[ BuzzLightyear @ 14.08.2021. 16:49 ] @
Citat:

Ekološki protest "Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta", biće organizovan 11. septembra u Beogradu. Okupljanje će biti u 14 sati u Pionirskom parku, ispred Andrićevog Venca, a poziv upućuju ekološke organizacije i pojedinci okupljeni oko "Ekološkog ustanka".

https://nova.rs/vesti/drustvo/...i-ekoloski-ustanak-u-beogradu/


Ko planira da ide?
[ niki212 @ 14.08.2021. 18:28 ] @
jel to protiv Rio Tinto il protiv AV
[ BuzzLightyear @ 14.08.2021. 18:58 ] @
Ja idem jer sam protiv rudnika. Ne zanimaju me ni AV ni Rio Tinto. Rio Tinto zastupa interese svojih akcionara, kao što i treba da radi. AV bi trebalo da zastupa interese građana Srbije, ali izgleda da su mu bitniji interesi Rio Tinta, odnosno lični interesi. Ako bismo promenili AV i doveli najpoštenijeg političara i dali mu bezgraničnu vlast, pokvario bi se. Ako bismo doveli Isusa Hrista, kompanije bi ga razapele. Jedino rešenje je da svi izađemo i kažemo da bez obzira ko je na vlasti, neke stvari ne mogu da prođu. Ako vi nećete da izađete, nema veze, ja hoću, ako ništa drugo da bih kasnije mogao da vam kažem da ste 3,14čke.
[ Java Beograd @ 14.08.2021. 19:14 ] @
Tokom jeseni u Japanu počinje prva komercijalna proizvodnja Solid State Baterija - tehnologija koja će da "oduva" litijumske baterije isto onako kako su litijumske baterije "odivale" Nikl-Kadmijumske

Nova tehnologija SSB (solid-state battery) je tu, pred vratima. Litijum nikome neće trebati.
[ BuzzLightyear @ 14.08.2021. 19:38 ] @
SS baterije takođe koriste litijum. Umesto litijuma može se koristiti natrijum, ali baterije sa natrijumom imaju manju gustinu energije. U svakom slučaju zelena energija i Li ne idu zajedno. Reciklaža Li baterija za automobile se u praksi ne radi. U stvari zanemarljivo malo litijuma se uopšte i reciklira jer je postupak skup i opasan. Litijum je prelazno rešenje. Ne forsiraju bez razloga Japanci vodonik i pored činjenice da automobili sa vodoničnim gorionim ćelijama zahevaju otprilike dvostruko više energije od onih sa Li baterijama. Struja se troši da bi se dobio vodonik, a vodonik se ponovo koristi da bi se dobila električna energija i pritom se rasipa nekih 60%. Sa Li baterijama ti gubici su mnogo manji, negde 10-20%. Međutim, rudarenje Li ostavlja katastrofu i nema ga dovoljno. Li je slepo crevo. Li baterije zahtevaju i neke retke metale, poput kobalta, kojih ima još manje.

Nemačka ima geotermalne vode u kojima je rastvoren litijum i može da ga filtrira bez zagađenja. Procenjuju da imaju litijuma za 400 000 000 automobila. Naše rezerve su zanemarljive, ali pustoš koja će ostati nakon rudarenja ostaje praktično zauvek.

Citat:

„Izvozimo ekološke probleme u treće zemlje kako bismo održali i poboljšali naš životni standard. Sada na sopstvenom pragu možemo da nabavimo važne sirovine na ekološki prihvatljiv način“, kaže naučnica Florencija Saravija

https://www.dw.com/sr/litijum-...esprekoran-i-jeftin/a-58826446


Srbija je jedna od tih trećih zemalja o kojoj Florencija govori.
[ MajorFatal @ 14.08.2021. 20:17 ] @
Ja kao hvatam zalet, a verovatno će nešto da mi iskrsne kao i svaki put. Ako može molio bih i da napravite ustanak da ne moram uvek na posao, nego da mogu da uzmem slobodan dan, i protestvujem kad hoću.

Takođe došao bih na osnovu opšteg utiska koji sam stekao o firmi RT kao i našim funjarama što ih dovele, ali čini mi se da uopše nemam prave informacije ni o firmi ni o funjarama.

Na primer strogo sam protiv mhe kako ih sad prave, a ne bih bio protiv kad bi ih pravilo lokalno stanovništvo, bilo da pritom unište reku ili paze na prirodu, jer to bi bila njihova odluka. Osim ako bi se tačno utvrdilo koliko uništavanje reke deluje na stanovnike i živi svet u nekim drugim krajevima, kao i u lokalu, itd ...

Pa ako može malo više relevantnih informacija o ozloglašenoj rudarskoj firmi?
[ SlobaBgd @ 14.08.2021. 20:21 ] @
Citat:
BuzzLightyear:
Ekološki protest "Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta", biće organizovan 11. septembra u Beogradu. Okupljanje će biti u 14 sati u Pionirskom parku, ispred Andrićevog Venca, a poziv upućuju ekološke organizacije i pojedinci okupljeni oko "Ekološkog ustanka".

Citat:
BuzzLightyear:
Ja idem...ako ništa drugo da bih kasnije mogao da vam kažem da ste 3,14čke.

Lako je tebi da izigravaš moralnu gromadu kad si se uvalio na državne jasle, pa možeš da izađeš sa posla kad hoćeš, i u 12h, i u 13:30h, i od ponedeljka do četvrtka, i ceo jul i polovinu avgusta, jer nema nikakve razlike u ostvarenom poslu bio ti na radnom mestu ili ne bio. Da ne govorim da ćeš da grizeš ruku koja te hrani. I to je u redu kada bi to radio u svoje slobodno vreme, ali ti mitinguješ u vreme kada te ja i drugi građani plaćamo da radiš. Jedino ako nisi zaposlen na poslovima i radnim zadacima bota, u tom slučaju treba ti isplatiti neku stimulaciju, jer ćeš ostati prekovremeno, posle 16:30h, ako je pravi miting a ne žurka u Pionirskom parku.

Ajde, možda se vidimo na mitingu.

[ BuzzLightyear @ 14.08.2021. 20:30 ] @
Protest je u subotu, tako da ne rade državne jasle. Da mogu da izađem kad hoću, tu si u pravu, trenutno je tako. U svakom slučaju ne zavisim od tog posla i mogu i da ga napustim kad god poželim.

Koja me to ruka hrani i koga ja to grizem? Protest nije uperen protiv države i vlast nije država. Posmatrano iz mog ugla vlast je ta koja grize, ili možda bolje poređenje je da seče granu na kojoj sedi, a ljudi koji protestvuju brane državu.

Iskreno mi je drago da dolaziš, vidimo se.
[ djoka_l @ 14.08.2021. 23:03 ] @
Baze, ja sam se nagutao svoje porcije suzavca, a sada smo opet na istom.
Ista g*vna koja su sedela '90 godina opet su na vlasti. Sve više imam utisak da ovaj narod ima tačno onakvu vlast kakvu zaslužuje.
[ MajorFatal @ 14.08.2021. 23:22 ] @
Naravno, i Nemci su '39-te imali tačno onakvu vlast koju su zasluživali, oni su je i glasali, oni su tačno želeli rahitičnog sumanutog cirkuskog tipa, da nose oznake na reverima, da drugima stavljaju druge oznake, da spaljuju ljude u pećima, i da vežbaju paradni korak.

Čak su sve to i na referendumu poimence izjavili: "Mi želimo da budemo grozne budale" tako su rekli.

Fašizam je rezervisan za dobre, popustljive i bolećive narode. Sve kao neće valjda, strpi se još malo, pametniji popušta, naši su, tica trpi dok je još metar neba ... itd...

Nisu naši, nisu ničiji, nisu ni svoji, pogledaj dve izjave uzastopno i vidiš da su u potpunosti sumanuti, spremni u svakom trenutku da upropaste naciju, da bi zadržali iluziju .. moći valjda, šta li ...
[ Nj_13 @ 15.08.2021. 02:12 ] @
Osnovani
1873 na obali rijeke Rioi Tinto u Andaluziji, Španjolska . Od tad ta rijeka nije više providna već ima divnu indigo plavu boju kao tinta iliti mastilo.Ako počnu da peru litijum u Drini kažu da će voda postati tirkizno smaragdna sve do Višegrada čak i dalje.Kažu još i da ta voda liječi od reume i bolest zubi i živaca. LAŽZ SVE KO PSI.
[ BuzzLightyear @ 15.08.2021. 07:14 ] @
Dezinformacija ima na obe strane. Reka Rio Tinto je bila obojena i pre kompanije Rio Tinto, prirodni fenomen ili posledica rudarenja još iz bronzanog doba. Drina neće promeniti boju. Voda koju bude vraćao Rio Tinto u Drinu nakon ispiranja litjuma biće istog ili boljeg kvaliteta nego voda koju su uzeli, na papiru. Stvar je u tome da se neće kontrolisati jedinjenja Li i nekih drugih elemenata, jer nije propisano našim pravilnicima!? Ovo ne izmišljam ja, već je u SANU potvrdio stručnjak iz instituta Jaroslav Černi, kojeg plaća Rio Tinto, nakon što ga je hemičar pitanjima saterao u ćošak. Preporučujem svima da odgledaju skup održan u SANU u vezi sa planiranim rudnikom litijuma.

Najveći izvor zagađenja biće deponija jalovine koja će sadržati arsenik i razna jedinjenja litijuma i bora. Od 1000kg rude, dobija se u najboljem slučaju 10-15kg litijuma, ostatak jalovine ide na deponiju. Ta deponija ostaje nama, da truje naredne generacije stotinama i hiljadama godina. Kiše će ispirati jedinjenja arsena i zagadiće i reke i podzemne vode. Vetar će nositi prašinu. To da ruda jadarit sadrži arsen opet ne izmišljam ja, već su podaci prezentovani u SANU i predstavnici Rio Tinta su potvrdili. Zaboravio sam da pomenem da deponiju planiraju između dve reke i to iste one reke koje su se 2014. godine izlile i napravile haos!?

Za ispiranje litijuma koristiće se 320000 tona sumporne kiseline godišnje (po podacima Rio Tinta).

Sad sve ovo što sam napisao pomnožite sa 10, jer su na toliko lokacija u Srbiji razne ćerke firme Rio Titna dobile dozvolu od našeg Ministarstva energetike da vrše geološka istraživanja i traže litijum. Oni su toliko sigurni u poslušnost i uspavanost građana Srbije da nisu išli korak po korak, već 10 mesta odjednom! Praktično cela Srbija.

[Ovu poruku je menjao BuzzLightyear dana 15.08.2021. u 08:30 GMT+1]
[ nenadovic85 @ 16.08.2021. 14:36 ] @
Treba biti objektivan. Da li ti ostaci rudarenja, takozvana jalovina je zaista opasna??? Malo isprevrću zemlju, uzmu šta im treba i zemlja je opet tu, samo treba da se poravna i zasadi neko rastinje. Ja, pravo da vam kažem sam ZA Rio Tinto. Možda nemam dovoljno informacija, ali ono što sam čuo, dobra je zarada, dobar biznis. Lako je bogatim zemljama da pričaju o ekologiji i zelenim industrijama. Mi smo tek na početku ciklusa razvoja pa onda moramo gutati žabe. I to velike. Važno je da se nešto izvozi i da država puni budžet.

Ali da sve bude transparentno i po mogućstvu, radnici koji rade na tim iskopinama da budu i akcionari. To su naši ljudi. I sasvim je u redu da oni upravljaju svojim akcijama i potezima preduzeća. Vi bi odmah da pravite leteće automobile, e pa ne može tako brzo.....
[ Java Beograd @ 16.08.2021. 15:21 ] @
Citat:
nenadovic85: Treba biti objektivan.
Treba biti objektivan. To je tačno.

