[ vindic8or @ 14.04.2004. 16:25 ] @
Neki dan ja krenuo gladan na posao i tako usput neka pekara, i ja da kupim sendvic kad ono pored onog sa sunkom, koji sam uzeo, oni imaju jos 4 varijante i to sve isto osim sto umesto sunke imaju
1. prsutu
2. pecenicu
3. suvi vrat
4. kulen

i ostadoh zbunjen od tada pa naovamo...
pa me cisto interesovalo da li neko uopste i zna koja je razlika izmedju ova 4 mesna proizvoda? :)


hehehe...
[ McKracken @ 14.04.2004. 16:47 ] @
Kao ekspert da odgovorim...

Prsuta je obicno govedja, susena dimom i pravi se od misica (ono sto bi otislo u biftek)

Suvi vrat je takodje susen, manje dimljen, ali je od vrata i to svinjskog (masnije)
Kulen je kobasica, tako da nema veze sa ovim ostalim (unutra ide sve sto nije dovoljno kvalitetno za ostale prozvode, najnizi kvalitet) ... I suvise je ljut

Pecenica je isto sto i prsuta ali je proces proizvodnje malo drugaciji ...



Ekspert - (eks-pert) - onaj koji je pojeo mnogo toga...
[ Not now, John! @ 14.04.2004. 17:33 ] @
Ne slažem se sa prethodnim postom. Ne znam šta je pečenica. Možda je nešto pečeno. Ovo ostalo je sušeno.
Pršut - zadnja noga od svinje. Zovu je i šunkom.
Suhi vrat - vrat od krave ili svinje, ali osušen.
Kulen - mljeveno svinjsko meso, vrlo kvalitetno, bez masnoće i sa dosta začina (ljutom paprikom, biberom, solju...). Mnogo bolje meso nego ono što ide u kobasice.

Učestvovao sam u proizvodnji navedenih artikala kod babe na selu, pa mislim da sam kvalifikovan.
[ Bojan Basic @ 14.04.2004. 17:44 ] @
Da, stvarno, McKracken, odakle ti ideja da su kobasica i kulen isto? Ni pršuta i šunka nisu isto.
[ MilošV @ 14.04.2004. 18:29 ] @
Eheeeeee :)
McKracken, pazi 'vamo:
Prsuta je obicno svinjska a moze i govedja. Zapravo, 'Not now John' se javio u pravo vrijeme, u pravu je co'ek...
Samo da dodam: pecenica nije nista peceno vec osuseni dugacki ledjni misic ili kako li se vec zove (onaj sto se proteze duz kicme)
[ momsab @ 14.04.2004. 19:26 ] @
Taj mišič se zove musculus longitus, koliko znam. Pirlikom masaže leđa preporučljivo je ići po dužini tih mišića (ja to iz iskustva).

Not now, John! je u pravu. Kulen je zakon, ko još jede kobasice. Doduše, ja imam pu frižider domaćih (kvalitetnih) kobasica i ništa mi ne fali (tj. ne prolazi vam priča da u kobaju ide slab kvalitet mesa ilš kako ste već napisali).

[Ovu poruku je menjao momsab dana 14.04.2004. u 21:29 GMT]
[ MilošV @ 14.04.2004. 19:31 ] @
Masiranje svinja?

[Ovu poruku je menjao tizza dana 14.04.2004. u 21:33 GMT]
[ Bojan Basic @ 14.04.2004. 19:32 ] @
Ma jok bre, masiranje pečenice, od toga ima bolji ukus
[ momsab @ 14.04.2004. 19:33 ] @
Ne, mislio sam na masiranje ljudi. Mada, šta fali kada se brineš i tako o svinajma, dobiješ bolje meso. E, dobre krmače rađaju preko 6 prasića odjednom jer su fizički aktivn(ij)e.

Nego, da ne skrećem osa teme
[ MilošV @ 14.04.2004. 19:34 ] @
Zbilja, jos im das po 10 eura da kupe sebi sto hoce... :)
[ vindic8or @ 14.04.2004. 19:39 ] @
ma koja je bre razlika u ukusu? i da li je uopste ima?
posto su sve vrste sendvica isto kostale...
[ McKracken @ 14.04.2004. 19:43 ] @
Gresite... Prsuta je cesce govedja :) ... Jebes svinjsku prsutu, to je samo imitacija. Doduse, ni medvedja nije losa, ali je mnogo jaka...

