[ blaki @ 10.01.2021. 08:35 ] @
Pozdrav svima,

Pitanje spada u svakodnevnicu i tiče se životnog iskustva, priznajem da je malo neobično, pa ako Administrator smatra da ga treba brisati, unapred se izvinjavam.

Evo o čemu se radi:

Razmišljam da kupim neku garsonjeru u Beogradu, kćerka stiže uskoro za faks, a kasnije bi dobro možda i meni i babi došla da se primaknemo renomiranim zdravstvenim ustanovama - idu godine pa čovek mora da misli na sve gore stvari koje su gotovo neminovne u starosti.

Znam ja naravno šta je dobra lokacija (Vračar pretpostavljam, Dedinje itd.) ali para malo pa sam razmišljao o periferiji. Nađoh neku ponudu na Altini, na Ugrinovačkom putu, po mapi bih rekao od broja 20 do broja 40 možda, otprilike, nema u Hallo oglasima tačna adresa zbog agencije koja uzima proviziju, stan na prvom spratu u šestospratnici. Vidim preko puta Nova Galenika i stara Galenika, pa me to malo zabrinulo - koliko to danas radi i zagađuje ili smrdi (hemijska industrija)? Računam ako sam već na periferiji da se bar maksimalno i ne trujem, malo znam da moram, ha, ha.

Cenio bih vaše mišljenje i preporuke vezano za sve lokacije na periferiji Beograda - gledao sam nešto i Rakovicu (Miljakovac), sviđa mi se blizina Topčiderske šume....

Svako mišljenje i obrazloženje je dobro došlo.

Hvala unapred,

blaki
[ bachi @ 10.01.2021. 10:02 ] @
Ako je cilj da se primakneš renomiranim zdravstvenim ustanovama, onda ćeš do njih brže doći iz tvog Kraljeva nego iz Altine. Sticajem nesrećnih okolnosti, radno mesto mi je trenutno na Batajnici i ako se vraćam autobusom kući, 50 minuta mi treba samo do Zemuna. Zašto? Pa onaj Pupinov most ubija. Onda klasično imaš Gazelu gde izgubiš još jedno pola sata. Pa računaj da dok dođeš do starog grada, da ti treba sat i po vremena. Autom 45 minuta.

Inače živim na Miljakovcu 3 i to je po meni bolja opcija nego Altina, ali je isto daleko od centra, ali bar stigneš za 30 - 45 minuta. Takođe je tu šuma i generalno je čistiji vazduh, pa čak i sad preko zime, ranije su svi cepali ugalj, pa zimi nije moglo da se diše, sada retko ko.

Pogledaj i Jajince, ali bliže Banjici.
[ Grada22 @ 10.01.2021. 10:52 ] @
Citat:
blaki:

Razmišljam da kupim neku garsonjeru u Beogradu, kćerka stiže uskoro za faks..


Prvo vidi koji ce fakultet kcerka da upise i kupi joj garsonjeru blizu fakulteta.

Kasnije ces tu garsonjeru menjati za neku na lokaciji koja tebi bude odgovarala.
[ djoka_l @ 10.01.2021. 16:10 ] @
Galenika nije "hemijska" industrija nego farmaceutska kuća.
Sa druge strane, bez kola, Altina je prilično nezgodna. Imaš Beovoz koji retko ide, dva "trocifrena" autobusa i još nešto. Uglavnom, dvojica kolega koji su tamo stanovali, koristili su voz, dok nisu kupili kola.
Ako ti je već Miljakovac opcija, to je dosta pristojnije. Nema veze šuma, Miljakovac je pun drveća, a i Nova Galenika i Altina više podsećaju na selo nego na grad.