Citat:
nenadovic85: Da li ti ostaci rudarenja, takozvana jalovina je zaista opasna???

Ovo je pitanje za milion dolara. Ovim se manipuliše sa svih strana.
Ovo pitanje, verovatno, ima NEKOLIKO TAČNIH odgovora.
Ostaje da se dogovorimo da li je čaša polupuna ili poluprazna, jer. obe su izajeve istinite, zar ne?

Citat:
nenadovic85: Malo isprevrću zemlju, uzmu šta im treba i zemlja je opet tu, samo treba da se poravna i zasadi neko rastinje.
Ako je jalovina zaista opasna, onda je opasna. Ne pali tu "malo prevrtanja zemlje". Onda možemo da računamo na višegeneracijsku zatrovanost zemlje.


Citat:
nenadovic85: Ja, pravo da vam kažem sam ZA Rio Tinto. Možda nemam dovoljno informacija, ali ono što sam čuo, dobra je zarada, dobar biznis. Lako je bogatim zemljama da pričaju o ekologiji i zelenim industrijama. Mi smo tek na početku ciklusa razvoja pa onda moramo gutati žabe. I to velike. Važno je da se nešto izvozi i da država puni budžet.

Ja nisam za. Nisam ni protiv. Jednostavno, ne znam, ne raspolažem nikakvim iole relevantnim podacima.

Jer, činjenice su:
- postojećim poizvođačima litijuma svakako ne odgovara da krene proizvodnja u Srbiji.
- narod je lako naložiti. Platiš "rodoljibive" i "patriotske" (pod navodnicima) pokrete. Platiš kampanju na webu, socijalnim mrežama. I svi onda šeruju "NE Rio Tintu"
- svakoj vlasti je u interesu da krene ovakava proizvodnja. Ne sumnjam u beskrupuloznost likova koji participiraju u vlasti, kako sadašnjoj tako i u bivšim vlastima. Lako je njima reći "DA Rio Tintu"
[ BuzzLightyear @ 16.08.2021. 17:40 ] @
Citat:
Java Beograd: Ja nisam za. Nisam ni protiv. Jednostavno, ne znam, ne raspolažem nikakvim iole relevantnim podacima.


Informacije možeš da nađeš na primer u video klipu koji sledi. Čini mi se da ti je finansijska komponenta najvažnija u celoj priči, zato ti preporučujem da odgledaš prezentaciju "Projekat Jadar: Kontrola regulatornog toka i trošokvi zaštite životne sredine", dr Jagoš Raičević. Čovek je radio na projektima nuklearnih postorojenja širom sveta.Citat:
Java Beograd: svakoj vlasti je u interesu da krene ovakava proizvodnja


Ne sumnjam da je sadašnjoj vlasti u interesu da krene ovakva proizvodnja. Međutim, da li je u interesu državi i građanima? Rudna renta je 3-5% od dobiti kompanije, a jalovna je večna. Nažalost mnogi ovde ne prave razliku između vlasti i države :(

Citat:
Nenadović: Ali da sve bude transparentno i po mogućstvu, radnici koji rade na tim iskopinama da budu i akcionari. To su naši ljudi.


O čemu ti pričaš, kakvi naši ljudi akcionari!? Rio Tinto je Australijsko-Engleska kompanija. Ne pratim Pink, RTS i ostalo, jel ovo odatle ili ti Nenadoviću nešto buncaš?
[ nenadovic85 @ 16.08.2021. 17:58 ] @
Buzzy, neće sigurno da dođu englezi da rade??? Oni će uložiti, doneti opremu i tehnologiju. A naši ljudi će da rade na tim postrojenjima. Da li 100 radnika ili 200 ili mnooogo više, nemam pojma, ali radiće ljudi iz Srbije. Znači, oko toga treba polemisati, da li ti ljudi koji rade mogu imati neku upravnu moć, neki sindikat ili slično.
[ BuzzLightyear @ 16.08.2021. 18:30 ] @
Mislim da bi dalja rasprava s tobom bila besmislena.
[ Java Beograd @ 17.08.2021. 08:34 ] @
Citat:
BuzzLightyear:
Citat:

Ekološki protest "Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta", biće organizovan 11. septembra u Beogradu. Okupljanje će biti u 14 sati u Pionirskom parku, ispred Andrićevog Venca,
a poziv upućuju ekološke organizacije i pojedinci okupljeni oko "Ekološkog ustanka".
Ko planira da ide?


Vidiš, meni je ovog i ovakvog "pozivanja" došlo preko qrca. Realno.

Dakle, NEVEZANO ZA OVU TEMU, (jer nemam mišljenje oko iskopavanja jadarita) stvarno sam prekaljen u iskustvu demonstriranja, od prvih demonstracija na koje me je pozivao Vuk Drašković polovinom devedestih, pa do 5. oktobra.

U ovoj napaćenoj državici, svako malo, neko se "poziva na narod", neko mi objašnjava "da je narodu prekipelo", da "narod više ne može" ... i onda taj neko mene "poziva"?!? Da ne spominjem monopol na patriotizam, srpstvo i tako redom.
Kako reče hromi Nenad Čanak (citiram) " Kad god neko pomene srpstvo i patriotizam, ja se uhvatim za novčanik i proverim da li je sve tu"

Ranije je Vuk bar umeo da se istakne, da se predstavi imenom i likom, a sada - jok. Sad su to "organizacije i pojedinci"

I gledam tako paćenike, prošle, pretprošle godine ... neko ih preko društvenih mreža pozvao na demonstracije (na primer) "za odbranu porodičnih vrednosti" ili nešto tako slčno ... Stanu tako paćenici ispred skupštine, neko im tutnuo u ruke neke transparente ... nešto viču ... tuga koliko ne kapiraju da su izmanipulisani.Jasno je da IZA SVAKOG OVAKVOG I SLIČNOG POZIVA (bez obzira da li organizuje vlas', opozicija ili "organizacije i pojedinci") stoji nečiji JASNO DEFINISAN FINANSIJSKI INTERES. A u ostvarenju tog interesa, treba mu stado ovaca. Za šišanje.
Naravno da iza jasno definisanog finansijskog interesa stoji: jasno definisana strategija, psihološko profilisanje, razrada, način, mesto, metodi ...A evo, već i mogu da ti kažem ko će biti na tom mitingu

- (kao prvo) biće izvesni procenat ljudi koji iskreno veruju da će iskop jadarita biti ekološki štetan, pa će pomisliti da je dobro da se čuje njihovo nezadovoljstvo. I da će na ovaj nači sprečiti ekološku štetu. Iskreno i naivno.
- biće pripadnika "fine" opozicije. Gubitnici iz "žutog tabora", rogovi u vreći koji nisu zadovoljni delom plena koji su dobilii u ono vreme. Dakle, Jeremić, Čeda ... i ostala "intelektualna elita" tj. boranija
- biće desničara od Boška do Levijatana. Svi!
- ako ne bude neke utakmice, biće huligana iz navijačkih grupa, koji su se realno uželeli fajta s murijom. Treba i njih razumeti. A i imaje neke nerasčućene račune.
- prodavci vode, sokova, semenki ... nezaobilazni
- slučajni prolaznici, koji, onako, ostanu da zableje da vide šta se dešava. Ionako su krenuli u šetnju, pa imaju vremena
A, evo mogu da ti kažem kako će miting da izgleda:

- Onaj kamion s ozvučejem (iz višemesečnog protesta "#jedan od 5 miliona" "#bojkot") će da se stacionira tu negde,
- Pro će da uzme reč neki lik koji je stvarno radio neke naučne radove (bazirani na nekim premisama) i koji će da objašnjava ovcama kako je sve to štetno. Dobro ...
- Onda neka devojka, iz neke nevladine organizacije ... nekim grlenim glasom ... kuka moli plače ...
- Onda opet neki lik ...
- Onda neka grupica levo, pozadi počinje da viče Vučiću Federu
- Onda neko uzme mikrofon pa kaže "nemojte molim vas, nije ovo politički skup ... nemojte ... ovo je ekologija ....
- Ali već je kasno ... Na ono malo izložene policije "navijači" počinju da bacaju šta već imaju.
- Onda stižu "kornjače" i tako ... bude poneki zapaljen kontejner. Ko ne pobegne na vreme, dobije pendrek (to je bar jasno)
- i tako ....

A ako ne bude fajta "navijača" i murije, onda bezveze ... 'ebeš takav miting ako se svi raziđu u ljubavi i slozi ...


[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 17.08.2021. u 09:54 GMT+1]
[ MajorFatal @ 17.08.2021. 08:40 ] @
Finansijski interes je za zdravim vazduhom, vodom i zemljom, jer su te stvari finansijski mnogo vredne - neprocenjive.
[ BuzzLightyear @ 17.08.2021. 08:54 ] @
Citat:
Java Beograd: Ranije je Vuk bar umeo da se istakne, da se predstavi imenom i likom, a sada - jok. Sad su to "organizacije i pojedinci"


Dobro je ako postoji neka razlika u odnosu na ranije. Ja baš ne želim da protestvujem jer me je pozvao pojedinac sa "imenom i likom". To je recept za neuspeh bilo kog protesta. Šta se dešava kada taj pojedinac promeni stranu ili ako mu suprotna strana zapreti? Kakva je to težnja da budeš deo stada koje će neko da predvodi?

Cilj treba da ujedini ljude, a ne vođa.

P.S.
Citat:
- Onda stižu "kornjače" i tako ... bude poneki zapaljen kontejner. Ko ne pobegne na vreme, dobije pendrek (to je bar jasno)


Zaboravio si na režimske botove i simpatizere koji će pre protesta da zastrašuju građane, kako bi oni došli u što manjem broju.
[ Java Beograd @ 17.08.2021. 09:35 ] @
Citat:
BuzzLightyear: Zaboravio si na režimske botove i simpatizere koji će pre protesta da zastrašuju građane, kako bi oni došli u što manjem broju.

E, da! To sam zaboravio! Treba dodati u spisak.

Dobro je da si se ti toga setio. A kako i ne bi, kad si toliko puta dobio sendvič!
[ Java Beograd @ 17.08.2021. 09:40 ] @
Citat:
BuzzLightyear: Dobro je ako postoji neka razlika u odnosu na ranije. Ja baš ne želim da protestvujem jer me je pozvao pojedinac sa "imenom i likom". To je recept za neuspeh bilo kog protesta. Šta se dešava kada taj pojedinac promeni stranu ili ako mu suprotna strana zapreti?
To se zove real life.

Onda pojednac pogleda sebe u ogledalo, i ako ima iole integriteta kaže sebi "E baš sam ispao ovca". A ako ima iole pameti kaže još i "Neću više".

Citat:
BuzzLightyear: Kakva je to težnja da budeš deo stada koje će neko da predvodi? .
Pa to nam ti kaži. Ti si ovde rekao da ideš tamo gde te zovu "organizacije i pojedinci" i neformalno pozvao i ostale forumaše u stado za šišanje.
[ BuzzLightyear @ 17.08.2021. 11:01 ] @
Ne razumem da li imaš nešto protiv ovog konkretnog protesta ili misliš da ne treba protestvovati ni zbog čega i ni u kom slučaju?
[ Java Beograd @ 17.08.2021. 11:37 ] @
Mislim da su nekad postojali, pravi i stvarni spontani narodni protesti
Mislim da su nekad na tim protestima učestvovali ljudi koji su iskreno verovali u neku ideju

Mislim da su nekad građanski protesti imali težinu, i da je to nekad bilo važno
Mislim da su nekad vlastodršci uzimali za ozbiljno to što nardo protestuje i shodno tome korigovali svoju politiku

Mislim da su ta vremena bila i prošla

Mislim da sada više nema spontanih protesta
Mislim da sada iza svakog protesta stoji nečiji, jasno definisan finansijski interes
Mislim da je svaki protest rukovođen od strane dobro sakrivenih moćnika. Pravi pokretač protesta nije ona NVO koja se ističe da jeste.

