[ Aleksandar1992 @ 22.06.2022. 02:55 ] @
kupih dva komada tec1-12706 i povezao sam ih danas na racunarsko napajanje od 12v 20amp. nisam doduse obe povezivao nego samo jednu.

sta sam primetio:

momentalno se jako zagreju obe strane
stavim kuler i vent na jednoj strani,i onda ova druga krene da se hladi
ta druga strana se hladi,ali nema snega i leda,nema bre nicega...tek onako malo kapljice hladne vode. mozes prst lagano da drzis
znaci da to djubre uopste ne hladi dovoljno,a greje jako kao ringla bukvalno
pustio sam ga da radi nekih 10 minuta sa vrelom stranom termalnom pastom i kulerom+ventilatorom,a hladna strana je bila otvorena da bih pipao prstom da vidim koliko hladi
u nekom trenutku,primetim da je prestalo da radi skroz. nema ni da greje ni da hladi. uzmem ovaj drugi peltier i njega tako isto isprobam,kad i on crkne.
nemam alat da proverim ovo polovno napajanje,mozda je recimo probilo 12 volti ali ne verujem. da nije ona ledena voda kapnula unutra u peltier? ne verujem jer je zasticen sa svih strana nekim belim lepkom.
i da,ispao mi jedan peltier na tepih, ali nije moguce da je crkao tek tako.
pre ce biti do peltiera. jesam li ja kupio neko djubre od peltiera,ljudovi?
oko 800 dinara komad sam platio. nije li ovo opet neka prevarantska kineska kopija,ili jako los kvalitet?

i na kraju da vas pitam,koji tacno peltier da kupim,a da dobro hladi i da ne crkava tek tako...moze neki i u vecoj velicini ako ima. imam amazon.usa i amazon.de pa mi recite ako ima nesto naj-najbolje.
nesto provereno,brendirano.
[ Aleksandar1992 @ 22.06.2022. 12:19 ] @
mozda su crkli zato sto je povrsina hladnjaka malo manja nego sam peltier. peltier je kockica 4x4cm a povrsina hladnjaka je kockica 3.3x3.3cm.