Tražio sam da nadjem povoljan kamen za picu, za rernu, poželjno većih dimenzija. Ono što sam izguglao je prilično skupo, preko 50 evra i uglavnom piše da nije na stanju.
Imate li neko iskustvo u vezi kamenih ploča za picu? Gde kupiti? Mozda neka jeftina zamena?
Da li kamen zaista čini veliku razliku kad se pravi pica?
Ali nisam nikada probao niti znam nekog ko ima pa da probam
[ dusanboss @ 27.01.2021. 01:08 ] @
Citat:
mrkii:
Tražio sam da nadjem povoljan kamen za picu, za rernu, poželjno većih dimenzija. Ono što sam izguglao je prilično skupo, preko 50 evra i uglavnom piše da nije na stanju.
Imate li neko iskustvo u vezi kamenih ploča za picu? Gde kupiti? Mozda neka jeftina zamena?
Da li kamen zaista čini veliku razliku kad se pravi pica?
Hvala 🙂
Možeš kod kamenorzca da ti izreže. Verujem da će biti jeftinije. Ja sam probao sa 4 crepa koje sam malo obradio. Možeš i da nadješ neku pločicu većih dimenzija, samo heće da puknu.
Naravno ako hoćeš kamen lopata za picu ti je takodje obavezna.
Citat:
bakara:
Ja prvi put cujem za "kamen za picu"?
Koristi se kako bi se u običnoj rerni postigao efekat zidane pica furune. Fora je u tome što kad je staviš sa plehom dok se on ugreje gornja starna se već isuši, takodje dobijaš hrskavu koru koju sa plehom ne možeš dobiti.
[ dusanboss @ 27.01.2021. 01:44 ] @
Sad si me ponovo zagrejao za ovo. Naišao na ovu socijalnu varijantu koja izgleda funkcioniše. Moraću da probam. Za hrskavost je takodje bitno da se pica izvadi na rešetku (žicu) dok je vruća. Takodje primetio sam da je testo bolje kad odstoji jedan dan.
[ dlalic @ 27.01.2021. 09:32 ] @
Citat:
dusanboss:
Koristi se kako bi se u običnoj rerni postigao efekat zidane pica furune. Fora je u tome što kad je staviš sa plehom dok se on ugreje gornja starna se već isuši, takodje dobijaš hrskavu koru koju sa plehom ne možeš dobiti.
Imas plehove bas za picu, od inoxa, izbusene kao sito sa donje strane, lagane kao perce, u raznim velicinama. Nasao sam u Metrou na profesionalnom posudju, a kosta par stotina mozda hiljadu.
Bude ravnomerno peceno, hrskavo sa svih strana i gotovo za cas. Slikacu ako se setim...
[ bakara @ 27.01.2021. 11:54 ] @
aha sad razumem, posto cesto sam pravim testo za picu, ovde je u stvari razlika u tehnici pecenja.
Cela fora je ako sam dobro razumeo da se testo spusti na vrelu podlogu, a cisto sumnjam da testo razlikuje da li je kamen ili metal ispod.
ja inace imam rernu sa dva ventilatora i usijam je pre stavljanja testa (u plehu naravno) i to bude gotovo za nekih 10 minuta, i bude mi hrskava, ali moracu sada da probam sa pecenjem na obrnutom plehu.
Sto se tice kamena, mislim da je najjednostavnije da se nabavi jedna mermerna plocica to ima skoro svuda da se nabavi, ali mislim da ne moze biti narocita razlika.
[ dusanboss @ 27.01.2021. 12:42 ] @
Citat:
dlalic:
Citat:
dusanboss:
Koristi se kako bi se u običnoj rerni postigao efekat zidane pica furune. Fora je u tome što kad je staviš sa plehom dok se on ugreje gornja starna se već isuši, takodje dobijaš hrskavu koru koju sa plehom ne možeš dobiti.
Imas plehove bas za picu, od inoxa, izbusene kao sito sa donje strane, lagane kao perce, u raznim velicinama. Nasao sam u Metrou na profesionalnom posudju, a kosta par stotina mozda hiljadu.
Bude ravnomerno peceno, hrskavo sa svih strana i gotovo za cas. Slikacu ako se setim...
Šta znam. Nije fora da se samo pleh brže ugreje i da dozvoli cirkulaciju vrućeg vazduha od dole već i da se testo spusti na nešto već vruće i da ga to prži od dole tj. da mu predaje akomuliranu toplotnu energiju.
Citat:
bakara:
aha sad razumem, posto cesto sam pravim testo za picu, ovde je u stvari razlika u tehnici pecenja.
Cela fora je ako sam dobro razumeo da se testo spusti na vrelu podlogu, a cisto sumnjam da testo razlikuje da li je kamen ili metal ispod.
ja inace imam rernu sa dva ventilatora i usijam je pre stavljanja testa (u plehu naravno) i to bude gotovo za nekih 10 minuta, i bude mi hrskava, ali moracu sada da probam sa pecenjem na obrnutom plehu.
Sto se tice kamena, mislim da je najjednostavnije da se nabavi jedna mermerna plocica to ima skoro svuda da se nabavi, ali mislim da ne moze biti narocita razlika.
Upravo tako. Ko što sam gore napisao. U slučaju kad testo razviješ na hladan pleh, ubaciš u rernu, dok se pleh ugreje do tih 250 C° pica je skoro gotova. U ovom drugom slučaju gde testo spuštaš na vreo kamen (metal) možeš odma sir da nardaš pošto će ista ta pica biti gotova za 5 umesto za 10 min. Inače za 10 min sir izgori.
Razlika izmedju metala i kamena ... Ja bih rekao da nema, nekom je bolje jedno, nekome je bolje drugo, ali postoji razlika izmedju kamena, deblje (da kažemo oko 7 mm) ploče od livenog gvoždja i obrnutog pleha. Razlika je u tome što zbog debljine pleha testo brzo izvuče akomuliranu energiju što se sa druge dve varijante ne dešava.
Probaj u svakom slučaju. Primeti se razlika. Čak i obrnut vruć pleh je mnogo bolji nego hladan pleh. I po meni obavezno testo bar dan ranije. Kao i vadjenje na rešetku jer se u protivnom testo od dole upari i shebe hrskavost.
[ component @ 27.01.2021. 13:40 ] @
Mislim da nije isto kamen i metal, pošto metal brže predaje toplotu od kamena. Mada koliko vidim i nije neka velika razlika. Meni je ovaj video najbolje pojasnio zašto bi koristio nešto drugo u odnosu na običan pleh:
[ dusanboss @ 29.01.2021. 01:42 ] @
Da odličan mu je kanal. Gledao sam dosta njegovih videa.
[ mrkii @ 29.01.2021. 10:41 ] @
Odlični odgovori, hvala.
Super je ova fora da napraviš lopaticu od kartona i pek papira :)
Probaću definitivno sa obrnutim plehom
[ dusanboss @ 30.01.2021. 15:05 ] @
Probao sam ovu foru sa obrnotim plehom. Odlično mi je ispalo. Nisam jeo hrskaviju koru u mnogim picerijama. Mislim da apsolutno nema poptrebe za kamenom ili pločom. Dobro ugrjen pleh odlično radi.
Jedino sam se zeznuo što sam u stavio u rernu skroz dole i odmah sam sir narendo. Trebao sam na srednju tu policu i sir na nekih pola pečenja. Druga će mi sad biti još bolja. Pekla se negde izmedju 5 i 10 min i mogla je još malo u gornjem delu. Taman to kad je dignem i ne stavim sir odmah.
