Od 100 ovaca dobija se u proseku 200-250 jagnjadi, a ukoliko se jagnje dva puta godišnje od 100 ovaca dobija se i do 350 jagnjadi.
Kazu 2x godisnje ali to treba dodati 2 meseca pa racunicu praviti u 2x u 14 meseci.
Citat:
Romanovske ovce imaju nesto kraći graviditet od 138 do 143 dana, pa je jagnjenje na svakih 6 meseci kod ovaca ove rase i njihovih meleza.
Mlada grla od 90 dana pri intenzivnom tovu, prosečno imaju 23-25 kg, čiji je randman mesa od 45 do 50%. Meso romanovske rase se smatra delikatesom, a vuna može da se šiša i tri puta godišnje.
Jagnjad ove rase su izuzetno energična pri rođenju uprkos sitnoj strukturi kostiju. Izuzetno su izdržljivi i snalažljivi.
E sad misljenje po pitanju Šumadije? Koja sorta. Radim ,ne ja , ali sve sto treba od prihrane i ostalo po peesu.
Ima i ona varijanta sa UMATIČENIM OVCAMA pa se dobija 2k po jagnjetu i 7k po ovci.Počeo bi sa 30 kom. Hrane ima,okucnica skoro 4ha (radi se na jos 1ha) pa da vidimo.
Odvojeni boksevi,prostorije za jagnjad i sve ostalo se gradi od drveta.
Zanima me otkup,da li neko ima info posto su ovce oko 300€/kom.
[ Horvat I @ 26.12.2018. 18:26 ] @
Što ne rarmišljaš u smeru mleka, tražena roba i mleko i proizvodi. Na pramenke se dodatno dobija zbog ocuvanja vrste
[ Lavlja_Jazbina @ 26.12.2018. 19:13 ] @
Pa ja ne mogu da dobijem 5l kad odem,sa nekim izgovorom da im remetim kvotu a ne neko da jos se i time bavi.
Da ja zivim tamo bilo bi ok,ovako se nadam dogovoru sa povremenim odlaskom a da nekog placam ili mu na neki nacin refundiram vreme.
Pramenke,hm.Moze sve gde je lova..Romanovska je nekako jaka i nerazboljeva se toliko.
Pramenka je isto izdrzljiva ali vidim iz literature da ih najvise ima u bosni.Uz to ima dugu vunu a vuna je ta koja odvlaci najvise energije koja se tice kolicine hrane.
Ajde,i to da vidim.Sad je upoznavanje sa subvencijama i kome sta i koliko.Razumes.Srbija bato.
[ eeestablishment @ 26.12.2018. 20:57 ] @
Citat:
Za sledecu godinu ako Bog da da nadjem radnika sa dogovorom,poćeću sa ovm vidom stocarstva..............................
Lave nek je sretan pocetak .........................................
[ Lavlja_Jazbina @ 26.12.2018. 21:15 ] @
Hvala,bar nema komentara da nisam tačan.
(sleng u Šumadiji,inace je za Nisi normalan).
[ eeestablishment @ 27.12.2018. 07:32 ] @
Bice valjda bolje nego sto je svojevremeno bila prica sa malinom ?
[ Darko Nedeljković @ 27.12.2018. 13:43 ] @
Imas li ti trziste za to? Pretpostavljam da imas ugostitelje kod kojih imas siguran plasman i ne moras da razmisljas da li ce da ti plate ili da te zeznu. Ukoliko zavisis od svercera i otkupljivaca, nagrabusio si u svakom slucaju - da li tako sto dobijes losu cenu, ili zato sto dobijes dobru ponudu na dodjem ti, a pare mozda nikad ne vidis. Ukoliko imas, onda su oni adresa gde ces da pitas koje sorte da drzis, jer verovatno nije isto svako jagnje po pitanju kvaliteta i ukusa pecenja, a svako nastoji da provuce ljubitelje pecenja ponudom najboljeg. Takodje i sam nacin drzanja i ishrane sigurno utice na kvalitet i ukus pecenja,. Ja ne znam mnogo o tome, ali pretpostavljam da ugostitelju nije veliki problem da plati 50 din/kg vise ako posle moze to pecenje da proda 300din/kg vise i ako ce zadovoljni konzumenti da raspricaju okolo gde je najbolje pecenje. Ukoliko si u sve to krenuo bez jasnih imena i prezimena preko kojih ces da plasiras svoje proizvode, onda sam jako blizu toga da ti kazem ono sto gore navodis da ti jos niko nije rekao Naravno, idealno bi bilo da otvoris sopstvenu kafanicu pored puta, proizvodis meso i povrce vrhunskog kvaliteta, sedis, pricas neke price ljudima koje ce pored ostalog da ih privuku da dodju opet, jedes pecenje i gledas konobarice, a para kaplje
[ Lavlja_Jazbina @ 27.12.2018. 20:41 ] @
Pa u ovoj temi si se samo tako ispromasivao da je za medalju.Apsolutno nisi upucen po pitanju ovaca.Mislim da ne znas ni koliko hrane treba da imas za neku kolicinu stada,koliko kada se ovca sjagnji,koliko posle kada se
ojagnji,sta od inekcija davati,kada skracivati repice jaganjcima,odvajanje u boksove,kakva gradjevina,od cega,ventilacija itd,itd.Apsolutno ne znas nista.
Ne znas ni za ovo sto si pomenuo po pitanju ugostitelja.Pa da li ti znas koliko stadoo trebas da imas samo da bi namirio 1 ugostitelja ? E moj bato.Ja tek treba da dopunim edukaciju,ti bar pocni.
Poslusaj sa klipa koliko zemlje obradjuje zbog ovih 1000 grla.
Inače, za umatičene ovce veterinari uzimaju popriličnu lovu za svaki papir (tipa 10€ po ovci/jagnjetu), pa ako imaš 30 ovaca, samo za to ti treba 300€.
To za sopstveni restoran/pečenjaru, slušao sam priču o nekom takvom mestu u Crnoj Gori, gde je čovek napravio odličan biznis sa tim, ali ne znam tačno gde.
[ Darko Nedeljković @ 28.12.2018. 12:11 ] @
Mozda ce ti zvucati cudno, ali znanje je mnogo manje bitno od trzista. Ako imam trziste za nesto, nebitno da li jaganjce ili svemirske brodove, ja mogu da odem do biblioteke, nakupim pun ranac literature, pronadjem investitore za potrebne finansije, pronadmem strucne kadrove u zemlji ili inostranstvu i za mesec ili dva znam mnogo, ne sve ali mnogo i imacu prilicno dobre sanse da uspem u poslu. Ali, ako nemas trziste, onda taman da si zavrsio poljoprivredni fakultet smer ovcarstvo i da imas 30 godina iskustva, sve to ti nista ne vredi. A ugostitelja naravno ima raznih, od onih koji prodaju sleper mesa dnevno kao Braca i Kale na Ibarskoj, do onih koji prodaju jedno jagnje dnevno, ili svaki drugi dan, ili samo vikendom... Tacno je da ja ne znam ni da li zakon jos uvek dozvoljava ugostitelju da kupi od tebe, ili ugostitelj mora da kupi od mesara, mesar od klanicara, klanicar od otkupljivaca, a otkupljivac od tebe. Ukoliko je takva situacija, onda bezi iz te price sto dalje mozes!