Evo ja sam npr. u IT polju duzi niz godina, prethodno sam studirao tehnicki fakultet i nikad me nisu interesovali carobnjaci, vile hobiti i sl. Medjutim, bio sam okruzen ljudima koji se odusevljavaju time. U glavnom na poslu. Sada zivim u USA i isti slucaj.
Ne kazem da sam u bilo kom smislu superiorniji u odnosu na njih - samo ne kapiram konekciju.
Generalno, ljudi teze da se svrstaju u kategorije iz nekog razloga, pa im je na primer cudno da im objasnjavam matematicke teoreme a istovremeno sam sportski fanatik i nemam pojma o Game of Thrones.
[ lazovic2 @ 23.08.2016. 15:35 ] @
Možda su video igre bile motiv za izbor profesije velikog broja IT stručnjaka. Video igre već imaju dodirnih tačaka sa epskom fantastikom.
[ Lavlja_Jazbina @ 23.08.2016. 16:03 ] @
djalminha....kako bi ti opisao jednog intelektualca?
[ tahuti @ 23.08.2016. 16:13 ] @
Koncept of "worldbuilding", i srodni termini 'conworld' (constructed world), 'conlang' (constructed language) nije li to slicno programiranju.
Opet veze sa Dungeons and Dragons igrama.
Society for Creative Anachronism SCA i tvrdja HEMA Historical European Martial Arts
Psiholoski, suprotno od IT?
[ djalminha @ 23.08.2016. 16:37 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
djalminha....kako bi ti opisao jednog intelektualca?
Hm....pa recimo neko ko moze da diskutuje na razlicite teme, da povlaci paralele i donosi odredjene zakljucke potkovane cinjenicama. Vlada naukom, istorijom i filozofijom izmedju ostalog. Pismenost se podrazumeva.
Inace, sto pitas?
[ dusanboss @ 23.08.2016. 16:52 ] @
Primeto sam i ja korelaciju koju pominješ. Verovatno postoji nešto u sklopu ličnosti što ljude vuče ka oba ova polja ineresovanja. Smatram da ulazak u jedno polje nije odgovoran za ulazak u drugo i obratno, već je to sastavni deo čoveke pre odabira profesije.
Na prvi pogled ova dva polja nemaju mnogo toga zajedničkog. Ipak spaja ih potrebna maštovitost.
Može još ovakvih zanimljivih paralela da se povuče za neka druga zanimanja i interesovanja.
[ anon70939 @ 23.08.2016. 17:23 ] @
Ja sam citao kao klinac epsku i naucnu fantastiku u ogromnim kolicinama, a racunar nisam ni imao tada. Prvi PC sam dobio tek 1998. godine.
Inace i ja mislim da postoji neka povezanost, a uzrok su igrice.
[ Lavlja_Jazbina @ 23.08.2016. 19:41 ] @
Code: djalminha....Inace, sto pitas?
Da li sebe smatras intelektualcem?
[ djalminha @ 23.08.2016. 19:44 ] @
Ne. A ti sebe?
[ Lavlja_Jazbina @ 23.08.2016. 19:48 ] @
Da li smatras te ljude oko sebe da su intelektualci?
[ djalminha @ 23.08.2016. 19:54 ] @
Kakve to veze ima sa temom?
[ Lavlja_Jazbina @ 23.08.2016. 19:55 ] @
Ima veze sa odgovorom!
[ djalminha @ 23.08.2016. 19:59 ] @
Ne...generalno, svi smo pajseri koji su se nekako dokopali diploma (na, gle cuda, drzavnim fakultetima) i zbrisali trbuhom za kruhom.
[ Branimir Maksimovic @ 23.08.2016. 20:01 ] @
dwarf, elf, gnome ...
[ Lavlja_Jazbina @ 23.08.2016. 20:19 ] @
Citat:
djalminha:
Ne...generalno, svi smo pajseri koji su se nekako dokopali diploma (na, gle cuda, drzavnim fakultetima) i zbrisali trbuhom za kruhom.
Cemu ovakav gnevan odgovor?
Ako i njih ne smatras intelektualcima ipak su u prednosti.Njih zanima Game of Thrones.
Mada mislim da nisi decentan zbog toga sto sebi neces da priznas da oni to ipak jesu.
[ djalminha @ 23.08.2016. 20:24 ] @
Nisam hteo da zvuci gnevno, izvinjavam se. Intelektualac je diskutabilna kategorija.
Ne mislim da si u pravu. To sto recimo nekoga ne zanimaju vracevi, vile i carobnjaci ne cini ga intelektualno inferiornijim u odnosu na onoga koga zanimaju. Ja sam pokusao da nadjem vezu izmedju ove dve stvari i ovo sa igricama sto ljudi kazu, ima smisla.
