[ vidan kv @ 09.10.2016. 13:00 ] @
....da li poslodavac ima pravo da prisluškuje telefon koji je dao zaposlenom da koristiti u službene/privatne svrhe?....zakonski nisam siguran da li ima ili nema osnova....moralno/etičko pravo da i ne pominjem...čini mi se da je ostalo u prošlom veku....pozdrav!
[ Bradzorf012 @ 09.10.2016. 14:13 ] @
Naravno da ima, šta si ti mislio?
[ gilopile @ 09.10.2016. 14:18 ] @
Dabome. Njegova firma, njegova linija, njegov si radnik...Naravno da ima pravo da te nadgleda, prisluskuje.
Ima pravo i da ti dubi na glavi kad telefoniras. Privatni razgovori ionako nigde nisu dozvoljeni, samo sto se to uvek krsi....
[ dusanboss @ 09.10.2016. 14:33 ] @
U pitanju je verovatno mobilni telefon koji je ujedno službeni i priviatni. Ne bi trebalo da ima pravnih osnova za prisluškivankje privatnih razgovora van radnog vremena.
Sa drugi strane poslodavac je verovatno vlasnik broja tako da mu to daje pravo za pregled poziva i poruka kod operatera. Takodje može da aktivira i opciju snimanja poziva tako da je odgovor DA ima.
[ nkrgovic @ 09.10.2016. 16:26 ] @
Neko ti je dao telefon i rekao da smes da ga koristis i za privatne svrhe? To je koncept?

OK, znaci, to je NJEGOV telefon. Naravno da sa svojim telefonom covek sme sve sto hoce i moze, sta ti nije jasno? Nije to tvoj telefon.... Stavise, svako pametan ce da zvekne neki MDM, da forsira koriscenje odredjenih aplikacija, da lcokuje uredjaj u slucaju problema.... sve je to normalno. Ne svidja ti se? BYOD.
[ deki77 @ 09.10.2016. 16:48 ] @
Pazi ti njih može! :)
Ko vam je rekao da bilo ko može da se bavi prisluškivanjem ljudi,pa i svojih zaposlenih bez da je policija,vojska.?
Mora da postoji sudski nalog i opravdan razlog za krivično delo za tako nešto..

Citat:
Zakon o radu, član 83, garantuje zaposlenom prava iz domena zaštite ličnih podataka (pravo na uvid u dokumenta koja sadrže podatke o njemu, pravo da zahteva brisanje onih podataka koji nisu u direktnoj vezi sa poslom koji obavlja, tj. da zahteva ispravku netačnih podataka). Tajnost pisama i drugih sredstava komunikacije garantovana je članom 41 Ustava, a povreda tajnosti pisma, uključujući i elektronsku poštu, i drugih pošiljki krivično je delo sa zaprećenom kaznom do dve godine zatvora (član 142 Krivičnog zakonika RS). Sva postojeća, i buduća, pravila moraju da budu u skladu sa ljudskim dostojanstvom kao najvećom vrednosti, na šta nas obavezuje i Ustav, ali i međunarodni ugovori (Savet Evrope, Povelja Evropskog suda za ljudska prava, preporuke Međunarodne organizacije rada...)..

Citat:
Odredbom iz člana 232. ZKP-a decidirano je predviđeno da istražni sudija, na pismeni i obrazloženi predlog javnog tužioca, može Naredbom (koja inače mora da sadrži podatke o licu protiv kojeg se mera primenjuje, osnove sumnje, način sprovođenja, obim i trajanje mere) narediti nadzor i snimanje telefonskih i drugih razgovora ili komunikacija drugim tehničkim sredstvima i optička snimanja lica za koja postoje osnovi sumnje da su sama ili sa drugim izvršila krivična dela:

1) protiv ustavnog uređenja ili bezbednosti;

2) protiv čovečnosti i međunarodnog prava;

3) sa elementima organizovanog kriminala (falsifikovanje i “pranje” novca, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena trgovina oružjem, municijom ili eksplozivnim materijama, trgovina ljudima), davanja i primanja mita, iznude i otmice.

Mere, koje izvršavaju organi unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativna agencija, mogu trajati najduže tri meseca, a zbog važnih razloga mogu biti produžene za još tri meseca. Dakle, trajanje ovih mera može trajati maksimalno 6 meseci, tako da svako sprovođenje navedenih mera u dužem trajanju jeste nezakonito.

