Pa sad sve imas na linku :
https://en.wikipedia.org/wiki/Tetraethyllead
Sustina da prepricam clanak je u tome da je aditiv koriscen , iako se vec tada znalo za Etanol cijim dodavanjem je takodje moguce podici Oktansku vrednost benzina . Same za TEL umetnicko ime , ovog jedinjenja je postojala patentna zastita i ekstra profit , i zato se bas ono koristilo .
Inace ja sam napisao
Citat:
ademare:
a olovo iz benzina , je omogucavalo da stari motori koji su za njega projektovani , bolje i dugovecnije rade , nije bilo slucajna nezeljena pojava vec namera .
Nigde nisam pominjao podmazivanje i slicno ! A evo sta pise u Vikipediji
TEL was extensively used as a gasoline additive beginning in the 1920s,[10] wherein it served as an effective antiknock agent and prevented exhaust valve and valve seat wear.
Znaci postizao se antiknock efekat , i sprecavalo prekomerno trosenje ventila i sedista ventila , sto se poklapa sa mojom konstatacijom o dugovecnijem radu motora .
Olovo je naravno otrovno , ali nije to bio razlog ni uvodjenja ni izbacivanja vec NOVAC. Jer u SAD je potrosnja olovnog benzina iznosila 1996 . godine 0,6 % ukupne potrosnje , tako da je postalo Beznacajno . A Srbija je od iole normalnih drzava Poslednja ukinula Olovni benzin 2010 . godine !
[Ovu poruku je menjao ademare dana 05.04.2017. u 17:35 GMT+1]