[ ljkomatovic @ 07.02.2020. 20:37 ] @
Poštovanje,
imam mašinu za pranje sudova ELIN ED-08BM sa mehaničkim programatorom, staru 10-tak godina. Zadnjih par meseci majstor već treći put menja grejač. Grejač se posle dva -tri pranja jednasavno rastopi. Moje pitanje je da li grejač kod ove mašine mora da bude potopljen u vodi prilikom pranja ili ne. Majstor tvrdi da ne mora, a meni je, iskreno, to sumnjivo. U mom slučaju grejač nije potopljen. Molim Vas da mi odgovorite na ovo pitanje da razrešim ovu dilemu.
Unapred hvala.
[ test1234 @ 08.02.2020. 06:56 ] @
Ne mora da bude potopljen u vodu. Ako je to onaj grejač koji izgleda kao “srp”, on je infra, može da radi kao grejalica. Ako je grejač “pravljen” kod “Srećka” ili sličnih, nije infra. Ima takav “srp” za Gorenje mašinu original zapakovan, taj traje baš dugo.
[ ljkomatovic @ 08.02.2020. 07:44 ] @
Hvala Vam na bzom odgovoru. Ono što znam je grejač nije infra. Mašina primi vodu do nivoa kiji je otprilike 2cm ispod nivoa grejača, počne da radi, mi se obradujemo da je problem rešen i tako par puta i onda ista stvar. Pošto sam nov na forumu, ne vidim mogućnost postavljanja fotografija. Fotografija bi pomogla u sagledavanju problematike. Evo pre par dana je stavljen novi grejač i posle prvog pranja pocrnelo je polje grejača u dužini od 7-8cm, ostatak grejača je kao nov. Utisak je kao da grejač nije kontinualan.
[ test1234 @ 08.02.2020. 08:27 ] @
Jel mašina normalno radi i lepo pere? I gde ste kupili grejač? I ponovo jel izgleda grejač kao srp? (Srp i čekić) kako znate da grejač nije infra? Da li se tačno sjećate kada ste zamenili prethodni grejač.
[ ljkomatovic @ 08.02.2020. 16:12 ] @
Mašina je zadnji put oprala dobro, ali me brine što se već više puta ponavlja isti problem sa grejačem. Grejač se bukvalno rastopi celom dužinom. Najbolje bi videli stanje na fotografiama koje imam. Kao što sam već napisao, ovaj zadnji je počeo da nagoreva na samo jednom delu u dužini od 7-8cm. Grejač koji radio 5-6 godina je zamenjen u novembru. I on je izgoreo na već opisani način. Stavljen je drugi koji doduše nije bio nov, odradio par pranja i crkao. Posle toga, majstor ko majstor, ne može danas, ne može sutra, a meni se nije ni žurilo jer je prošla potreba za čestim korišćenjem mašine. I evo došao je pre par dana i postavio ovaj zadnji. Grejač je on doneo, ne znam gde ih nabavlja. Ja sam po izledu pretpostavio da nije infra jer sam infra grejače povezivao sa kvarcnim pećima, a ovaj definitivno nije te konstrukcije. Sada, kada sam malo pogledao po internetu, nisam siguran da grejač nije infra. Molim Vas da mi predložite šta da radim, da menjam majstora ili mašinu. Grejač je snage 1800w i ima ovakav oblik:


-########################################
#------------------------------------------------------------------------#
-####################################--------#
------------------------------------------------------------------#------#
-####################################--------# (#-grejač, nadam se da možete shvatiti oblik)
#------------------------------------------------------------------------#
-####################################--------#
------------------------------------------------------------------#------#
------------------------------------------------------------------#------#
Unapred hvala.
[ test1234 @ 08.02.2020. 21:02 ] @
Tako sam i mislio. Grejač koji je brzo crkao je bio polovan. To nemoj da računaš. I ovaj, novo postavljeni, ako nije nov, ko zna koliko će raditi. Ova tvoja mašina ima grejač koga u žargonu zovemo ”roštilj” i jeste infra u originalu. Savet je, neka radi pa koliko izdrži.