[ bordzija @ 02.05.2022. 20:35 ] @
Kako ste prošli sa roštiljem? Kupio sam u lidlu 3 kg ćevapa, onaj veliki paket piletine, pakovanje krmenadli i sve je bilo fantazija. U idei sam kupio mleveno meso i one komade sirove slanine - koje kada sam raspakovao osećale su se na crkotinu. Mleveno nisam ni dirao nego samo ubacio u friz kao i tu slaninu i biće prosleđena kučićima u vikendici. Jesu li ivama uvalili pošteni trgovci neko trulo meso za praznik?
[ TheSpiridon @ 03.05.2022. 14:49 ] @
Jbg. oćemo domaće.
[ ademare @ 03.05.2022. 17:02 ] @
U Lidlu je domace meso . Samo je Riba iz Hrvatske ukljucujuci i Sarana i Curetina je iz Italije .

Ne znam kakvo je meso u Lidlu jer slabo kupujemo.

U Lidlu najvise kupujemo " hemiju " .
[ mjanjic @ 03.05.2022. 18:26 ] @
U Maksiju su čak i piletinu pokvarili, prvo pileće belo (sada naduvano vodom, valjda "klanica" nabavila i za piletinu onu mašinu za ubrizgavanje vode, ovde je pokazano kako to uraditi običnim većim špricem, ali se rezultat lepo vidi, a piletina u prodavnicama izgleda baš takva, naduvana vodom: https://youtu.be/I1Gbwz3f-7s), posle su pokvarili i onaj dimljeni batak, koga nije bilo nekih mesec-dva u prodaju, posle se pojavio, ali to veze nema sa onim od ranije.

Bar bi meso iz domaće proizvodnje trebalo da stiže sveže i odgovarajućeg kvaliteta, pa neka postave cenu koliku hoće, neko će kupiti to umesto onog mesa gde je 50% dodata voda, što samo po sebi ne bi bio problem da se u toj vodi ne namnože bakterije do te mere da pri prženju ili pečenju meso bazdi kao da je ukvareno.

Toliko o uređenoj državi, a znamo da pljujemo npr. engleze prevarante, a kod njih se bar zna šta je pile sa farme za tov, a šta je pile koje je trčkaralo po travi i kljucalo, samo što razlika u ceni ume da bude i 5:1 u korist ovog domaćeg. Mada, da priznam, da ovde u Srbiji postoji u ponudi sveža piletina "od jutros", ja bih takvo pile rado platio i 2000 dinara, međutim mali je broj onih koji ne gledaju sve kroz cenu i koji bi vrhunski kvalitet po ceni đubreta!
[ dejanet @ 03.05.2022. 19:17 ] @
Meni je palo na pamet da se po idejama i maksijima mozda i ne prodaje roba koja je iz istoimenih distribucionih centara, vec da su se sefovi bacili u 'biznis' kao u stara 'dobra' vremena, narocito ako je u blizini pijaca, nadam se da gresim.
[ Predrag Supurovic @ 04.05.2022. 10:58 ] @
Citat:
bordzija:
Kako ste prošli sa roštiljem? Kupio sam u lidlu 3 kg ćevapa, onaj veliki paket piletine, pakovanje krmenadli i sve je bilo fantazija. U idei sam kupio mleveno meso i one komade sirove slanine - koje kada sam raspakovao osećale su se na crkotinu. Mleveno nisam ni dirao nego samo ubacio u friz kao i tu slaninu i biće prosleđena kučićima u vikendici. Jesu li ivama uvalili pošteni trgovci neko trulo meso za praznik?


IDEA je generalno trovačnica. Tamo se kupuje samo ako mora i to sokovi, grickalice i slični proizvodi koji su fabrički hermetički pakovani. A i na njima treba proveravati rok upotrebe.
[ Java Beograd @ 04.05.2022. 11:06 ] @
Ja sam primetio da su Rodić / IDEA poprilično skuplji od Maksija.
[ bordzija @ 04.05.2022. 21:52 ] @
Moraću malo da se prebacim u maxi ako ništa imaju super one belgijske čokolade sa sada prihvatljivim cenama. Sećate we kada su došli pa ta čokolada od 200 grama bila 450 dinara. Došao lidl i pade na 160-200 din.