[ Lavlja_Jazbina @ 23.08.2016. 20:37 ] @
Citat:
To sto recimo nekoga ne zanimaju vracevi, vile i carobnjaci
Ovo nisu svakodnevna kulturoloska,zabavna desavanja.
Sta mislis da pogledas seriju pa mozda nadjes neku vezu sta je to drugacije od tebe.
I sam si rekao
Citat:
Medjutim, bio sam okruzen ljudima koji se odusevljavaju time.
Ovo je sigurno zajednicko
Citat:
istovremeno sam sportski fanatik
A za ovo moras da nadjes ravnom sebi po strucnosti da bi tema isla tecno.Recimo ovde,NEDELJKO.
Citat:
pa im je na primer cudno da im objasnjavam matematicke teoreme
I ovo jeste tesko pa znam zbog klinke koja je na Japanskom pa kada krene da prica nekako gledam da je ne uvredim sa svojom
nezainteresovanoscu.
[ Darko Nedeljković @ 23.08.2016. 22:18 ] @
Uglavnom uvek tokom istorije smatralo se da obrazovan covek nema sta da se bavi vilama, vesticama, vracarama, vampirima i slicnim vukodlacima i da je to zanimacija za onaj najnizi sloj neobrazovanog stanovnistva, ili eventualno za plasenje predskolske dece. Poslednje decenije dovele su do neceg sto je vekovima bilo nespojivo - osobe koje su isle u skolu i znaju da citaju i pisu zanima ju se za izmisljena bica iz bapskih prica! Srbija kao kolevka vampirizma sa porastom obrazovanja sa gnusanjem je odbacila ovo mitsko bice, da bi ga neki drugi uzeli sa djubrista i na njemu zaradili milione! Mi nemamo pisce koji pisu o vampirima jer se to smatra neukusnim, nekreativnim plagijatrizmom. Ko zna, mozda ce u buducnosti najobrazovaniji ljudi da se interesuju za savremena prezrena bica kao sto su Mimi Oro, Ekrem, Zmaj od Sipova, Soraja i slicna...
[ R A V E N @ 23.08.2016. 22:53 ] @
Citat:
djalminha:
Jel moze neko da mi objasni ovu vezu?...
A da li ti ljudi imaju/su imali djevoke, supruge, društveni život, aktivnosti izvan sobe sa kompjuterom?
Odgovor je jasan: u tom svijetu se traži ono što nemaju u realnom.
[ dusanboss @ 23.08.2016. 23:06 ] @
Lion march u jazbinu bre! Ostavi čoveka na miru. Ko ti drma kvez. Kad moram tako da se izrazim. Izvinjavam se svim ostalim normalnim osobama.
A možda magija nije na pravi način inrerpretana i zato je dugo bila neshvatljiva običnom svetu? Da ne pominjem evntulano spaljivanje nekog ko bi i pokušao da razmišlja u tom smeru.
[ djalminha @ 23.08.2016. 23:36 ] @
Citat:
Darko Nedeljković: Uglavnom uvek tokom istorije smatralo se da obrazovan covek nema sta da se bavi vilama, vesticama, vracarama, vampirima i slicnim vukodlacima i da je to zanimacija za onaj najnizi sloj neobrazovanog stanovnistva, ili eventualno za plasenje predskolske dece. Poslednje decenije dovele su do neceg sto je vekovima bilo nespojivo - osobe koje ivlisu isle u skolu i znaju da citaju i pisu zanima ju se za izmisljena bica iz bapskih prica! Srbija kao kolevka vampirizma sa porastom obrazovanja sa gnusanjem je odbacila ovo mitsko bice, da bi ga neki drugi uzeli sa djubrista i na njemu zaradili milione! Mi nemamo pisce koji pisu o vampirima jer se to smatra neukusnim, nekreativnim plagijatrizmom. Ko zna, mozda ce u buducnosti najobrazovaniji ljudi da se interesuju za savremena prezrena bica kao sto su Mimi Oro, Ekrem, Zmaj od Sipova, Soraja i slicna...
Ima ovde dosta istine. Ali i kod nas su se pojavili pisci sa slicnim sadrzajima. Ja sam probao sa filmom LOTR pre desetak godina da vidim u cemu je fama i zaspao nakon 40 min.
[Ovu poruku je menjao djalminha dana 24.08.2016. u 00:46 GMT+1]
[ plague @ 23.08.2016. 23:42 ] @
@djalminha
Mislim da ti zakljucak nije dobar.
Da, dosta ljudi koji su IT-u su geek-ovi, medjutim to nema puno veze s epsikom fantazijama.
Vecina IT ljudi su inace veoma zainteresovani za racunare. To najcesce znaci i igrice koje imaju dosta fanstasy elemenata iz cega najcesce sledi da su fanovi Fanstasy i SciFi zanrova.
