|
[ izdislav @ 12.05.2016. 16:35 ] @
| pozdrav svima
Ok, prva mi je poruka, ali moram odmah u kost da udaram... hehe
evo u potrazi za nekim informacijama, google mi je izbacio vaš forum kao potencijalno rješenje mog problema. hvala mu, kako god.
naime ni sam ne znam, da li ovo prevavo mjesto. ali da ne otvaram novu temu, pitaću ovdje, jer se nekako uklapa.
naime, usro sam motku.
neko veče sam došao kući gladan ko cuko i napravio sam sebi na brzinu klopu i našao sam neko parče hljeba od juče. ubacio sam ga u mikrovalnu da ga malo podgrijem. fatalna greška. ne gledajući šta radim i na kojim podešavanjima mi se mikrovalna nalazi ja sam mahinalno ostavio da se hljeb "podgrije". otišao sam do sobe, kupatila, računajući sa se stvari odigravaju normalnim tokom, dok mi nos nije osjetio miris paljevine i dima. brzinom svjetlosti sam dotrčao u kuhinju i imao šta da vidim, tj ne vidim jer se od silne količine dima ništa i nije moglo vidjeti. mikrovalna je svoje uradila. hljeb se ugljenisao. dobio je oblik male crne grudve. bože kad se sjetim, pucketao je još dobrih pola sata u kanti... elem sve se dobro završilo izuzev što je moja mikrovalna iznutra dobila predivno zlatno-žutu nijansu koju ja danima pokošavam da oribam. ali ne ide.
dakle sve sam probao: arf, cif, vim, limun. soda, varikina, sve zajedno, pa kombinacije, pa miješavinu sa alkoholom... ma sve što mi je mozak ovaj moj napaćeni izmaštao i sve što sam našao kao svjete na internetu. zlatno - žuta nijansa se ne da.
JBG panglu sam pa ne znam direkt ubaciti sliku, evo link pa da vidite remek djelo.
http://i.imgur.com/yAy6dKf.jpg?1
sada ja vas pitam omladino moja, znate li kakvo čarobno sredstvo za čišćenje? |
[ bakara @ 12.05.2016. 20:49 ] @
Nije ovo prljavo, vec pozutelo od visoke temperature.
[ izdislav @ 12.05.2016. 21:12 ] @
da, pa jedan dio sam uspio kao malo da očistim, ali ovaj srednj dio se ne da.
a drugo kako moze da pozuti od visoke temperature?
zasto onda postoji uopšte takva opcija na potenciometru, ako ce samo od sebe da pozuti?
to je isto kao da kažeš istopila se ringla na šporetu od visoke temperature, a ljudi napravili da mozes da kuvas na tolikoj temperaturi?
malo mi tu stvari nisu u vinklu.
sta mi je raditi? da je bacam, žao mi. skoro sam je kupio.
mikrovalna je potpuno ispravna, samo eto, nijansirana iznutra...
[ gilopile @ 12.05.2016. 21:28 ] @
Ma sto bi je i bacao, vragu briga sto je malo u zutoj nijansi, bitno da je cisto i da se nije uvukao neki miris od tog pecenja :)
Pokusaj jos jednom. Turi u neku zdjelu malo vode, iscedi limuna, dodaj par kapi `ferija` i neka kuva i pari sto duze, ma pola sata neka parnja i odmah nakon toga sa sundjerom ribaj i sta joj Bog da. Ako to ne uspe, bem li ga sta ti je raditi.
Dobar ti je pokusaj sa tim cifovima, vimovim, i sl. preparatima. Cudno kako nece da se skine sa tim, hmmm
[ Java Beograd @ 13.05.2016. 07:33 ] @
Opušteno. Iskuliraj.
Važno je da je čista. Lepo si je oribao. A ovo što je žućkasta - zamisli da si je žućkastu kupio, i uživaj.
[ izdislav @ 13.05.2016. 11:03 ] @
hm...
pa dobro, ne mislim životni vijek provesti ribajuci je haha, samo mi žao. prije dvije sedmice je uzeo. i to fol Gorenje.
bogami, baš je bilo gorenje!
čista je, nema tu nikakvih mirisa... čak se sad hemija ta pohvatala po zidovima. sad mi to valja neutralisati hahaha
[ gilopile @ 13.05.2016. 11:36 ] @
Izdahnuti :), ti si je sad lepo prekrstio, iz `Gorenje` u `Ribanje` :D
Ma samo je sada dobro popari i obrisi krpom da izadje sva ta hemija od pranja i koristi tako, nista joj ne fali.
Jel ta sa digitalnim podesavanjima ili analogna/ tockici za vreme i rezim rada?
[ tihi2 @ 13.05.2016. 14:47 ] @
A da pitaš Gorenje šta da radiš kad ti je požutela pod garancijom?
