|
[ dusanboss @ 04.07.2016. 14:47 ] @
| Uvek sam se pitao kako to ospeju nagovoriti ljude da napuste u potpunosti svoje živote i predaju se volji gurua, ponekad čaki izvrše i samoubistvo.
Slušajući govore Mark Passio-a delimično sam dobio odgovor. Ispiranje mozga je veoma moguće. Prvo što primetite kod ovog "čoveka" je čudan način izražavanja. Govori deluju kao sinteza profesorskog predavanja i popovskog pevanja. To se ne čuje na prvu loptu. Mislim da je taj način izražavnja tačno naminjen kako bi se čovek opustio i uveo u stanje gde će biti aktivni alfa talasi. Nisam psiholog i ne znam šta se sve dešava u tom govoru, ali sam primetio da sam posle 10 sati (u par dana) slušanja počeo da prihvatam nehotice ideje koje ovaj tip iznosi. Sve vreme sam ima osećaj da nešto nije uredu i neke od tih ideja su stvarno sulude, ali sam čak i njih uzeo u razmatranje. Ponta je što on stvarno govori mnogo toga što je istinito ili što može da se povže sa istinom i pritom ubacuje svoje ideje koje nemaju veze sa stvarnošću.
Kada sam pročitao šta su osnovne taktike kultova shvatio sam što ovaj lik zapravo radi. Prosto je neverovatno kako to uradi a da čovek nije ni svestan šta mu se dešava.
Nisam spavao ovih dana, malo sam se bio anksiozan tako da je stvarno imalo uticaja na mene.
Mogu da zamislim šta rade ako imaš dirktan kontakt ili odeš korak dalje. |
[ DaliborP @ 04.07.2016. 14:54 ] @
Najlakse se regrutuju clanovi koji imaju visak slobodnog vremena.
[ zica49 @ 04.07.2016. 15:20 ] @
Citat: dusanboss:
Uvek sam se pitao kako to ospeju nagovoriti ljude da napuste u potpunosti svoje živote i predaju se volji gurua, ponekad čaki izvrše i samoubistvo.
Slušajući govore Mark Passio-a delimično sam dobio odgovor. Ispiranje mozga je veoma moguće. Prvo što primetite kod ovog "čoveka" je čudan način izražavanja. Govori deluju kao sinteza profesorskog predavanja i popovskog pevanja. To se ne čuje na prvu loptu. Mislim da je taj način izražavnja tačno naminjen kako bi se čovek opustio i uveo u stanje gde će biti aktivni alfa talasi. Nisam psiholog i ne znam šta se sve dešava u tom govoru, ali sam primetio da sam posle 10 sati (u par dana) slušanja počeo da prihvatam nehotice ideje koje ovaj tip iznosi. Sve vreme sam ima osećaj da nešto nije uredu i neke od tih ideja su stvarno sulude, ali sam čak i njih uzeo u razmatranje. Ponta je što on stvarno govori mnogo toga što je istinito ili što može da se povže sa istinom i pritom ubacuje svoje ideje koje nemaju veze sa stvarnošću.
Kada sam pročitao šta su osnovne taktike kultova shvatio sam što ovaj lik zapravo radi. Prosto je neverovatno kako to uradi a da čovek nije ni svestan šta mu se dešava.
Nisam spavao ovih dana, malo sam se bio anksiozan tako da je stvarno imalo uticaja na mene.
Mogu da zamislim šta rade ako imaš dirktan kontakt ili odeš korak dalje.
Anksioznost se u dobroj mjeri potisne citanjem.
Predlazem ti knjigu "Alamut" jako interesantno a dobijes i odgovor pa pitanje.
[ dusanboss @ 04.07.2016. 16:11 ] @
Slažem se sa obojicom. Ovaj lik je napravio nekih 400 sati programa to može da sluša samo neko ko ima vremena. Na predavanjima govori kako je "namenjeno" da se sluša kao cilina. Sad vidim i zašto. Ciljan grupa su mu teoretičari zavera verujem sa razlogom. Daleko od toga da treba odbaciti sve što spada pod teoriju zavere, ali treba dobro razmotriti činjenice. I teorije zavere su jako zarazne. Jedan trenutak vidiš očigledne stvari koji drugi pokušavaju da odbace jer nije oficijalno, a drugi motaš alu foliju oko glave .
[ 3way @ 04.07.2016. 23:17 ] @
Citat: DaliborP:
Najlakse se regrutuju clanovi koji imaju visak slobodnog vremena.
Najlakse se regrutuju ocajni, slabi, uplaseni ljudi podlozni predrasudama. Ovi sa viskom slobodnog vremena to vreme trose na drogu, alkohol, pljuvanje po drugima i slicno...
[ dusanboss @ 05.07.2016. 00:45 ] @
Koliko sam primetio bitan je elment prosvetljenja ili "illumination" tj. nastojanje da se osoba ubedi da su ona i drugi sa istim verovanjem bolji od ostalih ljudskih bića tj da su na višem stanju svesti. Ovo je jako raširena idelogija i prihvataju je mnogi mistici i istočne religije. Takodje dosta "new age" religija.
To ne mora izključivo biti loša stvar. Joga, samopouzdanje i vera mnogima mogu da pomognu pogotovo u vreme kada su klasične religije izgubile dodir sa masama (čast izuzecima).
Problem nastaje kad odredjeni ljudi ili organizacije pokušavaju da iskoriste ovo shvatanje religioznosti za loše namere. Šokiran sam koliko to bezazleno deluje na prvo slušanje , a mogu da predpostavim kako se završava.
Citat: "Najlakse se regrutuju ocajni, slabi, uplaseni ljudi podlozni predrasudama."
Ne bih se baš složio sa ovim. Čak naprotiv iztraživanja pokazuju da je prosečna osoba koja se regrutuje u kult nadprosečno inteligentna, emotivna sa dobrom ekonomskom pozadinom.
To se radi vemo pametno i vešto (govorim na osnovu izkustva koje sam imao slušajuće navedenog "bivšeg" satanistu). Regrutovanje je razvijeno do nivoa nauke i vema je efikasno.
Priznajem da mi je trebalo vremena da vidim o čemu se zapravo radi. Čovek mi je poprilično zamrsio mozak, i to preko interneta.
Najveća opasnost je u tome što nisi svetan sta radiš.
Osnovna taktika kultova je da vas izoluju od društva (svih sem istomišljenika kulta), porodice ili devojke. Ako primetite ovu tndenciju bilo gde to je crveno svetlo. Kažem bilo gde jer uglavnom nećete biti svesni da se postepeno uključujete u kult. Nisu svi ko jehovini svedoci da odmah znate o čemu se radi.
Uruše vam ceo sistem razmišljanja i postave novi prema njihovoj idologiji, i naravno njihov autoritet se ne dovodi u pitanji tako da je istina ono što oni kažu da je istina.
Ako vam neko nudi odgovore na sva pitanja i sve misterije to je takodje veliko crveno svetlo.
