Pesma "Sistem te laže" je himna izbora 2016. Više od 2M pregleda za samo dva dana. Međutim, kompozitor hita "Lažu da vreme leči sve", Miša Marković, najavljuje tužbu protiv BS zbog plagijata. Po mom mišljenju ovo je težak BS. Zanima me vaše mišljenje o rezultatu sudskog procesa, kao i motivima za pokretanje ovog pitanja, odnosno spora. Da li je su to politički motivi, novac, ugled... nešto treće?
Mnoge grupe slicnog zanra su skidale narodnjake za matricu... I?
Uostalom,ako je prodao pesmu Ilicu,sta ga se tice dalje?
[ Aleksandar Đokić @ 21.04.2016. 20:26 ] @
Plagijat je kada sadrzi 4 ili vise takta originala, a to da je semplovano cuje valjda i gluv.
Ovi ostali pokradose pola turske i grcke muzike pa nikom nista.
[ goropad @ 21.04.2016. 20:31 ] @
nisam cuo i ne-nameravam. jer su to beogradske sise, koje ne vide dalje od nosa.
[ Count Zero @ 21.04.2016. 20:32 ] @
I ovaj estradni gest je samo još jedna u nizu režiranih epizoda treš-horor-mistik-drame zvane srpska posla.
[ moknarb @ 21.04.2016. 20:35 ] @
Meni se čini da iza svega ne stoje autorska prava nego tekst pesme?
Nekome je strašno zasmetalo što je u oči samih izbora ova pesma zabeležila veliki publicitet.
[ radgosta @ 21.04.2016. 20:38 ] @
Znajuci kako funkcionise sistem u Srbiji nesto mi se cini da ima da plate ko bele lale. Odmah posle izbora.
[ dusanboss @ 21.04.2016. 23:50 ] @
Ne vidim šta su to politički toliko teško izneli da bi neko imao potrebu da im se sveti. Svidja mi se scena spota sa murijom u krvavoj opremi do ternutka kada krenu da se grle sa demostrantima. Bolje da je uradjen rez pre sukaoba nego kao eto "ovako bi trebali". I onda je mrmot zamotao čokoladu.
Videli smo scene sa derbija i žar sa kojim učestvuju i panduri i navijači u medjusobnom mlaćenju za neke tudje ciljeve. Da se razumemo ne podržavam huliganstvo, ali je na stadionu obično manja skupina ljudi koja pokrene nemire (iz nekih njima zanih razloga), a pritom svaki ima dosije debljine skripte na megatrendu. I niko ih ne osudjuje nizašta. Nije isključeno da ponekad i organi reda pokrenu nered. Ovaj derbi je pogotovo sumljiv.
Ovaj spot je kao neka senzacija dža-bu, ovo-ono. Ništa posebno, ništa šokantno.
E sad šta će biti sa tužbom, "zapaliću je" :). Ne znam. Ako ima političku pozadinu, verujem da ona nije sa viših distanci, možda neki niži funkcioner hoće da se uvuče nekome. A možda je i čovek autor jednostavno video priliku da zardai nešto. Vremena su teška.
moknarb: Meni se čini da iza svega ne stoje autorska prava nego tekst pesme?
Nekome je strašno zasmetalo što je u oči samih izbora ova pesma zabeležila veliki publicitet.
da i sta se onda desilo, nas Kim Jong-un cim je cuo pesmu zvao matorog kompozitora i rekao mu:
- podigni tuzbu protiv ovih majmuna, sad cemo mi da im *ebemo majku!
na kapiram zbog cega oko svega u Srbiji mora da postoji neka teorija zavere?!
[ ASDIO @ 22.04.2016. 06:52 ] @
^Ako ne kapiraš odslušaj pesmu i biće ti jasno. Sistem te laže...
[ član @ 22.04.2016. 07:08 ] @
odslusao sam pesmu, ali sto se tice tuzbe ne mislim da ima politicku pozadinu nego da se jednostavno radi o tome da kompozitor smatra da su mu ugrozena autorska prava i verovatno je video sansu da moze da izvuce neku kintu za sebe!
[ Java Beograd @ 22.04.2016. 07:22 ] @
Odslušao sam pesmu. Živi treš. Već viđen 1000 puta u istom žanru.
Wanabe "angažovan" umetnik.
[ ASDIO @ 22.04.2016. 07:42 ] @
Moguće da je treš, ali očigledno je da to je nešto na šta ljudi (i botovi) reaguju.
[ bachi @ 22.04.2016. 08:15 ] @
Citat:
Java Beograd:
Odslušao sam pesmu. Živi treš. Već viđen 1000 puta u istom žanru.
Wanabe "angažovan" umetnik.
Aj' ti bolje pa okači na Youtube pa da vidimo.
[ Java Beograd @ 22.04.2016. 09:15 ] @
Da li sam napisao da mogu bolje ? Nisam.
Po toj tvojoj logici, pojedinac nema prava da kaže, na primer, da je neki film loš, jer eto, ne može da snimi bolji. Niti sme da kaže da je Yugo loš auto, jer eto, sam nije u stanju da napravi bolji. Loš put pun rupa ?! Ha ! Aj ti napravi bolji I td.
Logika je naravno pogrešna.
Ustvari, možda je pesma OK da "otvori oči" onima koji su mislili da žive u idealnom sistemu, pa eto, jedan glas da ih probudi, prodrma i da im objasni da sistem nije idealan, već je "plagijat". Čuj, plagijat ?!
[ bachi @ 22.04.2016. 09:47 ] @
"Wanabe "angažovan" umetnik" nije pitanje muzičkog ukusa.