Inače nisam mogo da je skinem sa kartona. Sreće nije mi heftalica radila pa nisam zaheftao papir tako da sam zajedno sa paprom skinuo na pleh. To bih preporučio i drugima da rade. Takodje mislim da nema potrebe da se pleh okreće naopako. Isto je i sa normalno postavljenim.
Ako imaš onaj dodatak za vrata od rerne (obično od aluminijuma, stavlja se kad se u rerni nešto peče sa malo otvorenim vratima, sprečava vreo vazduh i isparenja da oštete prekidače iznad rerne), staviš i držiš malo otvorena vrata od rerne (nekoliko milimetara ili koliko već treba.
Poenta je da se na testo stavi sve što treba, nema vađenja pa vraćanja u peć, ili u slučaju rerne otvaranja vrata i sl.
A i svakako je lakše nego da loviš momenat kad da staviš sir.
I NEMOJ da podižeš pleh na srednji nivo, onda će testo biti bliže gornjem grejaču pa će biti još gore po sir čak i ako ga dodaš kasnije, a sa gornje strane će da se ispeče maltene isto kao i sa donje. Poenta je da se sa donje strane peče na vreloj podlozi (najbolje kamen, ali može i neka zamena), a sa gornje strane samo vrelim vazduhom.
Zato bi možda, kad se već koristi rerna, bilo najbolje ako ima ventilator i ako gornji grejač može da se isključi (mislim da većina rerni ima mogućnost, tj. poziciju prekidača, da se uključi samo donji grejač ili bar da donji grejač greje dosta jače nego gornji).
[ dusanboss @ 31.01.2021. 14:11 ] @
mjanjicu taj liki čiji je video je onaj što je pojeo par tona vagu govedine? Stalno mi pravi zazubice i čini me ljubomornim.
Ne verujem da bi bilo dobro da se otvara rerna imalo. To bi drastično smanjilo temperaturu. Ove zidane peći su druga stvar. Naravno da ne može u rerni da bude nikad kao u njima, ali sam ovom metodom napravio picu dosta približnu toj iz furune.
Danas sam peko jednu i zezno sam stvar. Da li zato što sam okrenu pleh normlano, da li što sam digao na srednju ili što sam slučajno stavio na 250 umesto na max. Inače danas sam skontao da na max ne gasi grejače uopšte tako da verovatno napravi tmeraturu dosta preko 250 kad se dobro zagreje.
Ne vredi gasiti gornji grejač ostaće živa od gore. Isto tako previše nadeva spreči da se gornja strana ispeče. Mislim da je najviše do temperature. Juče mi mi se na testu stvorili oni lepi braon plikovi koji se vidjaju samu u furunama ili velikim profi pećima. Danas ništa... lebac
[ bakara @ 31.01.2021. 16:14 ] @
Znaci moraces jos da "vezbas"
[ bakara @ 31.01.2021. 19:32 ] @
Evo probao i ja sa "plehom"
bilo je prilicno bezuspesno, plus sto je sve mnogo komplikovanije nego spakovati picu u pleh i staviti u zagrejanu rernu, tako da mi je jasno zasto postoji taj kamen.
Inace mekano nafilovano testo se ne prebacuje bas lagano na pleh, treba dosta vestine za to.
Uz sve to testo mi sa donje strane nije ispalo onako kao sa pecatima i ako je dobra pica bila, podigli se klobuci.
Sto se mene tice previse truda, a ispekli smo bar dosta pica :)
[ dusanboss @ 31.01.2021. 21:56 ] @
Jeste komlikovano ubaciti bez lopate. Verujem da i sa lopatom treba malo vežbe. Zato sam i napisao da se razvije testo na papir za pečenje i karton pa samo svučeš zajedno sa papirom na pleh. Na kamen nije ništa jednostavnije staviti nego na pleh. Jedina razlika što kamen bolje drži toplotu al zato mora da ga greješ bar sat vremena. Ja sam skroz zadovoljan time što sam juče postigao sa plehom.
Ne treba da vežbam, znam šta sam zeznuo danas. Samo da ponovim kako sam juče pekao uz možda neke minimalne korekcije.
[ dusanboss @ 01.02.2021. 11:22 ] @
Evo danas apsolutan uspeh. Ja lično nisam jeo bolju picu u domaćoj radenosti, a slobodno mogu da stanem na crtu mnogim picerijama (pogotovo pekarama).
Peć dobro ugrejana pola sata na najače. Ubacujem kad drugi put ugasi grejač. Pleh okrent i na najnižoj polici. Sir odma i ne otvara se ništa do kraja. Testo što je moguće tanje. Ubacuje se što brže i rerna se zatvara što brže. Prilozi minimalistički. Domaćinsku picu nema šanse da ispečete kako treba u običnoj rerni. Samo sirotinjsku.
Perverzija. Razlika izmedju one juče i ove danas je kilometarska a isto testo isti sastojci. Ostalo mi jedno parčence idem sad da ga pojedem
Treba malo vežebe i finesa, ali pre ili kasnije svako može da izpeče dobru picu u običnoj rerni pod uslovom da radi kako treba. (rerna i ti)
[ mrkii @ 01.02.2021. 17:42 ] @
Bravo Dušane, reci mi par stvari...
Kakvo ti je testo, relativno tvrdo ili mekano da se lepi na pek papir? Ja sam pravio uvek što mekše testo jer mi u suprotnom ispadne kao hleb. Ne znam da li bi uspeo da prebacim tako mekano testo sa kartona na pleh, čak i ako zadržim pek papir ispod.
Da li pek papir smeta, odnosno snižava temperaturu? Kako ga cenite, ja bih rekao da ne bi trebalo.
Nešto se mislim, da li bi toliko mnogo smetalo da se uradi ovako:
- zagreješ pleh maksimalno
- izvadiš pleh na brzinu, zatvoriš rernu
- prebaciš picu za dve/tri sekunde, vratiš u rernu za par sekundi
Ovako bi mi bilo lakše jer bih mogapo da pridržim špek papir dok prebacujem mekano testo.
Nešto ne verujem da bi stigao ni pleh ni rerna toliko da se ohladi za to vreme
I da, pošalji neku sliku kako ispada pica tvojom metodom, odozgo i odozdo, please...
Ja inače čekam da mi stigne nova rerna, koja ima taj pica mod. Podrazumeva da radi donji grejač i ventilator sa grejačem...
[ duca011 @ 01.02.2021. 21:59 ] @
Za pecenje pice u rerni preporucujem samot. Dva do tri santimetra debljine. Preporuka tri.
Ali mi nije jasno da ovaj kamen košta 240€ sa PDV-om, jeste da je 60x40cm, ali nije metar sa metar pa da bude takva cena: https://bago.rs/detalji/kamen-za-pecenje-pice/1552
Njima lopata za picu košta od 30 do preko 100€, pa onaj Gorenje set i nije toliko skup u poređenju sa opremom za picerije kod ovih sa prethodnog linka, kod njih podloga za sečenje pice 40€...
[ bakara @ 02.02.2021. 09:36 ] @
nema vadjenja pleha, tanak je metal i brzo se hladi, cak i to otvaranje rerne mu ne prija, i to i jeste najveci problem
zato i napisah da sam prakticno shvatio zasto je kamen bolji.
umesto kamena moze verovatno neka kvalitetnija plocica (mermerna na primer), ali ova lopatica bi takodje trebala inace i dalje ostaje komplikovano ovakvo pecenje pice.
