[ TheSpiridon @ 10.10.2019. 12:48 ] @
Možda već postoji, ali ideja je da se voće u njoj čuva godinu dana pa i više a da ne propadne. Mislim da treba izvući vazduh, pre svega kiseonik i ubaciti ugljendioksid. ili bilo šta drugo.

Ideja?
[ Java Beograd @ 10.10.2019. 13:06 ] @
To se zove "Controlled Atmosphere Cold Storage" i radi se uglavnom sa azotom, ne sa ugljendioksidom. Mada, ne znam, možda ima i ovo drugo ...

Inače, gde od treba izbaciti kiseonik, ubacuje se Azot. Na primer kesice čipsa, sijalice sa užarenim vlaknom i td i td.
[ TheSpiridon @ 10.10.2019. 13:55 ] @
I meni je pao na pamet azot, ali nisam bio siguran. Znači može. Berem neko grožđe pa hipotetički razmišljam gde ono završava. Jer od branja do kupca dugo vremena prođe.
[ Java Beograd @ 10.10.2019. 14:12 ] @
Svako grožđe mašta da postane vino.
[ SASA M. @ 10.10.2019. 14:57 ] @
brzinski, par tekstova na tu temu sa interneta...

"Dužina čuvanja grožđa u hladnjačama
Dužina čuvanja grožđa prvenstveno zavisi od sorte.
Ranije sorte se kraće čuvaju, a kasnije duže.
Vrlo rane sorte kao što je Julski Muskat mogu se čuvati desetak dana, Muskat Hamburg oko 2-3 meseca, Afus ali oko 3-4, a kasne sorte kao što su Zimsko belo, Moldavija, Valandovski Drenak i druge mogu u hladnjačama sa kontrolisanom atmosferom izdržati i do 5-6 meseci."

https://agroinfotel.net/vinogr...-grozda-postupak-predhladenje/
https://www.poljosfera.rs/agro.../stono-grozde-berba-i-cuvanje/
https://www.poljosfera.rs/agro...ozdja-u-hladjenim-skladistima/
[ mali genije @ 10.10.2019. 19:01 ] @
Postoji gotova komora za te namene i zove se ULO (Ultra Low Oxygen) komora,koristi azot i vocka jhe uglavnom dobro ocuvana ali samo odredjeni vremenski period.

http://www.atos-fructum.com/skladistenje/o-ulo-rezimu.html
[ branko tod @ 13.10.2019. 11:15 ] @
Većina voća ne može da se očuva godinu dana ni u specijalnoj atmosveri.
Za svaku vrstu poljoprivrednih proizvoda postoji preporučena mešavina
gasova. Osim azota dodaje se i ugljen dioksid i kiseonik u manjem %.