Ne razmišljaj o centru grada, osim što je sve bliže, cene su previsoke, a mesto za parkiranje misaona imenica. To je zgodno samo ako je stan jako blizu fakulteta, a kola nisu u planu.
Ono što je napomenuto, to je problem sa mostovima i to sa SVIM mostovima u Beogradu. Ako uzmeš stan u ča-ča-ča naseljima (Borča, Ovča, Krnjača), problem je pančevački most. Ako si na Novom Beogradu, a radiš preko Save, problem je Gazela. Uvek je problem ako između tvog mesta stanovanja i odredišta imaš bar jedan most...
[ blaki @ 11.01.2021. 09:05 ] @

Još neko ko živi na periferiji Beograda, a ima pozitivna iskustva i preporuku nekog kraja grada?

Hvala.
[ djoka_l @ 11.01.2021. 09:44 ] @
Topčider/Košutnjak jeste najveća površina pod šumom, a ako ti je baš stalo do šume, druga velika površina je Zvezdarska šuma.
To znači da ti u opticaj ulaze Karaburma i Mirijevo, kao i delovi Zvezdare. Kraj nije ekskluzivan kao centar grada, Dedinje ili Senjak pa su i cene niže. Prednost je što je centar dosta bliže nego Altina, Miljakovac, Rakovica, Resnik itd.
Ako ti je baš stalo do Košutnjaka, pogledaj i šta se nudi na Čukarici.
[ djoka_l @ 11.01.2021. 10:01 ] @
Evo šta kažu Halo oglasi, prosečna cena kvadrata u pojedinim naseljima (cene po kvadratu za jednosobne stanove):
Resnik: 880EUR
Altina: 900EUR
Rakovica: 1002EUR
Mirijevo: 1008EUR
Karaburma: 1011EUR
Miljakovac: 1046EUR
Galenika: 1092EUR
Čukarica: 1221EUR
Novi Beograd: 1640EUR

[ bakara @ 11.01.2021. 10:06 ] @
Citat:
blaki:

Još neko ko živi na periferiji Beograda, a ima pozitivna iskustva i preporuku nekog kraja grada?

Hvala.

Svaki deo grada ima svoje usko grlo...

Altina, ako ides busem kroz ceo zemun sve je usko grlo, ako ides autoputem gazela je usko grlo
Miljakovac takodje ima uske ulice i na koju god stranu da krenes u spicu ces biti zaglavljen.
Ledine niko nije pominjao, tu relativno lako dodjes do novog beograda koji vec ima svoju bolnicu i zdravstevene ustanove pa ne moras prelaziti preko mosta, a i ako trebas preci preko mosta sa nbgd ih imas nekoliko mada u spicu je svuda guzva.
Rakovica, to je slicna ruta kao miljakovac
karaburma, mirijevo, visnjicka i dragoslava srejovica su uska grla i nema nacina da zaobidjes.
Borca, kotaz, i to, pancevacki most i ne daj boze bilo kakav zastoj tu.
Zeleznik, sremcica tu se cesto zacepi na obrenovackom putu kod ade.
u sustini beograd i nije narocito veliki grad....
Novi beograd je na kraju nekako najzgodniji tu imas prakticno sve i retko kada moras prelaziti na drugu stranu, plus su siroke ulice i uvek negde mozes doci zaobilaznim putem, ako izbegavas spic prakticno neces imati problema u saobracaju osim parkinga.
[ Shadowed @ 11.01.2021. 10:56 ] @
Citat:
Grada22: Prvo vidi koji ce fakultet kcerka da upise i kupi joj garsonjeru blizu fakulteta.

Kasnije ces tu garsonjeru menjati za neku na lokaciji koja tebi bude odgovarala.

Ovaj savet im smisla. Doduse, mozda ne blizu fakulteta jer bi to verovatno znacilo i blizu centra sto znacajno podize cene ali prvo se orjentisati prema fakultetu pa posle nekoliko godina menjati (a moze da se ispostavi i da ne moras da menjas).
[ Branimir Maksimovic @ 11.01.2021. 11:19 ] @
Niko ne pomenu Cerak? Stize se do centra za pola sata, dobro povezan gsp-om. Vazduh cist na brdu, sta ces bolje :P
Jedino sad nije dobar ako imas posla na NBG, a ako imas onda samo preko reke i nista drugo.
[ vujkev @ 11.01.2021. 11:33 ] @
Po meni je najbolja varijanta da se uzme stan pored fakulteta. Dok je dete tu može da ode na faks i pešaka, nema smaranja sa prevozom u bilo kom obliku (bus, kola, gužva ...), a kad završi fakultet, ako ne želi da živi u tom stanu (uda se, ode u inostranstvo ili šta god) lakše može da se izda dok se oni ne presele tu. Takođe lakše će se i prodati stan pored nekog fakulteta i kupiti neki odgovarajući na drugoj lokaciji.