Meni se čini da je svo meso u megamarketima naduvano vodom. Merio sam tačno duplo se smanjuje kada se isprži. Toga NEMA kada kupujem po mesarama u vojvodini.

Računica je jednostavna. 600 din u mesari dobiješ kilo. 400 dinara u supermarketu i od kilo ti ostane 50%
[ Riblja corba @ 04.05.2022. 23:26 ] @
Domaće je samo sa "trobojkom". Bez nje je samo EPP.
Ukoliko se to doista kontroliše.

http://www.minpolj.gov.rs/meso...-posebno-obelezeno/?script=lat
[ bordzija @ 05.05.2022. 10:39 ] @
Napumpano u srbiji*
[ Turmen @ 07.05.2022. 20:06 ] @
Otkako postoji Lidl u Srbiji Idea, DIS, Maxi, Matijević i slično me nisu videli.. Ponekad nabodem neko ok meso u Maxiju u kraju, još me zgotivio mesar tamo pa mi preporuči ponekad šta valja, šta ne valja, ali generalno se sa Lidlom nikad nisam zeznuo.
[ bordzija @ 07.05.2022. 21:13 ] @
Ja u životu nisam kupio dobro meso u maxiju, idei, lidlu i ostalim trgovačkim lancima sve je to ista crkotina. Ali zato po mesarama u vojvodini...
[ gilopile @ 07.05.2022. 22:15 ] @
Bilo pre jedno 20 godina koliko toliko normalno meso.
Sada, pored loseg kvaliteta mesa jos ga i napumpaju vodom i onda dobijes opanak kad ga przis, tj kuvas, jer ne mozes ni da ga oprzis kako treba kad pusta vodu kako se steze...
Da li je crkotina ili ne, to ne znam, ali ima sigurno svega i ne mozes vise ni rorjenoj majci verovati, a kamoli nekom debilo koga samo pare zanimaju i nikad mu dosta i koga boli ona stvar da li ce neko da se otruje...
Jedino koliko toliko zadovoljavajuce moze biti przeno na rostilju ili gril tiganju.

Poslednji put sam jeo normalno mesto pre par godina kad mi je rodjak doneo par kila sniscli od njegovih svinja.
Kad usporedis sa ovim sto se sada prodaje, nebo zemlja.
Zamislite, nekad smo takvo mesu mogli kupiti u mesarama.

U Lidlu sam nedavno kupio neku smesu gotovih umesenih cevapa, vecim delom govedina i bili su iznenadjujuce dobri na cumuru, kao da nema nista osim mesa.. Probao sam vise tih nekih smesa i uglavnom blagi uzas, preslan buckuris sa sojom bez ukusa.


[Ovu poruku je menjao gilopile dana 07.05.2022. u 23:26 GMT+1]
[ Java Beograd @ 08.05.2022. 12:08 ] @
Sjaši Kurta fazon ....

Kupovao redovno kod "svog" mesara, onda sam primetio da počinje da mi zakida i uvaljuje lošije šnicle. Pomislim "nikad više kod njega".
Preorijentišem se na Rodić, u početku zadovoljan, posle vidim da su maltene 50% skulji od Linde. Pomislim "nikad više u Rodiću".
Preorijentišem se na Linde, generalno zadovoljan, dok nisam dva puta uz'o smrdljivu piletinu. Pomislim "nikad više u Linde".
Preorijentišem se na Maksi ...

Sad više ne mudrujem previše, jer: desi se kiks u ceni / kvalitetu gde god kupuješ.


