[ nenadovic85 @ 29.03.2021. 19:07 ] @
Nemam pravo na invalidsku penziju, nemam pravo na socijalnu pomoć, jedino što imam to su roditelji koji me izdržavaju. A svega mi je 35 godina i sto posto sam invalid.
[ MajorFatal @ 29.03.2021. 19:39 ] @
Je l imaju bar roditelji pristojne plate? Zašto nemaš pravo na invalidsku penziju ili socijalnu pomoć?
[ ademare @ 29.03.2021. 21:28 ] @
Invalidsku penziju moze da dobije ko je radio . Ko nije radio nema penziju . Eventualno ko je 100 % invalid moze da nasledi penziju od roditelja .

Socijalna pomoc je za siromasne . Ne mora svaki invalid da bude siromasan . Imovina , kuca , imanje itd .


To bi bilo sta ne moze tako lako .

Ono sto moze da dobije ko je 100 % , a i manje bar 60 % je tudja nega i pomoc . Samo se ne trazi od fonda PIO , nego preko centra za socijalni rad .

Ne znam koliko ona iznosi mesecno . Za penzionere iz fonda zaposlenih je oko 17.000 ili 19.000 nisam siguran za 100 % , moze da bude i 80 i 60 % od sume .


Ova preko socijalnog je manja nije vise od 12.000 . Ima na netu sve ali nemam bas sada vremena da trazim .


Najtezi bolesnici znaci 100 % invalidi mogu da konkurisu i za uvecani dodatak za invalidnost . On je negde oko 23.000 ali se ne sabira . Znaci ko ga dobije nema 12 +23 , nego samo 23 . Tj. 12 +11 .
[ jovajovic100 @ 31.03.2021. 21:47 ] @
Dete stiče pravo na porodičnu penziju i ona mu pripada do navršenih 15 godina života.

Posle navršenih 15 godina života, dete stiče pravo na porodičnu penziju i ona mu pripada do
završetka školovanja, ali najdocnije do navršenih:


− 20 godina života, ako pohađa srednju školu
− 26 godina života, ako pohađa visokoškolsku ustanovu.

Dete nesposobno za samostalan život i rad stiče pravo na porodičnu penziju i ona mu pripada dok traje ta nesposobnost, ako je nastala do uzrasta do koga se deci obezbeđuje pravo na porodičnu penziju.

Dete nesposobno za samostalan život i rad stiče pravo na porodičnu penziju i ona mu pripada dok traje ta nesposobnost, ako je nastala posle uzrasta do koga se obezbeđuje pravo na porodičnu penziju, a pre smrti osiguranika, odnosno korisnika prava, pod uslovom da ga je osiguranik, odnosno korisnik prava izdržavao do svoje smrti.

Detetu kome je školovanje prekinuto zbog bolesti, pravo na porodičnu penziju pripada za vreme bolesti do propisanih godina života, kao i iznad tih godina, ali najviše za onoliko vremena koliko je zbog bolesti izgubilo od školovanja.

Detetu kome je školovanje prekinuto zbog služenja vojnog roka pripada pravo na porodičnu penziju i za vreme služenja vojnog roka, ali najduže do navršene 27 godine života.

Invalidno dete, u skladu sa propisima o razvrstavanju dece ometene u razvoju i dete nesposobno za samostalan život i rad, ako je ta nesposobnost nastala posle uzrasta do koga se obezbeđuje pravo na porodičnu penziju, a pre smrti osiguranika, odnosno korisnika prava, pod uslovom da ga je osiguranik, odnosno korisnik prava izdržavao do svoje smrti, stiče pravo na porodičnu penziju i posle prestanka zaposlenja, odnosno obavljanja samostalne delatnosti.

Deci bez oba roditelja pripada, pored porodične penzije po jednom roditelju, i porodična penzija po drugom roditelju, kao jedna penzija čiji iznos ne može preći najviši iznos penzije određen zakonom.

http://www.zso.gov.rs/porodicna-penzija.htm
[ mjanjic @ 01.04.2021. 10:01 ] @
Znam da država daje oko 40k dinara za brigu o licima koja ne mogu da se brinu o sebi, pa tako npr. za slučaj iz nekog daljeg okruženja, deca otišla u BG, mužu počela da popušta glava, više puta padao zbog stepenica i u drugim sličnim situacijama, zdravstveno stanje se pogoršava, i onda pored njegove penzije žena dobija i tih 40k dinara za brigu o njemu - inače, nisam lično razgovarao, ali idu priče unaokolo koliko se dobija para... moj komentar je samo da svako ko misli da je to neki novac prihvati da se brine o nekom takvom - bukvalno 24/7 mora da se bude uz tu osobu, osim kad eventualno zaspi pa ste sigurni da se za X sati neće probuditi.
Druga je priča što bi se ta žena brinula isto kao i da nema tih dodatnih 40k dinara, ali to je ništa kad se uzmu u obzir troškovi za lekove, taksi do lekara i nazad, itd.