Ukoliko dobijemo informaciju o kom je fakultetu reč možemo da damo neke preciznije informacije gde tražiti stan
[ Branimir Maksimovic @ 11.01.2021. 11:47 ] @
Rekao bih da je velika verovatnoca da je fakultet blizu centra...
[ bakara @ 11.01.2021. 12:23 ] @
Citat:
djoka_l:
Evo šta kažu Halo oglasi, prosečna cena kvadrata u pojedinim naseljima (cene po kvadratu za jednosobne stanove):
Resnik: 880EUR
Altina: 900EUR
Rakovica: 1002EUR
Mirijevo: 1008EUR
Karaburma: 1011EUR
Miljakovac: 1046EUR
Galenika: 1092EUR
Čukarica: 1221EUR
Novi Beograd: 1640EUR


Jel se samo meni cini da su ove cene nesto mnogo niske?
[ djoka_l @ 11.01.2021. 12:33 ] @
https://www.halooglasi.com/uporedne-cene-nekretnina

Nisam izmislio. Ne kažem da su tačne, to tvrde Halo Oglasi.
Ne mogu da se setim koji sam period uneo, vidim ima dosta varijacija. Pretpostavljavam da je 2020. godina reprezentativna za aktuelne cene.
[ Java Beograd @ 11.01.2021. 13:58 ] @
Cena kvadrata kad se kupi kuća, ili stan u kući, je mnogo manja od cene kvadrata u NBG soliteru. Tako da - cena u Altini je sasvim OK.

I još jedna napomena: bio je neki domaći sajt (koristio sam ga kad sa kupo-prodavao nekretnine) sa prosekom OSTVARENIH cena, dakle, ne ono "vlažni snovi prodavaca" nego kad se stvarno proda-kupi.
A ko samo gleda oglase, pa tako formira neku sliku o cenama nekretnina u Bgd - taj je steko potpuno pogrešnu sliku.
[ blaki @ 12.01.2021. 09:09 ] @
Citat:
vujkev: Po meni je najbolja varijanta da se uzme stan pored fakulteta. Dok je dete tu može da ode na faks i pešaka, nema smaranja sa prevozom u bilo kom obliku (bus, kola, gužva ...), a kad završi fakultet, ako ne želi da živi u tom stanu (uda se, ode u inostranstvo ili šta god) lakše može da se izda dok se oni ne presele tu. Takođe lakše će se i prodati stan pored nekog fakulteta i kupiti neki odgovarajući na drugoj lokaciji.

Ukoliko dobijemo informaciju o kom je fakultetu reč možemo da damo neke preciznije informacije gde tražiti stan


Ama odlična varijanta ali definitivno neostvariva, jedino da dobijem na lutriji, ali kako istu ne igram i od toga ništa!

Citat:
Java Beograd: Cena kvadrata kad se kupi kuća, ili stan u kući, je mnogo manja od cene kvadrata u NBG soliteru. Tako da - cena u Altini je sasvim OK.

I još jedna napomena: bio je neki domaći sajt (koristio sam ga kad sa kupo-prodavao nekretnine) sa prosekom OSTVARENIH cena, dakle, ne ono "vlažni snovi prodavaca" nego kad se stvarno proda-kupi.
A ko samo gleda oglase, pa tako formira neku sliku o cenama nekretnina u Bgd - taj je steko potpuno pogrešnu sliku.