[ gilopile @ 08.05.2022. 12:15 ] @
I ja skoro uzeo pilece u Gom*x.
Isto se blago osetilo na kvarno.
I kad ga uzmes u ruke, kao da si uzeo prezervativ napunjen vodom.
Nema cvrstinu...
Kad sam isprzio ta dva poveca komada, dobio sam dva komadica bez ikakvog ukusa. Koliko je to vde pustilo, da to nije normalno.
Uzas zivi. Uglavnom uzimam zaledjen cekin i moze da se pojede.
[ Riblja corba @ 08.05.2022. 12:24 ] @
A kad dodju na selo, ljudi se hvataju za glavu kad cuju cenu zive stoke.
Jer im je skupo.

Jedite uvozno a seljak ce uvek da uzgoji 1-2 krmeta, ovcu... za sebe.
[ bordzija @ 08.05.2022. 13:32 ] @
Da taj cekin je meni bio uvek fantazija ukusan. Elem na roštilju tek vidiš ko pumpa vodom meso, em ti se smanji komad em stalnocuri voda iz mesa i ugasi žar. Obratite pažnju na taj fenomen :-)
[ gilopile @ 08.05.2022. 13:54 ] @
Ma na rostilju jos i djene djene, bar voda ide dole...
Al na tiganju ga lepo isprziti je nemoguca misija.
Mozes da ga dinstas bez da dolivas vode, nesto ala na leso :D

I po privatnim mesarama u Vojvodini je bila ista prica.
Da li oni nabave takvo napumpano meso ili ga sami pumpaju, jbmlga.
Dosta njih je zatvorilo. Blagi uzas sta se prodaje i ko to kontrolise, ako uopste i kontrolise.
A i zakonski im ne mogu nista, voda je sastavni deo mesa. Zato i trpaju ko blesavi.

A i slanina. Uzeo onu barenu vakumiranu, reko za suljpa da stavim sa kobasicama i slaninom, a ona uzegla sva.
Dismr da ne mozes u kuhinju da udjes. Upropasti ceo pasulj.

Tesko je i naci pravo domace meso i po selima.
Uglavnom ne prodaju, samo za sebe cuvaju, a i to je postalo retkost da se uzgaja.
Ili na veliko ili samo za sebe ili nista.
[ B3R1 @ 08.05.2022. 16:08 ] @
Zbog svega toga sam skoro sasvim izbacio meso iz ishrane jos pre 3 godine ...
[ baresi @ 08.05.2022. 17:10 ] @
Pitao sam prije otprilike 2-3 godine jednog poznanika koji radi kao mesar u Austriji, zašto upumpavaju vodu u meso. Objašnjenje je bilo, zbog kvaliteta, jer ga sa vodom puno brže zalede na ne znam koji minus. Tako da, to rade sve zbog nas, da budemo što zadovolnjiji kvalitetom.
[ bordzija @ 08.05.2022. 23:56 ] @
Ja jedem obavezno 20% mesa uz svaki obrok pod obavezno ostalo je ili krompir ili pirinač ili špageti. Izbegavam hleb u principu ali otkad sam otkrio pekaru preko puta zgrade koja posle 8 ima veknu za 25 din a odličan je- samo nešto mažem :D

Ima dobrih mesara ali kilo svinje 600-700 din nema akcije popusta. Teletina 1200.
Nema da se smanji nema da nestane. Vojvodina jbg.

Nego kada sa mesom ovo rade kakve li su prerađevine? 🤪
[ Turmen @ 10.05.2022. 09:16 ] @
Citat:
Java Beograd:
Sjaši Kurta fazon ....

Kupovao redovno kod "svog" mesara, onda sam primetio da počinje da mi zakida i uvaljuje lošije šnicle. Pomislim "nikad više kod njega".
Preorijentišem se na Rodić, u početku zadovoljan, posle vidim da su maltene 50% skulji od Linde. Pomislim "nikad više u Rodiću".
Preorijentišem se na Linde, generalno zadovoljan, dok nisam dva puta uz'o smrdljivu piletinu. Pomislim "nikad više u Linde".
Preorijentišem se na Maksi ...