A video sam juce na YT neki lik pece picu u tiganju pa posle ceo tiganj turi u rernu
[ dusanboss @ 02.02.2021. 14:35 ] @
Citat:
mrkii:
Bravo Dušane, reci mi par stvari...
Kakvo ti je testo, relativno tvrdo ili mekano da se lepi na pek papir? Ja sam pravio uvek što mekše testo jer mi u suprotnom ispadne kao hleb. Ne znam da li bi uspeo da prebacim tako mekano testo sa kartona na pleh, čak i ako zadržim pek papir ispod.
Da li pek papir smeta, odnosno snižava temperaturu? Kako ga cenite, ja bih rekao da ne bi trebalo.
Nešto se mislim, da li bi toliko mnogo smetalo da se uradi ovako:
- zagreješ pleh maksimalno
- izvadiš pleh na brzinu, zatvoriš rernu
- prebaciš picu za dve/tri sekunde, vratiš u rernu za par sekundi
Ovako bi mi bilo lakše jer bih mogapo da pridržim špek papir dok prebacujem mekano testo.
Nešto ne verujem da bi stigao ni pleh ni rerna toliko da se ohladi za to vreme
I da, pošalji neku sliku kako ispada pica tvojom metodom, odozgo i odozdo, please...
Ja inače čekam da mi stigne nova rerna, koja ima taj pica mod. Podrazumeva da radi donji grejač i ventilator sa grejačem...
Mekano je testo i maksimalno istanjeno, lepi se za papir. Mislim da na drugi način ne bi uspeo da je prebacim na pleh. Papir verovatno utiče malo, ali očigledno nedovoljno da pokvari rezultat.
Možeš da je prebaciš relativno lako. Samo izvuci pleh do pola ili malo više (pleh koji pasuje u one police rerne). Papir ostaviš da viri nekoliko cm preko kartona na toj strani koju ćeš prvu staviti u rernu. Karton drži pod što manjem uglom u odnosu na pleh (ne preteruj da se ne ispečeš ). Varjačom (najbolje silikonskom mada sam ja i sa drvenom uspeo lako) pridrži tu ivicu papira uz pleh i samo izvci karton. Ne zanm da li bi vadjenje pleha smetalo, ali izbegni ga ako možeš.
Slikaću kad budem pravio sledeći put mada po izgledu nije mnogo drugačija od obične, ali je razlika u ukusu i hrskavosti ogromana.
[ dusanboss @ 02.02.2021. 14:52 ] @
Citat:
duca011:
Za pecenje pice u rerni preporucujem samot. Dva do tri santimetra debljine. Preporuka tri.
Jel si probao? Ne znam kako bi šamot odradio posao zbog te ropičaste strukture koju ima.
Ali mi nije jasno da ovaj kamen košta 240€ sa PDV-om, jeste da je 60x40cm, ali nije metar sa metar pa da bude takva cena: https://bago.rs/detalji/kamen-za-pecenje-pice/1552
Njima lopata za picu košta od 30 do preko 100€, pa onaj Gorenje set i nije toliko skup u poređenju sa opremom za picerije kod ovih sa prethodnog linka, kod njih podloga za sečenje pice 40€...
Pa verovatno se nadje neka budala da da 240€ za kamen i 100€ za lopatu. Za te pare ladno ozidaš furnu. Ne dam im bre ništa. Sam ći i lopatu da napravim samo da nadjem lim odgovarajući.
Citat:
bakara:
, ali ova lopatica bi takodje trebala inace i dalje ostaje komplikovano ovakvo pecenje pice.
Dobro bi došla lopatica mada i ovako nije komplikovano uopšte. Kažem traba da se proba kako bi se malo uhodo al evo iz trećeg puta ubacujem ko pro. Snimiću sledeći put.
Možda da probaš par puta na hladnu rernu.
[ duca011 @ 02.02.2021. 15:57 ] @
Probao i odlicno je. Samot akumulira sasvim dovoljno toplote da bi se pica ispekla i da iskljucis rernu u momentu kad je zatvoris. Inace je svaka pekara koja pece u starinskoj furuni patosana samotom. Zaboravih da dodam...kod mene je rena na 300 stepeni.
Za rupice nije problem. Samot, ukoliko nije dobro nabijen prilikom izrade moze se uglacati kako bi se poravnao. Dobar samot ne bi trebao imati vazduha u sebi. Rupice, odnosno neravna povrsina je zbog tehnologije izrade.
Mislim da bi mogla posluziti i glina od koje se izradjuje posudje, kao ono posudje iz Zlakusa. Mislim da ne bi bio problem da se dogovorite vam urade jednu plocu po meri.
[Ovu poruku je menjao duca011 dana 02.02.2021. u 17:11 GMT+1]
[ dusanboss @ 03.02.2021. 13:06 ] @
Ješ jedan savet. Mislim da mi je razvijanje na papiru pomoglo da razvijem testo tanje nego inače. Razvijam ga do neke debljine na stolu pa ga prebacim na papir (bez brašna) gde ga dodatno razvučem. Tako da se testo pomalo lepi za papir što mu pomaže da zadrži oblik. Ovako ti ga istegliš ono se vrati. Nikako nisam mogo do postignem željenu debljinu bez papira.
[ duca011 @ 03.02.2021. 13:14 ] @
Da li odmaras testo? Posle svakog mesenja treba da ga odmoris, da se opusti.
1. Mesenje
2. Ostavis da naraste
3. Premesis i podelis na jufke
4. Odmoris
5. Rastezes
[ dusanboss @ 03.02.2021. 13:30 ] @
Ne, nisam ga odmarao. To mu pomogne da se lakše razvlači? Koliko bi trebalo da se odmara? Na sobnoj ili u friz?
[ duca011 @ 03.02.2021. 14:38 ] @
Oko 20-30 minuta. Sve na sobnoj. I svako ukiselo testo mora da se odnara posle svakog mesenja.
[ bakara @ 03.02.2021. 16:12 ] @
ja testo mesim na masini.
masina odmara testo 3 puta po 12 - 15 minuta (ne znam tacno)
znaci triput mesi i triput odmara.
[ eeestablishment @ 03.02.2021. 17:30 ] @
Koji recept za testo koristite , da li je dobar onaj ( video ) sa prve strane ?
Da li stavljati jaje na pizzu , da neće testo da pregori dok se jaje ispeče ?
[ SASA M. @ 03.02.2021. 20:58 ] @
Meni se ne desi da ostanu "ziva" jer se pizza pece 8min u obicnom sporetu. Naravno, kuci stavim samo jedno. :) Pecemo najcesce u aluminijumskoj tepsiji.
Evo veceras u nekom pizza lokalu u Pozarevcu, belanca su mogla da budu jos mozda minut duze pecena na ovoj, i bila bi skroz pecena, ovako su blago vazdusastija. :)
[ deedee6 @ 03.02.2021. 21:54 ] @
Prati oglase po Lidlu, biće garant
Ovo je neka skuplja varijanta, može da se nadje do 10 evra Lidl Penny
[ dusanboss @ 04.02.2021. 02:04 ] @
Citat:
eeestablishment:
Koji recept za testo koristite , da li je dobar onaj ( video ) sa prve strane ?
