravi problem, naplatiti kaznu, ali ako nece psa - OK, dovedi ga u azilant za pse ili nesto slicno, vec si platio da probas da ga udomis, nije to za tebe, cao.
Nije to ljudsko dete!
[ Dexic @ 23.12.2015. 12:33 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Verujem da se mozemo usaglasiti ako problemu pridjemo sa druge strane - da li se slazete da bi trebalo zabraniti pustanje zivotinja na ulicu ukoliko je zabranjeno njihovo hranjenje?

Da, ali treba onda dozvoliti jeftiniji nacin uspavljivanja, nazalost. U tome lezi problem zasto sinteri pustaju pse izgleda.
[ Dexic @ 23.12.2015. 12:34 ] @
Citat:
BluesRocker:Nekako su mi "najhumaniji" ti koji ne žele da preuzmu nikakvu odgovornost niti da se odreknu nimalo svog komfora.

Kazem ja odavno u temi a i drugde - sebicni su, ali cak i ne shvataju to ;)
[ 2012 @ 23.12.2015. 12:51 ] @
Citat:
Dexic:

Citat:
2012:

A zasto? Kupio je psa, probao je da ga udomi, vec je znaci platio da drzava ne brine o njemu. Ako ga nece, zasto mu opet naplacivati za uspavljivanje?
OK, ako ga samo pusti, pravi problem, naplatiti kaznu, ali ako nece psa - OK, dovedi ga u azilant za pse ili nesto slicno, vec si platio da probas da ga udomis, nije to za tebe, cao.
Nije to ljudsko dete!

kome je platio prvi put kad je kupio psa?

ko ce da zbrine psa i da ga uspava kad proba ne uspe?

ako to nije ista osoba, onda neko treba da pokrije trokove zbrinjavanja i uspavljivanja.

Ti si platio nekome, taj neko je tebi prodao psa, ali to nije osoba kojoj vracas psa i koja sad ima troskove cuvanja i uspavljivanja.
[ Dexic @ 23.12.2015. 13:29 ] @
To trebas srediti tako sto ce drzava naplacivati PDV od onih koji prodaju pse, kao i porez i doprinose na zarade. I tako finansirati to uspavljivanje. Sto zvanicno i jeste tako, samo sto se pitam da li i 1% onih koji prodaju pse plati ista :)

I naravno, izbaciti mogucnost odstete sve dok nema novca da se sklone trajno sve lutalice sa ulice.
[ 2012 @ 23.12.2015. 13:35 ] @
Citat:
Dexic: To trebas srediti tako sto ce drzava naplacivati PDV od onih koji prodaju pse, kao i porez i doprinose na zarade. I tako finansirati to uspavljivanje. Sto zvanicno i jeste tako, samo sto se pitam da li i 1% onih koji prodaju pse plati ista :)

I naravno, izbaciti mogucnost odstete sve dok nema novca da se sklone trajno sve lutalice sa ulice.

Trajno sklananje lutalica moze da se izvede za jednu-dve nedelje, samo treba jedna organizovana akcija lovackih drustava.

Nije novac toliko vazan za odrzavanje sistema, vec je vazan kao nacin za odvracanje ljudi da se igraju cuvanja psa ili macaka. Podignes kazne, prosiris spisak onoga sto kaznjavas, pospesisi efikasnost naplate poreza i kazni i dobijes jedno moderno i dobro sredjeno drustvo.
[ Dexic @ 23.12.2015. 13:42 ] @
Darko, dugujes odgovor na pitanje i dalje ;)

2012, mislim da za zivotinje kazne za vracanje nisu pozitivna stvar, ako ih ima naravno. Mnogo vise ljudi bi se odlucilo da proba da cuva zivotinje (ionako to placa na pocetku, cak i od sintera da ih uzme), samim tim vise njih bi i zadrzalo zivotinju, da nema bojazni da ce opet morati da placa, ako uvidi da nije za to.
Tako da je pozitivno da nema kazni ako vratis zivotinju.