[ superbaka @ 09.10.2016. 17:00 ] @
pretece me deki... ne sme ni listing da vadi bez saglasnosti radnika, a kamoli da snima i prisluskuje razgovore...
[ Java Beograd @ 09.10.2016. 17:02 ] @
Nema pravo da te prisluškuje, a najverovatnije i ne prisluškuje te.
Ali ima pravo da vidi sve tvoje pozive, kad, koga, koliko je trajalo i slično.
[ student_apsolvent @ 09.10.2016. 18:41 ] @
Kako će neko vršiti prisluškivanje telefona bez odgovarajuće opreme?

Može poslodavac dati telefone svojim zapošljenicima, no je problem kako će vršiti prisluškivanje. Bez odgovarajuće opreme u operativno tehničkom smislu nije moguće izršiti prisluškivanje.
[ dusanboss @ 09.10.2016. 19:29 ] @
Citat:
student_apsolvent: Kako će neko vršiti prisluškivanje telefona bez odgovarajuće opreme?

[ student_apsolvent @ 09.10.2016. 19:44 ] @
@dusanboss

Ovo ti je služben telefon, pretpostavljam.
[ pajapop @ 09.10.2016. 19:55 ] @
A otkud tebi sumnja da te prisluskuje???...A i kako bi bez odgovarajuce opreme...Nego, u mojoj firmi je to reseno ovako: dobili smo sluzbene telefone koji su umrezeni, tako da je razgovor medju nama besplatan, a nasi privatni razgovori sa drugim mrezama i fiksnom telefonijom se normalno naplacuju...racuni stizu na nase ime i svako mesecno placa svoj racun...Znaci, nema nikakve potrebe za bilo kakvom proverom od strane poslodavca...Zapitaj se, kakav si ti faktor da bi te neko prisluskivao i kakve ti to sluzbene tajne imas da bi mogao nekom drugom da ih otkrivas...
[ bananaphone @ 09.10.2016. 20:29 ] @
Citat:
nkrgovic:
Neko ti je dao telefon i rekao da smes da ga koristis i za privatne svrhe? To je koncept?

OK, znaci, to je NJEGOV telefon. Naravno da sa svojim telefonom covek sme sve sto hoce i moze, sta ti nije jasno? Nije to tvoj telefon.... Stavise, svako pametan ce da zvekne neki MDM, da forsira koriscenje odredjenih aplikacija, da lcokuje uredjaj u slucaju problema.... sve je to normalno. Ne svidja ti se? BYOD.

Ne sme i ne moze nigde u svetu, ne sme da ti cita email-ove, ne sme da ti prisluskuje telefon, u NL ne sme da se postavi kamera u prostoru gde ljudi rade (da ih posmatras dok rade), smes recimo da stavis kameru na vrata ili neki hodnik radi sigurnosti...
[ Radgosta.6 @ 09.10.2016. 21:32 ] @
Pa ne mora da bude taj ugao, moze recimo nekome da padne na pamet da svoje privatne - medjudrzavne razgovore obavlja preko poslovnog telefona.

Gazda posumnja posle 2-3 meseca takve rabote: a) racun za telefon krece da se uvecava b) nivo poslovanja se ne menja

Na novim telefonima kao sto su android moze lako da se instalira keylogger i da sve informacije salje na odgovarajucu email adresu (mailbox je enkriptovan, ako je poslodavac iole tehnicki pismen, koristi VPN za pristup istoj), ulkljucujuci sta saljes s telefona, s kim pricas, pa cak i gde se kreces.

To je sasvim dovoljno da se vidi sta radis sa tog telefona. Posto je prisluskivanje ilegalna rabota, pametniji poslodavac nece ti prici sa informacijom da te je prisluskivao vec ce ti napakovati nesto drugo, taman da dobijes otkaz.

@bananaphone
Ne mora se staviti kamera da bi se zaposleni kontrolisali, daleko cesce primenjen i samim tim perfidniji metod je stavljanje staklenih zidova u kancelarije. Em izgleda totalno cool a la Facebook em omogucava top level menadzerima da u svakom trenutku vide ko sta radi. Pa ako skontaju da gledas FB svaki put kada obrate paznju na tebe... pakuj stvari.
[ bananaphone @ 09.10.2016. 21:56 ] @
Citat:
Radgosta.6:
@bananaphone
Ne mora se staviti kamera da bi se zaposleni kontrolisali, daleko cesce primenjen i samim tim perfidniji metod je stavljanje staklenih zidova u kancelarije. Em izgleda totalno cool a la Facebook em omogucava top level menadzerima da u svakom trenutku vide ko sta radi. Pa ako skontaju da gledas FB svaki put kada obrate paznju na tebe... pakuj stvari.

