[ Munja666 @ 12.12.2021. 01:37 ] @
Pozdrav svima,
Koju mašinu za sušenje veša do 60.000 - max 70.000 dinara preporučujete?

Išao bih na varijantu kondenzacione sa toplotom pumpom (kapacitet sušenja 7-8kg) ako ni zbog čega drugog onda zbog uštede električne energije osim ako nema nekih drugih manjkavosti u odnosu na mašine bez toplotne pumpe.

Ono što mi u tom cenovnom rangu deluje zanimljivo je Bosch WTH83252BY koja je trenutno na akciji oko 52.000 dinara. E sad da li je bolje u tom cenovnom rangu gledati neki drugi brend tipa Beko ili nešto drugo ili je Bosch i više nego dobar izbor za te pare?
[ test1234 @ 12.12.2021. 16:19 ] @
Veoma bitno je koja ti je veš mašina iz koje ćeš veš vaditi i posle sušiti.
[ Munja666 @ 13.12.2021. 22:40 ] @
Veš mašina je neka Ariston Hotpoint kapiceteta 7kg.
Tako da kapiram da mi treba mašina za sušenje od bar 8kg. Ova Bosch koja je trenutno na akciji je za 7kg. Ne znam za te pare nisam našao ništa drugo do Gorenja koja kapiram ipak nije ista klasa sa Bosch-om. Ponuda mašina za sušenje i nije neka tu za 50-70k dinara ima Gorenje, Beko, Bosch i Miele koji je dvostruko skuplji. Kapiram da je Miele vrh, ali da li vredi tolike pare ne verujem..
Šta uzeti a da valja do 600 evra?
[ test1234 @ 13.12.2021. 23:21 ] @
Već je bilo sličnih pitanja, tema, možeš potražiti, ako već nisi.

Prvo pravilo je da kapacitet sušenja bude što veći. Minimum 9 Kg.

Drugo pravilo je da centrifugiranje veša koji se suši u datoj mašini bude centrifugiran minimum sa 1.400 obrtaja.

Bilo bi dobro da sušač bude toplotna pumpa.

A cena, pa koliko se može. Moj favorit je neka Bosch.
[ član @ 14.12.2021. 08:53 ] @
sto ne uzmes kombi-masinu, koja i pere i susi?
manje mesta zauzima i jednostavnije jednom ubacis i odma i pranje i susenje, ne moras da prebacujes iz jedne u drugu... naravno pod uslovom, da je ves pre stavljanja na pranje bio tako sortiran da moze da se susi jedan sa drugim, ali to svakako moras da radis i kad u drugoj masini peres. mi smo nedavno uzeli ovu masinu, sljaka odlicno za sada.
[ Munja666 @ 14.12.2021. 14:35 ] @
@test1234
Pretražio sam druge teme manje-više ali nisam uspeo da nađem ništa zanimljivo.

Da, to za kapicet mašine za sušenje si u pravu da treba da bude veći od onog koji je veš mašine u mom slučaju veći od 7kg.

Toplotna pumpa se podrazumeva! Samo ne znam da li mogu da nađem Bosch-a ili iole nešto kršteno sa kapacitetom od 9kg za cifrudo 70k dinara.


@član
Pa ne znam nekako mi glupo da uzimam kombi mašinu kad već imam solidnu mašinu za veš koja nije matora, a radi ok posao. A i uvek sam bio sumnjičav prema tim kombinovanim uređajima.

Čini mi se da je uvek kvalitetniji samostalni uređaj od kombinovanog. A s druge strane ne kuburim sa prostorom imam gde da stavim i mašinu za veš i sušenje, a kapiram da za iste pare uvek mogu da uzmem bolju samostalnu neko kombi mašinu.
[ Java Beograd @ 14.12.2021. 14:41 ] @
Koliko sam ja čitao, raznih preporuka, ako se ima dovoljno prostora, bolje uzeti dva odvojena uređaja.
[ baresi @ 14.12.2021. 16:24 ] @
@Java Beograd, slažem se. Kad rikne kombinovana, nemaš ništa. U suprotnom, druga mašina radi, bilo da pereš ručno ili sušiš kao prije.
[ član @ 14.12.2021. 18:54 ] @
Citat:
baresi: Kad rikne kombinovana, nemaš ništa. U suprotnom, druga mašina radi, bilo da pereš ručno ili sušiš kao prije.