Problem je sto ti ne mozes vratiti zivotinju nekom uzgajivacu, recimo, jer ako vratis starije stene, ono ce se tesko prodati, pa je to cist kapitalisticki trosak. Ali ga mozes poslati u sinternicu, pa ako se ne udomi, uspavljivanje.

Nije to ljudsko dete, pa da se brine o njegovom razvoju i celokupnom zivotu.
[ Darko Nedeljković @ 23.12.2015. 13:42 ] @
A zar nije logicno da uslugu placaju oni kojima je potrebna? Naprimer, meni psi ne smetaju, sve da ih na ulici ima i 20x vise meni je to OK. Onima kojima psi smetaju, oni odu da se evidentiraju za finasiranje sluzbe koja taj problem resava i ubuduce placaju samodoprinos za uklanjanje pasa sa javnih povrsina. Mene naprimer nervira nelegalna gradnja, ja bih finansirao bageristu koji ce da ide okolo i rusi sve sto je nelegalno. Ili me naprimer nerviraju sverceri po autobusima, odrekao bih se kakvog promila svoje zarade radi finansiranja efikasnijeg hvatanja i kaznjavanja takvih. I tako dalje, svako ima sklonost da mu smeta neki komunalni problem, pa je logicno da se finansijski ukljuci u njegovo resavanje, a ne da baca pare na nesto sto ga apsolutno ne dotice.
[ Darko Nedeljković @ 23.12.2015. 13:58 ] @
Dexic, glupa pitanja ne zasluzuju odgovor, ali sam te ja ipak udostojio odgovora nekoliko poruka iznad. I ponovicu jos jednom - ako bilo ko donosi bilo kakve zivotinje na bilo kakav prostor, onda taj nema pravo da zabranjuje da te zivotinje jedu. Sve sto vazi za bilo koga vazi i za mene. Ako sam doneo bilo kakve zivotinje u zajednicki prostor zgrade i video komsiju da ih hrani, preostaje mi da ga pozdravim sa par dobrosusedskih reci i produzim dalje. Ono sto je neizostavan deo diskusije (a ti uporno to guras pod tepih) je cinjenica da nadlezni DONOSE-ISPUSTAJU zivotinje na javne povrsine, a onda zabranjuju da te zivotinje jedu. Nadji hipoteticki primer gde ja tako nesto radim, pa me pitaj kako bih postupio i ja cu ti rado odgovoriti.

Ubijanje zivotinja gladju pod izgovorom da se nema para za otrov-metak-kasapina koji ce da im prereze grkljan je skandalozni presedan koji u istoriji civilizacije nije zabelezen. To moze samo veoma bolestan um da smisli.
[ Darko Nedeljković @ 23.12.2015. 14:12 ] @
Evo kako to izgleda:
[ botr @ 23.12.2015. 14:30 ] @
Citat:
Dexic:
Citat:
botr:

Molim? Neki od tih psa su lutalice kojima nema traga, i kao sto je receno, pustili su ih sami sinteri, a ne vlasnici, koje nisu ni imali.

Ne znam sta ti nije jasno?!

Ako lutalice nisu imale vlasnika, preci tih lutalica imali vlasnika. Lepo napisah, nije problem u posledici, vec u uzroku, a svi vi koji se "brinete" o komunalnom redu se bavite posledicama.

Evo npr:

Citat:
Trajno sklananje lutalica moze da se izvede za jednu-dve nedelje, samo treba jedna organizovana akcija lovackih drustava.

Nije novac toliko vazan za odrzavanje sistema, vec je vazan kao nacin za odvracanje ljudi da se igraju cuvanja psa ili macaka. Podignes kazne, prosiris spisak onoga sto kaznjavas, pospesisi efikasnost naplate poreza i kazni i dobijes jedno moderno i dobro sredjeno drustvo.