Jadna je firma kojoj top menadzeri gledaju u ekrane zaposlenih da vide tko koliko gleda FB ;)

Menadzment se (na zalost) danas vrsi uz pomoc excel-a, odnosno statistike, top menadzment gleda koliko se para zaradilo, ili statistiku koliko je problema reseno, ili recimo prosecnu ocenu korisnika na kvalitet servisa, ili koliko je vremena trebalo da se problemi rese u proseku. Zabole ih da li gledas monitor i na njemu FB, ili gledas kroz prozor, dok ti stojis dobro statisticki, niti ce te spasti to sto stalno drzis otvorene firmine dokumente, ako ne ispunjavas statisticku normu - ma sta to bilo.
[ deki77 @ 09.10.2016. 22:13 ] @
U eri popularnih chat servisa poput Vibera i Whatsapp-a ne vidim svrhu prisluškivanja i praćenja..
A tek provera listinga je kao da pričamo u prošlom veku.
Bilo gde ima wifi signal zaposlen može da oda informacije drugim licima.Sedne u kafić sa free wifi-jem i kompletnu dokumentaciju prosledi konkurentskoj firmi..
[ Radgosta.6 @ 09.10.2016. 22:20 ] @
@bananaphone

Statistika sve pokazuje, ali malo je to kontrole. Moras spreciti te frivolnosti radnika. Ne izmisljam, ovo je u nekim firmama svakodnevnica E sad se to mozda ne uklapa u tvoju sliku sveta, ali tako je kako je.

@deki77

Slozio bih se s tobom u vezi chat servisa. Jedina opcija koja mi pada na pamet ovde je ili da se neko nije setio da instalira Whatsapp/Viber ili druga strana nema instaliranu slicnu aplikaciju. Ne verujem da je slanje dokumentacije telefonom, pogotovo sluzbenim, jedna od opcija tehnoloske spijunaze, iako sasvim moguca.
[ anon70939 @ 09.10.2016. 22:41 ] @
Ja se nadam da trolujete, kad pricate to u fazonu, "gazdin telefon, njegova firma, moze da prisluskuje"...
[ dusanboss @ 09.10.2016. 23:54 ] @
Ja idem iz pozicije šta operateri daju vlasniku broja. Što sam i naveo. Naravno to bi bilo veoma nemoralno, možda i nezakonito, ali ako gazda ćuti o tome... ko će znati.
[ deki77 @ 10.10.2016. 07:15 ] @
Citat:
CoyoteKG:
Ja se nadam da trolujete, kad pricate to u fazonu, "gazdin telefon, njegova firma, moze da prisluskuje"...

Ne bi mene čudilo da se i događa tako nešto.
Ali opet treba se držati zakona.
Verovatno postavljač teme nije bez veze postavio pitanje.
[ član @ 10.10.2016. 07:36 ] @
Citat:
gilopile:Dabome. Njegova firma, njegova linija, njegov si radnik...

Citat:
nkrgovic:OK, znaci, to je NJEGOV telefon. Naravno da sa svojim telefonom covek sme sve sto hoce i moze, sta ti nije jasno? Nije to tvoj telefon...

Citat:
Java Beograd:Nema pravo da te prisluškuje, a najverovatnije i ne prisluškuje te.

Citat:
pajapop:Zapitaj se, kakav si ti faktor da bi te neko prisluskivao i kakve ti to sluzbene tajne imas da bi mogao nekom drugom da ih otkrivas...

.
.
.

pokretac teme je napisao da je vlasnik servisa, pa je mozda on taj koji hoce da prisluskuje svoje radnike, ne da njega prisliskuju?!

[ Bradzorf012 @ 10.10.2016. 08:06 ] @
Pitanje postavljača topika je prilično besmisleno. Naravno da niko nema pravo da prisluškuje bilo koji telefon ili komunikaciju, osim države, ali i to u vrlo specifičnim okolnostima za koje su potrebne i dozvole nadležnih organa. Da li nas neko prisluškuje, sa kojim motivima, u kojoj meri i na koji način i koliko se u svemu tome izlazi izvan zakonskih okvira je nešto potpuno petnaesto. Poslodavac nema prava ni da žene/majke ucenjuje planiranjem rađanja, pa smo svedoci da se to redovno događa. Zato mi pitanje deluje potpuno bzvz, kao kada bi pitao da li imaš pravo da pratiš kretanje supružnika. Naravno da imaš, ali je to onda pre svega pitanje poverenja, a ne nekih prava.
[ Urkelele @ 10.10.2016. 10:07 ] @
A jel' ste se vi zapitali da li je pokretac teme nekom od vas sef pa vas proverava da li za vreme radnog vremena visite po forumima?
Pokretac teme se ne javlja na temu vec vise od 20 casova, mozda cita i prisluskuje?
Pokretacu teme pise u info da je vlasnik neke firme.