Bila pogrešna slika ili ne, po mom dosadašnjem iskustvu (nije veliko) ali bojim se da je realna slika upravo takva. Osim, i relativno i objektivno niskih ponuda, i možda svesti o realnoj vrednosti nekretnine koje su prisutne od ponuđača i novih i starih stanova u Borči, Ovči i Krnjači, te ponuda i ispod možda realne cene u npr. Ripnju, sve ostalo (izuzimam Vračar, Dedinje, Beograd na vodi....) je toliko ujednačeno 1200 do 1600 E , nebitno da li je udaljeno od centra, lupam, pet ili trideset i pet kilometara, ili je prvi sprat ili po istoj ceni, na istoj lokaciji suteren - što je naravno odnos "dupe-glava", a kada kontaktiraš sa agentom i ponudiš neku manju cenu - ma to nije opcija i odmah je vlasnik dobijao i više i nije hteo ni da čuje, a kamoli da razmišlja o takvoj ponudi.
[ blaki @ 12.01.2021. 09:41 ] @
Citat:
bakara:
Citat:
djoka_l:
Evo šta kažu Halo oglasi, prosečna cena kvadrata u pojedinim naseljima (cene po kvadratu za jednosobne stanove):
Resnik: 880EUR
Altina: 900EUR
Rakovica: 1002EUR
Mirijevo: 1008EUR
Karaburma: 1011EUR
Miljakovac: 1046EUR
Galenika: 1092EUR
Čukarica: 1221EUR
Novi Beograd: 1640EUR


Jel se samo meni cini da su ove cene nesto mnogo niske?


Ma jesu niske. Ovo je i odgovor zašto je to tako. Izvršeno preračunavanje sa nečim što više ne postoji i ostalo je u prošlosti. Pogledajte sliku:

https://i.imgur.com/GTWEvfc.png

Kada se pogleda samo 2020. godina odmah je situacija drugačija:

https://i.imgur.com/XoV7RWv.png

A i od toga nema neke vajde u sadašnjem trenutku, za prodavce i kupce, osim, ako ne grešim, neke statistike za ljude koji se ovom oblašću profesionalno bave?
[ ademare @ 12.01.2021. 12:50 ] @
Treba dobro razmisliti o svemu . Sta je u stvari cilj svega ? Jel da postanete Beogradjani ?

Pitam zato sto u obliznjem Kragujevcu postoji 99 % istih , drzavnih fakulteta kao i u Beogradu . Za neki privatni se ne vredi seliti , toga bar ima u svakom gradu .

Kupovina stana u nekoj Vukohebini , gde ce detetu trebati min po 1.5 sat u jednom pravcu do fakulteta i nazad jos toliko nije resenje .

To imas i u vec spominjanom Kragujevcu bez seljenja ! Kupi se mesecna karta i brze si do Kragujevca od Kraljeva kako pise i nazad , nego klaj klaj od nekih BG sela do centra . Ili ako ima minimum talenta i volje za voznju kupi se auto , pa se vozi do Kragujevca . Na kraju je sve jeftinije i brze nego ovako seljenje .
[ djoka_l @ 12.01.2021. 13:46 ] @
Da se nadovežem na prethodni post.
Ukoliko je razlog u ovom momentu studiranje u Beogradu, postoje znatno jevtinije opcije. Za devojku bi bilo mnogo bolje ako može da dobije mesto u nekom od studentskih domova.
Možda sopstveni stan izgleda primamljivo, ali niko sa 19 godina nema bolje rešenje nego da ima ishranu u menzi i sobu u studenskom domu.
Moja sestričina je uzela sa jednom drugaricom stan u najam, ponela gomilu šerpi, pa joj posle mesec dana dosadilo kuvanje i preporodila se kada je prešla na ishranu u menzi.