imam 5 god. garancije, kad rikne ko je *ebe, za 400 jevreja ako crkne dan nekon isteka garancije odradila je svoje, 1-2 dana je vreme isporuke za novu, to vreme dok ne stigne nova cemo nekako da prezivimo bez pranja i susenja ;)
[ Munja666 @ 14.12.2021. 19:22 ] @
@baresi
Slažem se sa konstatacijom da kod kombinovane varijante postoji mnogo veća varijanta da pr nešto crkne nego kod zasebnih mašina. Svakako imam mesta za sve mašine tako da kao što rekoh kombinovana mašina ne dolazi u obzir. Ova Bosch od 7kg što je bila na akciji (oko 52k dinara) planula je odmah i nema je više u ponudi.
Je l ima još nekih fensi funkcija koje "život znače" na mašini za sušenje sem da ima sušač sa toplotnom pumpom? Koliko sam video manje-više su sve u toj nekoj A++, eventualno po neka je A+++ energetska klasa. Mada mislim da to u praksi teško primetno ušteda u potrošnji el. energije...
[ mjanjic @ 15.12.2021. 11:42 ] @
Moj rezon je, ako se nema para za bacanje, uzeti "best bang for the buck". Znam neke koji su uzimali Gorenje od 700-800evra, pa posle isteka garancije otišao kontroler motora koji košta 25.000 dinara, ni da baciš mašinu niti da kupiš taj kontroler, jer ne znaš da li će posle da vrisne programator ili nešto treće, pa da za godinu dana uložiš u nju koliko košta nova.
A davati 700-800 evra, pa makar i za kombinovanu mašinu, a računati da će da radi 5 godina i da mi posle nije žao da je bacim, neka hvala, onda ću da kupim onu najjeftiniju koja ima odgovarajuće karakteristike (brzina centrifugiranja, kapacitet i sl.).

OK, ne razmišljaju svi isto, ali ko sad hoće kvalitet, zna se, ostao je jedino Miele koji i dalje ima mašine sa garancijom od 20 godina, ali zato nema ništa ispod 1000€, plus se plaća "puštanje u rad", odnosno serviser dođe da vam priključi mašinu, odradi nivelaciju i sl. Ko ima para, treba da kupuje tako nešto.
Ko ima nemačku platu (IT sektor, svi koji su na višim pozicijama u dobrim firmama, itd.) može i da se isprsi za taj neki Boš ili nešto slično, ali opet da kažem: bacanje para - za razliku u ceni u odnosu na nešto jeftinije kupite bolju stolicu za računar, bolji monitor, bolji TV, itd. Mašina vam radi najviše sat dnevno (u proseku i manje), a na stolici sedite bar nekoliko sati, u monitor gledate možda i mnogo više.
I na kraju, ako posle 5 godina plus 1 dan vrisne, mnogo mi je lakše da bacim neko Gorenje, Vox, Tesla ili šta ja znam, nego Boš :)
[ bakara @ 15.12.2021. 14:29 ] @
Miele daje dve godine garancije.
[ Java Beograd @ 15.12.2021. 15:00 ] @
Citat:
mjanjic:I na kraju, ako posle 5 godina plus 1 dan vrisne, mnogo mi je lakše da bacim neko Gorenje, Vox, Tesla ili šta ja znam, nego Boš :)


Slažem se sa ovim.

Ima tu dve vrste "kvarova"
- potrošnih delova: gume, amortizeri, kaiš, ležaj, grejač ...
- "nepotrošnih" delova - motor, kontroler, i slično ...

Kod dobre mašine, za 5 godina ne bi trebalo ništa da crkne. Zato i daju garanciju na taj period. Posle toga, ima tehničke logike da potrošni delovi polako otkaziju, jedan po jedan.
Pa sad, kome se koliko isplati ... Ali uglavnom se isplati zameniti jefitniji potrošni deo. Mislim, nećeš da baciš mašinu kad pukne kaiš ili crkne grejač, zar ne?