Kao sto je vecina navela, po zakonu nema pravo na prisluskivanje, ali naravno da ce djavo da ga zna da li to rade ili ne. U nekim firmama racun i listing ne dolazi kod vlasnika/direktora nego ide direktno u racunovodstvo i u sluzbu AOP-a i oni te podatke dalje obradjuju. Sad je pitanje mozda oni nesto rade u korist vlasnika (provera visine racuna, pozivanih brojeva itd.).

Mene vise interesuje kako moze vlasnik da ti dodeli mobilni broj i da ti kaze da je to sluzbeni i da stalno moras da budes dostupan/aktivan, a da pri tom ti sam placas racun? U slucaju da ti dodeli sluzbeni broj, a da ti nemas troskova oko njega, mogu da razumem proveru tog broja da li si ga slucajno koristio u privatne svrhe.

[Ovu poruku je menjao Urkelele dana 10.10.2016. u 12:58 GMT+1]
[ anon70939 @ 10.10.2016. 10:56 ] @
Citat:
Urkelele:da li si ga slucajno koristio u sluzbene svrhe.

Pa u koje svrhe da ga koristi? :P
[ Urkelele @ 10.10.2016. 11:58 ] @
a privatne, bem mu misha! pogresio sam
[ dusanboss @ 10.10.2016. 12:07 ] @
Urkelele meni je baš to danas palo na pament. Vidim da je vidan kv vlasnik auto servisa. Oni verovatno imaju neke službene telefone za teren. Čovek se više ne javlja i mini je to malo sumnjivo
Izgleda da je on to proverava da bi znao da li on sam ima pravo da prisluškuje radnike, a ne da li njega neko prisluškuje.

A što se tiče redovnih posetioaca foruma i oni bi trebalo ako ne da se zabrinu barem da se zapitaju. Koliko sam je uspeo da shvatim veliki broju naših (ES doživljavam kao svoju kuću ) aktivnih članova je u radnom odnosu i nekako mi deluje da se piskaranje vrši u radno vreme. Treba samo pogledati statistiku i videće se da se nedeljom pošalje sigurno upola manji broj poruka nego radnim danima . Još ja se nedeljom naoštrim, mislim slobodan dan sad će ljudi da kuckaju kad ono ništa. Mada postoji i druga opcija, možda je nikim ljudima upravo pisanje po forumu posao. Sendvič i 500 din pa nije lože za naše uslove pa nedeljom dobiju slobodno.

Nego što kaže banana ako čovek postiže rezultate i uradi na poslu to što se traži od njega, zašto da ne kucka. Dzabe što neko ne zna ni da koristi inernet ako ne uradi posao.
[ SlobaBgd @ 10.10.2016. 12:35 ] @
Ne znam kod kakvih ste vi gazda radili, i da li banana poznaje upravljanje samo u Holandiji, ali kod nas je retko slučaj da gazdu/šefa ne tangira da li si na fejsu pošto si sklopio 30% više ugovora danas nego što je normirano ili pušiš ispred prodavnice ako si istovario i složio u magacin kamion robe. Čim sediš besposlen, znači da imaš viška vremena i da tvoj rad, po njihovom, nije dobro iznormiran. "Ne plaća on tebe da sediš/fejsbučiš/pušiš, nego da radiš".
[ dusanboss @ 10.10.2016. 12:57 ] @
To je potpono pogrešan prstup od strane menadžera. Da li će to dovesti do povećanja efikasnosti radnika, naravno da ne. Dovešće do toga da radnik razvuče posao od sat vremena na 2 sata kako ne bi bio plaćen za sedanje.
[ bananaphone @ 10.10.2016. 13:29 ] @
Citat:
Radgosta.6:
@bananaphone

Statistika sve pokazuje, ali malo je to kontrole. Moras spreciti te frivolnosti radnika. Ne izmisljam, ovo je u nekim firmama svakodnevnica ;) E sad se to mozda ne uklapa u tvoju sliku sveta, ali tako je kako je.

Ma statistika je s*ranje, moja poenta je bila da se tako radi danas - to je trend, koji se meni ne svidja, posto se statistika - kao i sve ostalo namesta da ne pominjem da 10 skuvanih kafa u statistici uvek izgleda isto, a svi znamo da dve komsinice ne prave istu kafu...

