[ Living Light @ 19.08.2020. 18:36 ] @
Da napomenem, nisam strucnjak za perfektno ostrenje,
samo pokusavam da "kradem zanat" od starih majstora,
koji kada im donesu noz sa zaobljenim krajem kazu:
-Ovo nije noz, ovo je alat za mazanje džema od jagoda po hlebu :-)

Bice i ostrenje nozeva za meso i za povrce,
makaza za kucnu upotrebu i za berbernice,
alata za zivu ogradu, kosilica,
mlina za mlevenje mesa sa sve nozem i ravnanje rupicaste "Šajbne",
beskonacnih testera za drvo,
kao i lanaca za elektro ili motornu testeru,
narocito ostrenje burgija za drvo, metal i za staklo.

Evo prvog primera, za kucnu upotrebu.
Da se ne sekirate, bice jos, ako Vam tema ne smeta.

Naravno, svaki komentar ucesnika je DOBRODOŠAO!
_________________________________________

Ostrenje sekire, ugao, Info, izvodjenje:



Poz
[ Pali zari @ 19.08.2020. 19:36 ] @
Meni su ljudi objasnjavali da je video koji si ti postavio odlican nacin da se unisti ostrica noza,sekire ili onoga cega hocemo da ostrimo.Tacnije tocilo koje ovaj momak koristi ce skratiti vek noza,sekire za ihhaaaha zbog moguceg pregrejavanja, a da je pravilno koristiti tocilo sa hladjenjem. E sad ja nisam neki strucnjak za ostrenje jer moje nozeve i alate ostrim na kombinaciji smirgle i kamena i meni sluze , tako da nemoj shvatati ovo kao kritiku nego samo prenosim kako su meni objasnjavali. Svi imaju neku svoju teoriju oko ostrenja ili sistema koje treba koristiti, ali na kraju se samo rezultat gleda



[ Living Light @ 19.08.2020. 19:49 ] @
Pali zari,
Slazem se, nije to kritika vec samo pricamo o tome, jel.

Ovaj sto ostri, malo-pa-malo hladi ostricu sekire.
Naravno cim je usija gotova je.

Naj bitniji je ugao na koji ce da se naostri.
Nije isto da li je to sekirica za cepkanje drvca za potpalu,
ili je to sekiretina za obaranje stabala.

Kada kod mog starog "tvrdoglavog" majstora neko donese
sekiru/sekiricu da se naostri, on uvek pita:
-A za sta ces da je koristis?
Na osnovu toga majstor podesava ugao ostrenja sekire.

Interesantno je da ovaj "matori", koga poznajem,
nikad nije koristio ovu "dugometraznu smirglu",
vec samo neke ruske kamene, koji ne popustaju ni kada je rec o vidiji.
[ ademare @ 19.08.2020. 19:58 ] @
Na prvom snimku , ovaj Amerikanac i ne koristi tocilo .

Tocilo bi trebalo da bude brusni kamen . Dok Amer sa prvog filma koristi tzv. Tracnu brusilicu . To je u stvari nesto kao smirgla koja ide u krug kao beskonacna traka , kao pokretne stepenice na primer .

Ovi nasi ljudi na drugom filmu imaju i to ali nisu koristili na filmu , drugacije je boje . Nego su koristili tocila , najvise ovo sa hladjenjem .

Samo su lanac motorne testere ostrili sa velikom klasicnom brusilicom , ali za to ima " kalup " i to se ostri pod odredjenim uglom .

Ovo sto je Amer koristio je neka vrsta smirgle , samo koja ide u krug . On nema tocilo u radionici .

Nasi ljudi su naravno bolji majstori od nekog Amera , koji samo ima bolju kameru i skuplja pare preko YT ;)
[ Living Light @ 19.08.2020. 20:02 ] @
Matori mi je pricao,
kada su pre 30 godina njemu doneli 100 nozeva iz klanice.

On ih je naostrio da seku kao skalper(L).
Svi nozevi su vraceni, sa komentarom da nista ne valjaju,
tupi su i ne seku meso kako treba,
samo "muljaju" meso, ali ne napreduju u secenju.

Onda je "matori" ukapirao,
da nozevi za mesaru ne treba da budu "stakleno" ostri,
vec da treba da se naostre kao male, sitne testere,
sa zubima koje se golim okom ne vide.
Kad ih je tako naostrio, SVI zadovoljni!

