[ bordzija @ 30.04.2021. 01:24 ] @
Auto imam 10 godina, kupio sam ga novog u EU i uglavnom je leti uvek u garaži. U eu leti nisu obavezni upaljeni farovi. U poslednjih par godina kako sam ga uvezao, vozim po srbiji rapidno mi se raspada staklo fara tj pojavljuju se naprsline čitavom površinom. Auto je i dalje leti garažiran ali se farovi raspadaju. Po mom nekom zaključku sunce uopšte ne utiče na raspadanje farova niti UV zračenje već isključivo vožnja sa kratkim svetlima koja više nigde ne važi sem u Srbiji.

Po mojoj nekoj skromnoj proceni far se raspadne posle 5-6 godina vožnje po srbiji. Da ponovim sijalice su original koje su stigle sa automobilom H4 philips. Meni nije baš normalno da kupujem nove farove svakih 5-6 godina zbog nekog defektnog zakona.
Drugo, što primećujem danas je sve više automobila sa samo jednim ispravnim farom. Vožnja sa kratkim svetlima ne razvaljuje samo farove nego i sijalice i džekove, kompletnu instalaciju, prekidače i naravno akumulator i alternator koji su duplo opterećeniji. Da rezimiram sa povećanom potrošnjom goriva i totalnim besmislom ove države.
[ Nebojsa Milanovic @ 30.04.2021. 01:39 ] @
Mnogo sam pričao o tome, i pre tog idiotskog zakona, praktično onog trenutka kada se ta ideja pojavila, može se naći ovde na ES-u.

Na žalost, to je zaživelo je i siguran sam u ono šta sam i tada rekao, a to je da će korišćenje običnih farova i danju uništiti parabole farova (sijalice i akumulatore da i ne računam..).

To će dovesti i sigurno je dovelo do mnogo većeg broja saobraćanih udesa zbog uništenih farova i posledične slabe vidljivosti noću, nego što je gorenje tih farova danju "spaslo", pitanje da li je do jednog jedinog pozitivnog slučaja to dovelo.

Samo totalno nepismena budala može takav zakon da donese, i kao što vidimo on ovde i dalje važi.
[ mjanjic @ 30.04.2021. 08:37 ] @
Problem je i u tom što smo sad navikli da vidimo auto sa uključenim kratkim ili posebnim dnevnim svetlima (koja su kod novijih auta često na donjoj polovini branika pored maglenki ili u obliku LED traka u samom faru) i recimo ja sam na osnovu toga naučio da procenim brzinu vozila koje mi dolazi u susret, pa prema tome odlučujem da li mogu odmah da skrenem levo ili moram da sačekam da to vozilo prođe. Par puta kad mi se dogodilo da mi u susret dolazi vozilo bez uključenog kratkog ili dnevnog svetla, bilo mi je višestruko teže da odredim brzinu vozila, osim ako je u pitanju otvoren put.
U gradskoj gužvi je dosta lakše primetiti vozilo koje se kreće ako ima neku svetlosnu signalizaciju - međutim, kao kod onog dodatnog svetla za kočnicu koje mora da bude postavljeno iza zadnjeg stakla, a koje je obavezno za sva vozila od određenog godišta, a za starija nije, tako bi trebalo i za ova "dnevna svetla" - ima smisla da je uveden propis da npr. od 2015. godine sva vozila moraju imati LED dnevno svetlo, bilo u braniku pored maglenki ili kao LED trake u faru, i ta vozila da moraju da imaju uključena ta svetla tokom dnevne vožnje, dok starija sa klasičnim i halogenim sijalicama ne moraju!
Jeste na neki način favorizovanje starijih vozila, ali zar nije isto i za to štop svetlo? Uostalom, ta starija vozila će za 10-15 godina nestati, a retroaktivna primena zakona ne bi imala smisla, jer nije dozvoljena naknadna ugradnja LED traka u farove niti dodavanje dnevnih LED svetla na branike (posebno po ovim novim "propisima"), a terati vozače da kratka svetla koriste kao dnevna je totalna nebuloza, naročito leti kada je preko 50C na asfaltu pa farovima samo još nedostaju upaljene sijalice!
[ bordzija @ 30.04.2021. 10:38 ] @
Da baš sam čitao te tvoje komentare Nebojša i pre neki dan po kišici stoji auto dok se parkiram, a farovi se puše, pogledam malo bolje a plastika sva naprsla. Farovi bili kao novi kada sam dovezao auto i rapidno su u poslednje 3 godine počeli da se raspadaju. Sve više drugara slušam kako ništa ne vide noću i kako im trebaju jače sijalice. Ljudi ne kapiraju da se farovi raspadaju usled 5 puta veće potrošnje nego što su predviđeni.

Sad dal stavljati jače led sijalice pozicije koje bi simulirale kratko svetlo? Jel to uopšte moguće? Da postavim traku sa 4 led diode radiće super ali rizikujem drhkanje policije na svakom ćošku koja jedva čeka.
[ popusicko @ 30.04.2021. 10:48 ] @
Na mom Wv su farovi kao novi posle 6 godina.A vozi se po danu svakodnevno.I nema ni pare ni dima iz njih po kisi
[ bordzija @ 30.04.2021. 11:30 ] @
Ne izlazi iz njih para i dim nego isparava čim kapne kiša na staklo fara usled velike temperature unutar fara usled usijanja sijalice.
[ popusicko @ 30.04.2021. 11:48 ] @
E to su sitnice na kojima padaju Korejski proizvodjaci.
Setim se odmah Top Gear-a gde zadrigli englestina Klarkson testira neki sad vec mator Mercedes.
I,prica o komandnoj tabli i hvali kako je sve ergonomski namesteno i pozicionirano u cemu je ucestvovalo 100 inzenjera i povezuje Alfa romeo u prici
kako kod njih dodje neko nevazan Utorkom i turi neki prekidac gde njemu odgovara.
[ Java Beograd @ 30.04.2021. 11:56 ] @
Citat:
bordzija:Vožnja sa kratkim svetlima ne razvaljuje samo farove nego i sijalice i džekove, kompletnu instalaciju, prekidače i naravno akumulator i alternator ...

Naravno! Mom komšiji naprso auspuh, morao je da menja komplet prednje i zadnje vešanje, a radio je i reparaciju letve volana.


[ bordzija @ 30.04.2021. 12:05 ] @
O putevima i rupama ne vredi komentarisati, barem danas nema toliko udarnih rupa i da nestaju šahtovi ko nekada :D

Popusicko taj isti inženjer je konsultovao i druge pa se zaobišao mukotrpan razvoj upaljača i svetla pepeljare. Meni je u suštini bitniji tehnolog, inženjerija se lako iskopira.
[ bordzija @ 30.04.2021. 12:09 ] @
Citat:
popusicko: Na mom Wv su farovi kao novi posle 6 godina.A vozi se po danu svakodnevno.I nema ni pare ni dima iz njih po kisi


Naravno kada ima dnevna svetla. Kada bi barem proizvodili nove zamenske farove sa dnevnim svetlom umesto pozicije.
[ Predrag Supurovic @ 30.04.2021. 13:24 ] @
Ja bih pre rekao da je to feler na tvom autu i da bi trebalo da se obratiš proizvođaču.
[ bordzija @ 30.04.2021. 14:40 ] @
Ma naravno.
https://www.youtube.com/result...uery=poliranje+farova+mercedes