Citat:
SlobaBgd:
Ne znam kod kakvih ste vi gazda radili, i da li banana poznaje upravljanje samo u Holandiji, ali kod nas je retko slučaj da gazdu/šefa ne tangira da li si na fejsu pošto si sklopio 30% više ugovora danas nego što je normirano ili pušiš ispred prodavnice ako si istovario i složio u magacin kamion robe. Čim sediš besposlen, znači da imaš viška vremena i da tvoj rad, po njihovom, nije dobro iznormiran. "Ne plaća on tebe da sediš/fejsbučiš/pušiš, nego da radiš".

Radio sam 12g u Srbiji u IT-u pre Holandije i to od firmi sa Gazdom (veliko G - sa dzipom i postoljem), do domacih velikih firmi, banaka, internacionalnih kompanija i medjunarodnih organizacija, pri tom vecina drugara mi je iz slicne price.
Nije nigde crno-belo, postoji svasta, od mikromenadzmenta i kojekakvih izdrnavanja, do nebuloza od zahteva itd.
Pricamo o trendu, trend je upravo sto sam ja rekao - odradi posao u IT-u (i to u poslednje vreme - statisticki gledano - ne objektivno dobro) - to je prioritet, ako to radis kako treba, mozes da pausis ispred prodavnice koliko 'oces, blejis na fejsu itd. Ustvari nikog nije ni zanimalo sta ja konkretno radim, sistem/baza/mreza/firma su morali da rade non-stop, dokumenti dostavljeni na vreme i kako treba a ja sam mogao da dubim na glavi ili ceo dan provodim u konzoli - nikog nije bila briga...
Sad to je moje iskustvo rada u IT-u u Srbiji i inostranstvu, svatko ima pravo na svoje iskustvo i misljenje...
[ SlobaBgd @ 10.10.2016. 14:05 ] @
Slažem se, razna iskustva, razne firme, razne gazde i Gazde... Iako je ovo prevashodno IT forum, iznenadićemo se kada otkrijemo da osim IT-a postoji i ostatak sveta, neki prodavci, magacioneri, vozači, vodoinstalateri, štampari, električari, pekari... Čudo jedno! I nisam baš siguran da je to o čemu ti pišeš trend, ni u Srbiji ni u delatnostima van IT industrije. Voleo bih da grešim, ali u većini firmi ne važi pravilo - uradi svoj posao pa sedi koliko hoćeš. Uvek će neki šef da nađe nešto što bi moglo da se odradi dok si u leru.
[ anon115774 @ 10.10.2016. 15:12 ] @
Citat:
deki77:
Pazi ti njih može! :)
Ko vam je rekao da bilo ko može da se bavi prisluškivanjem ljudi,pa i svojih zaposlenih bez da je policija,vojska.?

A ti kao da si juce dosao na ovaj forum pa ne znas da je ovde procedura da se prvo jave svi koji blage veze nemaju da nalupetaju neke gluposti po principu malog perice pa tek onda dodju na red oni sa tacnim informacijama.
[ Bradzorf012 @ 10.10.2016. 20:49 ] @
Citat:
Informer: A ti kao da si juce dosao na ovaj forum pa ne znas da je ovde procedura da se prvo jave svi koji blage veze nemaju da nalupetaju neke gluposti po principu malog perice pa tek onda dodju na red oni sa tacnim informacijama.

Grška, ovaj hoću reći greška, procedura je da se na pitanje koje blage veze nema sa životom, postavljeno na način kao da pita petogodišnjak, odgovori u istom stilu. Dakle, ako pitanje postavlja mali Perica, dobiće odgovor koji je saobrazan kognitivnim sposobnostima malog Perice. Kasnije se u zavisnosti od toka diskusije može dati i neki drugi odgovor.
[ student_apsolvent @ 10.10.2016. 21:18 ] @
Osnovno pitnje je kako će neko vršiti prisluškivanja telefona, ali nijedan ekspert na to pitanje nije dao valjan odgovor.

Idemo iz početka.

Kako će vlasnik vršiti prisluškivanje??
[ bananaphone @ 10.10.2016. 21:40 ] @
Citat:
student_apsolvent: Osnovno pitnje je kako će neko vršiti prisluškivanja telefona, ali nijedan ekspert na to pitanje nije dao valjan odgovor.

Idemo iz početka.

Kako će vlasnik vršiti prisluškivanje??