Da li stavljati jaje na pizzu , da neće testo da pregori dok se jaje ispeče ?
Stavljao sam i volim ga, ali ako hoćeš ovaj recept o kome pričamo izbegavaj jaje. Ko što sam rekao nadevi moraju biti minmalistički. E sad, možda bi neko jaje stiglo da se isprži dosta rovito na vrhu te pice ipak mislim da ako čekaš da se jaje ispeče kako treba ostatk će pregoreti. Barem u običnoj rerni.
[ eeestablishment @ 04.02.2021. 21:54 ] @
Pretpostavljao sam da bi ta kombinacija sa jajima bila komplikovana za pecenje .
Na ovu temu TRANSFER PIZZA TO STONE evo jedan koristan i kratak klip .
Caka je u tome da se testo spusti na kamen sa sve papira , a posle minut ipo kad se testo
okori i stegne papir se lakse vadi . Doduse rerna ima ovu resetku koja lepo-stabilno klizi , funkcionise kao fioka
sto olaksava stvar .
[ dusanboss @ 04.02.2021. 22:49 ] @
Možda i ne bi. Sutra ću probati da bacim jaje na jednu.
Ovakvo prebacivanje samo sa papirom je teško izvodljivo, Probao sam. Pogotova kad je testo tanko. Ovo sa kartonm funkconiše super. Sklizne veoma lako. Običan onaj deblji karton krem boje od bilo kakve kutije samo se nečim pridrži kraj paira uz pleh i ide ko zmaj. Nisam uspe da snimim pošto sam bio sam. (možda sutra) Evo neke slike mada su loše i ne vidi se mnogo.
Vaddjenje papira nakon minut dva ...? Šta znam malo razhladiš rernu, ali testo ima bolji kontakt sa plehom. Probaću sutra da izvadim papir.
Ne vidi se mnogo, šta više ne vidi se skoro ništa , ali oseti se verujte mi na reč. Dve su pre pečenja na jednoj pre sira druga sa sirom. Ova gde deluje da je zagoreno je posle pečenja (ko bi reko ) Nje ništa zagorelo samo papir malo nagori. Na ovoj slici od dole vide se pomalo "leopardove tufne" kje bi mogle a budu malo izraženije. problem je tanak pleh. Nešto 3 puta deblje bi bilo savršeno. Maksimalno 5 mm, sve preko toga predugo bi trebalo da se ugreje, a mislim da nema potrebe kad i ovaj tanak pleh odradi posao.
Inače oblik je dosta loš, nisam nešto vešt sa tim testom mada mi nije ni bio cilj da izgleda lepo već da je što bolje iztanjim.
[Ovu poruku je menjao dusanboss dana 05.02.2021. u 00:05 GMT+1]
[ eeestablishment @ 11.02.2021. 18:40 ] @
Nesto naglas razmisljam pa da pribelezim ovde da ne zaboravim .
Za picu je potrebna visoka temperatura plotne pa u vezi s tim sta bi se desilo ako bi je
spustio direktno na pod rerne ( donji grejac )
Eventualno ispod samo da bude pek-papir radi
lakseg prenosenja , da nesto ne iscuri i zamasti pleh .
Sva je prilika da ce pregoreti ?
[Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 11.02.2021. u 20:15 GMT+1]
[ mrkii @ 11.02.2021. 20:16 ] @
Isprobavao sam malo ove fore. Ispalo je da sam čak preterao sa željom da se zapeče dno pice.
Spustio sam pleh dole i previše stanjio testo, prepeklo se. Posle toga podebljao testo i kraće pekao, ispalo je bolje. Sledeći put ide dole na kratko, a onda premeštam u sredinu.
Mislim da nije ni toliko bitno da se ne otvori rerna i sl. Mislim da su tu male razlike.
Moj zaključak je da svako treba da se igra sa debljinom testa, položajem u rerni i sl. Nema svako istu rernu, ne pravi testo sa istim sastojcima i istom količinom sastojaka, nije ista debljina testa...
U svakom slučaju dobra je fora sa jako zagrejanim plehom. Največa mana mojih pisa ranije je bila da su slabo zapečene dole, sada sam to rešio...
[ dusanboss @ 12.02.2021. 14:19 ] @
Upravo tako. Svaka rerna je priča za sebe. Drugar je probao foru da ugreje pleh sa picom na šporetu krene da se peče pomalo od dole a onda je prebaci u rernu. Ovo elimniše ovo zezanje sa prebacivanjem pice. Probaću sledeći put. A kad bude malo toplije pravim ovako nešto :
Jedino što ću verovatno ubaciti opciju da kamen može da se rotira pošto koliko gledam kod ovakvih rerni vrlo lako zagori pica, a teško se okreće. Dakle kombinacija one gore i ove dole:
Da, bolje ako imaš piceriju. Ako hoćeš da ispeceš picu, dve (ko što ja uglavnom radim)... ne znaam koliko ti se isplati ovolika peć. Razmišljao sam ja i da zidam pećnicu, ali je apsolutno ne praktično za moje ili za potrebe većine privatnih koristika. Treba ti 2 sata da je zagreješ, ako ložiš drvo možda i duže plus ostale komplikacije koje idu sa drvetom.
Onako nešto od tankog lima sa što manje termalne mase je super. Narvno uvek će zidana peć biti bolja ipak nije nikako opravdana za kućnu upotrebu.
[ mjanjic @ 13.02.2021. 06:25 ] @
Video sam negde na YT (ali sad je teško naći) nešto manju nazovi-peć, više mi je ličilo na one zidanje roštilje, vatra je npr. sa leve strane, a na desnoj postavljena manja okrugla ploča koja se okreće, praktično princip kao kod ovih većih kamenova koji se okreću, ali praktično pogodno za jednu ili dve pice, i za proces pečenja potrebno je više krugova. Ali, nigde naći taj klip :(
[ mrkii @ 13.02.2021. 10:04 ] @
Sinoć sam napravio najbolju picu iz rerne do sada:
- testo napravio dan unapred, a pre upotrebe stajalo još dva sata na radnoj ploči (to mi je rekao jedan pica majstor, da je najbolje da se napravi što ranije)
- testo nije klasično (brašno, so voda, kvasac) već ima i jedno jaje i jogurt, što mekše je moguće, prilično lepljivo. Sa klasičnim testom pica mi je nekako hlebasta.
- zagrejao rernu sa plehom na 250 (rerna je obična, sa gornjim i donjim grejačem... jedva čekam novu rernu sa ventilatorom da probam)
- izvadio pleh, prebacio picu na pleh (pica na pek papiru) i vratio u rernu (nisam žurio, oko 30 sekundi)
- pleh stavio skroz dole da se bolje zapeče dno pice, stajalo oko pet minuta
- prebacio pleh skroz gore i zapekao gornju površinu oko 2-3 minuta.
- prošli put sam stavio picu samo dole i čekao da se zapeče i gornji deo (što je teško jer je gornji grejač daleko), rezultat je bio da je dno pice bilo prepečeno. Rerna sa ventilatorom mislim da rešava taj problem (prema uputstvu za rernu, pica program, pica se peče u donjem delu i ventilator vrti vreo vazduh i peče površinu)
- i da ne zaboravim, kačkavalj sam stavljao tek kad je pica gotova i van rerne, pospem i on se otopi za minut
- Jedina mana, po mom ukusu, je što je dno ispalo prilično čvrsto (ispečeno). Probaću sledeći put da skratim prvu fazu kada je pica skroz dole. Znam da je cilj cele ove priče da pica bude odozdo lepo pečena, ali ja lično više volim kada je pečena ali mekana, da se parče onako savija dok se drži
[ bakara @ 13.02.2021. 11:49 ] @
ja sam juce pekao na samom dnu rerne bez pleha a picu stavljao i pekao na pek papiru.