Mislim da nikakav građanski protest ne utiče na vlast. Neće se AV ni malo zabrinuti (ha, ha, ha) što narod protestuje. Mislim, čak i ova rečenica smešno zvuči


Mislim da se točak istorije ne može vratiti unazad
Nemam ništa protiv, daleko bilo, samo, ne verujem u proteste

[ BuzzLightyear @ 17.08.2021. 11:46 ] @
Citat:
Mislim da su ta vremena bila i prošla


Najveća promena je u tebi. Ostario si. Sada si me ubacio u razmišljanje, kako da ja detektujem kod sebe kada budem došao u tvoju fazu. Jesi li ti uopšte svestan da si sada ti onaj kontramitingaš iz devedesetih?
[ Bradzorf012 @ 17.08.2021. 17:07 ] @
Citat:
MajorFatal:
Finansijski interes je za zdravim vazduhom, vodom i zemljom, jer su te stvari finansijski mnogo vredne - neprocenjive.


Slažem se, pa bih u skladu sa tim da pitam, kad si već pomeuo vodu. Ko je vlasnik "Knjaz Miloša"? Koliko je meni poznato američka firma. E sad, neko će reći da tu nema ništa sporno, ali meni ima. Ne, ne zato što je u pitanju američka firma, nego zato što smo prodali za neku rentu javni resurs koji pripada svima nama da bi neko na tome pravio profit. Zašto, o zašto? Ok, možemo da prodamo i neki rudnik zlata ili neke druge rude, ali zlato se ne jede i ne pije. Bez zlata ću možda biti siromašan, ali ako nam uzmu vodu, onda je to neka sasvim petnaesta stvar. Jednog dana će se pojaviti kompanija koja pakuje i prodaje vazduh, pa će se shodno tome naći i neko ko smatra kako bi bilo super da prodamo i vazduh jer se to dobro plaća.
[ Java Beograd @ 17.08.2021. 17:52 ] @
Citat:
Bradzorf012: Ko je vlasnik "Knjaz Miloša"? Koliko je meni poznato američka firma. E sad, neko će reći da tu nema ništa sporno, ali meni ima. Ne, ne zato što je u pitanju američka firma, nego zato što smo prodali za neku rentu javni resurs koji pripada svima nama da bi neko na tome pravio profit.


"Resus koji pripada svima nama", ako se ne kaptira, ne flašira i ne prodaje - teče otprilike kao potok tj. potočić, ulije se u rečicu / reku, pa u Savu, Dunav i tako to.

Dakle, šta? Da oteramo Amerikanca i da pustimo potočić u Savu? Dal' bio onda bio zadovoljan? Ako bi - super za tebe.

Ali kako onda ja da popijem flašu Knjaza? Da sednem na bus, pa pravac Bukovička Banja? Popijem čašu vode, natočim flašu, pa opet bus, pa kući. Zvuči bezveze.

I kakve koristi ima država / društvo od toga što potočić slobodno teče ka Savi? Valjda je cilj da država oprihoduje neki dinar?
[ MajorFatal @ 17.08.2021. 22:04 ] @
Citat:
BuzzLightyear:
Ne razumem da li imaš nešto protiv ovog konkretnog protesta ili misliš da ne treba protestvovati ni zbog čega i ni u kom slučaju?


Mislim da bi trebalo da protestvujemo ispred mup u 29 Novembra, eventualno ispred Pink ili BIA, ovi protesti ispred gradske skupštine su stvarno malo postali šminka, okupimo se, prebrojimo, govor, aplauz, razlaz .. ? Čemu služi takav protest?

Citat:
Bradzorf012:
Slažem se, pa bih u skladu sa tim da pitam, kad si već pomenuo vodu. Ko je vlasnik "Knjaz Miloša"? Koliko je meni poznato američka firma. E sad, neko će reći da tu nema ništa sporno, ali meni ima. Ne, ne zato što je u pitanju američka firma, nego zato što smo prodali za neku rentu javni resurs koji pripada svima nama da bi neko na tome pravio profit. Zašto, o zašto? Ok, možemo da prodamo i neki rudnik zlata ili neke druge rude, ali zlato se ne jede i ne pije. Bez zlata ću možda biti siromašan, ali ako nam uzmu vodu, onda je to neka sasvim petnaesta stvar. Jednog dana će se pojaviti kompanija koja pakuje i prodaje vazduh, pa će se shodno tome naći i neko ko smatra kako bi bilo super da prodamo i vazduh jer se to dobro plaća.


Ne znam jer ne znam, samo sam primetio kad su prodali, dok su na duplericama preko cele strane išli ćevapi od ljudskog mesa i starlete, vest o prodaji je objavljena u dve rečenice: "Prodat Knjaz Miloš. Kupila koka kola". Ni ko je prodao, ni kad, ni kako, ni zašto, ni koliko je (smo) zaradili itd .. ali ta primedba onda ide na medije što ja ne znam.
A to javni resurs isto ne znam, možda malo diskutabilno, ako je na primer izvor na privatnom imanju možda je privatni resurs, jedino da je nešto lekovito pa da proglasimo za javni. Na sve to bile su one peripetije kad je Divac hteo da kupi nije mogao itd ..
Ali odkud znam, neko je odradio baš dobar posao što se tiče brendinga, plus brend Guarana koji je takođe prodat u paketu, pa možda i zna šta radi ..

Citat:
Java Beograd: "Resus koji pripada svima nama", ako se ne kaptira, ne flašira i ne prodaje - teče otprilike kao potok tj. potočić, ulije se u rečicu / reku, pa u Savu, Dunav i tako to.

Dakle, šta? Da oteramo Amerikanca i da pustimo potočić u Savu? Dal' bio onda bio zadovoljan? Ako bi - super za tebe.

Ali kako onda ja da popijem flašu Knjaza? Da sednem na bus, pa pravac Bukovička Banja? Popijem čašu vode, natočim flašu, pa opet bus, pa kući. Zvuči bezveze.

I kakve koristi ima država / društvo od toga što potočić slobodno teče ka Savi? Valjda je cilj da država oprihoduje neki dinar?


Od potočića koji slobodno teče ka Savi država i društvo imaju apsolutnu korist, potočić teče, a u vodi ribe, žabe, gušteri, okolo insekti, i divlje, i domaće životinje piju, i ljudi, kad je kiša sakupi više vode, kad je suša vraća okolnom rastinju sa kojim deluje u simbiozi.

Ako se odnosi baš na Knjaz, onda me čudi primedba, ako si šta mogao da popiješ u poslednjoj zabiti ove nevelike zemlje, u poslednjoj prodavnici, u poslednjem selu, to je bio Knjaz između ostalih stvari. Sad sam doživeo da uđem u prodavnicu, ali nema onaj osnovni model, dok ne izreklamiraju i iziritiraju ljude da kupuju one nove modele sa magnezijumom i limunom. Ili još gore onaj podmukli marketing i forsiranje, ima ali nema hladno, na plus 40, ali zato pogledajte koliko su hladne, rose se od hladnoće model sa magnezijumom i sa limunom. Pfuj. To treba zabraniti zakonom takav marketing, menadžment šta li je već ...

Kako ja da znam da li treba da oteram amerikanca ili da ga dovedem još više, ako ne znam ni kako je Knjaz poslovao pre toga, a ni sad? Ovo pravljenje novih modela za sada ne uliva poverenje, ali što znam ja ..
[ BuzzLightyear @ 17.08.2021. 22:08 ] @
Citat:
Bradzorf012:
Ok, možemo da prodamo i neki rudnik zlata ili neke druge rude, ali zlato se ne jede i ne pije. Bez zlata ću možda biti siromašan, ali ako nam uzmu vodu, onda je to neka sasvim petnaesta stvar.


Misliš da rudnik zlata ne utiče na vodu? Pre ćeš ostati bez vode sa rudnikom zlata, nego ako prodaš izvor nekome ko će flaširati vodu (naravno to nije razlog da se prodaju izvori stranim kompanijama).

Citat:

Češka vlada za sada ne želi da obnovi vađenje zlata na nalazištu u blizini Praga iako se njegova vrednost procenjuje na 20 milijardi evra.
Razlog je korišćenje toksičnih hemikalija koje bi trebalo da se koriste prilikom eksploatacije, a nalazište je smešteno u turističkom području.

https://www.b92.net/biz/vesti/...7&dd=20&nav_id=1893084
[ mjanjic @ 18.08.2021. 05:02 ] @
Citat:
MajorFatal:
Ako se odnosi baš na Knjaz... nema onaj osnovni model...

Bolje i što nema, ta voda je postala bljutavija od česmovače, još ako otvoriš flašu zbog jedne čaše vode pa je vratiš u frižider, posle možeš slobodno da je prospeš (važi i za sve ostale flaširane vode).
Ja lepo kupio onaj bokal za filtriranje vode, neuporedivo ukusnija voda od većine tih flaširanih, a ono što bih davao za vodu, kupim ove šumeće vitaminske tablete pa ubacim ponekad koju, 'valja za imunitet' :)

Inače, bio sam se navukao na te gazirane vode da sam vikendom bukvalno krizirao ako sve popijem tako nema više nijedna flaša, pa moram da prošetam do prodavnice... 'izlečio' se prošle godine u januaru kad zbog grla nisam mogao da pijem ništa iz frižidera niti bilo šta gazirano. Sad su mi gazirane vode relativno bljutave, čak i te sa limunom, pa ih pijem samo ako nema alternative.
[ Java Beograd @ 18.08.2021. 07:49 ] @
Ma nije pooenta kakav je Knjaz. Uzgred, ja ništa gazirano ne pijem odavno.

Poenta je
a) Korišćenje priodnih resursa - da li uopšte ili ne

b) Ako DA, onda

b.1) Ko sme a ko ne sme
b.2) Da li i koliko platiti

b.2.2.) Kome platiti: opštini, državi, ili svakom građaninu
[ jovajovic100 @ 18.08.2021. 08:30 ] @
Citat:
MajorFatal:
Ne znam jer ne znam, samo sam primetio kad su prodali, dok su na duplericama preko cele strane išli ćevapi od ljudskog mesa i starlete, vest o prodaji je objavljena u dve rečenice: "Prodat Knjaz Miloš. Kupila koka kola". Ni ko je prodao, ni kad, ni kako, ni zašto, ni koliko je (smo) zaradili itd .. ali ta primedba onda ide na medije što ja ne znam.
ava oprihoduje neki dinar?

Lupetas , pa Knjaz Milos je prodat jos za vreme demokrata
[ BuzzLightyear @ 18.08.2021. 08:40 ] @
Jel vreme demokrata prošlo? Koliko mogu da primetim sve vreme isti ljudi samo menjaju dresove.
[ SlobaBgd @ 18.08.2021. 09:04 ] @
Misliš - kao Ever* i Zurg?
Zamisli, menjaš dresove u raznim bojama i sa raznim imenima, ali džabe, ćud ostaje ista.
[ BuzzLightyear @ 18.08.2021. 09:33 ] @
Baš tako. To su (bili) moji nalozi i ja ih se ne odričem. Nema nikakve veze ima da li piše Zurg ili BuzzLightyear, jer iza tih naloga stoji isti čovek. Ako si hteo da praviš neko poređenje između dresova političara i mojih imena sa foruma, postoji bitna razlika. Većina njih negira da je ikada nosila neki drugi dres, a neki od njih kažu da je to bilo tako jer su bili magarci, pritom ne priznajući i da su ostali magarci.
[ SlobaBgd @ 18.08.2021. 13:33 ] @
Pa ni ti ne priznaješ da si u tim dresovima (Ever*, Zurg) bio magarac. Otvarao besmislene teme, upadao u druge teme izigravajući klovna, pravio sprdnju gde god si stigao. Doduše, i sada to radiš, ko neki... Zurg.

