Citat:
ademare:Naravno da su takve kurseve drzali tzv " narodni univerziteti " i da se tu okretala velika para za stranacke ljude .
Te kurseve sam i ja držao
U Božidaru Adžiji. Nisam bio u stanci, i nikakve "velike pare" nisam okretao. Kamo sreće da jesam. Velike pare se obrću negde drugde, a ne u Božidarcu.
Jbg, 'oće ljudi da rade, a ne znaju šta je naizmenična struja, šta je omski otpor. Ne znaju kako izgleda grejač, ne kapiraju kako "funkcioniše". Nemaju predstavu šta je kavezni elektromotor (takvi su ranije bili svi). Nemaju predstavu gde je i kolika je pumpa za izbacivanje vode. I tako ...
Ja im na kursu pokažem, pojasnim, objasnim. Ugradim pumpu, zamenim gumu ... Pa onda - ko koliko skapira.
Polovina ni ne dođe na drugi čas, samo pitaju da li mogu da dobiju potvrdu sad kad su platili. Kažem, može, ali kad se završi kurs. Nije bilo završnog ispita. Dobije se potvrda da je pohađao kurs taj-i-taj.
Držao sam i kurseve za auto-elektriku.
Šta je akumulator, šta anlaser, šta je alternator. Čemi služe. Pa onda: četkice anlasera, regler alternatora ... Visokonaponska instalacija: bobina, razvodnik, svećice. Pokažem, objasnim ... pa ko shvati - shvati. Ko ne shvati - ode u auto-limare.
Zapamtio sam jednog lika koji je bio diplomirani arhitekta, dobio vizu za Australiju, ali je hteo da nauči zanat, da dok ne nađe posao u struci, bar može da šegrtuje u nekom auto-servisu !
Bilo svačega i svakojakih.
Posle, Božidarac smanjio kintu predavačima i počeli da ne uplaćuju redovno, pa sam batalio.