To mi je do sada najbolje resenje, pleh necu vise koristiti a bez papira je tesko ubaciti picu.
Moja rerna ima 3 grejaca i dupli turbo (2 ventilatora) i opet ne dobijam res pecenu donju stranu, ali opet bolje pecenje od ovoga ne umem da postignem.
Testo kao sto rekoh pravim u masini 400g brasno 200ml vode, kvasac, secer, ulje, so, masina testo tri puta greje i podize
Kod testa je jako bitna vrsta brasna koja se koristi i tacna kolicina vode.
[ dusanboss @ 13.02.2021. 13:43 ] @
Citat:
mrkii:
Sinoć sam napravio najbolju picu iz rerne do sada:
- testo napravio dan unapred, a pre upotrebe stajalo još dva sata na radnoj ploči (to mi je rekao jedan pica majstor, da je najbolje da se napravi što ranije)
- testo nije klasično (brašno, so voda, kvasac) već ima i jedno jaje i jogurt, što mekše je moguće, prilično lepljivo. Sa klasičnim testom pica mi je nekako hlebasta.
- zagrejao rernu sa plehom na 250 (rerna je obična, sa gornjim i donjim grejačem... jedva čekam novu rernu sa ventilatorom da probam)
- izvadio pleh, prebacio picu na pleh (pica na pek papiru) i vratio u rernu (nisam žurio, oko 30 sekundi)
- pleh stavio skroz dole da se bolje zapeče dno pice, stajalo oko pet minuta
- prebacio pleh skroz gore i zapekao gornju površinu oko 2-3 minuta.
- prošli put sam stavio picu samo dole i čekao da se zapeče i gornji deo (što je teško jer je gornji grejač daleko), rezultat je bio da je dno pice bilo prepečeno. Rerna sa ventilatorom mislim da rešava taj problem (prema uputstvu za rernu, pica program, pica se peče u donjem delu i ventilator vrti vreo vazduh i peče površinu)
- i da ne zaboravim, kačkavalj sam stavljao tek kad je pica gotova i van rerne, pospem i on se otopi za minut
- Jedina mana, po mom ukusu, je što je dno ispalo prilično čvrsto (ispečeno). Probaću sledeći put da skratim prvu fazu kada je pica skroz dole. Znam da je cilj cele ove priče da pica bude odozdo lepo pečena, ali ja lično više volim kada je pečena ali mekana, da se parče onako savija dok se drži
Mrki super ako se tebi svidja, ali mislim da nisi uradio dobar posao ako ti je testo tvrdo od dole. Treba da bude hrskavo, ali ne tvdo i presušeno. Ja ću večeras da probam ovo sa zagrevanjem pleha na šporetu mada nemam velika očekivanja jer se bojim da će ga to presuši. To je izgleda jedan od bitnih problema kod spremanja u rerni zato nisam siguran koliko je ventilator dobra ideja.
Takodje kao što rekoh testo ne bi trebalo bude neka mudrost. Klasika. Voda, kvasac šećer, so, malo ulja i brašno koliko je potrbno da se umesi kako treba.
Ja na mojoj rerni imam onu gril opciju. Tj. pali jedan grejač čini mi se veće snage koji i vrlo brzo zapeče nešto od gore kad hoćeš koricu da napraviš. E sad ne znam koliko je dobro za picu pošto na tom pložaju gasi ova standardna 2 grejača. Dodje mi čak da se igram malo pa da prevežem to da sve radi od jednom i da ne gasi. :) Bojim se da će nagoreti ostalo u šporetu jer nije napravljen za tolike temerature.
Isto što kaže bakara problem je što je taj donji grejač u kamenoj vuni i ispd lima tako da ne prži punom snagom kao ovaj gornji. Bojim se da bi kod mene gornja starna ostala živa dok bi se donja prepekla.
Iako očigledno da postižemo neke uspehe i unapredjujem svoje tehnike pečenja pice ipak mislim da pravu picu nije moguće ispeći u standardnoj rerni. Meni za sad najbolje deluje ona rerna na gas od bureta koju ću da sklepetam čim malo otopli.
[ mrkii @ 13.02.2021. 13:51 ] @
Dušane, nidam se dobro izrazio. Nijedan je pretvrdo ispalo, prilično je i hrskavo. Samo ja više volim kada je pica mekanija, da se savija. Iz istog razloga mi se neke profesionalne pice ne svidjaju kao neke mekanije.
Ja sam zadovoljan, a sledeći put biće još bolje, samo cu manje da pečem na donjem nivou...
[ bakara @ 13.02.2021. 15:14 ] @
Izgleda da smo svi zadovoljni ali niko nije dostigao perfekciju
[ eeestablishment @ 13.02.2021. 15:36 ] @
Citat:
dusanboss:
.........................
Bojim se da bi kod mene gornja starna ostala živa dok bi se donja prepekla.
........................
To je i mene mucilo , naime volim kada je pica bogata , osim sira stavljam 3 vrste salame , sunku i
na kraju celu prekrijem tanko secenom slaninom . ( ljute papricice i maslinke su obavezne a odustao sam od jaja )
Probao sam foru sa prevrnutim plehom i sa donje strane se prepekla a odozgo dosla ko kuvana ?
Sledeci put pokusavam kombinaciju prvo dole na usijani pleh pa onda gore na rostilj. ( imam onaj posebni
gril grejac na vrhu )
Nabavio sam maslinovo ulje i namensko brasno mada mislim da je ovo (brasno ) samo neki markentiski trik .
[Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 13.02.2021. u 16:56 GMT+1]
[ bakara @ 13.02.2021. 21:41 ] @
To brasno bi trebalo da je dobro...
nisam probao to za picu ali ovo obicno je odlicno.
[ dusanboss @ 13.02.2021. 23:11 ] @
Citat:
eeestablishment:
Citat:
dusanboss:
.........................
Bojim se da bi kod mene gornja starna ostala živa dok bi se donja prepekla.
........................
To je i mene mucilo , naime volim kada je pica bogata , osim sira stavljam 3 vrste salame , sunku i
na kraju celu prekrijem tanko secenom slaninom . ( ljute papricice i maslinke su obavezne a odustao sam od jaja )
Probao sam foru sa prevrnutim plehom i sa donje strane se prepekla a odozgo dosla ko kuvana ?
Sledeci put pokusavam kombinaciju prvo dole na usijani pleh pa onda gore na rostilj. ( imam onaj posebni
gril grejac na vrhu )
Nabavio sam maslinovo ulje i namensko brasno mada mislim da je ovo (brasno ) samo neki markentiski trik .
Koliko mačića stavljaš odgore?
[ mjanjic @ 15.02.2021. 11:11 ] @
Mačići probaju parčence, pa ako ne polome zube ili se otruju, onda je dobra :)
[ eeestablishment @ 24.02.2021. 16:26 ] @
Isprobana prva varijanta tako sto sam pleh podigao na vrh rerne ukljucio gril-grejac sacekao da se pleh usija i rezultat je pomalo i ocekivan
Druga varijanta je ista pozicija pleha , rerna zagrejana ali je iskljucen griil-grejac ( nije pregorela ali ni odozdo nije hrskava )
[ SASA M. @ 24.02.2021. 21:20 ] @
prva bi bila ok da si mogao da je zaokrenesh. btw po meni jedino crne masline imaju pravi efekat.