A kulen je budalastina :) najobicnija kobasicetina. Jos da mi neko kaze da se u Vojvodini prave dobri cvarci pa da odmah odustanem od diskusije :) Od tih stvari jedino sto sudzuk valja..


Inace:

prsut != prsuta
kulen == kobasicetina
sunka != prsuta
pecenica == vrsta prsute

@boja basic: pecenica se ne masira :) Masira se sunka dok se susi ...
[ momsab @ 14.04.2004. 19:55 ] @
vindic8or: Ima razlike, kako da nema. Kulen je ljući, recimo.
[ vindic8or @ 14.04.2004. 20:01 ] @
cekaj bre, kako kulen kobasicetina?
zar nije kulen neki srpski specijalitet, nesto sto bi trebalo kao da je do jaja?
i jos jedno pitanje, jel kulen ono sto u drzavnim ustanovama zabodu na cackalice kad se nesto slavi (svaki drugi dan) ?
[ McKracken @ 14.04.2004. 20:27 ] @
Kao sto rekoh ljuci je ;) Inace je kobasica kao i svaka druga a upravo to sto je ljut istavlja dosta mesta da se sam kvalitet nesto posebno ne oseti.. Sve gde se doda previse ljutog ima isti ukus :)

I nije nesto posebno, doduse ja to gledam iz perspektive mog kraja gde su standardi prilicno visoki ;)

Pecenica: http://www.zlatiborac.co.yu/proizvodi_03.html
Prsuta: http://www.zlatiborac.co.yu/proizvodi_01.html


[Ovu poruku je menjao McKracken dana 14.04.2004. u 22:55 GMT]
[ Bojan Basic @ 14.04.2004. 20:31 ] @
E moj McKracken...

Džaba tebi tvojih 119kg ako ne znaš da razlikuješ kulen i kobasicu A i ne znam odakle ti ideja da pršut i pršuta nije isto.
[ Goranjak @ 14.04.2004. 20:56 ] @
McKracken je potpuno u pravu:

pršut != pršuta;

/* Apsolutno. */

Bojan Bašić: obrisan nepotreban citat

[Ovu poruku je menjao Bojan Basic dana 14.04.2004. u 23:35 GMT]
[ McKracken @ 14.04.2004. 21:17 ] @
Prsut je vrsta sunke i ne dimi se na isti nacin kao prsuta.

Pogledaj jos jednom slike iz prethodne poruke...

Prsuta je proizvod mog kraja, bar to znam :)
[ Bojan Basic @ 14.04.2004. 21:36 ] @
Dobro, ovo za pršut i pršutu stvarno nisam znao, mislio sam da je to stvar izgovora. Ali i dalje sam siguran da kobasica i kulen nisu isto.
[ McKracken @ 14.04.2004. 21:43 ] @
http://www.zlatiborac.co.yu/proizvodi_06.html
http://www.zlatiborac.co.yu/proizvodi_09.html

Razlike su minimalne (citaj paprika)
[ boccio @ 14.04.2004. 22:11 ] @
Citat:
McKracken:
Prsut je vrsta sunke i ne dimi se na isti nacin kao prsuta.

e da sam juce umro, ovo ne bi znao...ko bi rekao da i na madzone moze da se nauci nesto novo :) i nadasve korisno, kao velikom pokloniku suhomesnatih proizvoda i mrzitelju makrobiotike.
[ Not now, John! @ 14.04.2004. 23:48 ] @


Pa kad u tvom kraju smjesu za kulen stavljaju u tanko crijevo... U mom kraju ta smjesa ide u debelo crijevo, pa kulen bude k'o vekna hljeba. Razlika je drastična.
[ UroS @ 15.04.2004. 00:04 ] @
haha u debelo crevo.
[ flylord @ 15.04.2004. 00:10 ] @
Poz,
Kulen stvarno spada u kobasice ali ije bitno