Sa druge strane, ako je ideja da se jednom svi preselite u BG, onda ne treba žuriti sa odlukom, nudi se gomila krševa od stanova i stvarno treba pogledati dosta toga pre nego što se čovek odluči da nešto uzme. Naročito se pazite kupovine stana koji nema ispravne papire. Ima gomila neuknjiženih objekata, ne treba vam takvo nerviranje.
[ Java Beograd @ 12.01.2021. 16:07 ] @
Citat:
blaki:... nebitno da li je prvi sprat ili po istoj ceni, na istoj lokaciji suteren - što je naravno odnos "dupe-glava", a kada kontaktiraš sa agentom i ponudiš neku manju cenu - ma to nije opcija i odmah je vlasnik dobijao i više i nije hteo ni da čuje, a kamoli da razmišlja o takvoj ponudi.


Da, ovo je tačno, ali samo donekle. Opet, ponavljam - lično iskustvo.
Dakle, ima "prodavaca" koji "prodaju a mole boga da se kupac ne pojavi". Bukvalno, videli, čuli neki ekstra stan prodat za 1600 po kvadratu, pa i svoj suteren traže toliko.

Da, tačno je da neće da spuste cenu, dok god zaista nemaju pravu nameru da prodaju. Takvi stanovi su mesecima i mesecima u oglasnicima. I proći će stotinu zainteresovanih - i neće spustiti cenu.
Ali onog momenta kad budu hteli da stvarno prodaju - moraće.

Ko su ostali "igrači"? Agenti.
Njima je u upisu posla da klijenta odvedu da pogleda stan. Otkud zna, možda je baš ovaj klijent dovoljno lud.
[ bakara @ 12.01.2021. 16:53 ] @
Valjda je posao agenta da dovede do kupoprodaje?

To znaci da treba da ubedi prodavca da snizi cenu, kao i da ubedi kupca da da vise, to je posredovanje u kupoprodaji

ako to ne radi, samo gubite vreme sa njim, taj ne zasluzuje proviziju.
[ blaki @ 12.01.2021. 17:41 ] @
Citat:
ademare: Treba dobro razmisliti o svemu . Sta je u stvari cilj svega ? Jel da postanete Beogradjani ?

Pitam zato sto u obliznjem Kragujevcu postoji 99 % istih , drzavnih fakulteta kao i u Beogradu . Za neki privatni se ne vredi seliti , toga bar ima u svakom gradu .

Kupovina stana u nekoj Vukohebini , gde ce detetu trebati min po 1.5 sat u jednom pravcu do fakulteta i nazad jos toliko nije resenje .

To imas i u vec spominjanom Kragujevcu bez seljenja ! Kupi se mesecna karta i brze si do Kragujevca od Kraljeva kako pise i nazad , nego klaj klaj od nekih BG sela do centra . Ili ako ima minimum talenta i volje za voznju kupi se auto , pa se vozi do Kragujevca . Na kraju je sve jeftinije i brze nego ovako seljenje .


Saglasan sam u potpunosti sa razmišljanjem. Tako smo i ja i žena, uglas, davali savet našoj dobroj prijateljici pre par godina - šta to fali Kragujevcu i baš ovako na način kao i ti. Žena samohrana majka, teško sastavlja kraj sa krajem, otac ne plaća za dete, malo, malo su na sudu i na kraju sinčić na faks u Beograd, nema naravno uslova za studentski dom, ali je ključno bilo da će "svi njegovi drugovi studirati u Beogradu". Tada sam shvatio da je izgleda za decu iz Kraljeva, Begiš pojam, a Kragujevac selendra koju imaju i ovde.

Citat:
djoka_l: Da se nadovežem na prethodni post.

Sa druge strane, ako je ideja da se jednom svi preselite u BG, onda ne treba žuriti sa odlukom, nudi se gomila krševa od stanova i stvarno treba pogledati dosta toga pre nego što se čovek odluči da nešto uzme. Naročito se pazite kupovine stana koji nema ispravne papire. Ima gomila neuknjiženih objekata, ne treba vam takvo nerviranje.