Nemoj misliti da je to bezazleno. Tako se tupi oštrica diskusije, guši se želja da se piše i polemiše. upravo ono što radi propagandna mašinerija svake vlasti.
[ ssi @ 18.08.2021. 15:16 ] @
Citat:
Java Beograd:
Mislim da su nekad postojali, pravi i stvarni spontani narodni protesti
Mislim da su nekad na tim protestima učestvovali ljudi koji su iskreno verovali u neku ideju

Mislim da su nekad građanski protesti imali težinu, i da je to nekad bilo važno
Mislim da su nekad vlastodršci uzimali za ozbiljno to što nardo protestuje i shodno tome korigovali svoju politiku

Mislim da su ta vremena bila i prošla

Mislim da sada više nema spontanih protesta
Mislim da sada iza svakog protesta stoji nečiji, jasno definisan finansijski interes
Mislim da je svaki protest rukovođen od strane dobro sakrivenih moćnika. Pravi pokretač protesta nije ona NVO koja se ističe da jeste.

Mislim da nikakav građanski protest ne utiče na vlast. Neće se AV ni malo zabrinuti (ha, ha, ha) što narod protestuje. Mislim, čak i ova rečenica smešno zvuči :D


Mislim da se točak istorije ne može vratiti unazad
Nemam ništa protiv, daleko bilo, samo, ne verujem u protesteJos samo u narativ da ubacis "strane agenture", "zapadnjaci" i postao si pravi penzos iz 90tih.
[ Bradzorf012 @ 18.08.2021. 15:27 ] @
Java

Znam da će ovo što ću reći zvučati suviše idealistički, ali da pokušam. U ceni flašice vode koju ti plaćaš su sadržani svi troškovi proizvodnje i profit vlasnika fabrike vode. E vidiš, meni se ne dopada baš to, taj profit koji on pravi na vodi koja je javno dobro, bez obzira što je za to platio neku rentu, obično veoma malu. Ne, to nema veze sa tim da li je vlasnik amerikanac, rus ili kinez. Meni lično je sasvim svejedno, to je nebitno. Da si vlasnik ti ili Major Fatalni, stvar bi bila malo drugačija, ali samo malo. Taj kajmak, odnosno profit bi tako ostao u ovoj zemlji, pa bi se ovde i trošio, mada sam ja lično i protiv toga. Zašto ovo pišem? U čemu je razlika između litijuma i vode? Razlika je velika. Mi možemo ovde do sutra da razgovaramo o tome da li se jedna takva investicija nama isplati ili ne, da li će narušiti ekosistem ili ne, da li ćemo moći da vozimo električna kola i slično. Međutim, ja litijum ne jedem, pa i ako ne budem vozio električni auto, šta da se radi. Međutim, vodu pijem i bez nje ne mogu. Verujem da ni ti ne možeš da živiš bez vode. Eto, slično kao za litijum ovo što sam napisao važi i za bankarsko tržište, tržište radne snage, za frekvencije koje su takođe javno dobro itakodaljeitomeslično.
[ BuzzLightyear @ 18.08.2021. 16:36 ] @
Citat:
SlobaBgd:
Pa ni ti ne priznaješ da si u tim dresovima (Ever*, Zurg) bio magarac. Otvarao besmislene teme, upadao u druge teme izigravajući klovna, pravio sprdnju gde god si stigao. Doduše, i sada to radiš, ko neki... Zurg.

Nemoj misliti da je to bezazleno. Tako se tupi oštrica diskusije, guši se želja da se piše i polemiše. upravo ono što radi propagandna mašinerija svake vlasti.


Ko kaže da ne priznajem? Bio sam i ostao magarac, ali ja bar znam šta sam. Ti izgleda tek treba da dođeš do tog saznanja. Vidim ja da si ti rešio baš ovde da tupiš, pa ću pokušati da te ignorišem.

@Bradzorf
Da li ti misliš da je problem to što će neko da nam uzme litijum ili što će u procesu rudarenja da zagadi vodu, vazduh i zemlju?
[ Java Beograd @ 18.08.2021. 20:09 ] @
Citat:
Bradzorf012:
Java

Znam da će ovo što ću reći zvučati suviše idealistički, ali da pokušam. U ceni flašice vode koju ti plaćaš su sadržani svi troškovi proizvodnje i profit vlasnika fabrike vode. E vidiš, meni se ne dopada baš to, taj profit koji on pravi na vodi koja je javno dobro, bez obzira što je za to platio neku rentu, obično veoma malu. Ne, to nema veze sa tim da li je vlasnik amerikanac, rus ili kinez. Meni lično je sasvim svejedno, to je nebitno. Da si vlasnik ti ili Major Fatalni, stvar bi bila malo drugačija, ali samo malo. Taj kajmak, odnosno profit bi tako ostao u ovoj zemlji, pa bi se ovde i trošio, mada sam ja lično i protiv toga. Zašto ovo pišem? U čemu je razlika između litijuma i vode? Razlika je velika. Mi možemo ovde do sutra da razgovaramo o tome da li se jedna takva investicija nama isplati ili ne, da li će narušiti ekosistem ili ne, da li ćemo moći da vozimo električna kola i slično. Međutim, ja litijum ne jedem, pa i ako ne budem vozio električni auto, šta da se radi. Međutim, vodu pijem i bez nje ne mogu. Verujem da ni ti ne možeš da živiš bez vode. Eto, slično kao za litijum ovo što sam napisao važi i za bankarsko tržište, tržište radne snage, za frekvencije koje su takođe javno dobro itakodaljeitomeslično.


OK, ajde prvo da izbacimo jednu varijablu: nacionalnost industrijalca. Složili smo se: nebitno. Nekom će biti miliji Bugarin od Mađara, nekom će biti miliji Karić od Miškovića. Meni svejedno. Kapital ne poznaje granice, svako može da kupi deonice Coca Cole, pa da eto, i on bude suvlasnik biznisa, u procentu svog vlasništva.

Ostaje da vidimo to oko profita.

Ali pre toga, 'ajde da se još oko nečega složimo: rudna renta (ili kako se već zove)
- Ako je veoma mala, ili samo "mala", odma' ćemo da se složimo - nije u redu. Ne može. Ne damo. I ja sam protiv, nema zbora.

Ja stvarno ne znam kolika je ta rudna renta. Stvarno ne znam ni kolika je slična takva renta u Francuskoj, Nemačkoj, USA ... gde god.Dakle, jedini smisleni nastavak diskusije je za slučaj da je rudna renta u nekim okvirima proseka, neki iznos koji se iskustveno, višedecenijski pokazao kao normalan, prihvatljiv i za državu i za industrijalca.

I sad, imamo dve varijante
1. Dozvoliti eksploataciju (kažem, uz odgovarajuću rudnu rentu)
2. Ne dozvoliti eksploataciju

Opcija 1:
Država ima prihod
Određeni broj zaposlenih ima prihod
Opština ima prihod
Proizvodnja troši struju, energente - opet prihod
Indirektni prihod: vulkanizer koji menja gume na kamionu koji prevozi Knjaza, hotel koji je ugostio menadžera iz USA, banka u kojoj firma ima račun i tako redom, ima toga puno.

I naravno - industijalac ima profit.

Opcija 2.
Ništa. Duplo golo.
Ode Knjaz u potok, ode potok u Savu.

Ali - bar smo pokazali šipak industrijalcu, nanu mu naninu, on će da zarađuje u sred Šumadije, da mu nanu naninu.
[ MajorFatal @ 18.08.2021. 20:33 ] @
A domaći kamion i menadžer ne menjaju gume i ne idu u hotel, nego pravo u potok pa u Savu pa da ..

[ Bradzorf012 @ 18.08.2021. 20:56 ] @
Java

Očigledno se nismo najbolje razumeli, priznajem da sam moguće bio nedorečen. Dakle, kada kažem amerikanac, rus ili kinez, ne mislim na nacionalnost vlasnika, kako ti kažeš industrijalca. Mislim na to šta mu piše u pasošu, preciznije gde završava taj profit koji on ostvari u Srbiji. Problem je u tome što ne završava u Srbiji. Da li sam sada jasniji? Problem je upravo u tome što kako kažeš kapital nema granice, odnosno što se akumulacija koja se napravi u zemlji (Srbiji na primer) iznosi iz zemlje. Ova priča se odnosi na sve tzv. strane investicije u Srbiji, od motanja kablova, pravljenja obuće, sklapanja automobila do pravljenja softvera. Tu se eksploatiše samo (ili "samo") radna snaga, a u slučaju eksploatacije rudnih bogatstava i javno dobro kao što rekoh. Ne znam da li su rudne rente male, malo veće ili velike, što uostalom nije previše ni bitno. Tolike su kolike su i mi tu ne možemo ništa. Srbija je ekonomski kolonija i prinuđena je da igra kako joj se kaže. Evo na primer NIS, dan danas se sećam konferencije za novinare u Beogradu na kojoj se pojavljuje Šojgu zvani Sergej. Ne sećam se ko je bio sa naše strane, ali se sećam da je na prilično neprijatno pitanje o ceni po kojoj je prodat NIS Šojgu odgovorio vrlo ljutito i besno, u stilu: "pa ako ne želite da prodate, nemojte". Da li smo mi mogli da izbegnemo prodaju NISa Rusima? Pa ono teško. Mislim mogli smo, ali bi to onda skupo platili. Baćuška došao i rekao "to je moje". Slično važi za Smederevo, Bor, mobilnu telefoniju, fijat i slično. Da li ti shvataš da su plate zaposlenih, pa ako hoćeš i porezi i oni "indirektni prihodi" koje navodiš samo deo onoga što se stvori i da veći deo toga kroz profit odlazi iz Srbije. Bukvalno te ošiša kao ovcu. Znam sve, svestan sam toga kako svet funkcioniše i tu se na žalost ne može ništa.

Kada se radi o vodi, radi se o važnom resursu bez kojeg se ne može. Eto, o tome govorim, kao što sam već rekao. Litijum ne jedem, a nekako ću preživeti i bez električnog auta. Bez vode teško. Znam, za sada ima i za njih i za nas.

Što se pokazivanja šipka tiče, to nije moj nivo diskusije. Uostalom, imali smo prilike da vidimo kuda to vodi.

Na kraju, jedno retoričko pitanje. Zašto postoje kategorije u boksu? Ok, razumem ja da ekonomija nije boks, ali ni na nivou pojedinaca ni na nivou društava stvari nisu tako jednostavne kao što na prvi pogled izgleda.
[ Shadowed @ 18.08.2021. 20:59 ] @
Citat:
Java Beograd:
Opcija 1:
Država ima prihod
Određeni broj zaposlenih ima prihod
Opština ima prihod
Proizvodnja troši struju, energente - opet prihod
Indirektni prihod: vulkanizer koji menja gume na kamionu koji prevozi Knjaza, hotel koji je ugostio menadžera iz USA, banka u kojoj firma ima račun i tako redom, ima toga puno.

I naravno - industijalac ima profit.


Ne "navijam" ni za jednu ni za drugu stranu ali samo da ukazem na propust:
Sve do poslednje stavke je isto bez obzira da li je industrijalac domaci ili strani tako da se cela stvar svodi na poslednju stavku. To je ono na sta je ukazano: da li je profit u rukama stranog ili domaceg vlasnika sa idejom da ce u slucaju domaceg ostati u zemlji (sto moze i ne mora da bude tacno).
[ djoka_l @ 18.08.2021. 22:29 ] @
https://bankar.rs/2019/10/09/p...a-u-evropi-i-gde-je-tu-srbija/

Podatak je za 2019. godinu, nisam našao noviji, ali je dovoljno reprezentativan.
Profitna stopa u Srbiji od stranih ulaganja je 13.5%

To ne znači da stranci iznosi 13.5% iz zemlje.
Ko se razume u knjigovodstvo, zna da, u najboljem slučaju, kao dobit može da se isplati 30-50% iskazane dobiti.
To nije zakon, to je realnost.
Dakle, neki "normalan" odliv po osnovu isplate dobiti koji odlazi iz Srbije je na nivou 4-7% prihoda firme.
Drugim rečima, 93-96% para ostaje u Srbiji.

