|
[ jovajovic100 @ 08.10.2016. 23:59 ] @
|
Još pre 800 godina nas je Stefan Nemanja opominjao upućivao na pravi put . Ovaj jpg je jedina mogućnost da se azbuka naših korena i predaka pojavi ovde .
Ni ceo tekst njegovog zaveštanja neće moći da se izbori ubistvenim programom koji će Velikog Žuvana pretvoriti u ono što on nije . Zato ga sami otvorite da bi ga videli isto kao io on .
http://www.rastko.rs/knjizevno...medic/mmedic-zavestanja_c.html
Lepo bi bilo kada bi i mi mogli da pišemo onako kako zakon nalaže . |
[ djoka_l @ 09.10.2016. 02:22 ] @
Da citiram sebe, pošto sam već jednom odgovorio na ovu glupost:
http://www.elitesecurity.org/t108371-30#3486618
Citat: http://www.politika.rs/rubrike...-Nemanja-to-nije-rekao.lt.html
Citat:
Citat: KULTURNI DODATAK
SLOVO O JEZIKU
Stefan Nemanja to nije rekao
Ne bismo ni mi danas poput Vuka rekli da „kolače gradimo od brašna i vode” ili da „pišemo knjigu” misleći na pismo. Ne bismo razumeli ni rečenicu iz Poslovnika Srpske kraljevske akademije s kraja pretprošlog veka u kojoj se kaže da Akademija „daje pomoć srpskim veštacima koji to zaslužuju, radi usavršavanja u svojim veštinama, ili radi izrade, ili radi izdanja na svet kakvog veštačkog dela”
Citat:
Citat: Mada zvuče nemanjićki, odišu patinom i nose lepu poruku, ove reči nisu Nemanjine, već potiču iz pera savremenog publiciste Mileta Medića i trebalo bi da na to obrate pažnju pogotovo oni koji se profesionalno bave jezikom.
Tako je to kada neko svoja saznanja o jeziku crpi iz Fejsbuka.
Da li ti je palo na pamet da proveriš na internetu navod koji postavljaš?
[ jovajovic100 @ 09.10.2016. 09:39 ] @
Đoko , a kako da se pojavi ćirilica na ES ? To je poenta i osnovno pitanje teme .
[ Predrag Supurovic @ 09.10.2016. 09:48 ] @
Jovo, postavljanje takvoh pitanja na ovom forumu je prilično dobar recept da te odavde izbace. Ćirilica je ovde zabranjena.
Vlasnik foruma se odavno deklarisao da ima ozbiljnu averziju prema srpskom jezikua naročito prema srpskom pismu i da bi, kad bi mogao, on uveo engleski jezik.
[ dusanboss @ 09.10.2016. 10:14 ] @
Ne trebaš biti stručnjak za jezik pa da zaključiš da se u doba Stefana Nemanje nije tako govorilo, a još manje pisalo.
Što se tiče averizije ka ćirilici tome su dosta doprineli razni kvazi-veliko-Srbi koji su poslednjih godina koristili to pismo za izražavanje svog nacionalizma. Normalni ljudi u želji da se što manje idetifikuju sa takvom grupcijum zamrzeše svoje pismo i svoj nacionalni identitet.
[ vladd @ 09.10.2016. 10:45 ] @
Ja kada vidim u americkom i "omrazenom" windouzu da imam opcije jezika serbian latin i serbian cyrillic, prosto ne verujem koliko nas mrze....
[ SlobaBgd @ 09.10.2016. 10:47 ] @
Pišem ćirilicom jer sam velikosrbin?! A ti, "normalan", zamrzeo si ćirilicu i srpski identitet zbog toga što neki Srbi pišu ćirilicom?!
Stvarno si prolupao, Dušane! Daj se odmori malo od interneta, nisi obavezan (čak naprotiv!) da o svemu što pročitaš izneseš "mišljenje".
[ djoka_l @ 09.10.2016. 11:09 ] @
Citat: Lepo bi bilo kada bi i mi mogli da pišemo onako kako zakon nalaže .
Jovo, evo zakona: http://www.paragraf.rs/propisi..._upotrebi_jezika_i_pisama.html
Primeti da se Zakon odnosi na SLUŽBENU upotrebu jezika, ne na privatnu. Zakon obavezuje državu i državne organe, kao i preduzeća koja rade u javnom sektoru. Ne obavezuju Gojka ili druge vlasnike forume.
Gojko je davno odlučio da će ovaj forum, kao mesto gde se skupljaju ljudi sa svih prostora bivše Jugoslavije, koristiti latinicu. Pogledaj šta pišu u blicu lingvisti:
http://www.blic.rs/vesti/drust...orski-i-bosanski-jezik/0qtf5yh
Citat: - Često čujemo kako ćirilicu Srbi moraju da čuvaju kao zenicu oka svoga, jer ako nestane ćirilica, nestaće srpski jezik, a onda i narod. Čujemo i da ćirilica pripada Srbima, a latinica Hrvatima. Međutim, pisma ne pripadaju narodima, već jezicima koji se na njima pišu. Zato i ćirilica i latinica pripadaju našem jeziku, dakle svakom od ove četiri varijante - objasnio je profesor dr Ranko Bugarski, lingvista.