[ eeestablishment @ 24.02.2021. 21:26 ] @
Malo sam eksperimentisao , pored zelenih maslina stavio sam i dva zrna belog grozdja iz tursije .
Ljuto - slatka kombinacija se bas nije dobro pokazala .
Nego , ovo sa okretanjem pizze mozda i nije losa ideja ?
Imam ovu preklapajucu mrezu ( za rostilj ) pa mozda i probam da spakujem jednu unutra .
Dokon pop . . . . . . .
[Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 24.02.2021. u 22:38 GMT+1]
[ mrkii @ 01.05.2021. 10:07 ] @
Aj da se javim kao pokretač teme.
Kupio sam novu rernu, multifunkcionalnu i pica je mnogo bolja nego u običnom šporetu.
Pica je odlična, IMO, testo ne pravimo klasično nego sa jogurtom i jednim jajetom, tanko testo.
Klasično testo bude previše "hlebasto", to ostavljam za picerije :)
Rerna ima funkciju za picu, gde radi donji grejač i ventilator sa grejačem, tako da se donji deo pice odlično ispeče.
Prema uputstvu stavlja se u već zagrejanu rernu, na 220 stepeni.
To mi se učinilo premalo pa sam sprobao da stavim na 250, ali je prepeklo dno pice.
[ gti2 @ 01.05.2021. 15:42 ] @
U profi pećima je temperatura od 370-420⁰C.
Kućne rerne sa "pravom" pizza funkcijom su trofazne baš zbog veće snage grejača (kako bi mogle da postignu visoke temperature).
[ mrkii @ 01.05.2021. 18:03 ] @
Citat:
gti2: U profi pećima je temperatura od 370-420⁰C.
Kućne rerne sa "pravom" pizza funkcijom su trofazne baš zbog veće snage grejača (kako bi mogle da postignu visoke temperature).
Da, sigurno je da je visoka temperatura jako bitna.
Ali, kod moje kućne rerne pica bolje ispadne na 220 nego na 250 stepeni.
Tako piše i u uputstvu i zaista je istina, isprobano. Ne znam zbog lega je tako.
Dno pice je lepo zapečeno, ali ne i prepečeno, pica se savija dok je držite u ruci, krajevi hrskavi i vazdušasti.
U svakom slučaju, ja sam super zadovoljan i neću da eksperimentišem više. Vreme je za uživanciju :)
[ mrkii @ 16.05.2021. 20:25 ] @
Iiiiii evo je...
U Lidlu od ponedejka 24. maja...
Navali narode :)
[ eeestablishment @ 16.05.2021. 22:55 ] @
Ako već isto koštaju bolje uzeti ovu pravougaonu , na njoj može i okruglo testo ....
Upss , sad videh da je kraća strana 30 cm , tako da ispada sve jedno ,
[ bakara @ 16.05.2021. 23:20 ] @
Ja ne vidim tu akciju 24tog, odakle si ovo iskopao?
[ Living Light @ 17.05.2021. 01:15 ] @
Šefe dosta!
bakara,
samo kaži dimenzije kuhinjske daske ne manje debljine od 30mm u PP,
čika Joži iz Debeljače skoro 80 G, ti na abrihteru odradjuje kuhinjsku dasku
od (pitaj Boga Materijala), ali tako
da i polucvrcnut možeš da lupaš oštrom satarom,
Nema šanse da polomiš kuhinju
Ne žuri,
Kroz naseljeno mesto MAX 50km/h, Škola 20km/h.
[ Living Light @ 17.05.2021. 01:22 ] @
Šta mi teško,
PA-BG relacija., Prestonica je nadomak,... :-)
Franko Isporuka na kučnu Adresu!
aj skrati muke,
[ gilopile @ 17.05.2021. 01:41 ] @
Ma necete nista dobiti sa tim keramickim plocama i cudesima.
Sto tanji pleh i to je to.
Nikada nece biti kao iz prave peci na drva +450c...
Testo je bitnije da se dobro napravi.
Samo cepajte sve po ps-u, brasno voda, so kvasac i mikserom za testo mutite pola sata.
Ko ima onaj polu profi mikser za testo taj je pobednik :D
Jufke nauljiti i staviti u kesu zasebno ili veci posluzavnik, dobro nauljiti i ostaviti u frizu bar 12h.
Posle na malo brasna razvuci i to u rernu na max temperaturu 6,7 min i to je sve sto mozete u kucnoj radinosti dobiti.
Prhost testa mozete dobiti i ako ubacite dosta margarina u testo kad vec nemamo mogucnosti prave peci.
Naravno, uz dosta truda i oduzmi/dodaj vremenom ce te usavrsiti.
Pravim picu 30 godina u kucnoj varijanti i jos nisam ni blizu prave pice iz prave picerije.
Odlicna je, to stoji, al daleko od one koju cete pojesti u boljoj piceriji.
Uzmite isto to testo i jedno stavite u rernu na pecenje, a drugo stavite na dobro ugrejan tiganj na plotnu i dobicete dva potpuno razlicita pecena testa.
Isto je i sa somunom za cevape, nikada nece biti kao i onaj koji se pece na 500c 2 minuta.
U rerni se samo rasusi i dobijete hlebcinu umesto somuna koji treba da je supljikav i gumenats i na nekim mestima pregoren.
I samo pecenje pice je umetnost. Nije kao ubacis u pec i vadis za par minuta. Mora da se prati stanje, pa po potrebi pravi pica majstor je priblizi nekoliko puta vatri gde je ogromna temperatura i tako sa svih strana i onda dobije tu zapecenu krckavu pregorenu koru, a nadjev socan...
[Ovu poruku je menjao gilopile dana 17.05.2021. u 02:54 GMT+1]
[ Living Light @ 17.05.2021. 01:45 ] @
jeli Draganče,
a Smederevac? može da pomogne? Ili?
[ Living Light @ 17.05.2021. 01:51 ] @
Citat:
gilopile:Pravim picu 30 godina u kucnoj varijanti i jos nisam ni blizu prave pice iz prave picerije.
Dragane , idi bre tamo dalje,
Juliška kad Ti spremi Phizdariju, ima da se dozoveš pameti.
Tanko testo, a Fila do Jahhhja :-) ..sve domače Koke,
Aj bre svrati :-) i ne pitaj,....ništa! .com
[ mjanjic @ 17.05.2021. 02:58 ] @
Info iz jedne lokalne picerije, ovo za testo je možda najbitnije, žena koja im tamo radi testo kaže da imaju nešto drugačiji recept nego obične picerije (brza hrana, tj. šalterska prodaja), ali imamo tu i jednu piceriju koja još od 90-ih ima najbolje pice, ne može niko da im priđe, ali je zanimljivo da od kada su svi krenuli sa ovim dostavama, oni takođe probali i odustali, nije im išlo.
Dakle, stoji ona priča da testo odstoji u frižideru, ali takođe nakon toga se premesi na stolu uz dodavanje brašna, razvije na potrebne dimenzije i debljinu (koriste i vagicu, ali ova žena koja taj posao radi 10 godina i ne koristi vagu) i ponovo se uvije u folije da stoji do pečenja, s tim što se isto radi sa lepinjama, odnosno piroškama za sendviče (pa se dobiju slične kao oni somuni za ćevape, tj. budu šuplje iznustra).
