[ desire x @ 08.01.2016. 13:38 ] @
Koliko je zivotni vek maticne ploce,ram,harda itd ako neko zna samo neka napise broj godina
[ bachi @ 08.01.2016. 13:59 ] @
Zavisi koliko je bio raspoložen kinez tog dana.
[ botr @ 08.01.2016. 14:02 ] @
Ocekujes previse jednostavan odgovor na previse komplikovano pitanje. Nema pravila, zavisi od mnogo faktora.
[ djoka_l @ 08.01.2016. 14:03 ] @
http://linustechtips.com/main/...-translated-nearly-everything/
[ desire x @ 08.01.2016. 15:22 ] @
ne znam engleski...pa reci te koliko je kome trajao ram graficka i tako iz vaseg iskustva kad je kome crklo...istina to se nikad ne zna
[ dusanboss @ 08.01.2016. 16:25 ] @
Da da.
[ gilopile @ 08.01.2016. 16:47 ] @
U principu ne mora to da te brine. Danas to rade jako kvalitetno, pa neretko moze da radi i vise decenija dok ne crkne. Laptopovi i g. kartice pogotovo - neunistivo.

Sto se kaze, pre ce da nestane, nego da crkne.
[ Darko Nedeljković @ 08.01.2016. 20:05 ] @
Racunar kolko toliko pouzdano radi 10 godina. Cak i da osatne u perfektnom stanju, postaje preslab za tadasnje pojmove i trzisna vrednost mu je priblizno nula. Opticki uredjaji stradaju mnogo brzr, nakon 3-5 godina, kada i napajanja prestaju da daju napon i snagu u granicama propisanih vrednosti. I ventilatori su do tada odradili svoje. Sve to da se zameni pete godine izadje 50-ak evra i time se zivotni vek produzi za novih 5 godina, a desete ne vazi isto pravilo jer je vrednost tog racunara mnogo manja od pomenutih 50 evra, a i javljahu se novi problemi, takozvana kalajna kuga razgradjuje kalaj i spojeve cini veoma nepouzdanim, metalni spojevi su vec prekriveni debljim slojem oksida koji kontakte ploce sa procesoom i karticama cine relativno nepouzdanim. Svi elektroliti su do tada vec odradili svoje i racunar nije niyasta drugo osim za staro gvozdje. Racunari koji rade u uslovima konstantne temperature i odsustva prasine imaju nesto duzi zivotni vek, ali i tome svakako jednog dana dodje kraj.
[ 2012 @ 08.01.2016. 21:39 ] @
Citat:
desire x:
Koliko je zivotni vek maticne ploce,ram,harda itd ako neko zna samo neka napise broj godina

Zivotni vek maticne ploce i drugih komponenti kompjutera je sve dok se ne pokvare. kad se pokvare onda vise nemaju zivotni vek, tacnije vlasnik kompjutera dobije jasan znak da je nekoj komponenti prosao zivotni vek.

Broj godina zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca i veoma je rastegljiv, isto kao kod ljudi ili zivotinja.
[ anon70939 @ 08.01.2016. 21:53 ] @
i biljke se razmnozavaju preko polenovog praha.
[ 2012 @ 08.01.2016. 21:58 ] @
Citat:
CoyoteKG: i biljke se razmnozavaju preko polenovog praha.

Hoces reci da se biljke "prcaju na distnci" i da ne mogu dobiti SIDU (AIDS) posto je u pitanju prah, a nisu telesne tecnosti?
[ anon70939 @ 08.01.2016. 22:04 ] @
iglom moze da se prenese, ako ako konzimaraju drogu preko praha onda verovatno ne
[ 2012 @ 08.01.2016. 22:20 ] @
Citat:
CoyoteKG: iglom moze da se prenese, ako ako konzimaraju drogu preko praha onda verovatno ne

Treba da sacekamo Duleta, on je upucen u problematiku sa drogama. Mozda on zna kako to ide kod biljaka.

Nego Coyote da te pitam nesto, ti su upucen u servisiranje kopjutera.

Da li bi nekako moglo da se kompjuteri razmnozavaju preko nekog praha?

Znas da sam se raspitivao oko ideje za penziju, pa kazem kad bi moglo da napravim neku farmu kompjutera.