Ili, plastično, ako strana firma napravi promet od 100 miliona evra, 95 miliona ostaje u Srbiji, 5 ide napolje.
Pa onda lupajte gluposti o stranim eksploatatorima.
[ MajorFatal @ 18.08.2021. 23:43 ] @
Citat:
jovajovic100:
Lupetas , pa Knjaz Milos je prodat jos za vreme demokrata


Ja sam spominjao ovu nedavnu prodaju, ili preprodaju ako hoćeš, kad ih je kupila koka kola, koliko je frke bilo kad je pokušao da ih kupi Divac, pa mu ispred nosa kupio taksista sa ušteđevinom, začudilo me da me o toj najnovijoj prodaji obaveštavaju sa pola rečenice.

Posle su za Divca pisali da je upropastio voda vodu, a za voda vodu da se probila na arapsko tržište, tako da ne moš ti tu ni znati šta se dešava..

Ali ako je Knjaz Miloš prodat još za vreme demokrata možda možeš da me podsetiš na odgovore na sva ista pitanja, ko ga je prodao i kome, za koliko novca, pod kojim uslovima. Ovde sve nekako prodaju jer ne vredi ni po lule duvana, a ja se pitam ako ne vredi ko bi to kupio? Pa onda ide ulaganje u vidu otpuštanja 90% radnika, i na kraju u nečijem drugom vlasništvu ali sad uspešno i vredi i lepo radi.

Za lupetanje izvini, stvarno nisam namerno.
[ MajorFatal @ 18.08.2021. 23:44 ] @
Citat:
djoka_l:
Ili, plastično, ako strana firma napravi promet od 100 miliona evra, 95 miliona ostaje u Srbiji, 5 ide napolje.
Pa onda lupajte gluposti o stranim eksploatatorima.


Pa to frilenseri i malinari nadoknade za jedan kvartal? :)
[ mjanjic @ 19.08.2021. 06:42 ] @
Citat:
MajorFatal:
Ali ako je Knjaz Miloš prodat još za vreme demokrata možda možeš da me podsetiš na odgovore na sva ista pitanja, ko ga je prodao i kome, za koliko novca, pod kojim uslovima.

"Knjaz Miloš" je privatizovan u prvom krugu privatizacije, kao i "Metalac" iz Gornjeg Milanovca i mnoge druge firme koje nisu bile u dugovima i koje su bile relativno uspešne, a većina akcija je podeljena zaposlenima. Kasnije u sledećim privatizacijama zaposleni su prodavali svoje akcije za relativno dobru cenu, pa je u slučaju "Knjaz Miloša" odjednom je krenula gradnja kuća, kupovina stanova, novih automobila...

Mnoge firme u Srbiji su propale još davno pre 90-ih, jer su o svemu odlučivali radnički saveti (naravno, uz "pomoć" rukovodstva da se donesu odluke koje njima odgovaraju), pa je novac često trošen na stambeni fond, letovališta i druge nenamenske 'investicije', a nije trošen na kupovinu novih mašina i obuku radnika. Tako je većina tih firmi još 80-ih izgubila dobar deo stranih tržišta i samo preživljavala, tako da su 90-e došle samo kao opravdanje. Te firme bi bile zatvorene čak i da je SFRJ 1990. ušla u EEZ i da nije bilo ratova i sankcija.

Sada se nešto slično dešava mnogim firmama na Zapadu, jer prihodi direktora dobrim delom zavise od 'rezultata', odnosno rasta cena akcija na berzi (najmanje 80% prihoda direktora, odnosno ono što zovemo bonus na platu), tako da je direktorima u interesu da kratkoročno naduvaju cene akcija po svaku cenu, pa makar otpuštali radnike, zatvarali manje profitne pogone i sl.

I tako, neko zaradi 100 miliona evra za godinu dana, a hiljade zaposlenih ostanu bez posla.

Jedan od primera kod nas je Imlek, koji je nakon kupovine od stranog investicionog fonda ugasio preradu mleka u svim manjim mlekarama, otpustio višak zaposlenih, i sada te lokacije služe samo za presipanje otkupljenog mleka iz manjih u veće cisterne.
Neko je na tome lepo zaradio, ali gledano lokalno od strane kupca to nije dobro, jer npr. Imlek više nema interes da otkupljuje mleko od malih proizvođača, jeftinije mu je da uvozi mleko u prahu.
[ Java Beograd @ 19.08.2021. 08:22 ] @
Citat:
Bradzorf012:Dakle, kada kažem amerikanac, rus ili kinez, ne mislim na nacionalnost vlasnika, kako ti kažeš industrijalca. Mislim na to šta mu piše u pasošu, preciznije gde završava taj profit koji on ostvari u Srbiji. Problem je u tome što ne završava u Srbiji. Da li sam sada jasniji? Problem je upravo u tome što kako kažeš kapital nema granice, odnosno što se akumulacija koja se napravi u zemlji (Srbiji na primer) iznosi iz zemlje.


Ništa ne završava u Srbiji i sve završava u Srbiji. Kapital ne poznaje granice, i mi tu ništa ne možemo da menjamo. Mudar je onaj koji će da izvuče korist za sebe, a mudra vlas je ona koja će da izvuče korist za državu

- primer 1 - Ako se dobro sećam, neki od naših indrustrijalaca počeo da kupuje hotele u Sloveniji i kod Opatije. Odakle potiču pare? Čije su sad? Gde su investirane?
- primer 2 - Mišković milione izneo na Kipar. Odakle potiču pare? Čije su sad? Gde su investirane?
- primer 3 - Drexlajmer sazidao fabriku u Zrenjaninu. I opet: Odakle potiču pare? Čije su sad? Gde su investirane?

https://www.google.com/maps/pl...f9!8m2!3d45.386792!4d20.355453

- primer broj bezbroj - neke pare negde zarađene negde investirane


Ovim istovremeno komentarišem i Shadowed-ov post da "ako je domaći industrijalac, onda profit ostaje u zemlji". Može, ako je Kipar Srbija. Ili ako su Maršalska i Devičanska ostrva srpska.
[ Java Beograd @ 19.08.2021. 08:29 ] @
Citat:
jovajovic100:... koliko je frke bilo kad je pokušao da ih kupi Divac, pa mu ispred nosa kupio taksista sa ušteđevinom


Ove je bila sprega vlasti, kriminala i korupcije

Nebitno ko, ko je bio u vlasti, promenio je rudnu rentu ZA SEBE, da bi istovremeno bio i vlasnik postrojenja za eskploataciju. Zato što je tako u mogućnosti.
A siroma Divac, obavešten kako je to isplativ posao, pa se zalateo da uloži. Pa isplativ, naravno, ali ne za Divca, nego za tajkune u vlasti.

Pa nije tajkun džaba godinama plaćao neku partiju, da mu sad Divac ili neko sličan uzme posao ?!?
[ Shadowed @ 19.08.2021. 08:38 ] @
Citat:
Java Beograd: Ovim istovremeno komentarišem i Shadowed-ov post da "ako je domaći industrijalac, onda profit ostaje u zemlji". Može, ako je Kipar Srbija. Ili ako su Maršalska i Devičanska ostrva srpska.

Uz napomenu da to nije moje tvrdjenje. Napisah da je to tvrdjenje onog sa kim si pricao (ne secam se sada, brazdrof valjda), i napomenuo da moze ali i ne mora da bude tacno (upravo iz razloga koje si prikazao tim primerima).
[ Java Beograd @ 19.08.2021. 09:12 ] @
Aha. OK, kapiram sada, onda nisam.
[ MajorFatal @ 19.08.2021. 13:38 ] @
Citat:
mjanjic:

"Knjaz Miloš" je privatizovan u prvom krugu privatizacije, kao i "Metalac" iz Gornjeg Milanovca i mnoge druge firme koje nisu bile u dugovima i koje su bile relativno uspešne, a većina akcija je podeljena zaposlenima.


Kad spomenu Metalac :) oni posluju relativno uspešno, dovodili su Karima Rašida da im dizajnira posuđe, posuđe je kvalitetno, idu na sajmove u Nemačkoj i Turskoj itd.. ali intervju sa bordom direktora, auh kakva ekipa, tupe ko Šaban šaulić šezdesetih, zulufi, dlake iz uva i nosa, "glatko" izbrijani mašinicom sa buvljaka od 100 dinara, podočnjaci, žuti prsti, sa tv-a ti se čini da se oseća vinjak, da ih ne pustiš ni u kazahstan da nas predstavljaju a kamoli Tursku. A na sajt Metalca ako odeš možeš da kupiš televizor i biciklu, sve što je preostalo iz win-wina :)

Citat:
I tako, neko zaradi 100 miliona evra za godinu dana, a hiljade zaposlenih ostanu bez posla.


Da viđao sam to, ljudma treba neki zaštitni mehanizam dok još imaju pravo glasa ..

Citat:
Jedan od primera kod nas je Imlek, koji je nakon kupovine od stranog investicionog fonda ugasio preradu mleka u svim manjim mlekarama, otpustio višak zaposlenih, i sada te lokacije služe samo za presipanje otkupljenog mleka iz manjih u veće cisterne.
Neko je na tome lepo zaradio, ali gledano lokalno od strane kupca to nije dobro, jer npr. Imlek više nema interes da otkupljuje mleko od malih proizvođača, jeftinije mu je da uvozi mleko u prahu.


Znam da su vozači koji su ranije zarađivali 70 - 80.000 sada zapošljeni preko "agencije" koja im daje 30 - 40.000 i održavanje kamiona .. za mleko u prahu ne znam, ali par puta sam vratio u prodavnicu, bez da tražim novac nazad, samo da ih obavestim da ne može da se pije jer ima neki metalni ukus, posle mi objasnili da su eksperimenti sa dugotrajnošću u toku, rok trajanja mesec dana, a cilj je da kad ga stavi na policu rok bude 2 maseca, 4, 6 meseci ...
[ MajorFatal @ 19.08.2021. 13:55 ] @
Ali ajde ako pričamo o rio tinto .. ja mislim da je to nešto relativno novo od skora jedna pojava koju ni čika marks nije svojevremeno opisao, on je opisivao zlog kapitalistu koji izrabljuje jadni proleterijat, rio tinto nije to, to je kapital koji funkcioniše sam od sebe, nezavisna tvorevina koja se valja preko brda, i gazi sve pred sobom što im dozvoli da priđe u atar.

Firma je osnovana 1873 do sad je promenila najmanje 6 garnitura direktora, i vlasnika, i radnika, i proletera, i akcionara, i svega. Usisa ljude pa ih ispljune. Ne možeš tu govoriti o kapitalisti koji izrabljuje proletere, pre o kapitalu koji izrabljuje i kapitaliste i proletere i prirodu i sve.

Tako da taktika protiv rio tinto može samo da bude da pošaljemo razarač da potopi onaj brod sa opremom što su poslali, ili u luci da sačekamo pa zabranimo prolaz, a ovi protesti šta znam tanka odbrana.

Ili da većamo kolika će biti pustinja, 200 kilometara ili više.
[ SlobaBgd @ 19.08.2021. 14:33 ] @
Ili da ustanu prezreni na svetu, svi sužnji koje mori glad...
Mislim da bi to donelo neke promene glede moći kapitala i kapitalista.
I da se ne zavaravamo: kapital jeste bezličan, ne mari ni za šta sem za sopstveni rast, otporan je na razne društvene potrese, ali da nema kapitalista ne bi bilo ni kapitala. Dakle, ipak postoji meta čijim odstrelom (metaforički, mada... ) bi se naudilo, možda i trajno, toj nemani koja vlada svetom i životima i budućnošću.
[ MajorFatal @ 19.08.2021. 15:30 ] @
Današnjim sužnjima koje mori glad jedino da ukineš fejzbuk pa da ustanu ... da bi pronašli tik tok :)
[ MajorFatal @ 19.08.2021. 22:54 ] @
A ja vidim sve mi nešto poznato, i sve se nešto čudim otkud Knjaz u raspravi o rio tinto, ali pa da, sad je sve jasno ...