Potamane se sve lutalice u nekom vremenskom periodu, mada mislim da nije moguce potamaniti ih u potpunosti, i posle dve-tri nedelje, meseca, ce ih opet biti gomila na ulici.
[ 2012 @ 23.12.2015. 14:39 ] @
Citat:
botrPotamane se sve lutalice u nekom vremenskom periodu, mada mislim da nije moguce potamaniti ih u potpunosti, i posle dve-tri nedelje, meseca, ce ih opet biti gomila na ulici.

Svakako, ako su bili dobri vernici za zivota pa vaskrsku ko Isus, mislim na ove potamanjene kojih ce kasnije biti gomila na ulici.
[ Dexic @ 23.12.2015. 15:12 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
A zar nije logicno da uslugu placaju oni kojima je potrebna?

Naravno da ne, jer je u pitanju javna potreba, kao sto su vatrogasci, policija, medicina... ne mozes ti da biras da li hoces takve stvari.

Citat:
Mene naprimer nervira nelegalna gradnja, ja bih finansirao bageristu koji ce da ide okolo i rusi sve sto je nelegalno. Ili me naprimer nerviraju sverceri po autobusima, odrekao bih se kakvog promila svoje zarade radi finansiranja efikasnijeg hvatanja i kaznjavanja takvih.

Ovo drugo mozes da uradis, cak i privatno ;) Ne mozes nelegalnu gradnju da rusis bez sudskog resenja, ali mozes slobodno finansirati rusenje, ako do njega dodje.

TI ne shvatas izgleda ni osnove gradjanskog uredjenja ;)

Citat:
I tako dalje, svako ima sklonost da mu smeta neki komunalni problem, pa je logicno da se finansijski ukljuci u njegovo resavanje, a ne da baca pare na nesto sto ga apsolutno ne dotice.

Pa onda idi zivi u dzungli :)
[ Dexic @ 23.12.2015. 15:14 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Dexic, glupa pitanja ne zasluzuju odgovor, ali sam te ja ipak udostojio odgovora nekoliko poruka iznad. I ponovicu jos jednom - ako bilo ko donosi bilo kakve zivotinje na bilo kakav prostor, onda taj nema pravo da zabranjuje da te zivotinje jedu.

Ti izbegavas opet odgovor na pitanje pacova. Sta bi uradio da neko uzgaja pacove u podrumu tvoje zgrade?
I ima pravo da zabranjuje, to sto ih pustaju je verovatno nelegalan deo.
Ali to ne opravdava tebe da doprinosis problemu drustva a ne uredjenom resavanju istog, zbog svoje sebicnosti, a misljenja kako si u stvari human.

Citat:
Ono sto je neizostavan deo diskusije (a ti uporno to guras pod tepih) je cinjenica da nadlezni DONOSE-ISPUSTAJU zivotinje na javne povrsine, a onda zabranjuju da te zivotinje jedu. Nadji hipoteticki primer gde ja tako nesto radim, pa me pitaj kako bih postupio i ja cu ti rado odgovoriti.

Izmeni sistem iz pocetka, ili pomogni da se uredi. Nemoj doprinositi problemu drustva. A to radis hraneci te zivotinje.

Citat:
Ubijanje zivotinja gladju pod izgovorom da se nema para za otrov-metak-kasapina koji ce da im prereze grkljan je skandalozni presedan koji u istoriji civilizacije nije zabelezen. To moze samo veoma bolestan um da smisli.

BS. Bolestan um je smislio da hrani zivotinje dok ima gladnog coveka.
Ali tome je kapitalizam pomogao, jer gajenje i cuvanje zivotinja donosi profit, a pomaganje ljudima ne.
[ Dexic @ 23.12.2015. 15:17 ] @
Citat:
botr:

Ako lutalice nisu imale vlasnika, preci tih lutalica imali vlasnika. Lepo napisah, nije problem u posledici, vec u uzroku, a svi vi koji se "brinete" o komunalnom redu se bavite posledicama.

