[ nenadovic85 @ 02.11.2021. 14:34 ] @
Možda ste čuli a možda i niste, najavili su neko novo oporezivanje automobila prilikom registracije. Kako se kaže, "ne više po kubikaži, nego po godištu". Ja razmišljam i ne znam zaista, za koga će taj porez biti veći, za nova ili za stara vozila? Ni jedno ni drugo mi nije logično.

To je prvo pitanje, a drugo, jel se to misli na ukupnu registraciju sa sve osiguranjem i tehničkim pregledom, ili je to samo neka taksa?

Hvala, ako znate.
[ ademare @ 02.11.2021. 16:58 ] @
Seseljeva taksa .

Uvedena 1998. i stoji i dalje . Taksa na Luksuz , upotrebu automobila !


Dokaz da Nijedna vlast ne ukida Takse predhodne vlasti , jer ova stoji vec 23 godine !!


Samo za auto preko 2.000 kubika postoje promene , za ostala vozila taksa i dalje ista !

Starosti od 5-20 godina ! Taksa i dalje postoji samo je %-no manja !

Za starije od 20 godina nema smanjenja jer oni vec placaju 20 % od takse .
[ madcama @ 03.11.2021. 00:10 ] @
Šta je sa vozilima 0-5 godina?
[ mjanjic @ 03.11.2021. 08:49 ] @
Nema umanjenja, 1600-2000 kubika je 11.790 dinara, 2001-2500 je 58.250, 2501-3000 je 118.040, a za preko 3000 kubika je 243.970 dinara.
A i za šta će ti, sad benzinci od 2000 kubika imaju 300ks. Jedino mi "žao" ovih što kupuju sportske automobile. Ali, njima je svejedno da li je 4000 ili 6500 kubika, ista im taksa :)

Nego, u normalnoj zemlji je dovoljno što ta vozila troše značajno više goriva, pa vlasnik korišćenje takvog auta plati kroz akcizu na gorivo...
[ component @ 03.11.2021. 08:57 ] @
Ili registruješ kao invalid. Koliko vidim, većina invalida su u stvari imućni ljudi. Skoro svi voze najnovije BMW, Mercedes, poneki Audi...
[ Java Beograd @ 03.11.2021. 09:10 ] @
^ Mentalni invalidi, pa zato i parkiraju na mestima za invalide u šoping molovima
[ component @ 03.11.2021. 09:54 ] @
Ova taksa je klasičan primer logike "uzeću ti novac zato što mogu a ti imaš". Već sam naziv "porez na upotrebu" vređa ineligenciju. Platio si sve moguće poreze da bi kupio nešto i to posedovao, a ako hoćeš da ga koristiš onda treba da nastaviš da plaćaš.
Pošteno bi bilo da se obračunava porez na težinu vozila pošto teža vozila više oštećuju puteve. Ili porez na zagađenje pošto utičeš na druge građane koji moraju da dišu vazuh u koji tvoje vozilo izbacije gasove... A porez, zato što koristiš svoju imovinu... Nema razlike u tome onda da se oporezuju i obuća, odeća, bela tehnika,... sve što se koristi.
U svetu se vodi rasprava kako sve korporacije žele da se sve iznajmljuje i da se ništa ne poseduje. Tako imaju zagarantovanu zaradu iznova i iznova. Mi smo ih u Srbiji izgleda par decenija ispred njih. Iako poseduješ nešto, moraš i dalje da plaćaš nekome da to koristiš. Kao da nije tvoje vlasništvo.
[ ademare @ 03.11.2021. 13:06 ] @
Nepismeni tabloid je objavio danas tabelu . Ali kako su nepismeni nisu dobro prikazali pa je jedna kolona prazna ?

Izgleda da su dve kolone postojoce dovoljne i da se vidi sadasnja veca cena i predlozena manja .


I nije bas nesto ! Ko je vec imao do sada nece se obogatiti od neke " ustede " .


https://www.novosti.rs/vesti/e...istracija-automobila-nove-cene

1-5 godina . Isto kao do sada 100 %

5-8 godina . Bilo 15 % , sada 25% umanjenje na pun iznos .

8-10 godina . Bilo 25% sada 40 % umanjenje na pun iznos .

10-20 godina . Bilo 40% sada 65 % umanjenje na pun iznos .

