Osnovni kriterijum za izbor aparata je raspoloživost trakica za merenje. To je potrošni materijal, pa ako imaš više apoteka u blizini, proveri koje trakice (za koji uređaj) imaju, da ne bi ostao bez trakica.
Postoje dve vrste trakica
1. Satriji modeli imaju reagens (okrugli otvor na trakici) na koji se stavlja kap krvi, pa se onda očita promena boje na uređaju
2. noviji modeli imaju kapilarnu cevčicu koja sama "usisa" onoliko krvi iz kapljice na prstu koliko treba i daje rezultat za 6 sekundi.
Drugi (noviji) tip trakice je pogodniji za upotrebu jer rade sa manjom količinom krvi od prvih. Kod starijih modela može da se desi da dođe do greške zbog nedovoljno velike kaplice, pa se dešava da moraš da se bocneš više puta da bi dobio ispravno očitavanje.
U principu, skoro sve apoteke prodaju sam uređaj plus 25 trakica po ceni koja pokriva samo trakice.
Pakovanje od 50 trakica obično košta oko 2500 dinara.
Osim trakica, kupuju se lancete - iglice, koje se montiraju u penkalo, mada medicinske sestre, kada mere šećer, uopšte ni ne koriste penkalo, nego te direktno bocnu lancetom. Ako nemaš "rezervi" prema svojoj veštini, možeš da koristiš lancete bez benkala, ali je ljudima, uglavnom, manje neprijatno da se bodu penkalom. Penkala imaju regulator (skalu 1-5) koliko će duboko da ubode iglica.
Uglavnom, počneš sa trojkom, pa ako nema dovoljno krvi, pojačaš ili ako izađe puno krvi, smanjiš dubinu.
Šećer se kontroliše ujutru, pre doručka.
Osim jutarnje glikemije, lekar može da ti traži da uradiš profil. E tu onda ode dosta trakica.
Profil radiš tako što meriš šećer pre doručka, dva sata posle doručka, pre ručka, dva sata posle ručka, pre večere i poslednji put u 2 ili 3 ujutru. Dakle 5-6 merenja u toku dana.
Jutarnje merenje nema mnogo smisla, samo za sebe, profil je ono što daje pravu sliku.
Uzgred, ja imam dva aparata GlukoSure AutoCode i MediSmart Ruby. Jedini razlog zašto imam dva aparata je zato da ne ostanem bez trakica, a i da povremeno mogu da uporedim da li aparati pokazuju isti nivo šećera.
https://www.prizma.rs/glucosure-autocode-50.html
https://www.rbmedical.rs/aparat-za-merenje-secera-medismart-ruby/