Šalu na stranu, da je bila prazna (bez hleba) opet bi požutela? Ima li negde da piše da se ne sme uključiti predugo?
[ Aleksandar Đokić @ 13.05.2016. 14:53 ] @
A jel sme da se pita kolko si je platio?
[ bakara @ 13.05.2016. 14:57 ] @
Citat: tihi2:
A da pitaš Gorenje šta da radiš kad ti je požutela pod garancijom?
Šalu na stranu, da je bila prazna (bez hleba) opet bi požutela? Ima li negde da piše da se ne sme uključiti predugo?
Moze da proba da reklamira i da kaze da je pozutela redovnom upotrebom.
U sustini ona je pozutela zato sto se hleb unutra zapalio i napravio vecu temperaturu od radne temperature koju trpi lak unutar pecnice.
[ tihi2 @ 13.05.2016. 20:20 ] @
Misliš pećka zagrejala na 200*C a parče hleba dodalo još 100*C pa ispalo 300*C pa požutelo?
Razumeo bih da je pećka pocrnela od ugljenisanog hleba ali da požuti...
[ mugi junuzovic @ 13.05.2016. 23:19 ] @
Ne može se to očistiti, jednostavno je lak promjenio boju zahvaljujući toj gareži i dimu koji uvukao u lak i promjenio mu boju. Nije to zbog visoke temperature ..
[ izdislav @ 14.05.2016. 18:37 ] @
@golipile
u pitanje je analogna, sa dva potenciometra za temperaturu i dužinu.
@tihi2
vjeruj mi da nisam uopšte gledao da li i gdje šta piše. pa, ako mi za korištenje mikrovalne treba neko uputstvo, onda ja jarane nisam ni za k.....
a drugo, kao što gore napisah: kako može postojati taj problem oko predugog zagrijavanja? zašto onda uopšte postoji ta mogućnost na mikrovalnoj? dali su ljudima, znači, mikrovalnu, sa autouništenjem.
@aleksandar
smije da se pita. platio sam je 75 €
@bakara
upravu si, mislim ipak da mi je to najpamtenije. nazvacu servis da vidim da li se moze sta napraviti. (opet: kako može da se zapali , ako su je napravili da grije i odmrzava onda tu ne bi smjelo ništa da se pregrijava ili mijenja boju usljed visoke temperature jer joj to nije u "upisu posla". ona je, zaboga, mikrovalna pećnica. može li zamrzivač da premrzne hranu?)
@mugi
da li se može prelakirati? kakva je praksa?
hvala vam ljudi svima. rastem kao kvasac.
[Ovu poruku je menjao izdislav dana 15.05.2016. u 10:32 GMT+1]
[ tihi2 @ 14.05.2016. 19:02 ] @
Meni je najlogičniji Mugijev komentar. Ne bi smela temperatura da bude uzrok. Kako bi izgledala posle godinu-dve korišćenja? Pa šta i da staviš na najduže zagrevanje?
Parče hleba ne može povećati temperaturu. E sad, otvoren plamen možda može nešto da uradi.
Svi putevi vode u Gorenje servis.
[ SlobaBgd @ 14.05.2016. 20:46 ] @
Citat: izdislav:
@tihi2
vjeruj mi da nisam uopšte gledao da li i gdje šta piše. pa ako mi za korištenje mikrovalne treba neko uputstvo, onda ja jarane nisam ni za k.....
a drugo, kao što gore napisah: kako može postojati taj problem oko predugog zagrijavanja? zašto onda uopšte postoji da mogućnost na mikrovalno. dali su ljudima, znači, mikrovalnu, sa autouništenjem.
Drugar, bez ljutnje, ali praviš se pametan a pojma nemaš. Naravno da je potrebno pročitati uputstvo, čak i za česmu ako ne umeš da je koristiš, kamoli za mikrotalasnu sa kojom se verovatno nisi ranije susretao, i koju si kupio kao zamenu za rernu, je l' da?
Naravno da svaki uređaj, pa i mikrotalasna, ima ograničenja u dužini rada, u hrani koju smeš da staviš unutra, u posudi u kojoj je hrana... Dakle, ako se ovi iz servisa smiluju pa ti zamene mikrotalasnu, nemoj da te bude blam da pročitaš uputstvo ili da pitaš ovde sve što ti nije jasno. Bolje nego da zapališ stan.
[ bakara @ 14.05.2016. 21:19 ] @
Citat: tihi2:
Meni je najlogičniji Mugijev komentar. Ne bi smela temperatura da bude uzrok. Kako bi izgledala posle godinu-dve korišćenja? Pa šta i da staviš na najduže zagrevanje?