Preko 20 isto kao i do sada placa se samo 20 % od punog iznosa .
[ mjanjic @ 03.11.2021. 13:22 ] @
Ima drugar Scenic 2.2dCi, ne registruje ga već 3 godine zbog ovih taksi, dovezla mu tetka iz inostranstva (a on kaže da nije znao za ovu taksu preko 2000 kubika :)
Eto, pošto mu sledeće godine puni 20 godina, sad će da mu se "isplati" da registruje. Nema veze koliko troši, ali bolje da ne zna koliko koštaju servisi i delovi, jer je kod nas relativno redak motor pa i nema delova na stanju :)
[ bakara @ 03.11.2021. 16:07 ] @
2.2dci nije redak motor
redak je u sceniku, ali u teretnim vozilima nije
i nista specijalno skupo kod njega nije.
[ Java Beograd @ 03.11.2021. 19:01 ] @
Citat:
component:Mi smo ih u Srbiji izgleda par decenija ispred njih. Iako poseduješ nešto, moraš i dalje da plaćaš nekome da to koristiš. Kao da nije tvoje vlasništvo.

Nema to veze sa Srbijom, nego sa svakom državom. Državi trebaju pare. Država pare naplaćuje od poreza. Ima bezbroj vrsta poreza, ali glavni su

- PDV
- Porez na zaradu
- Porez na dobit
- Porez na imovinu

I sad idu raznorazni
- Porez na nasleđe
- Porez na automobile (zaista ne znam da li ovo ima i drugde)
- Porez na prenos apsolutnih prava
- Itd, itd ...

U Austiji, (ako se dobro sećam) plaća se porez na ukupnu imovinu, nepokretnu i pokretnu. Pa si dužan da prijaviš i Rolex i nakit i umetničke slike!
Mislim da je Švedska poznata u svetu kao naj naj za otimanje od građana kroz poreze.
U Americi se plaća porez na nasleđe i za prvi nasledni red. Nema džabe ni od tatka. A porez na zaradu plaćaš Ujka Semu, svejedno što živiš i radiš bilo gde u svetu.


Evo i malo slikovito sa sajta: https://sh.wikipedia.org/wiki/Porez

[ BluesRocker @ 03.11.2021. 22:09 ] @
Citat:
mjanjic:
Nego, u normalnoj zemlji je dovoljno što ta vozila troše značajno više goriva, pa vlasnik korišćenje takvog auta plati kroz akcizu na gorivo...

U normalnoj zemlji je registracija samo administrativni trošak, zanemarljiv, ali se zato osigurava vozač-auto a ne samo auto, i cena osiguranja zavisi od vozačke istorije, godina, šteta koje si pravio, koliko je auto sportski, koliko štete prave vozači tog modela i slično. Kod nas imaš pacijente sa istorijom da su više puta ubili nekog kolima pijani i pobegli sa mesta nesreće, odležali koju godinu robije, i verovatno plaćaju isto osiguranje kao svi ostali.
[ AstralPro @ 10.11.2021. 19:27 ] @
Citat:
component:
Ili registruješ kao invalid. Koliko vidim, većina invalida su u stvari imućni ljudi. Skoro svi voze najnovije BMW, Mercedes, poneki Audi...


Ja sam prvi jaci i skuplji auto 3.0 motor registrovan dve godine na invalida i tako ga posle prodao, ispostavilo se da je doticni ubrzo posle prodaje preminuo. Kako se zavrsilo to oko auta i prevoda -ne znam.
Sledeca dva auta koji su 2.5 i 2.7 sam na sebe prevodio jer su bili relativno jeftini i placao sam "skupe" registracije mada i nije nesto preterano skupo kad ga kupim 10 godina starog i taman ide neki popust na taksu.
Obrni okreni namesti se da me vise kostao u eksploataciji po km 1.9 tdi nego 2.7cdi motor. Potrosnja im je identicna ako je to bitno uopste.
[ anon70939 @ 11.11.2021. 21:51 ] @
Zanimljivo,
je l' mozes da prikazes kako si dosao do te racunice da 1.9 tdi ukupno sa registracijom i eksploatacijom kosta vise po km
[ Nocni @ 11.11.2021. 23:50 ] @
@mjanjic, pobrkao si ti vjerovatno reno scenic sa espaceom, jer nema scenic sa 2.2 motorom...
[ component @ 12.11.2021. 07:14 ] @
Citat:
AstralPro:
Ja sam prvi jaci i skuplji auto 3.0 motor registrovan dve godine na invalida i tako ga posle prodao


A lepo si mogao i da se parkiraš na mesta predviđena za invalide. Pravi invalid u kolicima može malo dalje da se parkira, nije mu problem, pošto i ovako ne hoda, nego ga neko gura, jel' tako?