Citat:
BuzzLightyear:
SS baterije takođe koriste litijum. Umesto litijuma može se koristiti natrijum, ali baterije sa natrijumom imaju manju gustinu energije.


Kao što sam u ovoj temi pokazao: https://www.elitesecurity.org/...i-sistem-hemiskih-elemenata-No Litijum je zbog dijagonalnog efekta sličniji Magnezijumu iz druge grupe, nego Natrijumu iz svoje sopstvene grupe, tako da i Natrijum je ćorsokak, djoka uvek zanemaruje dijagonalni efekat, a to je jedan veoma važan efekat takoreći, u Magnezujumu je budućnost čim i usa army razmatra takve baterije ..

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/16878140211003398

Citat:
Nemačka ima geotermalne vode u kojima je rastvoren litijum i može da ga filtrira bez zagađenja. Procenjuju da imaju litijuma za 400 000 000 automobila.


A šta mi imamo? Pa koka kolin Knjaz Miloš sa Magnezijumom, treba samo da filtriramo i eto baterija.

Jedino, kad francuskom monahu eksplodira boca vina on napravi šampanjac, a kad našoj domaćici eksplodira sok od paradaiza ona odma baci. Kad nemac nađe litijum u vodi on filtrira, a šta mi radimo kad nađemo magnezijum, odmah pijemo. E to je ta razlika, mi smo toliko bahati da nećemo da koristimo ni ono što nam je dato.

Veoma sam zadovoljan večerašnjim opservacijama pa mogu na spavanje.
[ BuzzLightyear @ 08.09.2021. 11:01 ] @

Gagi Jovanović i Ljuba Bandović vas pozivaju na USTANAK ZA OPSTANAK. Bandović je ovde razvalio! Nisam znao da je talentovan i za pesmu.

[ BuzzLightyear @ 11.09.2021. 08:10 ] @
Poslednji poziv:

Ko se kod kuće skrio magarac je bio!
[ niki212 @ 12.09.2021. 08:33 ] @
I šta bi
[ BuzzLightyear @ 12.09.2021. 08:48 ] @
Zašto nisi došao?
[ kosmopolita @ 12.09.2021. 12:53 ] @
Zasto je trebalo doci? Kazu da tek treba da se izvodi studija. Posle toga ce biti referendum.

Recimo, ako se na referendumu narod izjani da je za exploataciju,
posle toga se mogu organizovati protesti sa tvrdnjom da je referendum bio zloupotrebljen ili namesten.

Ili moze i pre referenduma da se protestuje protiv referenduma jer ce biti zloupotrebljen ili namesten.

Ne posoje standardi koji obezbedjuju sprecavanje zloupotreba i namestanja i to moze uvek i svuda da se koristi za proteste.
[ BuzzLightyear @ 12.09.2021. 17:08 ] @
Nije trebalo baš svi da dođu jer nekim ljudima je TV bespovratno isprao mozak. Protest nije bio protiv referenduma već protiv sistema koji omogućava "investitorima" da bespovratno unište Srbiju. Ja podržavam referendum, ali pre referenduma potrebno je da ljudi budu informisani, a ne da im svakodnevno ispiraju mozak i obećavaju neke milijarde i med i mleko koji će teći iz rudnika. Kada treba uvesti policijski čas, onda to mora jer tako kaže struka. Kada struka kaže da je otvaranje rudnika litijuma pogubno, onda vlast kaže to su neki glupaci a ne stručnjaci. Hoćemo referendum, ali nećemo da emitujemo skup održan u SANU... i ti veruješ u to!?

Osim rudnika litijuma, protest je i protiv drugih zagađivača, poput Linglonga, Zi Đina, osuđivanog kuma koji vodi deponiju u Vinči...

[ Branimir Maksimovic @ 12.09.2021. 17:11 ] @
Citat:
Hoćemo referendum, ali nećemo da emitujemo skup održan u SANU

kakav crni referendum, zar Makijaveli nije napisao da vladar sprovodi referendum kad mu treba da sprovede neku odluku. Narod nije taj koji se pita.
[ BuzzLightyear @ 12.09.2021. 17:17 ] @
Švajcarska je u stanju da sprovede referendum. Srbija nažalost nije.
[ Bradzorf012 @ 13.09.2021. 19:14 ] @
Sistem je skoro nemoguće pobediti iznutra.
[ kosmopolita @ 13.09.2021. 20:34 ] @
> Švajcarska je u stanju da sprovede referendum. Srbija nažalost nije.

To se odnodi i na eksploataciju?

Svajcarska je u stanju da sprovede i eksploataciju bez ugrozavanja prirode i ljudi?
[ dejanet @ 13.09.2021. 21:11 ] @
^ Da, generalno EU seli sve prljavo na istok EU, Kinu, Tajland, Indiju.. a ono sto je moranje rade tako da bude neutralno za prirodu, okolinu i zdravlje ljudi u zivotinja, samim tim je margina za zaradu firme i drzave "mrsava"
[ mjanjic @ 13.09.2021. 21:21 ] @
Da, ali ne možeš da uništavaš prirodu ili koristiš jeftinu radnu snagu, a da proizvod naplaćuješ kao da se proizvodi u sred Pariza uz poštovanje svih ekoloških normi i da su plate radnika duplo veće od proseka.

Nekad su se patike proizvodile na Zapadu, ali koštale 12-150DEM, sećam se samo iz priča nekih "British Knights" za koje su pričali da koštaju 600DEM.
Sad kad ih prave radnici za platu manju od 100$ mesečno, i cena od 30€ je mnogo za najjeftinije modele.

Tako je i za električne automobile. Ako će ono što im je skupo zbog ekoloških normi da izmeste u zemlje gde su te norme labavije, onda ne može električni auto da košta 30k evra. Mislim, može, dok im ne doakaju kinezi, ili su možda bolji primer turci sa belom tehnikom pa ćemo možda u budućnosti videti Beko automobile :)
[ dejanet @ 13.09.2021. 21:31 ] @
@mjanjic

Mozda si u pravu. Ono sto se plasim, da je zbog enormnog stampanja para na sceni inflacija i to ne ona "zdrava" od 1%, vec mnogo visa, te otuda i cene takve kakve jesu. Da se proizvod umesto Kine stancuje u EU ili USA npr, plus ako se radi o zagadjivacina, uh kostalo bi x2
[ Bradzorf012 @ 13.09.2021. 21:54 ] @
Kako mali Perica zamišlja ekonomiju?

P.S. Pitanje je retoričko.
[ MajorFatal @ 13.09.2021. 22:27 ] @
Citat:
mjanjic:
Tako je i za električne automobile. Ako će ono što im je skupo zbog ekoloških normi da izmeste u zemlje gde su te norme labavije, onda ne može električni auto da košta 30k evra. Mislim, može, dok im ne doakaju kinezi, ili su možda bolji primer turci sa belom tehnikom pa ćemo možda u budućnosti videti Beko automobile :)


Čangli, 3,5 K eura, stiže poštom ako naručiš :)


[ mjanjic @ 14.09.2021. 01:33 ] @
Onaj četvorotočkaš za golf, samo sa zatvorenom kabinom :)
[ BuzzLightyear @ 10.10.2021. 14:50 ] @
.
[ Bradzorf012 @ 10.10.2021. 20:45 ] @
Korporacije su pravi vlasnici planete, a ne čovek. To je činjenica nad kojom bi se trebalo dobro zamisliti, jer je u pitanju opasnost po čovečanstvo. Zastrašujuće je međutim nešto sasvim drugo, mnogi u ovome ne vide nikakav problem, a neki nisu ni svesni o čemu se tu zapravo radi. Nešto slično je važilo ili i dalje važi za prethodna tri dela slike, holokaust, ropstvo i segregaciju. Suštinski, radi se o različitim pojavnim oblicima jedne te iste stvari koja teži da planetu otme čoveku.
[ Turmen @ 12.10.2021. 13:57 ] @
Citat:

Opcija 1:
Država ima prihod
Određeni broj zaposlenih ima prihod
Opština ima prihod
Proizvodnja troši struju, energente - opet prihod
Indirektni prihod: vulkanizer koji menja gume na kamionu koji prevozi Knjaza, hotel koji je ugostio menadžera iz USA, banka u kojoj firma ima račun i tako redom, ima toga puno.

I naravno - industijalac ima profit.

Opcija 2.
Ništa. Duplo golo.
Ode Knjaz u potok, ode potok u Savu.

Ali - bar smo pokazali šipak industrijalcu, nanu mu naninu, on će da zarađuje u sred Šumadije, da mu nanu naninu.


Java zaboravio si da dodaš prihod privatnih klinika i zdravstvenog sistema, a i farmaceutske industrije i apoteka, kada krenu karcinomi i anomalije od radijacije..
A i Topalovići će da se narade.

Pucaćemo od prihoda, nećemo znati šta ćemo sa parama
[ Java Beograd @ 12.10.2021. 14:14 ] @
Citat:
Turmen:Java zaboravio si da dodaš prihod privatnih klinika i zdravstvenog sistema, a i farmaceutske industrije i apoteka, kada krenu karcinomi i anomalije od radijacije..

Na koju radijaciju misliš, kad je u pitanju Knjaz Miloš?


Citat:
Turmen:Pucaćemo od prihoda, nećemo znati šta ćemo sa parama
Aha, važi.

Idi kaži zaposlenima u Knjazu da je to bezveze da oni tamo rade.
Sitna je kinta, glupo je da se cimaju.

Kaži im da se sutra jave birou, jer, eto, baš nije cool je da se izvor kaptira i voda flašira. Naravno, potenciraj da si ti to smislio, dok si na forumu visio.
[ Turmen @ 12.10.2021. 14:24 ] @
Citat:
Java Beograd: Aha, važi. Idi kaži zaposlenima u Knjazu da je to bezveze da oni tamo rade.

Sitna je kinta, glupo je da se cimaju.

Kaži im da se sutra jave birou, jer, eto, baš nije cool je da se izvor kaptira i voda flašira. Naravno, potenciraj da si ti to smislio, dok si na forumu visio.


Mislim na RIO, Knjaz je druga priča..

Mislim generalno sam protivnik prodavanja domaćih firmi, kao da su nečija dedovina, ali jasno je da vlast (i ova i prošla, verovatno i neka buduća) gleda instant profit i koliko para danas može da strpa u svoje džepove..

ne gleda da investira i sama "ubira plodove"..

Mada verujem da je većina nas takva.. Ono kao imaš kuću, oronulu i dve opcije..da je prodaš za 20000e ili da uložiš 10000e, središ, iznajmljuješ i u narednih 20god zaradiš 50000e.. Ko će da čeka 20god, daj 20000e odma' i odoh na jagnjetinu i da kupim bembaru, za 20g ko živ ko mrtav :)

[ Java Beograd @ 12.10.2021. 14:37 ] @
Citat:
Turmen:Mislim na RIO, Knjaz je druga priča..

Rio je druga priča, i stvarno nemam nikakvo mišljenje. Dal' je dobro ili loše da počne eksploatacija. Previše je politika umešana.
Evo, vidim, počela kampanja na RTS, kako je sve to lepo i krasno. Kapiram da pripremaju raju za neki referendum!

Citat:
Turmen: Mislim generalno sam protivnik prodavanja domaćih firmi, kao da su nečija dedovina ...