Sto se tice prsute, moram da pobijem Krakena, ali prsuta je i svinjska i govedja. Na Zlatiboru se prave i jedna i druga podjednako. Mada, moram da pohvalim, definitivno je najbolja Uzicka kobasica, za one koji nisu probali, bosanski sudzuk podseca na tu kobasicu ali je mnogo losiji. Pravi se od mesavine vise vrste mesa (svinjce, krava, ovcica:) ) Ko prodje kroz Ue, preporuka da kupi, nece se pokaje:))
Poz
[ McKracken @ 15.04.2004. 00:28 ] @
Nisam ni rekao da svinjska prsuta nije prsuta..

Ali ne moze da se poredi sa govedjom Ili medvedjom...

(doduse, stvar ukusa je u pitanju)
[ Deep|Blue @ 15.04.2004. 11:59 ] @
Citat:
McKracken:
pecenica == vrsta prsute

?!??!?
da malo ne promasi lokaciju
vise bi se reklo da je prsuta imitacija pecenice
a pravilno osusena pecenica (svinjska naravno) je jedna od najlepih vrsta susenog mesa
[ McKracken @ 15.04.2004. 13:22 ] @
pecenica jeste vrsta prsute, ali prsuta nije vrsta pecenice :)
[ vindic8or @ 15.04.2004. 14:02 ] @
medvedja pecenica?
mckracken gde se bre ubijaju medvedi radi mesa?
mislim, zar medved nije ugrozena vrsta ili tako neko s*****?

reci jos samo da si jeo orlovski kulen, pa da te labelujemo propisno :)
[ Ivan Dimkovic @ 15.04.2004. 15:33 ] @
Citat:

mislim, zar medved nije ugrozena vrsta ili tako neko s*****?


Jeste, ako se zove "Panda" ili "Polarni medved" - a ako ne.. slobodan je za odstrel.. pogotovu ona vrsta sto je u Bosni zovu "medjed" - je li tako?

[ McKracken @ 15.04.2004. 15:34 ] @
Ne medvedja pecenica, vec medvedja prsuta...

Daleko bilo da su medjedi ugrozena vrsta.. Inace, sta mislis sta rade lovci kad utepaju medu? Ostave pola tone mesa da propadne?

[ vindic8or @ 15.04.2004. 15:55 ] @
ne 'ri da ubijaju medvede ko muve?
jbt ja sam mislio da se oni bas ono, komplikovano razmnozavaju (dugo traje and shit), te da su samim tim u proredjenom broju, a inace mislim da postoji vise vrsta medveda koji su ugrozeni od onih koji nisu ugrozeni...

inace sta se radi od preostalim 480kg mesa?
nemoj mi reci da postoje i medvedje shnicle, chorbe i chvartzi?
[ McKracken @ 15.04.2004. 16:07 ] @
Nije bas ko muve :) ali zagine po koji meda ... Inace, od jednog medveda moze da se napravi dosta prsute :)

[ vindic8or @ 15.04.2004. 16:15 ] @
je li, mckracken, jel znas koji je to kalibar? :)
[ flylord @ 15.04.2004. 18:48 ] @
U Japanu se gaje madvedi po farmama. Jedino sto su u strasno ocajnim uslovima, cak mislim da su Nemci za vreme II sv. rata bolje postupali sa Jevrejima nego Japanci sa medvedima:((
Poz
[ pctel @ 16.04.2004. 00:17 ] @
Citat:
McKracken:
Nisam ni rekao da svinjska prsuta nije prsuta..
Ali ne moze da se poredi sa govedjom :) Ili medvedjom...
(doduse, stvar ukusa je u pitanju)

Govedja prsuta je suvise suva i tvrda za moj ukus, svinjskaje u bas kako treba, ali to zavisi od konkretne svinje i goveceta, kao i od vestine onog koji priprema, ipak mislim svinjska prsuta je u proseku bolja. Kako to da niko ne vidi ociglednu razliku izmedju sunke i prsute - sunka je cela noga od zivotinje ne teze od 100 kg (jer se teza ne moze kvalitetno osusiti), dok je prsuta odseceno parce mesa. Mnogo su slicnije pecenica i prsuta, "sirovina" je ista, tu je razlika samo u nacinu pripreme.
Citat:
nemoj mi reci da postoje i medvedje shnicle, chorbe i chvartzi?