Aplikacijom na telefonu.
[ AstralPro @ 10.10.2016. 21:51 ] @
Pre bih radniku dao otkaz nego da ga prisluskujem ako je vec doslo do toga.
[ student_apsolvent @ 10.10.2016. 21:57 ] @
Nijesam čuo za aplikaciju koja se nalazi na telefonu, koja je nevidljiva i koja se ne briše takozvanim fabričkim resetom.

Može biti da si ti upućeniji u aplikacije za mobilne, ne znam, no bih rekao da takvo što ne postoji.
[ bananaphone @ 10.10.2016. 22:01 ] @
Citat:
student_apsolvent: Nijesam čuo za aplikaciju koja se nalazi na telefonu, koja je nevidljiva i koja se ne briše takozvanim fabričkim resetom.

Može biti da si ti upućeniji u aplikacije za mobilne, ne znam, no bih rekao da takvo što ne postoji.

Pitaj google.
[ student_apsolvent @ 10.10.2016. 22:04 ] @
Citat:
bananaphone: Pitaj google.

Evo pitam tebe, ti uze riječ.
[ nkrgovic @ 10.10.2016. 23:40 ] @
Cekaj, da rascistimo neke stvari:

- Apsolutno se slazem, zabranjeno je vrsiti uvid u neciju privatnu prepisku. Nema zamerke, ne sme niko da ti cita privatni mail, ili prisluskuje tvoj telefon.

- Da li si siguran da je zabranjeno da ja stavim video nadzor? Lepo snimam SVOJ prostor, stavim znak napred i to je to. Pricamo o SVOM prostoru, ne o javnoj povrsini. Od koga treba da trazim dozvolu da snimam u svom stanu, ili prostoru preduzeca ciji sam vlasnik? Jedno je prisluskivanje, bez znanja prisluskivanog, u okviru njegove privatnosti za to mora (i treba da mora) da postoji nalog suda, ali nije prisluskivanje ako ja snimam sebe i svoj prostor - ne treba mi dozvola suda da snimam u necemu ciji sam vlasnik.

- Ako dobijem racun za telefon koji je vlasnistvo preduzeca zasto je zabranjeno da trazim od operatera listing? Zasto je zabranjeno da instaliram Mobile Device Management aplikaciju i pratim koriscenje, kao i da mogu da remote upravljam uredjajem? Sve vreme pricam o uredjaju koji je vlasnistvo preduzeca i potrebi da se, ako nista drugo, zastiti od zloupotrebe u slucaju da uredjaj bude izgubljen/ukraden.

- Ako ja zelim da postujem pravo i zakone o zastiti licnih podataka zar ja nisam DUZAN da implementiram sisteme za uvid u sadrzinu sluzbenih mailova i web saobracaja, u vidu nekog data-loss prevention mehanizma? PCI kaze da moras da ga imas, sto znaci da ga sve banke sigurno imaju.

Niko ne spori pravo zaposlenog na privatnu komunikaciju, stavise svi se slazemo da je to pravo nesto sto se mora postovati. Ali, zasto je zabranjeno preduzecu da nadzire koriscenje opreme koja je u njenom vlasnistvu? Zar je prisluskivanje ako ja snimam svoje sopstvene razgovore? Nisu li razgovori moji, ako je uredjaj moj, broj moj, ja imam ugovor i ja placam racun? Smem li ili ne smem da imam DLP? Ako ne smem, kako da stitim treca lica? Ako smem, to je intercept podataka, ne moze drugacije da radi. Ja sam, iz prakse, ubedjen da smem....
[ gilopile @ 11.10.2016. 00:07 ] @
A da li je zabranjeno da ja snimam sve razgovore na sluzbenim telefonima u vlastitoj firmi?
Ko hoce privatnost, moze da koristi svoj telefon za privatne razgovore.
[ Otto23 @ 11.10.2016. 00:12 ] @
Mislim da je ovde kljucna stvar tajno...

Tj. ako si ti vlasnik objekta ili prostora, ili druge opreme, nemas pravo da prisluskujes/snimas tajno. Tj. moras svima da naglasis da je "objekat pod video/audio nadzorom" (na veceni prodavnica i banki je uredno zalepljen sticker). Tako npr. kad okrenes beokomov servis da prijavis neki komunalni problem, prvo sto cujes je da se razgovor sa operaterom snima...