Sad više ne mudrujem previše, jer: desi se kiks u ceni / kvalitetu gde god kupuješ.Sve to što si naveo je "nužno zlo". I bezveze je pričati o tome da li je bolji "Maxi" ili "Idea" ili "Linda", kad 90% njih nabavlja od istih dobavljača. Otvori napredni kum klanicu i još istog popodneva je njegov "proizvod" u svim većim marketima u Srbiji. Je l se pričalo pre par godina o tome šta radi Matijević, a koliko smem da primetim, ne samo da se nije "ugasio" nego ima još više mesara i još snabdeva i neke markete. Da parafraziram Mitu Pantića - on je još i avanzovao.

Ja sam jedno vreme bio navučen na Perutninu. U suštini sada se sve svelo na to, ćevape i pileće batake u Lidlu ili pileće belo ili plećka u Maxiju (i to samo kada je "komša" u smeni, čim radi neko drugi - krene da mi uvaljuje neko smeće).

I što kaže Beri na kraju sam i ja potpuno spontano počeo da jedem sve manje i manje mesa :) Što i nije toliko loše, manje mesa znači manje piva - a to valjda znači i manja stomačina :D

Srećom, pa komšinica (živi blizu mog placa) još uvek čuva domaće piliće, pa kad idem na plac često uzmem od nje nešto jaja, voća, povrća i nekoliko pileta po sezoni za zamrzivač, ima korektnu cenu (malo veću od trovačnica). Ko ima takvu varijantu, to je još uvek prihvatljiva kombinacija. Naravno ni na selu više to ne radi svako, ali nađe se.
[ SlobaBgd @ 10.05.2022. 16:48 ] @
Kur moj je to domaće pile. Domaćim ga čini samo to što ga kupuješ od komšinice koju znaš. Inače, i ono je kljukano, hranjeno namenskom živinskom tovnom hranom i zaklano kada je dostiglo isplativ uzrast. Šta misliš, da je kljucalo po dvorištu, hranilo se lekovitim travkama i crvima? Pa ne bi bilo ni kilo žive vage u njemu da se tako hrani. Plus bi mu meso bilo pomalo žilavo.
[ gilopile @ 10.05.2022. 16:57 ] @
Tako je. Nekada se hranilo kukuruzom i kljuckalo po dvoristu.
Sada se ne isplati, samo koncentrat i udri.
Ali opet je bolje od ovoga sto se prodaje po mesarama.

Pre jedno par godina jednom coveku sam nesto radio, on me castio jednom ogromnom kokosketinom iz zamrzivaca. Licno njegov uzgoj i mogu vam reci da je meso bilo savrseno.
Isto kao pre 30 godina kod babe na selu kad smo jeli. :)
[ ademare @ 10.05.2022. 19:05 ] @
Neko spomenu Perutninu ?

To je firma za izbegavanje !!


Zato sto je Ukrajinska !! Ukrajinac tamo neki lokalni Oligarh-Tajkun kupio Sl. Perutninu sa njom i ovaj nas deo iz Backe Palanke !


Sve je odatle , hrana a i pilici !!

Ne bi jeo nesto njihovo ni za dzabe . Tamo nema nikakve kontrole ni zakona !


Sad ovo dok se puca tek nikako .
[ SlobaBgd @ 10.05.2022. 20:32 ] @
Ko zna gde završavaju zarobljeni Rusi?!
Ne, ne, ne želim da znam!
[ bordzija @ 10.05.2022. 21:22 ] @
Ko što jedan moj drugar hrvat komentariše reklamu na tramvaju dok prolazi " gavrilović 600 godina tradicije". Kaže kolju 600 godina
[ ademare @ 11.05.2022. 08:51 ] @
Ne znam sta kome pada na pamet .