Takođe, pelat prave po posebnom receptu, iako ih ima dosta na internetu, nije to to, jer čak i da znate sve začine, treba pogoditi količinu.
Mislim, šta reći kad i kafu uzimaju u onim velikim limenkama, 3kg kafe je oko 100€, dok većina kafića kupuje običnu kafu za espreso koja košta oko 10€ po kilogramu.
Tako je i za picu, neki prodaju goru nego što možete sami napraviti kod kuće, jedino se čini da je bolja zbog pečenja u velikim pećima, dok drugi prodaju neuporedivo kvalitetniju, a razlika u ceni je smešna u poređenju sa razlikom u kvalitetu (samo što restorani-picerije ne prodaju na parče kao ovi na šalterima).
[ Living Light @ 17.05.2021. 03:23 ] @
@Šikagou
Pa što to ne rece pre 100 godina, nego nas držiš u neizvesnos
Uuueebbe, oznoji sam se
Svako Dobro! ...ee jes Q dobro kada Juliški nisam saopštio recepat za Picu
a ako je budim, če me ujede
To bre, uljavo stvorenje...samo meko i na-te-nane,...
[ mrkii @ 17.05.2021. 07:06 ] @
Sad sam izmerio moju rernu, odnosno dubinu. Nema 38 cm, tako da pazite.
U pitanju je nova Gorenje multifunkcionalna. Ide u širinu a ne dubinu za razliku od stare klasične rerne.
[ mrkii @ 17.05.2021. 07:10 ] @
Citat:
bakara:
Ja ne vidim tu akciju 24tog, odakle si ovo iskopao?
itekako pravim bolju picu nego u piceriju u domacoj radinosti zahvaljujuci ovoj temi
Inace meni testo pravi masina, ne stoji u frizideru (mislim i da sam recept ranije ostavio)
Ono sto sam primetio da ako testo zamrzavam pa posle razvucem to vise nije pica kao sa svezim testom.
Trenutno picu pecem na dnu rerne bez pleha.
Procitaj od pocetka, ako volis picu.
@Living Light
Ne pricamo o daskama vec o kamenu za pecenje pice, omasio si skroz.
@mrkii
Nasao sam u medjuvremenu, necu propustiti
[ eeestablishment @ 17.05.2021. 16:39 ] @
Citat:
@Living Light
Ne pricamo o daskama vec o kamenu za pecenje pice, omasio si skroz.
Ma neka ga , bolje da pise i ovako nego da se ne javlja .
Volim da ga citam kao sto volim Chedu ( politicara ) da slusam .
Ima neki svoj stil pa i ako omasi temu to nema veze , bude i onako zanimljivo . Tako isto Chedo , pitaju ga jedno a on im zavrne misao sktroz na drugu stranu .
Nego , sto rece mrkii sad premerih rernu ( nije mi to palo na pamet ranije ) i ima solidnih 420x420mm a radi se o
prastarom ( dabogda da ima manje od 50 god. ) ARTUR MARTINU .
Ima rostilj ( za pilice ), pa s tim uvezi pitanje ,
kad se ukljuci rostilj zuji ali se ne okrece ?
Da li je to neki mehanicki kvar , da li da pokusam da otvorim ( od pozadi ) ili kako da pridjem najbolje da vidim o cemu se radi ?
jel ima neko iskustva ?
p.s koristi ovakav zicani mehanizam za pricvrscivanje i okretanje pileta
[Ovu poruku je menjao eeestablishment dana 17.05.2021. u 17:49 GMT+1]
[ gilopile @ 18.05.2021. 08:30 ] @
@eeestablishment, najverovatnije zupcanici se izjeli, nema pomoci.
Ali pogledaj za savaki slucaj tu piksnu gde ubadas sipku da nije proklizala.
Ako se vrti kada pokusas sam da je okreces onda je ona.
Uglavnom imam negde ispravan motor od tog Artura ako ti zatreba. Ustvari imam 2, jedan ispravan drugome motor crko, al zupcanici ok.
[ eeestablishment @ 18.05.2021. 09:15 ] @
Ubacio sam šiljak od ražnja u otvor . Okreće se ali sa naporom , oseća se i čuje kako iznutra radi mehanizam kao recimo da su par zupčanika naslonjeni jedan na drugi ili nešto sl . Izgleda da je taj prenos u redu , pa ću da pokušam da otvorim i pronadjem od pozadi i vidim na šta to sve liči . Dokon sam a baš me zanima kako sve to izgleda .
Šporet nije mnogo radio , kod ženinih je u kući , oni poodavno odselili , a ja sam od početka epidemije ovde u dobrovoljnom egzilu , vremenom mi se svidelo ( bašta , dvorište ovo-ono ) pa se zadrzasmo duže od planiranog
[ eeestablishment @ 19.05.2021. 15:44 ] @
Citat:
gilopile:
@eeestablishment, najverovatnije zupcanici se izjeli, nema pomoci.
Ali pogledaj za savaki slucaj tu piksnu gde ubadas sipku da nije proklizala.
Ako se vrti kada pokusas sam da je okreces onda je ona.
Uglavnom imam negde ispravan motor od tog Artura ako ti zatreba. Ustvari imam 2, jedan ispravan drugome motor crko, al zupcanici ok.
Htedoh da se pravim vazan ( a i pametan ) u tazbini pa danas otvorih sporet .
Odmah sam prtpostavio gde je motor
skinem ovaj krug ukljucim i radi na prazno ?
Zatim pogledam i zupcanike
sve mi izgleda u redu , sklopim ponovo i gle cuda sada rostilj vrti ? Probam rukom da ga zadrzim i nece da moze . Evo ga vinta pola sata . ( da li sam trebao da podmazem zupcanike kada sam ga vec skidao ? )
Dal da se malo sepurim po kuci kako sam ga popravio da nanizem jedno pilence pa sta bude ?
Nego , malo sam pozaboravljao , kad peces nesto na rostilju ukljucuje se samo ovaj ( gornji ) grejac koji zari ?
[ Java Beograd @ 19.05.2021. 16:06 ] @
Tako je bilo na Iskrinom šporetu iz 1976
[ gilopile @ 19.05.2021. 16:07 ] @
Da, radi samo gornji grejac kad ukljucis rezim rostilja. Obicno su ti grejaci duplo jaci od gornjeg ili donjeg.
Sreca da si ga sredio, jer sam se u medjuvremenu setio da sam taj motorcic dao jednom liku :(
Mozda imam taj jedan koji je crknut, al treba da proverim ako ti zatreba, bar zbog zupcanika.
Al bitno da sada radi. Kani malo ulja na sve piksne i to je to.
Mada on ima jako veliki prenos, zato je spor i jak ko zemlja. Moze da se zaustavi, al moras da ga stisnes do jaja.
Kada se zaustavi on krece u drugu stranu iz razloga, ako krilce, batak ili trtica :) zapne gore, da vrti u jednu pa u drugu :)
E da, samo pazi kad pipkas, jer on ipak radi na 230V, ako slucajno to nisi znao :)
Iskljuci kabel iz struje kad radis, jer ko zna da li nulu ili fazu prekida preklopnik.
Nikada nisam koristio to, iako sam imao na svakom sporetu :)
Javi da li vredi kokos tako ispeci.