Naravno, medved je po ukusu skoro identican teletu, ali malo bolji, pa se svo meso upotrebljava.
[ vindic8or @ 16.04.2004. 19:55 ] @
ma hebes ti to.
ne bi jeo medveda nikada.
mislim, meni se veganska ideja svidja i sve to, samo sto povrce tastes like shit and all, pa ipak zderem mesishte, ali samo ribu, piletinu i svinjetinu. ostalo mogu i da preskocim.
[ MAD-MAX @ 16.04.2004. 20:53 ] @
Kad sam bio manji citao sam western romane od Karl Maja gde su stalno jeli medvede. Tamo se kaze kako su kod medjeda najukusnije njegove sape i to tek posto ih napadnu crvi! Mmm zvuci ukusno zar ne? :)
[ BluesRocker @ 19.04.2004. 02:01 ] @
Prvo, u Vojvodini se najbolje prave proizvodi od svinje!!!
Drugo, svaki mesozder ce se smejati vasem neznanju, kad pricate o pecenici. Pecenica je peceno prase!!! Mada sam ja za to cuo tek pre par meseci i bilo mi je smesno, ali ja nisam pravi mesozder, pa se ne racunam. Kobasica se u Sremu pravi od tankog creva i u nju se stavlja puno belog luka i ljute paprike. Mora da bude bas ljuta ili nije kobasica. E kulen dodje nesto kao posebna vrsta kobasice u malo debljem crevu i po definiciji nije ljut. To vam dodje kao neki specijalitet, mada mene ne odusevljava. Suvi vrat za sebe govori. A prsut, e to je vec stvar kako se u kom kraju definise. Mi ovde jedemo sunku uglavnom, koja je uvek preslana pa samo pijes vode ili spricera kako ko voli.

[Ovu poruku je menjao BluesRocker dana 19.04.2004. u 22:43 GMT]
[ Bojan Basic @ 19.04.2004. 02:36 ] @
Citat:
BluesRocker:
Pecenica je peceno prase!!!

Znači, sendvič sa pečenicom = sendvič sa celim prečenim prasetom. Ja bih dao čak i 100 dindži (sendvič sa pršutom, kulenom i sl. košta oko 50) za takav sendvič, s tim što bih verovatno bacio hleb a zadržao unutrašnjost.
Citat:
BluesRocker:
E kulen dodje nesto kao posebna vrsta kobasice u malo debljem crevu i po definiciji nije ljut.

Da kulen nije ljut, pa to mi nikad neće biti jasno. Kako si do tog zaključka došao stvarno pojma nemam, moguće da si jeo hurku pa mislio da je to kulen.
[ BluesRocker @ 19.04.2004. 14:03 ] @
Verovatno u sendvic sa prsutom stave celu prsutu. A u sendvic sa suvim vratom stave ceo vrat. Jeo sam kulen nekoliko puta i nikad nije bio ljut, bar ne kao kobasica.
[ Ve$eli @ 19.04.2004. 14:24 ] @
Rokeru je si li cuo ti za sinonime?Pecenica jeste i peceno prase,ili jagnje ali je i suhomesnati proizvod.A mozes da uzmes u prodavnicama i sirovo meso od pecenice,kao sto mozes da uzmes sirovo meso od plecke ili buta.Znaci,pecenica ima 3 znacenja.
Ja ne mogu da verujem da ljudi nisu probali sve od gore navedenog.Sad ja ne znam kako se to u raznim krajevima nase zemlje pravi,i kakav je ukus ali mozete da udjete u neki beogradski supermarket(Maxi na pr.) i kupite sve navedene proizvode.
Dalje,prsuta i prsut uopste nisu isto.
Ja licno najvise volim svinjsku prsutu.Prsuta je i najskuplja.Kulen i pecenica su mi iako veoma razlicitog ukusa podjednako dragi,a i cena im je slicna,a najmanje volim sunku.Ne znam po kojoj to definiciji kulen nije ljut,ali ovaj kojio ja jedem izgleda nije pravljen po definiciji.Posto je ljutkast.
Sad trk u market,i za 300 dinara cete kupiti po 100g prsute,kulena,pecenice i sunke.
Verovatno su u tim sendvicima bili proizvodi iz nekog marketa,pa sledeci put izaberi prsutu.
[ McKracken @ 19.04.2004. 15:30 ] @
Citat:
Prvo, u Vojvodini se najbolje prave proizvodi od svinje!!!