A meni se potrefila Candi, kod koje posle 3 godine ležaj provrištao. Pošto ležaj nije zamenski deo - dobio sam nov bubanj, i amortizere, pride.
Milina! Ko im je kriv kad daju petogodišnju garanciju na tehnički uređaj koji realno nije napravljen dovoljno dobro.

Iskreno se nadam da će još nešto da crkne u narednih godinu i po, koliko imam još garancije. Što više, to bolje.
[ Java Beograd @ 15.12.2021. 15:02 ] @
Citat:
bakara:Miele daje dve godine garancije.

Svaka čast njima, i brendu, i kvalitetu, ali ja sam lekciju odavno naučio.

Od bele tehnike - kupujem samo i jedino uređaje sa petogodišnjom garancijom.
[ baresi @ 15.12.2021. 16:33 ] @
Moj vodič za kupovinu bele tehnike je dostupnost rezervnih delova. Zbog tog razloga, svu belu tehniku imam od Gorenja, ne zato što sam neki lokal patriota, nego zato što odem do njihovog servisa sa kodom proizvoda i isti dan moj uređaj radi dalje. Neznam kakva je situacija kod vas u Srbiji sa rezervnim delovima različitih firmi, ali kod nas se baš namučiš kad tražiš neki deo za Candy, Elektrolux itd. Posebno mi je muka, kad neki ovlašćeni servis neće da ti proda recimo, posudu za prašak kod mašine za pranje veša, jer ti to ne umiješ zamenjati. Mora doći on, a ti čekaj. Možda je kod vas ta situacija bolja, kod nas je sve više logike, da se ništa ne isplati popravljati. Šta se sve baca, to više nije normalno, niti za ljude, pogotovo ne za prirodu.
[ Java Beograd @ 15.12.2021. 17:10 ] @
Gorenje jeste najzastupljeniji brend i u Srbiji, ne samo zbog dostupnosti delova, nego i najšire servisne mreže.

Gorenje je uspostavio partnerski odnos sa brojnim serviserskim radnjama, i, koliko ja znam najlakše je popraviti Gorenje. (Ako grešim, neka me neko ispravi.)

Ja lično nisam imao problema ni sa Candy (delovi, serviseri), ali ne smem da tvrdim da je to generalno tako.
[ bakara @ 15.12.2021. 22:30 ] @
Citat:
Java Beograd:
Kod dobre mašine, za 5 godina ne bi trebalo ništa da crkne.

Praksa kaze da provereni proizvodjaci daju samo zakonsku obaveznu garanciju od 2 godine

Pet godina garancije daju uglavnom najjeftiniji proizvodjaci,

tako da ja ne bi doneo zakljucak da duza garancija garantuje kvalitet
vec proizvodjac pokusava da ubedi kupce u kvalitet u koji bi inace niko ne veruje.

Sto se tice, potrosnih i nepotrosnih delova, cinjenica je da se na losim masinama trose i "nepotrosni" delovi, kao sto su na primer vrata.
Jednostavno sve je nezno i krhko.
[ Munja666 @ 16.12.2021. 00:27 ] @
Slažem se sa ovom konstatacijom da retko koji ozbiljni proizvođači daju 5 godina garanciju. Mahom su to Vox, Fox I Tesla koji na sve moguće načine pokušavaju da dodju do kupaca pa makar i na svoju štetu. Jedini ozbiljniji proizvođač koji sam video da daje 5 godina garanciju je Bosch. Opet kažem pre bih uvek išao na Bosch, Gorenje nego na Vox, Fox, Teslu sa duplo većom garancijom i znatno nižom cenom. Mada ako se ne varam varijante mašina za sušenje sa toplotnom pumpom i u Tesla izvedbi nisu toliko značajno jeftinije od nekog Boscha ili Gorenja.
[ Java Beograd @ 16.12.2021. 08:07 ] @
Citat:
bakara:
Citat:
Java Beograd:
Kod dobre mašine, za 5 godina ne bi trebalo ništa da crkne.
Pet godina garancije daju uglavnom najjeftiniji proizvodjaci,
tako da ja ne bi doneo zakljucak da duza garancija garantuje kvalitet vec proizvodjac pokusava da ubedi kupce u kvalitet u koji bi inace niko ne veruje.