Veoma veliki faktor je kultura. Zapad je jednostavno lud za GoT, LotR, Harry Potter itd.
To se najbolji vidi na primeru mojih kolega koji su relativno skoro dosli iz Azije na Novi Zeland.
Vecina njih ne da ne zna sta je GoT nego nemaju ni zelje da vide sta je. LotR i ostale filmove su videli ali im nisu nista posebno. Verovatno su gledali jer su isti hype-ovani na zapadu pa zele da vide oko cega se zapad toliko uzbudjuje.
Na stranu sto mislim da je to sada malo pitanje kako se neke grupe integrisu u drustvo itd, ali ocigledno je da to nije neki pattern vezan za IT striktno.
Jedan voli igrice i veoma je povucen, drugi aktivno igra fudbal, ja licno volim sportove (kao igrac) mada ih ne pratim na TVu jer mi je to gubljenje vremena.
---
Ako pogledas danasnje trendove, primetices da se najveci deo filmske industrije vrti oko comcis-a koji su do nedavno bili nesto sto samo ultimativni sterber vole.
Ispada da su vecina ljudi geekovi? :)
[ Darko Nedeljković @ 24.08.2016. 01:20 ] @
Citat:
A možda magija nije na pravi način inrerpretana i zato je dugo bila neshvatljiva običnom svetu? Da ne pominjem evntulano spaljivanje nekog ko bi i pokušao da razmišlja u tom smeru.
Ne bih se slozio da im je magija bila neshvatljiva, cak naprotiv, to je bilo otprilike jedino sto im je bilo logicno i shvatljivo, jer neke pojave drugacije nikako ne mogu da objasne. Primer? Suvise toplo leto - magija. Pao grad i unistio useve - magija. Suvise hladna zima - magija. Ljudi se razbolevaju i masovno umiru - magija. Neko izgubio razum - magija....
Citat:
Vecina IT ljudi su inace veoma zainteresovani za racunare. To najcesce znaci i igrice koje imaju dosta fanstasy elemenata...
Ljudi se danas trude iz petnih zila da nikad ne odrastu. Sto svesno, sto podsvesno. Nekad se znalo - pre nego sto napunis 20 godina, sleduje ti vojska, zena i deca. Danas mnogi nastoje da to odloze za petu deceniju, tj. negde posle 40-e, ako uopste i tad. A u medjuvremenu, price za decu, igrarije, vestice i vile, princevi i princeze.
Ljudi sa 35 godina imaju utisak da su jos uvek mladi i moze im se da se ponasaju kao deca. Daj ti meni statistiku koliko njih odvede decu u vrtic pa se vrati da uzva u epskoj fantastici? Malo. Takvi su obicno vec odrasli.
[ dusanboss @ 24.08.2016. 01:26 ] @
Citat:
Ne bih se slozio da im je magija bila neshvatljiva, cak naprotiv, to je bilo otprilike jedino sto im je bilo logicno i shvatljivo, jer neke pojave drugacije nikako ne mogu da objasne. Primer? Suvise toplo leto - magija. Pao grad i unistio useve - magija. Suvise hladna zima - magija. Ljudi se razbolevaju i masovno umiru - magija. Neko izgubio razum - magija....
Nije magija to što većina nas misli da jeste, niti su alhemičari i veštice bili to što mislimo da jesu. Ponekad su to bile veoma racionalne osobe koje su izdraživale nešto što tadašnjoj crkvi ili vlasti nije odgovaralo. Malo je naivno sa naše strane da mislimo da su ljudi nekada bili toliko naivni i lakoverni. Neki jesu, kao i sad.
[ djalminha @ 24.08.2016. 01:49 ] @
Citat:
Vecina IT ljudi su inace veoma zainteresovani za racunare. To najcesce znaci i igrice koje imaju dosta fanstasy elemenata...
Ljudi se danas trude iz petnih zila da nikad ne odrastu. Sto svesno, sto podsvesno. Nekad se znalo - pre nego sto napunis 20 godina, sleduje ti vojska, zena i deca. Danas mnogi nastoje da to odloze za petu deceniju, tj. negde posle 40-e, ako uopste i tad. A u medjuvremenu, price za decu, igrarije, vestice i vile, princevi i princeze.
Ljudi sa 35 godina imaju utisak da su jos uvek mladi i moze im se da se ponasaju kao deca. Daj ti meni statistiku koliko njih odvede decu u vrtic pa se vrati da uzva u epskoj fantastici? Malo. Takvi su obicno vec odrasli.
