Bila je jednom takva tema ovde, odgovore su dali i neki inzenjeri koji se bave instalacijama, pogledaj
ovaj link. Ali to je bio daleko laksi slucaj od tvog, u pitanju su bili racunari i slicna tehnika koja vuce max 5A po fazi i to u nekom najgorem piku (normalno do 2A), sto je smeh. Ti ovde baratas mnogo ozbiljnijim potrosacima, a nikad ne znas ni da li su ti kablovi u kuci odgovarajuce kvadrature, koliko su stari, u kakvom je stanju izolacija ... Prosto,
ne igraj se !!!
Mislim da je Bakara izneo jednu cinjenicu (saveti mu bas i nisu dobri), ali je u jednoj stvari bio u pravu:
Citat:
bakara:
Inace ugradne ploce su redom trofazne, a mogu da se vezu da budu monofazne i zato dolaze bez kabla, rerne su monofazne i dolaze sa kablom.
Moj savet ti je: grejnu plocu izvedi kao trofaznu i iskoristi postojecu trofaznu prikljucnicu, a ako je ikako moguce za rernu izvedi poseban krug od razvodne table ili izvedi posebnu prikljucnicu u kuhinji, na nekom postojecem strujnom krugu, za koji znas da ti je slabo opterecen. Lepo, kupi razvodnu kutiju, iseci kabl, odradi to domacinski, ne stedi, ne budzi i ne igraj se, pozar od instalacija se siri munjevitom brzinom, a gasi jezivo tesko! I ne - nikada ne ukljucuj sve 4 ringle istovremeno, a pogotovo ne uz to jos i rernu! To je suludo! Mislim, ne zivis u restoranu, a ni u kasarni da moras da kuvas za vojsku ... vec u stanu. Tako da ne vidim nijedan pametan razlog zasto bi neko ukljucivao sve 4 ringle. Ja u zivotu nisam ukljucio vise od 2 ringle u isto vreme, a rernu sam retko ukljucivao istovremeno s ringlom i to samo jednom. A volim da spremam razne specijalitete. Sta li vi to kuvate i pecete? Slonove ???
Ovo razbucavanje trofazne prikljucnice ne bih radio na tvom mestu. Trofazna prikljucnica je namenjena za trofazne potrosace. Grejne ploce i sporeti dolaze bez gajtana bas zato sto mogu da se povezu na dva nacina - kao trofazni ili monofazni potrosaci. Ako grejnu plocu povezes na trofazni mod i ukljucis je u trofaznu prikljucnicu ona postaje trofazni potrosac. E sad, davno sam polagao osnove elektrotehnike (pre 30 godina) i od tada za mene elektrotehnika prestaje kada ukljucim komp u struju (energetika, odnosno "jake struje" mi nisu struka), tako da mi nemojte zameriti ako nesto lupim, ali ... povrsno secanje na to gradivo mi kazuje da se trofazni potrosaci projektuju tako da je struja radne nule sto je moguce manja. Teorijski, kod idealno simetricnog trofaznog potrosaca, ona je nula (u praksi ce je biti, jer idealne simetrije nema, ali ta struja nije tako velika). Ako se simetrija poremeti iz bilo kog razloga, kroz nulti provodnik ce teci struja. Propisi nalazu da ta struja ne sme da predje struju bilo koje od faza i upravo zato petozilni kablovi se i prave da su im sve zile iste kvadrature. Inace bi se nulti provodnik (plava zica) pravio deblji od ostalih.
Bas zbog toga kvalitetne grejne ploce dolaze s ringlama koje imaju po 3 grejaca, od kojih je svaki povezan na razlicitu fazu. Kada ukljucis ringlu na keca, ukljucis samo jedan grejac. Kako prebacujes preklopnik na polozaj 2-3 itd. do maksimuma, aktiviraju se releji koji ukljucuju jedan po jedan grejac. Na svom maksimumu, ringla je simetricni trofazni potrosac. Kada ukljucis drugu ringlu, simetrija se malcice poremeti jer si ukljucio jedan grejac, ali kada i nju ukljucis do maksimuma sistem je ponovo u ravnotezi itd.
Ako razbucas trofaznu prikljucicu i povezes 3 jaka potrosaca kao monofazne na razlicite faze, simetrija faza se gubi i kroz nulti provodnik ce teci zbir struja ta tri potrosaca. To nije problem ako je ta struja mala, ali ako sva tri potrosaca opteretis do maksimuma kroz nulu ces imati mnogo vecu struju od dozvoljene.
[Ovu poruku je menjao B3R1 dana 06.12.2020. u 19:28 GMT+1]