Komentar je bio: Ovo sece (reze) kao skalpel(R).
Pre 30 god. je matori ukapirao,
kako se ostre nozevi i u koju svrhu.

Nije isto da li zelis da seces paradajz,
ili šniclu :)
[ Living Light @ 19.08.2020. 20:10 ] @
Citat:
Pali zari: samo prenosim kako su meni objasnjavali. Svi imaju neku svoju teoriju oko ostrenja ili sistema koje treba koristiti, ali na kraju se samo rezultat samo gleda

Naravno da je tako.
Zbog toga sam i postavio temu, da cujemo razna iskustva,
a NE zbog nekog filozofiranja,
vec zbog prakticnih iskustava i saveta svih clanova u koristi u ostrenju alata.

Hvala na javljanju.
Pozdrav
[ eeestablishment @ 19.08.2020. 21:11 ] @
Citat:
Living Light:
Da napomenem, nisam strucnjak za perfektno ostrenje,
samo pokusavam da "kradem zanat" od starih majstora,
............................................................................
............................................................................
Bice i ostrenje ........................................................
............................................. burgija za drvo, metal
............................................................................


E ovo me zanima , pretvorio sam se u oko ,

toliko sam se protivrecnih primera nagledao na y.t.

pa jedva cekam da vidim sta si ti izabrao
[ Shadowed @ 19.08.2020. 22:03 ] @
Citat:
Pali zari:
Meni su ljudi objasnjavali da je video koji si ti postavio odlican nacin da se unisti ostrica noza,sekire ili onoga cega hocemo da ostrimo.Tacnije tocilo koje ovaj momak koristi ce skratiti vek noza,sekire za ihhaaaha zbog moguceg pregrejavanja, a da je pravilno koristiti tocilo sa hladjenjem.


On je i pomenuo taj problem i stalno hladio vodom da bi sprecio pregrevanje.
Pretpostavljam da bi i u slucaju pregrevanja moglo ponovo da se uradi kaljenje i tempering (ne znam naziv na srpskom) ali kod svakog kaljenja postoji rizik od pucanja.
Osim ako ga zagreje bas toliko da spali celik :)
[ Living Light @ 23.08.2020. 00:31 ] @
Možda i ovo pomogne u ostenju burgija za metal:

https://www.youtube.com/watch?v=-IDK6F14RIw

https://www.youtube.com/watch?v=72syhJoOsHM

[ eeestablishment @ 23.08.2020. 09:43 ] @


Ili mozda ovaj treci nacin " ruska skola "



burgija je veceg precnika pa se lakse prati ceo postupak .

Uglavnom svi prate taj ugao od 118% ali sam postupak ostrenja se razlikuje . . .

u prvom primeru majstor burgiju pritiska na brusni kamen odozgo na dole ( u pravcu smera kretanja tocila )

u trecem primeru to isto radi ali burgija se krece suprotno odozdo na gore ( suprotno od smera kretanja tocila )

a u drugom primeru majstor rotira burgiju po svojoj osi i sve vreme drzi isti ugao u odnosu na brusni kamen

Ili sta tek reci za ovaj cetvrti nacin ?



majstor ne ostri burgiju kao prethodna 3 primera gde povrsina ostrenja na kraju bude zaobljena

vec ostavlja ovu fazetnu ( ravnu povrsinu ) blizu obe prednje ivice ( ako sam dobro objasnio )



Cini mi se da je ovaj 4 primer najlaksi za odraditi ali da li je i ispravan veliko je pitanje . . .

[Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 23.08.2020. u 13:49 GMT+1]
[ vladd @ 30.08.2020. 08:07 ] @
Dodao bih i malo paznje uglovima. Inace su postojale plocice kao pribor, kalibri za uglove burgija i strugarskih nozeva.
[ eeestablishment @ 30.08.2020. 15:28 ] @
Evo jedne zanimljive ( valjda ) Japanske masinice za ostrenje nozeva .



[ vladd @ 30.08.2020. 16:05 ] @
Lose pocinje brusenje, prevlaci ostricu preko razlicitih brzina tocila. U drugom delu je nesto bolje, inace ne bi ovo tocilo nijedan sef priredio svom dragocenom nozu.
[ gilopile @ 30.08.2020. 16:48 ] @
Ovo je pravo ostrenje. Ogroman tocak...lako pogodis ugao...