[ anon70939 @ 08.01.2016. 22:25 ] @
idi bre... pa kako ne znaš...

verovatno bi moglo preko nekog kompjuterskog praha iz vasione. mada nisam siguran.
Ono što sam siguranda će jednog dana nastati roboti koji će se moći sami sebe da reprodukuju nekako... i pokoriće planetu i ljudi će postati robovi...
O tome ima 1000 knjiga po kojima su snimljeni i naučni i fantastični filmovi
[ 2012 @ 08.01.2016. 22:31 ] @
To je vec mnogo zajjebano scenario, a ja ne gledam naucno-fantasticne filmove.

Sad vidim gde mi je greska.

Fvala ti Coyote kao bratu sto si mi pomogao i uputio me na pravi put.
[ anon70939 @ 08.01.2016. 22:38 ] @
ih ne gledaš naučne filmove, koji su još pri tom i fantastični... grešiš silno

i ovaj sto je postavio temu, shvatio bi da zivotni vek ne moze da postoji ukoliko nema zivota... Kompjuteri, odnosno roboti ce imati zivotni vek kad pocnu da zive... A zivece kad pocnu samostalno da se reprodukuju...
[ 2012 @ 08.01.2016. 22:52 ] @
Citat:
i ovaj sto je postavio temu, shvatio bi da zivotni vek ne moze da postoji ukoliko nema zivota.

Mislim da mu tesko ide sa shvacanjem.

Ma trazio covek skoro neke lagere i zupcanike, pa kad je vec tu da pita nesto i o kompjuterima.
[ AstralPro @ 09.01.2016. 10:23 ] @
Moj prvi racunar je bio Amstrad Schneider cpc464 sa "zelenim" monitorom, i kasetom za snimanje sadrzaja umesto disketa, dobio sam ga za 8. rodjendan 1992 a proizveden je 1984. Mislim da koristi Basic 1.0.

I dalje radi samo sto monitoru treba par minuta da dodje sebi.

Izgleda ovako
[ bachi @ 09.01.2016. 10:31 ] @
I eto... Opet primer kako 2012 usere temu.

Coyote, ne hrani trolčinu.
[ gilopile @ 09.01.2016. 10:53 ] @
Imao sam tog Amstrada do relativno skoro, samo sto sam imao monitor u boji za njega. Kakva je to masina :) To da crkne, jako tesko.
[ anon70939 @ 09.01.2016. 11:50 ] @
Citat:
bachi:
Coyote, ne hrani trolčinu.

Iskreno, mislim da je troll postavljač teme...
[ desire x @ 09.01.2016. 12:55 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Racunar kolko toliko pouzdano radi 10 godina. Cak i da osatne u perfektnom stanju, postaje preslab za tadasnje pojmove i trzisna vrednost mu je priblizno nula. Opticki uredjaji stradaju mnogo brzr, nakon 3-5 godina, kada i napajanja prestaju da daju napon i snagu u granicama propisanih vrednosti. I ventilatori su do tada odradili svoje. Sve to da se zameni pete godine izadje 50-ak evra i time se zivotni vek produzi za novih 5 godina, a desete ne vazi isto pravilo jer je vrednost tog racunara mnogo manja od pomenutih 50 evra, a i javljahu se novi problemi, takozvana kalajna kuga razgradjuje kalaj i spojeve cini veoma nepouzdanim, metalni spojevi su vec prekriveni debljim slojem oksida koji kontakte ploce sa procesoom i karticama cine relativno nepouzdanim. Svi elektroliti su do tada vec odradili svoje i racunar nije niyasta drugo osim za staro gvozdje. Racunari koji rade u uslovima konstantne temperature i odsustva prasine imaju nesto duzi zivotni vek, ali i tome svakako jednog dana dodje kraj.

e to je odgovor a ne droga i prasino to sam trazio hvala
[ dusanboss @ 09.01.2016. 13:59 ] @
Odgovor je stvarno dobar. Nisam siguran da si ga tražio, al aj.

Hmm droga za biljke i sida za biljke. Baš tera na razmišljanje. Koliko znam biljke imaju imuni sitem, da li postoji virus koji ga napad ?

Da bi biljke mogle da se drogiraju prvo im treba nerni sistem. Nemaju klasičan ali imaju mehanizme prko kojih mogu da "osete" oštećenja. Da li bi neko moga da nadrogira biljku to je već diskutabilno. Velika većina droga su biljnog ili sinetičkog (imitacija ili izmena jednjenja koja već postoje u biljnom svetu)
Možda bi biljke mogle da se nadrogiraju supstancama životinskog porekla.

[ 2012 @ 09.01.2016. 15:44 ] @
Citat:
dusanboss
Možda bi biljke mogle da se nadrogiraju supstancama životinskog porekla.