E, sad, za one koji su fizički vezani za invalidska kolica i ne mogu samostalno da odu do prodavnice i sl., ali mogu da ostanu sami u stanu/kući i život im nije ugrožen ako ostanu 32, 3 ili 10 sati sami, mislim da ne ispunjavaju taj uslov da im je potrebna stalni nadzor, tako da ništa od tih 40k (ako je toliko, možda neko ima pouzdaniju informaciju pa može da potvrdi).
[ ademare @ 01.04.2021. 11:45 ] @
To da zena dobija od Drzave da pomaze svom muzu , su Carsijske price !

Nema za to ni dinara !

Samo ako ostvari pravo na tudju negu i pomoc plus Uvecan invalidski dodatak za one koji ne mogu da mrdnu !

Ali to nista ne dobija Zena , vec sva primanja dobija muz zbog bolesti !


Sasvim druga prica je kada se neko javi i dobije od socijalnog rada da se stara o Nepoznatom detetu ili odraslom coveku !

Tada su te sume otprilike , ali ne kao nadoknada za rad , ceo iznos , vec za potrebe korisnika !

[ Branimir Maksimovic @ 01.04.2021. 12:00 ] @
U Hr, je mnogo bolje. Znam lika koji je lazan invalid prima od drzave 250 evra.
[ mjanjic @ 01.04.2021. 20:51 ] @
Citat:
ademare:
To da zena dobija od Drzave da pomaze svom muzu , su Carsijske price !

Pa naravno da je na ime muža, on je taj kome taj novac stiže, ali on nije sposoban sam da ode i podigne novac, naravno da je potpisao ovlašćenje (verovatno), nije ni bitno, jer se radi o bračnom paru, a ne o nekome sa strane ko koristi tu situaciju pa uzima novac, a ne pruža adekvatnu brigu. I to pravo jeste ostvario on, jer čoveka ne smeš da ostaviš dva minuta samog, on ustane i krene negde i samo padne k'o sveća, može ozbiljno da povredi glavu ili vrat.
[ ademare @ 01.04.2021. 22:09 ] @
Da ali iznosi nisu toliki .

Napisao sam da je tudja neka i pomoc oko 19.000 za invalide 100 % , penzionere PIO fonda zaposlenih . Poljoprivredni penzioneri dobijaju manje .

Uvecani dodatak za invalidnost se daje samo najtezim bolesnicima , ponovo se ide na komisiju i on je ukupno oko 24.000 din !

Znaci ako nemas nikakva invalidska primanja dobijas 24.000 . Ako imas tudju negu i pomoc 19.000 , onda dobijas dodatak 5.000 ! Ako imas tudju negu i pomoc od socijalnog rada , nisi penzioner onda se dobija neka treca suma , fakticki krov je 24.000 din.

To je sto se tice invalidnina . Postojalo je ranije i dodatak na penziju za telesno ostecenje , par hiljada dinara . Ali ne znam da li se to jos uvek daje novim penzionerima .


Tako da nema sanse da neko na ime Invalidnina dobija 40.000 din .


Izuzetak su ratni vojni invalidi za koje vaze posebni propisi i oni mogu da dobijaju i znatno vise od 40.000 ali to nije ova prica jer je zadnji rat bio 1999 .

Evo tacnog iznosa sa sajta PIO finda. Naknada za tuđu pomoć i negu iznosi 19.158,21 dinara
[ mjanjic @ 02.04.2021. 18:53 ] @
OK, možda je taj iznos bio zajedno sa penzijom, ako je penzija bila oko 21k, mada mi je sa više strana pomenut iznos od 40k dinara plus njhove penzije, pa je ispadalo da imaju 70-80k mesečno - što je opet smešno ako ste 24/7 vezani da nadgledate tu osobu, jer nema tih para kojima to može da se plati, osim ako radi više osoba u smenama.
[ ademare @ 02.04.2021. 20:13 ] @
Taj iznos je 19.000 din i ne zavisi od visine penzije . To je za utvrdjene invalide 100% . Ko je manje bolestan , moze da dobije i 60 % od 19.000 . Inace je mnogo tesko dobiti danas tu pomoc , mnogo teze nego invalidsku penziju , a EU je zvanicno proglasila da je invalidsku penziju Najteze dobiti u Srbiji u celoj Evropi !!

Nekome ko ima penziju na primer 60.000 to i nije bas neka suma , ko ima minimalnu od 15.000 njemu ispadne vise nego penzija !

Naziv te pomoci je prevazidjen i treba ga menjati .

Jer to ne znaci da PIO fond daje tu sumu da bi se nekom platilo da neguje invalida . Za 19.000 ne moze da se plati nikakva nega .

Vec jednostavno naziv za pomoc penzionerima , a preko Socijalnog rada i drugim licima , kojima je potrebno vise sredstava za zivot , nego sto je potrebno zdravima ili onima koji nisu toliko bolesni .
[ Java Beograd @ 03.04.2021. 08:14 ] @
Citat:
ademare:... ko je manje bolestan , moze da dobije i 60 % od 19.000 . Inace je mnogo tesko dobiti danas tu pomoc , mnogo teze nego invalidsku penziju , a EU je zvanicno proglasila da je invalidsku penziju Najteze dobiti u Srbiji u celoj Evropi

Tražio sam ja za tetku pre više godina pomoć za negu. Dobio šipak. Tetka dementna 100% pojma nema o svetu oko sebe. Ali, fizički zdrava i vitalna. Lekarka mi je rekla ovako: ako može da drži kašiku - nema dinara pomoći.