Zao mi je da te razočaram ali si daleko od istine ..

Ne znam da li postoji sta gore od vojvodjanskih cvaraka. Sapununčići... Užas..
[ BluesRocker @ 19.04.2004. 17:12 ] @
@ve$eli
Ja ne kupujem meso u C-marketu. Ne moram, posto imam svinjac :)
U C-marketu ima da se kupi i sir ajdamer i sta ti ja znam :)
Za susenu pecenicu koja se ne pece priznajem nisam cuo :-))
@McKracken
Da bi doneo neki generalni stav o necemu moras da imas dovoljno velik uzorak. Nisi probao prave cvarke :)
[ Ve$eli @ 19.04.2004. 17:57 ] @
Ovo gore vam je pisala moja sestra koja je jedino zensko u ovoj kuci i strasni obozavalac suhomesnatih proizvoda dok sam bio na ispitu.Tek se uclanila i mislila je da je ulogovana.
Btw, slazem se
Poz
[ McKracken @ 19.04.2004. 18:13 ] @
Xexexe.. uzorak je bio vise nego dovoljan :) ... Osim duvan cvaraka ne posoji nista drugo :)
[ BluesRocker @ 19.04.2004. 20:49 ] @
@Ve$eli
Pozdravi sestru :)
btw, upravo sam saznao da to sto vi zovete pečenica, i ovde je neko zove tako, ali ima i drugo ime "ribić"
@McKracken
J3bi ga, kad nemamo medvede da pravimo mesnate cvarke :)
@all
Ako neko sa strane vidi o čemu mi raspravljamo ovde, teško će razumeti zašto se sajt zove elite security :-))
[ broker @ 19.04.2004. 21:17 ] @
Medvedi su, bar na Tari, zasticena vrsta i njihov lov je zabranjen.
[ Milos niks @ 21.04.2004. 16:35 ] @

medjedi :) su barem u bosni nadaleko omiljena lovina , mada tamo su omiljana lovine i neke druge vrste... inace sve vrste kobasica kao i kulen ( mislim na proizvode koji se dobijaju mlevenjem ) su shit u marketima zato sto stavljaju lose meso .

razlika :kulen se dobija mlevenjem mesa i dodavnjem zacina dok ovo ostalo ne , osim soli..inace treba probati domaci kulen koji se pravi od s. slabine pa ga uporediti sa recimo carnexovim ..
[ Penelopa @ 22.04.2004. 14:54 ] @
Pozdrav od sestre rokeru :)
[ BluesRocker @ 05.06.2004. 12:41 ] @
Oho, sad imamo i svoj nick :)
Ivini sto toko kasnim ali mislio sam je tema zavrsena, pa nisam video zadnju poruku.
[ icemaja @ 17.05.2010. 20:25 ] @
jeste tema odavno, ali sam danas imala ovu raspravu sa kolegama pa... koliko je meni poznato razlike najvise poticu od kraja u kome se sta pravi, posto sam ja zivela u 3 SFRJ republike do danas, a prvi deo u Dalmaciji, za mene je prsut i dan danas ono sto u Vojvodini (cini mi se i u Slavoniji) zovu sunka- svinjski 'batak' posoljen, presovan, malo dimljen, a onda susen na vetru. postoje male razlike u proizvodnji s obzirom na razlicitu klimu (primorje, Zlatibor, Hercegovina, Vojvodina...), ali u sustini dobija se manje vise isti proizvod, samo mozda drugi brend :P
tako obradjen batak se zove prsut u Crnoj Gori, BiH, Dalmaciji (i vecem delu Hrvatske), Sloveniji, Italiji (prosciutto crudo), Portugalu, Spaniji... na wiki se moze naci etimologija reci:
"The word prosciutto derives from the Latin perexsiccatus (perexsicco), which gave way to the modern Italian word prosciugare, meaning "to thoroughly dry"; the Portuguese presunto has the same etymology. The Slovene, Serbian and Croatian word, pršut, comes from Italian."
prsut ili prsuta je samo stvar izgovora i zakeranja.