[ Nocni @ 22.04.2016. 09:56 ] @
Interesantno je da ima blizu 3 miliona pregleda za 3 dana a da je ono što je rečeno već znao svaki gledalac unaprijed... Da li je dovoljno ono uopšteno "ustani odma" ili ono na kraju "svizajedno" napisano zajedno kao neka tviter adresa...
Mislim da će efekat ove pjesme na izborni rezultat biti 0 (nula).
[ Java Beograd @ 22.04.2016. 10:40 ] @
Ima 3 miliona pregleda zato što se link pojavio na sajtovima Blica, Kurira, B92, i drugih, i ekspresno je kopiran preko Fejsa "Wow, jesi li čuo ovo ! " "Zamisli, likovi tvrde da je sistem plagijat" "Wow, a ja mislio da nije".
I naravno, Bgd Sindikat je zbog ranih radova sagradio brend od svog imena.
Svaki sistem mora da ima svoje angazovane umetnike i beogradske sindikate - inace nebi bio sistem. Tako se o problemima prica i rastace. Ako nemas to pod kontrolom, drugi plasiraju svoje umetnike i problemi eksplodiraju. Prosto. I Bora-corba je bio angazovani umetnik dok nije zavrsio u politici, gde je uvek i bio. Nije li cudno da tako brzo, organizovano i sinhrono svi mediji i sam premijer guraju istu stvar... Ne veruj! Sistem te laze! Sve je to ista kuhinja. Deo istog matriksa.
Uporedite "Govedinu" i ovo, ništa više ne treba da se kaže.
[ radgosta @ 22.04.2016. 21:07 ] @
E zato sada imamo ujednacenu muziku na skoro svim radio frekvenijama, pa i cuveni B92 sada pusta Biberceta i ekipu.
[ Aleksandar Đokić @ 22.04.2016. 21:32 ] @
To je tacno, sve ispeglani tonovi, sve iseceno, onako lepo radijski - da ti se zgadi. Ali neverovatno je da sve isto zvuci. Verovatno koriste iste softvere, pluginove, ili ne znam sta vec.
I svi su pevaci i pevacice. Bendova nema. Muzika se vise ne svira, sad se muzika peva i lepo se napise ko je peva, jer ko svira nije bitno... komp svira. U svrhu efikasnosti, ono "interchangeable".... da kad ode u "Svicu" da otvara usta da ne mora da ide kombi pun sviraca.
[ plus_minus @ 22.04.2016. 22:00 ] @
E, ovo nije plagijat. A i mnogo bolje od sindikata, ako ništa drugo - "opasne frekvencije" su u pitanju.
[ mrle011 @ 22.04.2016. 23:11 ] @
Možda "Diktatore" nije plagijat, mada trebalo bi proveriti ko je vlasnik autorskih prava za Pinokia. Pogledajte pažljivo spot za "Živeo Staljin i svetska revolucija". Očigledno je da su korišćeni video i tonski zapisi iz "Balkanskog špijuna", zatim delovi kompozicije "Kaljinka" autora Ivana Larionova, a tu je i scena u polju GMO kukuruza, na koji autorska prava polaže Monsanto.
[ dusanboss @ 23.04.2016. 01:14 ] @
Svoj glas dajem za Dza ili Bu. Mnogo bolje od BS. BS je uvek imao nekako površne da ne kažem plitke tekstove. Što nije problem u HIP-HOP, REP muzici problem je tematka koju provlače kroz pesme. Ako su već hteli time da se bave moglo je to mnogo bolje.
Ne kapiram zašto je ova pesma postala instant hit za tako kratko vreme i šta to oni pokazuju toliko šokantno, novo i bitno. Imaju dosta ranijih tekstova sa sličnim ako ne i istim načinom izražavanja.
Jel će sad ova pesma da nas pozove na revoluciju? Probali smo pa smo popušili cigaru. Jel će da nas pozove da glasamo za neke druge ljude? Za koje druge? Sve ista ekipa drži, kontroliše i koga god da izaberemo isti je k.
Meni je šokantno koliko stranaka i grupa gradjana ili čega već još izlazi na ove pogotovo lokalne izbore. I svi oni uzimaju deo kolača. A ko da zamesi taj kolač? Privreda nikakva, ljudi siromašni. Možda će da uzimaju od državnih funkcionera, javnih preduzeća, penzionera i ljudi sa socijalnim primanjima? Kad bi se zažmurilo na jedno oko. Ako otvoriš oba (mada se to vidi i zatvorenih očiju) ti ljudi ne pune budžet već ga troše. Ja stvarno ne znam od čega će ova država da preživi nardnih 5 godina.
[ vladd @ 23.04.2016. 07:34 ] @
U svoj ovoj bananijadi i sendvicijadi od drzave, sveopstoj farsi, ja sam prezadovoljan komentarima.
[ mrle011 @ 23.04.2016. 12:21 ] @
Svi "wannabe" umetnici bi trebalo prvo da čuju šta ima da kaže jedna prava umetnica.
[ dusanboss @ 23.04.2016. 13:54 ] @
O bože. Kakava smejurija . Ja mislim da Vučiću više štete može da nanese ova pesma nego "sistem te laže".
[ Aleksandar Đokić @ 23.04.2016. 17:10 ] @
Ispada da sam ja ono mislio za BS. Ne, mislio sam na one druge "umetnike".
Za "Dza ili bu" nema sta da se kaze. Oni sviraju svoje, i to moze nekome da se svidja ili ne.