Potpuno se slažem, i potpuno mi odgovara!

- Ako za 5 godina ne crkne motor, kontroler ... onda verovatno neće ni za narednih 2-3, a onda je vreme za novu mašinu
- Ako posle 5. godine crkne grejač (ili slično) - ni sa tim nemam problema, sitnije kvarove sam spreman da platim
Mada, kad na Win Win sajtu pretražujem poizvode sa 5 god. garancije - ima tu svačega, sasvim dovoljno izbora za prosečno zahtevnog kupca!

https://www.winwin.rs/bela-teh...C75812%2C75894%2C76129%2C76426


[ aleksa.ue @ 18.12.2021. 16:15 ] @
Citat:
Munja666:
Jedini ozbiljniji proizvođač koji sam video da daje 5 godina garanciju je Bosch.

Electrolux isto daje 5 godina uz registraciju.
[ baresi @ 18.12.2021. 21:17 ] @
Već par godina kod nas je mogućost da doplatiš garanciju na više godina. Dali time reskira firma ili trgovac, nisam siguran. Moguće je da trgovci i serviseri znaju šta se dešava sa odredjenim aparatom posle par godina, pa onda uz doplatu produžuju garanciju. Budući da je u većini slučajeva proizvodna,(nabavna) cena oko jedna trećina prodajne, mislim da se to isplati i proizvodjaču i prodavaču. Tu i tamo profitira i neki kupac, ali mislim da kupci manje profitiraju, što se garancije tiće.
[ mjanjic @ 18.12.2021. 23:53 ] @
Citat:
bakara:
Miele daje dve godine garancije.

Zavisi kako naletiš, bila je akcija kod G sa 10 godina garancije (ona varijanta sa doplatom na osnovnu garanciju).

I ja tek sad vidim da je to bilo nekad 20 godina (verovatno u vreme mehaničkih programatora), sad imaju kao "Testirano za ekvivalent od 20 godina upotrebe", tj. nekih 10.000 sati, pa ako to izdrži, izdržaće i 20 godina u "normalnom" režimu.
Ali, od cene otpadaju uši, mada za one sa zaista visokim platama i milionere to je sića, ali kontam da njima i ne treba takva mašina, već ona profesionalna sa kojom će raditi neko od posluge.
[ baresi @ 19.12.2021. 08:24 ] @
Moram te malo ispraviti, milioneri ne peru gaće i košulje, oni peru samo novac, neovisno o kojoj se valuti radi.
[ whitie2004 @ 19.12.2021. 12:13 ] @
Taj opran novac - jel' treba da se susi ... ?
[ baresi @ 19.12.2021. 13:03 ] @
Ovisi, za druge kolege ne znam, ja ga ne sušim jer ga prodajem na kile, ko će to brojati he, he.
[ član @ 03.05.2022. 07:10 ] @
Citat:
član:
sto ne uzmes kombi-masinu, koja i pere i susi?
manje mesta zauzima i jednostavnije jednom ubacis i odma i pranje i susenje, ne moras da prebacujes iz jedne u drugu... naravno pod uslovom, da je ves pre stavljanja na pranje bio tako sortiran da moze da se susi jedan sa drugim, ali to svakako moras da radis i kad u drugoj masini peres. mi smo nedavno uzeli ovu masinu, sljaka odlicno za sada.