Ovo si u pravu 100%
[ dule_ns @ 24.08.2016. 09:38 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Uglavnom uvek tokom istorije smatralo se da obrazovan covek nema sta da se bavi vilama, vesticama, vracarama, vampirima i slicnim vukodlacima i da je to zanimacija za onaj najnizi sloj neobrazovanog stanovnistva, ili eventualno za plasenje predskolske dece. Poslednje decenije dovele su do neceg sto je vekovima bilo nespojivo - osobe koje su isle u skolu i znaju da citaju i pisu zanima ju se za izmisljena bica iz bapskih prica! Srbija kao kolevka vampirizma sa porastom obrazovanja sa gnusanjem je odbacila ovo mitsko bice, da bi ga neki drugi uzeli sa djubrista i na njemu zaradili milione! Mi nemamo pisce koji pisu o vampirima jer se to smatra neukusnim, nekreativnim plagijatrizmom. Ko zna, mozda ce u buducnosti najobrazovaniji ljudi da se interesuju za savremena prezrena bica kao sto su Mimi Oro, Ekrem, Zmaj od Sipova, Soraja i slicna...
Pa ustvari pre nekih desetak godina jedna knjiga sa ovom temom umalo nije dobila NIN-ovu nagradu. Valjda jedan glas presudio.
Da znam, pre deset godina i umalo ali ipak ima.
[ BluesRocker @ 24.08.2016. 09:50 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:Ljudi se danas trude iz petnih zila da nikad ne odrastu. Sto svesno, sto podsvesno. Nekad se znalo - pre nego sto napunis 20 godina, sleduje ti vojska, zena i deca. Danas mnogi nastoje da to odloze za petu deceniju, tj. negde posle 40-e, ako uopste i tad. A u medjuvremenu, price za decu, igrarije, vestice i vile, princevi i princeze.
Zašto je problem ako neko voli da razvija svoju maštu? Ako imaš decu, onda ne treba da te zanimaju knjige, filmovi i serije već da u slobodno vreme bacaš kamena s ramena i natežeš se kanapom, a posle na pečeno jagnje i pola gajbe piva? Deci ne treba čitati bajke i voditi ih ponekad u bioskop ili pozorište? Samo na njivu da čupaju sirak.
[ dusanboss @ 24.08.2016. 10:50 ] @
Citat:
Neki ljudi se silom prilika u nekim segmetima života ponašaju kao deca. Što se tiče statistike verujem da to da li si odveo dete u vrtić ne utiče mnogo na afinitete prema epskoj fantaziji. Postoji fantazija namenjena deci, postoji i druga koja definitivno nije pravljena za decu.
[ nkrgovic @ 24.08.2016. 11:22 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Ja trenutno citam Chronicles of the Necromancer, jako mi se dopada. Jedino vreme kad mogu da citam je dok se moj sin igra sa vozovima: On ima jedno pola sata - sat pred spavanje kad voli da se igra vozovima, tad mu ne treba drustvo, ali ja volim da budem pored njega, pa se eto, igramo paralelno. :D
Inace, imam 39, sin ima 5, skoro svaki dan ga vodim u vrtic i radim u IT-u. :D Nemam statistike.....
[ Miroslav Jeftić @ 24.08.2016. 12:31 ] @
Citat:
Darko Nedeljković:
Neko se vrati epskoj fantastici, a neko na forum.
[ Lavlja_Jazbina @ 24.08.2016. 18:28 ] @
Citat:
dusanboss:
Neki ljudi se silom prilika u nekim segmetima života ponašaju kao deca.
Da li je slucajno tvoj segment sada,pa te ganulo da napises ovu konstataciju?
[ dusanboss @ 24.08.2016. 18:38 ] @
U nekim segmetima Lave ne u nekim periodima.
Moje nezrelo ponašanje definitivno dolazi do izražaja kada vidim kako prestravljena Indijka u neuspešnom pokušaju da se odbrani od podivljale nemani lomi bejzbolku o falus onog Kineza.
Hvala za spot Lafe. Ekstra je.
[ Lavlja_Jazbina @ 24.08.2016. 18:47 ] @
pa oprostice za mali off,za tebe jos jedaan ali od poznatog narkica snupi doga.
[ dusanboss @ 24.08.2016. 18:53 ] @
Ali Lave. Onaj spot nema nimalo asocijacije na drogu. Možda neke dalje. Uglavniom, nije to umetnik hteo da kaže. Mada je odlično uradjen video.
Šta si mi okačio Snoop Dogga? Ne volim njegovu muziku, a i nema spota ovde. Bolje da si mi okačio ovog koga oboje volimo. Kada se pojavio bio najskuplji spot do tada (barem tako kažu)
"Ashes to ashes, funk to funky
We know Major Laf's a junkie
Strung out in heaven's high
Hitting an all-time low
I šta se ti izvinjavaš za off? Sto puta si skrenuo sa teme samo da bi mene ili još neke članove vredjao, zezo ili šta već radiš. Samo da znaš nisam te prijavi nijednom