Najzanimljivje od svega je što ovaj satanista otkriva načine pranja mozga, pritom te iste koristi na tebi i ti toga skoro da nisi ni svestan.
[ 3way @ 05.07.2016. 06:34 ] @
Citat:
Ne bih se baš složio sa ovim. Čak naprotiv iztraživanja pokazuju da je prosečna osoba koja se regrutuje u kult nadprosečno inteligentna, emotivna sa dobrom ekonomskom pozadinom.
Pa to nije "naprotiv". Inteligentan covek sa poslom uopste ne mora da bude srecan i zadovoljan, kao sto uopste ne mora da ima viska slobodnog vremena.
A kad govorimo o vremenu, mozda je bolje reci da su to ljudi koji trose vreme umesto sto ga koriste.
Ostalo sto si napisao sasvim lepo govori u korist slabih i naivnih ljudi :)
[ lucky88 @ 05.07.2016. 09:41 ] @
Proces vrbovanja počinje od malena, preko crtanih filmova i knjiga za decu, Hari Poter, na primer.
[ DaliborP @ 05.07.2016. 10:35 ] @
Hari Poter?
[ 3way @ 05.07.2016. 11:55 ] @
Citat: lucky88:
Proces vrbovanja počinje od malena, preko crtanih filmova i knjiga za decu, Hari Poter, na primer.
Stvari su daleko slozenije od toga. Ljudi koji tako razmisljaju, tj. oni koji problem traze na nekom desetom mestu, su u mnogo vecoj opasnosti od onih koji o tome ni ne razmisljaju. Hari Poter, crtani filmovi i ostalo su neki vid ( prolazne ) mode, i dete kome bi to bilo uskraceno ( naravno, ne samo to, nego i sve ostalo sto cini sadasnji deciji trenutak ) vrlo lako moze da izraste u nekog iscasenog cudaka - tj. u pravi materijal za kult.
[ Java Beograd @ 05.07.2016. 12:14 ] @
Ja sam čuo da je Duško Dugouško mnogo opasniji od Harija Potera. A da ne pričam o Patku Dači. Ali "Tom i Džeri" - esencijalno zlo. Svi koji su to gledali postali su članovi neke satanističke sekte.
[ dusanboss @ 05.07.2016. 12:19 ] @
Da, trebalo bio da se čovek oseća malo lošije, da ima osećaj da nešto nije uredu što mislim da svako oseti barem u jednom periodu života.
Učenje nekih new age religija kaže da to nezadovoljstvo proizilazi iz savremenog načina živoda, da smo ovluirali da živimu u skupinam od po 50-70 ljudi u prirodi.
Ne zanm koliko je ovo tačno i koliko bi bilo evikosno. sigurno su pokušali neki ljidi. Ne zam kako su prošli ti pokušaji.
Ne zanm baš koliko sam Hari Poter utiče, ali velika gomila crtanih ima elemente magije u ili nadprirodnih sila i junaka u sebi. Da li je to stvoreno sa namerom da se kod dece izove odredjeno ponašanje, ne znam.
Najviše me zanima zašto je religija igrala tako veliku ulogu u skoro celoj ljudskoj istoriji? Mislom da je objašnjenja kako su time ljudi pokušavali da objasne stvari oko sebe koje nisu razumeli plitko i netačno u potpunosti.
Zašto sam ja počeo da ispoljavam svoj verski aspekt ličnosti, a nikad do sad nisam razmišljao o tome niti sam veru uzimao za ozbiljno.
[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 05.07.2016. u 13:34 GMT+1]
[ lucky88 @ 05.07.2016. 12:23 ] @
Treba da se definiše šta je kult. Mada je jasno u ovom slučaju.
OK, malo humora ne škodi. :-)
[ dusanboss @ 05.07.2016. 12:44 ] @
Citat: Java Beograd:
Ja sam čuo da je Duško Dugouško mnogo opasniji od Harija Potera. A da ne pričam o Patku Dači. Ali "Tom i Džeri" - esencijalno zlo. Svi koji su to gledali postali su članovi neke satanističke sekte.
Za Toma i Džeria se mnogi ljudi bude jer eto ima prviše nasilja čak se po amrici negde i ne prikazuje. Kako su došli do toga ne znam. Ja još uvek sećam kada sam gledao to kao dete i nisam video ni n od nasilja. Sad stvarno vidim ali kao dete negledaš na to istim očima i ne verujem da utiče na nečiju kasniju nasilnost.
Čak šta više u moje vreme nije bilo takve stvari kao prikladan program za decu, tako da sam vrlo rano poče da gledam horor filmove sa naj ekplicitnijim scenama nasilja.
Mislim da kao dete jasnije možeš da razdvojiš fikciju od relnosti. Veći uticaj imaju stvari koje se dešavaju oko tebe nego tv.
Mada više ne znam ni sam, kada sam vido kako ljudi lako usvajaju tudja mišljenja nisam više siguran niušta.
KULT .U ovom slučaju mislim na destruktivne kultove koji žele da te odvoje od porodice, uzmu ti sav novac i pretvore u zombija koji radi šta mu se kaže.
Šira definicija bi obuhvatila mnoge grupe ljudi za koje nikad ne bi rakli da imaju elementa kulta u sebi
[ bojan_bozovic @ 05.07.2016. 12:46 ] @
@dusanboss
Sve današnje religije počele su kao kultovi (videti šta Tacit, Suetonius, i Plinije mlađi pišu o Hristu, da je bio vođa destruktivnog kulta i zato razapet na krst zbog veleizdaje i pokušaja pobune protiv rimske vlasti u Judeji, Tacit kaže da je rođen u Rimu, kasnije deifikovan). Ni Muhameda nisu odmah prihvatili mislim da je to razlog puta iz Meke u Medinu itd.
Problem nastaje kad vođa kulta traži potčinjavanje i eksploatiše članove kulta na razne načine, ili ima sulude ideje kao onaj japanac čiji je kult trovao bojnim otrovom ljude po tokijskom metrou. New Age religija nije manje religija od hrišćanstva (npr. Wicca potpuno proklamuje nenasilje sem u samoodbrani preko 'if it harms none, do what thou will'). Čak i satanističke crkve po americi propovedaju pozitivnu etiku. Problem je kad se veruje u nešto što ne propoveda nikakvu etiku (thelema od Aleistera Crowley-a) ili propoveda negativnu etiku (tu je ISIL odnosno ISIS i njihovo iskvareno tumačenje Kurana).
[ bojan_bozovic @ 05.07.2016. 12:47 ] @
@dusanboss
Sve današnje religije počele su kao kultovi (videti šta Tacit, Suetonius, i Plinije mlađi pišu o Hristu, da je bio vođa destruktivnog kulta i zato razapet na krst zbog veleizdaje i pokušaja pobune protiv rimske vlasti u Judeji, Tacit kaže da je rođen u Rimu, kasnije deifikovan). Ni Muhameda nisu odmah prihvatili mislim da je to razlog puta iz Meke u Medinu itd.