samo da dopunim svoj post od pre par meseci...
u novembru kupljena, krajem februara crkla! :(
pocela je da pri susenju izbacuje neku gresku.. prijavio proizvodjacu, javi mi se posle par dana neki servis, ja im poslao video na kome se vidi koja je greska. dobijem odgovor da to ne mogu da poprave i da cu dobiti novu masinu.
posle nekih mesec dana, stigla nova! videcu koliko ce ova da traje. pretpostavljam da su i kod najkvalitetnijih uredjaja moguci ovakvi slucajevi da se u garanciji pokvare, ali nekako mi se cini da je ovo gorenje danas, daleeeeko od onog gorenja koje je nekad bilo.... moja keva je pre par nedelja zamenila gorenje masinu kupljenu neke '87/'88 i to i dalje radi, ali jako lupa kad centrifugira, pa pretposatavljam da se i to dalo popraviti.
[ bordzija @ 07.05.2022. 21:23 ] @
Meni elektroluks sušilica nije sastavila 5 godina raspala se elektronika a mašina je komplet istrulila. Prosto mi je bilo neverovatno lepa mašina, lep dizajn a istrule već posle par godina. U suštini posle potpuno istrulelog inox bosch sporeta nemce više ne uzimam za ozbiljno. Samo koreanci i beko recimo. To da je nešto skupo automatski i kvalitetno je čista laž i mamipara trgovaca.

Lepo odaberi neku nenemačku sušilicu sa toplotnom pumpom sa najdužom garancijom i uživaj!
[ bakara @ 07.05.2022. 22:33 ] @
Imaj u vidu da ce Susara sa TP praviti vise problema nego klasicna.

A prvi put cujem da je susara nekome zardjala, i nije mi jasno kako.
[ bordzija @ 08.05.2022. 13:24 ] @
Spolja je istrulila komplet jeftina boja ili zarđao lim koji su koristili za proizvodnju. Odmah pored veš mašine samsung koja i dan danas nema tačkicu na sebi.
[ bordzija @ 08.05.2022. 15:43 ] @
Starinska sušilica bez toplotne pumpe troši 4 puta više struje tako da prilikom eksploatacije pojede ogroman novac. Dakle samo sušilica sa tp i 5 godina garancije.
[ bakara @ 08.05.2022. 21:23 ] @
Cudi me da ti nisi istrazivao zasto toliko puno polovnih TP ima u oglasima a tako malo klasicnih.
[ bordzija @ 08.05.2022. 21:54 ] @
Pa klasične su se valjda raspale odavno ja kada sam gledao pre par godina retkost su bile sa tp i barem duplo skuplje. Hajde realno koliko ti traju frižider i klima?!?? To je isti sistem.
[ _dzo.ni_ @ 14.05.2022. 13:32 ] @
Citat:
bakara:
Cudi me da ti nisi istrazivao zasto toliko puno polovnih TP ima u oglasima a tako malo klasicnih.


Ima ih najviše iz uvoza, i to sve stariji modeli (najčešće Siemens BlueTherm itd..). Puno TP ima na oglasima najčešće zbog toga što se loše održavaju i ne čiste. TP zahtevaju dosta više održavanja i čišćenja ne samo filtera već i samog isparivača dole. Nakon nekoliko godina to će se sve zagušiti i morati rasklapati da se ispere isparivač i ostatak frigo sistema iz sušilice. Kod Bosch/Siemens mašina u 99% slučajeva nema pristupa isparivaču dok se ne rastavi komplet sušilica, što je i njihova najveća boljka - korisnik ih sam ne može koliko toliko održavati. Treba i to uzimati u obzir prilikom odabira TP sušilice.

Znam da Gorenje na WaveActive modelima ima dole dupli filter ispred isparivača (fini mrežasti i sunđer) što lepo štiti isparivač. Tako nešto slično ima Miele i još po neki brendovi (trebalo bi da AEG/Elux takodje imaju ali najbolje proveriti pre kupovine). Beko to ima samo na određenim modelima gde nema duplog filtera gore u samoj susilici (kao filter u filteru).

U svakom slučaju, kada se frigo sistem zaguši od prljavštine i pamuka sa veša, sušilici će trebati dosta duže da osuši ili neće skroz osušiti. Nije sad to nešto strašno da se rasklopi sve i očisti nakon recimo 5+ godina (zavisi od korištenja), i opet će da tera kao nova
[ bordzija @ 15.05.2022. 22:37 ] @
U srbiji se sve gleda i kupuje sa kašnjenjem od barem 10 godina tako da su i sušilice sa tp opasne po život :)