Po meni je jedna od najvećih sramota korišćenje povlasltica za invalide od strane ljudi koji to nisu. I to što država čini za njih je malo, a umajnjuje se još više od strane drugih koji gledaju da se i tu ogrebu.
[ ademare @ 12.11.2021. 10:02 ] @
Kao sto Seseljevu taksu Nije ukinuo DOS , ne moze se ocekivati ni da ovi Presvuceni Radikali ukidaju Svoju taksu !


Isto ovo za Invalide !! To je uveo ispostavilo se Preposteni Dinkic !

Secam se kao juce , dosli su posle donosenja propisa , predstavnici invalidskih organizacija kod Dinkica i trazli da se menja propis , jer ce biti Zloupotreba !!

Trazili su tada da se ukinu Ovlasnjenja i voznja na njih !! I to za sve , ne samo za Invalide !!

Ta tzv. Ovlascenja su 99.99% izvora Prevara sa automobilima !!


I tada im Preposteni Dinkic , rekao da ne moze , Ovlascenja moraju da budu takva itd ..


Prevare su brzo otkrivene , jer su invalidi poceli od starta tada , da uvoze Najluksuznije automobile !!


Prvi slucaj je bio sa danasnjim " Herojem Nacije " - Piksijem i njegovom zenom !! Preposteni Piksi je preko nekog invalida zeni Kupio Novog FERARIA !!

I nikom nista ! Jer je to Piksi i njegova zena !! Sve legalno na ovlascenje !!


Kasnije je Dinkic ipak uveo neka ogranicenja , kada su svi Povlasceni Piksi i takvi prevarili drzavu za Porez u iznosu od po par desetina hiljada Eura !!
[ Nocni @ 12.11.2021. 13:14 ] @
Tu nema nikakve prevare i invalide nije tjerao niko silom da prodaju te dozvole...
Ova priča o tome kako invalidi ne mogu da kupuju luksuzne automobile je smijesna a ujedno i odvratna jer ispada da je biti bogat nešto loše... Ili da je lose ako invalid kupi novog dzipa...
Naravno da mora dati nekom ovlascenje da ga vozi u njegovom vozilu i tu nema nikakvih problema...
Ovo stavljanje uzvičnika iza tvrdnje kako su invalidi poceli da uvoze luksuzne automobile je seljacka ona politika nekog ko jos zivi u vremenu radnickog samoupravljanja koje je davno proslo.
Gledati u tuđe novcanike je takodje odvratna pojava...
Vjerovatno bi bio zadovoljan da ne postoje te povlastice za invalide... oni to imaju pravo da koriste kako oni hoće i daju punomocje kome oni hoce.

[ Java Beograd @ 12.11.2021. 13:26 ] @
I ja, realno, ne kapiram čemu te povlastice?

OK, ako je povlastica za uvoz posebno modifikovanog auta, za specifične potrebe invalida. Ovo i samo ovo mogu da razumem.

Ali, što bi invalid bio povlašćen za uvoz regularnog, običnog automobila?
Takođe, ako je invalid u teškom materijalnom položaju, ok, treba mu pomoći, tu su socijalne službe.

Ali, wtf, šatro nema se para zbog invalidnosti, a istovremeno, ima se para za uvoz luksuza.

Citat:
Nocni:Ova priča o tome kako invalidi ne mogu da kupuju luksuzne automobile je smijesna a ujedno i odvratna jer ispada da je biti bogat nešto loše... Ili da je lose ako invalid kupi novog dzipa...
Naravno da mora dati nekom ovlascenje da ga vozi u njegovom vozilu i tu nema nikakvih problema...

Dakle, nije loše biti bogat, a još više podržavam ako je neko sa invalidnošću uspeo da zaradi novac! Bravo! I neka je kupio luksuzan auto!
Ali, ako je imućan, čemu onda državne povlastice?