Recimo cvarcima i kavurmom.

P.S.Mada, moram da priznam da i ja povremeno imam potrebu da se drogiram cvarcima.
[ 2012 @ 09.01.2016. 15:48 ] @
Administrativno/knjigovodstveno vek je 3-4 godine (zavisi od drzave) zato i dozvoljena amortizaciona stopa iznosi 25-35% godisnje.
[ flighter_022 @ 09.01.2016. 18:18 ] @
2003. Godine tadasnji poslodavac je kupio Intel server (intel ploca, 2xXeon 2.4 GHz itd), sa 2 SCSI diska po 37 GB. Imam podatak da je isti i danas funkcionalan, menjani su samo dodatni IDE/ATA diskovi velikog kapaciteta.
[ Polako_Lagano @ 10.01.2016. 00:06 ] @
Citat:
bachi: I eto... Opet primer kako 2012 usere temu.

Upravo bas tako !
Citat:
CoyoteKG: Iskreno, mislim da je troll postavljač teme.

Citat:
2012: Sad vidim gde mi je greska. "Fvala" ti ...

@Brighton, UK,
NE postoji rec "Fvala" ni u jednom recniku iLi lexikonu.

To sto ti zamisljas "Reš pečene Čvarke", -- kojih u Brightonu NEMA, to je tvoja odluka !
I nemo' da si ljutis na ceo Svet.

-Kad Tvoj svet i "Ovdasnji Svet" ---Nisu NI NALIK.

Prijatno uz "Duvan" Cvarke....

[ 2012 @ 10.01.2016. 00:22 ] @
Citat:
Polako_Lagano:

To sto ti zamisljas "Reš pečene Čvarke", -- kojih u Brightonu NEMA, to je tvoja odluka !
I nemo' da si ljutis na ceo Svet.

Zajjebo si se i to gadno. Ima cvaraka, a kad cvaraka nestane moze nesto za prvu pomoc
[ Polako_Lagano @ 10.01.2016. 00:26 ] @
Kod NAS se ovako radi:

Nisam se ja zeznuo, nego si Ti odlutao tamo gde nema "Ni ukusa NI mirisa".

[ 2012 @ 10.01.2016. 00:29 ] @
Ima toga koliko hoces, nije neka velika mudrost nabacati meso na rastolj. Nemoj da mislis da mesa ima samo u Srbiji.

Pogledaj malo da se ne zanosis bez potrebe
https://www.google.com/search?...ICCgC&biw=1252&bih=611

sa iste pijace
https://www.google.com/search?...et&imgrc=wKUBbxHJ2K0JrM%3A

[Ovu poruku je menjao 2012 dana 10.01.2016. u 01:39 GMT+1]
[ Polako_Lagano @ 10.01.2016. 00:37 ] @
Citat:
2012: Ima toga koliko hoces, nije neka velika mudrost nabacati meso na rastolj.

Da li je to mudrost ili umece?

-To pitaj Javu,

On ce da Ti objasni ( u delice i detalje) kako to bas i nije tako jednostavno kako ti mislis.

Kad ti covek objasni, samo ces dubokim uzdahom da se pitas "Gde sam bio do sada" ?

[ 2012 @ 10.01.2016. 00:56 ] @
@Polako_Lagano

Kad je covek u zabludi ili u getu onda on mnogo toga ne moze da vidi, ne moe da proba, pa mu onda i mnogo toga ne nedostaje. Ziveci u zabludi covek pocinje da umislja da je njegova avlija jedini svet koji postoji i da je njegovo znanje maksimum koji je postigla ljudska vrsta.

Inace, da budem iskren, ja dosta ceto zavidim takvim osobama. Mislim da je njima mnogo lepse nego meni, jednostavno ljudi zive u svom mikro svetu liseni zelje da se zapitaju da li postoji neki drugi svet van njihovog geta.
[ Polako_Lagano @ 10.01.2016. 01:00 ] @
Citat:
2012: Kad je covek u zabludi ili u getu onda on mnogo toga ne moze da vidi

Zao mi je sto je kod tebe tako.

Primi moje saucesce.

Sam si birao, niko te nije "terao".

Sada ima da "zvaces te cvarke koje si sam odabrao",
i nemoj da se preterano bunis,

-TO SI HTEO.