[ Living Light @ 31.08.2020. 12:32 ] @
Shadowed,
eeestablishment,
vladd,
gilopile,
Ovu temu nisam postavio, da bi ja nešto Filozofirao.
Tema je naravno otvorena sa sve ljude dobre volje,
koji bi sa svojim znanjem pomogli u oštrenju alata
za svakodnevnu upotrebu.

Od noževa do kosacice, pa preko makaza za živu ogradu,
pa preko "beskonacne testere" za rad u krug,
pa preko oštrenja testera za "Ubodnu", do ostrenja
noževa za "Abrihter" (Blanjalicu)
do igala za ostrenje za "Singericu".

Svaki savet, svaki komentar je Dobrodošao!

Uzdravlje.
[ eeestablishment @ 31.08.2020. 14:07 ] @
Citat:
pa preko oštrenja testera za "Ubodnu".......................


Ili samo taksativno nabrajas , ili ti je pao secer , ili sam ja nesto prebacio pa za ovako nesto nisam cuo . . .
[ Living Light @ 31.08.2020. 14:24 ] @
eeestablishment,
Ti i dalje mislis, da testere za "Ubodnu" ne mogu da se naostre?

Dobra ti je ova zavrzlama :-)

https://www.youtube.com/watch?v=A7d1kFnDolo

...ajd da ostrimo testere za ubodne...



[ Living Light @ 31.08.2020. 14:31 ] @
Mali dodatak:
https://www.youtube.com/watch?v=hrsVp0CgcKE
[ Java Beograd @ 31.08.2020. 14:39 ] @
Ja sam u životu desetine puta pokušavao da oštrim burgije, i uvek za]ebem stvar, i na kraju bacim burgiju. Doduše, ionako je bila tupa.
Čak sam i kupio neku alatku za oštrenje:



Kobajagi, nešto kao, oštri, ali džaba maltretiranja.

Sad sam mudruiji: kupim povremeno nove!
Najviše "trošim" četvorke, petica, šestice. To bre, smešno koliko košta. Odem, pa kupim po tri-četiri komada od svake, i miran sam neko vreme.
Ove veće, jesu nešto malo skuplje, ali, meni to traje. Neretko, kad naletim, na primer u Lidlu, kupim ono kao "komplet" od dvojke do desetke.

Kad se pripremam za neki malo veći posao oko kuće i znam da će mi trebati, kupim unapred par komada. Nove, oštre, milina!


To oštrenje burgija, kapiram jedino za profesionalce, koji imaju skupe i kvalitetne burgije, a svaki dan ih raubuju.
Onda, OK, nije loše proučiti tajne zanata - oštrenje burgija, ili možda taj posao prepustiti drugom profesionalcu.

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 31.08.2020. u 15:49 GMT+1]
[ Living Light @ 31.08.2020. 14:45 ] @
Java BG,
Ja sam te fabricke alatke oma bobacao,
jer i dalje "Iz ruke" ovakoo Neuk,
ostrim bolje od te fabricke alatke.

I noževe, i burgije.

Lanac od motorne kosacice jos nisam savladao,
ali naucicu i to, valjano :-)
[ vucko47 @ 31.08.2020. 15:07 ] @
Zanimljiva tema i nadam se da ću uhvatiti vremena da ispišem sve što sam naučio, probao i radio a u vezi alata i pribora za oštrenje kao i alata koji se oštre.
Amaterski i iz hobija sam malo izradjivao noževe i tom prilikom sam dosta toga naučio o obradi i vrsti materijala koji se koristi za izradu raznih vrsta sečiva kao i alata. Napravilo se i svakakvih alata i pomagala kao što su tračna brusilica (belt grinder) i el. peć za kaljenje i probalo sve i svašta.
vladd je već okačio dobru sliku sa uglovima kod burgija, tako nešto mi je ostalo u glavi još iz nekog dela školskog života a kasnije kroz praksu sve leglo na svoje . Ono što je bitno za burgije je da ih oštrimo prema materijalu koji bušimo a isto tako moramo prilagoditi i brzinu bušenja.
Kad malo nahvatam vremena prikupiću sve što imam na računaru a da je vezano za temu i kačim.
[ Living Light @ 31.08.2020. 15:35 ] @
Jes malko dugacak video,
ali vredi pogledati, sta ljudi svasta rade:

https://www.youtube.com/watch?v=Ag-fak1jlfg