Problem nastaje kad vođa kulta traži potčinjavanje i eksploatiše članove kulta na razne načine, ili ima sulude ideje kao onaj japanac čiji je kult trovao bojnim otrovom ljude po tokijskom metrou. New Age religija nije manje religija od hrišćanstva (npr. Wicca potpuno proklamuje nenasilje sem u samoodbrani preko 'if it harms none, do what thou will'). Čak i satanističke crkve po americi propovedaju pozitivnu etiku. Problem je kad se veruje u nešto što ne propoveda nikakvu etiku (thelema od Aleistera Crowley-a) ili propoveda negativnu etiku (tu je ISIL odnosno ISIS i njihovo iskvareno tumačenje Kurana).
[ dusanboss @ 05.07.2016. 12:52 ] @
Slažem se. Začudio sam se koliko mi neke satanistička shvatanja deluju normalno i prirodno bojim se da to nije uvod za nešto drugo.
Citat: 'if it harms none, do what thou will').
Ovo shvatanje prizilazi iz zakona prirode i vemo je rašireno. Ne znam koliko je primenjivo u savremenom svetu.
[ lucky88 @ 05.07.2016. 12:59 ] @
Citat: thelema od Aleistera Crowley-a
Otkad je to Kult? I ako jeste na neki način po čemuje negativan. Na osnovu štampe iz 40-ih?
Sa ostalim se slažem u vezi etike i nenasilja, ispiranje mozga, jasno je.
[ bojan_bozovic @ 05.07.2016. 13:11 ] @
Kult je otkad postoji i otkad je koriste satanisti poput O.T.O. i sl. U Thelemi nema dobra i zla o tome se uopšte ne priča. Nisi počinio greh ako si učinio zlo, ili pokvario svoju dharmu/karmu i sl. iz drugih religija.
[ lucky88 @ 05.07.2016. 13:31 ] @
To nije jedina teorija o Telemi.
Smatraju je religijom novog doba. New Age čuveni.
Ali ok ako u nekoj sredini ili više velikih sredina preovladava neko mišljenje onda će lako i Tai či čuan da postane kult, kao u Kini.
good luck sa rasparvom o kultovima
[ dusanboss @ 05.07.2016. 19:42 ] @
Shvatanja mnogih new age pokreta i čak delom satanista su potpuno prihvatljiva i realna. Klasične religije su izgubile dodir sa relnošći i zato se masa ljudi okreće nečemu drugom. Izgleda da je religioznost jako bitan segment ljudskog života.
Ljudui misle "ja sam pametan, šta će meni religija ja sve razumem i sve znam". To je pogrešno shvatanje stvari i ne razumevanje religije. Ja sam do skoro bio antireligijski nastrojen, ateista i poklonik nauke. U zadnje vreme preispitujem sve i pronalazim čini mi se svoju religioznu stranu. Niko me nije učio da verujem u više sile nite sam imao bilo kog razloga da krenem u tom smeru. Ipak mislim da sam uvek osećao da mi nešto nedostaje.
Kada kažem vera ili religija ne mislim da čovek treba slepo pratiti neka dogmatsak ubedjenja ili neke tekstove koje većina ne razume ili ne tumači na pravi način. Kada se pogleda malo dublje u religije i misticizam vidi da svi dolazi do sličnog zaključka što se nekih stvari tiče.
Ne treba odbaciti nauku, ona je bitna stvar i treba je razvijati i prihvatati njena saznanja i dostignuća. Ipak slepo verovanje nije baš preporučljivo. Ja sam uglavnom slepo verovao nauci i dalje verujem, ali ne slepo. Postoje stvari koje nauka ne može trenutno, a možda neće ni moći da objasni. Da li treba odbaciti sve što ne može da se oseti sa 5 čula i njihovim ekstenzijama?
Ne treba prihvatiti svaku glupost jel u toj sveri stvarni ima mesta za svakojake manipulacije i laži. Ipak treba se zapitati da li nešto postoji van naših čula?
[ Lacika.1991 @ 05.07.2016. 21:48 ] @
a što sad tebi treba ovakva tema u životu? :D de mani se filozofiranja i radi nešto korisno,ostavi se religije,sekti i dubokih psiho pizdarija :D nećeš naleteti na odgovor koji tražiš jer je to sve relativna stvar,i svaki pojedinac razmišlja drugačije,da li postoji nešto van čula? da li postoji bog? da li postoji religija? da li postoji ljubičasta krava iz milka reklame? :D sedi pa razmisli..jer ovde će te samo neko prozvati dokonom budalom i to je to :D ništa korisno nećeš dobiti...a na sve što ti pitaš postoji jedan odgovor..moguće :D
[ DaliborP @ 05.07.2016. 22:15 ] @
Ne treba prihvatiti svaku glupost jel u toj sveri stvarni ima mesta za svakojake manipulacije i laži. Ipak treba se zapitati da li nešto postoji van naših čula?
Ako ti ne uspe legija stranaca, odlican si materijal za ISIS.
[ dusanboss @ 05.07.2016. 23:48 ] @
Haha izgleda stvrno da ne znam šta ću sa sobom, pa pokušavam neuspešno da pronadjem sebe u nečemu.
Ipak mislim da je vera bitan aspekt ljudske psihe. Ako ništa drugo vera u sebe, samopouzdanje. Kao što je neko rekao "Ako duboko veruješ u nešto ceo svemir će se postarati da se to i ostvari". Naravno nije dovoljno samo da veruješ već moraš da preduzmeš konkretne akcije u realnom svetu. Ukoliko postigneš ova dva velika je verovatnoća da ćeš i ostvariti to što želiš.
Od sutra postim na vodi, nedelju dana pa da se pričestim.
[ Lacika.1991 @ 06.07.2016. 00:28 ] @
eto vidiš,a ja recimo verujem da je vera najveća glupost ikad osmišljena..i da je verovanje u boga isto kao i verovanje u lubenicu..besmisleno..iz mog ugla..ljudi se okreću molitvi i veri zbog ne sposobnosti suočavanja sa sopstvenim problemima,te se u takvim prilikama obraćaju "bogu" u nadi da će im taj neko pomoći :D što iz svega toga proizlazi da ja mislim da je vera za psihički inferiornije jedinke ovoga društva :D
Takođe kao što mnogi veruju u sreću,tako ja verujem da je to čista glupost i izmišljotina za lenje..jer onaj ko se oslanja na veru i na sreću u životu može samo da njbe.
takođe mogu da verujem da ću sutra imati para,ali ceo svemir boli qurrrac što ja verujem u to,tako da ja sutra neću imati para,nego kad dođe plata..a i tu nije kriv svemir nego šef :D
a ovo..nije dovoljno da samo veruješ već da preduzmeš konkretne akcije veze nema sa životom...
ako obrišeš dupe obrisao si ga..ako veruješ da ćeš obrisati dupe i konkretno preduzmeš akciju brisanja du****,opet si ga obrisao...al ako samo veruješ da ćeš ga obrisati...ićeš posranih gaća :D tako da opet ta priča ne pije vodu :D
inače i šmrkanje kokaina sa guzice prostitutke je takođe veoma bitan aspekt ljudske psihe :D
A inače od sve te "vere" najviše profitiraju ovi tajkunčići što grade crkve po selima,da se siromašni stari narod sa penzijom od 17 hiljada moli kada se razbole da im bog pošalje lekove sa neba,dok tajkunčići peru novce preko istog tog jadnog naroda..e toliko ti od vere ostaje..a ko veruje nek veruje.
ima toga šta da se piše sa moje strane,al dosta ću besa navući od pojedinaca ovom porukom pa ajde :D
aj sad rešetanje po meni jer ne verujem :D
[ dusanboss @ 06.07.2016. 13:38 ] @
Naravno da nećeš ništa postići samo sa verom bez akcije. Ali isto nećeš postići mnog samo sa akcijom bez vere.