[ dusanboss @ 09.10.2016. 12:13 ] @
Citat: SlobaBgd:
Pišem ćirilicom jer sam velikosrbin?! A ti, "normalan", zamrzeo si ćirilicu i srpski identitet zbog toga što neki Srbi pišu ćirilicom?!
Stvarno si prolupao, Dušane! Daj se odmori malo od interneta, nisi obavezan (čak naprotiv!) da o svemu što pročitaš izneseš "mišljenje".
Pa nisi ni ti obavezan pa opet piskaraš redovno. I uvek tumačiš tudje komantare onako kako ti želiš da ih vidiš. Izokrećeš ih i ne želiš da vidiš šta je stvarno napisano.
Verovatno na taj način sebi daješ razlog da i sam budeš aktivan na forumu.
Ja ponekad pišem glupsti i pišem čisto da bih pisao, priznajem. To ne znači da je svaki moj komentar bezvredan i da ga ne vredi čitati. U ostalom imaš i tu slobodu Slobo te slobodno zabidji segment gde vidiš moje ime.
Ako ti moj kometar sa ove teme nije dovoljno jasan rado ću ti pojasniti, ali moraš i ti da pokažeš volju, a ne da o kometarima sudiš na osnovu nika koji stoji pored njih.
Ili na osnovu već klasike na ovom forumu podele Istok-Zapad.
[ dejanet @ 09.10.2016. 13:22 ] @
Citat: Blitz: Srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski jezik pojedinačno ne postoje, smatraju vodeći lingvisti iz te četiri eks-Ju zemlje. To su samo različiti nazivi za "naš" standardni i zajednički jezik.
Znaci po ovom "geniju" lingvisti srpski jezik se zove "naš".
Sto se foruma/latinice tice, bolje objasnjenje je da tehnicki forum bolje ide uz latinicu, nego nebuloza o bratskim narodima i narodnostima (ako je tacna).
[ SlobaBgd @ 09.10.2016. 13:25 ] @
@dusanboss
Ne mogu da zaobiđem tvoje poruke jer ih ima na svakom bogovetnom mestu, od međunarodnih odnosa, preko IT tema, do ekonomije, prava, filozofije, religije, biologije, botanike, kulinarstva, astronomije, astrologije... I svuda se mešaš uz čuveni "ne razumem se, ali...". Niko ne očekuje doktorske disertacije, ali ovoliko srozavanje diskusija koje ti praviš, to je već sumnjivo. Nemoguće da je to prateći efekat tvojeg pisanja, počinjem da verujem da to namerno radiš.
Ja komentarišem glupe i pametne komentare, retko se uhvatim za ime člana, treba biti posebno iritantan da bih reagovao na nick. Retki su takvi ovde, i ti nisi među njima. Ali kad naiđem na jedan tvoj glup komentar, pa na drugi, pa na treći, onda i reagujem. Da tumačim napisano, ne pada mi na pamet. Ako ne umeš da budeš jasan u pisanju komentara, poradi na tome. Tebi je valjda u interesu da te ostali razumeju. Osim ako ti nije cilj da unosiš zbrku, ali to se zove trolovanje i trebalo bi da se sankciniše po pravilniku.
I eto još jednog glupog komentara - kakve veze ti imaš sa podelom Istok - Zapad?!
[ anon70939 @ 09.10.2016. 13:34 ] @
Heh, kakva slucajnost...
Bas na nekom drugom domacem IT forumu vidim lika kako forsira cirilicu oduvek i kako kombinuje sa latinicnim engleskim IT recima, sto uzasno izgleda.
I prodje mi kroz glavu bas to... kako se on verovatno oseca kao neki velesrbin...
[ dusanboss @ 09.10.2016. 14:01 ] @
Slobo srozavanje diskusije bi bilo kad bih sad nastavio da se prpucavam sa tobom, ali ja to ne želim.
To što Coyote pominje je silovanje ćirilicom. Kad ne ide, al neko hoće da je ugura na silu. Ovaj forum je prvobitno zamišljen kao pretežno IT forum tako da je razumljivo što opcija ćiriličnog pisma nije ubačena. Nakon toga je to verovatno postalo pitanje principa i inat tim ljudima koji bi i programske jezike pisali na njoj da mogu.
Ne vidim svrhu pisanja ćirilice na komjuteru sem ako neko poseduje ćiriličnu tastaturu ili iz nekih (mimo patriotskih) razloga ima potrebu da je koristi. Razmišljam nešto , tu frku oko pisma ne vučemo iz devedesetih već je od skoro.
Pogotovo u zadnje vreme nastupa ekspanzija ćirilice svuda po digitalnom prostoru. Najviše mi smeta što političke poglede ljudi koji koriste tu opciju pisanja ćirilice možeš da provališ bez čitanja sadržine teksta.
Bilo bi lepo kada bi se neko na ćirilici zalagao za LGBT prava
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|