pecenica je za mene (opet uticaj Mediterana) onaj dugacak misic uz kicmu pa kako god da se obradi. uglavnom se dimi i susi, ili samo susi, ili kuva. za Vojvodjane (kontinentalce) je to valjda samo ona kuvana (svetlija varijanta), a ako je susena onda je zovu prsut.
takodje sam x puta cula da peceno prase na raznju isto zovu pecenica :)

kulen u prodavnicama mi je uglavnom sr****, ali su mi oni koji ga prave u domacoj radinosti objasnili da se inace uzima vrlo kvalitetno meso, seckano ne mleveno i da nema onih masnih delova kao u kupovnom. takodje je pun zacina i ljutkast.

sto ce reci, prema mojim 'istrazivanjima' za prsut/sunku/pecenicu imamo:
- svinjska butka, presovana, dimljena, susena je prsut (mediteran) ili sunka (kontinental)
- dugi misic uz kicmu kuvan je pecenica za svakoga, a susen i/ili dimljen je pecenica (mediteran) ili prsut (kontinent)

**danas su mi dva Sremca objasnila da je za njih prsut 'suseno meso bez kosti' :|
**u Beogradu ako kupjete sendvic sa onim sto ja zovem prsut, oni ce ga nazvati Njeguski prsut (iako ne mora biti bas taj), a kad pise prsut - to je suseni dugi misic (ili po mome pecenica)

sad, jesam razjasnila ili zbunila... ;)
[ Flo33 @ 17.05.2010. 20:53 ] @
Gde nađe temu :)

Najveća razlika je u stvari u lokalizovanim nazivima.

Pršut(a) je svinjska noga. Ima mnogo vrsta pršuta, koja se takođe zove i šunka. Npr. Parma ham
E sad, po meni šunka je praviliniji izraz za kuvanu nogu kao recimo american ham, koji je dosta sočniji od pršuta, naravno, jer nije sušen.

Pečenica svinjska/goveđa je mišić uz kičmu sušen, i/ili dimnjen mada se u Šumadiji i on naziva pršut(a). Naravno, zavisno od lokacije pečenica je i prase/jagnje na ražnju.

Kulen se razlikuje da li je domaći ili industrijski. Domaći kulen je od kvalitetnog seckanog svinjskog mesa, sa leđa, butine, vrata i slanine. Takođe se dimi, i malo je ljutkast.

I industrijski kulen koji se pravi od nemam pojma čega.
[ Majstor_Pućko @ 17.05.2010. 21:11 ] @
Citat:
Flo33: Pršut(a) je svinjska noga.


Njet. Nije bilo koja već zadnja. A kada se napravi od prednje zove se špaleta.
[ Flo33 @ 17.05.2010. 21:25 ] @
Prihvatam ispravku, mada sam mislio da se podrazumeva
[ klompica @ 17.05.2010. 23:35 ] @
AUUU!!!!! Pa sad cu da umrem, vi bre niste normalni!!!! GODINU dana nisam stavio parce sunke u usta!!!!!!! Mislim one nase domace. Evo balim po tastaturi.

Inace moj skromni dodatak temi: Razlika izmedju sunke i prsute je OGROMNA, makar kod nas u Srbiji (ne znam za Talijane i Latine i ostale Spance) ali u Srbiji je : Sunka- zadnja noga od svinje (nema veze kolika je bila svinja ali bolje da je veca bice i sunka veca) sa sve slaninom i kozom.
Prsut(svinjski)- takodje zadnja noga ali bez koze i slanine

E sad ukusi se razlikuju ali meni je licno prsuta mnogo suva, dok sunka zbog slanine ima mnogo bolji ukus i "mekocu".