I naravno da svako zdravog razuma vidi da nešto nije uredu sa glavnim religijama. Vladike voze skupocena vozila i propvedaju skroz suprotne stvari.
Mislim da je vera nama nemerno plasirana na pogrešan način upravo iz razloga da bi je izgubili.
[ Lacika.1991 @ 06.07.2016. 17:52 ] @
nema akcije bez vere! meni nije potrebna vera da bi ja uradio nešto..potrebno mi je znanje,hrabrost i mentalna sposobnost za neku akciju :D može i iskustvo :D uz sve to ne moram da verujem...:D
[ bojan_bozovic @ 06.07.2016. 18:08 ] @
Postavljaju se uvek pitanja "šta nakon" i "zašto smo ovde". Zato što neko odgovor nalazi u veri, ne treba mu zameriti, niti ga smatrati manje inteligentnim. Možda imaš osećaj superiornosti zato što si ateista i svet posmatraš materijalistički, ali veruj mi, to je pogrešno, jako puno veoma inteligentnih ljudi su vernici. Samo je potrebna tolerancija i ne biti zelot (ni religiozni ni areligiozni).
Pozdrav!
[ Lacika.1991 @ 06.07.2016. 18:38 ] @
a šta ako je to materijalistički baš za mene ispravno? :D ja to smatram savršenim..ti smatraš pogrešnim..ko je onda od nas dvojice lud? ja što ne verujem ili ti što veruješ? :D ovo su teme o kojima se ne može raspravljati..jer za svaki argument postoji kontra argument..:D
[ commissar @ 06.07.2016. 20:02 ] @
Zanimljiva tema, uvek aktuelna.
Preskocicu "mainstream" - sataniste, krisne, svedoke, i sl.....
Daleko opasnije su, po meni, "ekonomske sekte"
poput raznih MLM mucki, u koje ljudi ulaze olako
nadajuci se lakim parama, a uglavnom se radi o
preparatima za lepotu, zdravlje, kucu, u novije vreme
tu su i osiguranja, privatni penzioni fondovi i sl.
Tu su zastupljeni svi aspekti sektaskog ponasanja:
- kult (ovde novca, uspeha, pozitivne energije, cega vec),
- ispiranje mozga (seminari, knjige, edukacije)
- uvlacenje ljudi u organizaciju ("davno se nismo culi, imam odlican poslovni predlog za tebe")
- peljesenje clanova (clanarina, proizvod, seminar kosta, knjiga takodje, o CD-u ili DVD-u necemo)
- izolovanje clana od realnog sveta, u manjoj meri nego kod destruktivnih
sekti, ili makar sa manjim posledicama, ali prisutno.
Zanima me sta ostali o ovom misle.
[ dusanboss @ 06.07.2016. 23:43 ] @
Pa bo mojim shvatanjim obožavanje novca, slepo verovanje naci i još po neke stvari se mugu shvatiti kao religija.
[ Lavlja_Jazbina @ 20.07.2016. 19:28 ] @
Citat: Bivši pripadnik islamističke organizacije objasnio je zašto je radikalizacija toliko uspešna u tako kratkom roku i šta bi trebalo učiniti da se spreče novi napadi poput onog u Nici.
On je i tekstu koji je objavio britanski Independent ispričao svoje iskustvo. Ovo su njegove reči:
"Još od vremena kad sam bio član organizacije Al Muhažiroun (danas zabranjena i poznata pod imenom Islamska država-ID), znam kako funkcioniše radikalizacija. Jer i ja sam to radio. Pronalazio bih ljude, baš kao što su i mene pronašli i koristio ubistvenu kombinaciju nezadovoljstva životom u lokalnoj zajednici i uvežbanih priča i namamio ih u dublju vodu. U jednom trenutku našao sam se usred razgovora o tome kako ćemo dići u vazduh londonski metro. Bilo je grozno. Jedino što me brinulo bilo je hoću li to moći da izvedem, a ne koliko će ljudi stradati. Ekstremizam napravi monstruma od čoveka", pričao on.
"Kad sam se prvi put susreo s tom organizacijom, islamistička priča brzo mi je dala svrhu u koju sam mogao utkati svoje lično i društveno nezadovoljstvo. Ekstremizam je proces koji iskorištava pojedince. On može ali i ne mora da bude politički ili religijski, ali daće vam neku jasnoću usred životnih zavrzlama. Taj osećaj je moćan i sveobuhvatan", nastavlja.
"Ubica iz Nice, Mohamed Lahouaiej Bulel, je klasičan primer brze radikalizacije, gde je nesređenom životu data neka svrha. Da bi se sprečili dalji napadi, trebali bi da se usredsredimo na sastojke tog radikalizacijskog procesa, umesto na konačni rezultat", kaže bivši islamista.
Mohamed Lahouaiej Bulel bio je ženskar i sitni kriminalac, uživao je u salsi i piću, a radikalizovan je za samo nekoliko nedelja, ako ne i dana. Nije bio poznat obaveštajnoj zajednici, a oružje i žrtve odabrao je nasumično. Proces radikalizacije sve je kraći i kraći, a izbor meta i oružja sve je teže predvideti. Ušli smo u novu eru terorizma.
Francuski predsednik Oland nazvao ga je "terorizmom prilike", a u budućnosti će sigurno biti još takvih napada. Taj prelaz od centralizovanog planiranja akcija prema operativnoj nezavisnosti zahteva raznovrsnu kontra-strategiju izvan dosadašnjih sigurnosnih mera država.
"Francuske sigurnosne službe već su opterećene do krajnjih granica i aktivne su 24 sata dnevno na području čitave zemlje. Ali fokusiranje na obaveštajnim podacima i visokom nivou sigurnosti neće pomoći. Nije ni izvodljivo, ni moguće motriti sve pojedince koji su u opasnosti od radikalizacije, niti je moguće zabraniti ljudima da iznajmljuju kamione. Međutim, to ne znači da smo nemoćni samo nam je potrebna drugačija strategija", nastavlja.