Nije mi jasno da ti verujes da je svemu tome moguce uci u trag. Ako ne mozes uci u trag, a za dosta pasa i ne mozes, dzaba prica da je to moguce uz ko zna kakvu tehnologiju i praznavanja i slicno, ako u praksi to ne moze da se iskoristi.
[ Darko Nedeljković @ 23.12.2015. 15:35 ] @
Citat:
Dexic:
Ti izbegavas opet odgovor na pitanje pacova.

Ako sam napisao da se odgovor odnosi na bilo koju zivotinju, onda se naravno odnosi i na pacova, ili pacove svrstavas u biljke?!

Citat:
I ima pravo da zabranjuje, to sto ih pustaju je verovatno nelegalan deo.

Ne, to je legalno i preovladjujuce resenje i propisano je da se to tako obavezno radi ako je zivotinja zdrava i nije agresivan. Kombinacija ta dva propisa je suluda i nedopustiva, jedan drugom su kontradiktorni, o tome pisem vec 5 strana.

Citat:
Izmeni sistem iz pocetka, ili pomogni da se uredi. Nemoj doprinositi problemu drustva. A to radis hraneci te zivotinje.

Ti sve vreme polazis od pogresne pretpostavke da je gladna zivotinja manje problematicna od site.

Citat:
Bolestan um je smislio da hrani zivotinje dok ima gladnog coveka. Ali tome je kapitalizam pomogao, jer gajenje i cuvanje zivotinja donosi profit, a pomaganje ljudima ne.

Koliko se ja secam i u komunizmu su ljudi dobijali NETO platu sa kojom su mogli da rade sta hoce, a ono sto ti propagiras (da se ljudima potpuno ukine sloboda raspolaganja licnom zaradom), to nije vidjeno jos od robovlasnickog drustva.
[ mrkii @ 23.12.2015. 15:38 ] @
Problem pasa lutalica se može rešiti samo oštrim rezom, i to vrlo lako, ako se poredi sa drugim problemima ove države.

1. Rešiti se humano svih pasa lutalica (udomljavanje ili krrrk)
2. Čipovati sve postojeće ljubimce.
3. Svi postojeći ljubimci moraju da budu sterilisani
4. Ljubimce mogu da uzgajaju samo ovlašćene odgajivačnice i prodaju sterilisane ljubimce
5. Dok se srpski narod ne nauči da poštuje propise, svaki detektovani ljubimac bez čipa da se automatski humano odstrani, i to na račun vlasnika uz prateću ogromnu kaznu

Pod 3 i 4 - možda postoji i drugi način da se reši problem nekontrolisanog razmnožavanja, i ako postoji odobravam

U principu volim životinje (ne u svojoj kući, ali razumem ljude koji i to žele), ali više volim bilo kog čoveka, a naročito svoju decu i sebe.

Što se tiče drugog sličnog problema, da sam ja vlast, imali bi svi kučići da idu isključivo uz nogu vlasnika i sa korpom na zubima. A za nesakupljanje za svojim ljubimcem bile bi kazne tipa 100 000, ili da lično pojede g...o pred sudijom.
[ botr @ 23.12.2015. 16:14 ] @
Citat:
2012:
Citat:
botrPotamane se sve lutalice u nekom vremenskom periodu, mada mislim da nije moguce potamaniti ih u potpunosti, i posle dve-tri nedelje, meseca, ce ih opet biti gomila na ulici.

Svakako, ako su bili dobri vernici za zivota pa vaskrsku ko Isus, mislim na ove potamanjene kojih ce kasnije biti gomila na ulici.

Ovo je trebala da bude neka mudrost, duhovitost?!

Ako me neko nervira, to su ljudi kojima moras doslovno da objasnjavas, shvataju samo ono sto im se kaze, npr. kazes takvom coveku da odnese nesto nekom gospodinu u nekoj zgradi na vrata, a on uzme i ostavi na ulaznim vratima zgrade, jer mu nisi naglasio da treba da odnese na vrata stana.

