[ zica49 @ 22.02.2020. 21:08 ] @
Zelim prenijeti veci klen (lat. Acer campestre) na dvoriste koji bi za par godina pravio prirodni hlad.
Ako posadim sadnicu sa njom sam najmnaje 10 godina u zaostatku.
Vec sam imao to na dvoristu ali na zalost zbog gradjevinskih zahvata i nivelisanja dvorista morao sam ga skloniti..
Sad kad je sa tim gradjevinskim cirkusom manje vise gotovo novi klen bi se savrseno uklopio na dva metra gdje je bio prosli.
Klen koji bi zelio prenijeti je nekih 10 cm pri korjenu.Oko 3 ,5 m visine sa perfektnom krosnjom.
Gledao sam da tamo negdje na zapadu prenesu deset puta vece drvo i to u po ljeta.
Ja nemm pristup takvoj masineriji.
Mogu iznajmit bager i ostalo ali me ntereuje kolike su sanse da to preneseno drvo odrzim zivim.Sta treba da radim osim sto cu sacuvati maksimum korijena sa zemljom propisno zasaditi i redovno obilno zaljevat.
Sta mogu uciniti da bi rezultat bio bolji. Postoji li kakav preparat koji bi pomogao da se prezivi stres prenosenja,pomogao korijenu da se oporavi i slicno.
[ Java Beograd @ 22.02.2020. 21:23 ] @
Nisam stručnjak, ali čisto logički:
- presađivanje, tj. premeštanje raditi u kasnu jesen kad se zaustavi vegetacija
- iskopati što dublje. Mislim, ovo znaš i sam
[ ctrl alt del @ 26.02.2020. 17:39 ] @
Gledaj da ako možeš preneseš što veći deo korena sa sve zemljom. Znam da je to mnogo naizgled nepotrebne težine, ne znam kolika je udaljenost u pitanju i koliko ti to komplikuje poduhvat. Ono što kod presadjivanja starijih stabala najviše utiče na preživljavanje je oštećenje korena i prisustvo vazduha u korenovom sistemu ako se ogoli prilikom vadjenja biljke a kasnije ne nabije dobro zemlja.
Ako zbog težine i načina prevoza moraš da očistiš koren od zemlje, probaj da ga što manje oštetiš, ne kidaj već lepo opkopaj i preseci jače žile ako ti smetaju kod vadjenja i oreži ga na dimenziju rupe u kojoj ćeš ga presaditi. Gledaj da je zemlja što sitnija i što rastresitija da prilikom postepenog nasipanja možeš stalno da je nabijaš. Kad dodješ sa nasipanjem do nivoa tla i još jednom nogom dobro izgaziš u krug tek onda dobro zalij da se lepo natopi zemlja. Sutra još jednom dobro izgazi u krug i dodaj još zemlje ako je utonula.
[ zica49 @ 27.02.2020. 20:47 ] @
Sve jasno.
Malo se pokvarilo vrijeme cim se popravi idem u akciju.
Jos bi pitao?
Ako iskopam dublju rupu od potrebne (radice bager) i dole istresem vecu kolicinu stajnjaka. Punu trktorsku prikolicu moze se dobiti za 30 €. Po njemu sloj sitne zemlje.
Sve isto kao kod sadnje vocki samo u vecim rzmjerama.
Hoce li mu taj stajnjak pomoci ?
[ optimizator @ 29.02.2020. 00:46 ] @
Pomoći će da ga spali. Velika količina stajnjaka ima svojstvo da proizvodi toplotu. Stavi par lopata i izmešaj sa zemljom na dnu. Nemoj staviti svih 30€,mnogo je!))
Ovako se presađuje veće drvo ili voćka ako nema rovokopača da sa jednom kašikom to zahvati i premesti.
Inače,sad je kasno,to treba uraditi ujesen, a sad samo premestiti.
[ optimizator @ 08.03.2020. 23:24 ] @
ponovni upload slika

Lat.verzija imena fajla


Ćirilični naziv fajla ↓
[ zica49 @ 11.03.2020. 20:49 ] @
Klen prenesen..
Nadam se da ce prezivjeti.
[ bordzija @ 02.10.2020. 15:17 ] @
Ja sam tako vukao brezu visine 5 metara sa krova zgrade koja je bila zasađena u buretu, u kasnu jesen, iskopao rupetinu, posadio je i... Osušila se. Znači bila je sa kompletnim korenom u buretu koje smo otvorili jer je bilo truljavo pa presadili. Sve te avanture premeštanja drveta nema tu baš sreće ono najbitnije korenje kapilarno se uništi tom prilikom i pravo je čudo da se ponekad primi.

Druga stvar je kakav je koren, on je drugačiji od drveta do drveta, neki idu u dubinu i kada se prekinu ništa od toga, neki u širinu i dubinu a neki samo u širinu. Na sve to opet je najbitnija kapilara da ostane netaknuta. tj što manja destrukcija. Zato si i video tamo preko da posebna mehanizacija to radi, iskopa par tona zemlje sa drvetom i nosi. To je za nas totalno spejsi.[Ovu poruku je menjao bordzija dana 02.10.2020. u 16:55 GMT+1]