Citat:
Nocni:Gledati u tuđe novcanike je takodje odvratna pojava...
S ovim se slažem, bez dvoumljenja.
Ali, ovde ne pričamo o "tuđem novčaniku", jer, državne pare su pare građana.
Slično, kao što sam iz prve ruke video, kad lik dovodi dete u vrtić BMW 7, i istovremeno prilaže dokument o minimalnoj zaradi, ne bi li dobio beneficije za plaćanje vrtića. A žena, naravno, "nezaposlena".
[ component @ 12.11.2021. 14:01 ] @
Moja majka je u invalidskoj penziji. Niko u porodici nije registrovao SVOJ automobil na njeno ime.

Ukoliko neko ko je invalid poseduje automobil, meni je OK da država ne uzima pun iznos, pošto ionako imaju više troškova od ljudi koji nisu invalidi. Podsetimo se, registracija i sve takse oko registracije je čisto uzimanje od građana, nije to neki trošak ili usluga građanima, to je porez.

Ako je Pera invalid, a Mika kupi sebi automobil i registruje ga na Peru, po meni je to prevara. Mika treba da plati punu cenu svake registracije.
Ako Pera kupi automobil, a dozvoljava Miki da koristi taj automobil da bi Mika vozio Peru pošto on to nije u stanju, onda je sve čisto. Treba da se umanji cena registracije koliko je to god moguće. I da lepo dobije nalepnicu da može da se parkira na mesta predviđena za invalide.
Čak i ako kažemo da Mika koristi taj aumobil da obavlja poslove za Peru, a ne da njega vozi, onda mu ne trebaju posebna parking mesta. A tu je problem je kako dokazati da Mika ne koristi automobil isključivo za sopstvene potrebe.

Svaka malverzacija ovog tipa indirektno oštećuje osotale osobe sa invaliditetom. Ako većina ljudi koristi povlastice koje invalidi imaju onda to više nisu povlastice. Ako svako ima dozvolu da parkira na tvoje mesto, onda to mesto nje rervisano za tebe.
[ Nocni @ 12.11.2021. 14:01 ] @
Pa nisu invalidi donijeli te odluke i zakone o povlasticama, nego neko drugi...
Zašto bi bilo ko njima branio da oni rade sa tim stečenim pravom šta oni hoće i zašto bi bilo ko njima određivao koji će auto oni da kupe... Nije invalid samo onaj koji je nepokretan u kolicima... Ima raznih drugih bolesti, pa i mentalnih, koje povlače invaliditet itd.
[ component @ 12.11.2021. 14:16 ] @
Naravno da ima. I tačno je propisano kako možeš da registruješ automobil kao osoba sa invaliditetom (ili kao zakonski zastupnik takve osobe).
Problem je što većina vozila koja se registruju na ime invalida nisu ni videla tu osobu osim na papiru.
Nisu povlastice nešto što se prodaje. To treba da bude kažnjivo (ne znam da li jeste ili nije po ponašem zakonu).
[ ademare @ 12.11.2021. 15:18 ] @
Ovde @ Nocni ocigledno ili Ne shvata sustinu ili se pravi da neshvata !


Ideja je da Invalidi budu oslobodjeni od PDV-a koji je 20 % ! Prilikom uvoza, plus svake godine su oslobodjeni i od ove Seseljeve takse koja nije mala .


E sad nije sustina da Invalid kupi auto od Milion Eura ima i takvih auta , pa da dobije popust od 20 % !!

Ideja je da to bude socijalno davanje , a ne pomoc Milionerima !!


Ako to nije jasno , onda nema o cemu da pricamo ! Jer Milionerima Nije potrebna pomoc drzave bili Invalidi ili ne !!


Invalidi nisu prodavali Dozvole , vec je vozeno na Ovlascenje !! Taj auto se formalno vodi na invalida !

To takodje Nije poenta zakona pomoci invalidima !!

Jer kada Piksi Prevari drzavu za 20.000 Eura , nije on Invalidu dao tih 20.000 vec je registrovao na njegovo ime za par stotina EUR !!


Znaci Vlada drzave Srbije i Ministar Dinkic su Svesno Ucestvovali u Prevarama !

Odavno postoje ogranicenja .