Parče hleba ne može povećati temperaturu. E sad, otvoren plamen možda može nešto da uradi.
Svi putevi vode u Gorenje servis.
kako bi izgledala zavisi od toga koliko puta bi mu nesto zagorelo unutra
Inace u mikrotalasnoj se u redovnoj upotrebi ne stvaraju neke ogromne temperature, tako da sumnjam da je sam lak u pecnici predvidjen za istu temp kao u klasicnoj rerni (pa sama vrata su po pravilu od plastike)
Ali mikrotalasna ne pazljivim rukovanjem lako moze da zapali hranu i tako napravi vrlo visoku temperaturu unutar pecnice pa cak i cela da se istopi.
[ gilopile @ 15.05.2016. 23:16 ] @
A i podgrejan hleb iz MT je katastrofa. Bolje ukljuci ringlu pa stavi na nju minut ako nemas toster :) Jes` da ce da dismr cela kuca dva dana, ali vredi...pa malo maslaca na njega :)
[ plus_minus @ 16.05.2016. 00:15 ] @
A bre... suvi hleb.. (ako još uvek nema tačkica od buđi) to se koristi za poparu ili se nadrobi u kašastu, gustu supu od pečurki iz kese, npr... a najbolja varijanta je da se oštrim nožem (ukoliko hoće i dalje da se seče bez da se raspada) lepo naprave kriške pa u toster/dvopek... a ima i varijanta 101% sirotinjske pice sa kriškama od suvog hleba umesto pica-testa. Preko kriški sve ono što inače ide na picu, u rernu i za 3 do 5 minuta gotovo.
[ gilopile @ 16.05.2016. 00:34 ] @
Ma jasta. Topli sendvic sa starim hlebom je vrh. Kao sto kazes, sve sto ide i na picu, to stavis na lebac, pa u pekac...Moze i u rernu, of kors.
[ Sava @ 16.05.2016. 07:21 ] @
Citat: izdislav:
pa dobro, ne mislim životni vijek provesti ribajuci je haha, samo mi žao. prije dvije sedmice je uzeo. i to fol Gorenje.
bogami, baš je bilo gorenje!
čista je, nema tu nikakvih mirisa... čak se sad hemija ta pohvatala po zidovima. sad mi to valja neutralisati hahaha
Isto sam uradio što i ti i pisao o tome svojevremeno ovde. Kod mene je bio problem što je uvukla miris koji se baš jako dugo zadržao. To što je požutelo ostaće tako zauvek. Što se mirisa tiče i meni su predlagali svašta nešto da stavim unutra i pustim da isparava, ali nije pomoglo. Nastavio sam normalno da koristim mikrotalasnu koja radi i dan danas i to svakodnevno po više puta. Mirisi su vremenom nestali, a boja me uvek podseti na moju zaboravnost. Dešava se, koliko puta samo zaboravimo da isključimo ringlu ili rernu na šporetu pa preživimo !
[ izdislav @ 17.05.2016. 09:02 ] @
eh sad, odoste vi na provjerene recepture. znam, ali najbrže u tom trenutku mi je bilo to da ga podgrijem u MT. ko bi sjekao hljeb i podgrijavao na takav nacin u kasno doba?
@Sava
možda je paranoja, iako sam ranije napisao da nema nikakvih mirisa, sad kad je otvorim, ipak kao da osjetim ali nekako nežu sebi da priznam. svi mislim u glavi je. a zapravo sad kad sam procitao sta si napisao, znam da je ipak ostalo. ali za utjehu mi je to sto ce izvjetriti za neko vrijeme
[ gilopile @ 17.05.2016. 09:27 ] @
Izdisman, ma izvetrice nakon nekog vremena, to je sigurno.
Sto Sava kaze, zaboravi se i ringla, rerna...Sto je mnogo opasnije nego MT koji ce se zagasiti za neko vreme, a i nema sta tu da se zapali pa da prosiri plamen dalje da dodje do ozbiljnijeg pozara. Sve je to limcina...
Ja sam hiljadu puta zaboravio ringlu, sreca, samo ona crkne :)
[ Sava @ 17.05.2016. 09:41 ] @
Citat: gilopile:...Sto je mnogo opasnije nego MT koji ce se zagasiti za neko vreme,
Misliš mikrotalasna će da crkne brzo, kratko traje?
Jezik pregrizao! Više puta sam poljubio moju mikrotalasnu jer mi je to najbolji kućni aparat! Mog Samsunga koji i nije bio nešto preskup koristim već punih 6 godina svakodnevno više puta i ne bih da je menjam!
[ gilopile @ 17.05.2016. 10:08 ] @
Ne, Savo, mislio sam da ce da se ugasi zbog tajmera. :)
Rerna i ringla, cepaju dog ne iskljucis.