[ mrkii @ 28.05.2021. 21:29 ] @
Da li je neko kupio i isprobao kamen iz Lidla?
Ja na kraju ne stigoh da kupim, ali oni ponavljaju ponudu sa vremena na vreme pa nije loše da čujemo utiske.
[ ademare @ 28.05.2021. 21:57 ] @
I mene to zanima , posto nisam stigao da odem .
Mada nisam konkretno pratio posudje i opremu za kuhinje .
Ostalo sto je malo specificno kao ovo ponavlja se max jednom godisnje !
Znaci u najboljem slucaju ko je propustio ima sledecu godinu za kupovinu
[ Living Light @ 28.05.2021. 22:54 ] @
Citat:
mrkii:Da li je neko kupio i isprobao kamen iz Lidla?
Kupio, nisam probao,
ide u kontejner! nepovratno, bez prava žalbe.
Babin Biber crep je bolji od ovog fundamentalizma
[ bakara @ 30.05.2021. 12:51 ] @
Citat:
mrkii:
Da li je neko kupio i isprobao kamen iz Lidla?
Ja na kraju ne stigoh da kupim, ali oni ponavljaju ponudu sa vremena na vreme pa nije loše da čujemo utiske.
Kupio sam ja, mada sam nasao tek u drugom lidlu, pokupovali su ljudi te ploce.
I bile su samo cetvrtaste okrugle nisam video ni kako izgledaju.
Na kamenu se pekla pica svega 4 minuta, i evo rezultata, sada nam definitivno fali lopatica za ubacivanje pice, jer kamen bude jako vruc i nije zgodno bas manipulisati rukama oko njega.
[ eeestablishment @ 30.05.2021. 13:07 ] @
Da li je testo hrskavo , ovo izgleda nekako '' gumeno '' ?
Da li bi jaje stiglo da se ispeče ?
[ bakara @ 30.05.2021. 15:47 ] @
Meni nije bilo gumeno ni bez ploce
[ Burgos @ 30.05.2021. 15:55 ] @
Evo naših pica iz obične rerne (250C), čelične ploče debljine 8mm i domaćim starterom:
[ SASA M. @ 30.05.2021. 16:44 ] @
Bakarina vishe lici na palacinku
[ dusanboss @ 30.05.2021. 18:19 ] @
Citat:
Burgos:
Evo naših pica iz obične rerne (250C), čelične ploče debljine 8mm i domaćim starterom:
Meni ovo nedeluje kao da je iz obočne rerne.
[ Burgos @ 30.05.2021. 19:27 ] @
Obična rerna, slikaću sledeće nedelje kompletno sa picom. Utorkom se prave lepinje za burgere, petkom pica :-).
250 stepeni, sat vremena grejanja ploče.
Ali je trik više u testu. Nakon nekoliko (desetina) neuspešnih testa i razlivanja sira i sosa, došli smo do recepta koji nam odgovara. Počeli smo
od ovoga: https://www.theperfectloaf.com/sourdough-pizza-dough-and-recipes/ samo još malo pojačao starter i izbacio
Diastatic Malt (verovatno jer ne znam šta je to :-) ).
Starter mora da bude jak, strpljenja sa premešavanjem i razvlačenje rukama tako da se u ivicama zadrži vazduha. Pravimo
već mesecima bez promašaja.
Ovo je čelik, mada nema ništa specijalno - obična metalna teška ploča:
Edit: Recept za starter, samo ga pravim od spelte, recept je isti - doduše hranim ga sa 125g startera, 75 grama brašna, 60 grama vode. Piza je i dalje pšenična, spelta ne može da se razvlači dobro: https://www.theclevercarrot.co...nner-sourdough-starter-recipe/
[ Living Light @ 30.05.2021. 20:08 ] @
Citat:
eeestablishment:Volim da ga citam kao sto volim Chedu ( politicara ) da slusam
Ee, mani se politike na ES-u.
Čitaj ES-User Manual, ebg, sad i ti, ali morao sam, izvini
___
Nego,
Evo gledam ovaj moj šporet Mastercoock, dal češka ili poljska, nemam pojma.
Širina celog šporeta 50cm
U njega ne staje normalna tepsija, nego samo njegova, originalna.
___
Ali šporet guta/prima zemljani sud sa sve poklopac.
Za kupus, za sarmu, za kolenicu, ma za sve
Bato,
ako mu termostat stišam na 140°C uvece,
i umetnem kompilaciju Bosanski kupus sa 7 reda mesa,
mogu slobodno da se budim ujutru, sa sve mirisima Olivera Mlakara,
ma nije Mlakar nego Djejmi Oliver, sa TV 24h -kuhinja,
I Djejmi bi lizao prste od takve hrane iz rerne,
krckano laganica 5-6 sati.
Znači, Brate Ludilo!
( ZEMUN, Izvolite na Ručak, ima i Free-Wi-Fi )
[ eeestablishment @ 26.05.2022. 21:51 ] @
Evo jedne moje kreacije " balon-pizza
Testo je nešto drugačijeg sastava nego klasična .
Punjena je salamom , šunkom , slaninom , pečurkama , kecapom , kačkavaljem i maslinkama .
Odličan prolaz večeras za pivo .
Ova je od pre neki dan
[ eeestablishment @ 13.03.2024. 19:39 ] @
Skoro sam probao ovo gotovo testo za pizzu pa se setih i teme .
Ne može se meriti sa domaćim sveže odradjenim testom ali od svih kupovnih polutrajnih ovo je ponajbolje .
Prodaje se kao rolovano ( umotano ) zajedno sa pek-papirom što ujedno i olakšava pečenje ( da ne podgori i zalepi )
Nije loše imati ga u frizu kad vam Bane neko nenajavljen
Kupljeno u Lindi
[ dusanboss @ 13.03.2024. 22:23 ] @
Koliko košta i kolike je veličine to XXL? To nije smrznuto?
Nakako je u startu bilo suvise tanko , kada se ispeklo ostalo takvo i bilo zilavo !
Sve sto sami napravimo bude bolje nego to !
Sveze Lisnato testo je O.K. ali ovo vise ne kupujemo.
[ B3R1 @ 14.03.2024. 13:32 ] @
Citat:
eeestablishment: Evo jedne moje kreacije " balon-pizza
Uffff ... voda na usta mi ide, ljudi ...
Citat:
Punjena je salamom , šunkom , slaninom , pečurkama , kecapom , kačkavaljem i maslinkama .
Mmmmm ...
Citat:
Odličan prolaz večeras za pivo .
Meni bi tu lepse leglo crno vino.
Ali posle te "balon" pice tesko da bih mogao da izadjem na standardna vrata, hahahahahahaha ...
[ eeestablishment @ 17.03.2024. 16:06 ] @
Citat:
dusanboss:
Koliko košta i kolike je veličine to XXL? To nije smrznuto?
Nisam merio , recimo to ovako . . . imam klasičan gorenje šporet , njegov originalni pleh i u njega nije moglo da stane . Razmotao sam ga po resetki jer je pizza uvijena u Pek papir pa tako nešto može da se izvede .
Ponavljam se , ali od svih gotovih podloga ( testa ) za pizzu ovo je ponajbolje .
A cena . . .
[ scoolptor @ 17.03.2024. 17:34 ] @
Uzeo sam nedavno Bosch rernu series 6. Ima mod za picu. Nisam je jos raspakovao. Koristi li iko to? Da li je upotrebljiv?