[ kljunovi @ 12.02.2016. 19:56 ] @
Pozdrav svima,

Zbog želje da smanjimo pritisak na električnu instalaciju zgrade (po dve tri sijalice crknu nedeljno) i želje da umanjimo račun za elekričnu energiju, krenuli smo u poboljšanje sistema rasvete na nivou zgrade.
Naime u mojoj zgradi odlučili smo da sve obične sijalice zamenimo sa ledovkama. Takođe, kada već razmatramo mogućnost uštede el energije, ideja je da u celu priču uključimo senzore pokreta koji bi automatski palili svetlo i gasili ga posle nekog vremena.

Pitanje je sledeće, šta bi bilo ekonomičnije i efikasnije u pogledu kupovine i ugradnje?
a) Kupovina i ugradnja plafonjera sa integrisanim senzorima pokreta kojima bi zamenili postojeće plafonjere
b) Kupovina i ugradnja senzora pokreta kojima bi se regulisalo paljenje postojećih plafonjera u delu hodnika

Kako bi opcije pod a i b bile realizovane u pogledu izmene postojećeg sistema osvetljenja u zgradi koje se trenutno reguliše sa prekidačima i nekom automatikom za gašenje?
Radi boljeg sagledavanja stanja zgrada je napravljena krajem 2013, ima 5 spratova i nekih 50ak stanova.

Da li znate gde bi mogla da se nabavi oprema potrebna za realizaciju pod a ili b?

Hvala unapred

[Ovu poruku je menjao kljunovi dana 12.02.2016. u 21:25 GMT+1]
[ veselinovic @ 13.02.2016. 07:16 ] @
Prije donosenja odluke treba dobro snimiti postojece stanje.
Sumnjam da je instalacija osvjetljavanja hodnika izvedena po spratovima, ali je moguce.
Ako nije razdvojena po spratovima onda imas dvije solucije:
1. novi razvod struje kanalicama ili kako vec.
2. svaka sijalica jedan senzor - mozda mogu da se grupisu neke sijalice bez puno muke-mozda ne.

[ popusicko @ 13.02.2016. 13:33 ] @
Nema potrebe za senzorima pokreta kod LED osvetljenja.Potrošnja je višestruko manja nego kod klasičnog osvetljenja i običan
automat radi posao.Najveći problem je zaštita tih sijalica od komšiluka koji bi baš voleo da ima takvo osvetljenje ali mu je skupo da kupuje.

[Ovu poruku je menjao popusicko dana 13.02.2016. u 16:58 GMT+1]
[ PedjaZ @ 14.02.2016. 03:12 ] @
Ja razmisljam o dve sijalice od 100W REDNO.

Prvo svi obozavaju da stave 100W ispred stana.
Na ovaj nacin i da stave 100W, slabije ce da sija :)

I naravno dosta duze ce trajati sijalice.

Imamo slican broj stanova - mislim da za rasvetu, lift, hidropak... ide do 150 din mesecno po stanu.