[ tahuti @ 10.01.2016. 03:23 ] @
http://www.pcworld.com/article...nt_computers_in_use_today.html

Voyager 1977, kompjuter jos radi
[ desire x @ 11.01.2016. 10:39 ] @
Ljudi prestanite da pisete te gluposti o biljkama i pecenju
pogledajte naziv teme hvala
[ dusanboss @ 11.01.2016. 11:27 ] @
Pa naziv teme je najveća glupost ovde. Šte želiš da ustanoviš postavljajući to pitanje? Ako je pitanje iskreno (što sumljam) onda ti je Darko već dao odgovor.

Zašto tebe interesuje životni vek komjutera?
[ desire x @ 12.01.2016. 10:08 ] @
drug ima komp vec 8 godina i za sad nista nije crklo pa da znam kad ce crci (pitao me je nesto) znaci da i njemu komp nece jos dugo
[ Darko Nedeljković @ 12.01.2016. 10:56 ] @
A koliki je zivotni vek coveka da ja znam kad cu da crknem? Kazu da je 80 godina, a znam coveka koji je umro u cetrdesetim, a znam i babu od 95 godina! Cudo jedno kako se nekim ludima duzina zivota razlikuje od duzine zivota drugih, zar ne?!

Preracunato u ljudske godine, taj komputer slavi sezdeseti rodjendan. Mozda ce da zivi jos toliko, mozda ce sutra da umre. U savkom slucaju vreme mu je za penziju.
[ dusanboss @ 12.01.2016. 11:35 ] @
Kompjuter uglavnom zastari i skroz izgubi vrednost pre nego što nešto crkne (mislim da je neko već pisao). Bitno je kod kupovine voditi računa da napajanje bude kvalitetno. Nije bitna toliko snaga jer će neko kvalitetno od 300w verovatno relno obezbediti više snage nego najeftinija od 450w. Plus kada se uzme u obzir kavalitet i stabilnost e.energije kod nas ovo postaje jako bitna komponenta. Kvaliteno napajanje sprečava da padne sistenm usledn variranja napona struje, a moguće je i pregorevanje matčne ploče ili procesora uglavnom.

Hard disk i optički uredjaji imaju vek trajanja i treba izbegavati kupovinu polovnih. Ostale komponente mogu da traju poprilično dugo kao što rekoh uz kavalitetno napajanje i pravilnu opotrebu verovatno će pre zastariti toliko da neće biti upotrebljive, nego što će pregoreti.

Moj odabir je uvek kvaliteno napajnje ispred UPSa, sem u slučajevima kada je nekome jako važno da mu nestankom struje ne nestane i neki rad u toku.
[ 2012 @ 12.01.2016. 18:29 ] @
Citat:
desire x:
za sad nista nije crklo pa da znam kad ce crci

Pa, ako cemo po kugli, kugla kaze u cetvrtak.
Medjutim, ako se oslonimo na pasulj onda se nazire subota.

Tarot ne vladam dobro, ali mozes da se javis Milanu Tarotu, on obozava ovakva pitanja i slicne klijente.

P.S Djekna jos nije umrla, a ka' ce ne znamo
[ AstralPro @ 12.01.2016. 18:53 ] @
Najbitniji je monitor da se sacuvaju oci, uz to sto kaze Dusan napajanje kao osnova svega a ostalo manje vise izdrzace desetak godina.
[ SlobaBgd @ 12.01.2016. 22:48 ] @
I da se ne sedi na 'ladan beton! To obavezno da se pazi!
[ 2012 @ 12.01.2016. 22:56 ] @
Citat:
SlobaBgd: I da se ne sedi na 'ladan beton! To obavezno da se pazi!

Da li je to zbog toga sto je komjuter muskog roda pa moze da ga muci prostata zbog ladnog betona.
[ anon70939 @ 12.01.2016. 23:53 ] @
Citat:
AstralPro:
Najbitniji je monitor da se sacuvaju oci, uz to sto kaze Dusan napajanje kao osnova svega a ostalo manje vise izdrzace desetak godina.

Ja mislim da je najbitniji deo kompjutera, stolica! Odnosno fotelja u kojoj se sedi dok se koristi računar...
Može da sačuva pedu od šuljeva, kičmu, vrat... i slično...
[ 2012 @ 13.01.2016. 00:07 ] @
@CoyoteKG

Da znas da si u pravu. Najvazniji deo.
[ dusanboss @ 13.01.2016. 12:02 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Citat:
AstralPro:

Ja mislim da je najbitniji deo kompjutera, stolica! Odnosno fotelja u kojoj se sedi dok se koristi računar...
Može da sačuva pedu od šuljeva, kičmu, vrat... i slično...