Generalno sam i ja bio protiv, nekada ...
Jer, kad skapiraš da domaće "društvene" firme služe da se lokalni moćni direktor napuni kintom, kao da je firma njegova, a da radnicima uvali go klinac, onda skapiraš da je bolje da se proda.

Skoro sve "domaće" banke, koje su 2000-tih preostale ("Privredna Banka Beograd", na primer, i slične) su služile samo da moćnici bliski vlasti, kao Perković i slični, podižu milionske kredite i trpaju u džep. Na račun "društva" a time sam i ja i ti oštećen.
Lepo, kad vidiš da ne ide, ne lupaj glavom u zid, sve u korist svoje štete. Prodaš nekome ko će pristojno da upravlja kapitalom, i to je to. Ako može. Ako ne može - katanac. Život ide dalje.
[ Turmen @ 12.10.2021. 14:52 ] @
Tačno je, ali to je zato što je većina tog sveta alergična na posao, a nije alergičan na drpanje..Svima je lepo da budu "direktori" a kada treba da se "zavrnu rukavi" onda su u mišijim rupama.

Mislim, ja sam odrastao na postulatu da je država jedna velika firma..ono, obezbedi ti da radiš, a ona nalazi poslove, klijente, pare, ulaže u svoje firme, koje rade, privređuju, plaćaju radnike, deo para se slije u budžet, okreće dalje, deo para zaposleni troše i svi srećni i zadovoljni.. Kad tako nešto kažem, optuže me da sam komunista, a ja taj komunizam nisam ni video, kad sam se rodio, ta SFRJ je već bila na aparatima.

Mislim i sada je država firma - ali neki STR, neki second hand shop ili tezga na buvljaku, koja rasprodaje sve što stigne, lovu od tih rasprodaja šalje na Zelenoortska ostrva, a ljude - ko šiša.
[ BuzzLightyear @ 12.10.2021. 15:14 ] @
Citat:
Java Beograd:

Rio je druga priča, i stvarno nemam nikakvo mišljenje...Pogledaj naslov teme. Ne moraš da imaš mišljenje i nemaš uopšte obavezu da učestvuješ u svakoj temi.
[ Java Beograd @ 12.10.2021. 15:21 ] @
Pa i ja spadam u narod.
Ne bih se ni vraćao na temu, ionako je fuj, nego me je Tirmen citirao, pa sam se osećao obaveznim.
[ BuzzLightyear @ 12.10.2021. 15:27 ] @
" Pa i ja spadam u narod. "

Tipičan predstavnik naroda.
[ Turmen @ 12.10.2021. 16:01 ] @
Izvini Javo, nismo se razumeli..

što se Rio Tinta tiče, prvi ne bih imao ništa protiv eksploatacije da će se sprovoditi u kontrolisanim uslovima i poštovati propisi koje je država propisala..

Rođen sam u Boru koji je "nikao" na leđima rudnika koji je hranio ceo grad. Onda je neko pametan rešio da taj rudnik upropasti, a neko pametniji da taj rudnik proda Kinezima.. I sada je tamo opšti javašluk, zagađenja koliko nećeš, jalovišta i iskopine su došli ljudima pred kućne pragove..i sada šačica ljudi protestuje, a malo veća šačica to odobrava jer, po starom srpskom običaju "ćuti može i gore, ćuti zaposlilo mi se dete za 45000din, kod žutih nije bilo ni to" i slično..

[ BuzzLightyear @ 12.10.2021. 16:05 ] @
Nemačka ima mnogo veće zalihe litijuma od Srbije i oni ne dozvoljavaju rudarenje, već planiraju da izvlače litijum filtriranjem geotermalnih voda. Toliko o "kontrolisanim uslovima i poštovanju propisa koje je država propisala".
[ MajorFatal @ 12.10.2021. 18:04 ] @
Citat:
mjanjic:
Onaj četvorotočkaš za golf, samo sa zatvorenom kabinom :)


O pa ima i monster track verzija :)A vozilo za golf je vozio tito još šezdesetih na Brionima, taj je imao stila, što da plaća benzin,jedno mi nije jasno s obzirom da je bio mašinbravar, zašto nije zamenio ovu guvernalu, da ne vozi uvek u istom položaju ruku, ili da mu je zamenio radni narod Jugoslavije ..Ako skrene desno završiće guvernala među grudima Sofije Loren :)
[ miki069 @ 31.10.2021. 12:18 ] @
Dobili su batine u selu Dragovo u opštini Rekovac.
Narod ih najurio motkama. Sad su u toku hapšenja u selu Dragovo.

Mašine za kopanje su otišle u Kraljevo.
[ BuzzLightyear @ 31.10.2021. 12:34 ] @
Niko nije dobio batine i niko nije uhapšen. Meštani su blokirali put jer ne žele da im kompanija uništi selo. Ljudi su svesni da neće imati gde da odu ako im budu otvorili rudnik (a neće ni većina članova ovog foruma). Geolozi su na prevaru dobili saglasnost da započnu istraživanja. Vlasnik zemlje je povukao saglasnost, a kompanija će dobiti tužbu zbog pokušaja prevare. Akcije Balkan majning end minerals su odmah pale nakon ovog događaja. Kompanija je povukla bager jer zna da može da ima pravne posledice (pod uslovom da sudovi budu radili svoj posao).

U Dobrinji su meštani pozvali policiju koja je geolozima oduzela nelegalno prikupljene uzorke. Uzorke su sakupljali bez prethodnog odobrenja vlasnika zemlje. Slična stvar se desila i u Pranjanima.

Litijum je katastrofa, naročito zbog broja rudnika koji planiraju da otvore. Postoji nešto još gore. U Žagubici se otvara rudnik zlata. Odlično, pomisliće neko, imamo zlato. Međutim ruda sadrži veoma mali procenat zlata i radiće se ekstrakcija cijnidnim jedinjenjima. To je zabranjeno u većem delu sveta.

Ljudi iz Dobrinje, Pranjana i Rekovca mi malo ulivaju nadu, inače sam veoma razočaran. Nadam se da će se probuditi i ostali, jer je ovo poslednji trenutak.
[ miki069 @ 31.10.2021. 16:36 ] @
Bio si u Dragovu kad je bila frka, pa znaš da niko nije dobio batine ili pišeš iz fotelje?
[ BuzzLightyear @ 31.10.2021. 17:40 ] @
Bio sam u Dragovu, ali ne u vreme frke. Niko nije dobio batine. Ljudi iz Dragova su hrabri, ali nisu glupi. Mogu da posluže kao primer svima nama.
[ BuzzLightyear @ 31.10.2021. 18:08 ] @
Na ovoj FB stranici možeš da nađeš video snimke sa lica mesta:

https://www.facebook.com/groups/793281344903006

U prilogu je meni najzanimljiviji insert u kojem Ros Koton, CEO Balkans Mining and Minerals naređuje momku iz Dragova da prestane da snima.
[ Turmen @ 01.11.2021. 08:42 ] @
Juče sam na TVu video reklamu za Rio Tinto.. Neku srceparajuću kako oni brinu o zaštiti životne sredine i kako razumeju nepoverljivost naroda, ali kako narod treba da im veruje jer oni samo žele dobro narodu, planeti, kako planeti zapravo treba litijum i kako ćemo svi pocrkati bez litijuma itd itd..

Sledeće je da se na društvenim mrežama i forumima pojave botovi (poput pro-vax botova) i da krenu sa floskulama kako neobrazovan narod ne želi litijum, kako je litijum civilizacijska tekovina, kako je budućnost u litijumu, "kako se narod nije protivio zlatu i bakru pre 200god, a sad se protivi litijumu", kako se krezubi, siromašni, neobrazovani i zatucani protive.. I još jedna podela, a stvar je verovatno već završena uveliko..
[ BuzzLightyear @ 01.11.2021. 11:23 ] @
Nažalost u pravu si. Vlast nas je prodala i sada se primenjuje princip kuvane žabe. Prava opozicija ne postoji, u suštini što se toga tiče razumem ja tebe i Bradzorfa, ali još uvek se nadam da može nešto da se uradi ili da se bar pokuša.
[ Turmen @ 01.11.2021. 13:54 ] @
Naravno, mislim čist vazduh i životna sredina je jedino što je zajedničko svima nama i SNS članovi udišu isti vazduh i iste materije kao i mi..Nemam ja ništa protiv stranih investicija i prvi bih dao glas političaru koji bi rekao

- "Dođite, evo vam zemlja, evo vam resursi, napravite rudnik, ali neću da mi narod crkava od rakčine, neću ni kubik vode da fali ijednoj reci, hoću da se svako isečeno drvo nadoknadi, hoću da se ljudi adekvatno plate i hoću da se sve vrati u prvobitno stanje onog trenutka kada rešite da prekinete eksploataciju i da kupite prnje i zapalite odavde"... I da se potpiše ugovor, sa masnim penalima ukoliko se neka stavka prekrši..

Takvog premijera i predsednika bih podržao, pa makar bio i Šizoje.
[ BuzzLightyear @ 01.11.2021. 14:02 ] @
To nigde ne postoji. Da to može tako, otišli bi oni u Nemačku koja ima mnogo veće rezerve litijuma. Nemačka ima i rudu, a ima i geotermalne vode bogate litijumom. Litijum iz geotermalnih voda planiraju da eksploatišu, a rudu ne, zato što je nemoguće bez uništenja životne sredine.

Pogledaj samo zemlje koje žive od rudarstva. Na primer kobalta ima manje nego litijuma, a kritičan je za pravljenje litijumskih baterija. Najveći deo kobalta dolazi iz Konga. Pomislio bi čovek da Kongo ne zna šta će sa novcem, a u Kongu je katastrofa u svakom pogledu.
[ dule_ns @ 03.11.2021. 11:00 ] @
Citat:
Turmen:
Naravno, mislim čist vazduh i životna sredina je jedino što je zajedničko svima nama i SNS članovi udišu isti vazduh i iste materije kao i mi..Nemam ja ništa protiv stranih investicija i prvi bih dao glas političaru koji bi rekao

- "Dođite, evo vam zemlja, evo vam resursi, napravite rudnik, ali neću da mi narod crkava od rakčine, neću ni kubik vode da fali ijednoj reci, hoću da se svako isečeno drvo nadoknadi, hoću da se ljudi adekvatno plate i hoću da se sve vrati u prvobitno stanje onog trenutka kada rešite da prekinete eksploataciju i da kupite prnje i zapalite odavde"... I da se potpiše ugovor, sa masnim penalima ukoliko se neka stavka prekrši..

Takvog premijera i predsednika bih podržao, pa makar bio i Šizoje.

Problem je sto ce narod dobiti zagadjenje a vlas' ce naplatiti penale i strpati sebi u dzep.
[ BuzzLightyear @ 03.11.2021. 11:30 ] @
Nije to obično zagađenje. To je večno zagađenje! Planirano je da se naprave čitave planine od toksinče jalovine. Mi ovde odlučujemo ne samo za sebe, već i za ko zna koliko budućih generacija. Stvarno ne mogu da razumem toliku sebičnost ljudi koji donose odluke i ljudi koji ih podržavaju u tome.
[ miki069 @ 03.11.2021. 17:26 ] @
Biće referendum i narod (penzosi) će doneti odluku.

Sledeću referendum je o priznavanju nezavisnog kosova.
[ BuzzLightyear @ 03.11.2021. 17:53 ] @
Veći problem od penzosa su mladi. Ja od penzionera ništa i ne očekujem, njihovo vreme je prošlo.