Moze Invalid da kupi Nov Ferari ako mu treba , ali mora da plati Poreze kao i svako drugi !!
[ Nocni @ 12.11.2021. 16:05 ] @
Citat:
ademare: Ovde @ Nocni ocigledno ili Ne shvata sustinu ili se pravi da neshvata !
.........

Moze Invalid da kupi Nov Ferari ako mu treba , ali mora da plati Poreze kao i svako drugi !!


Očigledno je valjda da NE MORA da plati kao i svako drugi...

To što ti misliš da ja ne shvatam ovu problematiku... Ja to isto mislim za tebe... 😀

Da li će Piksijeva ćerka da bude vozač nekom invalidu i da mu ide u nabavku namirnica ferarijem nećeš ti kontrolisati već neko drugi...
To je njihovo STEČENO pravo koje oni koriste na način što će prodati tu dozvolu za uvoz par hiljada eura, odnosno ovlastiti Piksijevu ćerku da vozi njihov auto...

P.S. Ti se ponašaš kao da se radi o nekoj skandinavskoj zemlji a ne o Srbiji....
[ ademare @ 12.11.2021. 17:52 ] @
Nije cerka , vez zena , jer je prica stara 15 godina .

Propis je izmenjen i Invalid vise ne moze da uveze nov ferari ni da hoce bez poreza .Naravno svi ukljucujuci i Dinkica su znali da ce biti zloupotreba . Zasto su predstavnici udruzanja invalida trazili izmenu propis cim su za njih saznali dok jos i nisu poceli da deluju ?


Kada su svi koji su trebali kupili tada nove Ferarije i sta im je vec trebalo , propis je izmenjen , tako da je jos za vreme vladavine istog tog Dinkica ograniceno sta invalid moze da kupi da bi bio oslobodjen poreza .
[ AstralPro @ 12.11.2021. 21:58 ] @
Citat:
component:
Citat:
AstralPro:
Ja sam prvi jaci i skuplji auto 3.0 motor registrovan dve godine na invalida i tako ga posle prodao


A lepo si mogao i da se parkiraš na mesta predviđena za invalide. Pravi invalid u kolicima može malo dalje da se parkira, nije mu problem, pošto i ovako ne hoda, nego ga neko gura, jel' tako?

Po meni je jedna od najvećih sramota korišćenje povlasltica za invalide od strane ljudi koji to nisu. I to što država čini za njih je malo, a umajnjuje se još više od strane drugih koji gledaju da se i tu ogrebu.


Druze ja sam tim ljudima prakticno poklonio fiat marau karavan zbog njihovog nepokretnog sina jer marea ima dvodelno otvaranje gepek vrata i zgodno je za kolica i slicno a oni da mi se oduze uradimo tu jeftinu registraciju i posle je bilo sta je bilo ali ni u jednom trenutku ne bih pomislio da zalepim nalepnicu i parkiram na mesta za invalide.
[ BluesRocker @ 17.11.2021. 10:36 ] @
Citat:
Java Beograd:
Dakle, nije loše biti bogat, a još više podržavam ako je neko sa invalidnošću uspeo da zaradi novac! Bravo! I neka je kupio luksuzan auto!
Ali, ako je imućan, čemu onda državne povlastice?

Možda je nešto nasledio i prodao i ima želju da vozi dobar auto? Invaliditet koji ima onemogućava ga da bude ravnopravan sa ljudima koji nemaju invaliditet, uvećava mu zdravstvene troškove, mora da kupuje kolica, proteze koji puno koštaju, da plaća nekog da ga neguje u starosti kad ne bude imao roditelje i slično. Činjenica je da imaju puno manje zadovoljstva u životu i verovatno mogu lako da padnu u depresiju, zašto im ne dozvoliti da kupe sebi nov auto bez poreza? Protiv sam zloupotreba, mislim samo na poštenu kupovinu za svoje potrebe.
[ Java Beograd @ 17.11.2021. 11:03 ] @
Pa dobro, ako će da kupe SEBI novi auto bez poreza.
Ali, da to pravo jednostavno proslede nekome?
[ BluesRocker @ 17.11.2021. 11:17 ] @
^ Svaku zloupotrebu bih kažnjavao. Zna se ko je član porodice ili ko se o njemu/njoj brine, ne bi mogao Kurta i Murta da vozi i registruje na ovlašćenje.
[ dule_ns @ 21.11.2021. 19:03 ] @
Citat:
BluesRocker:
Citat:
Java Beograd:
Dakle, nije loše biti bogat, a još više podržavam ako je neko sa invalidnošću uspeo da zaradi novac! Bravo! I neka je kupio luksuzan auto!
Ali, ako je imućan, čemu onda državne povlastice?