...
I btw. postoje aplikacije koje se instaliraju na telefon i omogucavaju skidanje svega (od poruka, do onoga sto je kucano, pa do svih poziva i listinga, GPS lokacije, kao i samo slusanje razgovora... i to da te obavesti kad se odredjeni broj okrene -> naravno, taj software sa kojim moze da se slusa kosta poprilicno, ovo ostalo ne toliko. Obicno je requirement da je telefon na netu, kako bi podaci mogli da se uploaduju u realnom vremenu.).
[ student_apsolvent @ 11.10.2016. 00:34 ] @
Citat:
Otto23

I btw. postoje aplikacije koje se instaliraju na telefon i omogucavaju skidanje svega (od poruka, do onoga sto je kucano, pa do svih poziva i listinga, GPS lokacije, kao i samo slusanje razgovora... i to da te obavesti kad se odredjeni broj okrene -> naravno, taj software sa kojim moze da se slusa kosta poprilicno, ovo ostalo ne toliko. Obicno je requirement da je telefon na netu, kako bi podaci mogli da se uploaduju u realnom vremenu.).

Nije pitanje da li postoje aplikacije koje bi radile sve što si naveo, moje je pitanje da li postoje aplikacije koje sve to rade, a da ti kao korisnik ne možeš primjetiti takvu aplikaciju na telefonu koji koristiš i koje se ne brišu t.z. "fabričlim resetom".

Kad bih ja dobio službeni telefon, prvo što bi uradio je pregled svih aplikacija na telefonu i jedan potpuni reset telefona i ponovna instalacija i prilagođavanje telofona mojim potrebama. Stoga je i pitanje za eksperte, ima li neđe aplikacije koja će preživjeti reset i ostati nevidljiva.
[ Otto23 @ 11.10.2016. 01:04 ] @
Vecina takvih aplikacija je dobro skrivena, to im je primarna funkcija... tako da ako bas ne znas sta trazis, tesko da ces je pronaci.

Sto se tice u uspesnosti reseta - to zavisi od toga koliko je neko zaista uporan da te spijunira. Tj. famozni "reset" je u velikom broju slucajeva prosto kopiranje originalnog sistema, preko ovog postojeceg. Gde se arhiva sa originalnim sistemom nalazi na samom telefonu. Tj. neko uporan moze da napravi svoju instalaciju sistema, koja ima vec instaliran spyware, i da je stavi umesto fabricke... tako da "resetom", u tom slucaju, neces nista postici. Jedini metod bi bio da ti licno skines celu instalaciju sistema, i da ga uradis sa svog kompjutera -> sa fajlovima za koje si siguran da nemaju spyware vec ubacen.

Dodushe, u vecini slucajeva je reset na samom telefonu dovoljna (ali ne i 100% sigurna) opcija. Ali to nikako ne moze da spreci nekog da ti za petnaestak minuta ponovo instalira spyware... jedino da se ne odvajas od njega... (nikom ne dajes u ruke :))

[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 11.10.2016. u 02:15 GMT+1]
[ deki77 @ 11.10.2016. 07:54 ] @
Vredi pogledati video..:

-U videu korišten uređaj za praćenje i prisluškivanje "Homemade" IMSI Catcher
-Aplikacija za detekciju IMSI Catcher "AIMSICD"
-Zaštita telefona "Krypto phone"

...reset ne pomaže.. :)

[Ovu poruku je menjao deki77 dana 11.10.2016. u 09:22 GMT+1]
[ vidan kv @ 11.10.2016. 20:18 ] @
....uuuu,jbt....ja pokrenuh temu a koliko vidim izgleda da će da stigne do Strazbura elem,vlasnik jesam Autoservisa ali sam zbog ekonomske situacije i jedini zaposleni u zadnjih par godina.S radnicima sam se razišao na vreme i "dok smo bili ulepo";dakle nemam koga da prisluškujem i da hoću.....iako u današnje vreme malo stvari može da me iznenadi ipak sam bio zatečen kada mi je dobar drugar,inače zaposlen u velikoj kompaniji koja je prisutna na celom ex-Yu prostoru,čuo taj podatak o prisluškivanju.Koliko je to pouzdano ne mogu da znam i kako je on došao do te informacije(mada je visoko pozicioniran u menadžmentu)....možda će neko reći da sam staromodan,šta već,ali prosto ne mogu da se pomirim sa činjenicom kako smo svi postali krpe za jednokratnu upotrebu....tj.ne verujem da postoji zakonska odredba po kojoj te neko može kontrolisati van radnog vremena bez obzira da li je vlasnik broja/mobilnog telefona.....
[ bananaphone @ 11.10.2016. 22:16 ] @
Citat:
nkrgovic:
Cekaj, da rascistimo neke stvari:

- Apsolutno se slazem, zabranjeno je vrsiti uvid u neciju privatnu prepisku. Nema zamerke, ne sme niko da ti cita privatni mail, ili prisluskuje tvoj telefon.