Ukrajinsku hranu nikada ne jedem napisao sam zasto , zbog nepostojanja i nepostovanja zakona, ogromne Korupcije itd . Ima neko gori i od nas .


Sada kad se puca zbog zagadjenja i trovanja . Gorenje skladista nafte i ostale paljevine nisu bas zdrave .

[ Turmen @ 11.05.2022. 14:32 ] @
Citat:
ademare:.

Ukrajinsku hranu nikada ne jedem napisao sam zasto , zbog nepostojanja i nepostovanja zakona, ogromne Korupcije itd . Ima neko gori i od nas .Zato je Srbija epicentar poštovanja zakona, propisa i standarda :)

Citat:
SlobaBgd: Kur moj je to domaće pile. Domaćim ga čini samo to što ga kupuješ od komšinice koju znaš. Inače, i ono je kljukano, hranjeno namenskom živinskom tovnom hranom i zaklano kada je dostiglo isplativ uzrast. Šta misliš, da je kljucalo po dvorištu, hranilo se lekovitim travkama i crvima? Pa ne bi bilo ni kilo žive vage u njemu da se tako hrani. Plus bi mu meso bilo pomalo žilavo.


I jeste žilavo i jeste manje od proseka i jeste - kljucaju po dvorištu (pored kog prolazim svaki put kada idem na plac). Bolje je od svih ovih što se kupuju po trovačnicama.

E sad znamo mi šta je najbolje - pile koje kljuca kukuruz u dvorištu, mleko krave koja pase organsku travu na 2000m nadmorske visine, riba tek izvađena iz mora (ili reke, jezera), rakija i vino od prirodnog voća, ubranog sa drveta, koje vri u takvim i takvim burićima, organsko voće i povrće - ali ajd nađi to..

Pogotovo ko je zaglavljen u gradovima i nema rodbine i poznanika na selu. I tamo su ljudi skontali "biznis", videli šta su plastenici, staklenici, znaju za pesticide, otrove, aditive, znaju za tovne piliće koje gaje u garažama i koncentrat i sve ostalo..I većina ima odvojen "uzgoj" za sebe, rođake, prijatelje, a drugi za prodaju.
[ ironman @ 11.05.2022. 22:05 ] @
Ne kupujem nikakvo meso, osim povremeno direktno od poznatog proizvođača.
[ gilopile @ 11.05.2022. 23:51 ] @
Ironman, gde kupujes?
[ bordzija @ 12.05.2022. 04:33 ] @
Od proizvođača
[ B3R1 @ 12.05.2022. 14:46 ] @
Balkansko-nemacki rostiljdzijski incident ...
[ Turmen @ 13.05.2022. 13:02 ] @


Beše su pre par godina Nemci pokažnjavali neke Bosance koji su okretali prase na ražnju u parku?
[ mjanjic @ 13.05.2022. 15:16 ] @
Citat:
Turmen:
Pogotovo ko je zaglavljen u gradovima i nema rodbine i poznanika na selu. I tamo su ljudi skontali "biznis", videli šta su plastenici, staklenici, znaju za pesticide, otrove, aditive...


U ulici neke moje tetke napravili ljudi na malo većem placu 3 plastenika, pre oko mesec dana povezao tetku negde i prolazimo tuda, reče da su svo četvoro u toj porodici (roditelji i dvoje dece) dobili kancer. Čak i da imaju ne znam kakve genetske prediposzicije, baš da i roditelji i deca obole...


A za pečenje sa ražnja, recimo u Australiji može ovako (neki naš restoran): https://youtu.be/F8IHjOmn5Ug
ali može i mnogo kulturnije (negde na 35:50): https://youtu.be/hFLLILcNhCE
[ bordzija @ 13.05.2022. 18:56 ] @
A iza tarabe trafo stanica jbg pa svi dobili kancer. Evo kod mene u selu pomreše svi pored trafo stanice. Od kancera naravno inikome ne pada na pamet da se odseli nego se leče non stop.