Možda je nešto nasledio i prodao i ima želju da vozi dobar auto? Invaliditet koji ima onemogućava ga da bude ravnopravan sa ljudima koji nemaju invaliditet, uvećava mu zdravstvene troškove, mora da kupuje kolica, proteze koji puno koštaju, da plaća nekog da ga neguje u starosti kad ne bude imao roditelje i slično. Činjenica je da imaju puno manje zadovoljstva u životu i verovatno mogu lako da padnu u depresiju, zašto im ne dozvoliti da kupe sebi nov auto bez poreza? Protiv sam zloupotreba, mislim samo na poštenu kupovinu za svoje potrebe.

Pa onda je logicnije da od drzave dobije refundaciju za te svoje troskove nego da ne placa porez na auto. Ono tipa da skuplja racune od proizvoda i usluga koje su vezane za invaliditet/hendikep, pa da to preda u socijalno i da dobije pare nazad. Naravno, bila bi neka suma koja je ogranicena na godisnjem nivou. Tako bi svaka hendikepirana osoba imala benefit, zar ne?
[ ademare @ 21.11.2021. 19:54 ] @
Posle silnih zloupotreba , ogranicena je i vrsta vozila koju invalidi mogu da uvezu i vrednost , da bi dobili povracaj PDV-a .

https://www.minrzs.gov.rs/site...2018-11/novi_zakljucak_pdv.pdf

Postavljeno je ogranicenje da bude specijalno invalidsko vozilo ili karavan ili kombi .

Nikakvi Ferari i slicne egzibicije .

A vraca se samo do vrednosti 10.000 EUR . Moze da se uveze i skuplje vozilo ali na cenu preko limita nema povracaja PDV-a .

Znaci maksimalna usteda je 2.000 EUR dok je u startu bila Neogranicena !

Ko kupuje za sebe ima neki interes da prolazi kroz Galimatijas Birokratije i procedura , za preprodaju auta na ovlascenje za par stotina EUR , malo je onih koji ce se upustati u to ili ako ih ima ne predstavljaju znacajan udeo.
[ Darko Nedeljković @ 21.11.2021. 23:42 ] @
ademare, tema je porez na upotrebu motornog vozila, a ti pricas o porezu na dodatu vrednost.
[ ademare @ 22.11.2021. 07:39 ] @
To je povezano u slucaju invalida , i zato je tema i krenula u tom smeru .

Invalidi su oslobodjeni placanja poreza na upotrebu . A takodje dobijaju povrat PDV-a za uvoz automobila , po istim osnovama invalidnosti .
[ Darko Nedeljković @ 22.11.2021. 09:12 ] @
Onda barem rascivijaj pitanje do kraja - jesu li invalidi oslobodjeni poreza na upotrebu motornih vozila ako upotrebljavaju ferari, ili nisu? Za pdv si objasnio da nisu.
[ ademare @ 22.11.2021. 10:44 ] @
Kad vec ne mozes sam da nadjes

http://www.mup.gov.rs/wps/wcm/...f?MOD=AJPERES&CVID=nriw07P


Pise da moze svako vozilo .

" Dokaze da invalidna lica i roditelji višestruko ometene dece koja su u otvorenoj zaštiti ispunjavaju
uslove za oslobađanje od obaveze plaćanja poreza na upotrebu motornih vozila izdaju nadležni organi
za godinu u kojoj se vrši registracija."

Znaci svake godine je potrebno novo uverenje , koje nije besplatno , plus za Beograd izdaje verovatno gradski sekretarijat , pa pojedini invalidi moraju da prevale 10-ne kilometara samo da dodju do mesta izdavanja uverenja itd.

[ Darko Nedeljković @ 22.11.2021. 11:32 ] @
Da, potpuno razumljivo zasto invalidi naplacuju 100-200 evra godisnje za ustupanje svog invaliditeta zdravima.