- Da li si siguran da je zabranjeno da ja stavim video nadzor? Lepo snimam SVOJ prostor, stavim znak napred i to je to. Pricamo o SVOM prostoru, ne o javnoj povrsini. Od koga treba da trazim dozvolu da snimam u svom stanu, ili prostoru preduzeca ciji sam vlasnik? Jedno je prisluskivanje, bez znanja prisluskivanog, u okviru njegove privatnosti za to mora (i treba da mora) da postoji nalog suda, ali nije prisluskivanje ako ja snimam sebe i svoj prostor - ne treba mi dozvola suda da snimam u necemu ciji sam vlasnik.

- Ako dobijem racun za telefon koji je vlasnistvo preduzeca zasto je zabranjeno da trazim od operatera listing? Zasto je zabranjeno da instaliram Mobile Device Management aplikaciju i pratim koriscenje, kao i da mogu da remote upravljam uredjajem? Sve vreme pricam o uredjaju koji je vlasnistvo preduzeca i potrebi da se, ako nista drugo, zastiti od zloupotrebe u slucaju da uredjaj bude izgubljen/ukraden.

- Ako ja zelim da postujem pravo i zakone o zastiti licnih podataka zar ja nisam DUZAN da implementiram sisteme za uvid u sadrzinu sluzbenih mailova i web saobracaja, u vidu nekog data-loss prevention mehanizma? PCI kaze da moras da ga imas, sto znaci da ga sve banke sigurno imaju.

Niko ne spori pravo zaposlenog na privatnu komunikaciju, stavise svi se slazemo da je to pravo nesto sto se mora postovati. Ali, zasto je zabranjeno preduzecu da nadzire koriscenje opreme koja je u njenom vlasnistvu? Zar je prisluskivanje ako ja snimam svoje sopstvene razgovore? Nisu li razgovori moji, ako je uredjaj moj, broj moj, ja imam ugovor i ja placam racun? Smem li ili ne smem da imam DLP? Ako ne smem, kako da stitim treca lica? Ako smem, to je intercept podataka, ne moze drugacije da radi. Ja sam, iz prakse, ubedjen da smem....

Smes ti da radis sta hoces, ali ne smes da ugrozavas privatnost ;). Jedino te bezbednosne agencije i policija smeju prisluskivati uz odobrenje suda, a na osnovu sumnje da predstavljas potencijalnu opasnost za drustvo, sto opravdava krsenje tvoje sopstvene privatnosti.

Evo malo drasticni primer - imas ginekolosku ordinaciju, stavis kamerice da ti lekari ne bi lomili opremu? Sasvim legalno? Rekao bih da nije :)

Praksa iz Srbije je praksa krsenja osnovnog ljudskog prava na privatnost, veruj mi 100% je ilegalno da prisluskujes bilo koga, i podatke koje mozes legalno da dobijes - recimo listing telefonskih poziva, smes da koristis samo recimo da izdvojis privatne i sluzbene pozive - ali ne smes da obradjujes delove koji ugrozavaju privatnost korisnika telefona - recimo da proveravas koga je konkretno covek zvao itd...

U NL je to malo na nivou paranoje implementirano, imas sluzbu koja proverava da se slucajno ne krsi zakon (ono stavis kameru koja greskom snima sta ne bi trebala da snima) u Srbiji je praksa takva da tebe zbunjuje kako je moguce da je to ilegalno da prisluskujes nekog ;))))

[ student_apsolvent @ 12.10.2016. 12:29 ] @
Citat:
deki77:
Vredi pogledati video..:

-U videu korišten uređaj za praćenje i prisluškivanje "Homemade" IMSI Catcher
-Aplikacija za detekciju IMSI Catcher "AIMSICD"
-Zaštita telefona "Krypto phone"

...reset ne pomaže.. :)

[Ovu poruku je menjao deki77 dana 11.10.2016. u 09:22 GMT+1]

Može, može to, ali na filmu.

Kod Radoja iz Sremčice koji, eto, postade biznismen, praćenje telefona na ovaj filmski način nije moguće. Tako da će njegovim zaposlenicima "reset" biti od velike koristi.

[ deki77 @ 12.10.2016. 19:52 ] @
Citat:
student_apsolvent: Može, može to, ali na filmu.

Kod Radoja iz Sremčice koji, eto, postade biznismen, praćenje telefona na ovaj filmski način nije moguće. Tako da će njegovim zaposlenicima "reset" biti od velike koristi.

Reset čega?
I ko je Radoje?

Reset telefona ničemu ne služi...u ovom slučaju..