[ Sava @ 17.05.2016. 10:47 ] @
Aha, to da.
[ SlobaBgd @ 17.05.2016. 11:30 ] @
Citat: gilopile:
Izdisman, ma izvetrice nakon nekog vremena, to je sigurno.
Sto Sava kaze, zaboravi se i ringla, rerna...Sto je mnogo opasnije nego MT koji ce se zagasiti za neko vreme, a i nema sta tu da se zapali pa da prosiri plamen dalje da dodje do ozbiljnijeg pozara. Sve je to limcina...
Ja sam hiljadu puta zaboravio ringlu, sreca, samo ona crkne :)
Reci da nisi ozbiljan! Malo li je požara izbilo od uključene rerne/ringle/mikrotalasne, bilo da je ostala hrana na njima ili ne.
[ Java Beograd @ 17.05.2016. 11:53 ] @
Ako nema ničega na ringli, ne može da se desi požar. Samo može da crkne ringla.
[ tihi2 @ 17.05.2016. 12:35 ] @
A i pomaže umesto loženja kad u maju padne sneg.
[ gilopile @ 17.05.2016. 18:11 ] @
Citat: SlobaBgd:
Citat: gilopile:
Izdisman, ma izvetrice nakon nekog vremena, to je sigurno.
Sto Sava kaze, zaboravi se i ringla, rerna...Sto je mnogo opasnije nego MT koji ce se zagasiti za neko vreme, a i nema sta tu da se zapali pa da prosiri plamen dalje da dodje do ozbiljnijeg pozara. Sve je to limcina...
Ja sam hiljadu puta zaboravio ringlu, sreca, samo ona crkne :)
Reci da nisi ozbiljan! Malo li je požara izbilo od uključene rerne/ringle/mikrotalasne, bilo da je ostala hrana na njima ili ne.
Ja rekoh da su ringla i rerna mnogo opasnije ako ostanu ukljucene, nego MT. Mislio sam na MT. Sta tu moze da se zapali, a i ako se zapali unutra neka kifla, tesko da ce taj plamen da izadje iz nje. Pre ce bojler da izazove pozar nego MT :)
Ako nemas nista na ringli i zaboravis da iskljucis, naravno da nece doci do pozara. Samo ce odapeti jedan od grejaca u ringli i to je to.
Djavo ne spava, pa moze uvek na neki nacin doci do pozara. Otvoren prozor, dune vetar i brkne zavesu na uzarenu plotnu i eto :)
[ bakara @ 17.05.2016. 18:16 ] @
Moja ringla se iskljuci ako nema nista na njoj posle 2min
Inace mikrotalasna moze vrlo lako da se zapali, vrata su plasticna a dovoljno je da stavite unutra nesto sto moze da se zapali.
Meni je mladja cerka stavila metalnu dzezvu sa vodom, jer je dete videlo od nas da mi kuvamo caj u solji u mikrotalasnoj a od babe je videla da baba kuva u dzezvi pa je te dve stvari uklopila i stavila dzezvu u mikrotalasnu i drska od dzezve koja je od one bakelitne plastike se tako agresivno zapalila da je iz drske bukvalno siktao plamen.
Sreca bio sam u kuci pa sam nekako uspeo da izvucem zapaljenu dzezvu i bacim je u sudoperu inace bi definitivno izbio veliki pozar.
Inace mikrotalasna je haier stara 15 godina
[ SlobaBgd @ 17.05.2016. 18:30 ] @
Citat: bakara: Moja ringla se iskljuci ako nema nista na njoj posle 2min
Lako je tebi, ti si svoju ringlu izdresirao... Šta mi koji nemamo lepo vaspitane ringle da radimo?
[ Aleksandar Đokić @ 17.05.2016. 18:40 ] @
@bakara
Nekad smo testirali da li je plastika pogodna za pravljenje WiFi antene zagrevanjem u mikrotalasnoj. Ako se greje ne valja.
[ whitie2004 @ 17.05.2016. 20:37 ] @
Ja sam zbog losih kontakata uspeo da upalim ono plasticno poklopce na bojleru. To malo plastike je pokrilo sve zivo u kupatilu sa 5 mm fine crne paucine. Bilo je prvo skidanje te paucine, pa pranje svega, pa pranje svega sa sapunom, pa na kraju i struganje zidova pre ponovnog krecenja. Sva srece da bojleru i kablovima nista nije falilo pa smo svo vreme imali toplu vodu! Kontakt malo stegli kljestima.
[ gilopile @ 18.05.2016. 02:52 ] @
Moguce je, sve je moguce...
Predomislio sam se, pa izmenih....hehee- moze mi se :)
[Ovu poruku je menjao gilopile dana 18.05.2016. u 04:59 GMT+1]
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|