"Ljudi moraju da shvate da sam islam nije problem, ekstremizam jeste. Kao što se vidi na Bulelovom primeru, često oni najmanje pobožni pojedinci postaju islamistički ekstremisti. U organizaciji Al Muhažiroun, slušao sam iskrivljenu interpretaciju islama koja me naučila da dehumanizujem ne-muslimane. Naučili su me da je propitivanje njihove ideologije, isto što i propitivanje Boga", kaže.
"Islam u svom temelju nije nasilna religija, ali iskorišćavaju je ekstremisti koji su izvrnuli stihove Kurana kako bi odgovarali njihovim političkim ciljevima. Sami muslimani moraju da se odupru tim ekstremističkim interpretacijama i ponovo uzmu islam u svoje ruke. Mi moramo naći svoje lično prosvetljenje", dodaje.
"Samo nudeći jaku alternativu islamističkim ekstremističkim intarpretacijama Kurana, možemo ponovno osvojiti srca i umove ranjivih pojedinaca. Drugim rečima, sve komunikacijske kanale treba zasititi porukama suprotnog predznaka i alternativnim interpretacijama. Tek tada ćemo moći da zaustavimo oportunističke, jednostavne terorističke napade", piše on.
"Kako bi oduzeli ID tu emocionalnu privlačnost, naš odgovor mora pokazivati više predanosti i poverenja u prosvetljujuće vrednosti slobode, jednakosti i bratstva koje su bile napadnute u Nici. U suprotnom, ekstremisti će s veseljem gledati kako sakatimo naša ljudska prava i režemo naše civilne slobode. Džihadizam će i dalje biti uspešan ako ne promenimo naš pristup i ne ponudimo novu interpretaciju islama. Sigurnosne službe možda ne mogu da spreče napade poput onoga u Nici, ali civilno društvo može", zaključuje on.
(Jutarnji/Independent)
[ dusanboss @ 20.07.2016. 23:53 ] @
Kuran, biblija ili slične verske knjige mogu da se tumače na mnogo različitih načina. izmedju ostalog i na ovaj na koji ID tumači kuran. Ljudi bi se začudili koliko tekstova u bibliji ili u tori može da se protumači kao poziv na nasilje.
Po meni glavni problem zbog koga ekstremističke originazacije uspevaju da regrutuje nove članove je u vavilonizaciji zapadnog, ako ne i celog sveta.
Kroz medije se nameće model ponašanja i života koji nije mogudće ostvariti, barem ne za veliku većinu.
Ljudi u tom ne snalaženju i sistemu poremećenih vrednosti polaze za nečim što ima daje utehu i neku vrstu zadovoljstva barem u tom nekom periodu.
Ukoliko je tu i neki novac u pitanju jasno mi je zašto ljudi padaju pod te čini i čak se odluče za tu krajnju žrtvu.
Ne znači da ja opravdavam to samo kažem da mi je donekle jasno kako ljudi odluče da se dignu u vazduh.
Ako već misliš da ti je život bezvredan i želiš da ga prekineš onda je bolje da to uradiš na način koji to rade teroristi danas. (mislim da tako razmišljaju neke islamističke samoubice)
Vavilon se urušuje sam na sebe.
Najgore od svega je to što oni najmenje odgovorni podnose najveće žrtve.
Promeniće se i to. Karma je karma i niko nemože da je izbegne ma koliko se drugim ljudima činilo da to nije tako.
[ Lavlja_Jazbina @ 21.07.2016. 10:43 ] @
Citat: Promeniće se i to. Karma je karma i niko nemože da je izbegne ma koliko se drugim ljudima činilo da to nije tako.
Ti si svoju promenio,a moglo je biti ovako.
[ član @ 21.07.2016. 11:27 ] @
Citat: dusanboss:izmedju ostalog i na ovaj na koji ID tumači kuran.
ID tumaci islam i kuran bas onako kako kako su ga tvorci i koncipirali i kako su ocekivali da ce ga tumaciti sledbenici. muslimani koji ga drugacije tumace nisu "pravi" muslimani i verovatno je da nisu citali sta u kuranu pise i ne ponasaju se shodno tome! Islam je islam, a "radikalni islam" je pojam koji je smisljen na zapadu da bi razdvojio "normalne muslimane" (ove koji se ne ponasaju u skladu sa kuranom) od ostalih muslimana (citaj "pravih").
ovo su parafrazirani delovi teksta koji svima preporucujem da procitaju:
http://blog.b92.net/text/21515/Jevrejin-je-ruzna-rec/
[ DaliborP @ 21.07.2016. 12:14 ] @
Pa normalni muslimani kao ni normalni hriscani ne dozivljavaju ono sto je napisano bukvalno kako pise, vec su se adaptirali modernim vremenima. I u Bibliji pise da ubijes svog komsiju ako ga vidis da radi u nedelju, ali ne verujem da ima bas puno hriscana koji ce to uraditi...
[ SlobaBgd @ 21.07.2016. 14:39 ] @
Citat: član:
Citat: dusanboss:izmedju ostalog i na ovaj na koji ID tumači kuran.
ID tumaci islam i kuran bas onako kako kako su ga tvorci i koncipirali i kako su ocekivali da ce ga tumaciti sledbenici. muslimani koji ga drugacije tumace nisu "pravi" muslimani i verovatno je da nisu citali sta u kuranu pise i ne ponasaju se shodno tome! Islam je islam, a "radikalni islam" je pojam koji je smisljen na zapadu da bi razdvojio "normalne muslimane" (ove koji se ne ponasaju u skladu sa kuranom) od ostalih muslimana (citaj "pravih").
ovo su parafrazirani delovi teksta koji svima preporucujem da procitaju:
http://blog.b92.net/text/21515/Jevrejin-je-ruzna-rec/
Hvala za link, ovo treba pročitati. I inače je malo informacija koje dobijamo od običnih vernika, uvek su to palamuđenja i propovedi visokih verskih zvaničnika, bilo hrišćana svih konfesija, bilo muslimana ili Jevreja.
[ e.x.i.t @ 21.07.2016. 14:44 ] @
Ko ne ume da misli svojom glavom, misli tuđom!
Takve je lako zavesti i onda imamo i sekte i samoubice i.....!
[ dusanboss @ 21.07.2016. 14:57 ] @
Ne možeš dobiti komletnu sliku o celoj islamskoj populaciji. Ipak je to mnogo ljudi da bi neko napisao svi su oni ovakvi ili onakvi. Mada ljudi jako lako prihvataju antiisamske ideje ovih dana.
Ne podražavam ja islam čak mi se ne svidja islamizacija Evrope i ovodjenje zaostalih islamskih shvatanja pod plaštom "našeg identiteta". To mahom rade nove generacije čiji roditelji nisu bili toliko zatucani i koji nisu vaspitani u strogom duhu islama. Vidim i da su većina terorista iz te populacije.
