[ Srečko @ 02.06.2020. 18:53 ] @
Kako v naslovu pomenuta mašina ne grije vodu i na kraju ne suši. Mašina primljena sa ovom greškom. Kod testiranja se dogodila nezgoda, da je na grijač koji je u pumpi došlo 230V i grijač je izgorio. Kupljena nova pumpa sa grijačem i isto se ponaša kako prije.
Testirani su svi senzori a greška ostaje. Inače mašina odradi program do kraja a ne grije. Gledana je i elektronika in nisam našao neke greške. Releji testirani vani ploče i su OK. Prelemljeni i svi TH spojevi na ploči. Kada radi merim napon na relejima ima na jednom na kalemu z njega cca 10V na drugom nije napona. Ne znam više šta,da pogledam. Traženjem po netu vidio sam i informaciju, da u nekom trenutku motor testira opterečenje i zna, da je dovolno vode u njoj i tim informacijom uključuje grijač.
Očistio sam i lavirint od nečistoče i isto se ponaša.Sada ja ne znam koji motor radi taj test ta u kojem je grijač ili pumpa izbacivanaj vode. Svaka informacija bila bi dobrodpšla.

Lp Srečko
[ test1234 @ 04.06.2020. 17:27 ] @
A koju grešku ti ispisuje/koji broj?
[ Srečko @ 04.06.2020. 22:13 ] @
Ova mašina nema displeja. Ima samo LED za svaki program kod tipki za program i na desnoj strani led za slavinu, sjaj i sol ništa drugo.. Ne ispisuje nikakv grešku, odradi do kraja i normalno završi bez ikakve informacije. Ne utripa ni jedna dioda.

Lp Srečko
[ test1234 @ 05.06.2020. 08:39 ] @
Moguće je da imaš problem u prijemu vode. Ta mašina ima jako osetljivo vreme prijema vode. Nesme brzo da primi vodu a u isto vreme nesme ni sporo. Protokomer to kontroliše. Najčešće je Aquastop ventil u kvaru, sporo prima vodu.
[ Srečko @ 05.06.2020. 18:01 ] @
Danas sam probao sa drugim Aquastop ventilom, doduše sa jednim starijim tipom ventila sa starije mašine i isto se ponaša. Inače kada se puni u lavirintu se stvara mnogo mehurčiča od vazduha. Lavirint se napuni jedno 7 cm do vrha. Kad spušta vodu iz njega onaj ventil koji spušta vodu zuji još neko vreme i kad nema više vode u njemu. Da napomenim u mašini se koriste tablete pa u posudi za so in sjaj nema ništa pa za to svetle LED za ta dva alarma. Kada probavam mašinu je bez sudova. Mislim, da bi trebala, da grije i kad nije ništa u njoj, dali tu grešim. Interesuj me i to, dali kada grije vodu ima skroz napon na grijaču ili ima neki takozvani PWM.

LP Srečko
[ gti2 @ 05.06.2020. 18:39 ] @
Ako su grejač i NTC ispravni, traži grešku na elektronici, nešto ti je promaklo.Da li ta mašina ima prekidač pritiska? Izmeri i žice od grejača do elektronike.
[ test1234 @ 06.06.2020. 07:17 ] @
Da li si kupio original pumpu, visokog pritiska, potpuno kataloški istu ili neku sličnu. Kada pumpa/ona trofazna/ nije potpuno ista, hoće da pravi probleme baš kod grejanja.
[ Srečko @ 06.06.2020. 10:09 ] @
Grijač i NTC su novi i ispravni. Grijač ima 20Ω a NTCsredni pin i na oba vanjska 12KΩ. Ožičenje je provereno i ispravno.
Ta mašina ima senzorje protokmeter, senzor zaprljanostivode i senzor za sol. Drugih senzora nisam vidio, da bi bili na mašini.

@test1234 Kupio sam pumpu u ovaščeni prodaonici za bosch tu kod nas. Ja sem im samo kazao model mašine i slali so mi pumpu. Pumpa se inače malko razlikuje na staru. stara je imala priključak u sredini, nova ima na vrhu, razlikuju se i po boji ova je siva, stara bila bela. Inače več prije izgaranja grijača je imala mašina isti problem. Misliš, da ako stavim stari kalem pumpe na ovi novi motor bi bilo OK.
[ test1234 @ 06.06.2020. 10:52 ] @
Dešavalo mi se da kada ugradim neku sličnu ali ne original pumpu sa grejačem, da mi brljavi grejanje. Recimo konkretno sam umesto jedne od 200Hz stavio neku od 150Hz i slabije je grejala a i na kraju su sudovi ostajali mokri, neosušeni. Ali nikada mi nije radila a da uopšte ne greje.