Citat:
Dexic:
Citat:
botr:

Nije mi jasno da ti verujes da je svemu tome moguce uci u trag. Ako ne mozes uci u trag, a za dosta pasa i ne mozes, dzaba prica da je to moguce uz ko zna kakvu tehnologiju i praznavanja i slicno, ako u praksi to ne moze da se iskoristi.

Uopste me ne interesuje koji pas je kojem otac, deda, i ko je njima bio vlasnik, jer je apsurdno istrazivati tako nesto, vec me interesuje sadasnjost i od nje mora da se krene. Lepo sam dao predlog kako bih ja to resio. Nije nasilno, a radi posao, za 5-6 godina ne bi bilo lutalica.

Npr. i mrkii je izasao sa nekim konkretnim predlozima, mada sam ja protiv nasilnih metoda.

Pitanje za njega, vise volis dzihadiste, masovne ubice od zivotinja?

Ne treba ici u krajnost, jedni previse vole zivotinje, drugi ih mrze.
[ bakara @ 23.12.2015. 16:37 ] @
Citat:
botr:
Ja bih zabranio ubijanje lutalica, zato sto one nisu lutalice svojom krivicom, vec krivicom ljudi, koji su ih pustili na ulicu. Ti ubijas lutalice, a neko ih stalno pusta, i opet imas problem.

Nije uvek tako, evo imas ovaj moj slucaj:
http://www.elitemadzone.org/p3334833

Usao je dzukac i napravio "lutalice" mojoj kucki, ja sam zvao sintere i pitao gde da ih odnesem.
Oni su rekli da ih ne donosim njima jer oni nisu u njihovoj nadleznosti, pa ajd nek mi neko objasni u cijoj su?
Da nisu moji?

Inace i lutalice se pare medjusobno, i prave nove lutalice, ciju su oni?

A poseban slucaj je sto u stambenoj zgradi komsija hrani tri kera, ostavlja im u hodniku hranu i vodu, i to smrdi ko u stenari.
I ne niko ne uzima mop u ruke da obrise za njima kako je Darko objasnio. a i sto bi, nije njihova briga?

Takodje kod moje keve u zajednickom dvoristu zena hrani jedno 20 macaka svaki dan, to je opsti haos, da li su svih 20 macaka njene ili su u cijoj nadleznosti?
Kad dodju sinteri oni udju kod nje u kucu... i niko im nista ne moze.
Naravno da nisu vakcinisane ni cipovane, i da seju govanca gde stignu.

Takodje komsija podstanar iz komsiluka iz dvorista pored mog hrani macke, i jednog psa...oni naravno ulaze bez pardona i u moje dvoriste, on ce verovatno jednog dana i da se odseli, ali macke i pas nece.

[ botr @ 23.12.2015. 17:00 ] @
Ne znam da li si procitao, ali napisao sam da ih treba sterilisati, sve do jedne, i onda nema podmlatka.

Znam za tvoj slucaj, zapamtio sam.

PS

Ako jos uvek imas kera, pusti ga, nek se seta po dvoristu i resio si problem sa mackama.
[ bakara @ 23.12.2015. 17:15 ] @
Ma ja sam moj slucaj resio pa pricam hipoteticki, ali ko bi platio tu sterilizaciju?

Sto se macaka tice ne idu one samo u moje dvoriste nego i u komsijino sa druge strane, a pas boravi vise u njihovom dvoristu nego kod ovog sto ga hrani i ako je dvoriste ogradjeno, uvek nekako probuse zicu pa i tako pravi stetu.
[ Dexic @ 23.12.2015. 19:51 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Ako sam napisao da se odgovor odnosi na bilo koju zivotinju, onda se naravno odnosi i na pacova, ili pacove svrstavas u biljke?!