Zatim zavisno od kraja gde se pravi postoje generalno dva nacina, tzv mokra ili suva salamura.

Mokra- sunke se potope u vodu u kojoj je razmucena so, beli luk, biber i jos poneki zacin (svaki majstor ima svoj tajni recept) sve tako odstoji sest (6) nedelja. Zatim se sunke izvade i postave izmedju dve talpe( 5cm debela daska) koje su postavljene izmedju stega, tu se sunke cede tri dana uz povremeno dotezanje ( da bi sunke dobile svoj prepoznatljivi izgled, u salamuri su se malko zaokruglile). Potom sledi dimljenje sunki na dimu koje takodje traje tri dana. Dimom se dobija samo boja i ukus, sunka je zasticena od muva i truljenja u salamuri tj so je konzervirala meso. Tako odimljena sunka se okaci na tavan u kome ima promaje gde se susi narednih par meseci. Na ovaj nacin se u mojoj porodici sunke prave vec generacijama i to uvek u Novembru a "otvaraju" se u Avgustu. Najduze koliko je sunka prezivela na tavanu je bilo tri godine, ali samo zato sto moj cale pravi po 12 komada godisnje pa se poneka proda ili pokloni.

Suva- princip je slican samo sunke se namazu debelim slojem soli i tako stoje cekaju dimljenje. Nikada nismo tako usoljavali sunke zato sto je to dobar nacin za usoljavanje slanina ili pecenica posto su one tanje pa so prodre svuda. Kod sunke to nije slucaj posto ume da bude i po 5-6 cm od koske do koze a i meso je pokriveno kozom pa so tesko prolazi. A ako sunka nije slana sve do koske muve ce je "upljuvati" na tavanu pa je samo za bacanje.

A sad idem da isutiram frizider i prebijem komsiju crnca, od muke.
[ Suns @ 17.05.2010. 23:49 ] @
Ja ne pravim ama baš nikakave razlike izmedju ta četri proizvoda, sve jedem
[ Flo33 @ 18.05.2010. 00:18 ] @
Klompica, kao što rekoh, ima više vrsta šunki. Meni lično je bolja 'suva' manje je žilavija. Kako bre nemaš da kupiš španske šunke tu?

I meni nije bila jasna ta podela pršuta/šunka, i vodio sam se tvojom logikom da je pršut bez kože, ali pošto su Španjolci i Talijani i izmislili tu pršutu/šunku, prihvatio sam njihove izraze. Mada je pršut ništa drugo do italijanski naziv za šunku.

Sad kad već pričamo o tome, ima li kod nas negde beef jerky da se nađe? Ili bar one male kobasice koje negde takođe zovu beef jerky-jem (us)?
[ klompica @ 18.05.2010. 00:36 ] @
Flo, ima i Spanska i Italianska ali nije to brate isto, uzmem ponekad neko pakovanje da probam da se "zavaram" ali neide.

Nego za beef jerky, nije bilo kad sam ja otisao '06. Nego imam par kolega prave domaci jerky pa im onda narucim extra ljuti mmmmm. A zimi kad je sezona lova onda naleti ponekad i jelenjski jerky e to je prava stvar. Inace mozes da kupis u svakoj vecoj prodavnici jerky mashinu hehe.
Moze da se pravi i od mlevenog mesa. Inace oni to zvacu po pola sata ko duvan a ja bih najradije uz hleba i paradajz, ali nema normalnog hleba e sad definitivno padam u depresiju, ajd zdravo.
[ Emil Ranc @ 18.05.2010. 10:50 ] @
Ova tema me podseti na Wurstkoffer :)
Istina, ovde nema ni pršute, ni suvog vrata :)



[ Count Zero @ 18.05.2010. 11:01 ] @
^Hahaha - ovo je baš dobro.
Sa ovakvim alatom i ja bih arbajtovao ko Švaba.
[ Suns @ 18.05.2010. 11:02 ] @
Realno ove kobasice izgledaju toliko odvratno u ovom koferu da mi se povraća....

Ništa bez našeg zaltiborca, karneksa, topole.... eeeee odo do prodavnice