Hvala na savetu. Ovoga se i ja najviše bojim. Ne žurim, samo planiram unapred i kako sam napisao u prvom postu "Razmišljam...." Sreća imam i vremena, ćera je treća godina, pa ništa nije hitno. Na kraju i ako ne bude išlo ovako iznajmiću kao i 99% ljudi i zaboraviti moje želje i namere (neće biti prvi put).
[ B3R1 @ 13.01.2021. 11:33 ] @
Evo nekih mojih dodatnih razmisljanja na tu temu, mahom nebitne trice i kucine, mozda pomognu, a mozda i odmognu, uglavnom mislim da ne moze da skodi ...

Stan za cerku ima smisla ako su njeni dugorocni planovi da ostane da zivi i radi u Beogradu. Medjutim, mladi napustaju Srbiju veoma cesto, a vracaju se bas retko (ma nikada bre, dosta tih bajki!). Da kupite stan, koji ce vam kasnije stajati prazan ili ce vam ga unistavati razne stetocine od podstanara, je trosenje novca, vremena, a pre svega zivaca. Nije se jednom desilo da podstanar nestane, a steta koju vam je ostavio nadmasuje njegov depozit jedno 10 puta. Plus neplaceni racuni za struju i komunalije, dug koji odjednom morate da platite, a bivsi podstanari ko zna gde i prave se blesavi ... i onda sednete i placete, jer ste nemocni.

Eh da, racuni ... Tu imate dva problema. Prvi je sto su troskovi sigurno veci nego u Kraljevu. Za male stanove u boljoj ste poziciji ako stan nema centralno grejanje, dok je kod velikih obicno suprotno. Mali stan se zagreje vrlo brzo, a ako se dobro odradi izolacija prozora i vrata i ne grejete preko 22 stepena, ni potrosnja struje nece biti velika. A kada nema nikoga u stanu nema ni grejanja, pa je trosak nula. S druge strane, centralno grejanje je najskuplja stavka u Infostanovim racunima, mislim da je oko 120 din/m2, a placa se cele godine, i leti i zimi. I naravno, cak i kada je stan prazan. Bez obzira sto ako npr. u junu zahladni do 10 stepeni (desavalo se), a ne mozete da ga koristite jer se sezona toplane zavrsava u aprilu. A ima tu i onoga da u nekim stanovima ljudima CG ne uspe da zagreje ni do 20 stepeni, pa ubacuju grejalice i zbog toga jos odozgo placaju i struju. Kao sto rekoh - carobna rec: izolacija ... a ne grejalice!

Drugi problem s praznim stanom je to sto uprkos online bankingu i trajnom nalogu Infostan, EDB i ostali jos uvek zive u 19. veku i salju one blokove s priznanicama postom. Postansko sanduce nema beskonacnu zapreminu i u jednom trenutku je krcato. A ima i onih majmuna koji ubacuju reklame, jer cak i kada im napisete "NECU REKLAME" (sto ih u vecini evropskih zemalja obavezuje da tu ne ubacuju nista) - oni i dalje ubacuju sta god im padne na pamet. Znaci, treba da cimate nekoga da vam prazni sanduce i zavisite od dobre volje tog nekog da radi ono sto su vasi poslovi.

Da se selite u Beograd iz provincije pod stare dane? Hm, vecina ljudi zapravo cesce radi upravo obrnuto. Nakon pola veka stresnog zivota u Sivigradu ljudi pakuju kofere i idu u svoj zavicaj, jer su tamo medju svojima gde znaju svakoga i svi ih znaju, a zivot im je neuporedivo mirniji i jeftiniji. Zelite li da jednu obicnu kafu placate 200 dinara? Zelite li neizivljene klince u komsiluku koji vam prave zurke svake noci, a vi im ne mozete nista, jer drzava ne funkcionise? Odete u centar grada, ne mozete da nadjete parking mesto, a i kada ga nadjete verovatnoca da ce vas neki majmun zaglaviti je ogromna. Pominjete blizinu bolnica - paaa, cela Srbija bi da se leci u VMA ili KCS, znate li kako izgledaju cekaonice tamo? Brze cete doci na red kod doktora u Kraljevu nego u Beogradu.