Taj fenomen vidim i kod naših ljudi rodjenih na zapadu. Imaju u proseku jači nacionalizam nego mi ovde. Neko je verovatno izučavao tu socijološku pojavu.
[ Ivan Dimkovic @ 21.07.2016. 15:00 ] @
Meni je to sa "tumacenjem" uvek bilo neverovatno naivno. U nekoj knjizi pise 1000 stvari "ako vidis X, uradi Y" - e, sad, nije to to, nego od tih 1000 se uzima neki deo kako jeste, neki drugi ne bukvalno a treci se ignorise.
Samo ima jedan mali zez, to sta ce se uzeti za ozbiljno a sta ignorisati zavisi samo od tumaca. A ako pise "OK je ubiti", fanatik ce odabrati da to tumaci bas onako kako pise.
Kada je Islam u pitanju, prilicno je jasno da i danas, jako veliki broj njihovih vernika, pogotovu u nerazvijenim delovima sveta, i te kako uzima Kuran vrlo ozbiljno i "tumacenja" smatraju za krsenje vere.
Tvrdnje suprotno su nista drugo nego ignorisanje realnosti.
Naravno, da nema Islama, fanatici i oni koji ih koriste u svoje svrhe bi koristili nesto drugo. Materijala ima sasvim dovoljno, kako zatucanih masa tako i materijala za sejanje mrznje.
[ dusanboss @ 21.07.2016. 15:04 ] @
Citat: e.x.i.t:
Ko ne ume da misli svojom glavom, misli tuđom!
Takve je lako zavesti i onda imamo i sekte i samoubice i.....!
Pisao sam već ovde da su članovi kulta uglavnom nadprosečno inteligentni, ne bih rekao da ne umeju da razmišljaju svojom glavom. Kultovi koriste napredne tehnike postepenog uvlačenja u ideologije koje ljudima spolja deluju potpuno sulude. Ipak ljudi ih prihvataju, a neki idu čak i dotle da izvrše grupna samoubistva.
Većina njih svoje članove ne primorava da ostanu. Toliko im isperu mozak da oni ne žele da odu.
Na svojoj koži sam osetio kako ispiranje mozaga deluje i to samo slušanjem govora preko inerneta. Nije nimalo za podcenjivanje.
[ Ivan Dimkovic @ 21.07.2016. 15:17 ] @
Citat: dusanboss
Pisao sam već ovde da su članovi kulta uglavnom nadprosečno inteligentni, ne bih rekao da ne umeju da razmišljaju svojom glavom.
Izvor?
Visoko inteligentni ljudi su manje podlozni prihvatanju dogmi i imaju vece sanse za dobro analiticko i kriticko razmisljanje.
To su sve karakteristike koje bas i ne zelis u clanstvu kao organizator kulta.
Naravno da ima izuzetaka i jako inteligentnih ljudi koji su clanovi kultova (ne organizatori) ali to ne znaci da je to dominantan trend.
Citat:
Većina njih svoje članove ne primorava da ostanu.
Zavisi sta smatraz za "primoravanje" - za gomilu ljudi je sasvim dovoljna potencijalna osuda i odbacivanje od strane njihove okoline. Ako ti je okolina religiozna zajednica, jak negativan stav prema odbacivanju religije je mnogima nepremostiva prepreka za izlaz. U zavisnosti od toga kolika ti je sirina definicije "primoravanje" to mozes tumaciti kao isto ili ne, ali daleko od toga da je to retka stvar.
Kao sto je daleko od toga da nema i primoravanja. Probaj da izadjes iz Islama tamo gde se komplet tumaci bukvalno tipa ruralni Pakistan i sl. i da zadrzis glavu na ramenima osim ako nisi spreman da se odselis.
[ dusanboss @ 21.07.2016. 16:17 ] @
Pa pod primoravanje svakako spada to što će neko da te ubije ako napustiš kult ili religiju. :) Takodje mislio sam na fizičko lišavanje slobode čega ima u nekim kultovima.
Osudu okoline i članova kulta ne smatram kao primoravanje.
Da su ljudi koji pristupaju kultovim nadprosečno inteligentni čuo sam od ljudi koji se profesialno bave tom tematikom.
Odbacivanje dogmatskih verovanja klasičnih religija je upravo prvi od korako koji kultovi primenjuju pri regrutaciji. Umesto verskih pripovedanja kaja većina razumnih ljudi ili odbacuje ili ne može da prihvati u potpunosti ono nude navodnu "istinu" koja izpočetka stvarno zvuči jako primamljivo i istinito. Pogotovo za čoveka koji se nije najbolje snašao u živutu i koji je u nekim problemima, a svi mi imamio probleme u raznim delovim života.
Ljudi su skloni virovanju. Kroz gotovo celu istoriju imamo neki oblik religije.
Savremeno društvo u ime nauke odbacuje verovanja kao ne racionalna i zaostalo što u nekim slučajevima i jesu.
Ne znam koliko je dobro potisnuti svoju religioznu stranu. Ne kažem da treba verovati u svakavi mabo-jambo ipak u zadnje vreme se sve više pitam zašto religija ima tako veliku ulogu kroz istoriju. Odgovor ljudi su bili zatucani i na taj načn su objašnjavali pojave koje ne razumeju nije baš zadovoljavajuć.
Bio sam ateisata slepo verovao nauci (idalje verujem) verovanje u nešto mi se samo nameće. I to nije pod nikakvim uticajem. Kako je to moguće ako nisam vaspitan u tom duhu, nikada nisam verova u ništa i mislim da nema mnog uticaja sa strane. Da li nam je možda to u genetskom kodu?
[ član @ 21.07.2016. 21:31 ] @
Citat: SlobaBgd:Hvala za link, ovo treba pročitati. I inače je malo informacija koje dobijamo od običnih vernika, uvek su to palamuđenja i propovedi visokih verskih zvaničnika, bilo hrišćana svih konfesija, bilo muslimana ili Jevreja.
na tu temu preporucujem Lambrosovu knjigu iz koje je i taj clanak na njegovom blogu. jeste možda malo oštriji, ali je svakako vrlo interesantne teme obradio i koga zanima ta tematika knjigu čita u jednom dahu:
http://www.delfi.rs/knjige/591...nju_knjiga_delfi_knjizare.html
verovatno da moze da se nadje negde na netu i u .pdf-u, a da smo bliže pozajmio bi ti knjigu na čitanje, da ne kažeš posle ja ovakav, ja onakav :)
[ SlobaBgd @ 21.07.2016. 21:59 ] @
Videću da se snađem za knjigu, u štampanom ili elektronskom izdanju. Dobro je što si mi je preporučio, nekoliko puta sam imao priliku da je prelistam ali nekako uvek preskočim, nisam znao o čemu je.
[ Bradzorf012 @ 22.07.2016. 23:31 ] @
Citat: commissar:
Zanimljiva tema, uvek aktuelna.
Preskocicu "mainstream" - sataniste, krisne, svedoke, i sl.....