Ne vidim gde si odgovorio na ovo? Na prethodnoj strani najblize tome je prica o JEDNOM psu u dvoristu. Pitanje je bas za pacove u podrumu.
Mada me brine sto i zapisavanje prihvatas od strane jednog psa.

Citat:
Ne, to je legalno i preovladjujuce resenje i propisano je da se to tako obavezno radi ako je zivotinja zdrava i nije agresivan. Kombinacija ta dva propisa je suluda i nedopustiva, jedan drugom su kontradiktorni, o tome pisem vec 5 strana.

E onda ne znam, ali ili neka se resi uspavljivanjem problematicnih primarno, a onda i po mogucstvu ostalih. Ali necu izgubiti san sto su psi izgladjeni, ako ima gladnih ljudi. Bezobrazno je reaogvati na pse, samo zato sto njih vidis, a ne vidis mnogo ljudi koji su gladni. Ako smatras da si human, pomeri i uradi nesto za njih, nemoj ici samo do psa, jer ti je to lakse.

Citat:
Citat:
Bolestan um je smislio da hrani zivotinje dok ima gladnog coveka. Ali tome je kapitalizam pomogao, jer gajenje i cuvanje zivotinja donosi profit, a pomaganje ljudima ne.

Koliko se ja secam i u komunizmu su ljudi dobijali NETO platu sa kojom su mogli da rade sta hoce, a ono sto ti propagiras (da se ljudima potpuno ukine sloboda raspolaganja licnom zaradom), to nije vidjeno jos od robovlasnickog drustva.

Sto ne znaci da nisam u pravu :)
[ Dexic @ 23.12.2015. 19:53 ] @
Citat:
botr:
Uopste me ne interesuje koji pas je kojem otac, deda, i ko je njima bio vlasnik, jer je apsurdno istrazivati tako nesto, vec me interesuje sadasnjost i od nje mora da se krene. Lepo sam dao predlog kako bih ja to resio. Nije nasilno, a radi posao, za 5-6 godina ne bi bilo lutalica.
Npr. i mrkii je izasao sa nekim konkretnim predlozima, mada sam ja protiv nasilnih metoda.

Nemam ja nesto protiv tvog metoda, osim sto mislim da bi bio neuspesan, zbog onoga sto sam naveo. Ali ako moze - super!
[ gilopile @ 03.01.2016. 05:23 ] @
Citam i ne verujem kakva gamad se nakotila i na sta je sve spremna. Ccc, jadno kuce. STa li je ono nekom skrivilo da ovako zavrsi.

http://www.blic.rs/vesti/hroni...ja-traga-za-pociniocem/47zypz8
[ Tajmija @ 05.01.2016. 21:41 ] @
Citat:
Dexic:

BS. Bolestan um je smislio da hrani zivotinje dok ima gladnog coveka.
Ali tome je kapitalizam pomogao, jer gajenje i cuvanje zivotinja donosi profit, a pomaganje ljudima ne.

Ako gladan čovek bude hteo da jede sledeće stavke sa kojima ja hranim napuštene životinje onda sam spreman da umesto napuštenih životinja hranim gladnog čoveka.
-Kosti od ručka/večere
-masna tkiva,žile i ostalo.
-hrana kojoj je istekao rok trajanja
-hrana koja je prilikom obroka našla na podu
-kuvano jelo koje je stajalo u frižideru i dobilo miris
-bajat hleb koji je počeo da buđavi natopljen zejtinom iz serpe koja se sprema za pranje
itd..

p.s. Sama pomisao da bacam hranu u kontejner ili kanalizaciju mi je toliko morbidna da nema tog zakona ni komunalca koji će mi zabraniti da tu istu hranu udelim nekome kome će spasiti i produžiti život.