Ovo je samo moje misljenje ... ne mora da znaci da sam u pravu. :-)
[ bordzija @ 24.02.2021. 07:26 ] @
Gledaš samo da nema daljinsko grejanje preko toplane jer to je legalna pljačka u Srbiji.

Onda gledaš šta ćeš sa tim stanom i kako ćeš. Na altini svi lože sve i svašta, retko ko ima dobru izolaciju i greje se na inverter klime. Znači zimi smrad i trovačina.

Po meni je prava stvar stara gradnja bilo gde u centru, sa godinama samo skače cena i UVEK može da se iznajmi lako. Recimo 25m2 ide za 250-300 evra mesečno. Ako ti ne treba opet lako prodaš.

Centar će biti znatno rasterećen od smrada sledeće godine kada počne eko test da se radi na tehničkom za auto i bude uslov za registraciju. Opet generalni problem su termoelektrane, toplane i deponije. Tu ne možeš ništa.

Industrije odavno nema to zaboravi, to je totalno out i demode. Samo šoping molovi i kafići su in.

A što se tiče "renomiranih" zdravstvenih ustanova tu ti je ufur 500 evra po meni mnogo bolja mala sredina i prava dijagnoza. O tome bih tek razmišljao a ovo sve drugo može da se sredi, popravi, proda.

Što se tiče tih ustanova daleko lepše mišljenje imam o novom sadu i recimo fruškoj gori koja nije daleko.
[ prostozdrav @ 10.03.2021. 14:49 ] @
nema nista od grejanja ja uzimam sertifikovanu ganodermu to me greje
[ Turmen @ 12.05.2021. 21:57 ] @
Dva bitna pitanja (možda previše lična):

1) Koliki je budžet kojim se raspolaže?
2) Gde je fakultet?

Ćerka će biti najzadovoljnija stanom blizu fakulteta. Studentu mnogo znači ta ušteda u vremenu, pogotovo ukoliko ima obaveze na faxu više puta dnevno.

Ako nemate para, onda je kompromis stan na periferiji - u pravcu fakulteta, na 30 - 45min prevozom (poželjno jednim prevozom, bez presedanja). Meni je recimo fax bio u Vojvode Stepe, živeo sam na Kumodražu, jeste taj deo ličio na selo, ali sam plaćao jeftinu kiriju i za 15min bio na predavanjima. Ako je fax ETF, Mašinski, onda dolazi u obzir Karaburma, Mirijevo, Višnjica (pre nego Borča, Krnjača, Kotež zbog gužve na Pančevcu), ako je fax Poljoprivredni onda Altina, Batajnica, Zemun Polje, Galenika, a ako je fax na NBGu, onda Bežanija, Ledine. U slučaju FONa ili FPNa onda su ok Kanarevo Brdo, Miljakovac, Jajinci (primera radi), za Farmaceutski - Kumodraž, Jajinci, a za DIF i Šumarski - Banovo Brdo, Rakovica, Vidikovac, Cerak, Labudovo i Petlovo Brdo.. Za fakultete u centru je potpuno svejedno, uz dodatak da se vreme putovanja ka periferiji produžava. Naravno, da dodam, u slučaju recimo ETFa, Mašinskog ili Veterinarskog ili Medicinskog fakulteta treba imati u vidu blizinu stanice BG voza tako da u tom slučaju recimo Zemun (u blizini Železničke stanice u Zemunu nije skup kvadrat), Zemun Polje ili Batajnica mogu biti dobar izbor. Takođe Rakovica, Kneževac ili Resnik. BG voz je (nisam ga koristio doduše 3-4god) bio tačan i brz, od Zemuna do Vukovog spomenika se putuje najviše 20min.

Onda možemo da vidimo varijante stanova, ali trenutno je bolje kupiti manju kvadraturu bliže faxu, nego neki ozbiljniji stan. Bože zdravlja, takav stan ćete i lakše moći sutra da izdate, prodate, ukoliko vam ne bude bio potreban.[Ovu poruku je menjao Turmen dana 13.05.2021. u 11:20 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Turmen dana 13.05.2021. u 11:21 GMT+1]