E sad dal je to i kod tebe, boga pitaj.

Probaj da vratiš staro motorče. Zameni samo motoriće, nemoj nikako rasturati turbinu od grejača. Jako teško se posle napasuje da ne curi. Ja pre sastavljanja namažem nalegajuće mesto nekom mašću da bolje legne a i bolje dihtuje.

E sad još me interesuje kako je došlo onih 220V na stari grejač kada je izgoreo, jel išlo preko elektronike.

Jednom nas je nešto zezala jedna takva Bosch mašina pa smo čak išli dotle da smo snimali sve napone i struje. Zaprepastilo me je što su pikovi uključenja grejača išli preko 30A prilikom uključenja. Mogu misliti kolika je struja prilikom crkavanja. Ako ti je prilikom crkavanja išla preko elektronike, moguće je da je oštetilo unutar elektronike.

E još kaže da i za tu tvoju mašinu postoji samodijagnostika i da ona sama ukazuje koji je kvar. Ako to ne radi prekontroliši napajanje ploče, moguće da procesor ne dobija čitavih 5V. Nemoj tražiti na ploči 5V već jednostavno celo napajanje izmenjaj.
[ Srečko @ 06.06.2020. 18:55 ] @
Grijač sam spalio sam kada sam mu doveo externo sa kablom 230V misleči,da probam da li radi, voda je tada bila umašini a pumpa nije radila i to se dogodilo u ne pola minute.
Danas sam na kalemove releja nalemil LED sa preduporima, da vizuelno pratim šta se događa i ne trebam stalno meriti. Stavio sam na prog 65°C i pratio šta se dešava. Prvo na pred pranju nisu svetlile a kad je spustio drugu vodu za neko krače vreme se uape diode jedna za drugu. Čekao sam neko vreme a nije grijalo. Počeo sam da merim napon 230V i preko jednog releja, prvi od konektora napona je bilo prisutnan napon preko kontakta releja, na drugom nije bilo. Mislio sam, da je moguče do releja i ako sam ga bio več testirao na početku. Skinu sam ga ponovo i testirao i dobar je. Sve jedno sam stavio jeda isti sa druge slične elektronike a misam još stigao, da testiram. Žao mi je da nism merio i napon na kalemu releja več sam se oslonio, da je uključen kada je svetlila dioda.

Nije mi jasno zašto imaju ove elektronike dva releja za grijač jedan za fazu a drugi za nulu.

Šta misliš, da li me zeza tranzistor SMD oznake t18 koji ukljuučuje taj rele, sečam se, da sam jednom merio i na B tog tranzitora koja je vezana direktno na pin procesora je bilo cca 3.3V.

LP Srečko
[ test1234 @ 07.06.2020. 09:32 ] @
Za takve stvari moraš imati amper klešta. A što se tog smd-a tiče, ja nikada nisam imao problem sa njim. Ja bi se ipak pozabavio napajanjem.
[ NenadNeca @ 18.01.2023. 13:49 ] @
Pozdrav,zanima me da li ste resili problem?
Inace i ja imam isti problem na svojoj bosch sudomasini... Hvala
[ Srečko @ 18.01.2023. 18:24 ] @
Pozdrav!

Tada sam rješio taj problem sa grijanjem tako, da sam na rele koji nije ostao uključen jer nije bilo na njom 12V več nešto manje, ne sečam se više. Na taj rele na kalem sam stavio kondenzator od 100uF ako me sečanje ne vara, več je proščo neko vreme od tada. Kad sam to uradio mašina je vodu zagrijala uvek koliko puta sam probao. Vratio je vlastniku i do sada se nije žalio, da ne bi radila.

Lp Srečko[ NenadNeca @ 18.01.2023. 21:34 ] @
Hvala na odgovu... Ipak kod mene je izgleda drugi problem jer zalemio diode za probu i pustio masinu u rad. i na zaloste ne pali se ni jedna,nema napona na relejima,nikakvog... A njih sam probao rucno sa dovodjenjem struje i oni normalno fukcionisu...