Iako će se možda naći neko da osudi ovaj vid ishrane napuštenih životinja kao neadekvatan, životinja koja je na taj način evoluirala će biti zahvalna, a inače humanisti zbog kojih je i napisan zakon i otvorena tema praktikuju manje više sličan sistem ishrane napuštenih životinja, a to je: OSTATAK OD OBROKA KOJI BI ZAVRŠIO U KONTEJNERU UDELITI BESPOMOĆNOJ ŽIVOTINJI

Nisam nešto siguran da naš narod toliko bogat pa da kupuje Pedigree, Friskies, i time hrani napuštene pse. Da je tako ja bi se složio sa gore citiranom porukom

Poruka koja je dugo stajala u potpisu jednog od moderator ovog foruma...

Gladni stolećima, kupujemo više hleba nego što nam je potrebno.
A, onda ga bacamo. Hleb u đubretu nije dobar prizor.
On sluti na zlo. I zlo dolazi.

Momo Kapor

..treba da natera neke da razmisle pre bacanja hrane u kantu za otpadke.
[ Lavlja_Jazbina @ 05.01.2016. 22:06 ] @
Nisam protiv zivotinja ali ovo sto je navedeno tera psa da cuva teritoriju gde ga hrane.Postaje opasan za one koji prolaze tim putem.

Citat:
p.s. Sama pomisao da bacam hranu u kontejner ili kanalizaciju mi je toliko morbidna
[ Lavlja_Jazbina @ 05.01.2016. 22:09 ] @
Gile,za sitno seckanje u sumi,komad po komad.Kao zbog gospodina rajkovica u maratoncima.

Za ovo se nema komentar a zivotinja nema agresivnost i pored muka.Ovo je ljudska bruka.

http://www.peticije24.com/kazn...psa_petardom_za_docek_2016_god
[ bakara @ 05.01.2016. 22:13 ] @
Citat:
bakara:
^^^
dobra ti je ta fotka i odslikava jako realno stanje.
Letos u stavrosu po restoranima ne moze da se zivi od ulicnih kucica i macki koje bukvalno se zavlace pod sto u restoranima.
Turisti zapravo prave ogroman problem hraneci te zivotinje i one su bukvalno navikle da ulaze u restoran, macke se cak penju i na sto.

Slika od letos iz stavrosa, pas ide na rucak u restoran

[ bakara @ 05.01.2016. 22:16 ] @
Citat:
Tajmija:
Ako gladan čovek bude hteo da jede sledeće stavke sa kojima ja hranim napuštene životinje onda sam spreman da umesto napuštenih životinja hranim gladnog čoveka.
-Kosti od ručka/večere
-masna tkiva,žile i ostalo.
-hrana kojoj je istekao rok trajanja
-hrana koja je prilikom obroka našla na podu
-kuvano jelo koje je stajalo u frižideru i dobilo miris
-bajat hleb koji je počeo da buđavi natopljen zejtinom iz serpe koja se sprema za pranje
itd..

p.s. Sama pomisao da bacam hranu u kontejner ili kanalizaciju mi je toliko morbidna da nema tog zakona ni komunalca koji će mi zabraniti da tu istu hranu udelim nekome kome će spasiti i produžiti život.

Iako će se možda naći neko da osudi ovaj vid ishrane napuštenih životinja kao neadekvatan, životinja koja je na taj način evoluirala će biti zahvalna, a inače humanisti zbog kojih je i napisan zakon i otvorena tema praktikuju manje više sličan sistem ishrane napuštenih životinja, a to je: OSTATAK OD OBROKA KOJI BI ZAVRŠIO U KONTEJNERU UDELITI BESPOMOĆNOJ ŽIVOTINJI

Nisam nešto siguran da naš narod toliko bogat pa da kupuje Pedigree, Friskies, i time hrani napuštene pse. Da je tako ja bi se složio sa gore citiranom porukom

Hrana u granulama je jeftinija od toga cime si ti hranio psa.
Ako zelis da hranis zivotinju, i ne bacas hranu, krajnje vreme je da uzmes jednu zivotinju i pocnes da brines o njoj.
Ili da optimizujes potrosnju hrane
[ pajapop @ 05.01.2016. 23:30 ] @
Citat:
bakara:
, pas ide na rucak u restoran :)

https://www.youtube.com/watch?v=EVwlMVYqMu4
[ Tajmija @ 06.01.2016. 00:33 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Nisam protiv zivotinja ali ovo sto je navedeno tera psa da cuva teritoriju gde ga hrane.Postaje opasan za one koji prolaze tim putem.