Daleko opasnije su, po meni, "ekonomske sekte"
poput raznih MLM mucki, u koje ljudi ulaze olako
nadajuci se lakim parama, a uglavnom se radi o
preparatima za lepotu, zdravlje, kucu, u novije vreme
tu su i osiguranja, privatni penzioni fondovi i sl.
Tu su zastupljeni svi aspekti sektaskog ponasanja:
- kult (ovde novca, uspeha, pozitivne energije, cega vec),
- ispiranje mozga (seminari, knjige, edukacije)
- uvlacenje ljudi u organizaciju ("davno se nismo culi, imam odlican poslovni predlog za tebe")
- peljesenje clanova (clanarina, proizvod, seminar kosta, knjiga takodje, o CD-u ili DVD-u necemo)
- izolovanje clana od realnog sveta, u manjoj meri nego kod destruktivnih
sekti, ili makar sa manjim posledicama, ali prisutno.
Zanima me sta ostali o ovom misle.
Nema šta mnogo da se misli, odlično si ovo zamjetio. Dodao bih samo izveštačene i lažne osmehe na slikama sa putovanja, maturskih večeri, proslava, pomenutih seminara, promocija. Kao da postoji neki prećutni dogovor da svi moraju biti srećni i nasmejani, kao da su im vilica i usne fiksirani u tom položaju. Još jedna bitna stvar koju nisi pomenuo su reklame, najčešće na tv-u. Kada ih čovek gleda, ima utisak da živi u nekoj zemlji u kojoj je prosečna plata 5000 ajvara, gde su svi fini, kulturni, nema rupa na putevima, korova u rekama, jednom rečju raj na zemlji. Dobro, to je već opšte mesto, ali televizija i inače ne služi ničemu osim ispiranju mozga. Ima jedan narodnjak, tekst mislim ide nekako ovako:
"sve je laž, samo pusta laž,..."
[ R A V E N @ 05.08.2016. 05:34 ] @
Vlado Azinović, koji je stručnjak za terorizam, je nedavno za TVCG govorio o ljudima koji iz JI Evrope idu da se bore za Islamsku Državu.
Dobra i kvalitetna analiza, što se ne viđa kod ostalih "intelektualaca", odakle se jasno vidi "Kako kultovi regrutuju članove?" Vrijedi pogledati, samo izgleda video još nije na Internetu.
[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 05.08.2016. u 06:45 GMT+1]
[ R A V E N @ 08.08.2016. 23:17 ] @
Dobro sad, grupe kao satanisti, Ordo Templi Orientis, Ecclesia Gnostica Catholica i ostale bazirane na thelema-i očigledno postoje, što se vidi preko Interneta.
Šta mislite:
1. Šta loše su te grupe počinile?
2. Na koji način su to počinile?
[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 09.08.2016. u 00:35 GMT+1]
[ dusanboss @ 09.08.2016. 00:27 ] @
Mirza šta ti je poenta zadnjeg posta? Ima raznih tumačenja ovih učenja od kojih su neku loši po pijedinca i okolinu. Takodje ne treba ih olako odbaciti na osnovu predrasuda.
Salažem se da ID koristi kultske (inače jako širok pojam) tehnike za regrutovanje novih članova.
[ R A V E N @ 09.08.2016. 05:13 ] @
Znači Islamska Država su satanisti i ono što rade je problem uzrokovan satanizmom?
Ali pazi, sad sam shvatio da je Hermetic Order of the Golden Dawn (telemistička organizacija koja više ne postoji) poštovala egipatsku božicu Izidu (eng. Isis), a ISIS jedna od engleskih skraćenica za Islamsku Državu, no tu svako poklapanje prestaje.
Judaizam/kršćanstvo/islam su dobili najvjerovatnije satanu/šejtana demoniziranjen egipatskog boga Seta:
[ dusanboss @ 09.08.2016. 07:46 ] @
Nije ISIS (ID) uzrokovana satanizmom već iskrvljenim tumačenjem islama. Samo su im metode kojima regrutuju članove veoma slične metodama kultova. Koriste već razradjene sisteme i sa obzirom na broj članovi izgleda da znaju šta rade.
Sličnost sa boginjom Isis je slučajna. U ostalom oni sebe zovu Daeš ovo drugo je Američki naziv.
Da, postoje sličnosti Satane sa Setom, Šivom, Saturnom ... ali se ne može povući jasna paralela.
Ovaj lik već ima veze sa Hermetic Order of the Golden Dawn
"I'm closer to the Golden Dawn
Immersed in Crowley's uniform"
[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 09.08.2016. u 09:06 GMT+1]
[ član @ 09.08.2016. 07:55 ] @
Citat: dusanboss: Nije ISIS (ID) uzrokovana satanizmom već iskrvljenim tumačenjem islama.
ovo jednostavno nije tacno! pisao sam ti vec na tu temu! ID ne tumaci islam iskrivljeno vec tacno onako kakav islam u sustini i jeste - agresivan, militantan, baskompromisan, ne dozvoljava u svom okruzenju pripadnike drugih vera, itd.! pre bih rekao da svi oni koji islam tumace razlicito od ID zapravo tumace iskrivljeno!
knjigu koju sam pominjao u prethodnom postu takodje preporucujem i tebi, izmedju ostalog tu je jasno prikazano sa sve citatima iz kurana koji nedvosmisleno potvrdjuju kakva je islam religija i sta propoveda!
[Ovu poruku je menjao član dana 09.08.2016. u 09:05 GMT+1]
[ dusanboss @ 09.08.2016. 08:08 ] @
Ne znam člane. Ne mogu da komenarišem nisam čitao kuran. Verujem da ima dosta sličnosti sa torom i biblijom.
[ član @ 09.08.2016. 08:33 ] @
da, slicni su u pogledu ponizavanja zena... evo, npr. jednog interesantnog bloga koji se bavi biblijom: znanost-i-biblija.blogspot.de
[ Bradzorf012 @ 09.08.2016. 21:39 ] @
Citat: R A V E N:
Dobro sad, grupe kao satanisti, Ordo Templi Orientis, Ecclesia Gnostica Catholica i ostale bazirane na thelema-i očigledno postoje, što se vidi preko Interneta.
Šta mislite:
...
Šta mislim?
Misao je nečistoća...
Ako baš hoćeš da znaš, mislim da su nekima ovde neophodne maramice, da obrišu svoje slinave nosiće.
[ dusanboss @ 09.08.2016. 23:03 ] @
Da li je Bradzorf012=hotchimney?
[ student_apsolvent @ 09.08.2016. 23:05 ] @
U Crnoj Gori su problem kultova i raznih vjerskih mešetara rešili tako što su isčerali nekoliko popova što su zlo i naopako propovijedali i problem se riješio sam od sebe.
[ R A V E N @ 10.08.2016. 01:54 ] @
Ne znam člane. Ne mogu da komenarišem nisam čitao kuran. Verujem da ima dosta sličnosti sa torom i biblijom.