Što se tiče referenduma, ishod je tu unapred poznat. Zainteresovana strana koja lobira za rudnike

-drži medije
-formuliše referendumsko pitanje
-broji glasove
-nema zakonsku obavezu da poštuje rezultate referenduma

Ja sam za referendum, ali to što kod nas nazivaju referendumom je nešto sasvim drugo. Srbija nema mehanizam referenduma.
[ B3R1 @ 04.11.2021. 11:19 ] @
Pre 30 godina, negde u vreme onih prvih studentskih demonstracija u Beogradu (jun 1992), medju (retkim) pristalicama SPS u Beogradu su kruzile glasine kako Ameri i Britanci zapravo zele da u Srbiji naprave deponiju industrijskog otpada iz cele Evrope, a tata-Sloba im to ne da, pa nas oni gnjece zbog toga. Zli jezici su cak pricali i o skladistu nuklearnog otpada. I tu su naravno pljustale optuzbe na racun studenata kako su studenti strani placenici, peta kolona, janicari ... Secate se vec. Naravno, kao i svaki mlad covek, mrzitelj komunizma i zeljan promena u drustvu, tada sam smatrao da ti ljudi lupetaju gluposti, da je to propaganda crveno-crnog rezima, Ozne, Udbe ... sta vec ...

A eto, Anno Domini 2021 gledamo bas takav scenario o kome su ti ljudi lupetali. Doduse, nije industrijski otpad, vec prljave tehnologije, rasprodaja zemlje za potrebe rudnika, koncesije za eksploataciju prirodnih bogatstava koje idu u ruke strancima (primera radi, Kanadjanima je dato da urade elaborat i kopaju zlato - ejjjjjjj itd.).

Tako da su mozda zli jezici bili malim delom i u pravu ... mislim u pogledu strategija koje su Anglosaksonci imali za Balkan ... ok, jesu malo omasili, ali ne previse.

A i ja pamtim dosta tih starih prica. Nazalost ... :-(((
[ BuzzLightyear @ 04.11.2021. 17:56 ] @
Tračak nade postoji i u vezi sa rudnicima:

Rekovčani su izvršili pritisak na lokalnu vlast.

Citat:

Na današnjoj sednici Skupštine opštine Rekovac u kojoj većinu čine odnornici SNS-a i SPS-a, jednoglasno je odlučeno da se u toj opštini prekine sa istražnim radnjama za iskopavanje litijuma i bora, saznaje naš portal.

https://prviprvinaskali.com/cl...tiv-istrazivanja-litijuma.html
[ MajorFatal @ 05.11.2021. 22:14 ] @
Tračak nade postoji naravno, ali verovatno nisi znao da u voćarskom kraju gde ima jabuke, kruške, šljive, dunje, maline, grožđa, kajsije i breskve, gde su nekad paralelno i uspešno radili Srbijanka Valjevo, Voćar Koceljeva i Budimka Požega, ipak najbolje uspeva kamenje?Kaže to kamenje je toliko kamenito da nam drugi zavide ... izistinski kamenito kamenje ..Dok se mi brinemo za rudnik oni otvaraju po 10 kamenoloma u najbližem okruženju, vlasnici naravno kriminalci, ali treba pročitati tekstove sa linkova da bi verovao neke stvari ...https://www.iva-agrar.rs/blog/...2ndYaVrefvWwdwDhi3thHGG3bkdLh8

https://www.novosti.rs/vesti/n...AkIBlfBibigJnT95CeWo6zDUQJ1oQk

https://www.rts.rs/page/storie...cif_5WjIWc6kAFvE5NQ7pvKpMkwtHI

https://www.slobodnaevropa.org...0hmyu5xklM4NvYBDtfMCuJiOISOyJ4

https://www.slobodnaevropa.org...0hmyu5xklM4NvYBDtfMCuJiOISOyJ4

Ovakve stvari naravno nema u medijima, a na društvenim mrežama važi onaj stari stih: Ološ mi veze ometa ...

Kamenolom u minusu prodaje svojoj ćerci firmi takođe kamenolomu robu za 500 miliona eura, koja je takođe u minusu, a budžet veći od godišnjeg budžeta opštine u kojoj rade itd ...
[Ovu poruku je menjao MajorFatal dana 05.11.2021. u 23:32 GMT+1]
[ SlobaBgd @ 09.11.2021. 19:51 ] @
@BuzzLightyear
Uskoro nas čeka izmena zakona o referendumu, pa ubrzo zatim i referendum (i o promeni ustava, i o Rio Tintu, i ko zna koji još). I izmenu zakona o referendumu, i referendume o ustavu i Rio Tintu prate mnoge kontroverze, i verovatno će se diskutovati i na nekoj temi ovde na forumu. Danas sam našao zanimljivu frazu koju možeš da koristiš kada bude vreme: rioferendum! Eto, to je moj skromni doprinos budućoj diskusiji, pa ako me se sete za Dan bezbednosti, sete se. Ako ne ništa, nikom ništa.
[ Java Beograd @ 09.11.2021. 20:04 ] @
Ne kapiram šta je toliko loše u kamenolomu?!

Rade ljudi, eksploatišu stenu, privređuju ...
[ BuzzLightyear @ 09.11.2021. 20:07 ] @
@Sloba

Hvala, koristiću, ali nažalost neće to mnogo da pomogne. Potrebno je da ljudi isključe televiziju i počnu da se organizuju odozdo na gore. Trenutno je aktuelna privatizacija Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi". Nama treba jedna nova revolucija.
[ MajorFatal @ 09.11.2021. 21:44 ] @
Citat:
Java Beograd:
Ne kapiram šta je toliko loše u kamenolomu?!

Rade ljudi, eksploatišu stenu, privređuju ...


Zar je neko rekao da je loše? Pa ja sam ih prvi pohvalio da otvaraju dosta kamenoloma na mestu gde su zamislili rudnik, rade, eksploatišu, privređuju ...

Lice ovog domaćina valjda sve govori, upropašćen je čovek, ono iza njega su flaše sa vodom sa njegovog imanja, do skora je imao pijaću vodu, a onda je euro litijum prošao sa svojim "istraživanjima", 600 bušotina, čak nisu kod njega istraživali nego u komšiluku, sad nema pijaću vodu, nema ni tehničku vodu, ne može za tuširanje, za pranje, za životinje da piju, jednom rečju ni za šta ...


[ nenadovic85 @ 09.11.2021. 22:09 ] @
Ne zamlaćujte se više projekat Rio Tinto je završen. Ali ne idite u krajnost, kakve veze ima voda sa rudnikom koji nije otvoren. Kao bušili su nešto. Bušili pa šta. Tolika zemlja, nek mu država plati da iskopa novi bunar. Ali neće ni trebati, samo da ima ljudi po selima, svuda će da prođe i gas i voda i kanalizacija. Ali se ni Papi ne isplati da kopa za cevi ako nema naroda.

Nek izdrži narod, živeće bolje. Nadam se.
[ BuzzLightyear @ 09.11.2021. 22:37 ] @
Zakon o referendumu se menja i briše se uslov da je neophodno da izađe 1/2 od ukupnog broja birača. Ako bi izašao samo Vučić i glasao da nas Rio Tinto sve raseli, referendum bi uspeo.

@Nenadović

E, dosadan si više.
[ Predrag Supurovic @ 10.11.2021. 01:25 ] @
Citat:
nenadovic85:
Ne zamlaćujte se više projekat Rio Tinto je završen. Ali ne idite u krajnost


Taj slučaj će da vidi kraj tek ka dode u krajnost. Ja sam uveren da dok ne padne krv, neće biti nikakvog rešenja.

Citat:

, kakve veze ima voda sa rudnikom koji nije otvoren. Kao bušili su nešto. Bušili pa šta. Tolika zemlja, nek mu država plati da iskopa novi bunar.


Ima velike veze. Kada narpave bu[otinu to ide vrlo duboko i probija slojeve koji dr#e vodu u podyemnim bayenima pod pritiskom. TA voda onda krene da nadire gore i izliva se u gornjim slojeviam mešajući se sa pijaćom vodom koja se u njima nalazi i zagažujući ih. Zagađenaj su ozbiljna, teškom hemijom.

Ne pomaže tu kopanje novih bunara jer je ceo površinski sloj pijaće vode zagađen na velikoj površini. To ne ide samo u bunare nego i svi usevi i ostali bilini svet uzimaju takvu vodu. To je uništavanje ogromnih razmera.


[ jovajovic100 @ 20.11.2021. 21:25 ] @
Održan protest ispred RTS zbog neemitovanja spota protiv Rio Tinta

Ispred zgrade RTS u Takovskoj ulici, održan je protest jer je javni servis odbio da emituje spot "Srbija nije na prodaju" protiv kompanije Rio Tinto. Demonstranti su se zatim uputili ka Vladi Srbije, gde je protest završen. Kako javlja reporter N1, okupile su se stotine građana, a i sami organizatori naveli su da su iznenađeni brojem učesnika. RTS je ranije danas u saopštenju naveo da ima dobru volju da emituje spot, ali "uz ispunjavanje svih uslova" i uz "dostavljanje uredno popunjene oglasne deklaracije" i prateće dokumentacije "koja potvrđuje navode koji čine sadržinu oglasne poruke".
19. nov. 2021

[ BuzzLightyear @ 20.11.2021. 21:48 ] @
.
[ optimizator @ 20.11.2021. 22:00 ] @
Pa nije samo rio tinto aktuelan. Evo ovde piše da će i Kanađani pored Kineza da kopaju po Homolju.
[ BuzzLightyear @ 20.11.2021. 22:30 ] @
Ovaj rudnik je gori od pojedinačnih rudnika koji planira Rio Tinto. Zbirno je ipak gori litijum jer se trenutno istražuje na 10 lokacija. Rudnik zlata je gori jer se koristi cijanidno jedinjenje za preradu rude! Ta tehnologija je zabranjena u većem delu Evrope. Ne razumem kako ljudi mogu mirno ovo da posmatraju i da ih nije briga. Razumem da neka baba sa planine ne zna šta je cijanid, ali obrazovani ljudi!?
[ jovajovic100 @ 04.02.2022. 08:39 ] @
Cena litijuma je za mesec dana porasla za 175 % , pa je danas 60.000 $ po toni .
[ Riblja corba @ 26.04.2022. 21:45 ] @
meanwhile in Mexico....

Mexico Nationalizes Lithium Industry
https://hardware.slashdot.org/...-nationalizes-lithium-industry

[ Turmen @ 29.04.2022. 09:38 ] @
Glupi Meksikanci, nemaju oni pojma..Zamisli umesto sve da prodaju stranim investitorima, da investitori ulože svoj novac u opremu i tehnologiju, još da otvore nova radna mesta da neki Serhio Gonzales ili Hulio Fernandes mlate pare kopajući litijum - oni nacionalizovali..

Zato i nisu ekonomski tigar kao mi, već siromašna i zaostala država
[ dejanet @ 29.04.2022. 10:43 ] @
Slazem se da je Mexico siromasna zemlja sa populacijom od 130 miliona ljudi, samo sto smo mi jos siromasniji.

Mexico GDP po glavi: 8346 USD/per capita (imali 11000 2014-te)
Srbija: 7666 USD/per capita
[ Turmen @ 29.04.2022. 14:26 ] @
Sarkazam matori :)
[ jovajovic100 @ 12.10.2022. 06:40 ] @
[ BrutalCoin @ 12.10.2022. 07:28 ] @
Citat:
Turmen

Glupi Meksikanci, nemaju oni pojma.

Pa mogu da pozovu ubic... ovaj sedmoricu veličanstvenih.
Sedmorica će da poubijaju Meksik... ovaj oslobode dobre Meksikance od zlih Amerikanac... ovaj Meksikanaca.
Onda će glup... ovaj dobri Meksikanci da grbače za badav... ovaj zaposliti se kod sedmorice kao rudari i dobijati bednu nadnic... ovaj bogatu platu.
Besposlena sedmorica će za to vreme da siluju Meksikan... ovaj da žene Meksikanke.

Na kraju će milioni tona litijuma da se presele u Ameriku a onda će Meksikanci na kašikicu da kupuju taj (nekad svoj) litijum od gangster... ovaj američkih biznismena - u svilu i kadifu presvučenih ubic... ovaj sedmorice.