Ne shvataš poentu, a veliki si da bi ti crtao.

Ukratko: Po novom zakonu višak nepotrebne hrane ne smeš da udeliš napuštenoj životinji, pošto nemaš gde sa njom, prinuđen si da je baciš.

Jedno mesto gde možeš 'legalno' da baciš jeste kanta za đubre. Čorbasta jela svakako ne možeš tako jednostavno da baciš u kantu za đubre pa ti ostaje rešenje pravljeno za tekućine zvano sudopera.Nagradno pitanje je gde vodi odvod sudopere ?

Citat:
bakara: Hrana u granulama je jeftinija od toga cime si ti hranio psa.
Ako zelis da hranis zivotinju, i ne bacas hranu, krajnje vreme je da uzmes jednu zivotinju i pocnes da brines o njoj.
Ili da optimizujes potrosnju hrane :D

Predlog je na mestu. Imao sam do skoro psa, trenutno imam mačku koja je mala pa konzumira isključivo granule. Kolko god bilo ko od nas pokušavao da 'optimizuje' potrošnju hrane uvek će se naći višak.
[ Dexic @ 06.01.2016. 02:20 ] @
Nista sto si naveo ne treba da bude davano psima svakodnevno, niti je hrana njima, samo kosti su nesto cime pas vezba zube, ali NE i hrana. A nista od toga ne sme biti svakodnevna hrana.

Dosta okolisanja.
[ Lavlja_Jazbina @ 06.01.2016. 05:30 ] @
Citat:

Tajmija..Nagradno pitanje je gde vodi odvod sudopere ?

Isto gde i od wc solje.

Test za tebe.Probaj da prodjes ulicom Dunavski Kej (ka zito mlinu) bez motke od 2 metra.Ako prodjes,nesto ces i napisati.

Kontejner kod vodovoda a preko puta bg elektrane.Mali ostatak hrane od par stotina ljudi iz menze.

[ Darko Nedeljković @ 06.01.2016. 10:16 ] @
Jeste opasno na tom keju, kad izadju krokodili iz dunava caskom ostanes bez noge.
Deca se od malih nogu vaspitavaju kako su dinosaurusi i neka rogata cudovista dobri, a domace zivotinje su opasne po zivot.
Sve cesce se takva verovanja produzuju i na odrasli stadijum coveka.
Ljudi u Srbiji su dosta ograniceni u svojim shvatanjima zbog izolovanosti i nedostatka putovanja i sticanja novih iskustava. Kada bi otisli naprimer do Floride, gde iz svakog zbuna vreba aligator, ili do oblasti Rusije-Indije gde zive tigrovi, ne bi vise dobijali napade panike od najobicnijeg steneta.
[ bakara @ 06.01.2016. 18:12 ] @
^^ dobro sad izvrces stvari...
Ocigledno da se ti ni ja ne plasimo tih dzumara, ali istina je da se neki ljudi plase.

Pre neko vece izvodim mog psa, kad ispred moje kapije na psa nagrnu copor ravno 11 pasa lutalica. (da, brojao sam, jer nisam mogao da verujem )
Jeste, ja sam to rasterao, al nije ih lako rasterati kad su u coporu, a do pre nekog vremena nije bio ni jedan pas lutalica u komsiluku.

macke ne racunam, njih ne mogu da prebrojim, nema teorije.

Eto, to se postize redovnim hranjenjem zivotinja u necijem komsiluku.