Nisam ni ja, ali počesto vidim citate. U usporedbi sa Biblijom Kur'an je zbirka naredbi, zabrana i dopuštenja. Tu nema narativnih elemenata kao u Bibliji. Samo se pomene uzgred neki događaj ili osoba.
Citat: član:
da, slicni su u pogledu ponizavanja zena...
Ovo daje potpuniju sliku:
Citat: član:vec tacno onako kakav islam u sustini i jeste - agresivan, militantan, baskompromisan, ne dozvoljava u svom okruzenju pripadnike drugih vera, itd.!
Ja mislim da Židovi/kršćani/muslimani koriste Aristotelovu logiku da daju odgovor na svako pitanje na osnovu svojih svetih tekstova. E sad, i moderni muslimani i selefije krenu od Kur'ana pa preko te logike prvi dobiju jedno a drugi Islamsku Državu.
To je pitanje apsolutno pouzdanog načina dolaska do apsolutne istine. Ni u samoj nauci to nije riješeno u 100%-om smislu, ali je definitivno bolje riješeno nego u religiji. S druge strane jedan od osnova religije je tvrdnja da ona posjeduje apsolutnu istinu.
A od Aristotela su se unaprijedili kriteriji toga šta se trenutno uzima kao istina, a šta ne...
Znam da ovdje kod nas vjerski lideri svašta kažu na predavanjima tamo negdje u nekom manjem mjestu, ali zato na državnom dnevniku sve je u stilu Peace, bro!
Citat: student_apsolvent:
U Crnoj Gori su problem kultova i raznih vjerskih mešetara rešili tako što su isčerali nekoliko popova što su zlo i naopako propovijedali i problem se riješio sam od sebe.
Imam impresiju da SPC sve grupe koje nisu rimokatolicizam i tradicionalni islam iz JI Evrope naziva sektama, uključujući tu i budiste, baptiste, ostale protestante...
Sad o O.T.O.-u...
Ja nikada nisam vidio da oni pominju Satanu kao boga kojeg obožavaju, dok sam gledao njihove stranice. Ono o čemu oni govore, to izgleda kao neka jako nezrela filozofija, čak nezrelija od one prvobitne Thales-ove.
Oni se vjerovatno okupljaju u nekim stanovima, obuku ritualna odijela i izgovaraju neke bajalice gdje možda spominju Izidu. Zašto bi to neko radio u ovom dobu, ja ne shvatam. Ili ko zna šta rade, no vjerovatno skoro nikada ne nagovaraju nekoga da se ubije ili da ubije nekoga drugog.
[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 10.08.2016. u 05:07 GMT+1]
[ dusanboss @ 10.08.2016. 08:59 ] @
O.T.O.-u rituali stvarno jesu glupost, ali simbolika u nekima je jako zanimljiva i ima duboku filozofsku notu. Kao i njihova učenja koja ne počinju sa Alisterom već su medju čevečanstvom mnogo duže od hrišćanstva. To su učenja koja su vekovima bila okultna (skrivena) nalazimo ih u kabali i drugim mističnim tradicijam, raznom tajnim društvima, alhemičari, madjioničari (ne Big Lale ).
Ja sam počeo malo da ih izučavam i neke stvari su stvarno fascinatne. Najzanimljivije mi je to sto mistici bez obzira pod uticajem koje religije bili, uvek manje više dolazile do istih zaključaka i pogleda na svet, život i ljudsku dušu.
Prosto je neverovatno kako velika znanja su ljudi imali o ljudkoj psihi pre 1000 ili 2000 godina. A nas uče da je psihoanaliza počela s frojdom. Glupst. Dobro, kažu savremena psiho analiza, ali pritom odbacuju drevna učenja koja stvarno opisuju ljudku dušu (psihu) na zavidnom nivou. Realno i istinito.
Zanimljiva karikatura gore koja pokazuje dva ekstrema, suprotne karjeve jina i janga. Normalno obe žene greše i obe to rade pod pritiskom svoje kulture. Doduše jedna od njih će imati malo veći pritisak ako živi na odredjenim delovima planete.
[ R A V E N @ 06.10.2016. 17:58 ] @
[ dusanboss @ 07.10.2016. 01:01 ] @
[ žutokljunac @ 07.10.2016. 05:23 ] @
Citat: član: ovo jednostavno nije tacno! pisao sam ti vec na tu temu! ID ne tumaci islam iskrivljeno vec tacno onako kakav islam u sustini i jeste - agresivan, militantan, baskompromisan, ne dozvoljava u svom okruzenju pripadnike drugih vera, itd.! pre bih rekao da svi oni koji islam tumace razlicito od ID zapravo tumace iskrivljeno!
knjigu koju sam pominjao u prethodnom postu takodje preporucujem i tebi, izmedju ostalog tu je jasno prikazano sa sve citatima iz kurana koji nedvosmisleno potvrdjuju kakva je islam religija i sta propoveda!
Da je gospođa ovo samo napisala na svom Fejsbuk zidu za judaizam, pokucali bi joj na vrata i završila bi u zatvoru. Verovatno bi posle toga bila deportovana.
http://www.24sata.hr/news/mlad...ebooku-pa-su-ga-uhitili-270326
Pre bih preporučio knjigu Gotthold Ephraim Lessinga - “Nathan Mudri”.
[ član @ 07.10.2016. 06:36 ] @
Citat: žutokljunac: Da je gospođa ovo samo napisala na svom Fejsbuk zidu za judaizam, pokucali bi joj na vrata i završila bi u zatvoru. Verovatno bi posle toga bila deportovana.
paaaa... verovatno da bi bilo tako, ali mislim da treba razgraniciti pisanje protiv Jevreja i protiv judizma, gospodja nije pisala protiv muslimana nego protiv muslimanske religije, a uostalom, znas za npr. ovakve primere koji su posledica judizma: http://blog.b92.net/text/15020/Sta-znam-o-islamu/
sto se tice ove knjige koju preporucujes, nisam citao, ali nacelno znam o cemu se radi i sta je poruka cele price: mir, tolerancija, prijaeljstvo itd. medju pripadnicima razlicitih religija. to je sve super, ali je u praksi to kao kad bi hteo da "sprijateljis" kozu, ovcu i vuka!
http://www.ateizam.net/nasilni-citati-i-ajeti-iz-kurana/
[ žutokljunac @ 07.10.2016. 19:11 ] @
Evo prostim guglanjem, i za Bibliju i Talmud stoji da imaju nasilnih citata.
http://srpskifront.com/index.p...ki&catid=82&Itemid=485
http://pozivuraj.com/index.php...vijet/1575-terorizam-u-bibliji
Iz čega, verujem da zaključuješ da su hrišćanstvo ili judeizam, religije mržnje, koje su agresivne i militantne.
Ili npr. šta zaključuješ o hinduizmu na osnovu hrama pacova i toga da veruju da su sva deca rođena kao pacovi, a da su albino pacovi reinkarnacija boginje Karni Mate.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|