Teško da će ledja da sačuva i najkvalitetnija stolica. Mnogo bolje ćeš to uraditi sa makar pola sata treninga na dan. Poogotova trbušnih mišića.
[ gilopile @ 13.01.2016. 12:08 ] @
Sto kaze neko, i covek moze da rikne iznenada, a ne komp :)

Svaki malo komplikovaniji el. sklop moze da crkne kad mu se cefne, nema tu pravila. Moze da radi 20 godina, a moze i sutra da otegne papke. Zavisi, naravno, i od kvalitete komponenti, ali opet nema pravila. Kada bi stavio na test 3 identicna kompa da rade 24/7/365, naravno da nece crci svi odjednom u isto vreme, a to vreme moze `ladno da se meri godinama.
[ dusanboss @ 13.01.2016. 12:38 ] @
Kažu ljudi da je neverovatno teško spržiti procesor kad to namerno hoćeš (pogotovo intel).
[ gilopile @ 13.01.2016. 12:43 ] @
Sprzices ga samo ako je maticna ploca neispravna i ne gasi se Vcore, a hlanjak skinut ili ne radi FAN. Dostici ce i 150c pre nego krepa.

Socket A CPU ces sprziti za par sekundi ako mu skines hladnjak.
[ dusanboss @ 13.01.2016. 13:04 ] @
Moj intel core 2 duo je radio bez problema i kada mu skinem ventilator. Hladjenje mu je bilo potrebno jedino pri overclocku.
[ gilopile @ 13.01.2016. 13:07 ] @
Da, ne greju se oni preterano, pogotovo 2xxx serija. Ako imas masinvniji hladnjak, otvoris kuciste i nema zime :)

Ja sam kod njih, na krs plocama kome FAN urla i na silent, a ne podrzavaju razni softweri za regulaciju brzine, spajao vent direkt na 5V. Ne cujes ga, a hladi sasvim OK.

C2D su odlicni procesori. I dan danas zavrsavaju posao za prosecnog korisnika.

A ni Pentium dual core nisu za baciti.

Skoro poklonih neku plocu i Intel Pentium E2180 koji je kloknut na 3,2GHz i sabija kako radi. Za parsto RSD imas odlican CPU :D
[ dusanboss @ 13.01.2016. 16:44 ] @
3,2Ghz ! ebote to je za 50%. Moj je mogao do 30% klokuje, sa nabudženim hladjenjem. Fabrički mu je bilo 2,8 radio do 3,5 pouzdano. Mogao je 3,8 ali se zapuca ponekad.
[ vladd @ 13.01.2016. 19:35 ] @
Meni Preshot radi jos uvek, a tamo neke 2002-2003- su pricali kako se pregreva, posprdno ga nazivali Preshot, proricali kratak vek...

Mislim da su dobra napajanja krucijalno, sto napajanje moze da ubije pre vremena, to ni grom ne moze tako spretno..
[ gilopile @ 14.01.2016. 02:21 ] @
Da, Dusane, verovao ili ne, Intel Pentium E2180 je kod mene radio, i sada radi kod lika na 3.2GHz bez ikakvih problema.

Sa njim sam terao Full HD video na YT - zauzece CPU na nekih 30% max. Skystar HD kartica tera Full HD - sa dobrim kodecima ne prelazi 30-40% zauzece CPU, savreno radi.

Kada je CPU na default, tj 2Ghz, ne mogu ni 720p da isteram u browser-u... Slow motion dobijem...Ploca je neka Gigabyte, nista specijalno, ali ima dosta dobra podesavanja za FSB/mem, VCore...

Radi proc od 400RSD ko C2D E8500 :D Bez obzira na nedostatak L2 mem. U biti, razliku u radu nisam ni primetio naspram 6MB/1MB L2

Najbitnije je da ne zafali RAM, da imas dobar i brz HDD i nema problema, zavrsava posao k`o zmaj.

Sve u svemu, komp od nekih 70-80EUR zavrasava posao samo tako. Ne racunam igrice...
[ dusanboss @ 14.01.2016. 11:06 ] @
Ja misli, a i negde sam pročitao, da kad izbace seriju procesora u ovom slucajus C2D E, Kod "novijih" i skuplih modela samo podigdu fabrički klok i evtualno dodaju malo keš memorije i to to je u suštini to. Imaš isti procesor samo za više para.

Vidiš i sam da je granica za bilo koj procesor iz E serije 3.5 Ghz.
[ tahuti @ 14.01.2016. 23:17 ] @
http://www.theregister.co.uk/2..._ten_months_beat_that_readers/

server 18 godina i 10 meseci