[ Rusi @ 14.04.2021. 21:00 ] @
Pokusavam da porucim novu vozacku dozvolu jer mi je prethodna istekla. Bio sam ranije korisnik euprava ali sam morao da odem do Poste da dobijem kod za nalog. Obavio sam sta treba, instalirao ConsentID i sada imam drugi nivo autorizacije. Time bi trebalo da mi je dozvoljeno da radim vecinu stvari na eupravi.
Otisao sam Usluge - Licna dokumenta - Vozacke dozvole - Pokreni uslugu - cekirao - odabrao "zelim da zamenim vozacku dozvolu" i cekirao 2 checkbox-a - zatim chekirao "Istekao rok vazenja vozacke dozvole" kao i "Da li zelite da vam vozacka dozvola dostavi na adresi prebivalista" automatski je prepoznao moj broj - otisao na sledeci korak na ovoj slici i kada kliknem "Potpisi zahtev" nista se ne desavaGledao sam dalje po sajtu i nasao sam da ima da se instalirao Aplikacija za elektronsko potpisivanje 1.0. Instalirao sam, ponovio sve spomenute korake ali sada se desava da mi izadje pop-up prozor gde pise:Ne znam sta vise da radim. Ne znam ni da li mi treba ta aplikacija jer sam razumeo iz upustva da mi (nam) je dovoljno da imamo jedinstveni kod iz Poste kao i registrovanje preko ConsentID i time cemo moci da koristimo vecine usluge sa euprave.
[ sdurut @ 15.04.2021. 08:55 ] @
Ja kad sam menjao staru za novu vozačku imao sam ličnu kartu sa čipom i ubačenim sertifikatom. Pri unosu podataka očitana mi je slika sa lične karte i aplikacija me je pitala da li želim da to bude slika na vozačkoj.
Potpisivanje sam radio sa sertifikatom iz lične karte. Mislim da nema drugog načina da se dokument potpiše ako nemaš setifikat od MUPA, PK ili Pošte.

E sad ima i drugi deo priče. Emailom mi je stigao nalog za uplatu i ja sam to platio ebankingom. Posle 7 dana stigao mi je mail sa obaveštenjem da mogu da podignem novu vizačku.
Pošto sam mislim bio među prvim korisnicima u Srbija koji su ovo radili elektronski kad sam otišao u MUP prvo su me čudno gledali trebalo je 5 minuta da im objasnim da sam elektronski podneo zahtev.
Onda su našli neku fasciklu u kojoj su bila moja dokumenta i u njoj SDK uplatnice ručno popunjavane. Neko je ručno popunjavao naloge za prenos pošto ovi u MUP-u mora da imaju papir o uplati!
Tražio sam da slikam ali brka policajac nije dao, valjda da se ne pročuje bruka da se radi elektronski a onda neki mučenik popunjava ručno naloge za prenos.
[ Living Light @ 15.04.2021. 10:32 ] @
Citat:
Rusi: Otisao sam Usluge - Licna dokumenta - Vozacke dozvole - Pokreni uslugu - cekirao - odabrao "zelim da zamenim vozacku dozvolu" i cekirao 2 checkbox-a - zatim chekirao "Istekao rok vazenja vozacke dozvole" kao i "Da li zelite da vam vozacka dozvola dostavi na adresi prebivalista" automatski je prepoznao moj broj - otisao na sledeci korak na ovoj slici i kada kliknem "Potpisi zahtev" nista se ne desava

Otisao bi u MUP i lepo izvadio dozvolu.
[ Rusi @ 15.04.2021. 10:59 ] @
Ja kako sam razumeo, ovo gore sto sam naveo to je dovoljno da moze da se poruci nova vozacko i uradim jos sto sta na sajtu (preko 90% opcija bi trebalo da moze sa drugim nivoom autorizacije) zato je i potrebno otici u Postu i podici generisani kod za taj JMBG koji se upari sa ConsentID-jem.

Znaci meni je neophodno potpisivanje? Posto to nisam nigde video u uputsvu kada sam citao. LK mi je sa cipom, imam citac LK, u Celiku mi pokazuje verifikovan
da li je to to sto spominjes?


Za drugi deo price...
[ Rusi @ 15.04.2021. 11:01 ] @
Citat:
Living Light:
Citat:
Rusi: Otisao sam Usluge - Licna dokumenta - Vozacke dozvole - Pokreni uslugu - cekirao - odabrao "zelim da zamenim vozacku dozvolu" i cekirao 2 checkbox-a - zatim chekirao "Istekao rok vazenja vozacke dozvole" kao i "Da li zelite da vam vozacka dozvola dostavi na adresi prebivalista" automatski je prepoznao moj broj - otisao na sledeci korak na ovoj slici i kada kliknem "Potpisi zahtev" nista se ne desava

Otisao bi u MUP i lepo izvadio dozvolu.


Prepostavljam da nisi iz NS-a ili ako jesi imas srece sto ti nije potrebna u ovom trenutku. JEDAN SALTER im radi za ceo grad. U redu je uvek 20+ ljudi. Sada sam na pauzi pa pisem. U 17h zavrsavam, po osobi prosecno rade oko 20min tako da mi je neizvodljivo u ovom trenutku da izvadim novu.
[ Living Light @ 15.04.2021. 11:16 ] @
Ne znam zasto je u NS tako.
Ovde u PA nije guzva, rade skoro svi salteri,
unutra nema puno ljudi, ispred nikog.

Ako sve to covek mora da isklikce, i jos ne radi.

Kako ce obican gradjanin da ovo uradi:
"potrebno otici u Postu i podici generisani kod za taj JMBG koji se upari sa ConsentID-jem"
[ Shadowed @ 15.04.2021. 11:32 ] @
Pretpostavljam da je promenljivo. Ja sam jesenas obavio bez mnogo guzve i cekanja.
[ dusanboss @ 15.04.2021. 14:50 ] @
Da li je potrebno predati staru vozačku prilikom preuzimanja nove? Koliko su takse? Da li su više ukoliko se stara vozačka izgubi?
[ bakara @ 15.04.2021. 15:50 ] @
I meni istice vozacka i ceka me zamena...

dajte malo preciznije uputstvo za elektronsko vadjenje.

Treba da odem u postu i trazim nekakav kod?

Citac LK nemam, ne verujem da je i on potreban obicnim gradjanima za vadjenje licnih dokumenata?
[ miki069 @ 19.04.2021. 08:26 ] @
Čitač elektronskih ID kartica je potreban ako hoćete da potpišete zahtev elektronski.

Iako lična karta važi 10 godina, mislim da setifikat na njoj važi samo pet godina.

Detalji: http://ca.mup.gov.rs/FAQ-lat.html